Klassieker: DeLorean DMC-12

Auteur: , 36 Reacties

De DeLorean Motor Company is een verhaal apart. Het bedrijf heeft maar zeven jaar bestaan en heeft maar één model weten te produceren. Wel is dit model, de DMC-12, uitgegroeid tot één van de grootste iconen uit de automobielgeschiedenis. Natuurlijk werd dit een handje geholpen door zijn steroptreden als tijdmachine in de filmtrilogie "Back to the Future".

Het eerste prototype dateert al uit 1976. Ontwerper en ingenieur William T. Collins had een futuristische auto ontworpen die volgehangen was met moderne techniek. Helaas voor hem was dit niet allemaal te realiseren. Ten eerste werd er gekozen voor een wankelmotor van Citroën maar door het hoge brandstofverbruik werd deze later vervangen door een normale V6 van het Peugeot-Renault-Volvo concern. Men had 200 pk als doelstelling maar uiteindelijk werden het niet meer dan 170 paardjes. Daarbij kwam nog dat de DeLorean voornamelijk voor de Amerikaanse markt was ontworpen en dus aan de strenge emissie-eisen moest voldoen. Dat betekende dat door de katalysator de auto maar over 130 pk beschikte. Hiermee deed de DMC-12 de sprint van 0 tot 100 in 8,8 seconden.

DeLorean DMC-12

Voor het chassis wilde men een nieuwe techniek genaamd Electric Reservoir Moulding gebruiken. John DeLorean had de patenten gekocht en het doel was om de auto sterker en lichter te maken. Het probleem was dat de techniek nog niet getest was en later bleek dat het onmogelijk was om het in te zetten voor massaproductie.

Omdat er naast de motor en het chassis nog meer problemen waren, moest de auto vrijwel helemaal opnieuw ontworpen worden. DeLorean riep daarom de hulp in van Colin Chapman van Lotus. Hij gooide veel van de wilde ideeën van Collins over boord en gebruikte techniek van Lotus. Zo kreeg de DMC-12 een aangepast chassis van de Lotus Esprit. Het design van de carrosserie werd weinig aan veranderd.

Leuk detail is dat bijna alle DeLorean’s een met ongelakte roestvrij stalen platen beklede carrosserie hadden. Er zijn een aantal gekleurde DMC-12’s maar dat is pas gebeurd nadat de auto’s de fabriek hadden verlaten. Ook zijn er drie gouden De Loreans gebouwd. Verder zijn er een aantal DMC-12’s afgeleverd met glasvezel beplating in plaats van het roestvrij staal.

DeLorean DMC-12

Een ander opvallend item van de DMC-12 waren de vleugeldeuren. Waar andere fabrikanten kozen voor lichtgewicht deuren, monteerde De Lorean zware stalen deuren. Om deze toch omhoog te krijgen was een flinke gascilinder nodig.

Uiteindelijk was de auto dus klaar voor productie maar moest de fabriek nog gebouwd worden. De bouw begon in 1978 en moest in 1979 af zijn. Ook dit liep enige vertraging op en dus rolde de eerste DMC-12 pas in 1981 van de band.

Na nog geen twee jaar productie ging de DeLorean Motor Company in 1982 failliet omdat eigenaar John de Lorean gearresteerd werd op verdenking van drugssmokkel. Uiteindelijk werd hij vrijgesproken maar voor zijn bedrijf kwam die uitspraak te laat. Ondanks de korte productieperiode zijn er toch 9200 DMC-12’s van de band gerold.

DeLorean DMC-12

Gedurende zijn twee jarige leventje heeft de DeLorean een aantal wijzigen ondergaan. Zo hadden de eerste DMC-12’s groeven in de motorkap. Latere modellen kregen een volledig gladde kap. Ook hadden de eerste modellen nog een klepje in de motorkap om makkelijk bij de tank te kunnen komen. Latere edities hadden dat niet.

Andere veranderingen waren de overgang van grijze naar gepolijste zilveren velgen, een voetsteun links naast de pedalen zodat de bestuurder zijn voeten kon laten rusten en een externe antenne.

Tegenwoordig is het nog steeds mogelijk om je DeLorean te laten restaureren door DMC. Voor 25.000 dollar krijg je hem zo goed als nieuw terug. Ook heeft het bedrijf aangekondigd om vanaf dit jaar compleet nieuwe auto’s te gaan bouwen.

Het verhaal van de DeLorean is behoorlijk treurig. Toch heeft de auto een grote schare fans en is hij uitgegroeid tot een echt icoon. Het hoekige design is nog steeds een head turner en samen met het roestvrijstaal en de vleugeldeuren is het een prachtige auto.36 reacties

En hoeveel van de 9200 verkochte DMC’s zijn verkocht, kapotgereden of staan nu nog in een garage, waar ze keurig worden onderhouden?
lol? ze maken nieuwe uit de reserve onderdelen van de authentieke of heb ik het verkeerd begrepen? en als ze die delen gaan opgebruiken aan auto’s, hoe denken ze dan nog auto’s te herstellen/restaureren ? ;) , nog nooit van dmc gehoord trouwens, een gat in m’n cultuur of ben ik niet alleen ? :D
Sorry, ‘k vind em oer- en oerlelijk.

Blijft wel een icoon natuurlijk.
Foutje: de carrosserie is niet van roestvrij staal, maar van polyester. Daar overheen zit weliswaar RVS beplating, maar da’s alleen maar voor de show. Of voor oppervlakkigen die daarmee andere oppervlakkigen kunnen laten geloven dat de auto ‘van RVS is gemaakt’. Gel*l natuurlijk. Het doet niet veel meer dan de auto onnodig zwaar maken.

-Edit: Thanks, gefixt!-

De grote schare fans bestaat uit poseurs die de auto ‘mooi’ vinden. Echte autoliefhebbers weten dat het een baggerbak is. Te zwaar, ondergemotoriseerd, matige wegligging, matige prestaties, onderontwikkeld, grote kwaliteitsproblemen. Eigenlijk alleen geschikt om een tijdmachine van te maken.

Ik heb er een keer in gezeten in een autowinkel geen idee meer hoe duur hij was
Een kennis van mij heeft er twee!!! Ze komen alleen nooit buiten…. Staat in zn collectie.
Opnieuw ontwikkelen zeg ik!

Wederom een Lotus chassis er in en ditmaal een degelijkere motor er in.
Ik dacht zo aan ééntje van BMW of VAG…
@ Y.
Jij moet wel een heel beroerd autoliefhebber zijn als je werkelijk enkel naar de prestaties en andere cijfertjes kijkt bij het beoordelen van een auto. Is het dan onmogelijk om een auto mooi te vinden om zijn uiterlijk? Daar waar het bij ‘mooi’ voornamelijk om gaat?
In de buurt van circuitpark Zandvoort staat er ook eentje. Heb er ook eens een gezien in Tilburg. Reed in onze buurt. Leuke dingen zijn het, alleen is het verhaal erachter idd. zo treurig. :(
Heb ooit in een rood exemplaar gereden.Vond destijds het geluid van de motor best indrukwekkend.
moet je maar eens op deze site kijken: http://www.entermyworld.com/index.php
haha vandaag juist een voor het eerst gezien (samen met een heleboel andere classics)
-Edit: Thanks, gefixt!-
Denk dat bijna iedereen deze auto alleen kent door Back to the Future 8)
@ Chefke:

“het Peugeot-Renault-Volvo concern” Dat klopt niet helemaal, het was een motor-samenwerking tussen die drie.

De V6 heette toepasselijk PRV, zie http://en.wikipedia.org/wiki/PRV_engine voor meer info over de V6, het ding lag in meer dan 24 verschillende auto’s.

Tycho
“V6 van het Peugeot-Renault-Volvo concern”

Zie http://en.wikipedia.org/wiki/PRV_engine voor meer info over de PRV motor, het was een samenwerking tussen Peugeot, Renault en Volvo.

(Geen concern, Chefke…)
De geschiedenis van producent en de auto zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat de auto van polyester was wist ik niet. Dat de prestaties niet best zijn wist ik wel. De auto heeft wel een plekje in de autogeschiedenis verdiend. Helaas leren we niet van de geschiedenis. Zie Spyker, de autofabrikant die dit jaar in rook opgaat.
Ik vind hem wel mooi. Maar dat komt waarschijnlijk omdat ik ooit eens aan een Amerikaan een foto van mijn auto toonde (Citroën XM dus) en die zei dat t leek op een “stretched DeLorean” ;)
godvr zeg, die vrouw id studio praat alsof nx haar een moer kan schelen ( elke zin eindigd met de toon naar omlaag ), en de vrouw die interviewt valt bijna is slaap door haar tempo waarmee ze spreekt .
In GTO stond eens het verhaal van De Lorean. Als ik het me nog goed herinner, was dat faillissement een echte ramp omdat de hele stad er werkte…

Prachtig icoon en ik denk dat mits wat bloed, zweet en tranen je hem wel betrouwbaar kan krijgen.
Ik heb er wel eens in gereden, voor een artikel dat ik schreef voor Klassiek & Techniek.
Het dichtdoen van de deuren is een beetje eng wanneer je 1.90 m bent: het dak komt mee naar beneden en je moet de deur met enige kracht in z’n slot trekken.
Je wordt op dijkwegen ook makkelijk over het hoofd gezien: de auto is erg laag.
Al met al niet direct een auto die ik in mijn verzameling zou moeten hebben, maar hij is best bijzonder.
@ Nick
Een VAG motor in een amerikaan??
Ik hoop dat er een Amerikaanse motor in komt. En zullen we het woordje ‘degelijk’ nog maar even weglaten bij een VAG produkt? Ik heb er 2 achter elkaar gehad en kon ze alletwee wel in de fik steken. Wat een bagger bakken. Alleen maar ellende.

Ik hoop dat ze die dingen wel weer uit gaan brengen. Die duitse eenheids worsten met blauwe walmen over de linker baan zijn ook niet om aan te zien.
Wordt tijd om weer wat aparets op de weg te gaan zien.
Je merkt niet dat ie best snel is (voor z’n gewicht), maar hij komt wel vooruit hoor! Het is een hele aparte ervaring om in de Delorean te rijden, en je hebt natuurlijk heel veel bekijks, vooral als je met de deuren open rijdt : )
Enkele opmerkingen / verbeteringen :

– de motor is diezelfde PRV6 die in de Alpine A310, Peugeot 604 en Renault 30 gelegen heeft. Het eerste prototype had inderdaad een Citroën-motor (geen wankel weliswaar), maar die onderhandelingen zijn afgesprongen op het allerlaatste moment. Zodanig moest John DeLorean in uiterste noof op zoek naar een andere motor.

– ontwikkeling van de auto werd oorspronkelijk aan Porsche gevraagd, maar die kon de klus niet klaren in de vooropgelegde 3 jaar. Lotus kon dit wel, maar enkel als gestart kon worden van een eigen chassis (dat van de Lotus Esprit dus …)

– er zijn GEEN DeLoreans afgeleverd met een glasvezel beplating, enkel een éénmalige testspatbord werd gemaakt. De carrosserie bestaat uit een under- en een upperbody in ERM, waarop de inox panelen worden bevestigd.

– DE GROOTSTE FOUT : de vleugeldeur word NIET omhooggehouden door de gasveer, maar door de torsionbar in de deur. Deze staat onder spanning wanneer de deur gesloten is en wanneer je de deur opendoet, ontspant deze zicht. De gasveer dient enkel om het overslaan van de deur tegen te gaan. Wanneer je deze torsionbar goed afregeld, heb je geen enkel probleem om de deur te openen.

Er zijn officeel 8583 DeLoreans gebouwd, waarvan er naar schatting nog een 6000 rondrijden op de wereld (waarvan ongeveer 1000 in Europa – 25 gekend in België).
Het B28-blok (2.8 liter PRV6) is één van de meest betrouwbare motoren gebouwd en ik heb er nog nooit problemen mee gehad. Het zwakste punt van een DeLorean was de elektriciteit, maar verder van de rest is het een zéér betrouwbare auto (in tegenstelling tot wat de media en enkele ‘onwetenden’ allemaal zeggen). En ik kan het weten …
@Delorean: :-) eindelijk een kenner aan het woord!
In Grootebroek zit ook een DeLorean bouwer/dealer/liefhebber.

Als ik me niet vergis is hij de partner van dat Texaanse DeLorean bedrijf.
Hier de link http://www.deloreaneurope.com/
Wat een icoon! Heb dit altijd een zeer mooie wagen gevonden…
Ik zag er gisteravond een rijden op de A12 richting Den Haag! …en voor een fan van RVS is het best een hele gave wagen!
Esprit de Flandre - DierVriendelijk Roeselare
Esprit de Flandre - DierVriendelijk Roeselare
Die tweede misschien iets hoekiger maken, en het is hem helemaal.
@Race Kees : dat klopt inderdaad …

Trouwens :

– ERM staat voor ELASTIC RESERVOIR MOULDING (en niet ‘electric’)

– de DeLorean werd ontworpen door Giugiaro (Ital Design) en werd officieel voorgesteld op het Autosalon van Genève 1981.

– er werden officieel 2 gouden DeLoreans geleverd (ik ken een ex-DeLorean-werker uit Ierland die erbij stond in 1983 toen ze buiten werden gereden). Die zijn herkenbaar aan het beige interieur. Een 3de werd achteraf in elkaar gestoken ‘particulier’, maar die heeft een zwart interieur.

Een DeLorean koop je uiteraard niet voor de prestaties (dan koop je beter een Porsche of Ferrari). Een DeLorean koop je voor de ‘looks’ en, geloof me, ik heb al vele Porsche- en Ferrari-eigenaars groen laten zien omdat er bijna niemand naar hun wagen keek. Oftewel ben je ervoor oftewel ben je ertegen ….
@ Esprit de Flandre- De DierVriendelijke Roeselare

( heb er 5min over gedaan om je naam te typen )

Die eerste concept lijkt wel wat op de Bugatti EB110.
van mij mogen ze trouwens allenei wel, ookal is de styling van de eerste concept echt 90s.
@ technopatat

En jij bent autoliefhebber?

D eLorean
M otor
C ompany

Vandaar de DeLorean >DMC
Nostalgie voor de toekomst…tijdreizen lijkt nu ook al bijna mogelijk? nog een Quantumpc in “hoverboard” and…

eat this marty macfly!
Future Primitive
Ik ben deze auto één keer tegengekomen en die zag er toch erg strak en bijzonder uit. Ik vond het wel een bijzonder moment omdat het waarschijnlijk de enige keer was dat ik zo’n auto zal zien.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).