Video: Le Mans Series op Monza

Auteur: , 31 Reacties

Gisteren vond de tweede race van het Le Mans Series-seizoen plaats op het Italiaanse Monza. Een kort verslagje en, omdat jullie het zijn, ook wat crashvideo's.

De diesels van Peugeot en Audi roeleerden wederom het veld. In die volgorde, want in de LMP1-klasse werd Peugeot 1e (Lamy en Sarrazin) en 5e, Audi 2e (Premat en Rockenfeller) en 6e. In de LMP2-klasse waren de eerste drie plaatsen voor de Porsche RS Spyder – de auto van Van Merksteijn en Verstappen en die van Jan Lammers kwamen als tweede en derde over de finish. In de GT1 won de Aston Martin DBR9, gevolgd door twee Corvettes. De Spyker Laviolettes van Snoras en Speedy Racing werden vierde en vijfde in het GT2-veld van 12 auto’s.

Het grootste OMG!-moment vond plaats toen de Courage-Oreca Judd met Stephane Ortelli achter het stuur van de baan raakte en in een meervoudige flikflak rakelings langs de Audi R10 van Allan McNish vloog. Ortelli had alleen een gebroken enkel. McNish’s teamgenoot Capello maakte met diezelfde Audi ook een foutje en kwam in een spin van de grond. De auto raakte beschadigd, maar werd binnen een kwartiertje weer gefikst om uiteindelijk als zesde te eindigen! Zie de video op Autojunk voor een compilatie:

Le Mans Monza 2008

Met dank aan robbie!31 reacties

Wat gebeurt er nou in dat eerste filmpje? De auto begint plotseling vanuit het niets te glijden :|
kijk is bij dat menu en dan bij die aston-lola, klinkt lekker jo!
Er zal wel iets geblokkeerd zijn ;)
Filmpjes zijn vervangen door 1 compilatie – babbaloerie verwijst naar de crash van Ortelli :-)
Kapotte band samen met de reglementair verplichte vlakke bodemplaat geeft dus vliegende Audi en Judd…
Ik denk dat dat een klapband is.
Hier gebeurt dat ook:
http://www.youtube.com/watch?v=2e-Zad4mFb0
Citrofiel evil twin
Waar is die Peugeot van daarjuist als afbeelding?
citrofiel, deze afbeelding vind ik mooier hoe die is genomen, maar als er nou een peugeot stond waar nu die spyker stond was het beter
Vondt dit allemaal gister plaats, het weer was toch zo mooi.;)

@Citrofiel evil twin; Die is door Neederlandische trots vervangen.
peugeot heerst:):p audi niet:):p ik wou gister nog om 11 uur verslag zien maar was vertraagd op eurosport met biljart:x ik hoop dat de bentley speed nog weer een keer meedoet aan lemans
Die bentley is al 5 jaar oud ongeveer hè, maar een opvolger zou wel mooi zijn.
Wie weet welke wagen die zwarte is die als 8e van start ging?…
@sabaman

Ik denk dat je de Epsilon Euskadi bedoelt :) Prachtige LMP1 coupe.
Nice vid, maar weet iemand op welke tv-zender we de series van uit Belgie kunnen ontvangen?

Greetz
SG
@babbaloerie & hakke, de Audi (die je in het begin ziet crashen) was van achter aangereden en daarom geeft hij de vangrail even een kusje.

Verstappen had overigens makkelijk de overwinning kunnen pakken als hij niet door een Spyker van achter was aangereden (in het filmpje op (00:51) waardoor hij enkele ronden in de pits moest blijven staan.
Prachtige race gister, heb Formule 1 gekeken op TV en daarnaast op me laptop eurosport live aangezet. Via internet is alles prima te volgen.
Schitterende crash van die Judd :P.

@ suprageex
Welke series bedoel je? De LMS denk ik, ik kijk gewoon via de eurosport site.

Linkje: http://cosmos.bcst.yahoo.com/up/player/popup/?rn=1929421&ch=2526600&src=deeurosport

Daarnaast heb ik de officiele site van Le Mans open voor de livetiming.
@Speedy, weet je ook dat Radio Le Mans voor live verslag zorgt bij de LMS races?
http://www.radiolemans.com/

Ondanks dat de races vrij lang zijn (uurtje of 5) vindt ik ze spannender en vermakkelijker dan een F1 race!
@Robbie

Ga toch weg – De Spyker kan toch geen kant op en wijkt niet van z’n lijn? Hij zou die ronde binnenkomen en Verstappen zat te treuzelen of ie er nou wel of niet voorbij moest. Hij had er eerder voorbij moeten gaan. Nu gooit hij ‘m er op het laatste moment tussen en zit klem achter die 430. Bovendien weet hij dat íe rekening met de veel langzamere en zwaardere GT’s moet houden. Zo’n LMP2 kan vele malen harder remmen dan die GT’s. Kijk maar op Eau Rouge in Le Mans straks.

Die opmerking van ‘m op z’n site slaat gewoon echt nergens op. Jammer weer.
Eeuhm Max, Eau Rouge ligt in Spa…

En voor zover ik weer gaan auto daar altijd met volgas doorheen..

Kijk maar op dit filmpje rond 1,10:
http://nl.youtube.com/watch?v=ClS9znwx1Fo
:shock: Hoe close was dát?! (Ortelli) Wat zal die McNish blij zijn, toen hij het naderhand zag. Ik betwijfel of hij het ook al door had in de race.
@Pannekoek

Ja ik bedoelde Tertre rouge… sorry.
@Max ik weet niet waar jij last van hebt, maar die Spyker rijder is een domme klootviool dat ie bij een auto uit een snellere klasse achterop rijdt…. Als je op een ronde wordt gezet moet je gewoon zorgen dat iemand er fatsoenlijk langskan. Als je er dan achterop rijdt dan kun je je afvragen of je wel geconcentreerd met je werk bezig bent of dat je denkt “mijn wagen kan er wel tegen, dus ik rij Verstappen gewoon lekker de auto stuk”

Wat mij betreft moet zo’n sukkel een voorwaardelijke straf krijgen… nog een keer=niet meer rijden.
@Woody, Sukkel, Klootviool? Net taalgebruik – beetje jammer je lijkt Jos zelf wel.

Ik ben het helemaal met Max eens, Peter Dumbreck ging helemaal niet in de fout. Jos gooit hem er onhandig laat voor en remt harder dan die Spyker GT2 uberhaupt kan.

Dumbreck rijdt al een jaar of 5 Le Mans en is zeker een goede en ervaren rijder (ex-Mercedes Le Mans, ex-DTM, fabrieks rijder in Japan SuperGT etc etc). Die jongens zijn super geconcentreerd. Voor jou is het vast de eerste keer dat je uberhaupt zo’n race ziet.

Vergeet niet dat er vier klassen tegelijk op de baan zijn en probeer je eens te beseffen wat het snelheidsverschil tussen een 700 pk, 1500Nm Peugeot vs een 450 pk GT auto doet. Carbon remmen met 900 kg vs staal met ruim 1100 kg… Moet je alleen maar achterom kijken?

Zo werkt het in de LMS niet… Denk je nou echt dat je constant aan het kijken bent, zeker op zo’n punt, of iedereen “er wel fatsoenlijk langskan”? Dat had ie ook na de bocht kunnen doen, of hij had de binnenkant moeten houden. Jos kiest er zelf voor om zo laat en op dat punt, tussen twee GT2’s, met alle beperkingen zoals genoemd, in te halen.
Moet Bart en Max gelijk geven. Verstappen moet niet direct weer zo’n grote mond hebben. Een overwinning maakt nog geen zomer.
@Bart: aangezien je totaal niet weet tegen wie je het hebt…. ga ik met jou zeker geen discussie aan, verspilde moeite.

Iedere rijder in een langzamere klasse heeft de plicht de sneller deelnemers de ruimte te geven (en voor het heerschap die denkt dat ik niet weet waar ik het over heb….. ooit het regelement van deze raceklasse gelezen? Nee? Toch eens doen… daar tref je dit soort simpele regels aan).

Daarnaast is iemand die er achterop rijdt per definitie fout (tenzij je een braketest door de ander kunt aantonen). Als je niet in staat bent om een auto te ontwijken dan moet je maar niet racen of zorgen dat je de snelste klasse rijdt en de snelste wagen hebt. Dan hoef je voor niemand ruimte te maken. Ik ga er gezien zijn ervaring vanuit dat Dumbreck het expres deed (vooral ook omdat het een lichte touché was met nèt genoeg kracht om de Porsche stuk te rijden en de Spyker niet te beschadigen) of zat te slapen en of het nou het één is of het ander…. daarvoor zou hij bestraft moeten worden.
@Woody: “aangezien je totaal niet weet tegen wie je het hebt…. ga ik met jou zeker geen discussie aan, verspilde moeite”.

Wat maakt mij het nou uit wie je bent? Je houdt van grof taalgebruik, bent schijnbaar arrogant en zelfingenomen en je zegt geen discussie met me aan te willen gaan om vervolgens meteen weer van wal te steken met allemaal argumenten die kant nog wal raken.

Laten we het hier maar bij houden je wilt de waarheid toch niet onder ogen zien.
@Bart: ah ik snap het: jouw waarheid is DE waarheid. En dan noem je mij arrogant en zelfingenomen? Probeer eens een spiegel.
@Woody:

Ik probeer in ieder geval netjes te beargumenteren.

Jij begint met “aangezien je totaal niet weet tegen wie je het hebt….” en roept vervolgens” Ik ga er gezien zijn ervaring vanuit dat Dumbreck het expres deed”.

Lijkt mij kant en klare onzin (zo dom dat ik nu toch wel nieuwsgierig begin te worden wie je dan wel niet bent). Wellicht zou het aardig zijn als je eens nader verklaard wat die Dumbreck er dan wel niet aan heeft om expres tegen zo’n Porsche aan te rijden?
@Bart: Ik ben geen jochie van 11 die net komt kijken en ik weet best iets over auto’s en ook wel over racen. Als je zonder iets van me te weten veronderstelt dat ik niet weet waar ik het over heb dan heeft discussie geen zin.

Peter Dumbreck is geen onervaren coureur en draait zoals je zelf al aangaf al een aantal jaren mee in het lange afstand racen. Al sinds dit soort races worden gehouden zijn er spanningen en irritaties tussen de rijders uit de verschillende klasses. De rijders uit de snelste klasse vinden dat de rest niet snel genoeg aan de kant gaat en de rijders in de GT klasse vinden dat de rijders uit de prototypes lopen te zeuren en dat hen het racen vaak onmogelijk wordt gemaakt omdat ze steeds aan de kant moeten (ook al zijn ze zelf bijvoorbeeld in gevecht). Dat is nou eenmaal het gevolg van het behoorlijk ver uit elkaar liggende snelheidspotentieel van de klasses, en daar zijn de (sportieve) regels dan ook op gemaakt.

Verstappen doet mee voor de overwinning, iets waar de jongens van Spyker van kunnen dromen, maar de kans dat ze dat halen is minimaal. Als je een ervaren coureur bent dan weet je dat soort dingen… “oh die nr…. is één van de topauto’s dus die moet ik er langs laten”

Als je een GT auto rijdt en je weet dat je minder hard kunt remmen en je wordt ingehaald door Verstappen (waarvan bekend is dat hij vrijwel niet uit te remmen is omdat hij altijd extreem laat remt) in een prototype dan zou je eerder moeten remmen. Wat zie je op de beelden? De Spyker remt niet voluit, blokkeert geen wielen maar weet precies het hoekje van de RS Spyder te raken zonder daar zelf al teveel schade door op te lopen. (Een GT is veel sterker qua constructie en het is dus redelijk makkelijk even een tikkie uit te delen).

Wat Dumbreck er mee opschiet? Niet veel, maar frustratie is bij dit soort dingen vaak een factor. Bijkomend voordeel is dat in het vervolg de snellere auto’s de volgende keer wel beter oppassen. Daardoor hoeft Dumbreck minder aan de kant te gaan en dat levert tijdswinst op ten opzichte van andere GT auto’s..

Wat kost het hem? Niet veel, als hij het een beetje handig doet komt hij er mee weg en zijn auto kan wel een tikkie hebben.

Als ie aangeeft dat ie zat te slapen dan kun je aannemen dat het per ongeluk was…. nu hij zich stil houdt zou het wel eens opzet geweest kunnen zijn.
Ja, sorry hoor, maar als je in het tikkie tussen Verstappen en Dumbreck meer ziet dan een race incidentje dan ben je volgens mij een redelijk complottheorie denker.

Verstappen had het in 2001 zelf nog dommer aangepakt door op een vrij stuk zelf op de achterkant van de leidende auto te rijden.

http://www.youtube.com/watch?v=ExAP4T2CSDU

Of zit daar ook een complot achter? Was Verstappen ook gefrustreerd dat hij door de snellere auto werd ingehaald?
@ w0o0dy – ik weet niet wat voor hersenkronkels jij hebt maar het slaat helemaal nergens op. Je kunt amper wat zien op de beelden en jij komt met een volledig verslag van wat er allemaal gebeurd zou zijn. Knap hoor.

Spyker niet voor de overwinning? Als je hun raceverslag op de website had gelezen dan was er een redelijke kans dat ze als derde en vierde waren geëindigd. Dat is toch knap met een auto waar pas een tweede race mee wordt gereden. Het GT2 veld kent bovendien meer gelijkwaardige competitie dan die drie Porsche in LMP2 die de echte privateers zoek rijden. Bovendien horen ze daar naar mijn idee niet thuis – fabrieksteams rijden normaal in LMP1 maar schijnbaar is daar voor Porsche niet genoeg geld te verdienen.

Bij alle GT auto’s zit de radiator aan de voorkant. Als je een ‘tik’ wilt geven zoals jij constant suggereert dan doe je dat dus niet op deze manier.

In een normale 1000 km race is er zo’n 20 a 30 keer contract tussen verschillende auto’s. Dat hoort bij deze races waar 4 verschillende klassen tegelijk op de baan rijden. De snellere auto’s hebben zelf de verantwoordelijkheid om op een juist moment te passeren en het absoluut onzin dat die GT’s volledig aan de kant moeten. Vaak houden ze lijn in de bocht en rijden daarna ruim zodat een proto er voorbij kan. Er zijn meer LMP’s bestraft voor het rijden tegen GT’s dan andersom.

Maar goed, jij als 34 jarige persberichtenplaatser, weet het allemaal zo goed.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).