Nieuwe Nederlandse trots: Elementz Kit Car

Auteur: , 50 Reacties

Dit is een kitcar die wat weg heeft van een kruising tussen een Ariel Atom en een Donkervoort. Het ontwerp is van de Nederlander Rob Wolkers die overdag bij een plastic gieterij werkt. 's Avonds ontwerpt hij allerlei dingen zoals ook de Elementz Kit Car.

Als basis dient het platform van de oude Citroën 2CV. Dat is niet zo gek want het ontwerp is de winnende inzending voor een designwedstrijd van Burton. Juist, dat bedrijf dat op basis van de 2CV grappige, kleine autootjes maakt. Burton werkt op dit moment aan een model met elektrische aandrijving waarvoor de Elementz als inspiratiebron dient. Dat is goed nieuws want het ziet er bijzonder smakelijk uit. Dat vonden overigens meer mensen want na dit eerste succes won het ontwerp ook de SolidWorks Product Design Contest 2007.

Volgens Rob was het doel om de lol en de spectaculaire rij-ervaring te maximaliseren. Daarom is de auto zo open en licht mogelijk gehouden. Andere ontwerpen van Rob zoals een zeepapparaat, een hippe skihelm en vloeitjeshouder vind je op zijn site.

Elementz Kitcar
Elementz Kitcar
Elementz Kitcar50 reacties

lijkt mij wel wat speegoed achtig…
Mooi joh! Het ziet er erg fraai uit allemaal.
Ben benieuwd naar de prestaties maar
of zoiets op de weg komt…. don’t know!
Hé! Maar dit is gaaf zeg! Ariel Atom eat your heart out!
Tof wagentje, het high tech uiterlijk suggereerd echter dat het hier minstens om een KTM of Ariel Atom killer gaat.

Aan de andere kant waarom zou een auto op basis van de C2V er altijd ouderwets uit moeten zien?

Mij geeft het een beetje een dubbel gevoel
Ik doe aan recycling:

Nee, het plaatje van de Elementz is inderdaad een vreemd ding, en iets te sportief en hoogstaand voor een bedrijfje dat op kleine schaal 2CV’s ombouwt. Ze zeggen ook dat er ideeën gebruikt zullen worden, niet dat hij zo op de weg verschijnt. Het wordt een “een combinatie van het oude ontwerp met de Elementz”. Over het plaatje zelf kunnen we dus onze mond houden.
Er zijn de laatste tijd zo veel milieuvriendelijke initiatieven, en hoe kleiner het bedrijf, hoe bijzonderder de aanpak. Ik betwijfel of Burton tussen dit geweld nog aandacht kan krijgen om zijn waarschijnlijk te dure (kleine schaal = duur) elektrische sportwagen op 2CV-basis (dat klinkt slecht voor ‘buitenstaanders’) aan de man te brengen.
Desondanks wens ik ze veel succes ermee!
Ergens anders heb ik gelezen dat het een Burton is :S
Leuk ding zeg!!! Hopenlijk blijft het niet bij een ontwerp en gaat ie echt in productie.
Sorry, lees nu het bericht pas. Hier staat toch wel wat anders dan op autoweek. Daar staat dat het een elektrisch aangedreven voertuig wordt op basis (chassis) van de 2CV. Het uiterlijk zal een combi worden van het oude Burton ontwerp, en een aantal gewichtsbesparende maatregelen van de Elementz. Verwacht dit ding iig niet zo op de weg!!

Even voor de nitwits :P , de normale Burton:
http://www.foxproducts.nl/uploads/photobooks/burton_1.jpg
@ Omar; Het staat niet in de titel, maar het blijkt wel uit het artikel: “Het huidige model van Burton is al sinds 2000 op de markt dus hopelijk nemen ze dit concept in productie.” Het gaat dus idd om een Burton.
Ik was erg enthousiast tot ik las dat de basis een 2CV platform zou moeten worden.
Dit ontwerp verdient in mijn ogen iets dat meer exotisch is… Erg fraai verder!
@ Autoblog; Waarom staat hier eigenlijk zo’n compleet ander artikel dan op AW? Ik neem toch aan dat jullie hetzelfde persbericht hebben gekregen… :? Waarom staat hier niets over elektrische aandrijving en zo?
Stukje Nostalgie
Ik kan het mis hebben, maar volgens mij heb ik de KN-28-DL gisteren en vandaag in Zaltbommel zien staan.
Burton wil idd op basis van het 2cv chassis iets met het idee van de Elementz car gaan doen… Je moet het dan waarschijnlijk eerder zoeken in een moderne en lichtgewicht body op het bestaande chassis met veel 2cv techniek.

Alleen…. ze willen er dus een Electrische kitcar/sportwagen van maken… en dat is nogal een stap voor een klein bedrijfje als Burton (al willen ze wel doorgroeien naar zo’n 400 kits per jaar). Ze gaan met de Hogeschool Arnhem/Nijmegen (hts autotechniek) kijken naar het ontwikkelen van de auto… Leuk idee, ik hoop dat het ook echt wat wordt.
@Klassiekerrally, dat is wel een prima basis voor lage kosten en een laag gewicht… dus twee punten op de wishlist kunnen we afvinken, nu de rest nog!
2CV hahaha, bouw toch zelf een chassis en steek er een motor van een R1 in ofzow
@Citrofiel: je weet nu toch onderhand wel wie de waarheid spreekt? ;)
Wel gek dat hij er een deur in heeft gemaakt :P (zie de inkeping in de “witte rollkooi” ter hoogte van de bestuurder)
@ Klassiekerrally

Precies wat ik dacht. Op een 2CV chassis met maar 40pk is dit wel geinig, maar lang niet zo leuk als een Ariel/Lotus/KTM etc.
@ jos; Zoals AW meldt: “Burton-liefhebbers hoeven niet te wanhopen, want de technische basis is en blijft de Deux Chevaux. Die blijft nodig om de Burton goedkeuring voor de openbare weg te verlenen.”
Als ze zelf iets zouden maken, zou dat heel moeilijk worden met typegoedkeuring en zo. Dan zou het, als nieuwe auto, aan heel veel eisen moeten voldoen, die voor een klein bedrijfje als Burton niet te doen zijn.

@ autoblogger; Ja, ik weet wie. w0o0dy. :P En hij zegt ook dat het over een elektrische wagen gaat. :P

@ nostalgie; Zou zomaar kunnen, ik heb het plaatje ook maar van Google af…
Cool! Maar platform van de oude 2CV….?! Is er niets anders voor handen? Ziet er trouwens wel ver van street-legal uit, jammer genoeg
Hopelijk leggen ze er een ‘modernere’ motor in!
Jammer alleen dat de Europese Commissie bezig is om de ‘Britse route’ voor het relatief eenvoudig goedgekeurd krijgen van kitcars (de zgn. SVA) zo tegen eind 2009 af te sluiten…
Leuke car

maar zodra er weer 2cv rommel gebruikt gaat worden val ik in slaap,
@ Citrofiel en W0o0dy

Thanks! Ik heb jullie info nog even in het artikel verwerkt.
@alleen .. veel onderdelen voor de 2CV worden NIEUW in nederland gemaakt .. waaronder ook het chassis .. sterk solide en verzinkt ..
ben al een aantal keer in de fabrieken hier geweest ..
met de originele drukpersen van citroen .. en die zijn oud zwaar en maken een hoop kabaal ..
Het valt me op dat er steeds meer aanbieders komen van lichtgewicht monstertjes die totaal onpraktisch zijn maar fun to drive. En er is nog meer op komst!
Beste Rob,

Wat kost zo iets?
Okay, even de feiten op een rij;

– Hij is ontworpen door een plastic expert na etenstijd.
– Op basis van een 2CV.

Eh..
Wij Nederlanders zijn echt slecht in auto’s maken. Serieus. Speykers zien er ook echt verschrikkelijk dom uit echt raar. Nederland moet een keer een beetje normaal automerk gaan krijgen. Die een beetje normale auto’s maken want ik schaam me gewoon voor deze crap!
Ik vind hem echt vet!
Mijn zoontje vindt dit mooi. RC antennetje erop en het is net een mudcrusher van LEGO. Doe mij toch maar die Guigiaro Quaranta dan.
shit, om dit met solidworks te maken… 1 woord : RESPECT!!
Leuk karretje… Maar uiteraard geen partij tegen de Atom… Maar das logisch…
@yannickh

Nou, volgens mij is dat redelijk straightforward om te maken met solidworks. Dat is namelijk waar het programma voor bedoeld is: engineering.

Wat ik me wel afvraag is of ze dit ding ook echt gebouwd gaan krijgen, met fatsoenlijke rijeigenschappen. Onderstel van een 2CV voorspelt niet veel goeds, en volgens mij is men nog niet verder dan uberhaupt deze solidworks tekening.
made in Holland
The Honda Spirit
en wij maar zeiken over de kopierende Chinezen….

Hopelijk komt ie wel met een Type R blok.
En dit moet een auto gaan worden?? :O Nah… Niet echt mijn smaak… Lijkt meer een opgevoerde buggy… :|
Commentaar is niet van de lucht vooral van nietkenners van de burton, ga eerst eens naar hun site voordat je kritiek hebt en denkt dat het zo maar weer een bedrijfje is.
Kritiek geven zonder kennis ? fantastisch zeg
dit is gewoon een concept car
Kijk wat deze man schrijft:

Baloni schrijft (28 February 2008 om 12:33 ):
Wij Nederlanders zijn echt slecht in auto’s maken. Serieus. Speykers zien er ook echt verschrikkelijk dom uit echt raar. Nederland moet een keer een beetje normaal automerk gaan krijgen. Die een beetje normale auto’s maken want ik schaam me gewoon voor deze crap!
—————————————————————————————
Hij heeft totaal geen verstand van auto’s, nederlanders werken over de hele wereld, aan de kwalitatief beste auto’s die er zijn. Als er op Nederland er nu een bom zal vallen,valt de hele autoindustrie om. wist je trouwens dat alle bouten enzo in een klein fabriekje in nederland worden gemaakt… En speyker is spyker, domme aap. Het is alleen jammer dat er een 2cv blokje inkomt, ik had liever een vr6.

Kallem
Oke, misschien ff wat extra info voor velen:

Dit is dus een inzending voor een ontwerpwedstrijd.
De ontwerpwedstrijd was niet van Burton, maar van Solidworks (of eigenlijk de Nederlandse importeur/leverancier). Ze hadden een onderwerp nodig, en Burton vond het wel een leuk idee.
Tot zover dus. Er zijn geen plannen voor productie, en een elektrische aandrijving lijkt me ook sterk, aangezien ze dan een type goedkeuring moeten regelen. Wat nu dus niet hoeft, waardoor de Burton goedkoop is/kan blijven. Misschien zijn ze wel met wat onderzoek, of een of ander leuk project met een hogeschool bezig, maar dit heeft iig niks met dit ontwerp te maken.
hoeveel kost die ?

was die maar voor kinderen :(
ziet er wel vet uit…vraag me af of het ook lekker zit…
zielig zijn de mensen die denken dat ze een “nieuwe” auto hebben gemaakt, ze hebben hem gewoon wat aangepast, de bedenkers zijn wel zielig zeg
Mensen mensen mensen………………..

Wat een commentaar weer allemaal. Presteer zelf eerst eens wat voordat je commentaar geeft op een ander.

De beste stuurlui staan immers altijd aan wal.
Burtonbouwer 427
Ik wil wel zo’n kitcar bouwen op basis van een correct opgeknapt chassies van een lelijke eend !
Lijkt mij een gigantische uitdaging.
super mooie auto, allleen zou die bruikbaar zijn in nederland?
met al dat regen en wind!
Wat een lelijke wagen zeg ( als je t een wagen kunt noemen) Dat is nou net waarom de Nederlandse auto disign niet van de groend komt, te weing fantasie. Het enige Hollandse merk dat het een beetje goed doet is Spyker….maar die zijn ook niet echt wow
Als die wagen uitkomt zoals hij nu is koop ik gelijk eentje en als er ook een hayabusa motor in kan.
@ fred jansink

tjeee..moet nu alles nep zijn in je leven? Zelfs de auto..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).