Blauwe LED-lichten houden bestuurder wakker

Auteur: , 31 Reacties

Eén van de meest gevaarlijke dingen is als de bestuurder achter het stuur in slaap valt. Het kan de beste overkomen en meestal leidt het tot een klapper vanjewelste. Het risico ligt niet alleen 's-nachts op de loer, maar ook na een zware lunch moet je op je tellen passen. Mariana Figueiro van het Rensselaer Polytechnic Institute in Troy, New York doen onderzoek naar mogelijke oplossingen.

Licht heeft invloed op onze interne klok, vooral licht met een korte golflengte. Zodoende wil Figueiro onderzoeken wat het effect is van blauw LED-licht op de concentratie van mensen met een slaaptekort. Wellicht kunnen chauffeurs in de toekomst een blauw lichtbad van 30 minuten bij een tankstation om het achter het stuur in slaap vallen te voorkomen. Een andere oplossing is om cabines van auto’s en vrachtwagens te voorzien van blauw LED-licht. (Newscientist, via autoblog.it)31 reacties

Als je in slaap valt achter het stuur komt dat van 2 dingen, ofwel is de snelheidslimit te laag, ofwel ben je moe.
In het 2e geval is het toch logisch dat je gaat slapen, i.p.v. je in stand-by te zetten met blauw LED-licht, toch?
Daarom dat ik nooit in slaap viel in mijn volkswagen :)
als je mensen gewoon 200 laat rijden dan bedenken ze zich wel een keer voordat ze in slapp vallen;)
Vermoeid zijn, slaap hebben of zelfs knokken tegen de slaap kan de beste overkomen, in slaap vallen echter niet.
Als je het gevecht tegen de slaap niet kunt winnen is jouw plaats niet in het verkeer.
Als je trouwens in plaats van een half uur ‘licht therapie’ gewoon een ‘tukje’ van een half uur doet, of even een frisse neus haalt ben je ook weer bij de mensen.
Blauw licht zorgt er ook voor dat je pupil vernauwd en de gevoeligheid van retina afneemt. Daarna hebben je ogen minimaal 20 minuten nodig om te adapteren aan het donker.

Ik zie een aantal scenarios; die 20 minuten wachten totdat je weer wat ziet, maar ik vermoed dat je wellicht beter kunt besteden om te gaan slapen.

(offtopic: een van de redenen waarom HID lampen zo verblinden is dat ze een piek in het blauw spectrum hebben)
“Mariana Figueiro van het Rensselaer Polytechnic Institute in Troy, New York doen onderzoek naar mogelijke oplossingen.”

Volgens mij DOET Mariana het onderzoek en anders HET institute. Zijn er meer collegae dan DOEN zij het onderzoek. ;)
het kan eenvoudiger

als je op vakantie gaat of een andere lange rit moet maken wissel dan om de 4 of 5 uur van bestuurder

1kan rusten of slapen en de andere rijdt weer fris verder
Ik geloof er niks van dat je opknapt, of zelfs maar kunt werken bij LED verlichting. LED verlichting zend immeers maar 1 frequentie uit, en het lijkt mij dat je daar helemaal gek van wordt op de lange duur.
Dat lijkt me ook een probleem met LED koplampen. Ik ben sceptisch op dit gebied.
half uur lichtbad? Kan je beter een half uur slapen…
Over LED verlichting gesproken… zijn er hier meer mensen die in het donker erg duidelijk kunnen zien welke auto’s LED achterlichten hebben, en welke niet?
Als ik met m’n ogen heen en weer beweeg (bv van weg naar dashboard) zie ik een spoor van rode vlekken van LED achterlichten. Het lijkt mij behoorlijk irritant als alle auto’s dat straks hebben.

Wie merkt dat effect ook, en wie weet hoe dat kan komen?
Dat van een goede lunch moet ik je wel gelijk in geven.

Black men eat, black men sleep.

Laat ik nou toevallig een “black man” zijn
@Juppe : Zogenoemde ‘witte’ leds emitteren licht op meerdere golflengtes.
Als ik voel dat ik in slaap val in de auto zet ik het raampje vaak vol naar beneden of ik knijp mezelf ofzo. Het is bewezen dat je van de adrenaline van pijn wakker blijft, dus ach op die manier werkt het ook. Meezingen met muziek werkt ook, maar is niet aan te raden als je een cabrio hebt ;)
Gelukkig wordt in oudere toiletten van benzinestations blauw licht gebruikt . .
@WJ,
Ik heb niet direct de behoefte om 30 minuten op de wc’s bij een benzine station door te brengen ;)
Dit is al eens toegepast bij een van de langste tunnels ter wereld in Noorwegen. Hier zijn speciale stukken van de tunnels blauw verlicht. Dit om te voorkomen dat de mensen in slaap zouden vallen door de lengte van de tunnel.
Volkswagen dashboard?
Ah vandaar dat Volkswagen blauwe verlichting toepast. Anders val je in slaap bij die saaie dashboards.
Ik heb bij vermoeidheid tijdens de avondspits vaak zat mijn auto even bij een tankstation op een parkeerplek gezet om daar met de stoel achterover 10 minuutjes te slapen. ’s Nachts ook een keer gedaan, maar toen werd ik ineens pas 3 kwartier later wakker :P Maar kon wel helemaal fris naar huis rijden en dat was toch het belangrijkste.
Als je zo lang doorrijd tot je dr letterlijk bij in slaap valt ben je zowieso niet goed bij je hoofd en hoor je niet op de weg thuis. Stop dan gewoon even op een rustplaats en slaap even, of geef het stuur over aan je bijrijder (van plaats wisselen dus Rick dos ;) )
Huh?! Wat?! Ik lag ff te slapen. ;)
Er zijn ook vrachtwagenchauffeurs die een rode lamp in hun cabine hebben hangen. Zou ook de slaap afremmen. Best is wel om gewoon helemaal niet te rijden als je je daar te moe voor voelt. Maar goed, voelt een leerkracht zich ook niet eens te moe om deftig les te geven?

Aan deze zin klopt iets niet: *Wellicht kunnen chauffeurs in de toekomst een blauw lichtbad van 30 minuten bij een tankstation om het achter het stuur in slaap vallen te voorkomen.*
UntouchableBMW
:arrow: dekster:

stand-by is oranje :idea:
Jah en dan lekker een boete krijgen omdat je met blauwe led verlichting in je auto rijdt. En jij maar uitleggen dat je dan niet in slaap valt.
ik heb geen blauw licht nodig, net zoals blauw zwaaiend licht achter mijn auto
Inderdaad heb je geen plaats in het verkeer als je in slaap valt.
Alleen wil het soms wel eens gebeuren dat je moe maar fris genoeg weg rijdt van je plaats van vertrek omdat je nu eenmaal naar huis moet, maar dat je dan gaandeweg in slaap doezelt. Dat overkomt mij vaak genoeg. Op een rit van anderhalf uur lang over de snelweg, wil ik zo zelf nog wel eens een keer of 5 langs de kant van de weg moeten gaan staan voor heel korte dutjes omdat ik telkens toch weer merk dat ik wegzak. Heel frustrerend is dat- Dan heb ik net een tukje gedaan en denk ik fris te zijn- maak ik soms zelfs nog eens een wandelingetje, heb ik luide muziek op staan (RAMMSTEIN of zo) en dan merk ik dat ik na pakweg een kwartier ondanks luide muziek en open raam toch weer begin af te glijden… Dat is frustrerend en niet mijn bedoeling, maar zo gaat het wel. Bij mij is echt het enige wat helpt- onderweg stoppen bij een benzinestation en een tijd slapen. Dus of ik nou een half uur daglichttherapie neem of een half uur slaap….
Bang/angst/gevaarlijk .. gouwe handel .. snel europeese licentie aanvragen en verplicht laten stellen door de EU ..
MMM laat me denken, wat doe je als je moe bent… Ik werk wel niet als ingenieur, maar ik denk toch dat het antwoord is… slapen! Ja, dat was het, slapen.

Ik ben al heel vaak aan de kant van de weg gaan staan slapen op een parking. Een 20-tal minuutjes, nog even een plasje doen en weer verder…

Dat knijpen en jezelf pijn doen heb ik ook al gedaan, maar als ik dan thuiskom krijg ik altijd rare opmerkingen over die ene rode wang :-)

En rood licht in vrachtwagens? Is dat niet eerder om te zeggen dat de bar open is…
Vandaar al die plastieken chroommeuk met (blauwe) ledjes bij de benzinepomp en Halfords. Zijn die petjes dus erg goed bezig…
Misschien voor vrachtwagenchauffeurs die zich toch niet aan de regels houden om elke zoveel uur te stoppen om op te frissen..

Laatst nog gewoon (na de hele dag gelopen te hebben) teruggereden vanaf Geneve naar Amsterdam. Geen greintje moeite, met cruise control en comfort.
in een film van mister bean heeft hij ook last van vermoeidheid hij houd zich waker met de aansteker en 2 lucifers

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).