Video: BMW 135i Coupé vs Porsche Cayman

Auteur: , 79 Reacties

Wij hebben ze beiden al een keer persoonlijk aan de tand mogen voelen: de BMW 135i Coupé en de Porsche Cayman, maar hebben de auto's niet tegenover elkaar gezet. Hoewel ik het een aparte vergelijking vind, mocht het duo het bij Fifth Gear wel tegen elkaar opnemen.

Een aparte vergelijking omdat ik denk dat de auto’s een compleet verschillende doelgroep aanspreken, maar dat doet niets af aan de amusementswaarde van de vergelijking. Wanneer we naar de ruwe data kijken, dan heeft de BMW op zijn gewicht na de betere papieren. Aangezien het compleet verschillende auto’s zijn, valt er op basis van een paar cijfertjes nog niets te zeggen over hoe de modellen zich zullen gedragen wanneer ze face-2-face worden opgesteld.

BMW 135i Coupé
3,0 liter 6 cilinder twin turbo – 306 pk – 400 Nm – 5,3 sec – 250 km/u – 1460 kg

Porsche Cayman
2,7 liter 6 cilinder boxer – 245 pk – 273 Nm – 6,1 sec – 258 km/u – 1300 kg

Laat de uitslag zich raden? Bekijk het zelf maar even en je bent weer ruim 11 minuten onder de pannen.

Deel 1

Deel 2

Met dank aan Rick dos voor de tip79 reacties

@Dennis, welke (compleet verschillende) doelgroepen spreken de respectieve auto’s dan aan?
… BMW wint alweer …
haha, ‘what is this world comming to?’. Een bmw familieauto die een porsche cayman verslaat, die had ik nooit zien aankomen.
Die 1-serie van BMW is verschrikkelijk lelijk
-edit: nutteloze bijdrage-
@august: Ik heb werkelijk geen flauw idee, maar ik stel mij zo voor dat wanneer je serieus geïnteresseerd bent in een Porsche Cayman, dat je niet snel bij een BMW 1-serie coupé zult uitkomen (en andersom). De auto’s zijn zo enorm verschillend (vind ik).
Mooie test.
ik zou sowieso de bmw eerder kopen dan de porsche.
tsja.. die motor van bmw is gewoon een kunstwerk
Hou van beide merken maar ze hadden hier op zn minst een Cayman S mogen nemen.
Wel wazig, op sommige circuits is een cayman s nog sneller dan een 911 gt3 dacht ik. Was die toevallig bij topgear ofzo?
Voor dat die 6000 pond verschil kan je die BMW ook nog het sporpakket meegeven die eerder vermeld stond op autoblog plus een extra scheut vermogen d.m.v. een chipje. Dan is het verschil helemaal gigantisch!

De engelsen zeggen dan altijd zo mooi: ‘Eat your heart out!’

Toch denk ik dat het publiek dat voor deze beide auto’s zal gaan totaal verschillend is. De 135i klanten zullen waarschijnlijk mensen zijn die een snelle auto willen hebben met voldoende bagageruimte. De porsche wordt als 2e auto gebruikt vaak. Maarja, dat soort mensen hebben dan vaak al een Cayenne op de oprit staan, dus maakt het prijsverschil in de regel niet zoveel uit.
Leuk zo’n vergelijking maar dat deze video’s nu echt een goed beeld geven over wat die auto’s echt kunnen……… nee, helaas.

Ik zou nog wel twee echt snelle rondjes zonder al teveel spectaculair ogend overstuur willen zien om te vergelijken…. Dit was van beide heren geen toprondje qua tijd. Tiff laat de Porsche veel teveel glijden ipv strak rijden (gladde asfalt helpt niet echt natuurlijk) en ook Jason Plato glijdt veel teveel…. Als de snelheid verloren gaat dan is het logisch dat de 135i veel tijd wint…. want de motor is VEEL sterker (voorbeeldje: 0-200 doet de Cayman in 23,7 en de 135i in 18,8……) dan die van de Porsche (vooral het koppel hakt erin) en de versnellingen van de Porsche zijn in feite wat aan de lange kant voor het “lage koppel”.

Wat andere tijden van fastestlap.com Cayman vs 135i
Hockenheim Short 1:18.5 vs 1:17.4
Autozeitung test track 1:44.1 vs 1:46.9

De Cayman heeft een zo’n 5,3kg per pk voort te bewegen en de 135i “maar” 4,7.

De Porsche heeft echt te weinig power vooral voor zoveel geld…. en de 135i is erg snel, maar onder normale omstandigheden is de cayman waarschijnlijk wat sneller rond een circuit en is de 135i niet te kloppen qua rechtuit knallen.
@ Ppropp

Dan wordt het prijsverschil te groot En dan is het een 3.4L dan wint Porsche wel dit was een betere vergelijking. En terecht die x35i-motor is heel goed gebalanceerd.stop die in een Cayman of een Exige en je hebt iets monsterigs
B M W i serie je ziet het niet en daar hou ik van om die dikke bakken het nakijken te geven.
Vrij kansloze gedoe eigenlijk, zware tegenvaller van de 5th gearmannen.
Die enge slalom is geen referentie, driften sowieso niet voor een goede wegligging en Silverstone is een high speed corner track, en daar heb je dus gewoon veel power nodig. Wat is hiermee eigenlijk bewezen ?

Zet de auto´s naast elkaar op een echt bochtig trajekt en het ziet er anders uit, alhoewel de Cayman, ca. 150kg lichter, nog altijd een sper mist en een dikke 130 Nm.

Tenslotte: die toch wel afzichtelijke lelijke BMW is eigenlijk geen echte concurrent voor Porsche. Een verschil dat in maximaal 10 jaar duidelijk
zal worden……
Leer eerst eens driften voor je een driftwedstrijd houdt ps top gear is veel btr den fift gear want tegenwoordig hebben sportoutos 7 of 8 versnellingen en dus geen 5
-edit: leer eerst eens schrijven-
2 aanjagers verschil dacht ik zo, kinderachtig van de heer dos, want dit is duidelijk appels met peren vergelijken.
was te verwachten, haha sta achter m’n merk, maar had het niet zien aankomen nee
Had zelf verwacht dat de Porsche de eerste proef zou winnen door zijn middenmotor. Had echt een andere uitslag verwacht ondanks het vermogenverschil! Dit laat nogmaals de perfectie van de BMW zien tegenover de Cayman. Die buiten het verlies in deze test ook een leuke wagen is!
@Ppropp

Ze testen zelfde prijs klasse en dus Cayman S is sneller en duurder dus het zou een oneerlijke test zijn.
@danny
oki, bmw1 lelijk? … jij je zin, kvind het een prachtige wagen
(niet als familie wagen)
LOL! :lol:

130kg voordeel, middenmotor configuratie…..
…en nu dan tegen de alles vernietegende
GT-R ;-)
De bekende appels- met perentest: ze zijn allebei even duur maar de smaken zijn anders, het vruchtvlees is anders enz. En dat geldt voor BMW en Porsche ook: twee volstrekt verschillende auto´s. Het is dat geld maatgevend was, want met de Cayman S was de BMW er zo niet afgekomen.
cayman/135i
Autozeitung test track 1:44.1 vs 1:46.9
en dit dan beste heer dos…
@ Ninja!

Je hebt inderdaad gelijk. Je kan dan net zo goed een chevrolet corvette C6 van €70.000 het laten opnemen tegen een rolls royce phantom van weet ik veel hoe duur met 435pk tegen de 400pk van de corvette..
cayman/135i
Hockenheim Short 1:17.4 1:18.5
Plus deze uitslag van fifth gear.

En dat dan mijnheer sebastian….
Bij zo’n test moet het even niet om het geld gaan.. 3.4 liter van de S tegen een dubbele turbo was spannender geweest
@ Rick dos; Euhm… Andersom? Nu bevestig je alleen sebastians punt…
@Citrofiel

:oops: :D Mja…..hmmmmmm…..ik ben minder perfect dan dat ik dacht. ;) :P
, een bmw met 300+ pk die niet overtuigend een pors met 230+ kan uebermeistern. helaas pindakaas…
Nogmaals….

130kg voordeel, middenmotor configuratie…..

Helemaal niet slecht, toch?
mja, niet slecht nee, maar, bmw nieuwe auto, porsche is al een tijdje aanwezig (helemaal als je de speedster als configuratie meerekent), het ligt hem in de details…
maar al met al geinig om te zien…
Natuurlijk, niet meer en niet minder.
Geweldig mooie wagen (vooral als je hem in het echt hebt gezien), die BMW! De Cayman vind ik ook geweldig, maar als je het zo bekijkt eigenlijk een stuk te duur.

De 1 coupé zou ik in deze uitvoering zelfs boven een 3 coupé kiezen. Knap staaltje werk weer van BMW! Over 20 jaar zullen we vechten om een mooi exemplaar (zie de 2002 tii / turbo).
ff off-topic:

Het verschil in acceleratie tussen een boxster automaat en handgeschakeld, hoe kan dat bijna een seconde zijn? (Bij vorige model helemaal een seconde).
Is wel erg veel toch? 5.9 of 6.9 naar 100..
“Met dank aan Rick dos voor de tip”
Ik hoef de filmpjes niet eens te bekijken om te weten dat BMW gaat winnen ;-)
[email protected] B100

Nou zeg…. ;) :P
Om nog even het verschil aan te geven. Ook de Cayman is een sportwagen pur sang en geen anabole boulevardcruiser. Dus overal thuis, op rallypaden:

http://www.youtube.com/watch?v=UJu-wrO77Ls

en heftig gemodificeerd, op circuits:

http://www.youtube.com/watch?v=8137ufJbzR0
ik heb die 1 al een paar keer gezien bij de dealers hier in belgie… en ik was aangenaam verrast de eerste keer! eigelijk echt een mooie auto als je hem zo buiten het autosalon ziet hoor :-)
ik ga voor de cayman. Veel sportiever en met gelijk vermogen veel sneller. De 1-serie is gewoon te zwaar, te veel een compromis. Daarbij vind ik porsche toch iets chiquer.
De cayman zijn volledig pottentieel wordt niet volledig benut.Voilà, dat heb ik er over te zeggen.Tuurlijk wint de bmw.Het massieve verschil in koppel zorgt er voor de de bmw vlotter uit een bocht accelereert en gewoon sneller is in tussensprints.
Moest men de cayman evenveel pk en nm geven…Of begin gewoon al met een cayman S te nemen ipv deze.

En tuurlijk is de porsche duurder, verbaast het je ook dat een rolls royce duurder is dan een mercedes?

Het hangt er gewoon van af hoeveel geld je wilt spenderen.
En geef de BMW een middenmotor en 160 kilo minder gewicht….
-edit: nutteloze bijdrage-
Maar Rick Dos, zeg je nou dat de BMW imperfect is? Dat hij te zwaar is en de motor op de verkeerde plek heeft. Kunnen we dat uit jouw opmerking opmaken?
@Stephan

Als je het kort door de bocht zou beredeneren wel, maar als je er wat langer bij stilstaat niet. ;)
Haha, ik dol maar een beetje. Duidelijk is wel dat deze auto’s niet echt gelijke doelgroep hebben.

In dagelijks gebruik zal de Porsche namelijk een stuk sneller en sportiever aanvoelen.

En qua handling, zelfs een opgevoerde gti met 300 pk gaat harder door de bocht dan een cayman s. Maar sportiviteit meet je niet met getallen, dat is een gevoel, en dat is onmeetbaar.
Dat weet ik toch. ;)
Alhoewel de 135, 335 en hellemaal de komende Z4 met die motor overaal beter in scoren, is het toch geen juiste vergelijking tussen deze twee auto’s.
De een kiest voor een 135i (Ti) omdat die gewoon van rijden houdt en andere omdat een 911 te duur is. Niet dan een 911 veel kans maakt :)
Waarom gebruiken ze de Porsche Cayman S niet ipv. de gewone Cayman. Nu begint deze met een hadicap van 60pk. De “S” daar en tegen heeft slechts 11pk minder dan de 135i.
Die vent in de 135i coupe is niet zo’n goede drifter. Zn laatste drift daarentegen mag er wel wezen maar iedereen weet dat een BMW de aangewezen driftcar is.

Bij deze test hangt het af van de vaardigheden van de bestuurders. De test gaat om de vaardigheden van de auto’s. Beter zou het zijn wanneer 1 goede drifter beide auto’s zou testen.
@Eric: Omdat dan het prijsverschil werg erg groot wordt lijkt mij. Bovendien is de gewone Cayman al te duur voor wat hij biedt tov andere merken en daarnaast is het eigenlijk een onzinnige vergelijking. Wat overigens wel leuk is, id het feit dat BMW gewoon heel goede auto’s maakt qua motorisering en onderstel. Helaas die looks heh?
Mannekes, zie Porsche is een sportwagen, die BMW is een middenklasser met veel PK’s en dan nog de porsche verslaan.
En inderdaad die Porsche is stukken duurder en zou toch voor die rijstijl sneller en beter mogen zijn.

Oh ja, de man met de BMW kan niet driften, laat de man van de porsche met de bmw rijden en de drift was stukken beter geweest. Een porsche is niet ge-designed om te driften en hij wint hier. Dat is niet logisch.
vergelijk een turbomotor met n atmospherische motor en de cilinderinhoud van de laatste mag minimaal met factor 1,5 vergroot worden (=150%). Dus de Cayman had in verhouding n 4 liter mogen zijn. Daarintegen zijn BMW’s de laatste 15 jaar veel te zwaar om als sportwagen nog iets uit te kunnen halen. Als men in München nu eens ’n ‘light’versie van de M3 zou presenteren, dus zonder electronica troep, airco etc, 400+ pk bij ca. 900kg…mmmmmmmmmm. Bij de Bayerische Motorwerke kunnen ze wel motoren bouwen nu de carroserie nog (zie ook F1!)
mocht ik kiezen uit de twee, neem ik zonder twijfel de 1. Snelste of niet, porsche is gewoon mijn merk niet. Morgen mag het failliet gaan, ik zal er geen moment om rauwen.

Personelijk vindt ik de 1 eigelijk wel en mooie wagen, zoniet één van de mooist bmw’s van het moment.

Lang leve koppel!!

LOL @ csl.
Golf GTi met 300 pk en bikkelharde circuitafstelling een Cayman S overall de baas ? Nee dus:

http://www.youtube.com/watch?v=fRzx7qdVcss

Blijft best leuk een GTi met 300pk, maar dan een beetje Cayman pesten in de wijk wordt het echt niet.
@ turbopaultje

In dat eerste stuk was hij wel een seconde sneller op dat ‘circuitje’ daar ging het mij ff om.

@ wouterhill

Ze hebben ook een keer de ouwe m3 e46 tegenover de rs4 gezet, en toen zette diezelfde kerel echt een perfecte drift neer. Hij kan het dus wel.
Ok, heb hier een prachtig voorbeeld van boulevardcruisen (M3 cabrio) en echte mannen (Porgers) aan het werk……….:

http://www.youtube.com/watch?v=q8Aa_6Kplxg&feature=related

Q.e.d.
Ik vind die vorm van die 1-serie niet echt proportioneel.
Helemaal naast de lage cayman. Het doet mij zelfs iets denken aan die oude seat cordoba coupe qua silhouette. Ik vind sowiezo dat BMW qua design een kleine 10 jaar geleden de weg een beetje is kwijt geraakt al vind ik de 3 serie modellen wel weer mooi. Daarnaast is de techniek wel weer werkelijk boven alle twijfel verheven.
@Stefanos,

Okeej, misschien heb je gelijk. Kheb het filmpje van de RS4 tegen oude M3 niet gezien, alleen weet ik zeker dat de BMW in dit filmpje beter kan driften dan de prestatie die in het filmpje neergezet wordt!
wooohhahahaha, wat een afgang voor die Porsche Cayman. Heb ook al legio tests gezien dat die 135i een Cayman S en zelfs een Cayenne z’n kont laat zien bij gewoon vet rechtuit rijden on de high-way! Kom niet meer bij. Roep maar wat je roept, maar wat moet die Porsche in het stof bijten. Bijna 2 seconden langzamer op een circuit dan een gezinsauto als de 135i en euro 6.000 duurder tov. de 135i……
BMW wordt qua looks nog steeds compleet door Porsche voorbij gestoken, niet alleen qua looks maar ook qua naam. Kom je op een feestje vertel je dat je een BMW hebt….. maak je indruk? NEE Kom je op hetzelfde feestje en vertel je dat je een Porsche hebt…. maak je indruk? JA

Doe mij maar de Porsche, vele malen leuker om te zien.
Exact. En als je een echte coole held bent neem je en passant de lekkerste babe van het feest mee……………… :-)
Als die 135i nou niet zo afzichtelijk lelijk was….
er hangt toch een naar luchtje aan bmw’s de laatste tijd, hoe goed ze ook zijn ze worden toch weer gekraakt… waar zou dat toch door komen? :roll:
looks van een Cayman mooooiiiiii??? Weer even woohaaa. Allemensen, het moet niet gekker worden. Hij doet me denken aan een of andere platgeslagen vis. Fantasieloos. Cayman = krokodilletje, lekker stoer zeg. Nee, kinderachtig en voor kleine jongens gemaakt. Te weinig vermogen dus, een gezinsbak 135i laat hem in het stof bijten. Ben ook bang dat je die babe misloopt, de 135i rijder (die weer eens voor je uit reed) was je al voor…
Testen:
1) (Frans) 135i versus nieuwste M3, wie er wint? ‘Victoire de 135i’, staat er met grote letters. Je komt toch niet meer bij gewoon. Een M3 is ruim 2 maal zo duur
2) (Duits) Porsche 911 Carrera !!!!!!! tegen 135i. De 135i zit vet eerder op de 200 km/u.

Ja, maar, een 135i is niet zo mooi. Laat me niet lachen. Die 135i is a bargain
Dat weten de echte dames echter ook, en daarom ga je met die lelijke Bimmer gewoon alleen naar huis……………… IMAGE is the buzzword.
@turbopaultje. Nee, niet adrem genoeg. Je valt in herhaling, probeer het nog eens
Ach een straatrat, vandaar de voorkeur voor die ordinaire sloep uit München.
Is de 135i sneller dan de M3 ja? Toch zou ik qua looks liever de 335i coupé nemen. Die is 6.000 euro duurder en dan is voor mij de keuze snel gemaakt. De M3 zou leuker zijn omdat dat gewoon een beest is. Al is de 135i misschien iets sneller, de M3 zou ik toch veeeeeel liever willen.
ha Martijn. Hoe vond je bijv. de 135i in Le Mans Blue, xenon en 260 (18″) velgen. Wat vond jij van het strooilicht bij de portieren de led-stripe achterlichten? Wat vond jij van de BMW 6 pistons remmen i.t.t. de 3 pistons van een M3? Wat vond je van het geluid? Heb je rond de auto gelopen? Wat vond je? Ben gewoon even benieuwd wat jij vindt.

Ja, ik snap heel erg goed wanneer je kiest voor een M3. Dat is een andere auto, met een ander imago. Onwijs cool. En ik snap ook heel goed wanneer je voor een Porsche kiest. Andere auto, met een ander concept. En het gaat er natuurlijk helemaal niet om, om de snelste te nemen. Lees zojuist weer een test waarbij de 135i de Nissan 350Z (
350Z met ruim 320 pk, het stof laat bijten.

Waar het bij de 135i om gaat is dat hij voor aanzienlijk minder geld, zijn grotere broers dus kapot rijdt. Met name Porsche-rijders reageren daar op, haha, met opmerkingen zoals: de test is niet goed, imago is fout, de 135i is een superlelijke bak, en ga zo maar door. De 135i is natuurlijk helemaal geen superlelijke bak, alleen raakt hen de komst van deze auto.

Ik denk ook dat het opgegeven vermogen van 306pk niet helemaal klopt. Ik denk dat er meer in zit. Ik weet van BMW dat de software van de 335i en 135i niet hetzelfde is. Zou de 135i toch iets meer turbodruk hebben?
@Turbopaultje
Tenslotte: die toch wel afzichtelijke lelijke BMW is eigenlijk geen echte concurrent voor Porsche. Een verschil dat in maximaal 10 jaar duidelijk
zal worden……


Deze filmpjes laten niet zien dat de BMW beter zou zijn dan de Porsche, maar het valt niet te ontkennen dat de 135i wel degelijk een concurrent voor de Porsche is. Zeggen dat ie “afzichtelijk lelijk” is, is onzin. Dat is immers alleen maar jouw mening, en die had je net zo makkelijk in 1 reactie kwijt gekund in plaats van het zo’n 6x te herhalen in dezelfde topic.
De kracht ligt soms in de herhaling. Met name als het gaat om marketing of politiek……….. ;-)
@Ron: dat is niet alleen de mening van Turbopaultje. Ook in het echt kloppen de proporties niet en tja…. bmw 1-serie “styling” what more can you say?
Deze test is zeker appels met peren vergelijken.
Maar…. het toont eens te meer aan dat je bij Porche wel erg veel voor het merk betaalt, en dat ( bij sommige modellen ) de prestaties achter blijven.

Sorry Danny, Turbopaultje etc maar echt lelijk ( ik ben een audiman ) kan ik de BMW nou niet noemen.

Motorisch is Porsche ingehaald, en voorbijgestreefd door BMW.

In Stutgart zou ik me maar eens flink zorgen gaan maken…..
BMW 135i Coupé
3,0 liter 6 cilinder twin turbo – 306 pk – 400 Nm – 5,3 sec – 250 km/u – 1460 kg

Porsche Cayman
2,7 liter 6 cilinder boxer – 245 pk – 273 Nm – 6,1 sec – 258 km/u – 1300 kg

Logisch toch dat de BMW wint..
Ik zou voor de porsche gaan als het ooit een 2de auto wordt. Logisch, De BMW is even stil als een 5-serie, rijdt op de snelweg 200km/h alsof het 100 is tewijl de cayman gemaakt is voor sensatie, 200 lijkt 220.

Ander groot voordeel van de porsche is dat het een grotere emotionele bagage heeft, de 135i wordt na 10 jaar gezien als OUD en achterhaald terwijl de Cayman zal altijd zijn waarde(in geld) redelijk behouden terwijl de bmw dan al te koop is voor 6000 euro.

Een Porsche Carera is altijd een betere investering als pakweg een M3 (als het dan al investering mag heten) Je zal ook zien dat op een porsche minder kilometers staan, een porsche is altijd ee 2de of 3de auto terzijl een bmw vaak de enigste auto is van de eigenaar.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).