Koos gaat los: iedereen een puntenrijbewijs

Auteur: , 115 Reacties

Ja, nu ben je wel wakker he!

Vanochtend op BNR Nieuwsradio mocht herr Spee tussen de up-to-date controlemeldingen door (tip) even aan het woord. Hij was speciaal vroeg uit z’n zachte bedje van tientjes en flitsfoto’s gestapt om ons iets te vertellen. Hij heeft vannacht namelijk gedroomd dat hij iedereen een puntenrijbewijs aansmeerde, en dat alle files en verkeersdoden als sneeuw voor de zon verdwenen.

Koos nam opgewekt een Danoontje en klopte bij BNR aan. Daar vertelde hij dat het puntenrijbewijs voor jonge bestuurders, in 2002 ingevoerd, een groot succes is. Zo groot dat hij het wel voor iedereen zou willen invoeren.

De dreiging om het rijbewijs kwijt te raken is een stok achter de deur om je een beetje aan de regels te houden.

Kees Wildervank, verkeerspsycholoog (wat een prachtig vak), stond erbij en keek ernaar. Hij twijfelde aan het nut van het puntenrijbewijs en zei dat niet aangetoond is dat het tot minder verkeersslachtoffers heeft geleid. Maar ja, Koos luistert eigenlijk alleen naar kaboutertjes.

Nu heeft Koosje ’s nachts wel vaker van die ingevingen en die hebben hem vooralsnog geen windeieren gelegd. Het zou me dus niets verbazen als dit binnenkort gewoon wordt ingevoerd. Ik hoop niet dat mijn oma dan haar rijbewijs kwijt is als ze drie keer 55 km/h heeft gereden (omdat ze zo goed op haar omgeving aan het letten was in plaats van op haar snelheidsmeter), maar Koo$ kennende vrees ik het ergste. (via De Telegraaf)115 reacties

ok… ik heb dus een puntenrijbewijs maar echt nog nooit er bij stilgestaan dat ik hem kan kwijtraken… je moet je ook wel grof misdragen om het zo mis te laten gaan :?

Opzich niet zo veel mis mee, zolang natuurlijk parkeerboetes en kleinere snelheidsovertredingen niet in het ‘pakket’ meegenomen worden. Wel mogen ze invoeren dat te langzaam rijden op wegen waar je niet kan inhalen een punt kost ;)

Dusu voor je oma is er niet zoveel te vrezen denk ik zo, het kost pas punten als je met snelheid zwaar over de streep gaat. Het enige waar ik nog érg veel moeite mee heb is alle ex-80km zones :( daar ga je nu wel heel snel 20 te hard.
Het puntenrijbewijs houdt in dat je voor sommige overtredingen een punt aftrek krijgt. In totaal heb je drie punten. De overtredingen zijn:

> bumperkleven
> ernstige snelheidsovertredingen (meer dan dertig kilometer per uur)
> veroorzaken van gevaar of hinder in het verkeer;
> veroorzaken van materiële of lichamelijk letsel door onjuist naleven van de verkeersregels;
> veroorzaken van een ongeval met dodelijk gevolg of zwaar letsel.

Ik zeg, prima regel. Elke malloot (hoe laag de pakkans danwel is) die van de weg kan worden gehaald vanwege dit soort overtredingen is de moeite waard.
Ruben, wellicht een goed idee even te checken wanneer je punten verliest voordat je zo’n lekker populistisch artikeltje schrijft :)
Kom maar door met dat puntenrijbewijs!

Wanneer je je rijbewijs als gevolg van de strafpunten bent kwijtgeraakt, dan heb je je kennelijk dusdanig misdragen dat je het hebt verdiend. Ik ben zelf ook lang niet altijd het braafste jongentje van de klas, maar dergelijke “beesten” in het verkeer kunnen we best missen. Ik denk alleen niet dat het puntenrijbewijs ineens een wereld van verschil zal maken. Bovendien is de pakkans zo groot niet.
Is in the uk end duitsland al veel langer, schijnt wel te helpen.
Zie nu die dwerg al aan koos vragen:
Zo waarom is dat puntenrijbewijs nu zo een goed idee?
-Nou dat zit zo…

:S:S:S
Ik hoorde het interview vanochtend op de radio. Wat mij opvalt is dat Spee het telkens over “jonge gastjes met die petjes achterstevoren” etc. heeft, echt alsof hij daar een beetje mee is geobsedeerd. Verder vond ik zijn reactie op de uitspraken van de verkeerspsycholoog nogal typerend, hij ging er niet eens serieus op in maar veegde ze direct terzijde met een simpele theorie en zijn “ervaring”. De reactie van Fred Teeuve (sp?) vond ik wel redelijk gebalanceerd, die zei oa dat nederland al het laagste aantal/percentage verkeersslachtoffers in europa heeft en dat het beter zou zijn als de politie zich bezig ging houden met “boeven vangen” ipv nog meer geld steken in “verkeersveiligheid”.
Ach ik heb een puntenrijbewijs en ik sta er eigenlijk nooit bij stil, bedoel je moet wel heel raar doen om een punt te halen. Het enige waar ik een punt voor zou kunnen halen is te hard rijden, de rest doe ik eigenlijk nooit. Het moeilijkste vind ik altijd de 100km per uur zones. Als je daar bijvoorbeeld op zondag rijdt dan zie je daar echt niet het nut van in en rij je zo 130.
@Floris: Er staat toch: “ik vrees”? ;-)
@Floris :ernstige snelheidsovertredingen (meer dan dertig kilometer per uur)

Floris, Voor de rest ben ik het wel met je eens maar 30 km te hard ga je vrij snel op een rustige SNELweg ;
30 km te hard in de bebouwde kom is daarentegen iets heel anders.
Nou dan is er toch iets goed mis als de Nederlandse bevolking dit ook al over zijn kant laat gaan.
@freekie
ja, dat begrijp ik soms ook niet, automobilisten worden behandeld als criminelen terwijl ze wel een hoop belastinggeld opbrengen
Als ze nu eens zorgen dat de rijvaardigheid van bestuurders beter wordt ofzo! Bijvoorbeeld door elke bestuurder deel te laten nemen aan een slipcursus oid. In plaats van de verkeersveiligheid te bevorderen door straffen zouden ze het ook eens van de andere kant kunnen benaderen!
Tja, het moet gezegd- Koos is ingehuurd om zijn werk te doen en dat doet ‘ie dus ook naar uiterste kunnen. Je kunt niet zeggen van hem dat hij het niet uiterst probeert.

Hij mag dan een obsessie hebben voor “jonge gastjes met die petjes achterstevoren” etc., ik zou hem dan toch eens voorzichtig willen wijzen op de vooral heren in dure pakken in leasebakken en de chauffeurs van hotemetoten die met hun te grote auto’s echt veel te hard over de weg knallen met lak aan elke regel van wet en fatsoen. Daar zijn die “jonge gastjes met die petjes achterstevoren” vaak niets bij…

Ach, zo hebben we allemaal wel wat.
Als alle ons omringende landen al puntenrijbewijzen hebben, dan hebben wij hier in Nederland dat binnenkort toch wel- Wat- Als alle nieuwe rijbewijzen puntenrijbewijs worden, dan heeft toch over pakweg 40 jaar iedereen wel zo’n soort rijbewijs zonder dat het speciaal hoeft te worden ingevoerd voor diegenen die het nu nog niet hebben. Dus Koosje kan gerust zijn weekend in en zich weer braaf gaan bezig houden met zijn “jonge gastjes met die petjes achterstevoren” en de rest van ons gewoon met rust laten…
ik vind het gewoon een goed idee. Nu haal je tenminste de echte malloten van de weg. Ik rij ook wel eens 20 km te hard, maar daar kan je je rijbewijs niet mee kwijt raken.
Bah, ik rijd altijd dertig kilometer te hard gemiddeld, lijkt me dus niet echt een strak plan. Aangezien het dan drie keer flitsen is en het is over.
Maar wanneer is het dan bumperkleven?
Herr Spee heeft echt Duitse banden hé? Want in Duitsland hebben ze dit allang. Goede zaak vind ik. Er zijn gewoon nog steeds notoire hardrijders en die mogen ze van mij het rijbewijs afpakken.

Gisteravond zag ik nog een ventje bij Zwolle die aan kwam knallen over de plusstrook en die koste wat ’t kost vast wilde houden, tot na het het ritspunt. Dus over het verdrijvingsvlak en bijna klem tussen de vangrail en de auto op de middelste rijbaan. Geen enkele poging gedaan om af te remmen en op een normale wijze in te voegen. Als die auto op de middelste rijstrook een oudere of beginnende bestuurder was geweest was het geeindigd in een grote stofwolk met rondvliegende staalsplinters, plastic en hompen mensenvlees. Zo’n ventje moesten ze het rijbewijs voor het leven afnemen. Nooit, maar dan ook nooit weer teruggeven. Ze zien het gevaar gewoon niet.
Floris, Voor de rest ben ik het wel met je eens maar 30 km te hard ga je vrij snel op een rustige SNELweg

Wanneer kom je nog een rustige snelweg tegen? ;-)

150 kmh (exclusief correctiemarge) als maximum snelheid zonder risico’s op puntenverlies vind ik prima acceptabel. Wil je meer risico’s nemen dan moet je de gevolgen ook accepteren.
Notoire hardrijders zoals Markieanta dus.. Je moest je schamen dat je het zo open en bloot hier durft te posten.
Koo$ lol :-D
Logisch van Koos. Een dodelijk verkeersongeval veroorzaken kost een punt. Als je in je achterhoofd hebt dat je niet te veel mensen kunt doodrijden dan ga je een stuk voorzichtiger rijden. Ik snap dat spychologische effect wel.
Ik ben ondertussen van mijn puntenrijbewijs af,.. Ik heb het al meer dan 5 jaar, nog nooit een ongeluk gehad, nog nooit een enkele overtreding gemaakt,..

mjah, in 5 jaar tijd nooit gereden…
Een goede zaak. Er wordt door verschillende personen de auto als wapen gebruikt, en dat moet anders, dus ik ben het eens met koos op dit onderwerp.
ik vind het ook niet erg hoor… wat erger is is dat ze zoveel controle over je krijgen, als 1 domme agent denkt dat jij vreemd reed kan je gewoon je rijbewijs kwijtraken…
@ JandePandaMan; ik voel me hier als studentchauffeur toch even geroepen om me te verdedigen, dat lak aan alle regels is bij mij echt de grootste onzin. Juist wanneer ik iemand chauffeer kijk ik wel uit dat ik geen fratsen als een U-turn etc uithaal waar hij (of soms zij) last van zou kunnen hebben. Ook een peutje gas bij het invoegen om ergens voor te eindigen verander ik dan vaak in gas los en rustig erachter, ik rijd een stuk “suffer” en overduidelijk veilig, zodat de mensen niet het gevoel hebben dat ze zouden kunnen krijgen wanneer ze bijvoorbeeld in mijn vrije tijd bij mij in mn 7 serie zitten terwijl ik lekker doorboek met mn zonnebril en petje op (niet achterstevoren). Ik weet niet wat voor chauffeurs jij tegenkomt, maar de meeste die ik zie blazen helemaal niet als een mongool met lak aan de regels over de snelweg.
@papa
dat is nu ook al zo hoor, heeft nits met puntenrijbewijs te maken
Komt er ook een mogelijkheid om punten te verdienen? een jaar lang geen boetes krijgen ofzo?
Het enige verstandige deel van Koo$ $pee’s toespraak is dat de politie meer boeven moet gaan vangen, het is natuurlijk wel dat hoe meer iemand het gevoel heeft gecontroleerd te worden des te geirriteerder men wordt. Want: het gros van de mensen (zelfs ik) vind het prima om met 125 op de teller de cruisecontrol aan te zetten. Of je nu net even harder rijdt of niet, zolang dit de veiligheid niet in het gedrang brengt is er geen vuiltje aan de lucht (no pun intended). En voor de milieu-bashers die vinden dat ‘te snel’ rijden slecht is voor het milieu; blijf vooral thuis met de kachel uit, tv uit, verkoop je auto en ga je eigen groenten kweken in je tuin. Heb ik geen files meer op de weg :)
Op zich helemaal geen slecht idee om het voor iedereen in te voeren. Misschien dat het ook wel helpt tegen kamikaze taxichauffeurs :S

Maar dan wil ik wel dat het me niks gaat kosten, behalve dan de gebruikelijke kosten als je je rijbewijs verlengt.
Komt er ook een mogelijkheid om punten te verdienen? een jaar lang geen boetes krijgen ofzo?

Het zou wat vreemd zijn als je beloond wordt voor het feit dat je je gewoon aan de regels houdt. Gechargeerd, zou ik ook beloond moeten worden omdat ik een jaar lang niemand heb neergeschoten? You get my point ;)
Ik wil niet vervelend doen hoor, maar als ik zie hoe hard ik soms nog voorbij word gereden door andere wagens. Dan rijd ik ten opzichte van anderen echt niet veel te hard. Overigens heb ik geen petje op mijn hoofd en hang ik ook niet scheef in de auto.
Ik rijd alleen waar het kan wel hard door. Gemiddeld zon’n 30 km te hard, soms meer, varierend van het verkeer, alleen ben ik bij lange na niet de enige.
Waarom is 30 km te hard al vele te hard? Waarom niet vanaf 40 km dan?
130 op een 100 km weg is niet echt extreem dacht ik en 150 op een autosnelweg is volgens mij ook niet heel extreem. Hetzelfde verhaal met 80 en 110.
Koos laat op deze manier alleen een beetje zien hoe vervelend hij eigenlijk is. Ik hoop trouwens dat die hond dit leest, weet hij ook hoe ik over hem denk.
De positieve reacties verbazen mij toch wel een beetje. Ik kom graag op autoblog om te kijken naar autonieuws en niet in de laatste plaats naar snelle of nog sneller gemaakte auto’s (zoals bijvoorbeeld een Gallardo met 850 pk …). Het zou suf zijn om dan altijd maar netjes binnen de grenzen te rijden. Ja, ik weet dat ik hier redelijk kort door de bocht ga, maar das wel het snelst :-) Volgens mij is het ook helemaal niet zo’n ramp om af en toe over de grens te gaan, zolang het maar zo veilig mogelijk gebeurt. Als je een beetje kunt rijden en een beetje ervaring hebt, dan kun je echt wel inschatten wat wel en niet kan.
En dan is er natuurlijk nog het argument dat sommige auto’s nu eenmaal meer geschikt zijn om harder te rijden en dat de wet daar nu eenmaal geen rekening mee houdt.
Als het puntensysteem nu echt alleen zou worden toegepast in situaties waar de veiligheid aantoonbaar (ik snap dat dat niet makkelijk is) in het geding is, dan zou er misschien nog wat voor te zeggen zijn. De realiteit is echter dat er bij handhaving (bijvoorbeeld met een flister) geen rekening wordt gehouden met de omstandigheden. Wanneer ik bijvoorbeeld ’s nachts op de A6 in de kale polder tussen almere en lelystad 160 rijd, zie ik daar vaak geen probleem in. En als je dan gepakt wordt: ok, lappen, dat hoort er bij. Het belemmeren van de economie door rijbewijzen in te gaan vorderen vind ik persoonlijk te ver gaan.
Ik heb Spee’s bewering van preventieve werking eens tegen het licht gehouden:
http://www.autoweek.nl/myweblog.php?cache=no&vote=1&id=749
Wellicht een link om toe te voegen aan de blog?
En dan nog wat: Waar wij in Nederland chronisch last van hebben is glijdende schalen. Vandaag wordt er een maatregel ingevoerd die redelijk lijkt te zijn (bijvoorbeeld een puntenrijbewijs voor beginnende chauffeurs) en morgen geldt het voor iedereen. Overmorgen mag je nog maar twee strafpunten hebben en dag erna gaat de limiet van 30 km naar 20 km etc. Je kan gewoon niet van de politiek / wetgever op aan. Wim Kok: Waar is mijn kwartje ???
Die koos is echt helemaal gek geworden die hufter zou zichzelf eens tegen een boom te pletter moeten rijden puur en alleen om nederland een dienst te bewijzen. en het mooiste is nog als die lelijke andre van der toorn naast hem in de auto zit.
rij een dag in Duitsland en je weet het effect van een puntenrijbewijs !

Zien we ook geen ”petjes” meer die geen gordel omdoen , hoofdsteun plat op de stoel, rechterschouder tegen rechter stoel en dito rijgedrag.
tjaa..?? zolang je geen gevaar vormt voor andere mag je toch zelf weten wta je doet met je auto of je nu 250 rijdt op een snelweg middne in de nacht of 30 in een bebouwde kom het is toch waar jij zelf voor kiest???
@ Johnnyy-jet: het feit dat Duitser kunnen rijden heeft dus niets met een puntenrijbewijs te maken. Ik durf te beweren dat het komt door het ontbreken van een snelheidslimiet. Als je op stukken waar dat kan ook echt hard mag, dan is er veel minder impuls om je op andere delen ‘te misdragen’. Bovendien: als je weet dat je met 300 km/u ingehaald kan worden let je wel wat beter op.
ik reed trouwens gisterenavond op de utrechtse baan (bij het 80km stuk) de stad in, komt er een motoragent zonder zwaailichten met minstens 160 voorbij… later zag ik dat ie z’n vriendje (andere motoragent) probeerde in te halen, ze waren een beetje aan het racen ofzo.
@ Super:

Agenten mogen tot plusminus 30km/h harder rijden zonder waarschuwingssignalen te gebruiken.
Kijk in Vlaanderen, daar zijn ze goed bezig. Een petitie tegen flitspalen door de Belgische ANWB.

http://www.touring.be/nl/dagelijks-leven/onderweg-leren-rijden/verkeersveiligheid/artikels/petitie-flitspalen/index.asp
het is nu zo dat je als jongere bestuurder na 5 jaar dat punten rijbewijs vervalt, weet iemand hoe dat zit dan. Als je bijvoorbeeld na 4,5 jaar 2 punten kwijt bent.. en je raakt na 5,5 jaar je 3e punt kwijt.. is het dan echt je 3e punt of begint het dan overnieuw?
Nou ik heb dus sinds Woensdag mijn 3e punt te pakken. Kortom; ik ben hem binnenkort kwijt. Wat ik heb gedaan?

– 163 waar je 100 mag ( VrijdagNACHT, haast niemand op de weg )
– 83 waar je 50 mag ( met werk auto, op een rustige schiphol weg )
– 93 waar je 50 mag ( einde van de avond, Amsterdam, NIEMAND op de weg )

Kortom alleen snelheid, nog nooit gekke dingen gedaan als met teveel alcohol achter het stuur kruipen, kleven, inhalen over doorgetrokken streep. Enzovoort.

Jullie zullen begrijpen dat ik GEEN voorstander ben van dit achterlijke puntenrijbewijs.

Soms wilde ik gewoon dat ik een vrouw was, die niets gaf om (snelle)auto’s, geen plezier had in het rijden, die zich overal keurig netjes aan de regeltjes hield omdat het toch maar als een “stom vervoersmiddel” wordt gezien.

Helaas is dat niet zo, en vind ik het als elke jongen/man soms iets leuker handiger om wat harder te rijden, WAAR HET KAN!

Dit is het resultaat.
Arodin , dit is wel heel kort door de bocht maar zeker ook waar ! . Ik rij de helft van mijn tijd in Duitsland , deze mensen zijn echt niet braver als wij hollanders . Ze hebben zeker meer ruimte en dat maakt een mens rustig .
De boetes zijn niet zo hoog als hier. De echte ”drijfveer” voor hen is Flensburg . Dit centrum wordt 2.5 miljoen keer per jaar gekontakeerd over de stand van de punten…..
Bij teveel punten wordt je rijbewijs ingenomen , een idiotentest wordt afgenomen en dan opnieuw examen !
Ik lees duitse autobladen en geloof van mij . Flensburg is de grote angstgegner voor de beste autorijders van deze planeet !
@arnoud
hij ging zeker meer dan 30km/h te hard
Wij mogen ver van klagen hier in Belgie, wel is het zo, als je in de eerste 2 jaar dat je rijd je als een randdebiel gedraagd, je je rijbewijs kwijt bent en alles opnieuw mag doen. Gelukkig ben ik die periode al gepasseerd. Maar een puntenrijbewijs hier invoeren, hmmmmm NO GO!!!!
Punten kwijt voor bumperkleven, dronken rijden etc: prima! Maar met het door Koos en velen hier gesuggereerde “30km te hard is asociaal en gevaarlijk” ben ik het niet eens!

Ik heb een tamelijk snelle auto (290pk/445Nm), begrensde top 250km/h) die gemaakt is om dag in dag uit op topsnelheid over de Duitse Autobahn te glijden, en ook af te remmen indien nodig.

De auto zit binnen vanaf 120km/h in 5 seconden op de 170 (als ik een sliert ‘inhalers’ op de snelweg voorbij ben), en de meestal 1000-1500m vrije snelweg (tot de volgende blokkade) die voor me ligt overbrug ik dan zonder enig gevaar of hinder voor wie dan ook. Afremmen tot de volgende sliert inhalers doe ik rustig, zodat niemand zich opgejaagd hoeft te voelen
Tijdens de spits hoef je dit niet te proberen, maar op andere momenten overdag kan dit prima, en bespaart het me 15-30 minuten per dag.

’s Nachts is het helemaal een ander verhaal, en als je zorgt dat je met maximaal 30km/h snelheidsverschil inhaalt en daarna weer accelereert voelt niemand zich geintimideerd en breng je geen verkeer in gevaar.

Mensen die altijd maar roepen dat 30km/h harder dan ‘toegestaan’ per definitie asociaal, gevaarlijk en dom is hebben geen idee waar ze over praten!
Mensen die altijd maar roepen dat 30km/h harder dan ‘toegestaan’ per definitie asociaal, gevaarlijk en dom is hebben geen idee waar ze over praten!

Dat geldt omgedraaid ook. Het is leuk dat je auto zoveel vermogen heeft en een fantastisch weggedrag, helaas gaat het in 99 van de 100 gevallen om het gebrek aan rijvaardigheid van de bestuurder. En als ik zie hoe achterlijk de gemiddelde NL’er rijdt dan zit ik niet te wachten op mensen die denken dat het wel kan. Klopt, het kan soms ook, maar het kan ook vaak niet.
degene die nu geen punten rijbewijs meer heeft is volgens mij al lang de tijd van petjes voorbij. Laat die man lekker iets nuttigs gaan doen: emigreren naar nw zeeland ofzo met een lekke boot. extremistische verkeers imbiciel.
De Nederlander vindt regels heerlijk, is dol op regels, hoe meer hoe liever, regels met regelsaus op een bedjes van gesmoorde regeltjes, smak, smak, nog meer regels, en toe regelsouffle met regelroom. Heerlijk, elke dag regels.
Jonge, jonge, wat weten we het toch weer allemaal goed! Ik rijd beslist ook wel eens harder dan toegestaan is, maar ik ga niet bewust 30 of meer km harder rijden dan is toegestaan. Laat ik me zo uitdrukken: Het is nu eenmaal niet zo, dat het elke keer fout gaat, als je te hard rijdt, maar! Het kan nou eenmaal fout gaan en ieder ongeluk komt onverwacht. En wat gebeurt er dan? Dan gaan we zoeken naar excuses. We willen weg van het idee dat we schuld hebben! Niet IK deed het verkeerd, maar die ander! Dat ik te hard heb gereden doet er niet toe. Nee, nee, NEE! Die ander was fout! Die ging véél te kort voor me rijden! Mensen, schei toch uit! Die regels zijn er niet voor niets. En zeer zeker niet in ons volgegroeid landje. Ga wat relaxter op weg. Houd je (ongeveer) aan de snelheid, houd afstand en ga van het niet te hoeven betalen (boete)bedrag een paar keer naar “de Ring” om je frustraties uit te laten. En Koos? Die man doet ook alleen maar waarvoor hij is ingehuurd. Ik zou overigens niet met hem willen ruilen. Voor wat betreft de liefde van “het gefrustreerde volk” bedoel ik dan.
Psychisch zou het wel werken. Alleen moet het wel deels versoepeld worden. Dus geen punt kwijt raken als je een ongeluk maakt, waarbij er geen doden/ gewonden zijn gevallen.
Alsof het met een grote, zware, en hoog vermogen auto opeens veilig is om hard te rijden.. wat is dat nou weer voor argument?

Ik heb helemaal geen probleem met dat puntenrijbewijs. Dat te hard rijden etc boeit me niet zoveel, maar er zijn nog genoeg gekken op de weg qua bumperkleven etc met hun auto’s met veel koppel. Leuk hoor.

En 30km/h te hard? Incl meetcorrectie en tellerafwijking is dat toch zeker een 165/170 km/h op je teller. Volgens mij ben je dan behoorlijk bewust te hard aan het rijden.. dan kun je ook wel ff opletten of er een cameraatje oid staat.

Idd, in Duitsland mag je hard rijden. Maar een Duitser is geen Nederlander qua weggedrag. En maak je het bont in Duitsland, dan wordt je ook flink aangepakt.
Mensen, rustig! Op de snelweg is het altijd nog 40 km/h te hard voordat je een punt krijgt:

http://www.verkeershandhaving.nl/?s=56
(Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie)
Klopt, het kan soms ook, maar het kan ook vaak niet.
Daar heb je helaas gelijk in.

Wat ik met mijn verhaal probeer aan te stippen is dat je met gezond verstand moet rijden, en dat dat volledig los staat van statische limieten als ’30km/h te hard’.

Ik pak ook geregeld de fiets hier in de stad, en maak vaak mee dat een automobilist met een ‘legale’ 50km/h mij inhaalt ter hoogte van een verkeersheuvel in het midden van de rijbaan, terwijl ik naast een vriend op het fietspad rij. Dat ik soms mijn broekspijpen voel flapperen tijdens zo´n inhaalactie hoef ik niet uit te leggen, maar de bestuurder (en dat zijn echt niet alleen maar jochies met petjes achterstevoren, integendeel) houdt zich kwa snelheid keurig aan de wet. En zo zijn er nog honderden andere voorbeelden te noemen van ‘legaal maar levensgevaarlijk’.

Het feit dat de hoogste openbare aanklager op verkeersgebied geen gelegenheid onbenut laat om de zaligheid van absolute snelheidslimieten te evangeliseren, en daarbij en passent eenieder die het daar niet mee eens is als een duivelse tegenstander van verkeersveiligheid portretteert, stemt me tamelijk triest. Waar is de eigen verantwoordelijkheid in dit overbetuttelde land gebleven?!
Op de snelweg mag je 40 Km/h te snel voordat je een punt verliest.
Op alle andere wegen is dat 30 Km/h te snel.

Speelruimte zat lijkt me…Mij moet het nog gebeuren dat ik een punt kwijt raak.
De pakkans is klein. Daarbij hou ik me ook niet aan de voorgeschreven snelheid.

Wat ze van mij echter in het systeem mogen integreren is dat je punt na verloop van langere tijd weer gewist wordt. Natuurlijk als je bijvoorbeeld één jaar helemaal geen boetes krijgt. Zegmaar als cadeautje omdat je hebt kunnen laten zien dat je van Koos Spee geleerd hebt.
Site linkt niet echt lekker dus: …

Vraag
Wat telt mee als punt voor het beginnersrijbewijs?


Antwoord
Niet alle overtredingen worden meegeteld in de maatregel Beginnend Bestuurder. Het betreft alleen overtredingen waarvoor de bestuurder is staande gehouden. Flitsboetes tellen dus niet mee. Ook overtredingen die in het buitenland zijn begaan, tellen niet mee.

De overtredingen die worden geregistreerd zijn:

– bumperkleven;
– ernstige snelheidsovertredingen (meer dan 30 km/uur te hard/op autosnelwegen meer dan 40 km/uur te hard);
– het veroorzaken van gevaar of hinder in het verkeer;
– veroorzaken van materiële of immateriële schade door onjuiste naleving van de verkeersregels;
– het veroorzaken van een ongeval met dodelijk gevolg of zwaar letsel.
Wat ik met mijn verhaal probeer aan te stippen is dat je met gezond verstand moet rijden, en dat dat volledig los staat van statische limieten als ‘30km/h te hard’.

Gezond verstand is helaas niet goed te kwantificeren. En in je voorbeeld over ‘legaal maar levensgevaarlijk’, de wet voorziet hier wel degelijk in met een boete voor ‘veroorzaken van gevaar of hinder in het verkeer’. Alleen moet er wel een agent op dat moment zoiets kunnen signaleren. Aangezien dat in de meeste gevallen onmogelijk is zit je al snel vast aan statistische limieten.

Ik ben het met je eens dat er in NL een betutteling plaatsvindt waar we helemaal niet bij mee moeten zijn, maar in dit geval vind ik een +30 kmh-grens een redelijk alternatief.
Waar is de eigen verantwoordelijkheid in dit overbetuttelde land gebleven?!

Idd, dat kun je je afvragen. Je kunt je ook afvragen hoe het komt dat we dat schijnbaar nodig hebben. Iets met een mentaliteitsprobleem oid.
@MLTB
erg lullig… maar aan de andere kant ook gewoon erg dom. Je kan net zo makkelijk wel net binnen die 30km te hard rijden, veel langzamer zal je er echt niet door thuis zijn.

129 en 2x 79 had je helemaal niks gekost! :)
het gaat er toch trouwens om dat je bij verlies van punten opnieuw examen moet doen? het is (dacht ik) niet zo dat je langere ontzegging van rijbevoegdheid krijgt, zoals in duitsland geloof ik wel…

Dus als je echt een goeie chauffeur bent kost het je nog 150-200 euro extra maar dan heb je weer een nieuw roze papiertje.
Arodin, ik ben het volledig met je eens. Er word op het moment op geen enkele manier de automobilist tegemoet gekomen. We beginnen ons steeds meer af te zetten tegen hen die er zijn om onze veiligheid te waarborgen. Ik ben in principe niet tegen het puntensysteem als daar dan ook wat tegenover staat. We worden op het moment alleen maar meer ingeperkt in onze mogelijkheden. Maar op geen enkele manier is een van de genomen maatregelen in het voordeel van de bestuurder. Het enige waar de overheid van zegt dat het voor ons in het voordeel werkt is de afschaffing van de BPM maar bewezen is al dat dit ook een onwaarheid is.
Zelf ben ik in Duitsland zelfs al meer geneigd om me buiten de Autobahn aan de snelheden te houden. En ik ben nog een beginnend bestuurder (2 jaar rijbewijs, 400 km per week). Bewezen is dat de wegen in Nederland goed genoeg zijn om 160 te rijden. Daar is de linkerstrook voor, voor de mensen die 120 ook goed vinden is er links. En ik zeg dit terwijl ik in het bezit ben van een diesel die met tegenwind niet boven de 130 komt. Maar in plaats van eens goed te kijken naar wat mogelijk is op de weg word overal de snelheid nog verder beperkt. De helft van de 80 wegen is verlaagd naar 60, waar je als je ook daadwerkelijk 60 rijd je opgejaagd word door de lijnbussen. De 50 kilometer per uur die in steden geldt is inmiddels ook dusdanig achterhaalt gezien de 30 kilometer per uur zone borden die het straatbeeld zo’n beetje bepalen tegenwoordig.

Maar zoals ik al zei, ik ben in principe niet tegen het puntensysteem. Iedereen kent wel situaties waarbij je rechts ingehaald word of waarbij je dusdanig dicht gevolgd wordt door de bestuurder achter je dat je eigenlijk niet eens meer durft te remmen. Ik vind het goed dat die rijbewijzen ingenomen worden. Dat is ook niet situatie gebonden. Dag of nacht, druk of rustig, de gedraging is en blijft gevaarlijk. Maar laat de snelheden dan wat meer rusten. Zoals eerder genoemd, om 2 uur ’s nachts op een dinsdag avond is het gewoon veilig om met een zwaardere voet dan normaal over de snelweg te rijden.


Pff, lang verhaal. Ik denk dat ik ook maar eens een gastcollumn moet gaan krabbelen ;)
Verdo***… Ik ben net van dat stomme puntensysteem af, komt het weer terug.
@ MLTB

Ben je staande gehouden dan? Want als je geflitst wordt kan je je rijbewijs niet kwijt raken. Wie zegt dat jij in die auto reed? Dus alleen bij staandehoudingen kun je een punt ‘verdienen’.
vedraaid, ik ben er juist nét vanaf..
Voor iedereen die zich blind staart op die omschrijvingen wanneer je een punt krijgt:
– het veroorzaken van gevaar of hinder in het verkeer

Bovenstaande is een erg ruim begrip. Oranje meepakken bijvoorbeeld en het springt toch net op rood : punt van je rijbewijs af. Nu hoor ik iedereen al roepen….bij oranje moet je ook stoppen…dat klopt! Maar ik ken meerdere stoplichten die zo strak afgesteld staan, dat je je ABS moet gebruiken om van de adviessnelheid nog voor de streep tot stoppen te komen.
Sterker nog….ik heb bij hetzelfde stoplicht 2 boetes en dus 2 punten gehad van Koos, de eerste voor het niet remmen en dus gevaar veroorzaken door het rode licht mee te pakken. De tweede voor het *wel* (en te hard) remmen, en dus gevaar veroorzaken.

Nu hoor je mij niet klagen over het puntenrijbewijs, het is een goed systeem, en ik vind dat het voor iedereen ingevoerd moet worden. Maar de huidige voorwaarden zijn bedriegelijk. Een overijverige agent die staat te posten bij een kruispunt naait je zo een paar punten aan.
@Arnoud

Helaas, als een agent verklaart dat jij iets misdaan hebt ben je alsnog een punt kwijt. Postende agenten schrijven je kenteken op en worden op hun woord geloofd.

Reed er iemand anders in je auto, dan zal je dat samen met die persoon moeten gaan verklaren.
Alsof het met een grote, zware, en hoog vermogen auto opeens veilig is om hard te rijden.. wat is dat nou weer voor argument?
Je kunt ook je best doen om te lezen wat ik NIET schrijf heh? :P Typische argumentatie-techniek, één zinnetje eruit vissen en de rest volstrekt negeren.

Ik heb het in hetzelfde stukje nadrukkelijk over vrije snelwegen en met weinig snelheidsverschil je medeverkeer inhalen. Bij een auto met veel (rem)vermogen wordt het al snel relatief lonender om even een flink sprintje te trekken, en kun je toch nog veilig, zonder bumperkleven en intimiderend aanstormen, bijtijds aansluiten in het volgende oponthoud. Nergens beweer ik dat het door het hoge vermogen opeens veilig is om ‘hard’ te rijden.

En 30km/h te hard? Incl meetcorrectie en tellerafwijking is dat toch zeker een 165/170 km/h op je teller. Volgens mij ben je dan behoorlijk bewust te hard aan het rijden.. dan kun je ook wel ff opletten of er een cameraatje oid staat.
Doe ik ook, en heb daar ook wat electronische hulpmiddelen voor. Ik denk dat ik mijn eigen verantwoordelijkheid kan nemen als ik ‘te hard’ rij, en om te voorkomen dat ik daarvoor extra moet betalen neem ik dus maatregelen.
Koosje…Koosje…Koosje…wat ben je toch weer voor een domme dingetjes aan het verzinnen. Je moet moorden gaan oplossen, inbrekers oppakken en vastzetten en witte boord crimineeltjes (of gewoon de vastgoedhandelaren) aanpakken. Met jou beleid bereik je het doel niet ventje….slechts een hoop weerstand. Wij…het Nederlandse volk…zitten niet te wachten om in een “vrij” land te leven waar er achter iedere boom een facist staat te wachten om ons het leven weer een beetje moeilijker te maken. We zitten te wachten op een overheid die de criminaliteit aanpakt, niet de brave burgers.
@ tss68nl

Uiteraard. Ze zijn ook niet voor niets beëdigd tot opsporingsambtenaar. Daar is dus niets mis mee. De wet geeft hen die bevoegdheden, de wet is opgesteld door de regering en de regering wordt onder andere door jou verkozen.

Plus dat als we aan de waarneming van een agent gaan twijfelen we alle agenten net zo goed kunnen ontslaan want het zijn een stel onbetrouwbare honden. Is dat je punt?
ik ben het hier helemaal mee eens.
zoals je sommige mensen zich ziet gedragen. afstraffen die hap!
hadden ze al veeel eerder moeten doen
:-D @Geilebertje- Alle Lof aan Jou dan! En verder- Wie de schoen past trekke hem aan… :twisted:
Ik rij als deel van mijn baan en mijn privébestaan aardig wat kilometers per jaar met verschillende vervoermiddelen. Geheid dat áls ik met de motor of met de eigen kleine auto bijna van de weg wordt geveegd, het echt meestal en voor alle andere soorten weggebruikers door genoemd type rijders is. Noem mij daarin gerust een zeikerd of blindstaarder, maar zo heb ik het wel afgelopen pakweg 20 jaar ondervonden.
Nogmaals- Als jij zo niet rijdt dan ben jij in jouw vak mijn Held en dan Bid ik jou om aan je Vakbroeders het Evangelie van het Goede Fatsoenlijke Rijden te Verkondigen…

…Ach ja- Hokjesgeest… :twisted:
Ansich ben ik wel voor het punten rijbewijs….MAAAR…nu is dat nog voor grove overtredingen dat je een punt verliest….de stap naar kleine overtredingen is later snel gemaakt en dan heb je pas echt een probleem.
Ik snap niet dat Nederland dit allemaal maar slikt als zoete koek.
@ Thijs

Helemaal waar. Best lullig alleen dat je op een 3-baansweg uiterst rechts moet rijden voor de wet. Nu vraag ik me alleen af of ik dan ook tweederde van mijn wegenbelasting terug krijg???
En terecht. Gelijke monnikken, gelijke kappen. Het gebeurt niet vaak, maar dit keer ben ik het volledig met Koos eens. Let wel, als het onder dezelfde voorwaarden is als nu: dus grove overtredingen bij staandehouding. Ik vind het te gek voor woorden dat iemand die toevallig al 10 jaar zijn rijbewijs heeft minder bestraft wordt dan iemand die het net gehaald heeft. Terwijl die persoon die het rijbewijs net heeft misschien over all wel een veel betere chauffeur is. Ik vind niet dat je leeftijd gelijk kunt stellen aan “minder goede chauffeur”, wat nu wel gebeurt.

Voor 5 km te hard ga je echt geen punten pakken. En ookal zou dat wel zo zijn: moet je je maar gedragen. Iedereen weet wat de regels zijn en door ze te breken neem je bewuste risico’s. Zo simpel is het.
@ Arnoud

Je stelt dat we door het stemmen op een andere partij simpelweg dit soort wetten kunnen voorkomen.
Kun je misschien uitleggen hoe we dit dan kunnen tegenwerken?
$P€€
@Zorn, zoals ik zijn tekst lees wel ja, doch of hij het zodanig bedoelt, dat weet ik niet. Ik weet wel een oplossing dan, iedereen blanco stemmen, of nog beter, allemaal op de SP, dan komen snelle auto’s in ieder geval dit land niet meer binnen en moet iedereen met de trein, dat is de oplossing….
@Vroem,
Oh sorry, ik dacht dat je over 290pk etc. begon. Maargoed, ik zie het voordeel ook niet om op een stukje van 1000-1500m ff 170 te gaan rijden, om daarna weer flink in de ankers te moeten. Diegene die dat doen zie ik altijd bumperkleven, en daardoor bij de mensen die wel netjes rijden schrikreacties oproepen. Of lekker hard (bv 30km/h verschil) langs auto’s rijden terwijl er anderen in willen voegen. Maar nee, de snelle rijder heeft natuurlijk het alleenrecht op de linkerbaan.
Misschien rij jij heel erg veilig (dat doen we allemaal, alleen de ander niet), maar het gros met dat rijgedrag mag van mij wel ’s een puntje oplopen.
Ben niet voor of tegen. Er zal vast wel voordeel aan zitten, maar het kost tegelijk ook weer veel raamambtenaren…
De Nationale Afdeling Puntenrijbewijsadminstratie is al aan het proefdraaien:

http://img.timeinc.net/time/daily/2007/0705/a_aculture_0528.jpg
heey even tussendoor: kun je met driften ook een punt op je rijbewijs krijgen.. op rotondes ofzo, en als je simpel dwars wegtrekt in een bocht of bij het stoplicht?
Heb het me altijd afgevraagd want overkomt me weleens ;)

Is iemand hier ooit voor gepakt of weet iemand dit?

iets meer ON-topic: Hoe oud is Koo$ nu.. denk dattie wel met pensioen mag, lijkt me iig een goed idee. Regels mogen, maar als ik mijn rijbewijs kwijtraak omdat ik snachts 180 of harder rijd met niemand anders op de weg.. dan breekt mn klomp hoor…
Wat een hyprocriete mensen hier zeg, zeker over dat snelheids’probleem’. Het is namelijk (laatste rapport dat mij bekend is is van 2004) bewezen d.m.v. een rapport dat slechts 3% van alle ongelukken op de snelweg (120km/h) door snelheid is ontstaan, dit in tegenstelling tot het niet verlenen van voorrang aan mensen die van rechts komen, dat is namelijk 19%.

Iedereen stinkt weer in Koos Spee zijn propaganda, en dat is dat hard rijden o-zo gevaarlijk is. Terwijl het vele malen uiterst veilig kan, en dat kan ik uit ervaring vertellen. Het enige dat ik doe is te hard rijden, en dit kan zeer veilig. Dat jij vanachter jouw PC stoel beweert van niet, dat kun jij niet beweren. Jij kent de situatie niet, en jij kunt daardoor zeker geen oordeel vellen. Het ontkennen van veilig hard kunnen rijden, is hetzelfde als het ontkennen dat de aarde rond is.
@Arnoud

Sorry? Je geeft aan dat je enkel een punt kan ‘verdienen’ als je staande wordt gehouden. Ik geef een voorbeeld waar dit zeer zeker niet het geval is, namelijk als een agent staat te posten en je kenteken op schrijft.

Is dan mijn punt dat de agent niet geloofd moet worden en/of die rechten niet zou hebben?
Koos Spee is aangesteld om de wet te handhaven (lees: geld binnen te harken) en niet om de wet aan te passen.
Aanpassingen aan de wet komen van het ministerie en niet van een OvJ.

Koos kan roepen wat hij wil en zijn propaganda voeren. Blijkbaar zijn er veel mensen die er in trappen en blijkbaar zijn er ook nog veel zendgemachtigden die hem een platform willen geven (lees: daar worden ze voor betaald).
moet die K walitatief U itermate T eleurstellende, Neo Nassi bal van een $p€€ niet een keer met pensioen?
Komt er misschien een persoon voor terug die wel denkt aan de veiligheid van “ons” autorijders en niet alleen wil graaien. vuile *piep* dat ie is.
@ Zorn

Stem massaal VVD. Dat is de enige grote partij die niet zeer actief aan automobilistje pesten doet.
Geloof me, ik vind ook dat de automobilist heel veel moet betalen. Maar bekeuren voor overtreden is terecht. Er zijn gewoon heel weinig smoezen om een overtreding rechtsgeldig te verantwoorden. (Hoezo tegenstelling, overtreding rechtsgeldig verantwoorden).

@ tss68nl:
Het gaat erom dat een opsporingsambtenaar ‘live’ een overtreding vast stelt. Dan kan je een punt ‘verdienen’. Als een dom apparaat, zoals een flitspaal of camera van trajectcontrole, een strafbaar feit meet dan is vaak onmogelijk vast te stellen of de eigenaar van het voertuig op dat tijdstip ook de bestuurder was.
E34 M5 schrijft,

11 April 2008 om 13:22
heey even tussendoor: kun je met driften ook een punt op je rijbewijs krijgen.. op rotondes ofzo, en als je simpel dwars wegtrekt in een bocht of bij het stoplicht?
Heb het me altijd afgevraagd want overkomt me weleens


JA, erger nog, dit heb ik namelijk ook 2x gehad.. je rijbewijs kan je inleveren..

bij mij was het dan wel in combinatie met een extreem hoge snelheid toen me rijbewijs af werd gepakt, voor rontondes en oprit/afrit dwars pakken krijg je het in gevaar brengen van overige weg gebruikers, of het niet onder controle heben van je voertuig.. jaaaa, ze verzinnen altijd wel wat.. dit is dus een punt op je rijbewijs.
Hmm, de volgende stap is zeker dat je verzekering duurder wordt naarmate je meer punten hebt. Wat een treurnis zo op de vrijdag …
Wat een onzin.. je doet zoiets toch niet als je anderen in gevaar brengt en het betekend toch juist dat je je auto perfect onder controle hebt… Als mijn auto gevaar zou lopen bij een van mijn acties zou ik het al niet doen.
Mja niks boven e34, wou dat ik er meer zag rijden zoals jij.. al die 520i`tjes.. wordt er gek van :)
Wat een onzin.. je doet zoiets toch niet als je anderen in gevaar brengt en het betekend toch juist dat je je auto perfect onder controle hebt

Beetje naïef, niet? Ik heb wel eens zo’n driftende malloot gezien op een rotonde, het is altijd maar afvragen of dat goed gaat. De openbare weg is daar gewoon de plaats niet voor. Driften doe je maar op een afgesloten terrein.
Een overheid wil altijd alles centraal besturen. Iets dat zich zelf bestuurt, of waarvan de organisatie niet centraal geregeld wordt, trekt de aandacht van de politiek.
Daarom vindt de overheid treinen zo heerlijk, maar vliegtuigen verschrikkelijk. Ook auto’s, die bij uitstek geen centrale leiding nodig hebben maar geheel en al een zelforganiserend verkeerssysteem vormen, steken de ogen van politici uit.
Meer en meer tracht men het rijden van auto’s daarom centraal te besturen. Wegen worden zo aangelegd dat ze meer op tramsporen dan op een normale autoweg lijken, de snelheid wordt via borden zoveel mogelijk geregeld en er past natuurlijke een kadaverdiscipline van de bestuurder bij om diens eigen initiatief zoveel mogelijk te onderdrukken.
Deze aanslag op onze levenskwaliteit, altijd onder het mom dat het voor ons eigen goed is, past weer helemaal in dat verhaal.

Moeten we ze dan echt gaan doodschieten voor het ophoudt?
Als het is zoals Floris zegt:

“Het puntenrijbewijs houdt in dat je voor sommige overtredingen een punt aftrek krijgt. In totaal heb je drie punten. De overtredingen zijn:

> bumperkleven
> ernstige snelheidsovertredingen (meer dan dertig kilometer per uur)
> veroorzaken van gevaar of hinder in het verkeer;
> veroorzaken van materiële of lichamelijk letsel door onjuist naleven van de verkeersregels;
> veroorzaken van een ongeval met dodelijk gevolg of zwaar letsel.

Dan ben ik geneigd om wat bezwaren op te bergen.

De laatste twee zijn helemaal ok, want het gaat over bewezen schade.
Gevaar of hinder: ok, maar ik ben bang voor interpretaties, vooral over wat nu “gevaar” is, en dat er te weinig zal gelet worden op hinder.
Bumperkleven tenslotte valt gewoon onder gevaar of hinder.
“ernstige snelheidsovertredingen” moet er gewoon uit. Veilig rijden gaat namelijk over ongevalvrij rijden en dat zit al in de laatste twee vervat.
Bovendien is een snelheidsovertreding een typisch “misdrijf zonder slachtoffer” of met andere woorden doodgewoon geen misdrijf.
Maar dan nog leg ik het weren van aantoonbaar gevaarlijke chauffeurs liever bij de verzekeringsmaatschappijen dan bij de rijbewijsorganisatie.
“Driften doe je maar op een afgesloten terrein.”

Of op een rotonde waar zich verder geen verkeer op bevindt.
Waarom ook niet?
ik ben blij om te zien dat er hier ook mensen wat nuance aan de dag leggen… :-)

Mijn mening:

– je hoeft niet te snel te rijden, zeker niet meer dan 30km/h, dus als je dan gepakt wordt, eigen schuld. Vind je de limieten te streng, kom dan op straat ipv onder elkaar lekker ja te knikken wanneer men vraagt of een zone 30 voor jouw huisje niet veel veiliger zou zijn.
– België heeft dit systeem nog niet, maar als het zou voorgesteld worden, ben ik voor. Dit is de enige manier om hardleerse overtreders aan te pakken. Geld werkt niet, dat betaal je gewoon.
– Het systeem werkt wel alleen als er voldoende pakkans is, dus ook daar moet aan gewerkt worden. Niet wat betreft snelheid, maar we wat de andere overtredingen betreft (bv. bumperkleven). Maak je hiervan als overheid geen werk, dan faalt je systeem.
– Mensen die stoer beweren dat ze aan te hoge snelheden nog altijd alles onder controle hebben, zijn naïef. Ik vind autosport ook boeiend, maar het hoort thuis op een circuit.

En smijt nu maar met die rotte tomaten omdat dit zogezegd een anti-autoblog standpunt is. Autoblog zou geloofwaardiger zijn als niet steeds tegen alle maatregeln gefulmineerd wordt, want hierdoor duw je jezelf in het verdomhoekje. Bovendien is het als Belg vreemd om constant nieuws over een zekere Koos te zien. Ik neem aan dat hij jullie minister van transport of zo is? Waarom hem dan niet gewoon zo noemen, ipv denigrerende termen als “Koosje”? Nogmaals, geloofwaardigheid…
koos=waardeloos
Koos mocht willen dat hij een minister ergens van was, het is gewoon de hoofdpolitiehond.
Dacht ik mooi nog 1 jaar en dan ben ik der van af, komt die Spee der mee dat iedereen een puntenrijbewijs moet krijgen :s
dat ze dat in duitsland hebben okee maar daar mag je op veel stukken snelweg zo hard rijden als je wilt en niet overal 80 zoals hier dat is toch gewoon belachelijk kijk dat ze je een punt geven als je met 60 door de bebouwde kom heen scheurt dat kan ik wel begrijpen maar niet als je ‘s-nacht over een verlaten snelweg rijdt met 160 dat slaat helemaal nergens op
Het is jammer dat die NS… ehmm Naz… nee ook niet, die mafkees (om het netje te houden) weer van die stompzinnige ideeën mag spuien. Dit soort lui moeten standrechtelijk geëxecuteerd worden, als die mafkees persé wat aan de verkeersveiligheid wil doen ga dan ’s morgen bij basisscholen controleren hoe belabberd de meeste ouders de kinderen ‘veilig’ bij school afzetten met de SUV. Snelheidsovertreders pakken op een uitgestorven provinciale-, auto- of snelweg is je reinste onzin, dit draagt nul komma nul bij aan de verkeersveiligheid. Puntenrijbewijs is GROTE onzin.
Ben het toch wel eens met Koos, dit zal mensen toch denk ik leren gewoon normaal te rijden in het verkeer.
ik ben blij om te zien dat er hier ook mensen wat nuance aan de dag leggen…

Dat geldt dan alvast niet voor jou, dat is duidelijk.

Bezoekertje van http://www.langzaamverkeer.be of zo?

“Ik vind autosport ook boeiend, maar het hoort thuis op een circuit.”

Het gaat niet over autosport op straat bedrijven, het gaat over efficiente mobiliteit, wat bij kruipsnelheden en infrastructuur die nadrukkelijk de bedoeling heeft het verkeer te hinderen, niet kan.

Het gaat niet over hardrijden, maar over normaal rijden.
“kijk dat ze je een punt geven als je met 60 door de bebouwde kom heen scheurt dat kan ik wel begrijpen ”

Nog niet zo lang geleden mochten we gewoon 60 in de bebouwde kom. Iedereen keek uit en de infrastructuur was niet bedacht om de boel te saboteren.

60 is normaal in een bebouwde kom en dat moet gewoon terugkomen.
@ZOEF: “Het gaat niet over autosport op straat bedrijven, het gaat over efficiente mobiliteit, wat bij kruipsnelheden en infrastructuur die nadrukkelijk de bedoeling heeft het verkeer te hinderen, niet kan.” Ik ben het met je eens, maar daar gaat het nu net niet over, het gaat over een rijbewijs met punten dat mensen moet aanzetten om de regels te respecteren.
In andere posts heb ik al herhaaldelijk mijn visie geuit over zaken zoals verkeersdrempels, belachelijke snelheidslimieten, enz. De nuance in mijn post heb je dus gemist. Immers, de nuance is dat je niet tegen het afdwingen van de regels hoeft te zijn, maar wel tegen de regels zelf, als deze je niet aanstaan. Iedereen geeft maar af op het feit dat men de regels wil afdwingen, maar dat is toch maar doodnormaal? Het is niet aan ons om uit te maken welke situatie een bepaalde snelheidslimiet verdient, daar hebben we een overheid voor. Doet ze dat verkeerd, dan moeten wij haar daarop aanspreken. Anders krijg je discussies zoals “op alcohol mag gecontroleerd worden, maar op snelheid niet”, dat slaat werkelijk nergens op.
Het rijbewijs met punten is dus een goede maatregel, volgens mij. En neen, ik ben niet van een of andere groene drukkingsgroep, dan zat ik wel op http://www.bblv.be of zo…
60km/u zoef, hoeveel meter is dat per seconde? en hoeveel is dat bij 50. Je legt dus in 1 seconde een vrij grote afstand af. 1 seconde is niet veel tijd als een kind plots oversteekt.

In Duitsland heeft men een puntenrijbewijssysteem. Ik zou stellen, laten we het eens aan onze buren vragen wat die er van vinden. Iedereen schreeuwt wel moord en brand, maar wellicht is het eens goed te kijken naar de praktijk.
@ Jan C.: Het punt is dat er situaties in bebouwde kommen zijn waar auto’s geparkeerd staan en er inderdaad een kind kan oversteken, dan kan 60 of 50 inderdaad gevaarlijk snel zijn……maar er zijn ook genoeg situaties waar er binnen de bebouwde kom tweebaans wegen zijn zonder ook maar een zijweg, laat staan kinderen. 50 of 60 is daar gewoon heeeel traag. En het is nu juist op dergelijke punten dat er veel wordt gecontoleerd, want dat is makkelijk scoren en daar worden dan ook de meeste punten uitgedeeld. En ja, je houd je dan niet aan de regels dus je kan straf verwachten, maar het gaat dan niet over het vermijden van gevaar. Het gaat dan ook niet over associalen in het verkeer, je wordt dan genaaid omdat je je aanpast aan de situatie.
Koos is de weg helemaal kwijt! Dit gaat niet meer om verkeerswethandhaving….dit gaat om Koos die met zn smoeltje in de geschiedenisboekjes wil. Dat zelfzuchtige gedrag moet een keer stoppen. Ik kijk ook allang niet meer naar dat rare programma waar jij altijd met je smoeltje en je belerende woordjes op te zien bent. Ik ken de wet…dus ik heb je goedbedoelde adviesjes niet nodig en…er van uit gaande dat iedereen met een rijbewijs dezelfde regeltjes kent als ik….de rest van Nederland ook niet.
Dus, Koos…gewoon weer achter je burootje gaan zitten en netjes uit het raam gaan staren en je collega’s lastig vallen. Zoals een ambtenaar als jij hoort te doen.
EN…als je jezelf nou echt verveelt het Koos…DAN KUN JE NOG ALTIJD BOEVEN GAAN OPPAKKEN!!
gisteren nog een ”petje” die door rood het kruisend verkeer op een haar na kon ontwijken.
Nee, ik heb liever de confrontatie met een puntenrijbewijs dan dat petje mij te grazen neemt.
In Duitsland werkt het perfect , er wordt 2.5 miljoen keer naar Flensburg gebeld hoe het staat met de puntentelling , en dat zegt genoeg.

Zolang nederlanders moeite hebben met autorijden ( en de vaardigheden gewoon te vaak niet heeft) zal men duitsland als voorbeeld moeten nemen. Hulde !
@ jan. c: 60km/h is gelijk aan 16,7m/s. Neem aan dat sommige een reactie tijd hebben van 1 á 2 seconden, kind blijft dus niet ongedeerd
Ik zie al vergelijkingen met Duitsland komen. Echter verschil is dat daar op sommige stukken wel ongelimiteerd hard mag worden gereden. Nou is het logisch dat dat hier niet kan, maar hier wordt veel te strak gehandhaafd. Zeker wat betreft snelheid op de snelwegen. Hoe vaak gebeurt daar nou een dodelijk ongeluk? De bebouwde kom zou wat meer in de gaten gehouden moeten worden…
-Edit: nutteloze bijdrage-
MLTB schrijft,
Quote:

“11 April 2008 om 10:58

Nou ik heb dus sinds Woensdag mijn 3e punt te pakken. Kortom; ik ben hem binnenkort kwijt. Wat ik heb gedaan?”

Nou, het lijkt wel of jij je eigen regels maakt op de weg. Als het een keer fout gaat dan piep je wel anders, dan mag je bv leren leven met een dode op je geweten, is dat dan wat je wilt?
Als je weet wat de spelregels zijn in het verkeer, kun je daar achteraf niet meer op terugkomen, dat lijkt me vrij duidelijk, ander doe je maar niet meer mee als je het daar niet mee eens bent.

Des te meer reden om een puntenrijbewijs in te voeren, ik ben daar niet bang voor, Ik heb niets te verbergen. Dan wordt er een soort logboek bijgehouden van elke bestuurder en wordt “rijk en arm” ook gelijk getrokken. Nu is het zo dat rijke mensen veel boetes kunnen betalen.
@ Sternling

Jij rijdt zeker een Renault Twingo?

Als je het goed gelezen hebt, ging het alleen om snelheid ( rechtuit weliswaar ). En binnen de bebouwde kom valt niet altijd onder smalle dreefjes tussen woonwijken door.
Berichtje van Arodin :

“Het punt is dat er situaties in bebouwde kommen zijn waar auto’s geparkeerd staan en er inderdaad een kind kan oversteken, dan kan 60 of 50 inderdaad gevaarlijk snel zijn……maar er zijn ook genoeg situaties waar er binnen de bebouwde kom tweebaans wegen zijn zonder ook maar een zijweg, laat staan kinderen. 50 of 60 is daar gewoon heeeel traag. En het is nu juist op dergelijke punten dat er veel wordt gecontoleerd, want dat is makkelijk scoren en daar worden dan ook de meeste punten uitgedeeld. En ja, je houd je dan niet aan de regels dus je kan straf verwachten, maar het gaat dan niet over het vermijden van gevaar. Het gaat dan ook niet over associalen in het verkeer, je wordt dan genaaid omdat je je aanpast aan de situatie.”

Precies dat ook..
Goede zaak een puntenrijbewijs voor iedereen. Als bestuurder bedenk je je wel eerst voordat je de fout in gaat. kan geen kwaad.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).