Sneeuwbuitje? 880 kilometer file!

Auteur: , 83 Reacties

Goedemorgen dames en heren! Leuke paasdagen gehad? Lekker eitjes gezocht, bij tante Bep en oom Lou op de visite, in de middag nog even naar de Ikea om vervolgens met het hele gezin achter het gourmetstel te verdwijnen. Leuk toch? Maar vandaag staat u gewoon weer in de file.

En wat voor een file! Op het moment van schrijven staan er in ons land nog 116 files met een totale lengte van 795 km, terwijl de maximale lengte eerder op 880 kilometer uitkwam. Stelt u zich dit even voor: dat is van Groningen naar Maastricht en weer terug. En daarna nog een keer naar Amsterdam.

Het was ons allang duidelijk dat de capaciteit van het Nederlandse wegennet niet toereikend is voor de hoeveelheid verkeer die er overheen rijdt, en vandaag wordt dit nog eens pijnlijk zichtbaar.
Natuurlijk speelt ook mee dat de gemiddelde automobilist bij 3 sneeuwvlokjes al gaat rijden als een lid van de Jostiband, maar met een beetje meer ruimte zijn de gevolgen hiervan niet direct zichtbaar.

Inmiddels is SuperCamiel de Filebuster al gesignaleerd op de A2 bij Den Bosch om hoogstpersoonlijk de vrachtwagens die er de weg stremmen aan de kant te schuiven. Sterkte aan iedereen die nog op pad moet, deze jongen blijft lekker binnen.83 reacties

ik blijf nog maar ff thuis :-)
bah bah was echt bagger we zijn omgedraaid toen we de A2 opreden bij Den Bosch… ach ja weer een dag vrij
Ben ik blij dat ik werk in m’n eigen woonplaats :P
Ik schaam me Nederlander te zijn! Een buitje en het hele land ligt plat. Mijn finse vrienden lachen hun rot en kunnen zich het niet voorstellen….
Moet zeggen dat het wel vanochtend heel glad was op sommige stukken. Je kan de overheid denk ik vooral aanrekenen dat het strooien van alles behalve de hoofdwegen wel wat beter had gemogen. Verder kan de gemiddelde NL’er niet rijden, what else is new? :)
pfew :| das best veel file!

ik hoop wel dat het snel ff oplost, kan ik vmiddag tenminste ff heenenweer… al die binnenweggetjes zijn ook weer niet zo denderend voort gebruik ;)
@Dotternetta

Die Finnen rijden waarschijnlijk sneller naar ’t werk met sneeuw dan zonder. ’t rallyen zit ons nou eenmaal wat minder in het bloed.
Een klein beetje sneeuw, goed gestrooide wegen en dan toch ruim 880km file???
Dit bewijst maar weer eens dat de gemiddelde Nederlander niet kan autorijden.
wat een belachelijk land leven we in… er is maar weinig waar Nederland wel controle over heeft in het land
Toch handig die winterbanden. Alleen jammer dat die joker achter je ze niet heeft en daardoor even bij je naar binnen rijdt :-/
Dat half Nederland op de rem gaat bij een sneeuwvlokje is mede te danken aan die budgetbanden van de Kwikfit. Gewoon zoals in Duitsland, winterbanden ‘verplichten’ of in ieder geval promoten.
@ Dotternetta

Met je eens dat we hier in de lage landen niet kunnen rijden met een beetje sneeuw. Toch wel even in het achterhoofd houden dat zowel in Noorwegen, Zweden of Finland zo weinig auto’s zijn per km weg dat je gewoonweg niet tot files komt.

Heb in Zweden ook vrienden en die rijden op een tweevaksbaan gewoonweg in het midden omdat ze dat het veiligste vinden…en elk kwartier komen ze eens een tegenligger tegen.
Blij dat ik gewoon naar kantoor moest en niet naar een klant ergens ion het land.
Over paaseieren gesproken, Pamela Anderson is betrapt op het smokkelen van twee giant easter eggs…
http://thesuperficial.com/2008/03/pamela_anderson_is_smuggling_e.php
En dan geven ze de strooiers ook nog de schuld, in ploaats van dat de Nederlanders nou gewoon de schuld bij zichzelf leggen i.p.v. bij een ander. Ze mogen al lang blij zijn dat er mensen zijn die tijdens de nacht en ontij willen strooien. Daarbij waren de autowegen redelijk schoon, alleen de B-weggetjes niet, maar dat weet je als je er langs rijdt.
Als ze nou eerst eens leren autorijden, zijn we al een stuk verder…
@Jerudo,

Je hebt gelijk dat het daar wat rustiger is, dat is het probleem hier, dat vergeet ik wel eens. Ik denk dat er weinig aan te doen is, we zijn het gewoon niet gewend. Het zal bij de overheid weg moeten komen, boetes bvb als je in de spits rijdt en daarbij een regeling met je baas.
ik werk altijd thuis….dus ik hoef me niet te ergeren aan het gestuntel van de gemiddelde automobilist….voor de rest lijkt me nu wel duidelijk dat op dagen zoals deze alleen werkverkeer de weg op mag…..degene die voor boodschappen of familiebezoekjes de deur uitgaan gaan maar lopen of met het openbaar vervoer.
Ach ja . En enkele lease bak rijders denkt ik heb winterbanden en dus kan ik ook met sneeuw wel 150 km/h rijden. en dan verbaasd staan kijken bij de eerst de beste boom, die door de voorruit komt.
Ik heb de eer geregeld in Ijsland te rijden en ik kan je vertellen wat er vandaag op de wegen gebeurt is echt te wijten aan het feit dat mensen dit hier in onze contreien niet gewoon zijn. Ik reed gisteren op de E17 richting Antwerpen en ter hoogte van Haasdonk gaat iedereen plots in de remmen omdat… er een aantal sneeuwvlokjes op het wegdek blijven liggen. Echt super gevaarlijk om plots te beginnen remmen, maar nogmaals, mensen weten niet beter.

Geef mij trouwens maar echt wat sneeuw op de weg, dan wordt rijden plots leuker en is de linker rijstrook voor mij alleen :-)
s60 2.4 Europe
Probleem was dat het oa. stevig aan het hagelen was,..VANNACHT,.strooien hebben ze wel degeleijk gedaan,…probleem is dat er weinig verkeer reed tijdens het strooien,…op die manier “hecht” de strooisel namelijk niet goed.

Eens,…veel nederlanders kunnen niet rijden en gaan al remmen of sufkutten bij 1 spat regen of sneeuw.

maar hagel is een grote oorzaak geweest hoor vannacht,…daar kan je slecht tegen strooien.
Damm dat is klote Sacha. Ik snap ook niet dat ze een weer alarm geven, normaal als het een beetje gaat waaien etc lopen ze te schreeuwen met een weer alarm, en nu nu nu? Niks he. pff.
Wauwie… Ik stond in de file toen de totale lengte van de file 880KM was!
We gingen vanuit Zoetermeer (vlakbij Den Haag) naar Raamsdonksveer (vlakbij Oosterhout, Breda). Nou we kwamen bij Rotterdam aan, en het stond vast! ongeveer 12 uur in de file gestaan :shock:

ooit zullen we geen files meer in Nederland krijgen ;)
45 minuten over nog geen 2 kilometer snelweg.
A27 knooppunt everdingen.. zucht
Ik had vanmorgen niet zo gek veel last van de files. vanuit utrecht naar limburg (venray) doe ik normaal ongeveer 90 minuten over, dat was vandaag dus 125 minuten. wel veel ongelukken gezien, veelal veroorzaakt door kijkers.
Bij wijze van spreke Joske. Mijn bijdrages zijn altijd ongefundeerde stemmingmakerij ;-)
Trouwens; wat ook een goed plan lijkt; als de werktijden nou eens worden veranderd?
bijv. dat dan groep 1 vertrekt naar zijn werk en dan terwijl groep 1 aan het werken , groep 2 vertrekt naar zijn werk! en dan wanneer groep 2 aan het werken is, dat groep 1 dan naar huis wag, en zo is ineens de helft weg wardoor er de helft meer ruimte is op de wegen :D !
wat vinden jullie van mijn voorstel ;) ?
Ah wat zalig, I love binnenweggetjes: lekker 80 rijden, af en toe een trekker passeren, 1 op 55 en op tijd op ’t werk . . . Fuck de snelwegen!

Al die idiote op- en afritten ook, wie verzint zoiets. Enfin, elk jaar krijgen we wel zo’n fijn buitje. Weet Den Haag ook weer even dat onze wegen een serieuze tik nodig hebben.

Ik bedoel, om de economie draaiende te houden wil je toch zoveel mogelijk arme zielen langs de Ikea-kassa’s? Sla die bedrijventerreinen langs de snelwegen stuk en verkas ze naar de nu lege weilandjes van uit te kopen boeren. Scheelt megaveel Eu-subsidie en de wegen kunnen driemaal breder . . . Mileu? Ik kom uit een uitstekend milieu!
“Natuurlijk speelt ook mee dat de gemiddelde automobilist bij 3 sneeuwvlokjes al gaat rijden als een lid van de Jostiband, ..”

WUAHAHAHAHH
HILARISCH!
En alsof het met de files nog niet erg genoeg is, reden er ook al geen treinen naar Rotterdam.

Kortom: Gridlock time.
File, file…file? Kijk gewoon even naar Pams’ paaseieren en je dag is alsnog helemaal goed. Rrraauww!
Volgende keer allemaal maar de GT-R mee naar het werk?
lol @ sacha…

ik heb die winterbanden er net 2wk af… :| was toen mooi weer en ik dacht dat het niet kouden zou worden :P en met mooi weer zijn die bouten niet zo koud ;)

tsja… dan maar iedereen massaal aan het mobiel internet, kunnen we tenminste autobloggen!
je zou maar op school zitten
Haha! Doe mij mn winterbandjes maar ;)

Vandaag nog zo’n sjonnie zonder winterbandjes vernederd bij het stoplicht ;) Wie gaat er met sneeuw dan ook een stoplichtsprintje aan met iemand die wèl op winterbanden rijdt ;)
wie veroorzaakte nou altijd de file`s in NL ?
Toch zalig sneeuw? De wereld loopt gewoon veel rustiger. En het eerste dat ik vanmorgen deed was zijwaarts de straat op rijden :P
Gooo dekster 8)
ik heb het wel eens gedaan met een Subaru MiniJumbo
GE-WEL-DIG :D
gewoon dat ding heeft volgens mij een 800cc blok maar vliegt vooruit in de sneeuw :) naja zijwaarts :D
Achja, leuk weer dit. Gewoon wachten tot de files weg zijn en dan rustig naar het werk kachelen. Dan maar een keer om 19:00 aan tafel. Kon nog lekker uitslapen ook. Weer eens wat anders dan 6:30.

Voor deze ene dag dit jaar ga ik echt niet op winterbanden rijden. Zonder van het rubber en van het geld. Dan doe ik liever even wat kalmpjes aan. ASR/ESP helpen ook een boel trouwens om net binnen de marges te blijven.
Mijn hemel, doe nu niet net of dat we in Zweden leven! Gewoon rustig rijden en afstand houden . . . dan is die winterbandenhype helemaal niet nodig.
Tja, ik zie het probleem. Volgens mij staan we toch graag in de file:
http://www.autoblog.nl/archive/2008/03/20/managers-liever-in-de-file-dan-verhuizen
Ik bedoelde eigenlijk: Ik zie het probleem niet.
@Evo:

Pams’ paaseieren?? Linkje?
thanks voor de tip heren.. ik blijf lekker thuiswerken vandaag :)
@autoblogger: Als ik met Pam zou zijn is het ieder dag pasen!! :)
Uitpakken/proeven/verstoppen (dat word moeilijk) en weer vinden (das makkelijker)schilderen/voelen … enz
@Dotternetta: even goed de reacties lezen…

LOL @ Rob USA ;)
Met quattro en winterbanden kom ik er wel, alleen jammer van al die angsthazen op de weg…
Winterbanden?? Voor die 3 vlokjes? Aanstellers!!
Zovelen hebben nog altijd niet begrepen dat winterbanden niet gelijk staat aan sneeuwbanden… Winterbanden zijn nuttig bij koelere temperaturen en bij neerslag (al dan niet winterse neerslag). Iedereen investeert massaal veel in een auto, maar een extra set velgjes (desnoods tweedehands) kan er niet af. Dat is dus wel de enige meerkost van winterbanden, want de zomerbanden liggen rustig stil terwijl ik op mijn winterbanden rijd.
Aan diegenen die hier op winterbanden rijden: bedankt om de weg wat veiliger te maken. ;-)
Beetje jammer at winterbanden boven de 7 graden veel sneller slijten en het hier in Nederland slechts sporadisch onder de 7 graden is….
Zoals waarschijnlijk ook al eerder is gezegd: de meeste tegenwoordige zomerbanden presteren even goed als zo niet beter dan winterbanden tot temperaturen onder het vriespunt. Daar zijn ze dus niet voor nodig. Het profiel is misschien een ander verhaal, maar dan ga je ook al de kant van sneeuwbanden op. Het is dus de vraag of het zinvol is winterbanden om te leggen voor die paar dagen per jaar dat het weer is zoals nu. Nog even afgezien van het feit dat sommigen de banden alweer gewisseld hebben omdat de winter al over leek. Je kan ook niet zolang de r in de maand is winterbanden eronder houden; dat is van september tot april!

Verder kan natuurlijk heel Nederland niet rijden, met uitzondering van de mensen die hier posten. Je kan het mensen niet kwalijk nemen dat ze met slecht weer iets langzamer en voorzichtiger rijden dan anders. Dat lijkt me niet zo’n gek idee.

De dag na Pasen, als iedereen weer aan het werk gaat zijn er wat meer auto’s op de weg. Als het slecht weer is, zijn er ook al snel wat meer auto’s op de weg, omdat er altijd wel mensen tussen zitten die bij goed weer de fiets naar het station pakken.

Dus we hebben slecht weer en meer auto’s dan anders op de weg. Dat er dan file staat, lijkt me een logisch gevolg.
Dat zomerbandenverhaal klopt niet, zomerbanden beginnen al bij 10 graden Celsius slechter te presteren. Allround banden trekken het ietsje langer. En het profiel is zeker niet enkel een kwestie van sneeuw of geen sneeuw, maar ook van vochtafvoer.
Ik ben het met je eens dat we hier misschien wat hooghartig doen over de gemiddelde automobilist, mensen zijn het inderdaad simpelweg niet gewoon om in dit soort omstandigheden te rijden. Toch speelt wel het gegeven mee dat heel wat mensen niet bewust genoeg met hun auto rijden en ik denk dat de gemiddelde autoblog-lezer wèl bewust aan het stuur zit. Waarschijnlijk maken de autobloglezers meer andere fouten (te snel rijden bijvoorbeeld ;-)
…”Je kan het mensen niet kwalijk nemen dat ze met slecht weer iets langzamer en voorzichtiger rijden dan anders.”…

Joh? Als alles goed is gegaan, en je niet van een of andere prutser rijles hebt gehad, heb je dat ook geleerd tijdens de rijlessen.
Probleem is dat veel figuren altijd denken dat dat voor hun niet geldt omdat ze haast hebben of omdat ze een duitse leasebak rijden die zo duur was en waar zoveel snufjes op zitten dat de sneeuw op hun wel geen effect zal hebben.
Dat soort mensen kom ik dan altijd tegen, zo’n 10 kilometer later in de vangrail….dan vraag ik me af: zullen ze het ooit leren?

Er kan wel allemaal over techniek en banden worden geluld maar snelheid aanpassen aan weersomstandigheden werkt volgens mij (mijn oude rijinstructeur, de examinator, het CBR en de wegenverkeerswet) het beste.
gas rem gas rem gas rem, en maar 1500 meter afstand houden jonges, nog nooit van terug schakelen en uitrollen gehoord. mijn god, sta je daar stil, rijd het ergens anders weer met 160 rond… en klap je weer om opa’s en omas met hun gas rem gas rem, oOO help de rem lichten gaan aan dingen…

was wel leuk vanochtend….
@autoblogger

Sorry, ik zie het!!!! hmmm
en dan heb ej die geitenwollen reetkevers van milieu defensie die de boel willen tegen houden.
grrrr
dat gebeurt er als 95procent van de bevolking in amsterdam woont en in utrecht werkt , of in rotterdam woont en in breda werkt, of noem nog maar op, werken in de stad waar je woont, of wonen waar je werkt..
Dat heb je als de snelweg van a’dam naar utrecht in 30 jaar niet is verbreedt. Woon precies ter hoogte van afslag vinkenveen waar de N201 op de a2 aansluit. De N201 verbind schiphol , de bloemenveiling ea met de a2 en ook die is 30 jaar niet verbreed. Bij de oprit naar de snelweg ontstaan vaak files, te veel mensen willen de snelweg op. Rararara wat er gebeurt als je 30 jaar lang woonwijken bouwt maar de wegen er niet op aan past. Mijn woonwijk is ook 25 a 30 jaar oud en die is ook niet berekend op het aantal auto’s wat er nu staat. Verder zijn ook nog zo slim om woonwijken pal naast de snelwegen te bouwen zodat je zeker weet dat je de wegen niet kunt verbreden en worden N wegen (nationale wegen ) door gemeentelijk geneuzel tegen gehouden. Dus duidelijk een fout in de ruimtelijke ordening. En wie gaf er 30 jaar geleden subsidies om meer in dorpen te gaan wonen, juist.
Dat die autos in de file staan maakt me niet uit, neem dan de trein. Maar dat ik als ov-gebruiker er last van heb, en daardoor een belangrijke toets voor mijn eindexamen mis , vindt ik wel erg, als meer mensen nou het openbaar vervoer zouden nemen. En niet zeuren dat het niet kan, ik durf te wedden dat de helft van de dagelijkse automobilisten dat wel kan. Nee mensen, steek uw hoofd maar in het zand.
@NLX

Ik hoop voor je dat ’t een toets Nederlandse grammatica was, dan is er weinig verloren gegaan.
Ik moet het hebben van de exacte vakken
Ja, en vanavond krijgen we weer hetzelfde te verduren
@NLX: oh ja excte vakken? Dan mag je voor me uitrekenen hoeveel reizen met de trein kost per kilometer als ik voor ritjes zoals vandaag naar maastricht vanuit het midden van het land toch een auto van de zaak moet hebben (dat is dus de kosten van de auto, de bijtelling en de treinkaartjes)….

Ik kan je nu al wel vertellen, je verhaal raakt voor mensen met een buitenfunctie kant noch wal. Als er een auto van de zaak is dan moet je die gebruiken want anders betaalt het bedrijf dubbel.. en zo gek zijn we niet. Daarnaast moet ik wel een auto van de zaak hebben want bij de meeste klanten kan ik niet binnen 2 uur (enkele) reistijd voor de deur staan….

Leuk dat treingelul, maar als serieus verkeersmiddel buiten de randstad is het echt geen optie.
@ NXL Ja ik kan ook met het ov. Maar mag ik ook zelf weten wanneer ik weg wil gaan en wanneer ik aan wil komen.

Het is merendeel zo dat je of net te laat bent of dat je weer een half uur moet wachten op bus trein e.d.

En in dat half uur ben ik thuis, plus dat ik rustig heb kunnen zitten geen gekrijs aan me kop heb.

Zalig zo’n auto.
@w0o0dy: HF! ik was laatst met m’n twee kleine Roadrunners 150 echte minuten onderweg voor meer dan 40 eu! Fucking 100 km! Doe ik in m’n 12 jaar oude hokje (930 kg en 1:17) dus net 59 minuten over . . . Wat was ’t ook weer, 19 ct/km?
@Dink: als ik mijn bijtelling nou weg mag strepen als ik de trein pak dan komen we misschien ergens. Nu staat die auto er omdat veel locaties slecht bereikbaar zijn (en het veel teveel tijd kost) en het OV dus geen echte optie is…. Voor woon/werk verkeer zou het wel kunnen, maar ja….. de baas betaald de auto en dan niet OOK nog eens voor een treinkaartje… da’s gewoon dubbel betalen dat doet niemand zolang je een andere optie hebt.
Meer banen aanleggen, minder op- en afritten maken naar ieder miezerig dorpje. et voila
@Adnan Sabir
Goed idee! Praat jij de geitenwollensokken even om? :P
NLX, Ik zal je niet bashen en de trein ietwat steunen door dit te zeggen,

Waarom moet iedereen in zijn eentje in een grote 4 persoons / 8 persoons mpv naar werk ? Meeste mensen hebben toch ook genoeg aan 2 stoelen? 1 voor jezelf, en 1 voor je tas. Ga iedere dag fijn naar werk in een Coupe, TVR, Honda S2000, Z4, waarom niet ?! en de files worden van 10 km naar 7 km, + iedereen kan aan het andere eind nog eens stukje sneller optrekken ook nog !
@RA999
ik zou het wel willen maar helaas spreken zij een andere taal, een die alleen mensen verstaan die kleurenblind zijn voor de kleur groen. : )
wat wel gedaan zou kunnen worden is het verbieden van milieudefensie en alle andere grappenmakers, onder de noemer “belemmert ontwikkeling en handhaving van de staat” zie dan maar eens hoe fijn het ineens op de weg wordt.
Melvivio, omdat niet iedereen een hele vloot auto’s voor de deur heeft, één voor elke gelegenheid. De station waarmee ik dagelijks (in Zeeland, dus zonder files, maar dat terzijde) naar mijn werk rijd en terug, is dezelfde station waar in het weekend het hele gezin in moet passen. Mocht ik een tweede auto kopen voor het woon-werk verkeer, dan zou dat zeker geen al te grote coupé of hatchback worden, maar die groeien niet aan de bomen. Bovendien is het lengteverschil tussen de grootste SUV en de kleinste Smart te verwaarlozen ten opzichte van de onderlinge rijafstand.
@ w0o0dy

Ik zeg ook, het is niet voor iedereen, kan me voorstellen dat het buiten de randstad best lastig kan zijn ja, vooral lange afstanden, ik denk als je vlak bij een grote stad woont dat het wel gaat. Bovendien woont een groot deel van Nederland wel in de randstad (7 miljoen dacht ik).
@ Melvivio

of gewoon carpoolen?
@ arjontje

zalig die steeds langere files he
:D Ben ik blij dat ik vanochtend geen afspraken had….. :)
@ NLX
Liever de file dan te kou kleumen op een perron hutje mutje op elkaar.

En dan daarna nog lekker met 10 chagrijnige personen op de zelfde vierkante meter te staan.

Nee geef mij de file maar.
Het was weer een goede ochtend om te fileflirten. :D
@BMW “Dat zomerbandenverhaal klopt niet, zomerbanden beginnen al bij 10 graden Celsius slechter te presteren. ”

Zit je soms in de bandenhandel? Dit is grote onzin en wordt dan ook door iedere test onderuit gehaald. Winterbanden hebben alleen effect bij echt winterse omstandigheden. Niet bij 9 graden. Dan zijn zomerbanden beter. Droog of niet.
@NLX
Als de treintickets nou eens tot de helft lager zouden uitkomen dan de kostprijs die je met je auto verbruikt, zouden er meer mensen gebruik van maken.
Vandaag heb ik ook voor niets kilometers gemaakt omdat de treinen niet reden, en ik weer iemand kon ophalen 20 km verder.
Cosworth Driver
Sneeuw ??, wat dacht je van regenbuien, dan ben je toch ook al gegarandeerde van veel langere files dan op droge dagen, het gros van de automobilisten in nederland kunnen gewoon niet rijden(ik kan dat uiteraard wel)
Goed dat ik de les: “zomer-winterbanden” van mijn ouders heb overgenomen. Vind ik toch het veiligste.

@SQB: het is nog steeds maart.

Voor de Piet Paulusma’s onder ons:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Weerspreuk
ZoZo, ik beweer toch niet anders?
@SQB: klopt, maar zoals je het schreef, las het alsof de winterbanden er al af moesten. Excuses.
Veel files ontstaan door ongelukken, en veel ongelukken ontstaan door files.
Minder ongelukken zullen dan ook voor minder files zorgen. Als alle automobilisten/chauffeurs op tijd remmen i.p.v. massaal (kettingbotsingen) te laat te remmen voorkomt men veel file leed. Download

http:www.littlepieces.org/dood_door_schuld.pdf

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).