Fiat krijgt eigen budgetmerk: Zastava

Auteur: , 39 Reacties

Schreven we eind vorig jaar nog dat Zastava waarschijnlijk zou worden verkocht aan Fiat of GM, inmiddels is duidelijk geworden dat het Italiaanse Fiat de definitieve koper is. De Italianen hebben een meerderheidsbelang genomen en worden voor 70% eigenaar, kost 700 miljoen maar dan heb je ook niks... Reden voor deze fantastische deal is een worldwide revival van Zastava, de nieuwe Dacia!

We kennen Fiat natuurlijk als producent van redelijk onbetrouwbare auto’s, komende jaren gaan ze dit imago verder versterken onder de merknaam Zastava. Het Servische merk heeft overigens al een deal met Fiat; oude Punto’s worden in Balkanlanden verkocht als “Zastava 10” (zie afbeelding), daarnaast zullen er komende jaren twee nieuwe modellen komen. Eind van 2009 moet er een soort Panda-kloon op de markt komen, waarna in de loop van 2010 een nieuw middenklassemodel het leven moet gaan zien. Rond die tijd wil de Italiaanse autobouwer de productie opvoeren tot 300.000 units per jaar.39 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
haha, kost 700miljoen en dan heb je ook.. niks geweldig!!
en veder wat moeten wij in nederland met de OUDE punto..
Mss is autoblogger een beetje bevooroordeeld, Fiat maakt tegenwoordig ook betrouwbare en kwaliteitsvolle wagens, das ook de reden waarom hun verkoop weer stijgt. En nee ik rij niet met een Fiat
de oostblok markt en nostalgie .. daar snappen maar heel weinig nederlanders wat van ..
Ook al eerder mooie wagens gezien van dit merk?
http://weblog.marcovonk.nl/wp-files/2007/04/zastava.jpg
PS: Is de Zastava 20!!!
slechte deal….met zastava heeft fiat stront in handen….hoogmoed komt voor de val.
zeer verstandige zet van fiat, ik denk dat ze in verschillende (oostblok)landen veel zastavas verkopen (Niet in NL uiteraard!)
@papa mk1,…denk je nou echt dat ze in het oostblok nog op een zastava zitten te wachten …ze kopen liever een audi of mercedes van een jaar of 10 oud….bovendien komt tata europa in straks.
@bruistablet: Zolang de prijs goed is (dus laag) koopt men het wel… Zie Dacia. Iedereen lachte Renault uit… dat is wel wat anders nu.
Renault doet goede zaken met de Logan. Er is dus een markt voor zeer goedkope auto’s en dat is ongetwijfeld de reden dat Fiat dit probeert.

Beetje raar geformuleerd bericht trouwens met een beetje een foute ondertoon. Ook het Nederlands is nogal onbeholpen. En ook ik rijd geen Fiat.
Fiat veel plezier ermee!! :)
Onbetrouwbare auto’s…. geloof dat dat wel een beetje achterhaald is.
Zelf rijdt ik er ook (nog) geen. Nee ik doe het in een saaie en zeker geen probleemloze VW. Helaas is het lease/zakenwereldje nogal conserfatief…..
Ach ja, als je in een Fiat langs de weg staat, sta je tenminste wel in stijl i.t.t. de standaadburgerbakken als Astra’s en paupergolfjes
Een nichtje van me had ‘vroegâh’ een Zastava Yugo.
Nog nooit zoveel plastic in een interieur gezien! ;)
http://blogs.usatoday.com/ondeadline/images/2007/12/27/20071227yugo_2.jpg
Altijd die negatieve ondertoon als het over iets italiaans gaat. Kan alleen komen van een gast die duits rijdt, ze moeten toch hun saaie keuze rechtvaardigen.
@klassiekerrally,..heb ik ook nog gehad…een 1.3 novi sad….een jubileum uitvoering meen ik…. alleen maar benzine verbruikt en voor de rest geen kosten…oké,alles wat verrot was verving ik niet zodat ik moest remmen met ijzer op ijzer enz.
’t klinkt ook echt goedkoop, nog meer dan Dacia vind ik. (a)
juist… want een panda is ook echt zo duur. ffs
Ik dacht altijd dat Yugo ook een merk was. Hij is nog wel verkocht in de VS. Zowel in Pulp Fiction als Die Hard 3 rijdt Bruce Willis een keer in een Yugo. Het moet zowat de slechtste auto zijn geweest uit zijn tijdperk.
Oja, de Yugo was een Fiat 128, ooit.
Fiat is toch al een budgetmerk?
@dafmaf,….de zastava yugo was een eigen ontwerp van ZASTAVA met onderdelen van fiat…dus geen kopie van de fiat 128….t”is maar dat je het weet.
BMW komt straks ook met een goedkoop merk … misschien kopen ze Lada.
Niet te veel polariseren hè, meneer autoblogger! ;-)
Hoezo vooringenomen… Fiat staat echt niet bekend als onbetrouwbaar hoor.
Nog steeds komt Fiat met veel nieuwe technieken waar alle merken van profiteren.
Ook de volgens jouw waarschijnlijk WEL betrouwbare merken (Goh, laat me raden…).

Schrijf dan geen stukje als je er geen zin in hebt, maar ga niet een normaal nieuwsbericht voorzien van zon ondertoon.
verschaffen van arbeid in de regio?
land verschaffen van betaalbaar mobilitieit?
regio dat een jonge democratie kent helpen met de wederopbouw?

allemaal bullshit, gecrashte motorrijders en 1500 pk mustangs…
dat is tof!

(even relaxed)… is toch fijn voor een merk als zastava dat ze een 2e kans krijgen… kunnen de oud-joegoslaven ook op vakantie in west-europa…
Zozo, oogklepjes hier op, heren?

Nog ff en FIAT is toonaangevend als het op betrouwbaarheid aankomt….
@Rick dos: Zou zo maar kunnen… Volgens de ADAC staat men met de Grande Punto weinig stil langs de weg. Zonder de herinneringen aan de oude Punto staat de GP op de derde plek boven vele premium merken. En ik rij dan wel al jaren Fiat met plezier en heb nog nooit langs de weg gestaan…

http://www.adac.de/images/Pannenstatistik%202007_tcm8-214903.pdf
ja ik rij wel fiat
en in een scoda rij je ook niet echt voor l.l meer
Tja, onbetrouwbaar, als dat je belangrijkste mening over Fiat is… Ik lach altijd wel met die mensen die uit hoogmoed iets duurders kopen en dan uiteindelijk evenveel of nog meer pannes hebben. Ik geniet van mijn Fiaatje. Als er hier iets onbetrouwbaar is, is het wel deze post van autoblogger :-)

on-topic: volgens mij is dit geen slechte zet, als Zastava tenminste toekomst heeft binnen en buiten Europa en als het zich kan onderscheiden van Fiat. Misschien betekent dit dat Fiat ook een ietsje duurder gaat worden…
Waardeloos geschreven artikel, ik delete autoblog.nl meteen uit mijn favorieten. Een beetje objectiviteit mag er wel zijn…. De Fiat-groep staat qua kwaliteit bij de wereldwijde top, maar jullie halen de geschiedenis steeds naar boven.
Resultaten uit het verleden bieden inderdaad geen garantie voor de toekomst… Maar ach, ieder zijn eigen ervaringen toch. Voor objectiviteit moet je ergens anders zijn.
Waarom bestaan die oostblok merken eigelijk nog..? En welke ram-idioot koopt nou zo`n merk over..?!
Probeer in je berichtgeving objectief te blijven, zonder die negatieve insteek wanneer het FIAT betreft!
Fiat is inderdaad onbetrouwbaar als je als een idioot met je spullen omgaat misschien,ik ben al 22 jaar fiat rijder en heb een miljoen kilometers met uno panda punto en doblo gereden en ben erg tevreden met fiat.
de kwaliteit word wel steeds beter(vooral afwerking van b.v interieur,mechanisch was fiat altijd goed,en qua plaatwerk al weer jaren top (een fiat is nu de auto met zo”n beetje de minste kans op roest. De slechte reputatie als roestbakken raakt men moeilijk kwijt ,ten onrechte!
Ik heb trouwens op andere (engelse)sites gelezen dat fiat de nieuwe topolino in de zastava fabriek zou gaan bouwen,dus geen low budget dacia achtigen!
Jammer genoeg zijn er te veel mensen die met een schuin oog naar een bepaald merk zoals FIAT kijken .
Dat is erg onterecht.
Men vergeet dat vroeger hele volkstammen er in een zo n ”budget” auto rond reden.
Deze merken zijn wel degelijk betrouwbaar
Ik rijdt al 5 jaar rond met mijn FIAT Punto(was ooit auto van het jaar) uit 2001
Mijn onkosten waren alleen maar de A.P.K .service beurt en uiteraard benzine en een kleine vergoedeing voor de belasting en verzekering!!
Er zijn nog steeds mensen (veel al met een duitse auto) niet niet weten waar ze het over hebben.
(Mij hoor je ook niet klagen dat sommige mensen een gedrags curses op de snel weg nodig hebben)
Een merk als bijvoorbeeld FIAT , Renault en zelfs Skoda is kwalitatief best ok na gezien de prijs.
Voor andere merken betaal je vak teveel en zitten er veel toeters en bellen aan die je toch niet vaak gebruikt
Zeg nu zelf,hebben we nu echt zoveel P.K s nodig in Nederland of moeten we nu echt die luxe 4×4 ,suv als je hier maar het grootste deel van het jaar in Nederland verblijven en maar 120 km per uur mag?
Door onverhard terrein rijden kan je hier helemaal wel vergeten.
De meeste terreinen mag je niet meer in en of worden bebouwd.
Ik blijf nog wel even rond rijden in mijn FIAT Punto.
Volgende week rijdt ik weer probleemloos naar Tjechie !!
Weer zo’n opmerking van lieden die volgen wat de algemene meningen zeggen. Als je dat doet, kun je ook niet gauw een discussie krijgen en op je bek gaan, want je deelt meestal de mening van de meeste mensen. Kort gesproken mensen zonder eigen mening.
Heb zelf al 6 verschillende Fiat’s gehad. Ben door heel Europa gereden. Zeg 120.000 km. en slechts een keer een pechgeval in Irland gehad met een dinamo en zeg dan dat fiat’s onbetrouwbaar zijn. Dit is echt verleden tijd.
ik heb een klein probleempje. ik ben 11 jaar en mijn vader heeft een rode nieuwe fiat bravo. ik durf het bijna niet te zeggen maar, ik vind hem lelijk! oeps, vader heeft het gehoord snel vluchten!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).