Column Lotte: Roadkill

Auteur: , 41 Reacties

Als de lente in de lucht hangt, zijn de wegen bezaaid met doodgereden egels, katten en gevogelte. Net als wij voelen ze in de lente de belofte van een nieuw productief jaar en krijgen de kolder in hun kop. Dieren volgen de oerdrift en klimmen op alles dat maar enigzins lijkt op de eigen soort. Als dit uitgerekend op een warm gereden asfaltweg plaatsvindt, boeit ze dat niet. Ze planten zich voort en niets houdt ze tegen. Wij als nietsvermoedende automobilisten rijden er een aan cq. over waarna het nog een tijdje ligt te creperen. Ingewanden over het wegdek waar de rest van het verkeer het lekker in de porien van het ZOAB rijdt.

Gelukkig ben ik zelf nooit ‘dader’ geweest want een kadaver onder de wielen bezorgt me al rillingen. Ik kan me nog wel een voorval herinneren dat ik op de bijrijdersstoel zat en er van links een reiger kwam aanvliegen. Het beest moet een flinke slok met medicijnen vervuild slootwater op hebben gehad want hij beukte tegen de voorruit en na een dubbele schroef vloog het beest gewoon weer verder. Niks aan ’t handje!

In de omgeving waar ik woon is het tijdens een bepaalde periode een waar slagveld van ingedeukte auto’s. De wilde zwijnen hebben geen medicijnencocktail nodig want ze zijn zo ontzettend krachtig dat Obelix er voor nodig is om de ever te vellen. En wedden dat je 335i op afbetaling het onderspit delft? Dan zou ik toch eerder een door het Dacia-forum geadviseerde pick-up nemen. Ik ben benieuwd of het karkas blijft hangen of voortijdig met bullbar en al van de motorkap dondert. Geen nood, met bullbar en roadkill kunnen we binnenkort een leuke Autoblog BBQ organiseren. Dan stel ik voor dat iedereen z’n eigen, van het wegdek gepulkte, vlees meeneemt. Wat? Vind je dat ranzig? Volgens Bob en Olivier, auteurs van het boek ‘Koken op de motorkap’, zou je geen verschil moeten proeven met bijvoorbeeld die gehaktstaaf of Mexicano die je jezelf dagelijks/wekelijks ter compostering aanbiedt.41 reacties

Eh. Nog even oefenen met columns schrijven, zou ik zeggen.
Nou binkie, geef jij dan eens een keer een welbeschreven humoristische column. Ik en alle autobloggers zullen er een kritische blik op werpen, eens kijken of je er beter uitkomt!
@binkie
Beetje lullige reactie, vindt je zelf ook niet? Zet zelf eens wat neer en verbaas de rest.
Verbeter de wereld, begin bij jezelf. negatieve kritiek kun je niets mee.
Ha, doet me denken aan TopGear aflevering waar ze ook hun eigen roadkillmaaltijd mochten bereiden. Ik verkies dan toch maar, hoe autofiel-onwaardig ook, het aanrecht boven de ‘motorgrill’.
Doet me ook denken aan mijn vader, die ooit midden in de nacht per ongeluk een geit de sloot in heeft gereden… De boer bleek het dier al een paar dagen kwijt te zijn.

Enne, @ binkie: want?
Lotte kijkt TopGear met nederlandsse ondertitels…..
@geelhoed: haha! Precies! Als je geen columns kan schrijven moet je je maar behelpen met het in een artikeltje gieten van een ondertiteling ;-)

@binkie: ik oefen al meer dan een jaar…

@Knorrit: wat zal die boer gedaan hebben met het kadaver?

@Rest: tnx!
ik ervaar roadkill als iets positiefs ..
het kleurt ons straatbeeld ..
temporary art for free ..
interessante gespreksonderwerpen voor onderweg ..
@lincoln: geweldig! Wanneer kunnen we jouw beschouwingen in boekvorm verwachten?? ;-)
Ik vond het anders wel een vermakelijk en herkenbaar stukje ;)
Roadkill voor sommige een tragedie en voor sommige humor.


@Lotte; leuke collumn vooral het 2de alinea, ik zie het al voor me gebeuren. :P
@ lotte, ik bedoel dat deze column toevallig net na de vrijdag komt waarop TG in de VS op Veronica herhaald werd.
@LC: hahaha! Ge-wel-dig!
@Lotte .. voel me helemaal geinspireert .. ga meteen een bullbar aanschaffen (ervaringsdeskundige doen het altijd goed bij paul en witteman) .. subsidie aanvragen bij het literair boekenfonds .. en langs het dierenasiel voor al dan niet vrijwillige slachtoffers ..
eindelijk een doel in mijn leven .. joepie ..
@geelhoed: dat klopt! Maar heb ‘m niet gezien. De inspiratie kwam deze keer door een blik te werpen op de onverzorgde haardracht van mijn verloofde!

@lincoln: wil jij je niet laten verleiden tot het schrijven van een column?

Ik heb hier trouwens nog een kater van 18 jaar die sinds kort agressief wordt van z’n eigen staart en ons nachtenlang wakker houdt. Ik bied ‘m bij deze vrijwillig aan! ;-)
Lincoln mag van mij meteen beginnen met collums te schrjven-en iedereen die zich daartoe geroepen voelt.

Wel eerst even de ‘dt-regels’ herhalen…
Hier in de UK mag je gewoon je roadkill mee naar huis nemen. In NL is dat geloof ik verboden. Als je met een een gangetje van 60 mph met je bullbar een hert aanrijdt scheelt dat weer eindeloos meppen op je hertenbiefstuk om het malser te krijgen. Verder hoef je de fazant ook niet meer te onthoofden, want dat heeft de radiatorfan al gedaan. En bovendien is het nog allemaal gratis ook. Wel even checken op ziektes btw. Overigens is deze taktiek in India niet aan te raden als je trek in biefstuk hebt.

Verder lol @ 335i op afbetaling. Je hebt het Dacia Pickup topic goed doorgespit incluis de comments ;-)
Vermakelijk! :)
@Floyd: uhh… practice what you preach?

@Ejay: tja, die gast bleef me verbazen! ;-)
@Binkie : Ook Lotte gebruikt TAGS, als je haar naam ziet staan kan je het artikel steeds skippen. Doe ik ook (soms) ;-)
ik heb ooit bijna een ree van ongeveer 500 kilo en een gewei van heb ik jou daar op de moterkap en de vooruit gehad….stak over in de bronstijd….was in het donker en er hing een dikke mist….toch wel schrikken dan.
@ Lotta, tja, het was wel vermakelijk. Hij is vast Joran v/d Sloot weer achterna nu in de geleende Range Rover aangezien er niet meer gereageerd is.
@ rebel rouser, zo, dan ben je goed oud! http://nl.wikipedia.org/wiki/Bronstijd (sorry voor de offtopic en de flauwigheid, maar ik kom het niet laten. Blij voor je dat je hem niet geraakt hebt)
@Rebel rouser:

Een ree van 500kg? Die moeten nog uitgevonden worden. Een flinke ree komt nog niet tot 80kg. Een edelhert daarentegen.. Stuk groter maar 500kg wordt die ook niet. Dan blijven Elands nog over, maar die zijn erg schaars hier in Nederland. Daarvoor zal je toch naar koudere contreien moeten.
@arnoud,dan zal het een
elelhert geweest zijn….en het was een joekel….zat echt wel in de buurt van 500 kilo.
@Lotte,
Die kater degraderen (of promoten?) tot roadkill valt nogal tegen. Heb 2 keer een kater/kat/poes aangereden. Eentje zwieberde met een mooie boog de sloot in, en een andere kopte opeenvolgend m’n voorbumper, carter en benzinetank. Beide keren ben ik gestopt (geen snelweg) maar ze liepen weer verder. Zoiets doe je niet met plezier overigens, maar aan het stuur trekken of op de rem stampen begin ik niet aan. Vooral niet met de hoeveelheid plotseling overstekende bomen in de buurt.
Een vriendin van mijn vader heeft haar Audi S4 in de prak gereden in de Ardennen toen ze tegen hoge snelheid uitweek voor een konijntje…

Zelf heb ik wel eens een duif die op de oprit van de snelweg zat aangereden. Ik had toen nog een verlaagde wagen met voorspoiler en het resultaat was dan ook dat in de rooster een bloederig gat zat en de wagen achter mij een waas van kleine veertjes over zich heen kreeg.

Een derde en laatste anekdote: ooit reed een ex van me over een familie eend op de snelweg. Ze had maar pas haar rijbewijs en kon dus niet snel genoeg uitwijken (maar goed ook). Ze was er echt het hart van in. Je vraagt je natuurlijk wel af wat zo’n eend zoekt op een snelweg…
een ouwe buurjongen van mij ging zo”n 25 jaar geleden na de kerk en de koffie op zondagmorgen even buurten met z”n alfa sud…..ging vaak mee dan…..spectaculair…..reed dan express een koppel kippen aan gort die van de straat aten…..een waar slachtveld liet hij achter…..was toen stoer.
goede leuke/grappige column
@ rebel rouser..

en die buurjongen kwam net van de kerk ? :P haha,, ff de priester toehoren .. en afreageren op kippen :P haha klinkt komisch.. :P
@kilian,…het topje van de ijsberg was dat dan he…..de rest vertel ik niet…..alleen als het mij uitkomt.
you hit it, we spit it :P

ooit kwam ik ergens een langs een menukaart van down under tegen met al dat soort platgereden spul… hilarische gerechten stonden erop.
Het zwerft ergen op het i-net rond… maar kan mij echt niet meer herinneren waar. :(
@ endlezz:
Ik heb een keer een fazant geraakt tijdens een recce…. idd een enorme wolk veren laat dat achter.
alleen de zooi die dat beest achterliet was wat minder….. stinken!! gadver!
(alleen ruik je dat amper als je rijd en in de auto zit… alleen voor het stoplicht met fietser krijg je rare blikken :D)
Ik werkte 2 jaren geleden bij een chrysler dealer. Er zou een proefrit worden gemaakt met een Dodge Caliber en van te voren zou ik hem nog even door de wasstraat rijden. Toen ik terug reed naar de dealer knalde er een kraai tegen de voorkant. De klant stond buiten al te wachten samen met de verkoper, dus het zag er zeer bizar uit toen een mooie schone Caliber kwam aanrijden met een dode kraai in de gril geklemd.
@ Arnoud: in Nederland leven helemaal geen elanden :P

lol @ Ejay
@rebel rouser: 500 kilo? is die logan pickup misschien iets voor jou?
http://www.autoblog.nl/archive/2008/02/18/dacia-logan-pickup
“De wilde zwijnen hebben geen medicijnencocktail nodig want ze zijn zo ontzettend krachtig dat Obelix er voor nodig is om de ever te vellen. En wedden dat je 335i op afbetaling het onderspit delft?”

Wat is de inzet? Mijn schoonfamilie is echt niet zo sterk…..
lol @ Rick dos!
lol @ autoblogger
Mijn vriendin reed ooit een vogel aan. Ik beloof je, er zijn weinig grotere dierenvrienden op de wereld dan mijn vriendin. Ze schrok enorm en ze vond het vreselijk, maar ze haalde geen rare manoeuvres uit.

En daar was ik best blij mee want we reden met een gangetje van 160+ op een drukke Deutsche Autobahn.

Nu ik erover nadenk: volgens mij is dat vandaag precies 3 jaar geleden, want volgens mij waren we toen ook op weg naar de wintersport. Ik ga mijn sneeuwkettingen maar eens inpakken zo :)
ik reed een keer een vogel plat tegen de voorruit .toenik thuis was heb ik de ruit moeten poetsen bloed en zo was er al een beetje op geen zitten…..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).