IRL en Champ Cars: 2 become 1

Auteur: , 16 Reacties

Goed nieuws en slecht nieuws voor een ieder die de Champ Car of de IRL (Indy Racing League) een warm hart toedraagt. Het goede nieuws is dat de twee klassen één worden en dus samen verder gaan. Het slechte nieuws is dat een race op Assen hiermee definitief van de baan is.

Een beetje vreemd was het wel toen Indybaas Tony George in 1994 uit de CART-series (= Champ Car) stapte om vervolgens in 1996 de IRL te starten. De Amerikaanse racewereld werd in tweeën gesplitst en coureurs, teams, fans en sponsors moesten vanaf dat moment een lastige keuze maken. Nu de overeenkomst tussen beide organisaties is gesloten is er een einde aan deze tweedeling gekomen.

Hoewel de details van deze fusie binnenkort naar buiten worden gebracht, zal er naar verluidt met de Dallara-wagens worden gereden die momenteel in de IRL worden gebruikt. De data van de IRL-kalender zal aangehouden worden, aangevuld met enkele data van de Champ Car. Op alle Europese circuits zal niet meer gereden worden, dus naast Assen is ook het circuit van Zolder de klos. Voor Rookie of the Year Robert Doornbos zal het waarschijnlijk allemaal weinig uitmaken. Nu Sebastien Bourdais overgestapt is naar de Formule 1 zijn Robert’s kansen op een kampioenschapsoverwinning alleen maar toegenomen.

Met dank aan Didier voor de tip!16 reacties

de IRL rijdt zowat alleen op ovals, terwijl de Champcar op gewone circuits rijdt, er zal dus een hele hoop veranderen, en ik ben bang in negatieve zin.
Misschien is Doornbos wel helemaal niet zo sterk op de, in mijn ogen, saaie ovals
Assen gaat definitief niet door:
http://champcar.gpupdate.net/nl/nieuws/2008/02/23/fusie-nekslag-voor-champ-car-race-assen/

Alle races in Europa zijn trouwens geschrapt…
Voor Robert zal het weinig uitmaken? Hoe kom je daar bij?

Hij gaat in een compleet andere auto rijden.
Hij gaat veel op ovals rijden (compleet andere discipline, en zeker NIET makkelijker dan een circuit).
Hij krijgt sterke concurrenten uit het IRL veld erbij zoals bijv. Kanaan.

Nee de kansen voor het kampioenschap voor Doornbos worden hierdoor niet groter, eerder kleiner aangezien het rijdersveld van de CCWS al jarenlang gewoon zwak te noemen is in tegenstelling tot de IRL waar een stuk betere coureurs zitten.

Overigens is dit wel een zeer mooie stap! Eindelijk weer een echte Amerikaanse tegenhanger voor Nascar! Wat ik wel vreemd vind: CART was eigenlijk gewoon het CCWS. George start zijn eigen klasse, de IRL en nu komt het weer samen en is het eigenlijk IRL dat CART wordt.

George heeft hier dus duidelijk ‘gewonnen’ want het CCWS met de vele stratencircuits houdt op te bestaan, en het nieuwe CART gaat zich focussen op ovals met nog maar een paar van de mooiste CCWS circuits erin.
@ J.

Naar verluidt was de CC al zo goed als failliet, zo vreemd is het dus niet dat Tony George op veel punten aan het langste eind heeft getrokken.

Overigens is Doornbos nog allerminst zeker van een plek in de IndyCar Series. Team Minardi USA mist een titelsponsor (het seizoen start al 29 maart).
En bij Forsythe Racing zal hij waarschijnlijk, als coureur met geen oval ervaring, niet bovenaan het lijstje staan.

Een Indy 500 met Doornbos zou wel bijzonder gaaf zijn natuurlijk! :D
Ja man, leuk, een paar uur kijken hoe ze in een rondje rijden. Oval racen is toch wel een van de saaiste sporten ter wereld. Ik kijk haast nog liever naar een korfbal wedstrijd.
Dus we zijn eigenlijk beland waar we 14 jaar geleden al waren….
@Rick dos,

Met dat verschil dat in plaats van veel stratencircuits de nadruk nu meer op ovals komt te liggen.

@sjaak,

Ieder zijn mening natuurlijk, maar ik vond oval racing ook doodsaai totdat ik er eens wat vaker voor ging zitten. De tactiek is veel groter bij oval racing, en de slipstreams zijn belangrijker dan op een gewoon circuit. Als coureur moet je daar rekening mee houden, en als coureur moet je ook beseffen dat je met nog 1 ronde te gaan beter tweede kunt liggen vlak achter de leider dan dat je zelf de leider bent.

Zulke tactische spelletjes maken oval racing erg leuk om naar te kijken, maar het is wel even wennen!
@J.

Ik meen me te herinneren (en is het dus geen zekerheid) dat dat in de “oude” CART-series ook al was. Dus veel ovals en een paar straatraces.
ik zou toch niet naar assen gaan dus zoveel maakt het voor mij niet uit.
de formule 1 is ook spannend, de LM-series, wtcc, fia-gt, ook. Dus ik vind het geen ramp.
Nu Sebastien Bourdais overgestapt is naar de Formule 1 zijn Robert’s kansen op een kampioenschapsoverwinning alleen maar toegenomen.

Meer dan kans op een stoeltje denk ik ?
Voor de sport is het beter deze fusie, maar als liefhebber, blijf ik toch wel met een gevoel achter, dat we vorig seizoen gewoon “misbruikt” zijn door de CC organisatie.
Net doen of het een mondiale sport gaat worden, en nu laten ze de fans gewoon stikken hier in Europa, ja ik was zo’n gek om alles al te regelen voor de 3 europese races, hotels, vluchten, alles eromheen dus.
M.a.w. voor de toekomst van de open wheele klasse mischien beter, maar op dit moment mij wel met een kater (financiele strop) achtergelaten, kan dit mischien ook door die George vergoed worden?
@Rick Dos,

Volgens mij was het in 1993 een stuk of 6 ovals en een stuk of 10 gewone circuits.

Hoewel de officiele kalender nog niet gepresenteerd is verwacht ik nu toch zeker dat de ovals in de meerderheid gaan zijn met nog een stuk of 4 gewone circuits erin. (Laguna Seca, Road America, Surfers Paradise zijn toch circuits waar ze niet omheen kunnen naar mijn mening).
Inhalen is tof
Hè hè is het enige juiste antwoord.

En als je oval racing saai vindt is het beste antwoord, ga eens kijken bij zo’n wedstrijd al ze twee en drie dik met duizelingwekkende snelheid door een boch gaan dus eindelijk alle sterren van de Amerikaanse open wheel series weer bij elkaar.
Hoezo kansen voor Doornbos? Heeft hij al ergens getekend dan??
Dit is veel beter voor de sport. Commerciëel gezien stelde de champcars al helemaal niks meer voor. Hulde aan tony George dat hij destijds deze stap durfde te zetten en wel met succes kunnen we nu zeggen.

Ik vindt het echt een mooie stap voorwaart want de IRL is een fantastische klasse alleen zou ik daar graag iets meer roadcourses zien en die komen er nu dus bij. Ovals zijn niet saai omdat de race eigenlijk opgebouwd wordt en uiteindelijk de laatste 20 ronde heel erg spannend zijn. In de F1 is het juist andersom en de finish wat het belangrijkste is van de race is weinig interesant.

Nu nog hopen dat een nederlandse zender de races (live) gaat uitzenden.

Wat betreft Doornbos hoop ik dat hij een zitje kan bemachten maar het is verdacht stil. Voor meurmans met zijn nieuwe Atlantic team ben ik ook benieuwd hoe dit gaat uitpakken.
Dit is meer een fusie van het type Daimler en Chrysler… ;-) Gezien de wel-heel-korte-termijnafspraken en het beperkte aantal races dat meegaat naar de nieuwe kalender, is dit meer een overname. Champ Car was simpelweg blut, denk ik. Overigens dan de 2e keer in zo’n 4 jaar.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).