Afblijven!

Auteur: , 52 Reacties

Ja, ik heb het over tuning. Tupperware. Taartscheppen. Ben ik helemáál tegen tuning? Nee. Maar bepaalde schoonheden, daar moet je vanaf blijven. Bepaalde auto’s zijn heilig. Die hebben geen tupperware meer nodig, die zijn af.

Ik ben niet vies van optische verfraaiing. Als je bijvoorbeeld een man bent terwijl je een vrouw had willen zijn en je wil je derhalve laten verbouwen bij meneer Schumacher (nee, niet één van de coureurs, ik bedoel die boetseerheld waar Van Helwegen altijd langsgaat) of één van zijn concullega’s: be my guest. Koop een paar tieten, een stel vrouwelijke heupen, the works. Als je je daardoor beter voelt, als je daardoor weer vreugde kan vinden in het leven, wie ben ik dan om je tegen te houden? Maar als Eva Mendes morgen ongevraagd een derde tiet [nsfw] krijgt aangenaaid omdat dat zogenaamd mooier zou zijn, dan is dat eeuwig zonde. Die vrouw heeft niets meer nodig. Ze is af. Een derde tiet is gewoon too much. Overkill. Handjes thuis dus. En mocht je dan iets willen veranderen aan die schoonheid, benadruk dan de sterke punten met wat subtiele make-up.

Hetzelfde geldt wat mij betreft voor auto’s. Als jij zo’n lelijke zakjapanner bezit en je wil daar met een bak tupperware een soort rijdende Kelly van maken: prima. Ik kan het zelfs wel waarderen, zo’n vette Supra of een goed (?) aangepakte Civic. Ik vind het niet mooi, maar ik waardeer de moeite en trots die vaak bij zo’n project komen kijken. Wat mij betreft sluit je een tweede hypotheek af voor die picknicktafel op je 205 of die sneeuwschuiver op je Golf 2. Natuurlijk kun je te ver gaan, maar van dit soort auto’s rijden er meestal zat rond. En laten we eerlijk zijn: hoewel het soms aandoenlijke vormen aanneemt, vooral in het Oostblok, is het vaak beter (of in ieder geval grappiger) om naar te kijken dan het origineel. Dat geldt ook voor een Vito van de lokale aannemer: ik zie het liever rijden dan een standaard bus, al was het maar omdat het gewoon anders is. Of omdat ik er smakelijk om kan lachen.

Maar blijf met je poten van een 599 af. Tenzij je precies weet hoe je met subtiele make-up haar prachtige vormen weet te benadrukken. Ga niet lopen boetseren aan een F40 of een Ferrari F430. Een Murciélago is af als hij de fabriek uitrolt. Die verneuk je waarschijnlijk al door er een set andere velgen onder te hangen maar zeker met een stel gerecyclede colaflessen achterop. Zelfs een SLR McLaren is al vulgair genoeg van zichzelf en een R8 is ook prima zonder extra’s. Een Bentley? Doe het niet! Het is stijlloos, goedkoop en het is een belediging voor de ontwerpers van het origineel.

Nee, ik heb het niet zo op tuning van exoten geloof ik. Pamela, Victoria en Lil’ Kim zijn aan mij niet besteed. Doe mij maar een Eva of een Charlize.52 reacties

Volledig mee eens. Van exoten blijf je gewoon af. Ze zijn mooi en goed zoals ze bedoeld zijn. Nothing beats the original.
Hmm die mening deel ik helemaal niet. ;) Ik vind een standaard model zeker exclusief, maar als je elk van die bovenstaande een beetje tuned kan het nog wel wat worden! Mooi en apart! Btw je hebt niet specifiek gezegd waarom je het zo slecht vindt. De enige auto waarbij ik die mening van jouw zelf zou toepassen, is de Veyron. Waarom? Omdat het al surreeël voelt om de naam te schrijven. Die auto is af als hij klaar is. Maar verder zijn dat er niet zo veel, zelfs niet de DB9/DBS, mijn aller favoriet! Maar als ik die zou kopen dan zou het ook wel een ‘pure’ moeten zijn. ;) En btw; van den Brink GTO = lichte makeup?! Een extreme makeover zou ik zeggen! Het is een hele nieuwe auto, een coachbuild, geen lichte optische update.
De grote beurt! – Namens mij afgekeurd
ook helemaal mee eens.
al ben ik ook tegen tuning van normale auto’s, het is soms nog aanvaardbaar als de tuning niet in tegenstelling staat met de kracht van die auto (een panda-batmobile is geen zicht).
Maar een exoot laat je zoals hij is, zelfs de originele radio laat je zitten, hoe saai die ook is. Hij hoort er gewoon in!
Ik deel de mening niet echt. Tevens is dit een mooi moment om het verschil tussen tuning en styling aan te geven (autoblog doet dit eigenlijk ook vaak fout), tuning richt zich mi meer op motorische aanpassingen en styling richt zich op de buitenkant.

Anyway, smaken verschillen en waarom zou je een Civic wel mogen tunen en een Murcielago niet? Er is (bijna) altijd ruimte voor verbetering maar dat hangt gewoon erg af van je persoonlijke ideeen/smaak.

En vwb de 599 van Michiel ben ik het eens met de vlaeminck, dit is zeker geen lichte make-up… complete make-over!
Beetje kortzinnig , alles kan verbeterd worden. Laat iedereen gewoon lekker zijn ding doen , kuddedieren zijn er al genoeg.
Je kunt een simpele regel voor vrouwen hier ook gewoon toepassen:

Als 99% van de mannen op je geilt, dan verander je niks!
Enge gedachte, dat er consensus zou gaan ontstaan over wanneer mensen een auto mogen stylen/tunen en wanneer niet. Hoewel ik het vaak lelijk vind, ben ik blij dat iedereen lekker zelf kan doen met z’n auto wat hij (of zij) wil. Dat supercars ‘heilig’ zouden zijn vind ik flauwekul. Laat ieder lekker z’n ding doen.
Heir, heir…
De styling van de genoemde excoten komt tot stand na een jarenlang ontwerpproces. Uiteindelijk komt er een ontwerp naar voren dat is gedicteerd door de geschiedenis van het automerk, CW-waardes, functie en wat de ontwerper als estetisch correct wordt gezien. Stylers maken hier hun eigen verhaal van na een veel korter en minder sterk ontwikkeld ontwerpproces. in 99% van de gevallen zien deze excoten er dan potsierlijk uit. De mechanische tuning zorgt vaak voor minder uitgeballanceerde auto’s die ronduit gevaarlijk zijn. Ik kan mij een aflevering van Topgear herinneren waar een Sl(?) Brabus werd getest. De tuning van Brabus had een averechts effect op de hanteerbaarheid van de auto die als een dweil over het circuit reed. Het jarenlange ontwerpwerk van Mercedes werd door Brabus volkomen teniet gedaan. Kortom, je moet wel van héle goede huize komen wil je een ontwerp beter maken. En dan heb ik het over Italiaanse ontwerphuizen die dat in de vingers hebben.
Tupperware moet er niet komen op exotische wagens maar een tintje hier en daar mag toch wel, maakt de wagen veel persoonlijker vind ik.
Iedereen mag/kan wat mij betreft een auto tunen. Het gaat gewoon om de eigenaar. Als hij hem paars wil spuiten met een gruwelijke boby-kit er op, en dan ook nog een compressor er op zetten, prima, het is zijn auto. Of het dan goed gedaan is, is dus een tweede. Smaken verschillen, dat heb ik wel eens vaker gehoord op dit forum :)
Voor exoten ben ik het voor het grootste deel met je eens, ik maak alleen een uitzondering voor Porsche tuners. Een aantal hiervan kunnen die wagens nog zoveel geiler maken :D. Dan denk ik aan Techart bijv. En RUF als je die eronder kan laten vallen. Daarnaast zijn huistuners over het algemeen ook wel mooi. De M-series en AMG doen het erg netjes.
Ik ben het met Timmah eens…!!
Veel mensen willen toch “uniek” zijn met hun auto. En daar is niks mis mee alleen maar standaardfabriekswagen zou ook saai worden op de weg!
Novitec tuned vaak best aardig.. niet dat ik zelf supercars zou gaan tunen. Hoe fout het soms ook is maar smaak is nog altijd persoonlijk. Thank God!!
Amen broeder
die slr op het plaatje vind ik anders om vingers bij af te likken ! zelfs rijkerds willen zich onderscheiden van de andere rijkerds.
JA!! :D Geef mij Charlize Theron maar, wat een lekker ding zeg en met stijl 8) , wat een 8C ook heeft :) Klopt als een bus.

en die plastische chirurgie gozer heet: Robert SchOEmacher.. met “OE” :P
Stelling van de schrijver: een exclusieve auto mag niet getuned worden, de eigenaar heeft er namelijk niets over te zeggen, een mooie auto is publiek bezit. Dit neigt mij een beetje na communisme. Iemand mag doen met zijn bezit wat hij/zij wil. Al spuit je een Veyron roze en hang je er groene neonbalken onder. Ik zou er zelfs smakelijk om kunnen lachen. Als iemand vind dat een auto ‘heilig’ is dan moet die persoon die auto zelf maar kopen en hem in plastic verpakken en in de schuur laten staan.
Joepiedepoepie
We zullen zien hoe de eerste getunede 8C er uit gaat zien :-P Als iemand zo gek is om dat te proberen dan…
Ik ben er ook niet voor te vinden hoor, wagens als 599 of Murcielago, enfin praktisch elke exoot is met zulke precisie, vakmanschap en kennis van styling gebouwd dat elke extra tupperware of andere ingrepen afbreuk doen op die drie dingen. Dus infeite verminder je de waarde van je wagen. Je kan misschien zeggen dat zo’n re-styling er leuk uitziet maar uiteindelijk als ik ooit zelf zo’n wagen kan kopen zou ik er nooit iets aan veranderen.

Vergeet niet als je één van die wagens koop dat je betaalt voor het design ook, dus er zelf nog eens tupperware tegenplakken is dubbele verspilling. Ik kan gerust begrijpen dat als je bijvoorbeeld een renault clio bezit ofzo er een leuk setje velgen tegenplakt, de “lagere-klasse” wagens zijn immers niet zo spannend en een leuk setje velgen kan veel doen. Maar van die aftermarket plastiek tegen mijn wagen hangen, nee danku!
Van mij part steek je je exclusieve one-off coachbuild auto in de fik, als jij dat graag wilt. Als iemand daar problemen mee heeft, had ie ‘m zelf maar moeten kopen. Zonde is het wel, daar ben ik het mee eens. Ik vind het voor 99% van de auto’s al zonde als er niet-fabrieks velgen onder zitten.
Kudos Casper! Heerlijk geschreven column; het maakt me niet eens uit of ik het er helemaal of een beetje mee eens ben. Top!
@ Autoblogger: je hebt gelijk, styling, niet tuning. Het was al laat ;)

@ Skip: prima! Voor vulgair is ook een markt ;)

@ Renjie: oh, oeps. Misschien dat één van de beheerders dat even voor me kan weglaseren?

Iedereen moet zeker doen wat hem / haar goeddunkt. Het is alleen mijn mening dat iedereen van exoten af moet blijven. Ik vind ook dat iedereen voor mij moet knielen danwel met palmbladeren moet wuiven als ik langs kom maar heel veel mensen denken daar nog steeds heel anders over ;)

Wat betreft de Veyron: moet je eigenlijk ook afblijven, maar ik vind ‘m wel héél lelijk.
Oh, wat betreft de 599 van Michiel: ik herzie mijn mening. Dat is gewoon een soort jonge Madonna: verandert compleet van stijl maar blijft mooi. Maar allemaal weloverwogen en goed doordacht door een team van professionals. En daar ontbreekt het doorgaans aan bij styling van exoten.
ik vind tuning/styling lang niet zo slecht. het is vaak de overdosis die het geheel een slechte naam geeft. hou het subtiel. als je een lijn of een bumper of voor mijn part een raam verandert moet het in de stijl van de auto blijven, zodat het geheel meer matcht en als één massief stuk overkomt en niet als aan elkaar gelijmde stukjes steen. en je mag, zoals niek al zei, zelf de looks van je auto bepalen. hou je van die ‘steenstukjes’, doe het lekker, maar de rest van de wereld zal je voor gek verklaren. het is ook de smaak van de eigenaar. tuning is in mijn ogen verbetering van de auto. daarom zal je bij een 8C niet veel kunnen tunen en bij een golf wel, dat is immers ook niet veel slechter te maken. het is gewoon een kwestie van smaak, en niet van goed of slecht.
Ehm, tuning (optisch én motorisch) is wat mij betreft net zo “heilig” als een goed onderhouden standaard exemplaar. Wel vind ik dat het binnen de perken moet blijven, dus géén goud gespoten Amerikaanse SUV met 26″ gouden velgen. Tuners zoals Brabus, Novitec (Rosso) en meer van die soort zijn wat mij betreft goed bezig. Ook het verfraaien van ‘normalere’ automobielen, zoals golfjes, is een goede zaak. Maar zo’n overdreven bodykit zou verboden moeten worden.

Het is de bedoeling dat je je auto verfraaid door middel van enkele kleine ingrepen, zoals aanpassing van de äerodynamica, niet al te overdreven uitlaatsysteem, een iets agressievere look, enzovoort. Maar hang geen overtollige kilo’s aan plastic aan je auto! Voorbeeld: heb je een 3-serie, plak er een subtiel M-bodykit aan. Heb je een Alfa, plak er een GTA-kitje onder… Zoek er wat leuke velgjes bij, en klaar is Kees. Ga je ramen tinten, leuk uitlaatje erbij, zonnebril op de kop en patserig rond-touren :D

Hou het gewoon subtiel!ps: motorische tuning en aanpassingen aan ’t onderstel zijn natuuuuuurlijk altijd toegestaan! :D
Styling kan mooi zijn, maar teveel tupperware is echt niet meer. Dingen zoals Irmscher, brabus e.d.; niet te overdreven.

Maar wat ze met ferrari’s, slr’s, enz. doen is echt afschuwelijk. Heb nog nooit iets moois voorbij zien komen. Kijk, zoiets is niet overdreven:
http://www.autoblog.nl/archive/2008/04/10/nooit-tevreden-speedart-btr-xs-650
@Alfisti: de helft (ik ben nog aardig) van de aanpassing van tuners aan onderstel of motoren zijn een ramp voor het gedrag van de auto.
Zoals hier al eerder gezegd is, spenderen mercedes, bmw, ferrari, … jaren aan ontwikkeling met de beste ingenieurs en styling ter wereld. En een tuner in een klein industriepark met een stel mechaniekers en (misschien) 1 ingenieur gaan het overdoen met twinturbos of superchargers en racing onderstel. Waar de windturbine en andere testtracks etc zijn, dat weet niemand.
Het was dan ook niet de bedoeling van die auto en is het vaak heel fout afgesteld wat enorm overstuur of onderstuur tot gevolg heeft.

Natuurlijk doen ruf en novitec het (redelijk), maar het blijven uizonderingen in het gros van de tuners.
nix mis met de afgebeelde slr, ik snap je punt, maar er zijn vele uitzonderingen..
Als ik mijn auto van een half miljoen wil veranderen dan kan het me aan m’n reet roesten wat een ventje zoals jij er van vindt.

Waar bemoei je je mee?
mee eens… behalve de 599 dan. Sommige supercars zijn dan wel heel duur maar net zo lelijk als dat ze duur zijn. Maak het dus niet een prijs afhankelijke kwestie maar eerder schoonheidsafhankelijk.

Een échte beauty, 250 GTO, F40, Diablo en zelfs op een eigen tegendraadse manier de Veyron daar blijf je vanaf. Wat alles betreft, kleur, velgen en de al dan niet benodigte spoilers hebben ze vanaf fabriek al optimaal voor elkaar.

Een gedrocht zoals de 599, enzo, skyline of SLR daar mag alleen flink aan verbouwd worden omdat de auto gewoon niet puur is. Er kloppen dingen niet aan het design die het uiterlijk zo ‘ongemakkelijk’ maken dat tuning toegestaan is, dat maakt het alleen maar op een andere manier ‘ongemakkelijk’.

De vrijheid die mensen wel altijd hebben vind ik het toevoegen van bodemplaten, uitlaat systemen, splitters, ECU’s en remmen. Dat kan altijd beter dan van fabriek af. Edo en Novitec verrichten daarbij net werk zolang je bij novitec de achterspoiler laat liggen.
Ik zie een auto toch liever origineel. Zo zijn ze bedoeld, en daar zou ik niks aan willen veranderen. Autoproducenten spenderen miljarden euro’s en zeeën aan tijd om een goed product neer te zetten, en daar moet je ook respect voor hebben.

Als er dan toch zo nodig tuning/styling aan te pas moet komen, zou ik het belangrijk vinden dat de kwaliteit daarvan, zowel optisch als technisch, minimaal op hetzelfde niveau moet liggen als dat van waar je van uit gaat. Dus niet alleen tunen/stylen om je te onderscheiden, maar ook om een kwalitatief werkelijk betere auto te krijgen.
HALLO DROMERS!!!

De mening van 99,9% van degene op dit blog doet TOTAAL niet ter zake!

Het gaat om de mensen die dit WEL kunnen betalen… Die groep bepaalt zelf wat ze met hun knaken doen… En als zij een exoot willen veranderen hebben ze daar alle recht toe…

Niks meer, niks minder… Met andere woorden een totaal zinloze discussie…
Stefan, knulletje, het interesseert mij niet wat jij vindt van mij of mijn column. Als jij echt een auto zou bezitten van een half miljoen, dan zou je niet reageren als een jochie van 16. Je auto’s in Need for Speed op je playstation tellen niet mee in de grote mensen wereld.
Ik ben er zeker niet heelmaal mee eens.
Vooral die Hamann F40 is een kogel op het circuit en veel exclusiever dan een standaard F40.
@ CSL: hij zal ongetwijfeld sneller zijn, maar mooier is ‘ie er niet op geworden.
@casper
Wie zegt dan dat de originele F40 al mooi is?
Hij is gemaakt voor snelheid en niet voor schoonheid wedstrijden.
Misschien moet je je meer verder verdiepen waar een auto voor bedoel is.
Als het een DB9 was, dan zou ik zeggen blijf er vanaf.
Maar de F40 is er alleen maar beter en bruter door geworden.
Dan zou je hetzelfde moeten zeggen wat ferrari van de Enzo gemaakt heeft met de FXX of de FXX Evoluzione!!!
maar de ontwikkeling van bijv. een Ford focus is vele malen hoger dan alle exoten bij elkaar ..
dus die verknipte vlieger gaat niet op ..
en een auto origineel houden is alleen voorbehouden aan mensen die bang zijn voor de inruilprijs ..

en andermans spullen heilig verklaren doen alleen arme mensen of communisten ..
@Patrick

LOL! :lol:

Maar ff voor de duidelijkheid….

Is die foto nou bedoeld om je column te onderschrijven? Want ik persoonlijk vind de Brabus uitvoering van de SLR zéker wel een verbetering. Dit i.t.t. de Hamann F40.
@ lincoln: Of personen die hun auto op allerlei manieren (laten) uitbouwen, zijn mensen die mishandeld zijn door hun vader en geen aandacht kregen van hun moeder, omdat die laatste tot in de late uurtjes achter de ramen moest zitten.

Het is maar hoe je het bekijkt…
@Silverarrow .. het blijft andermans bezit .. heeft nix met zijn moeder te maken ..
Ik vind dat elke auto enkele schoonheidsfoutjes heeft (sommige auto hebben geen schoonheidsfoutjes, maar dat is heel zeldzaam)
Een mooi voorbeeld van zo’n tuning is (naar mijn mening) de 612kappa

http://www.italiaspeed.com/2006/events/villa_d_este/review/ferrari_612_kappa.jpg

http://www.topgear.com/content/features/stories/2006/07/stories/10/01large.jpg

Kleine optische veranderingen zoals de koplampen, luchtinlaat en andere heupen/achterkamt maken dit tot een meesterwerk.
@ lincoln: “en een auto origineel houden is alleen voorbehouden aan mensen die bang zijn voor de inruilprijs”

Volgens mij heeft dit ook weinig met elkaar te maken…
Ik ook volledig mee eens, exoten moet je van af blijven, zo wie zo AFblijven.
@Aston Martin .. moeten ze überhaupt wel geproduceerd worden dan ..

@Silverarrow .. in een leasebakken cultuur heeft dat inderdaad weinig met elkaar van doen ..
@ CSL: ik ben het niet met je eens, ik vind een F40 een prachtige auto. En die achterspoiler voornamelijk, verpest de lijn volledig.

@ Rick Dos: dit plaatje heb ik niet gekozen, maar de heer Autoblogger. Desondanks wil ik je wel mijn oordeel over deze auto best geven, de klant is koning, niet waar? In dit zeldzame geval ben ik van mening dat er een aantal verbeteringen zijn t.o.v. het origineel, maar dat heeft alles te maken met mijn mening over de standaard SLR. De SLR is één van de weinig supercars die ik in de basis al niet mooi vind. Ik vind het een protserige, vulgaire auto, zelfs in de standaarduitvoering. Rood leer en chroom doen dan weinig goed in mijn ogen, maar die kleurencombi kan ook bij Mercedes besteld worden denk ik? Verder zijn de wijzigingen natuurlijk redelijk subtiel. Ik vind bijvoorbeeld de velgen wel mooier dan de standaard schoepenwielen en ook de voorbumper vind ik iets mooier denk ik. In zwart wordt het nog iets beter:
http://www.autoblog.nl/archive/2007/11/30/brabus-slr-mclaren-roadster
Eigenlijk dus een voorbeeld van hoe het wel zou kunnen: subtiele make-up.
@Casper;
Mooi verhaal. Het slaat, mijns inziens, de spijker zijn spreekwoordelijke kop.

@Dekster;
Je tekst klopt aardig, maar de foto….. Je zet een een mooie ferrari neer met de meest afschuwlijke Duitse velgen. Die velgen met die schroefjes in de rand zijn alles behalve stijlvol en dus per definitie al niet geschikt voor de auto.

Het is dezelfde fout die ‘huistunert’ Arden maakt bij de Range Rover. Ze zetten die ordinaire schroefjesvelgen onder een strak ontworpen stijlicoon.

@Ringfan;
Natuurlijk heb je, heel praktisch gezien, gelijk.
Stel je voor dat je een prachtig diner hebt georganiseert. Je hebt een menu samengesteld waar je je gasten mee wilt overdonderen. Na een weekend in de keuken voorbereiden heb je, na nog eens een volle dag koken en een voortreffelijk voorgerecht, een prachtig hoofdgerecht opgediend.
Iedereen wil smakelijk beginnen met de smaakexplosie, totdat een van je gewaardeerde gasten zegt; “Zeg, heb je toevallig wat hagelslag, appelmoes, Maggi en een halve liter Cola erbij?”

Mensen die Caspers mening delen ervaren steeds deze respectloosheid, al zijn ze niet de ontwerpers van de auto in kwestie. (waarschijnlijk zouden zij overigens ook deze mening delen, maar dat terzijde).
Het is denk ik geen slecht idee om een soort ballotagecommissie te hebben op dat gebied. Met huizen die onder monumentenzorg vallen mag je immers ook niet maarzo wat aanklooien…

Mensen die exoten kopen leven vaak het motto; Als je iets doet, doe het dan goed.
Tja, en dan is het heel erg jammer als een paar rotte appels dat niet hebben begrepen en toch een knalblauw Mondriaan-vlak schilderen op hun zeldzame van Gogh schilderij…

Maar dat moeten ze dus maar zelf weten?
@Damoklets .. leuk voorbeeld van u .. ballotagecommissie ..

ik weet niet waar u vandaan komt maar hier bakken de vrienden van bouw&woning toezicht er helemaal nix van ..
en dat betreft nieuwbouw/renovatie en infra-structuur ..

oordelen over andermans kunsten heeft NOOIT tot schoonheid geleidt ..
@Lincoln;

Hier (NL) is de bouwkundige horizon vaak ook geen griffel waard.
Mooie zin die laatste, heel waar ook. Enkele eenzame uitzonderingen daargelaten. (Lamborghini is onstaan uit ergernis over ferrari bijv.)

‘Oordelen over’ en ‘verbouwen van’ andermans kunsten heeft nooit tot schoonheid geleidt.

Volgens mij hebben we em zo goed omschreven ;)
@ Damoklets: ja! Superplan! Auto’s uitroepen tot monument, dat is geweldig! Wordt wel lastig met nieuwe exoten, maar in ieder geval blijven de klassiekers dan gespaard van foute styling en tuning. Top!
@Damoklets .. als de kunstenaar afstand doet van zijn kunstwerk .. dan doet ie ook afstand van zijn verantwoording ..

de eigenaar is de kunstenaar en de kunstenaar de eigenaar ..

zo lijkt het mij nog beter omschreven ..

en nederlanders mogen al helemaal niet beslissen over kunst .. nederland heeft zijn ziel verkocht middels subsidies voor kunstenaars ..
subsidies kwamen en kunstenaars verdwenen ..
@Damoklets .. sterker nog ..

de consument maakt de kunstenaar en de kunstenaar maakt de consument ..
(in een wereld zonder valse geldstromen)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).