Column nu: De stille auto als killer

Auteur: , 54 Reacties

Hybride auto's en elektrische auto’s hebben een heel groot nadeel; ze maken namelijk geen geluid. Dat is niet alleen saai, maar ook nog eens levensgevaarlijk.

Stille auto’s zijn vooral gevaarlijk voor voetgangers en fietsers, aangezien die focussen op het gehoor. In de auto hoor je een ambulance langskomen maar bij een dode hoek geef je over het algemeen pas gas als je goed om je heen gekeken hebt. Te voet en op de fiets vertrouwen mensen meer op het gehoor en bij stilte zal er dan minder goed gekeken worden.

Is deze gemakzucht reden om ons zorgen te maken? Sommige mensen denken van wel, zo ook het nieuwe automerk Fisker. Fisker bouwt een hybride sportwagen, welke er overigens verdomd goed uit ziet, die zowel binnen als buiten de auto speakers heeft. Ook de nieuwe hybride Lightning GT heeft zo’n systeem, de “External sound generator”, waarmee je kan kiezen hoe je auto klinkt. Het wordt daarmee mogelijk om de auto zelfs als een F1-bolide te laten klinken. Zo zijn de overige weg- stoepgebruikers een stuk veiliger…

Maar het is natuurlijk een enorm onzinnige feature. In dit tijdperk van iPods moeten voetgangers en fietsers gewoon beter uitkijken, net zoals automobilisten overigens. We hebben ondertussen een spaghetti aan regelgeving om geluidsoverlast van auto’s tegen te gaan, en dan moeten we nu opeens extra geluiden gaan produceren om hybride auto’s hoorbaar te maken? Denk aan al die 80km-zones en geluidswallen op de meest onmogelijke plekken, waar was dat dan goed voor? Daarnaast denk ik dat niemand zit te wachten op een overvolle PC Hooftstraat met het geluid van een Grand Prix.

Eén op de vier Nederlanders heeft regelmatig last van verkeerslawaai en twee op de vijf Nederlanders heeft überhaupt last van verkeer. Laten we die situatie alsjeblieft niet nog erger maken, stop de geluidsvervuiling en geniet van de stille hybride. Dat geeft de gemiddelde Nederlander in ieder geval weer een reden om wat minder te zeiken.

[ gepubliceerd op nu.nl, 25 maart 2008 ]54 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Hahahaha.. ik zie de toekomst al voor me.. sjonnies @ hybrid F1 geluidje daar Ferrari geluidje hier.. nee liever niet voor mij
Geeft de nederlander in ieder geval weer een reden om wat minder te zeiken.

juist, en waar ben jij nu mee bezig?
Beetje hypocriet vind je niet?
De dag dat ik een dergelijk uitwaards geluidssysteem in mijn Panda of Defender krijg, laat ik er het geluid van paard en wagen uit komen… Bij het stoplicht hoor je dan het geflats van zoals dat klinkt als zo’n paard zijn behoefte doet. Als ik optrek, hoor je dan briesen en van die opjagende mennersgeluiden en het knallen van een zweep en als ik hard rij hoor je galopgeluiden en van dat geknerp en geratel van karrewielen die op het punt van breken staan…

Wát een enorme larie… Iedereen klaagt inderdaad over teveel herrie op straat en dan gaan ze ook weer klagen dat ze je niet aan hoorden komen áls je eens rustig aan komt rijden en zíj lopen onder jouw auto…! …Het moet inderdaad niet veel gekker worden….
@Mr Hyde: jij snapt ‘em!
In dit tijdperk van iPods moeten voetgangers en fietsers gewoon beter uitkijken, net zoals automobilisten overigens.

Zo simpel werkt het niet, dat weet jij ook wel. Natuurlijk is het eigenlijk de omgekeerde wereld, maar op het moment dat er aanpassingen (i.d.g. die External sound generator) gedaan kunnen worden om het risico op een ongeluk te verminderen zal de overheid het niet laten om dit te verplichten. Eigen verantwoordelijkheid nemen kunnen we in Nederland allang niet meer.
Het is een bijzonder terrecht punt.
Fietsers en dus ook wielrenners orienteren heel sterk op het gehoor omdat je niet even lekker in je spiegel kunt kijken wat er achter je zit. Als je niets hoort is er ook niets. Althans zo was het altijd.

Ik ben ook ooit bijna verrast door een auto die vijftig in z’n vijf reed of aan het uitrollen was. Zo’n hybride auto mag zich dus best laten horen. Ambulances hebben ook niet voor niets sirenes. Blijkbaar is alleen zien niet genoeg voor de Nederlandse weggebruiker.
ik juich stille auto,s juist toe ..
de enige echte vernieuwing sinds 25 jaar ..
en je menselijk instinct voelt massa altijd aankomen ..
Kunnen we net zoals vroeger op de driewieler van die apparaatjes gaan gebruiken die het geluid van een verbrandingsmotor maken.
Hebben we niet geleerd om uit onze doppen te kijken bij het oversteken? Als we gewoon beter uitkijken kunnen de autos stiller worden en die rust is misschien zo gek nog niet in een druk land als Nederland.
Ook dit is weer simpel op te lossen natuurlijk…. gewoon je collision warning systeem aanpassen en de geluidsgenerator schakelen zo gauw de collision warning voetgangers of fietsers detecteert… Jammer dat er weer 100kg bij het gewicht van de auto komt en de remweg mogelijk langer wordt, maar met een beetje techniek is het allemaal op te lossen….

Of nog beter we hangen alle voetgangers en fietsers vol met accu’s en electronica zo dat ze stroom krijgen als ze door hun onoplettendheid of vanwege het weer eens door rood rijden/lopen een ongeval riskeren! Jaaaaaa dat is het…. (not!)

De mensheid is langzaam gek aan het worden… ipv eigen verantwoordelijkeheid (zoals wij als kinderen gewoon geleerd hebben uit te kijken en de regels te respecteren) gaan we alles proberen op te lossen door stoplichten, drempels, tunnels, klaarovers, omhoog schietende motorkappen, radarsystemen en nog veel meer systemen…. alles om maar vooral niet op te hoeven letten.

Ik heb geleerd dat ik goed moet uitkijken voor ik oversteek en dat een rood mannetje/vrouwtje op het verkeerslicht betekend dat ik moet wachten…. dit systeem weegt niets, kost niets en werkt al een paar decennia foutloos zonder terugroepacties, software updates en gratis….. Hmmm welk systeem zou beter zijn?????
Credits voor Woody
of gewoon zo hard rijden dat je alleen maar piepende bandjes hoort;)
” dat een rood mannetje/vrouwtje op het verkeerslicht betekend betekent dat ik moet wachten” mijn excuses.
Het zal steeds stiller worden en inderdaad zullen daarom alternatieve manieren gevonden moeten worden om ongelukken te voorkomen. Aan de andere kant: er zal gewenning plaatsvinden, dus het zal allemaal wel loslopen.
Enge foto trouwens, lijkt wel z’n alien uit de gelijknamige film.

Ik vind de hele wereld op hybrides een enger idee;)

http://www.monstergalaxy.com/images/Lifesize-Alien-Figure.jpg
Dat hybride auto’s geluidloos kunnen zijn, das erg vervelend voor de emotionele factor van het autorijden. Voor kinderen en ouderen is het uiteraard ook vervelend. Alleen deze zin zegt het al; “In dit tijdperk van iPods moeten voetgangers en fietsers gewoon beter uitkijken”.
Oftewel, verbied dan gelijk al die iPods en walkmans en andere muziekapparatuur waarbij je een koptelefoon of oordopjes nodig hebt, want dan hoor je als voetganger of fietser ook niets.
Ik zelf vroeger ook zo’n periode gehad, en dat leverde wel een paar near misses op. Toen hield ik daar dus maar mee op. Dat is dus ook levensgevaarlijk.
Laat al die hybrides als UFO’s klinken. Bliep,bliep,bliep. ;)
hybride mischien een leuke gadjet voor milieu activiste toch nix voor mij hoor
Ik haat aliens.
http://www.ee.duke.edu/~drsmith/cloaking/predator.jpg
Sorry autoblog, geintje kan toch wel? ;)
Ik vind dit persoonlijk een toch o zo slecht idee!!! Het idee van de auto (en de ziel) gaat hiermee verloren. Ik (en ik denk dat ik niet de enige hier ben) ben al van toen ik nog maar 2 of 3 jaar was een echte auto-liefhebber en mn eerste geluidje was wss “vroem”. Wil je dit nou echt veranderen door zo’n nep geluid? Als men naar een Formule 1 race gaat, wordt men vaak overweldigd door het geluid van zo’n bolide, maar als iedereen zo’n geluid uit zn auto (stel je voor uit een Fiat Panda fzo :)) kan laten komen, is de geest van de F1 ook meteen weg! De wereld heeft zich al altijd aangepast, en als men dan toch ECHT in zo’n elektrisch autootje moet gaan rijden, zouden ze beter de al weinige geluiden die er door gemaakt worden versterken.

Nu even over de geluidsoverlast-mensen. Ik woon in Belgie, dicht bij de luchthaven van Zaventem. Deze ligt hier al wss 50 jaar fzo, en er klagen hier mensen dat ze ’s nachts niet kunnen slapen door ‘geluidsoverlast’. God, mensen, dan ga je toch niet naast een LUCHTHAVEN gaan wonen???? Hetzelfde met wagens, mensen moeten eens dankbaar gaan beginnen zijn voor wat ze krijgen en niet altijd kritiek geven op de kleine, negatieve kantjes van het leven.

Zo, mn hart is opgelucht :D
Aston Martin Rapide
Zo moeilijk is dat ook weer niet. Ik ben zelf doof en rij toch ook auto. Ik zou zeggen: gewoon goed om je heen kijken en rij veilig, dat is alles.

Mensen die blind/slechtziend zijn hebben hier een enorme nadeel mee: ze kunnen hybride auto’s niet horen naderen en dat is best gevaarlijk voor die mensen.
@mx-5-owner!

origineel man!
Alles went, ook een auto zonder geluid. Dan is het geen “vvvrrrrooooeeemmmm” maar “pffffssssjjjjjjjttttt”
“In dit tijdperk van iPods moeten voetgangers en fietsers gewoon beter uitkijken, net zoals automobilisten overigens.”

Ik kom uit een tijd die pre-iPod heet (ook wel de prehistorie genoemd). In die barre tijden (echt verschrikkelijk) werd mij geleerd, dat als ik over wilde steken, dat ik altijd eerst rechts moest kijken, dan links en dan weer rechts en als alles vrij was pas kon oversteken. Ik begrijp dat het een tijd geleden is, maar volgens mij is die les nooit verouderd.

Maar goed, niet iedereen lette op bij die les blijkbaar.

Of was het nou links, rechts, links………Fuck!……
jaaaaaaa eindelijk, ik heb al ongeveer 1 jaar geleden gevraagd of hier eens aandacht aan besteed kan worden helemaal top!
En goed verhaal!
@ Rick Dos:
ik heb altijd het idee dat jij toch een slag ouder bent als dat ik ben.. Maar ook ik heb geleerd om LINKS, RECHTS en dan nog eens LINKS te kijken voordat ik wil oversteken. Het is zelfs zo dat je op het midden van de weg misschien nog wel eens rechts moet kijken ;-)

Maar goed, ik maak mij er ook schuldig aan om met mijn AKG-koptelefoon door de stad heen te fietsen (Groningen.. pracht stad maar dat ter zijde) met een lekkere beat.. Toch let ik behoorlijk goed op en ben ik toch echt niet aangereden de afgelopen 3 jaar of heb ik zelf iemand geraakt.. Kwestie van uitkijken en rekenschap houden met mede weggebruikers me dunkt?
en ja.. ik heb mijn koptelefoon dan ook op.. (voordat ik flauwe grappen krijg)
Je zou toch denken dat je iets aan hoort komen. Dus elektro is geen probleem! ;) http://www.youtube.com/watch?v=r0sbIUCPzsc

Onlangs was er ook iets van dat er in Engeland speciale kussens aan lantaarnpalen werden gemonteerd doordat sms-ende voetgangers tegen lantaarnpalen op liepen xD. Stel je het eens voor dat zo’n persoon in de auto tekstberichten aan het sturen was.
http://www.gsmhelpdesk.nl/read-rss.php?id=2676

@Rick dos; Goede oude tijden he!
@Marc

Shoot! Ben ik het mijn dochter verkeerd aan het leren! ;)
Uhm nou jongens ik weet niet of jullie Jeff Dunham kennen maar volgens hem maken hybrides toch een ander geluid (iig de prius) namelijk dit geluid: IIIIIIIIIIII’m gaaayyyy.

;) als je hem niet kent moet je maar even zoeken op Jeff dunham, fantastisch hoe hij de prius kan afkraken terwijl hij zichzelf daarmee ook afkraakt eigenlijk
@Aston Martin Rapide – Welkom dan in dat geval in de wereld van de DOOF-blinden… Blinden horen fietsers ook al niet en daarvan rijden er door de gemiddelde voor al-of-niet lawaaierige stinkende auto’s afgetimmerde binnensteden toch echt meer rond. Echt procentueel worden er daar niet echt veel meer van aangereden dan van ziende horenden. Dus op de één of andere manier past het verkeer zich blijkbaar voldoende aan of zo als het echt moet?

Vroegah en dan bedoel ik Echt Vroegah mochten auto’s hoe dan ook niet harder rijden dan zo snel dat er een persoon met een waarschuwingsvlag voor de auto uit kon LOPEN om de andere weggebruikers tijdig te waarschuwen.

Misschien moesten wij weer terug gan naar die tijden, maar dan met het moderne equivalent, namelijk een Asimo die voor de zoemende electrique voiture uit hobbelt met in vlakke mechanische nep-emotievolle stem waarschuwingen uitblatend… :-P
Ga als voetganger een dagje door Rotterdam lopen. Vroeg of laat leer je wat opletten is. Leer je het dan nog niet, dan is het waarschijnlijk je laatste keer geweest. Ze geven namelijk nog wel eens gas bij(das geen geintje). ;)
waarom laten ze auto,s dan niet gewoon enorm goor kokhalzend stinken ..
speciaal voor blinden/doven ..
zouden ze eigenlijk bij alle auto,s moeten doen ..

(kon ook “lekker ruiken” schrijven maar had daar geen zin in) ..
Zet dat hybride gedoe uit je hoofd, koop toch een normale auto ;)
@lincoln.

Ik woon aan een van de drukste straten van Rotterdam. Als ik wil kokhalzen hoef ik alleen de voordeur te openen. Dit is dan ook een van die redenen waarom ik naar een andere woning aan het zoeken ben.
@mx-5 owner .. man .. met jou hou ik geen duimgewrichten meer over ..
zal mijn meisie eens lief aankijken .. wederom succes ..
In Amerika is de vereniging voor doven en slechthorenden druk aan het lobbyen voor extra geluid bij hybrides. Ik kan me er iets bij voorstellen.

Maar gewoontes zitten er diep in. Ik las laatst over een auto waar zes schakelmomenten in de cvt werden gesimuleerd omdat mensen daar aan gewend waren. Bullshit, maar blijkbaar is het nodig.

Ipv ringtones motortones downloaden, je ziet/hoort het al voor je, zo rond kerst of een wereldcup…
@lincoln.

Zie het positief. Jij kunt dalijk dingen met die duimen waar je vriendin ook erg blij mee is. ;)
@ mx5-owner: tjah dat ze gas bijgeven is niet zo vreemd.. Was gister nog bij het concert van Alicia Keys @ Ahoy en als je door de stad tuft dan steekt ook iedere idioot over wanneer het hem goed dunkt.. Lang leve de oplettendheid van deze persoon anders was dit land weer een aantal inwoners minder.. ;-)

Off-topic: mooie opmerking gister op de radio (geloof Q-music): Wilders is nu echt blij, Nederland is helemaal wit..
@mx5-owner, ja,bv een joystick bedienen (niet dubbelzinnig denken bij joystick)
In Arnhem rijden trolleybussen – electrisch dus – met sinds jaar en dag de bijnaam ‘Stille moordenaars”.

Dan weet je ’t wel . . . Electrische fietsen en gehandicaptenkarretjes die door ’t winkelcentrum scheuren zorgen ook regelmatig voor letsel.
@Marc.

Welkom in Rotterdam. ;)

@suprageex.

Ik dacht eerder aan een strijkijzer. :P
Met de stille auto kunnen dus ook de 80 km/u zones dan ge-upgrade worden?

En inderdaad: voetgangers en fietsers (zeg nooit: zwakke weggebruiker) moeten gewoon beter uitkijken. Automobilisten ook, maar het eerste is een plaag die moet aangepakt worden.
…Zeg…, Het schijnt dat ze ooit iets hebben uitgevonden om aandacht te trekken als je het met de opzichtigheid van je vierwielig Blik en je motorgeluid niet meer redt.

…Ze noemen het….:

Klakson…

Ook wel tuter, geluidssignaal, enz. genoemd.

;-)
Gewoon iedereen uitrusten met een speciaal pak dat alle snel bewegende objecten binnen een straal van 50 meter detecteert als je daar om vraagt. Of beter nog: Die zich automatisch aan zet als je volgens het ingebouwde GPS-systeem een weg gaat oversteken. :D Als we toch high-tech bezig zijn. ;)
JA en dat speciaal pak VERPLICHTEN!
Ik ben trouwens voor de fietshelmplicht want die schijnt het fietsgebruik met 40% te doen afnemen.
nou het is vaak juist niet zo dat je de motor hoort maar meer de banden
Ik dacht ook al dat het meeste geluid kwam van de banden, toch aan een hogere snelheid. Je auto zal dus met een geluidsarme aandrijving nog steeds lawaai blijven maken.

“The sources of noise from a vehicle can be separated into four main areas, the engine, exhaust, air intake and the noise produced as a result of the tyres rolling in contact with the road. Reductions in the former sources have been significant and it is now recognised that the tyre / road interaction noise is dominant for constant speeds for almost all types of driving”
Als iedereen met een stille auto rijdt, dan zullen de banden etcetera beter hoorbaar zijn.

Je moet kijken waar je gaat. Als fietser heb je geen spiegels en kan je niet zomaar is alle richtingen kijken terwijl je misschien op een borduur afstevend.
CO2 is een hype
Als ik van de stoep word gereden dan liever in stijl door een V8 dan door een hybride.
Het zou op zich geen slecht idee zijn om bij (minderdan-teken!) 30 km/h wat geluid toe te voegen hoor. Bij hoge snelheden kun je juist weer profiteren van het stillere karakter van een zuinigere/hybride auto.

Als automobilist is het nu al altijd enorm goed uitkijken met fietsers inderdaad, maargoed, sinds jaar en dag fietsen die al met walkman etc. in hoor, da’s niets van de laatste paar jaren…
Stille auto’s zijn gay en elektrische/hybrids al helemaal.
Die Fisker met z’n speakers is misschien wel funny maar die verfijnde lijnen gecombineerd met het gebrom van een laagtoerige V-8 is even passend als een dikke neger genaamd “Bubba” met een stem als een minderjarig breezersletje.
Het karakter gaat eraan verloren, laat staan hoe de petjesdragende Golfrijders hun wagens dan kunnen gaan “tunen”.
Als ik dit alles lees ben ik blij dat de veiligheid erop achteruit gaat…
dat zal wel meevalleen de banden van de auto maken rijdend al de helft van het geroduceerde geluid, vooral bij lage snelheid
Zie je nou wel. Zo’n brulpijp heeft wel degelijk nut. :lol:
Sommigen hier zitten met dat -gebrek aan- geluid van een electrieke of hybride auto in hun maag.

Ik snap dat zelf niet helemaal. Ik ben altijd veel meer onder de indruk van voertuigen die schijnbaar volstrekt moeiteloos, dus zonder hoorbaar gehijg of gekreun Topprestaties leveren. Ik vind een zo stil mogelijk draaiende V8 of V12, dus echt amper hoorbaar behalve als je goed luistert die kenmerkende geruststellende grom uit het donkerhuidige vooronder zonder opsmuk, een stuk imponerender dan zo’n Standje Opgefokt met te luide uitlaat, “Turbo”, “GT” en nog meer van die teksten in chroom achterop die vast ook wel hard kan, maar die dat ook echt moet laten horen en zien. Bij die eerste heb ik respekt en ga ik eerbiedig opzij. Bij die tweede loop ik alleen maar trager dat zebrapad over om dat opzichtige ettertje wat geduld te laten oefenen. Dat soort lawaaierige auto’s vind ik voor pubertjes en mietjes die de straat niet op durven zonder een hoop herrie en uiterlijk vertoon.
In menselijke termen- Ik ben meer onder de indruk van mensen die zonder buiten adem te raken kunnen sprinten dan van mensen die het zelfde met veel misbaar doen. Het geluid van een F1-racer in een straat-auto stoppen vind ik dus echt een teken van compleet onvermogen waarmee je alleen maar heel hard uitgelachen wordt- dat is echt terug naar de klapperende kaartjes tussen de spaken van je driewielertje toen je 3 was.

Om op die “dikke neger genaamd “Bubba” met een stem als een minderjarig breezersletje” van Valleyman terug te komen- Inderdaad, de stem van een breezersletje klopt niet, maar dat vind ik dus gelijk staan aan het opgefokte geluid van een gepimpt …GT’tje of zo. Dikke neger genaamd Bubba maakt pas echt indruk en past pas echt bij zijn eigen imago als hij zonder veel stemverheffing gewoon zijn sterke ding doet.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).