Weg met ruitenwissers!

Auteur: , 62 Reacties

Toen de ruitenwisser werd uitgevonden, was dit ongetwijfeld een grote doorbraak en vierden de mensen feest op straat. Nu zijn we een aantal jaar verder en heel vrolijk worden we niet meer van ruitenwissers. De bladen slijten, de aansturing door regensensoren werkt op cruciale momenten niet. Ze piepen, de ruitenwisservloeistof raakt op en ze verstoren de stroomlijn van de auto. Dankzij nanotechnologie kunnen we straks zonder die ondingen de weg op.

Leonardo Fioravanti van Pininfarina ontwierp de Hidra, die dankzij de aerodynamische vorm en nanotechnologie zonder ruitenwissers door het leven kan gaan. De eerste laag van de voorruit voert water af, terwijl de tweede laag vuil afvoert. De tweede laag wordt aangestuurd door de derde laag die bekijkt of er vuil is. Het geheel wordt gevoed door de vierde laag die electriciteit geleid. Het systeem zou binnen vijf jaar productierijp kunnen zijn, dus wie weet komen we ooit van de ruitenwissers af (via engadget).62 reacties

Ook het feit dat je ruitenwissers ongeveer evenveel luchtweerstand geven als de hele voorruit zal meehelpen.
ruitenwisser ?? die lelijke dingen gaan er alleen met de keuring op ..
gebruik altijd van die “rain away” vloeistof .. ziet er veel vrolijker uit als het regent ..
@ babbaloeri

Waar haal je dat vandaan? Is dat echt waar? dan haal ik ze er ook direct af.
Opzich stoor ik me eigen totaal niet aan die dingen.
Sterker nog ik denk dat ik me harder ga ergeren aan zo’n hightech snufje die hoogstwaarschijnlijk veelste veel moet kosten en veelste veel storingen zal geven.

Nee dankje doe maar gewoon ruitenwisser, en dan nog het liefst van die “zemen” die je op een V70 vindt, ideaal.
@ babbaloeri en bram

denken jullie echt dat het verwijderen van ruitenwissers helpt in de prestaties en brandstofverbruik van jullie auto’s ?
Maar als nou een meeuw op je voorruit schijt, hoe werkt het dan?
Dat glijdt er zo vanaf :P
@ 3-serie: Dan heb je een ruit met een extra laag, laag 5, nodig. Die detecteert aankomend gevogelte en stuurt een dubbele mitrailleur in de grille aan. Vogels vormen hierdoor niet langer een bedreiging.
Jammer dat dit voor de Vandenbrink GTO te laat komt. Michiel is op zijn tekeningen namelijk de ruitenwissers vergeten….

Of hebben we een primeur?
@ Markus
Ah, dank je.
Omdat ik zelf werkzaam ben in de “nano” coatingbranche weet ik het een en ander af van de “zelf reinigende ramen”.

Om te voorkomen dat vuil en water zich hecht aan een oppervlak moet je het oppervlak zo ruw mogelijk. Dat is relatief eenvoudig. Echter, als je wil dat zo’n coating krasvast is en er niet van afkomt als je met je Hidra door de wasstraat rijdt, moet het oppervlak spiegelglad zijn.

Kortom en tegenstelling van heb ik jou daar. Misschien heb ik iets gemist in het nieuws de afgelopen dagen maar voor zover ik weet bestaat er nog geen materiaal dat zo ruw is dat het vuilafstotend werkt en daarnaast ook nog eens zo hard is dat je het er niet met de eerste de beste spons van af veegt.

O ja, “nanotechnologie” is een modern woord voor technieken die al 10 of zelfs 20 jaar bestaan en vanuit onze business gezien kan ik wel vertellen dat de term “nanotechnologie” meer slecht doet als goed. Mensen verwachten er wonderen van zoals zelfreinigende autoruiten waar de meeuwenkak zo vanaf druipt. Ondanks de vele nieuwe mogelijkheden is “nanotechnologie” niet de oplossing voor alle problemen en misschien moet het verwachtingspatroon dan ook iets naar beneden bijgesteld worden.
@ DeeBee: om in de lijn van 3-serie te blijven: shit!
Ik denk dat ze die technologie met als bedoeling op de achterruit toepassen, want de meeste mensen ergeren zich aan de achterruit maar kopen toch een wagen zonder achterruitwisser.

voor de voorkant zal dat nooit veilig zijn denk ik, je voorruit mag in straffe omstandigheden geen obstakel zijn voor je rijgedrag, zoals bovenstaande als voorbeeld duivenpoep werd gebruikt en dus zal het volgens mij nooit voor de voorruit toegepast worden
@ designMNN

Wel als de ruitenwissers voor evenveel weerstand zorgen als het raam ja.
Ik heb het maar van horen zeggen hoor dus ik weet het niet zeker :oops:
@DeeBee:
“O ja, “nanotechnologie” is een modern woord voor technieken die al 10 of zelfs 20 jaar bestaan”

Door die uitspraak betwijfel ik of je uberhaupt wel iets weet van nanotechnologie, of dat je niet gewoon bij een bedrijf werkt waar toevallig ergens op een andere afdeling mee geexperimenteerd wordt.
@ Markus: heerlijke reactie jongen! kweet niet waarom maar ik had spontaan de slappe lach toen ik t las :D (tot ergernis van mn baas en n paar klanten)
@ Markus, dat zou werken inderdaad ;-)

Ander ideetje, via Camera’s het beeld op de binnenkant van de voorruit projecteren, dan heb je helemaal geen doorzichtige voorruit meer nodig! Denk je eens in wat de voordelen kunnen zijn. Geen zure gezichten meer zien in de file, gewichtsbesparing (glas is zwaar), en dat alles met HD resolutie a la Dirt racing…of of…mischien ook niet..
Mmmm ik denk dat SEAT een goedkopere oplossing heeft

http://users.telenet.be/gattuso/Leon5.JPG
@Kees,

“toevallig” is onze core business gebaseerd op 7nm grote deeltjes, ik weet heus wel waar ik het over heb. Omdat we nu AFM, STM en nog legio andere technieken hebben waarmee we deeltjes van nanoschaal zichtbaar kunnen maken, wil nog niet zeggen dat 10/20 jaar geleden geen nanodeeltjes geproduceerd werden. Philips gebruikte meer dan 10 jaar geleden al nanodeeltjes op hun beeldbuizen en zo zijn er nog legio andere voorbeelden te verzinnen.
@ Jack

Helemaal gelijk!
@3-serie…en hoe haal je dan het vuil van de lens van de camera?

@DeeBee
Nanotechnology:
Oftwel de toegepaste wetenschap en technologie die als thema heeft het controleren van dingen op een moleculair niveau (voor de gewone mens: technolgie met verrekes kleine dingen).
Overigens vindt het ergens zn oorsprong begin jaren 60, dus doe maar eerder een jaar of 50 dan 20.

Knap staaltje techniek trouwens, we hadden al een toiletpot en een wasbak die we niet hoeven schoon te maken, straks hebben we ook geen zwervers meer nodig die onze voorruit komen schoonmaken….lang leve de techniek.
Ruitenwissers geven luchtweerstand?In de 80 en 90 jaren van,maar bij de auto’s van nu komen de ruitenwissers zowat onder de motorkap vandaan.
@ DeeBee

Zo zie je maar, hier zit een hoop mensen die van niets afweten en toch hoog van de toren blazen. Het is niet omdat het woord nanotechnologie nog niet zo lang bij het volk bekend is, dat de techniek al niet langer bestaat.

Doe mij maar een laagje RainX op de voorruit, geen ruitenwissers meer nodig, enkel wat lastig bij aangevroren dauw.
Glas met het lotus effect bestaat al een tijdje in de architectuur dus dat is niks nieuws, hooguit de toepassing voor auto’s hoewel ze daar al mee bezig zijn (is geldkwestie…) meer info:
http://www.tcnano-norge.no/Pages/TCnano_coating_of_automotive_glass.pdf
ik meen dat er een fransoos was die ook een poging had gedaan
die bracht de hele voorruit in trilling en de druppel vielen dan al het ware van de voorruit af.

alleen heb ik daarna nooit meer wat van gehoord.
zal wel iets zijn met electra en franse auto’s

toch een lastig probleem om te tackelen
Klinkt allemaal heel vaag, ik zou trouwens graag eens die nanotechnologie dit zien wegwassen.
http://www.landrover-defender.eu/images/Land%20Rover%20Defender%202007%20mud%201.jpg
@ Jesper: hahaha dankje. Ja, leg dat maar eens uit aan je baas. :)

@ DennieFR: maar zodra je ze aanzet komen ze tot leven en is er wel degelijk extra weerstand.
Was er niet ook een Japanse fabrikant die met een laagje lucht werkte? Nissan, blies de druppels zo over je ruit heen… Wel lastig met poepjes als de auto geparkeerd staat.
Dat zou ik wel eens live willen zien. Ben wel benieuwd hoe dat precies werkt.
Bij Spyker wilde men geloof ik ook een dergelijke truuc op het deels-glazen-dak van de D12 d.m.v. halfgeleiders die van lichtstroom kunnen beïnvloeden.
allereerst: Nano techniek/technologie is van toepassing als 1 demensie kleiner is dan 100 nm. een toepassing daarvan zijn nieuwe elektroden. het grootste nadeel van deze technologie is dat wanneer er slijtage optreedt in deze demensie, er ontzettend kleine deeltjes gaan rondzweven, en men weet nog niet wat deze deeltjes doen in ons lichaam (denk hierbij aan het inademen ervan!)
er wordt al gesproken over de asbest van de toekomst.

daarnaast heb ik mijn bedenken bij deze toepassing. je hebt dus dan constant water op het raam liggen, wat zicht belemmerend is. een ruitewisser komt langs, en het raam is even helemaal schoon…
rare vraag .. maar wat is een “nano” ..
dank u ..
Een miljoenste van een millimeter dacht ik.
@Lincoln: 1 nanometer is 1 miljardste meter of zoals Dekster al zegt, 1 miljoenste millimeter

@Josje: het spijt me wel, maar dit klinkt een beetje als klok horen luiden… Het is trouwens dimensie en niet demensie… (paste foutje? ;))

Dan: nanodeeltjes zijn ingebed in een matrix als ze als coating worden aangebracht. Dit betekend dat ze niet vrij kunnen komen. Als de matrix beschadigd raakt heeft dit deeltjes tot gevolg van afmetingen in de orde van enkele microns. Uiteraard wil ik hiermee het mogelijk effect van nanodeeltjes op de gezondheid niet bagatelliseren, virussen zijn immers ook van nano afmetingen en schadelijk voor onze gezondheid. Echter, de kans dat nanodeeltjes vrijkomen die daadwerkelijk hun nano afmetingen behouden (bijv. kleiner dan 100 nm) is vrijwel nihil. Fysisch gezien is dit gewoon niet mogelijk. Ditzelfde geldt overigens ook voor gesputterde laagjes.

Ik zou me meer zorgen maken over zonnebrand cremé en dergelijke waar nanodeeltjes wel in kunnen bestaan omdat ze in oplossing zijn en zodoende gestabiliseerd zijn om klein te blijven. En deeltjes van een paar nanometer kunnen makkelijk je huid door dringen. Denk daar maar eens over na als je volgende keer bij het kruidvat staat ;)
@ lincoln
check 1e zin van mijn verhaaltje ;)
@Deebee .. hebben we het hier over petro-chemische of synthetische producten ?? komt het ook in de natuur voor ??
@Lincoln

Synthetische producten, anorganische verbindingen of metallische nanodeeltjes. Deze komen van nature niet voor.
@DeeBee ..
wat is de belangerijkste toepassing voor nano ??
en kan het afgestoten worden door een menselijk lichaam ??
kan het verteren/verbranden ??
@ Lincoln

belangrijkste toepassingen: op het moment wordt er met vanalles en nog wat geexperimenteerd. Zoals ik al aangaf, ben ik actief in de coating hoek maar het is uiteraard ook heel interessant voor de electronica industrie en de medische industrie. In die sectoren worden dan ook gigantisch bedragen geinvesteerd.

Maar nogmaals: denk niet dat het de oplossing brengt voor alle problemen. Aids zal er niet door verdwijnen van vandaag op morgen. Wat de reactie van het immuunsysteem is op nanodeeltjes weet ik niet. Echter, de kans dat je daadwerkelijk synthetische nanodeeltjes binnenkrijgt is nihil! Voor de rest wordt er op dit moment veel onderzoek naar gedaan naar de toxicologie van nanodeeltjes. Misschien staat op http://www.nanotox.info/ meer bruikbare info
@DeeBee .. aardig van je .. thanks bro ..
Grappig zo’n systeem, totdat er een barst in je ruit komt. Ik geloof niet dat Carglass dat nog gratis repareert met de HPX2 turbosuperhars.
Rainex of de variant van de concurrent (helder kunstof flesje) werken nu al zondermeer uitstekend… gewoon iedere 4 weken insmeren (en dan liefst een paar lagen) en je rijdt bij snelheden boven de 110 gewoon met de ruitewissers uit als je voorruit een beetje schuin staat…. Ik zweer er al jaren bij. Enige is dat je wel moet opletten…. je rijdt al snel te hard terwijl het best hard regent… omdat het helemaal niet zo hard lijkt te regenen met dat spul op je ruit…. beetje opletten dus.
Naast ruw en hydrofoob oppervlak dat waterafstotend is zijn ook oppervlakken die op nano/micro schaal afwisselend hydrofoob/hydrofiel zijn geschikt om aanhechten van vuil tegen te gaan. Dit kan met bepaalde polymeren mengsels.
@Che
Achterruit-wissers zijn bij de meeste sedan/hatchbacks al niet meer nodig door de stroomlijnen, kijk maar naar de citroen c5 bijvoorbeeld. Door de vorm heeft de regen er geen vat op, en wordt het er overheen geblazen.
Simpele natuurkunde/aerodynamica
Ik meen me een prototype te herinneren waarover ik ooit las (was het van Renault ?) waarbij inderdaad geen ruitenwissers nodig waren, maar dat kwam door supersnelle kleine trillingen van de voorruit die het water op die manier afvoerden… weet iemand hier nog iets over ??? ik hoopte toen al dat redelijk snel op gewone wagens te zien, maar da’s intussen al weer vele jaren geleden…
Wat ik mij nu afvraag, is dat wel prijsgewijs de moeite om nanotechnologie te gebruiken?
Het zou binnen 5 jaar productierijp kunnen zijn?

Dan zal het dus nog wel een jaar of 10 duren voordat we het een keer op straat gaan zien.
Die ruitenwissers hebben al jaren mijn belangstelling. Ik heb in een windtunnel onderzocht of je door een gunstige ruitopstelling en vormgeving de ruit vrij van druppels kan houden. Dat kan alleen bij redelijk hoge snelheden. Ik heb een ruitopstelling gemaakt en proeven gedaan met het trillen in alle richtingen door een breed (ultra sonor) frequentie gebied met verschllende amplitude. Geeft geen goed resultaat. Ook roteren in een klein gebied max. uitslag in y= 5 mm in x=7mm, werkt niet. Nu ben ik aan het denken om een folie voor het raam heen en weer te trekken. Veel werk en de leeftijd gaat een belemmerende rol spelen.
H.gr. Hans
Er was een Renault zonder voorruit kan ik me herrineren. Volgens mij heeft Top Gear daar jaren geleden in gereden. Daar ging de wind over de motorkap, onder een vleugel door en dan omhoog door een bolling. Hierdoor werd je (bij hard genoeg rijden) niet nat terwijl er geen voorruit en geen dak op zat. Stoplichten en file geven dan wel een klein nadeel ;-)

Tevens klopt het dat achterruiten vaak door het rijden schoon/droog worden (rij in een VW Bora) maar nadeel is wel dat als je geparkeerd staat en achteruit moet gaan je niets ziet en vooraf dus je raam schoon moet maken. Schiet niet op.
@Wooody,
Ik heb ook van dat RainX spul. Alleen een paar jaar al niet meer gebruikt (luiheid oid ;) ). Maar het werkte fantastisch idd, al was het wel een gedoe om het er goed op te krijgen. (Ontvetten van het raam etc.). Hoe doe jij dat?
Mag ik nu eens cynisch zijn? :-) Waarom zoeken we het toch zo ver? Nanotechnologie die al of niet schadelijk is voor ons lichaam, coatings, scheikundige brol, enzovoort. Maar we hebben toch ruitenwissers? Wat is nu eigenlijk het probleem? Ik heb nog nooit gedacht “wat haat ik die ruitenwissers toch”… De industrie is commercie-gedreven en wat vaak vooruitgang wordt genoemd is vooral commerciële vooruitgang. The show must go on. Dit ruitenwissergedoe is hiervan toch een voorbeeld, vind ik.
Elektriciteit geleidT
En wat gebeurt er wanneer je een ster in je ruit hebt?
Handig! Waar moet de parkeerwachter zijn geeltje nog kwijt? :D
Of krijgen we ook nano parkeerbonnetjes?
ja somige dingen hoef je nou ook weer niet uit te vinden ruitenwissers is toch genoeg als ze maar snel genoeg gaan vind ik ze geen probleem somige zoeken ook gewoon wat alles moet beter waarom is men nou nooit te vreden met wat ze hebben ?
tja en toen een sterretje in de ruit die niet te repareren valt…………….kost wel wat zeker zo,n ruit
@juppe: ontvetten kan o.a met de reinigingssmurrie die je ook van turtle kan kopen… maar gewoon door de wasstraat en dan afnemen met wat azijn op een doekje helpt ook wel. Dan zo’n 3 lagen RainX erop en goed uitboenen en vooral niet teveel sproeien en niet je ruitenwissers gebruiken als het niet strikt noodzakelijk is… maand of 2 kun je dan wel halen met één laag.

En het is zo heerlijk rustig zonder die ruitenwissers die de hele tijd heen en weer zwiepen… water waait vanzelf weg of als het heel bar is dan zet je de interval aan…. de gewone stand heb je op snelheid dan nauwelijks nog nodig.
@Markus

ik ging neer met je reactie :D
Heeft er iemand ervaring met de toepassing van zo’n produkt op de glazen douchewand ?
En wat als er een steentje tegen al die lagen aankomt?
(zal onder de douche overigens niet snel gebeuren)
@Gerard

Daar heb ik ervaring mee! Het geeft me verdumme helemaal geen privacy meer!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).