Hé Jan, hou eens op!

Auteur: , 29 Reacties

Hoi Jan, ik las net je stukje in Sportweek en hoewel ik jullie zijde van het verhaal altijd de meeste geloofwaardige en eerlijke heb gevonden, begin ik langzaamaan een beetje sympathie voor Verstappen te krijgen. Ik ben er een beetje klaar mee, Jan. Je moet niet zo zeiken. Het is alweer zo lang geleden. Laat het rusten.

Het was het laatste weekend van september, 2006. De A1GP opende het seizoen op Nederlandse bodem. Zandvoort knalde zaterdag al uit haar voegen. Jos Verstappen zou ons vaderland verdedigen. Maar op het laatste moment ging het fout: Jos zou niet rijden wegens een financieel geschil met het team. Jouw team. Ik was daar op zaterdag en zondag. Ik had paddock kaarten weten te bemachtigen. Daar moest ik redelijk voor in de buidel tasten maar het was het me wel waard. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik Jos Verstappen zou zien rijden. Ik had al meerdere Formule 1 races bezocht waar hij aan deelnam. Altijd in kansloze auto’s, maar dat was het nu juist: ik wou nu eindelijk wel eens zien of Jos Verstappen écht de beste zou zijn met gelijke kansen en gelijk materiaal. Dat riep namelijk elke Verstappen fan destijds. Was ik een fan? Nee, maar ik was zeker een enthousiasteling.

Ik ben dol op autoraces bezoeken omdat -in tegenstelling tot de gemiddelde zaterdagmiddag derdeklasser KNVB wedstrijd- iedereen het goed met elkaar kan vinden. Zelfs Duitsers en Nederlanders gaan amicaal met elkaar om, omdat het de sport is die voorop staat, niet een coureur, land of team. De sfeer op de tribune, die zaterdag in Zandvoort, was grimmiger dan ik ooit heb meegemaakt op een tribune bij een autorace. En er was maar één vijand: Jos Verstappen. Op dat moment was alleen maar bekend dat hij had afgezegd, en niemand wist nog iets van de achtergrond van het verhaal, de financiële afspraken, de bankgaranties, enzovoort. Iedereen was boos op Jos: hij liet Nederland en al zijn fans in de steek. Ik heb mensen een Jos Verstappen vlag zien verbranden, de anti-Jos t-shirts waren niet aan te slepen en iedereen was spontaan fan van “The Bleek”.

Ik kan me nu, anderhalf jaar later, nog steeds niet onttrekken aan het idee dat Jos gewoon had moeten rijden dat weekend. Voor zijn fans, voor “the pride of his nation” en misschien wel vooral voor zichzelf. Om niet uitgekotst te worden door Jan en alleman (haha, snap je hem? Jan? En alleman?). Om een beetje eigenwaarde te behouden en alle critici de mond te snoeren. Maar dat heeft hij niet gedaan, hij weigerde te rijden en gaf daarmee al zijn vijanden de al zo lang gezochte stok om mee te slaan. Jeroen Bleekemolen maakte er vervolgens ook nog eens een geweldig weekend van voor de Nederlanders en daardoor was Jos snel vergeten.

Niet alleen heeft Jos zich dat weekend ontdaan van vele fans, hij lanceerde de carrière van Bleekemolen, daar ben ik van overtuigd. Maar Jos is wel genoeg gestraft ondertussen en wie is er nog gebaat bij jullie gekibbel? Ik zal niet zeggen dat het jouw schuld is Jan, maar het is ondertussen anderhalf jaar geleden. Je hebt wat mij betreft altijd het voordeel van de twijfel gehad. Maar na al die tijd zou je het moddergooien wel een beetje ontgroeid moeten zijn. Laat het in hemelsnaam rusten. Jullie zakelijke geschillen boeien ons niet, geef ons gewoon mooie races! Daarom heb ik een idee voor je. Aangezien Jos heeft besloten in jouw voetsporen te treden, ga gewoon het duel aan komend seizoen! Kick zijn ass op sportieve wijze en staak je vete in de pers. We zijn autosportliefhebbers. Als we gejammer willen zien kijken we wel met onze vrouwen naar een soap of lezen we story.nl.

UPDATE: Verstappen heeft er ook wat over te zeggen/schrijven…29 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
The Honda Spirit
Beide blijven onsterfelijke grootheden maar inderdaad dat gekibbel maakt het er niet mooier op. Het verhaal in de GTO van Jos had van mij natuurlijk ook niet gehoeven.
gewoon lekker blijven skelteren jongen ..
als je voor geld moet werken betekent dat je in armoe leeft ..
als je voor je plezier werkt ben je een rijk mens .. ongeacht de financiele vergoeding die daar tegen over staat ..
Waar er twee vechten hebben er twee een punt…. Jos heeft gelijk dat zonder sponsors en zonder garanties (nog) een jaar gaan rijden voor een team dat jouw salaris niet kan betalen onzin is (zijn salaris van het voorgaande jaar kwam, naar het schijnt, alleen maar op tafel door het prijzengeld dat hij zelf binnenhaalde door te winnen).

Jan heeft ook een punt dat Jos wel erg op z’n strepen ging staan en dat op zo’n korte termijn de race in NL laten schieten belachelijk is. Aan één weekend werken voor nop was Verstappen niet failliet gegaan en zijn actie deed zijn imago en dat van het racen in NL geen goed.

En idd ben ik het met Casper helemaal eens: nou allebei je mond houden over zaken waarin je in feiten een zwakke broeder bent en doen waar je uiteindelijk WEL goed in bent…. racen!
Ik moet zeggen dat ik Jos Verstappen nogal zielig vind. In zijn tekst vertelt hij hoe min hij jan wel niet vind en dat hij boven dat kinderachtige gedoe staat. Maar vervolgens begint Verstappen Jan lammers te kleineren. Laat nou maar zien dat je beter bent en kick his ass.
@lincoln: was jij het niet die iets schreef over 50 cent? Of was dat Rick Dos?

Anyway…. zouden alle mensen van het team geen centen hebben gehad of waren de monteurs, de koffiejuf en Jan zelf wel gewoon verzekerd van hun centen maar kreeg alleen Jos geen garanties omdat hij nou eenmaal de grootste zak centen zou krijgen?
Jammer de tekst had iets korter moeten zijn en dan was het precies goed geweest.

“Uit verschillende hoeken verneem ik dat er dan wordt uitgekeken naar mijn confrontatie met Jan Lammers, die ook aan die Le Mans Series deelneemt. Maar ik dénk niet eens aan hem als ik daar naartoe ga. In een sportmagazine heeft hij me zwart proberen te maken in een terugblik op onze A1GP-periode. Ik sta daarboven. Het typeert de persoon Lammers. Hij is klein en klein gebleven. Het is nog altijd zo dat de kijkcijfers vele malen hoger waren toen ik nog voor Team Nederland uitkwam, dan de kijkcijfers in dit seizoen. Als hij zo begaan is met zijn A1-team, waarom reed hij dan afgelopen weekeinde in Amerika? Maar meer wil ik er eigenlijk niet over zeggen. Ik trek me niets van Jan aan. Hij is mij te min.
@wOoOdy .. zal die haagse knakker wel geweest zijn ..
maar ehhhh .. was jij niet de uitzoeksmurf van autoblog.nl ??

bedankt dat je denkt dat ik me nog iets kan herinneren wat ik gisteren geschreven heb trouwens ..
Die jongens kunnen beide een stevig potje sturen. Alleen de karakters staan mij niet aan. Ik heb Jan Lammers een aantal jaar geleden gesproken, en ik vond het niet echt mijn type….. hmm.

Zou ik jaloers zijn?
@wOoOdy.

Moet jij niet in Almelo zijn?
Ik ga er zo ff(dik 200km) heen.
@lincoln: ik ben een onverbeterlijke optimist ;)
@Mx5-owner: helaas een druk programma dit weekend en het weer is ook niet echt lekker. Maak maar een paar leuke foto’s en slinger die op Autojunk.
Je zou in je column ten minste eenmaal de achternaam kunnen noemen voor mensen die er minder verstand van hebben.
Er wordt zomaar met mijn adelijke naam gestrooid en als klap op de vuurpijl word je dan ook nog haagse knakker genoemd….en bedankt hè, jongens.

Wat deze affaire betreft kan ik alleen maar zeggen….

Het Hollandse spruitjes mentaliteit heeft in die dagen weer hoogtij gevierd.

Het was natuurlijk geen gezonde situatie dat Jos z’n geld nog niet had gehad. Maar om nou een punt te maken op de dag van de Nederlandse etappe van de A1, waar fans van je op de tribune zitten en het een eer zou moeten zijn om voor en in Nederland te mogen racen zeg je ineens af. Hij is trouwer aan Huub dan aan Nederland.

Gadver de gadver…
@wOoOdy.

Leen mij ff een goede camera, zit nu met een mobieltje. :?
Het weer is inderdaad knudde, maar ik zie nu een zonnetje in R’dam, dus ik heb goede hoop. ;)
Deze mannen hebben allebij een beetje last van ster alures. Het enige wat ik hoop, is dat er tijdens die race in Barcelona misschien nog een spectaculaire botsing ontstaat tussen elkaar. Dat zou wel zorgen voor leuke gesprekken over elkaar.
Vestappen was altijd al een arrogante kwal en dat is hij nog steeds. Jan Lammers moet ook een keer op gaan houden want het maakt de sport er niet betere op maar dan het arrogante commentaar van Verstappen weer dat toen hij reed er meer mensen naar Gay 1 keken vind ik weer echt typerend Jos Verstappen. Laat hem maar is harder dan Bleek rijden in de Porsche, is m nog niet echt gelukt en daar had hij weer, zoals altijd, verschillende smoesjes voor. Mannen laat het rusten, de grootste verliezer was Jos Verstappen en dat blijft hij ook want hij heeft toen in Spetember zijn fans en het hele land keihard laten staan.
@110%: de tijden waren vrijwel hetzelfde en dit was de eerste test waar Verstappen met de auto kon rijden… Smoesjes? Ik heb ze niet gehoord. Ook totaal onnodig want bij de eerste keer testen in een voor hem nieuwe raceklasse zijn de tijden gewoon goed. Ik snap dat het A1GP verhaal je dwars zit maar dit neigt nogal naar azijnzeiken.
Het begint inderdaad een beetje zielige proporties aan te nemen op deze manier. Het heeft geen zin om nog steeds modder te gooien naar elkaar. Goed, het zijn geen vrienden en dat zullen ze ook nooit (meer) zijn, maar dat betekent nog niet dat ze elkaar moeten blijven afzeiken in de pers.
Kunnen we niet regelen dat ze teammaatjes worden voor volgend jaar? Elkaar afzeiken doe je (normaal) niet en dan kunnen ze in dezelfde auto uitvechten wie de snelste is… en wij (de fans) hebben er een team met twee toprijders bij… Misschien Bleekie ook in dat team en dan gaan voor de overwinning, stop bitching and get moving!
Goede column! Volledig terecht. Hoewel ik geen Verstappen-fan was, ben en ooit zal worden, vind ik het moddergooien van Lammers afgelopen week zwaar kansloos. Waarom? Was dat anderhalf jaar na dato nog nodig?

Tevens wordt de combi Jos en grindbak nog steeds ziekelijk veel gebruikt. Laatst had ik een contest ( http://www.autoblog.nl/archive/2007/12/03/100-circuit-evo-wil-hamilton-achterna ), waarbij ene paardenreet van een Coronel een van de juryleden was. De “anders belandt je net zoals Jos in de grindbak” -ken waren niet van de lucht! Ik bedoel: hoe vaak moet er nog op gekauwd worden?
Tussen Jan en Jos worden weer oude koeien uit de sloot gehaald. Jos is een zakkewasser (dat wisten we al heel lang) die inderdaad het hele land in de kou liet staan met A1, maar Jan moet even reageren op iets wat oud nieuws is, dus jongens, hou op met die flauwe kul, en gas er op!
De zaken zijn heel simpel. Als mijn baas mij niet meer betaald en met mooie beloftes aan het lijntje houdt ben ik ook weg. Het nationalistische gevoel voor Holland is natuurlijk kolder. Het is maar A1… Of Jos sympathiek of niet is is ook niet relevant. Hij blijft wel de enige coureur die het 10 jaar in de formule 1 heeft uitgehouden. Daar kunnen vele nog een voorbeeld aan nemen. Vele hier halen hun kennis uit top bronnen als de televaag en hebben geen idee wat publiek bezit betekend. Fan zijn is voor de idols stemmers….
Verstappen blijft een arrogante cententeller die geen hol om zijn fans of zijn sport geeft. En bovendien zijn team in de steek laat (ik ben Laguna Seca niet vergeten). Hij is wel snel en waarschijnlijk ook sneller dan Jan. Het zij zo. Ik heb tien keer meer respect voor Lammers, die nog altijd veel meer bekers in zijn prijzenkast heeft staan.
Amen @ Pieter

Jos is homo
Who cares om wie dat er aardiger is??
Jos is gewoon het allerbeste wat nederland te bieden heeft en gehad heeft!
Jammer dat hij niet meer actief is in een leuke klasse.
Jos is niet de snelste en slimste maar zeker wel de beste racer! Ik ben nog geen enkele coureur tegengekomen die meer ballen heeft in een raceauto (zeker niet in Nederland).
Waarschijnlijk was en ben ik nog steeds een Verstappen fan, ik ging snachts in er iig wel mijn bed voor uit, iets wat ik voor Lammers, Bleekemolen, Albers of Coronel nooit zal doen!
Ach, ik snap die idolatie van Jos Verstappen niet zo. Hij heeft nu keer op keer bewezen niet de juiste te zijn voor racen en goede PR. En bovendien heeft ie op iedereen commentaar, is al net zo n gast als Cruijf, ook die krijgt mijns inziens teveel positieve aandacht.
Wees nou eerlijk en kijk eens naar de prestaties van beide heren….meeris er toch nietover te zeggen!? Verstappen steekt in Nederland zowiezo ver boven ieder ander coureur uit als het over racen gaat; en dzou het daat niet altijd over moeten gaan…

Met wat geluk…en wie vaart daar niet wel bij…was Jos bij Mclaren terecht gekomen in ’94. Ja, als…als… ik weet het. Ik hoop dat Verstappen Lammer s de oren gaat wassen op LeMans ’08!

Cevert!
Grappig: las zojuist een artikel in JFK. Een interview met JV. Geen woord over de A1GP, wat ik toch wel typisch vind.
Casper, kan me wel vinden in watje zegt, maar JL wordt door JV wel vaak er bij gehaald. Tsja dat hij dus een keer wel reageerde was te verwachten.
Jos Verstappen is de grootste en meest arrogante klootzak van nl, ik hoop dat ik hem ooit tegenkom..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).