Officieel: Opel Meriva Concept

Auteur: , 48 Reacties

Er zijn bloggers in de gelederen van de Autoblog-redactie die hun neus ophalen voor veel Opel modellen. Persoonlijk heb ik niets tegen Opel en met mij miljoenen eigenaren over de hele wereld. Ik geef toe dat Opel veelal eenheidsworsten maakt voor de massa, maar is dat per definitie fout? Neem bijvoorbeeld de Opel Meriva Concept die in Genève onthuld zal worden: doet toch geen zeer aan je ogen?

Leuke neus, ietwat saaie achterkant, (iets te) stoere velgen en een modern interieur. Nog voordat Wouter de foto’s had gezien, voorspelde hij al dat de Meriva hip wordt, so place your bets…

Het gaat mij wel weer wat ver om een heel promotiepraatje te houden over de Meriva. De lovende woorden laat ik dus graag over aan Opel zelf in onderstaand persbericht:

Opel Meriva Concept: MPV-flexibiliteit van de volgende generatie

* Wereldpremière: FlexDoors maken MPV’s comfortabeler,veelzijdiger en veiliger
* Design: dynamische lijnen zonder praktische toegevingen
* Elegant: aan de achterzijde uitstappen in stijl

Met de dynamisch gelijnde Meriva Concepttoont Opel op de internationale Auto Salon van Genève (6 tot 16 maart2008) MPV-flexibiliteit van de volgende generatie. De beide achterdeuren van deconcept-car zijn aan de achterzijde opgehangen. Terwijl de voordeuren overklassieke scharnieren beschikken, draaien de achterdeuren naar achter toe open.Een ander kenmerk van de gezinsgerichte Meriva Concept is het feit dat de voor-en achterdeuren onafhankelijk van elkaar open kunnen. Reeds bestaande variantenvan dit soort achterdeuren, kunnen alleen worden geopend wanneer men eerst devoordeur opent, waardoor ze allesbehalve praktisch zijn.

De gepatenteerdeFlexDoors van GM/Opel bieden talrijke voordelen:

* Meer functionaliteit: het in- en uitstappen verloopt vlotter doordat deachterdeuren tot een hoek van negentig graden openen en zo een veel grotereopening creëren dan standaard deuren. Dankzij de hoge daklijn hebben deachterpassagiers bovendien meer hoofdruimte wanneer ze in en uit de autostappen. Het interieur is veel toegankelijker, zodat het een stuk gemakkelijkerwordt om bijvoorbeeld een attachékoffer achter de voorstoelen teplaatsen;

* Hoger veiligheidsniveau: de veiligheidsgordels van de kinderen op deachterbank vastmaken wordt veel gemakkelijker. De aan de achterzijde opgehangenachterdeuren bieden ook meer controle over kinderen die uitstappen omdat zevanaf de verschillende stoelposities beter zichtbaar zijn. De “veiligheidszone”,die tussen beide deuren wordt gecreëerd, zorgt er ook voor dat ze nietrechtstreeks in het verkeer terechtkomen zoals bij klassieke deuren het gevalis;

* Meer stijl: het achteraan in- en uitstappen ziet er niet alleen veelaansprekender uit, maar voelt ook veel natuurlijker aan.

Desoepele werking van de FlexDoors wordt ondersteund door een reeks vangepatenteerde innovaties, die door de ingenieurs van GM/Opel zijn ontwikkeld.Een veiligheidsysteem zorgt ervoor dat de deuren zowel van binnen als van buitenalleen kunnen worden geopend wanneer er geen gevaar is voor de inzittenden. DeMeriva Concept kreeg ook een automatisch elektronisch kinderslot, als aanvullingop het klassieke mechanische systeem. De concept-car heeft bovendien B-stijlen,niet alleen omdat die de onafhankelijke opening van de deuren mogelijk makenmaar ook omwille van veiligheidsredenen bij zijdelingse aanrijdingen.

Quadesign onderscheidt de Meriva Concept zich door zijn aantrekkelijke combinatievan gebruiksvriendelijkheid en ruimte met een dynamische en trendy stijl. Deopvallende raamlijn, het gebogen dak, het grote spoorbreedte en de indrukwekkendgelijnde carrosserie van de concept-car geven een goede indicatie van wat menvan de toekomstige MPV’s van Opel mag verwachten.

“De MerivaConcept geeft duidelijk aan hoe Opels nieuwe vormtaal kan worden aangepast omgewaagde en verfrissende designoplossingen voor het MPV-segment tecreëren,” aldus Mark Adams, Vice President of Design, General MotorsEurope. Heel opvallend is de dynamische gebogen lijn in de raamlijn net achterde B-stijlen, die de achterpassagiers een uitstekend zicht rondom geeft. Dieraamlijn gaf de designers de mogelijkheid om een dynamisch en uniek silhouet tecreëren en ook kinderen op de achterbank een goed uitzicht te geven. Decarrosserie kan daarnaast prat gaan op de opvallende ‘insnede’; eendesignelement van de GTC Coupé en de Flextreme. Nog een ander kenmerk isde U-vormige voorruit, die zich naar boven en naar achter toe uitstrekt over dehoofden van de achterpassagiers. Elementen achteraan, en vooral de lichtblokken,verwijzen naar de Insignia, Opels nieuwe grote middenklasser die in de zomer vandit jaar wordt onthuld. Het MPV-dak loopt naar achter toe langzaam af enonderstreept daarmee het dynamische karakter van de auto.

“HetFlexDoors-concept is een logisch verlengstuk van de flexibiliteit van onzeMPV’s,” verklaart Alain Visser, Chief Marketing Officer, GeneralMotors Europe. “Ook met het Flex7®-stoelsysteem van de Zafira en hetFlexSpace-concept van de Meriva spelen we een voortrekkersrol op het vlak vaninterieurflexibiliteit.” Opel oogst heel wat succes met het design vanzijn MPV’s: in 2007 vonden bijna 335.000 exemplaren van de Zafira en deMeriva een eigenaar. En met de nieuwe Agila heeft Opel, als MPV-expert, nu ookeen basismodel in het segment van de mini-MPV’s. Vandaag de dag is elkevijfde verkochte Opel een MPV, terwijl dat voor de totale markt slechtséén op acht is.

Opel Meriva Concept

Opel Meriva Concept

Opel Meriva Concept48 reacties

Nou ik vind het zeker een tof wagentje, en met Opel is niks meer hoor.
Stiekem hopen dat mensen MET kinderen deze auto niet kopen. Het slopen is ie zeker niet waard!
ziet er in ieder geva, een stuk beter uit dan het huidige model, word denk ik een betere concurent voor de golf plus voor zover je het concurentie kunt noemen
Leve Opel! :-)

Nee echt, niets mis met dit model. Die suicide doors zijn gemakkelijk en erg mooi! Ook het interieur is niet te extreem, enkel maar 4 plaatsen…
Erg mooi voor een mpv! Denk het dashboard zwart en je hebt een productiedash! Ziet er netjes uit maar ik vind dat knikje bij de B-stijl 32x niks, maar dat is mijn persoonlijke mening.
Ik heb altijd al wat tegen de Meriva gehad. En als je hem als ruil auto mee krijgt bij de APK word het er niet beter op… Maar als ze deze mee zouden geven zou ik echt wel happy worden :D
Ziet er tenminste niet zo lomp uit ;)
iemand Mitsubishi Colt?

daar vind ik hem ongelofelijk veel op lijken
Duidelijk herkenbare stempel van GM hierin. Ik verwijs naar bijv. naar Chevrolets laatste concepten.
@M Freak:
Mensen met kinderen kopen echt geen auto met witte bekleding.
Zeer geslaagd concept, mooi lijnenspel… zal onze wegen vast en zeker kunnen verfraaien.
Leuk wagentje, wel wat Mercedes trekjes en de lichte achter doen me wel aan S-Max denken.
Jammer dat ze in de koplampen de achterlichten van de nieuwe Mazda 6 gebruiken!!! verder zeer lelijke auto.
@ Sam

daar moet nog “mis” tussen staan zeker ;)

In hoevere is Opel nu eigenlijk amerikaans?
Ja knap, maar zoals ik al eens eerder zei wordt de productieversie nul-komma-nul. De concepts zijn altijd zeer smakelijk, maar ze hebben nooit maar dan ook nooit de ballen om door te zetten. Was zo met de Signum, de Captiva en zal nu ook weer zo zijn. Uiteindelijk is het de productieversie die telt, want die zien we elke dag.
Het prikt toch een beetje aan mijn ogen hoor!
Sorry, foutje, moet Antara zijn ipv Captiva. Nou ja

@VeyronLover: die suicidedoors halen het nooit. Bewijs: “De beide achterdeuren van deconcept-car zijn aan de achterzijde opgehangen. ”
Ze zeggen er duidelijk bij “van deconcept-car”. Ze willen dus absoluut niet zeggen dat de productieversie die ook krijgt, want ze weten nu al dat dat niet het geval zal zijn. Ik vermoed dat we “de gepatenteerdeFlexDoors van GM/Opel” (veel spatiefoutjes in die tekst) ten vroegste zullen zien in een nieuwe Signum, of een Saab- of Caddy-MPV.

Ook zijn ze zich nu al aan het indekken tegen massale teleurstelling van schoonheidslievende mensen zoals ik: “en de indrukwekkendgelijnde carrosserie van de concept-car geven een goede indicatie van wat menvan de toekomstige MPV’s van Opel mag verwachten.”

Een goede indicatie! Wat een gezever. Als een ‘normaal’ merk een concept maakt van een toekomstig volumemodel (volume in de zin van verkoop, niet ruimte) dan nemen ze het productiemodel en zetten ze er een dikke bumper en coole velgen op.

http://static.autoblog.nl/images/wp/Ford%20mondeo%20concept%20gelekt.jpg


Of wat zwart plastiek om het om een SUVvertje te laten lijken.

http://www.dacia.be/pics/DaciaSITe/concept_car/concept_car_big1b.jpg


Zelfs dat durf Opel niet.
Oh wat ziet dat er weer mooi uit…

*kuch*afvoeren*kuch*
Tsja.

Ik vrees met grote vrezen dat een fors deel van deze wagen het productiestadium niet gaat halen. As usual…
@ mazda kijk even goed het zijn koampen van een corsa en de achterlichten van de astra. enigszins veranderd maar duidelijk de opel lijnen. dus mazda gebruikt opel lampen ;)
sorry koampen moest koplampen zijn.
Zeker leuk wagentje. Duidelijk een verbetering ten opzichte van de huidige meriva net zoals de agila veel leuker is geworden. En het dash is volgens mij net als bij de gtc concept het productie dash. Om maar even de mensen de mond te snoeren dat opel niks van de conceptcars overneemt.

@ Esprit de Flandre: De suicide deuren komen er zeker wel op de volgende meriva heb ik al in een interview gelezen. En let ook maar op de insignia hoeveel die op de gtc concept lijkt en zeker de coupe.

@ MrYezz: Dit lijk in geen velden of wegen op een s-max. Mochten ze willen bij ford dat ze zoiets konden bouwen. Het enige waar iets van gejat is is miss die knik in de zijruit van citroen maar dan vind ik dit alsnog veel mooier.

@Apache: Zit echt niks bij van GM design. Staat een opel designcentrum in duitsland maar dat maakt niet uit hoor zijn wel meer mensen die eerst iets roepen over opel terwijl ze van niks weten.
Heb de 3D versie gezien. En de gehele lijn klopt aardig.
Maar zoals altijd : afwachten maar.
withgold-flusion
@Melvin: opel is ok een onderwerp van MG Zoals chevy en nog een paar merken ;)

En ziet er zeker niet slecht uit ben benieuwd ”de tijd zal het ons leren” zoals ze altijd zeggen xD
Als je de modellen tegen die van VW (grootste concurrent) afzet dan weet ik wel welke merk in ieder geval het saaiste is.

En dat is niet Opel…..
@ dekster, ga in de zandbak spelen met je vooroordelen…

Ziet er goed uit, ietswat saaie achterkant, maar denk dat als er een kenteken op zou zitten dat dat wel meevalt
lijkt wel een krentenbol, nee, ik mot m niet.
Opel maakt de blitz: het ziet er leuk uit, maar het blijven Rouvoet autootjes, oftewel “kinderwagens”. Het oogt glad, maar de inhoud valt tegen.
heeft iets organisch .. een pas geboren zeehondje ofzo ..
nee geen zeehondje .. meer een soort amfibie .. kan alleen niet zo snel bedenken welke ..

maar wel pas geboren iig ..
Ziet er goed uit,..ik ben altijd bang voor de leenauto genaamd Meriva,….maar, zoals eerder reeds aangegeven,…zou ik zeker niet erg vinden!
@ Lincoln

LOL? :D

On Topic;

Beetje inspiratieloos dit, met name het verkooppraatje. Nogal vermoeiend, dat gelul over FlexDoors. Het is niet nieuw maar er wordt over gesproken alsof het een unicum is. Opel is voor fantasieloze, saaie mensen die houden er van om mee te gaan in de meute.

Zo, eerst koffie.
Opel Flextreme – omgezet in werkbare proporties.
Jammer dat ze meenden er een C4 Picasso knik (onderkant zijramen) in onder te moeten brengen.
@ incognito, dat slaat dus totaal nergens op. Mijn oma’s en ouders zijn niet saai en rijden toch opel. En meegaan in de meute? mischien zijn dat juist de leasrijders die toch allemaal een A6 moeten? Opel mag trots zijn dat hun auto’s goed verkocht worden
Je zegt het zelf al, je oma’s. Niets afdoend aan die lieve Dames, maar we kunnen veilig stellen dat dit niet de meest vooruitstrevende mensen zijn. Sterker nog, in vergelijking met een paar generaties jonger kunnen ze best als saai bestempeld worden.

En natuurlijk mag Opel trots zijn dat die auto’s goed verkocht worden. En een A6 meute? Er worden er 4.000 van verkocht per jaar. Lijkt me niet echt meute, een Corsa en Astra daarentegen wel. Dat stamt af van de Kadett, je gaat me toch niet vertellen dat dit spannende auto’s zijn?
Ook al is het een concept, ik vind het een saai model. Jammer want GM/Opel had in het verleden mooie(re) concept auto’s gemaakt.
@Incognito
Nou, misschien inderdaad wel een meute. Ik denk dat de verscheidenheid onder huis-tuin-en-keuken-auto’s groter is dan die onder leaserijders.

Rick Dos heeft gelijk als hij zegt dat de modellen van Opel de vergelijking met die van Volkswagen goed doorstaan. Ik denk dat die vergelijking nog wel uitgebreid kan worden naar andere merken ook. Maar Opel heeft nou eenmaal de naam saai en burgerlijk te zijn, en daar zullen ze heel moeilijk vanaf komen. VW’s worden ook veel verkocht — meer dan Opels, onderhand — maar worden niet zo snel burgerlijk genoemd.

Er is gewoon een groot verschil tussen saai design, en de saaiheid die ontstaat omdat je ze nou eenmaal heel veel ziet. Ik vind juist Audi’s niet bepaald uitblinken in spannende ontwerpen. Niet dat ze lelijk zijn, maar spannend is anders.
Of stel dat iedereen overstapt op Alfa’s. Dat maakt de 159 niet lelijk — verre van — maar ’t wordt wel erg saai als iedereen er in rijdt.

Misschien heeft Michiel nog wat te vertellen over spannend design?
@ SQB

Ricky D heeft daar gelijk in, het is ook zeer subjectief. Spannend correleert met apart. Daarom is iets wat veel verkocht wordt inderdaad niet spannend. Maar goed, is een Lada daarom spannend?

Ik vind VW/Audi ook ronduit saai. De A5 bijvoorbeeld was erg goed toen ik hem voor het eerst zag, maar een week later zag ik er nog twee en was het een accepté-tje. Doet mij de broek niet bollen.

Terug bij Opel, de naam alleen al is vermoeiend om uit te spreken.
jammere van dit soort concept wagens is dat ze er uiteindelijk er helemaal zo komen uit te zien… :-(
Wat een beauty! Heb nu nog een Nissan First Note, maar deze Meriva gaat heel waarschijnlijk zijn opvolger worden. De Meriva heeft iets weg van de “kleine” Citroen Picasso.
@Incognito

En daar ben ik het nu juist niet met je eens. Of een ontwerp spannend is, is onafhankelijk van hoe vaak je het ziet. ’t Is alleen minder bijzonder als het vaak te zien is, maar dat doet niets af aan het ontwerp zélf.
Mooi wagentje hoor! Lekker verfrissend design en geen suf busje. Reken maar dat de uiteindelijke Meriva minimaal afwijkt van dit concept.
Mooie auto. Huidige ontwerpen zijn echt niet slecht van Opel, met name de Astra is een mooi gelijnde auto. Het vervelende is echter dat je er zoveel ziet zodat ze je niet meer opvallen. Enige wat Opel echt beter moet doen is het maken van een dashbord. Kan heel wat minder saai en van betere en mooiere kunststoffen.
schaabjeschaapje
Doet zeker geen pijn aan mijn ogen, die suicide doors zien er vet uit:)
Nou het lijkt erop dat ze iets aan de veiligheid rondom hebben gedaan. Ik rijdt nu een jaar in de Opel Meriva Essentia. waarin voor een slecht zicht is. Heb dit ook al eens bij Opel aanggegeven. Ehn diep doorlopend dashboard met die onoverzichtelijke zijruitjes. Als er bijvoorbeeld een fietser of voetganger zich langs je auto bevindt, kun je hem niet tijdig opmerken. Maar nu met met doorgetrokken deurraam lijt het probleem uit de wereld. Heb al vele Meriva rijders gesproken en zij ervaren hetzelfde. Daaardoor worden er ook zo veel weer ingeleverd op een ander type auto, waarin dit duidelijk niet zo is.
Rij momenteel Meriva, vind concept giga verbetering
hallo kan iemand mij vertellen wanneer de nieuwe meriva dan uitkomt vind hem echt zoveel leuker dan het eerste model maar ik heb nu de autobeurs in de gaten gehouden maar opel stond niet op de beurs in geneve met de meriva? ik hoop 2010.
de nieuwe meriva top top top top i (L) opel :DLEVE DE NIEUWE MERIVA:byebye:
Ik rijd momenteel met een meriva,toch vind ik dat het model stilaan verouderd.
Ben er zeer tevreden van deze wagen.
De nieuwe meriva ziet er mooi uit,stoer en volwassener als zijn voorganger.
zeker een schot in de roos,hopelijk komt hij snel uit. ROLand
Ik vind het jammer dat ze alleen in de concept het scherpje laag op het dashbord hebben gezet.. het scherm (nav.) zit in de echte op het dashbord ipv er in.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).