Managers liever in de file dan verhuizen

Auteur: , 20 Reacties

Eerder schreef ik al over een onderzoek waaruit gebleken is dat Nederlanders als gevolg van het fileleed liever een andere baan zoeken, dan dat we een ander huis zoeken. Ons huisje is nu eenmaal heilig. Voor managers geldt dat wanneer een andere baan geen optie is, men liever dagelijks uren in de file staat, dan dat men aan verkassen wil denken. Niet geheel zonder gevolgen, blijkt uit een nieuw onderzoek.

Uit het onderzoek van het tijdschrift Management Team blijkt dat een aantal leidinggevenden er door de files mentaal aan onderdoor gaan. Ze krijgen last van stressverschijnselen, doordat ze geregeld te laat op afspraken komen. Door de stress en het te laat komen vermindert de kans op een flitsende carrière binnen het bedrijfsleven.

Maar liefst 83% van de managers reist met de auto naar het werk. Belangrijkste redenen zijn snelheid (61%) en gemak (48%). Maar het is helaas niet alleen maar snelheid en gemak, want ruim 54% van de managers staat wel eens in de file en 44% zegt door het groeiend aantal files te worden belemmerd in zijn werk. Zo’n 60% staat tussen de 0 en 5 uur per week in de file, 31% tot 10 uur, 9% tussen de 10 en 20 uur.

In totaal 81% van de managers werkt ook thuis waarbij vrijdag de meest favoriete dag is. Wel is men daarbij bang om het persoonlijk contact met de medewerkers te verliezen. In ons land werken nu ruim een miljoen mensen met een kantoorbaan soms thuis. Dat aantal mag wel worden verdubbeld om de files aan te pakken. (via: telegraaf)20 reacties

Ik zou 90% van mijn huidige taken (die ik nu op mn stage doe) ook thuis kunnen uitvoeren. Het zijn echter de 10% als telefoon-beantwoorden en andere communicatie-activiteiten die niet ergens anders zouden kunnen :)

Volgens mij heeft iedereen wel iets in z’n taken waarbij het noodzakelijk is om op kantoor aanwezig te zijn… Imo denk ik een lastig streven om dat ene miljoen te verdubbelen.
Ik heb een poos vanuit huis gewerkt en ik vind het helemaal niks. Je huis word je kantoor, en voor de een is dat geen probleem maar ik zie werk en prive graag gescheiden. Als je thuis werkt maak je van je woonomgeving je werkomgeving, en voor mij is dat ongewenst. Ik wil die twee los van elkaar kunnen ervaren.
Of je least een Maybach, en dan heb je het beste van 3 werelden.
ik werk geregeld thuis en kan daar efficiënter werken dan op kantoor wegens minder afleiding en gezeur aan mijn oren… Ik ben er absoluut voor, maar uiteraard beperkt tot een of twee dagen per week. Bovendien ben ik ook te vinden voor flexibele werktijden, al besef ik dat dat niet in elke sector voor de hand liggend is.
Managers zijn dus net normale mensen, die zich realiseren dat een baan nog wel eens kan veranderen, maar een prettige woonomgeving vinden in Nederland veel lastiger is.
Ik heb meer dan 15 jaar vanuit het midden van het land gereisd naar Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. Ik werkte graag op die plaatsen, maar zou er voor geen goud meer willen wonen.
Ik heb uit filefrustratie een paar keer het openbaar vervoer geprobeerd, maar dat is zeer oncomfortabel. Gillende kinderen met of zonder MP3-spelers, luid pratende mensen in stilte-coupés, de telefoonterreur, 1e klas STA-plaats,…. Gruwelijk. Zeker ’s ochtends sta ik liever in de file, dan dat ik me zo verplaats.
Dus: lekker kacheltje of airco aan, muziekje of BNR/Radio 1 op, even een paar telefoontjes waar je anders niet aan toe zou komen (mijn ouders bijvoorbeeld) en even lekker alleen zijn met je gedachten (opladen voor of afkicken van je werk).
Hoewel het nooit prettig wordt, de file went wel.
Hehe, eerder schreef ik al eerder?

-edit: check!-

Hoe goed is een manager eigenlijk als ie:
– Zijn eigen tijd niet kan managen (meeting om 10.00 ipv 09.00)
– Gaat stressen in de auto ipv telefonisch vergaderen . .
Dus al die managers veroorzaken de files… druk bellend in de auto, al dan niet handsfree, bovendien moet dat een bovenmodale auto zijn, anders is het geen gezicht… en maar klagen over de files…

Ff zonder gekheid, ik heb het al eens eerder geschreven, zolang we allen tussen 7 en 9 beginnen, zullen we alle tussen 7 en 9 in de file staan. Thuiswerken is slechts ten dele een oplossing. Sommige mensen willen het niet omdat het idd de privesfeer kan aantasten, andere kunnen het niet (of zeggen het niet te kunnen; een telefoonlijn kan men doorverbinden) en weer andere mogen het niet.

Overigens, we hebben te veel managers in Nederland (in de Westerse samenleving in het algemeen)
Vergeten jullie niet iets? De Overdrachtsbelasting, de boete op verhuizen! En dat in deze tijd van flexwerken en jobhoppen.

Dat maakt verkassen peperduur, dan maar in de file.
Enkele grote managers van dit land zeiden ooit tegen mij:
Je bent vrij om te kiezen.
Als jullie je eigen bullshit dus geloven beste managers van Nederland…
Kunnen we het ook omdraaien:
Eigen schuld dikke bult, sta maar lekker in file….heb maar fijn allemaal sterss, het zal me en dikke rotzorg zijn want jullie kiezen er zelf voor.

@Jan C.:

Je hebt groot gelijk…je vergeet alleen nog 1 ding. Naast dat ze allemaal tussen 7 en 9 op hun werk willen zijn willen ze het ook nog allemaal op dezelfde plek.

@DAT
Dit komt weer neer op de iegen keuze heh.
Goedkoper huis, minder overdrachtsbelasting, minder duur.
(wat voor managerrrrrr ben jij dan?)
M.a.w.:
Eigen schuld, dikke bult.
:) (ik gun het ze, die managers)
Als manager heb ik mijn werktijden en die van mijn team aangepast naar: 09:30 tot 17:30

En wat je thuis kunt en wilt doen, doe je lekker thuis. Praktijk is dat men 1 a 1,5 dag thuis werkt.

Men is frisser, werk is efficiënter en beter georganiseerd. Door veel thuis werk wordt er meer gebruik gemaakt van gestructureerd datasystemen, dus alles wat besproken word (in emails, chats enz) is terug te vinden en te archiveren.

Filetijd is afgenomen van gemiddeld 4 uur per week naar 1 uur per week.
@Jan: zo hoor ik het graag, managers die ook praktisch kunnen nadenken en hun personeel vertrouwen in hun taakuitvoering. Go Jan!
de overheid zou dit kunnen stimuleren door eens wat minder belachelijke security onzin op z’n netwerken te doen.

Moeilijk doen over een Citrix lijntje….tsssssssskk
de hele dag thuis werken ?? man .. voor dat ik het weet zit ik de hele dag te autobloggen ..
Als manager houd ik met het maken van afspraken sterk rekening met eventuele verkeersdrukte. Dat verlang ik ook van mijn mensen. Ik laat ook mijn mensen vrij in hun werktijden (sommigen beginnen om 7:30 en zijn voor de file weg, anderen van 9:30 tot 18:00 en zijn er meestal net na.) Helaas stuit dat vaak nogal op onbegrip bij andere delen van het bedrijf, waar ze nog heel strak vasthouden aan 9 tot 5. Thuiswerken en een fatsoenlijke VPN verbinding voor mijn medewerkers zit er wegens “veiligheidsredenen” (lees: onkunde) niet in.
“Managers liever in de file dan verhuizen”

Managers die zo’n instelling hebben. En wij vinden het dan vreemd dat we in een land van de middelmaat leven.

Lameraduh, diezelfde managers sporen wel hun medewerkers aan om vóóral te gaan verhuizen….

Pisnichten!……die filerijders……..
@Rick dos
Mn ervaring is wel, dat als je 1 keer je werk achterna verhuist, je bezig kunt blijven dus er zijn ook wel (hele goede) argumenten om in de file te gaan staan.

Van de andere kant blijft het natuurlijk een keuze van de managerrrr zelf.

En zoals Jan al, heel slim, opmerkte….je kunt ook thuis werken.

Dan is het ook nog zo, je kunt relaxed in de file staan of je kunt gaan stressen omdat je (of een medewerker) in de file staat. Is ook maar net hoe je daar mee omgaat natuurlijk.
@Bas

In andere landen (die de middelmaat ver ontstijgen) is het verhuizen voor je werk de normaalste zaak. Maar goed, iedereen moet vooral doen waar ze zich het fijnst bij voelen. En zo dit stukje te lezen is dat niet in de file staan. ;)
@Rick
Je hebt het wel over andere landen maar:
Feit blijft overigens ook dat wij Nederlanders de meeste expats hebben (je vindt Nederlandse expats in elke uithoek van deze planeet) dus hoe kom je er eigenlijk bij dat dit in andere landen de normaalste zaak van de wereld is?
(wat denk je nu van je middelmatig landje?)
+
Als zoon van een ex-medewerker van een multinational heb ik enige ervaring in het achterna reizen van werk.
Binnen Nederland is het echter makkelijker lullen dan gedaan, zeker als je naar de randstad moet alwaar blijkt dat je baas geen zin heeft om je salaris te laten aansluiten bij de enorm hoge huisprijzen (wat weer nodig is om uberhaubt te wonen).
Vaak blijkt dan ook nog dat de volgende stap in je carriere inhoudt dat je weer terug kunt verhuizen naar waar je vandaan kwam.
Dussss…kan me nogmaals best voorstellen dat sommige managers KIEZEN om te blijven wonen waar ze wonen….het is alleen lastig KIEZEN tussen twee kwaden (steeds verhuizen of steeds file).
Boven dit alles….ik denk dat de managers ook een beetje aan de stabiliteit van het gezin kiezen. Verhuizen verhoogt dat namelijk niet, een gestresste papa of mama ook niet….maar dan heb je iniedergeval nog een sociaal leven om op terug te kunnen vallen en als je steeds verhuisd, heb je die niet.
Natuurlijk staan managers liever in de file dan dat ze verhuizen. Verhuizen heeft een enorme impact op het hele gezin terwijl het dagelijkse half uurtje file alleen pappa raakt. Het gezin is dus belangrijker dan het werk. Dat is een van de belangrijkste verworvenheden van onze welvaart en dat moeten we vooral zo houden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).