Biobrandstof is de belangrijkste oorzaak van honger

Auteur: , 100 Reacties

Het was u wellicht al bekend, maar biobrandstof leidt tot grootschalige honger in de wereld. De benzineprijzen stijgen als een dolle, maar ook de voedselprijzen stijgen extreem snel (in Amerika zijn ze zelfs al bezig rijst te rantsoeneren). Het op grote schaal invoeren van biobrandstoffen zal de voedselprijzen nog meer doen stijgen en leidt tot grote honger...

Afgelopen week gaf de Zwitserse Jean Ziegler (73), nu nog officieel voedselrapporteur voor de VN, een toelichting op de huidige situatie en nam geen blad voor de mond. Volgens Ziegler zijn de oorzaken structureel: toenemend gebruik van landbouwproducten voor biobrandstof, speculatie, en de herstructureringen die het IMF de derde wereld oplegt. Ze zijn terug te voeren op „een oneerlijke wereldorde: rijke landen houden arme landen onder de duim”.

Het is echter naief om te denken dat olie-winning geen schade brengt aan de mensheid en de wereldwijde verhouding tussen arm en rijk, maar de huidige stijging van voedselprijzen maakt eea extra actueel. Yeah, we know, maar volgens Ziegler is er genoeg voedsel om tweemaal de wereldbevolking te voeden. Tweemaal! Toch stijgt wereldwijd het aantal mensen met honger, in totaal zo’n 854 miljoen mensen! Daarvan zijn er zes miljoen kinderen (onder de tien) die elk jaar sterven van de honger. Waarom zouden wij die mensen voedsel afnemen om onze auto’s te laten rijden?100 reacties

so sad, tís nemen en geven ma ge kunt nooit 2 kanten blij maken é
het is dus verhongeren of verdrinken?
Moet je is bedenken wat er gebeurt als die 6 miljoen kinderen ieder jaar bleven leven… dan is de voedsel voorraad helemaal snel uitgeput. De enige oplossing tot alle problemen is naar mijn inzien: MINDER MENSEN op deze wereld. De wereldbevolking stijgt zo ongelovelijk snel. Mensen zijn zulke grootverbruikers van de natuur. Iedereen 1 a 2 kinderen zou wonderen doen. Geen voedselproblemen meer, er kan langer op olie geleefd worden. Waarschijnlijk zijn weinig mensen het met mij eens… Maar het hoeft niet per definitie goed te zijn dat er niemand meer sterft!
Iemand een kilo basmati-, jasmijn- of lange korrelrijst voor mij?
idd, we leren erover in geschiedenis
We vormen voedselakkers om tot biobrandstofakkers.
=minder productie voedingsgewassen= aanbod daalt
aanbod daalt= prijs stijgt
Gaan al die amerikanen natuurlijk weer lopen claimen als ze weer veeel te dik zijn, dat het door het henger kwam wat ze van biobrandstof kregen.
dus omdat er wat mensen honger hebben geef je de automobilist maar weer de schuld ??

heb sterk het vermoeden dat er weer wat mensen geld van me willen ..
onderzoek van een zwitser + honger in de 3de wereld = voedselhulp = zwitserse banken lopen weer binnen ..
ik geef niks om die kinderentjes, of de mensen die honger hebben, moet hun overheid maar de zaakjes op orde krijgen.

ik kan mijn eten en autos betalen aangezien ik er voor werk, en ik het geluk heb om in dit land te wonen.
Het heeft natuurlijk eigenlijk niets met biobrandstof op zich te maken…. maar met onze honger naar welvaart en macht over de rest van de wereld…. De “eerste wereld” eigent zich van alles toe en consumeert er ongeremd op los, zorgen voor de tweede en derde wereld zou vooral mogelijk zijn als wij inleveren… dat willen we niet dus dan is de rest de lul. Tja, dan kun je het wel illustreren met een onderzoekje naar biobrandstof, maar het is slechts een gevolg, niet de oorzaak.
eea ==> een
edit: nope, http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_afkortingen

GROOT gelijk @ Melvivio

Als je geen honger wilt hebben, moet je voor eten zorgen.
@ Remco

idd, een beetje snoeien in de wereldbevolking zou veel veranderen, alleen wie moet er dan van de aardbol?? de armsten…?
Wat denk je als al de olietankers en vliegtuigen enzo op biobrandstof zouden varen/vliegen, dan zit iedereen zonder eten op den duur…
Ik stel voor dat we van Nederland één groot landbouwareaal maken. Er is hier veel te weinig plaats dus we kunnen een beetje expansie naar het noorden goed gebruiken.

Een vooruitdenkende Belg;)
“MINDER MENSEN op deze wereld”

Remco en al de rest die deze mening zijn toegedaan mogen mij bellen, dan lever ik hen een stukje koord waar ze zich mee kunnen ophangen als eerste mensen minder op de wereld.

Er is plaats voor iedereen. Behalve een mond om te voeden is iedere persoon ook een stel hersens om oplossingen mee te bedenken.

In een stad zo groot als Frankrijk kunnen 20 miljard mensen wonen. Er is plaats zat voor iedereen.
@melvivo & mercedes

En ik geef niets om jullie zielige persoontjes, wereldvreemden

Tgoh alles heeft wel een dubbelzijde, maar die rapporten zijn vaak niet 100% correct of geven meestal een vertroebelt beeld van de werkelijkheid
@Woody: ik wed dat jij alleen linkse bochten kan maken met je auto, jij verstokte Marxist. :-)
@Zoef: marxisme is voor naïvelingen. Leuke theorie maar zolang er mensen bij betrokken zijn een compleet kansloos verhaal. Ik zit ook niet te wachten op minder geld, minder spullen enzovoort… ben wat dat betreft niet anders dan de meesten. Ben alleen ook niet zo dom dat de waarheid compleet langs me heen gaat…. onze welvaart (in welke vorm dan ook) is onhaalbaar voor de gehele wereldbevolking… dus het is OF wij OF zij… en niet allebei. Triest maar wel waar.
aanvulling: Meer welvaart voor meer mensen kan overigens wel… alleen moeten we dan wel veel slimmere oplossingen verzinnen en daar serieus in investeren. Bio-brandstof maken uit plantenafval, door algen te kweken (die ook gelijk co2 omzetten in zuurstof en er harder door groeien) door zonne-energie, wie weet ooit… kernfusie…

Simpele oplossingen? Als wij allemaal minder consumeren… en minder mensen, dat zou ook helpen.
Alles wat ik al 10 jaar loop te scanderen komt gewoon uit. Freaky.
Probleem #1 moet je aanpakken : overbevolking, weg met prematuurtjes en bejaarden wiens hersenen vloeibaarder zijn dan de koffie die ik nu bezig. Weg met organtransplanties. Het leven is aan de levenden, niet de nearly-death ones.

Voor de rest is het goede koffie, gemaakt van bonen bij elkaar geschraapt door een onderbetaalde Zuid-Amerikaanse koffieboer. Just the way it’s supposed to be.
(gelieve bovenstaande reactie van mij met het nodige zout tot u te nemen)
Technisch gezien zou er genoeg voedsel zijn voor 2x de populatie in 2050 op het huidige consumptie niveau van Europa. Dat zijn ongelooflijke positieve cijfers maar het is mogelijk. Nu is het aan de mens om dat om te zetten. Speculatie en Westerse uitbuiters zijn de grootste oorzaak van honger, niet de biobrandstof.
LOL @ TBK
kom maar op met een filmpje van een ultima inplaats van al dat bio/milieu gezeik!
@melvivo & mercedes

Gelukkig geeft niemand een fuck om jullie leventjes. Je moet eens goed bedenken hoe het komt dat je het zo goed hebt in Europa. Dat heeft niks te maken met hard werken. Want ik weet zeker dat de gemiddelde Afrikaan 10 x harder werkt dan iemand als jou met een kantoorbaan die de helft van de tijd patience zit te spelen. Dat jij het goed hebt is puur geluk.

Bedenk eerst zelf wat je voorstelt in je eigen maatschappij.
@ W0o0dy

Wat je zegt klopt niet helemaal. Het is niet zij OF wij. Het kan wel degelijk allebei zelfs zonder in te moeten leveren. Probleem is echter de verspilling die de Westerse wereld met zich meebrengt. Als we meer gaan recyclen en hergebruiken is het voor meer mensen mogelijk om op ons niveau te leven. Verder zijn er nog genoeg plekken op de wereld waar de ontwikkeling geremd wordt door religie. Ook het Westen heeft een dergelijke ontwikkeling doorgemaakt, die ontwikkeling begint gewoon veel later in andere landen. Het beeld bestaat momenteel bij veel Europeanen dat heel Africa arm is. Ik kan jullie zeggen dat sommige gebieden heel goed aan het ontwikkelen zijn en dat je die gewoon tijd moet geven om te ontwikkelen. Het probleem is echter dat Westerse bedrijven en het IMF helpen bij het ontwikkelen en dus al het geld uiteindelijk weer in Westerse landen belandt.

Ik ben het met TBK eens dat de uiteindelijke oorzaak de overbevolking is, dat is een serieus probleem dat gevolgen kan hebben op het gebied van drinkwater en hygiene. Verder niets. Voedsel is er meer dan genoeg, evenals ruimte.
1. De zwaargehandicapten niet meer laten leven, ze leven toch niet gelukkig.
2. De hoogbejaarden niet meer helpen bij ziekte: hun tijd is gekomen, dus doe geen moeite om hem nog 5 jaar te laten leven in ziekte, pijn, onmacht…
3. We moeten niet zo wakker liggen van mensen die in honger leven, wij hebben het goed hier, daar gaat het om…Die mensen moeten zichzelf maar kunnen helpen. Wij zijn ook uit het niets begonnen, dan moeten zij dat ook wel kunnen. Als die Afrikanen nu eens gewoon emigreren richting de Nijl, in plaats van naar hier dus, dan kunnen ze daar aan lanbouw doen. Zo hebben wij het ook moeten doen.
4. Globalisering is het einde van de wereld: als ieder land eens aan zichzelf zou denken, dan waren er minder problemen. Iedereen voor zichzelf opkomen en niet medelijden hebben met andere ‘armere’ landen, wij moeten vooruit kijken, en dan zien we dat WIJ het hier ook nog heel moeilijk gaan hebben. Dus zorg daar maar eerst eens voor. Landen zoals Afrika zijn niet arm, ze hebben goud en dergelijke onder de grond en zo doen er niets mee. Maarja, blame the europeans…dat doen ze maar al te graag…
Laat de kritiek maar rollen…
Afrika .. het meest vruchtbare continent en al 60 jaar gepampert door westerlingen .. waard geen stuiver ..

China .. dorre woestijn en al 80 jaar vergruist door westerlingen .. net 10 jaar vrijgelaten in de wereld economie .. kan de wereld kopen ..

guilty of being white ..

en die domme westerlingen maar staats-schulden kwijtschelden .. chinezen doen het NU al anders in Afrika .. binnen 10 jaar is Afrika van China ..
en die domme blankies zich maar schuldig blijven voelen ..
@JPM: “Speculatie en Westerse uitbuiters zijn de grootste oorzaak van honger, niet de biobrandstof.”

Dat klopt, maar de huidige prijsexplosie is (volgens Ziegler) wel veroorzaakt door biobrandstof!
Langs de ene kant krijg je wel schuldgevoel, maar langs de andere kant denk dat de mensheid een serieuze slag terrugkrijgt van moedertje natuur endat dit ons op lange termijn alleen maar ten goede kan komen.
o/x/o
x/o/x
o/x/o
@JPM: het “zij of wij” gaat over ons welvaartsniveau…. dat is niet haalbaar voor meer dan 4 miljard mensen….

Ga maar na… een klein gedeelte van de wereldbevolking haalt op dit moment ons welvaartniveau (denk aan minder dan 20%) en nu zijn er al enorm veel schaarse goederen…. Olie, Drinkwater!!, voedsel, ruimte…… Ja dat heeft ook met inefficiënt gebruik te maken, maar sommige schaarste is nou eenmaal gevolg van een beperkte hoeveelheid tegenover heel veel mensen…
@ nutteloze BPM

Waarom is een zwaar gehandicapte gelijk minder gelukkig? Jij wordt blij van een mooie auto, een gehandicapte kan dat net zo goed. En kan van andere dingen in het leven gelukkig leven. Hij/zij leeft alleen in een compleet andere wereld dan de ‘gezonde’ mens.
Dus als jij een zwaar ongeluk en er gehandicapt uitkomt moeten we jou maar het hoekie om duwen?

In mijn ogen is het leven gelijk, iedereen kan hier een mening over hebben natuurlijk. Maar, de gehandicapte kan zelf nog altijd beslissen of hij gelukkig is. En ook al is dat op een andere manier dan die van jouw.

En, ‘wij zijn ook begonnen met niets’??? Ik zou de geschiedenisboeken nog maar eens openslaan, de Europeanen hebben Afrika zowat vroeger leeggeroofd. Tegenwoordig is er niet veel veranderd naar mijn idee.
We erkennen dat een gevolg is van een probleem. Wat wordt hier dan gesuggereerd dat hét probleem is? Overbevolking…en sommige hebben der endlösung scenario al klaar liggen…heel goed, vooral zo rond deze tijd. Laten we dan wel afspreken dat díe de eerste zijn die daar voor in aanmerking komen.

Immers, hebben we helemaal niets in deze wereld aan dat soort mensen. Gelijk afvoeren.

Mensen, zijn we dan zo verwoven in het stramien dat we niet kunnen zien wat daadwerkelijk het probleem is?
Wij geloven in datgene wat niet de waarheid is noch de oplossing. En datgene is onze economische mechaniek.

Wij leven al jaren in een jasje dat te krap is voor de wereldeconomie waar we tegenwoordig in leven. De economische mechaniek is bepaald voor een bepaald aantal en vastgezette parameters. De mechaniek is verouderd en kan niet meer zomaar ingezet worden in de steeds meer globaliserende wereld. We zijn net als een kind die in de groei zit. Op een gegeven moment móeten we van kleding veranderen om verder te kunnen groeien.

Wat is dan de oplossing? De oplossing is niet het afvoeren van mensen. Dat is een oplossing van mensen die bij de pakken gaan neer zitten, mensen die eerder doem zien dan een uitdaging om tot een échte oplossing te komen.

De oplossing zal zich meer moeten richten op het herplaatsen van de parameters (de mensheid kan niet een parameter zijn, aangezien de mensheid de parameters stelt). Óf we moeten radicaal tegen de wereld aan moeten kijken en toegeven dat het huidige economische mechanisme niet meer van deze tijd is en dus niet meer werkt.

Ik zeg niet dat ik de oplossingen heb noch zeg ik dat ik het weet. Maar wat ik wel weet is dat we op de verkeerde plek naar het probleem zitten te zoeken en dus naar de oplossing.
@laurens .. vergeet de indroctinatie van je geschiedenis lesjes ..
denk logisch na en ga stap voor stap kijken en onderzoeken wat daar aan de hand is en waarom ..
weet je ook meteen waarom er daar geen flikker veranderd ..
@Laurens en Nutteloze BPM: Toen ik een aantal jaren geleden in een hotel in Canada in de bar wat ging drinken raakte ik aan de praat met een man die er voor zijn werk verbleef…. na een boel interessante onderwerpen vertelde hij zijn gehandicapte kind als één van zijn grootste geschenken zag……..

Dat kind had zijn leven compleet veranderd, maar had ook hem enorm veranderd. Daarnaast was het kind een onophoudelijke bron van energie en plezier, juist omdat het kind eigenlijk nooit bedroeft of ongelukkig, laat staan chagrijnig of gemeen was….

@nutteloze BPM: je reactie kan cynisch bedoelt zijn (“reverse psychology”) of als je het werkelijk meent…… Kijk eens wat verder dan je neus lang is en denk voor je spreekt!

Wat deze annecdote met het onderwerp te maken heeft? Zonder oorlog geen vrede, zonder donker geen licht…. Zonder armoede geen rijkdom…
@ autoblogger

Nee niet helemaal. Biobrandstof is deels verantwoordelijk voor het voedseltekort maar de kortetermijn stijging van de prijs van voedsel komt door de regeringen in oa. China, Brazilie, Bolivia en Venezuela die minder gaan exporteren. Dus de huidige prijsstijgingen zijn een gevolg van politiek maar de oorzaak is onder andere de biobrandstof. Het is het zoveelste machtige wapen van derde wereldlanden tegen het Westen naast oa olie en gas. Maar de hoeveelheid biobrandstof die momenteel verbouwd wordt kan technisch gezien niet de prijsstijgingen veroorzaken die we hebben gezien een paar dagen geleden. Dat is vooral een verandering in politiek.
@Laurens
Uhm, daarvoor bedoel ik hé
We zijn allemaal begonnen uit het niets, wij hebben hier iets moois opgebouwd.
En toen kwamen de tijden dat de blanken de Afrikanen gingen onderdrukken. Tja zo gaat dat in de wereld…Duitsland heeft veel van Nederland stuk gemaakt, hoor jij ons klagen tegen Duitsland? We zijn gewoon opnieuw begonnen…De zwarten moeten dat ook maar kunnen of niet?
En nog, ze moesten zich maar verzetten toendertijd, maarja wij waren sterker hé, wet van de sterkste…
En Lincoln heeft groot gelijk, de Chinezen doen net hetzelfde nu maar op een andere manier, zelfde effect…
Wij geven onszelf teveel de schuld…de westerlingen zijn NIET de schuld!!!
En ook heb ik de volgende stelling zien voorbijkomen: ‘de levenstijl van de Westerlingen is te overvloedig…’. Al eens naar China gekeken?
Ik geef geen moer om da arme zwarten, ikzelf moet ook werken om mijn eten.
Ik vind het niet erg dat zij zo arm zijn, ik ben blij/trots dat ons land machtig is en zo ver is kunnen komen.
En ook nog: ik bedoelde gehandicapten die echt niet fatsoenlijk kunnen leven…diegene die met enorm veel moeite in leven moet worden gehouden…
@ Rick dos

Deels heb je gelijk maar het huidige kapitalistische systeem werkt volgens mij prima op een paar punten na. (Je zegt trouwens precies de dingen die Hugo Chavez een paar dagen geleden zei in zijn speech tegen het kapitalisme).

Ik denk dat over enkele decennia speculatie (vooral hedge funds en private equity funds) en het toveren met derivaten moet worden afgeschaft. Die speculatie zorgt voor zoveel verkeerde prijzen en indrukken dat het de economie zal verwoesten. In de toekomst zullen derivaten aan banden gelegd worden, mark my words.
“Duitsland heeft veel van Nederland stuk gemaakt, hoor jij ons klagen tegen Duitsland?”

Nee, we mogen ze alleen niet…

“We zijn gewoon opnieuw begonnen…De zwarten moeten dat ook maar kunnen of niet?”

Een paar jaar geleden hebben we eindelijk de schuld van het Marshall plan kunnen inlossen. WIJ zijn gewoon opnieuw begonnen….Ja, met hulp ja.
Het is nu eenmaal…DE EEN ZIJN DOOD IS DE ANDER ZIJN BROOD!!!
Iedereen happy bstaat niet!!!
Als een dier eten wilt dan doet ie er alles voor om het ook echt te krijgen, ook andere dieren vermoorden………..
@JPM

Nu nog wel. Maar regeren is vooruitzien en de tekenen zijn er nu al.
Marc van der Haak
Niets nieuws onder de zon.. Als je een beetje de actualiteiten hebt gevolgd afgelopen jaar dan komt dit niet als een schokkend nieuw feit.
Desalniettemin wel iets om over na te denken; biobrandstof = nog meer honger op de planeet.
Ik zeg: terug naar de Fred Flintstone auto! Op die manier is er genoeg voedsel om de alle wereldburgers éénmaal te voeden, aangezien de energie ergens vandaan gehaald moet worden en dat is voedsel. Goed voor het eeuwige milieu gezanik, goed om overgewicht tegen te gaan en goed voor mij want ik werk bij Ziengs schoenen (bijbaan). Iedereen happy! :-)
Trouwens, (ik ben niet zo thuis in de biobrandstof) welke eikel heeft ervoor gezorgd dat we zo massaal op biobrandstof zijn gaan rijden terwijl het heel duidelijk was dat het gevolgen zou gaan hebben voor de voedselproductie?
citaat: “een oneerlijke wereldorde, rijke landen houden arme landen onder de duim”


Dit is altijd al zo geweest als ik het me goed herinner.
Het is het recht van de sterksten, natuurlijk houden de rijken de armen onder controle.
Cosworth Driver
DE schuldigen zijn de kapitalisten, de grootte bedijven, die meer en meer winst willen maken, alleen winst is tegenwoordig niet genoeg, elk jaar moet het beter gaan dan de vorige jaren.
Er is een (relatief)klein groepje mensen die het meeste geld van de hele bevolking hebben en alles oppotten, alles word gezien als een investering gezien om maar meer geld te maken, daardoor word alles steeds duurder en duurder, en de rest van de wereld moet dat maar ophoesten.
Dat gebeurt op landelijk niveau en ook op globaal niveau.
Hahaha biobrandstof naar mijn weten is er niemand in mijn straat die er op rijd,dus waar slaat dit nou weer op.Dit is precies hetzelfde als dat milieu fabeltje.En bovendien kan iedereen in zijn eigen tuin lekker groente verbouwen als het echt niet meer betaalbaar word.Hoe meer mensen afhankelijker worden van iets hoe makkelijker je ze kan plukken.eten heb je nodig en benzine om naar je werk te komen.Eten zit weer in verpakking en daar betaal je weer belasting over.
Dus eten word duurder,en je betaalt straks 20 procent btw over dat duurder geworden eten en dan betaal je weer verpakkingsbelasting over alles.net zoals met heel veel dingen wordt hier belasting op belasting gevoerd en dan word eten wel heel duur etc bleeeeeegh
tijd voor een paar huge natuurrampen in azie ofzo, fuck die overbevolking man…
Marc van der Haak
@ e34 535i: nee inderdaad, dat is echt een goede oplossing voor de wereldproblematiek.

wat een comment, ik neem aan dat je een paar borrels hebt gehad voordat je dit hier neer kwakte?
@NuttelozeBPM, volgens mij zit jij hier verkeerd hoor, het is hier geen website voor wereldvreemde mensen met fascistische trekjes. Wie zei dat ook weer dat gehandicapten en ouderen weg moesten? even denken, adolf, adolf H of zo iets?

Soms kunnen mensen zonder hulp gewoon niet hun eigen problemen oplossen, als morgen u huis in brand schiet en blijkt dat uw verzekeraar het niet wil dekken dan zullen we eens zien wie hier zijn problemen zonder hulp van buitenaf oplost, gij in elk geval niet! “even emigrere naar de nijl”. hebt gij de omvang van afrika al eens bekeken, laat ons miljoenen mensen allemaal rond de nijl plaatsen en dan wordt de wereld een mooie plek.

Afrika heeft goud, natuurlijk en wie int het geld daarvan denk, bingo het westen, bijna alle waardevolle natuurlijke uitvoer producten worden ontgonnen door westerse bedrijven en gaat recht in hun zakken, en de bevolking ziet daar geen stuiver van, ooit al van bloeddiamanen gehoord…

Open uw ogen man want als gij ooit eens in de problemen komt dan zullen we zien wie er met hangende pootjes hulp zal komen vragen ondakns u pleidooi.
@NuttelozeBPM

Op een punt moet ik met je eens zijn en dat is het de ‘Wet van de sterkeste’. Hoewel ik vind dat het van toepassing op dieren en niet mensen.

– De mens: is een primaat, De mens is in staat over zichzelf na te denken en zich in anderen te kunnen verplaatsen. Ook kan de mensheid technologieën ontwikkelen en nadenken over en oplossingen vinden voor economische en wetenschappelijke vraagstukken. De mens is meer dan enig andere diersoort in staat om zijn leefomgeving te veranderen, ten goede van zichzelf, maar zeker ook ten kwade.

Vooral het vermogen om in andere te kunnen verplaatsen is een groot punt dat ons onderscheid van dieren. Op het moment dat wij als mensen dat niet kunnen/willen doen dan doen we een stap terug in de evolutie.

Zoals jij het beschrijft heeft westerse wereld alles van af 0 opgebouwd zonder het ”inleving’s vermogen” van andere delen van de wereld, wat helemaal niet klopt als je de geschiedenis even goed bestudeert. Het feit dat zoals hier veel besproken Afrika altijd al in hongersnood leeft komt door het feit dat het geen kans krijgt om uit de oorlogen te komen, oorlogen waar Westerse bedrijven veel geld aan verdienen. En natuurlijk ‘guns don’t kill people’ maaaar ‘people buy guns to kill people’ guns die westerse wereld levert…. zoals bv. tot voor kort investeringen van pensioen fondsen in productie van clusterbomen..

Het zal je verbazen maar Nederland heeft ook in hongersnood geleefd, tijdens 1944 was er zo weinig voedsel in de steden dan men naar de boeren in Groningen en Drente ging in zogenoemde ‘honger tochten’. Het was zo erg dat Engelse voedsel droppings deden, fenomeen dat nu nog steeds wordt gebruikt. Je zou zegen: ‘tjah het was oorlogs’, maar zelfs toen konden Engelse jouw ‘denkwijzen’ volgen en zegen.. mate, i have a blast here in East-London so why tha f**k should i go fly over those dutch guy’s trouwing around with food? Good thing they did he .. …We zijn gewoon opnieuw begonnen…De zwarten moeten dat ook maar kunnen of niet?
@ NuttelozeBPM schrijft,

je schrijft “4 May 2008 om 23:00
1. De zwaargehandicapten niet meer laten leven, ze leven toch niet gelukkig.”

hoe moeten we normeren wat een ongelukkige gehandicapte is zodat we die kunnen omleggen? (ongelofelijk dat je dit zegt, ik vind het diep triest.)

wat mij betreft voldoe jij ook aan de specificaties gelet op je opmerkingen hier…
Als die mensen in de 3de wereld landen nou overgaan op een kanibalistische schijf van 5 hebben we alles opgelost. zij eten, en de wereld bevolking zou aanzienlijk dalen.
Ik vind het idee van minder mensen wel leuk, het beste zou zijn wat minder westerlingen, aangezien wij aanzienlijk meer per persoon aan grondstoffen verbruiken dan mensen in ontwikkelingslanden.

Dus…Echt je ogen gaan er van klapperen wat je hier zo af en toe leest!
@Nutteloze BPM .. volgens mij ben jij de enige die door heeft dat natuurlijke sellectie weldegelijk bestaansrecht heeft ..
Ik ben het met remco eens. Men zou wereldwijd moeten invoeren dat je maar 2 kinderen mag krijgen. 1jongen en 1meisje, wel zo makkelijk:p
ttsss wat een heisa en racisme en ga maar door, het enige persoon die ik gelijk kan geven is LINCOLN want hij zei het waarheid over chinezen en afrika.
de westerlingen heersen nog in afrika maar de chinezen komen er onopgemerkt kinderen betalen voor ijzererts dat ze vinden en dergelijke en wie stoort zich eraan?? EUROPE
Als we met zijn allen zorgen dat de arme landen het wat beter krijgen en wat meer voedsel dan zal de bevolkingsgroei ook afnemen. Kinderen zijn dan niet meer nodig als oudedagsvoorziening. Dan moeten we wel zorgen dat de hulp op de juiste plek komt en niet in de vorm van geld naar die foute leiders gaat.

En dan moeten we ook de paus nog afschaffen. Zolang de paus blijft roepen dat geboortebeperking een zonde is zal er overbevolking blijven.
Hey, ik had een reactie geplaatst… Of iemand de film Soylent Green gezien had.
Vind ik niet meer terug, misschien gewist omdat het heel erg off topic leek?

De film gaat over een overbevolkte wereld waarin het voedseltekort wordt opgelost door voedsel te produceren van datgeen waar een overschot aan is: juist, de mensen…

Ik zeg overigens niet dat dat de oplossing voor ons brandstofprobleem is ;)
Ze moeten ECHT ophouden met Biobrandstof…. waarom ga je voedsel dat mensen nodig hebben om te overleven gebruiken voor brandstof in je auto??? Dat is vragen voor problemen! DOM DOM DOM…..
Natuurlijke selectie gaat alleen op voor de meeste dieren. De mensheid zit anders in elkaar. De mensheid is succesvol en overleeft omdat wij opkomen voor elkaar, ook al kennen wij elkaar niet. Toevallig vandaag, 5 mei, vieren wij dat totaal vreemden ons kwamen bevrijden. Zat de mensheid zo niet in elkaar dan waren wij nu niet vrij geweest. De mens was niet zo geëvolueerd als wij niet constant die vergaande samenwerking hadden gedaan.

Zo ook moeten wij inventief zijn met het wereld voedsel tekort. Door onze gecombineerde kennis zijn er best mogelijkheden zodat iedereen redelijk welvarend kan leven. Dat wil zeggen geen honger. Flexibiliteit genoeg.

Ik kots op de mensen die hier nota bene de dag na 4 mei zitten te prediken dat mensen opgeruimd moeten worden. Inderdaad zou ik zeggen begin lekker bij jezelf, ik denk dat de maatschappij meer gebaat is bij een gehandicapt iemand dan iemand met een geest zo ziek!
Ok dan…jullie hebben allemaal gelijk…wij moeten ons schuldig voelen op hetzelfde moment dat de Chinezen hetzelfde doen als wat wij een eeuw terug deden.
Mensen zijn roofdieren…ROOFdieren. Wij Roven!!! Stelen van andere om ons eigen goed te doen…Het is zo…
Wij ‘westerlingen’ hoeven ons echt niet schuldig te voelen, it’s just the way it is…, kill and being killed, macht, territoruim…
Ik kan echt niet geloven dat er hier zoveel linkse sukkeltjes zitten.
Wij maar schuldig voelen en toegeven (miljarden naar Afrika sturen, en voor wat? Wij hebben geen reden om ons schuldig te voelen…), terwijl China en Arabische landen maar blijven groeien, en groeien, en groeien….totdat moment dat ze boven ons uit stijgen. Dan lacht iedereen met ons…
Alweer over Afrika: Wij zijn ook beroofd, kapotgemaakt door de Duitsers en toch…hebben wij alles weer opgebouwd en hoor je ons niet klagen…Terwijl Afrikaantjes wat gaan liggen schreeuwen van : ‘jullie dat, jullie dit…’ Nee, wat kunnen wij doen om het weer op te bouwen? Zo moet het
En dat mensen mij vergelijken met een racist…uhm dat heeft er niets mee te maken. Ik ben gewoon geen softy, maar een protectionist…iemand die vooruitblikt, met behulp van het verleden….
En ja ik vind nu eenmaal dat Nederland meer is dan de rest, maar ik heb respect voor ander culturen, maar die andere culturen mogen niet naar hier komen!!!
Maarja; nu word ik uitgemaakt voor iemand die niet weet wat hij zegt…we zullen zien, we zullen zien…pfff
@NuttelozeBPM
De chinezen werken heel anders. Die zien Afrika als een nuttige in en export markt. Afrika en China gaan daarvan profiteren. Wij zuigen de Afrikanen alleen maar uit.

En zonder hulp van buitenaf had jij nog Duits gesproken, maar als ik jouw reacties zo bekijk dan had je dat waarschijnlijk een niet zo groot probleem gevonden.

Het feit dat jij mensen met een andere kijk op de wereld sukkeltjes noemt zegt heel erg veel over jouw.
@JP .. de mensheid en elk individu is pertinent egoistisch ..
ook al lijken somige handelingen sociaal is het toch geboren uit egoisme/noodzaak en zelfbehoud .. ALTIJD ..

@autoblogger .. ik weet het .. way out of line ..
maar wel goed dat er af en toe zelfreflecterende topics zijn ..
“De chinezen werken heel anders. Die zien Afrika als een nuttige in en export markt. Afrika en China gaan daarvan profiteren. Wij zuigen de Afrikanen alleen maar uit.”

Dat had je gedacht. Erg naïef om zo te denken over de totalitaire nog steeds communistische Chinezen. Ze kijken neer op zwarten zoals in Europa nooit het geval geweest is en buiten de zwarten met meer meedogenloosheid uit dan het Westen ooit gedaan heeft (met uitzondering van de Belgische Koning Leopold II misschien).
@Autoblogger:

autoblogger schrijft,

“4 May 2008 om 23:05
@JPM: “Speculatie en Westerse uitbuiters zijn de grootste oorzaak van honger, niet de biobrandstof.”

Dat klopt, maar de huidige prijsexplosie is (volgens Ziegler) wel veroorzaakt door biobrandstof!Ik zou gezegd hebben: dat klopt NIET, maar de huidige prijsexplosie is wel degelijk veroorzaakt door biobrandstof!

De Groenen hebben hun eerste hongersnood op hun geweten! (onder wiens impuls is er anders begonnen met biobrandstoffen?)

Ook de misantrope (=mensenhatende) gedachte dat er teveel mensen zouden zijn, is van oorsprong een gedachte van de milieubeweging, die vinden dat “Moeder Aarde” niet meer dan enkele miljoenen mensen kan onderhouden. Extreemrechts heeft die gedachte opgepikt.

Ik sta echt met open mond te kijken bij het gemak waarmee zovelen hier hun medemens onbestaande staan te wensen.
@ZOEF .. dank u .. dan hoef ik dat niet te schrijven ..

@JP .. geloof mij .. ik handel nogal eens met chinezen ..
de beste/betrouwbaarste lui om mee te handelen .. maar hun rekenen constant 1+1=3 .. en deal is deal ..
ook het regime is daar voor de eerste 60 jaar al uitgestippeld ..
een 4 jarige cabinets periode is dom en kortzichtig ..
@Zoef: er is een verschil tussen de algemene oorzaak en de oorzaak van de recente prijsexplosie, vandaar dat de uitspraak van JPM wel klopte;)
“Dat had je gedacht. Erg naïef om zo te denken over de totalitaire nog steeds communistische Chinezen. Ze kijken neer op zwarten zoals in Europa nooit het geval geweest is en buiten de zwarten met meer meedogenloosheid uit dan het Westen ooit gedaan heeft (met uitzondering van de Belgische Koning Leopold II misschien).”

Nee, het westen had veel respect voor de ‘nikkers’ en als we ze in schepen naar (Zuid) Amerika vervoerden vonden we het ook altijd heel vervelend als ze het niet overleefden…

Ongelofelijk wat een hoop rechtse sukkels hier zitten!

Als je (tegen je schuld) arm bent verdien je het niet om te leven, maar als je dom en antisociaal bent wel? En dan mag je nog stemmen ook? Gekkenhuis!
Tja …. zoals ik de commentaren hier lees ziet de toekomst er voor Nederland somber uit. Ikke ikke ikke en de rest kan stikke. Het sociale medenleven gaat tot de voordeur. Ben toch blij dat ik maar vertrokken ben.
@C6.R .. oooowww jij denkt in geld .. ook armoedig zeg ..
ik maar denken dat domme en asociale mensen ALTIJD arm zijn ..

@bob .. blij dat je vertrokken ben ??
was dat een daad uit egoisme/zelfbehoud of noodzaak ?? alle3 mag ook ..
@lincoln

Ooooooowwwwww, dus jij bent arm?!….ook armoedig zeg….
@Rick dos .. dat is relatief .. maar ben me wel bewust niet “perongeluk” sociaal te zijn .. het heeft altijd een rede ..
het moet altijd een genoegdoening creeren ..

voel me wel rijk met dat bewust zijn ..

op financieel vlak weet ik dat geld alleen maar goed voor je kan zijn als je zelf goed voor je geld bent ..

van geven is nog nooit iemand arm geworden .. van weggeven wel ..
@Rick dos ..
met koninginnendag heb ik de schutting bij een ouwe kluizenaarster 3 huizen verderop geplaatst voor een glaasje ranja ..

is dat een goeie daad ??
of had ik geen zin in een vrijmarkt met zombies en dronken mensen en was het heerlijk weer voor fysiek zware arbeid ??

voor het geld wat ik niet aan een nieuwe BMW uitgeef hou ik een hoop mensen aan het werk en in leven ..
voor dat zelfde geld hou jij een hoop mensen bij BMW aan het werk en in leven ..

dat bedoelde ik met relatief en bewustzijn ..
@Rick dos .. hallo .. geef es effe antwoord .. en lang een beetje ..
heb niet zonder rede op “plaats reactie” gedrukt .. ben geen philantroop hoor ..
@lincoln

Ik heb voor een paar duizend euro, en dat is meer dan twee, aan microkredieten uitstaan. Zie ik er ooit wat van terug? Als zij geluk hebben wel. Ik ben in de stellige overtuiging dat je beter iemand kan leren vissen dan het vis te geven. Neemt niet weg dat je je medemens kan helpen EN ook nog geld overhebt om de mensen van BMW aan het werk te houden. Wat overigens een ridicule argument is in deze discussie. Maar goed, het geeft wel weer de gedachtegang van jou in deze issue.
@Rick dos .. ik wilde niet over micro-kredieten aan de haal gaan .. maar omdat jij er over begint ..

ga je ook wel eens naar die mensen toe om ze te leren vissen ??
verantwoordelijk met hun administratie en uitgaven om te gaan ??
of laat je daar een vis achter en zoek het maar uit ??


dat je er nooit wat van terug ziet dat is duidelijke zaak en dat maakt ook nix uit ..
@Rick dos .. en “krediet” verstrekken is niet het zelfde als weggeven ..
het betekend dat iemand een schuld bij jouw heeft ..
@lincoln

Nee, dat wordt allemaal geregeld voor me. Delegeren noemen ze dat.

Maar zoals ik al zei; je gedachtengang is duidelijk.
vreemd in je laatste zin in je vorige comment suggereerde je toch heel iets anders.
@Rick dos .. schuld is schuld .. er van uit gaan dat je het niet meer terugkrijgt is een 1zijdig verhaal en geldt alleen voor de verstrekker ..

maar JIJ voelt je daar goed bij .. en JIJ hebt de keuze gemaakt dat te doen .. dus is het een egoistische daad ..

en van die “meer dan 2” ben ik niet onder de indruk ..
Dat jij er niet van onder de indruk bent, zal mij een biet wezen.

Hey, weer egoistisch.
@ lincoln
cit. maar JIJ voelt je daar goed bij .. en JIJ hebt de keuze gemaakt dat te doen .. dus is het een egoïstische daad ..

een beetje een woordspelletje wat je nu speelt. omdat je een keus maakt ben je egoïstisch, zeg je…

wat mij betreft komt egoïsme voort uit teleurstelling. het is niet een enkele handeling maar een houding en manifesteert zich door uit te gaan van de slechtheid van de mens.
Rick, verstrek je die kredieten via Kiva? Hoor daar goede verhalen over.

lincoln, je gedachtegang is me volstrekt onduidelijk. Het goede van microkredieten is dat het gaat om het helpen zichzelf te ontwikkelen en niet alleen om het geven van geld. Daar schiet diegene die het geld leent op langere termijn veel meer mee op. Dat heeft verder geen reet te maken met het afkopen van je eigen gemoedsrust wat je lijkt te suggereren.

Dat heeft verder trouwens al helemaal geen verband met het geld, waar je hard voor gewerkt hebt, dat je wil uitgeven aan zaken die voor jezelf belangrijk zijn. Anders kunnen we bij deze iedereen die nog in NL woont een egoïst noemen, heb dan de kloten om alle schepen achter je verbranden en met al je geld richting een ontwikkelingsland te gaan en daar mensen te gaan helpen in plaats van een beetje te klooien hier. Put your money where your mouth is.
@ Lincoln: Ik denk in geld? Arme mensen, mensen in ontwikkelingslanden, mensen met minder kansen in onze wereldwijde economie, hoe je het wilt noemen. Ik heb geen schijt aan die mensen, daar gaat het om! Als mensen het niet op kunnen brengen om met anderen mee te voelen, zich in hun situatie te verplaatsen dan vind ik dat getuigen van een gebrek aan intelligentie en menselijkheid.

Domme en antisociale mensen zijn niet altijd arm nee! Dat bewijzen hier genoeg mensen (alle Nederlanders zijn f*cking rijk vergeleken met de rest van de wereld)

@ Rick Dos: Leren vissen is inderdaad beter dan vissen uitdelen, het probleem is dat door zowel regeringen in “de derde” wereld als regeringen en bedrijven in “het westen” het vissen er niet makkelijker op wordt gemaakt.

Groeten van een “visinstructeur” in Cambodja.
@sebastiaan ..
@Floris ..
@C6.R ..

geld is er altijd .. er bestaat geen geldgebrek ..
er besaat wel stagnatie .. en dat is wanneer er geld blijft hangen en niet rolt ..
ook wel een crisis genoemd ..

geld moet je eigenlijk zo snel mogelijk vanaf .. je bepaald zelf waar je het aan uitgeeft .. en voor sommige mensen is het fiscaal interesant om een “goed doel” te steunen ..

aangezien ik een gezond wantrouwen heb jegens “goede doelen” en eigenlijk elke multinational .. en ik toch wel eens uit onverwachte hoek geholpen ben door aardige mensen in den vreemde .. ben ik ook de beroerste niet ..
maar er moet wel vooruitgang geboekt worden en winst gemaakt ..

anders kan ik het beter meteen overmaken naar de bankrekening van Mugabe .. en daar blijft het dan weer stilstaan .. niet goed ..

geld uitgeven is dus altijd een goed doel .. je bepaald alleen zelf wat je er voor terug krijgt ..
o,ja .. en egoisme is geen scheldwoord hoor ..
het is het meest pure en aardse in een mens ..

hier nog een stukje toekomstvisie die al voor een groot deel in beweging is ..

maar al met al houd de chinese regering de amerikaanse overeind .. omdat daar de meeste consumenten zitten ..
en kopen ze stukje bij beetje de meest vruchtbare grond in afrika waar de blanke boeren uit pure racisme uitgeknikkert zijn ..
en gaan daar gigantische akkers maken puur voor de bio-brandstof ..
hongersnood zal daar blijven bestaan zoals het daar altijd gaat ..
westerlingen zullen zich constant schuldig blijven voelen en de zwiterse bankrekeningen van de heersende staatshoofden blijven spekken ..
@Lincoln. Bob moest toch wat centen verdienen om vrouw en kind te voeden. In Nederland was dat op dat moment helemaal niet mogelijk en Bob houdt er niet van om zijn hand op te houden en te profiteren van de zorgmaatschappij. Nu is het de VS .. voor hetzelfde geld had het Japan of de UAE geweest.
@Rick dos .. dat klonk inderdaad niet vriendelijk en had al spijt toen ik “plaats reactie” in drukte .. en dat is ook niet de insteek ..
heeft niet met het bedrag of percentage te maken ..
en iedereen vindt/hoopt dat ie zijn geld goed besteed ..

IK beleef geen plezier aan geld uitgeven .. maar wel aan investeren ..
ben niet geheel onbemiddeld en IK werk graag en hard .. en heb wat projectjes (voorgefinancierd) lopen wat plekjes op de wereld ..
maar IK wil wel dat die lui trots kunnen zijn op wat ze genereren ..

en dat doe IK puur uit egoisme .. want IK vind dat IK mijn geld goed besteed op die manier ..
@bob .. de zorgmaatschappij ?? is dat ook liefdadigheid ??
daar lopen toch alleen maar mensen met ontevreden smoelen ??

eind van de dag wil niemand zijn geld voor nix .. want dat is armoe ..
Eurocommissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) zei dinsdag dat de gevolgen van het biobrandstoffenbeleid voor de voedselprijzen wel meevallen.

Fischer Boel zei dat de stijgingen van de voedselprijzen niet enkel negatieve gevolgen hebben. Zo zouden de hoge prijzen ervoor zorgen dat de westerse landen de ontwikkelingshulp die ze aan onder meer Afrikaanse landen bieden doelgerichter maken.

Via http://www.nu.nl/news/1554463/34/rss/EU_ziet_geen_gevaar_in_biobrandstoffen.html
@ Lincoln: in het begin kon ik je nog wel volgen, maar het wordt steeds onsamenhangender…

Je hebt een interessante wereldvisie die niet de mijne is, en verder volgens mij niet heel erg op de werkelijkheid is gebaseerd. Een beetje een geval van de klok horen luiden maar niet precies weten waar die klepel nou hangt…
911 is volgens jou zeker ook het werk van de Mossad om de VS tegen de moslims op te zetten?
@C6.R .. vertel me liever op welk punt het je verwart .. dan kan ik daar duidelijkheid in scheppen ..
want ik ben van mening dat het nogal een 1+1=2 verhaal is .. waarin ieder zijn eigen belang heeft ..
@C6.R .. jij zit nu in cambodja .. mooi land .. lekker eten en de mooiste wegen ter wereld .. maar heb jij daar arme mensen gezien ??

o.k. ze kunnen geen wasmachine betalen .. en ze kopen liever een 125cc motortje op krediet dan hun kinderen naar een goede school sturen ..
en ze offeren belachelijk veel voedsel aan hun goden ..
en ze hebben een enorm probleem met buitenlanders (vietnamezen) met alle aids-problemen vandien ..

dat noemt men lands wijs lands eer .. en om die lui te leren vissen is harstikke leuk voor jou ..
in nederland zijn trouwens ook nog een hele hoop mensen die niet kunnen vissen .. had dat niet dichter bij de deur geweest ??
In Nederland kan iedereen vissen veel mensen willen het alleen niet, en als je het echt niet kan dan is er altijd nog een overheid die je van vis voorziet.

In Cambodja wil iedereen vissen, maar velen kunnen het niet. En hier is geen overheid die ze van vis kan voorzien.

Wiens schuld is dat?

Van de overheid hier? Van de mensen hier? Van “het westen”?

Ik denk van allemaal gedeeltelijk. Alleen niet iedere “schuldige” is in staat om er wat aan te doen.

Wat mij betreft is het dan niet meer dan menselijk en normaal dat je die mensen helpt in plaats van ze dood wenst.
De verwarring ontstaat bij mij hoe je van allerlei meningen en bij elkaar gezochte halve waarheden een 1+1=2 verhaal probeert te maken. Case in point: je kennis van de problemen in Cambodja…
@C6.R .. de dood in wensen ?? nou ben ik jou effe kwijt ..
we hebben het hier toch over levende mensen ??
mensen die gisteren ook konden eten ?? toen er nog geen blanke held was ..

er is in die landen nml een ECHT sociaal stelsel .. dat noemen ze FAMILIE ..
kinderen ipv bejaardentehuis ..
oma ipv kindergarten ..
en natuurlijk religie voor de kinder/ouderloze ..
gelukkig begrijpen die mensen dat daar wel ..
kinderen neem je voor je ouwe dag .. puur uit lijfsbehoud ..
puur egoistisch .. investeren in je kinderen betaald uit ..

maar vertel nou effe duidelijk op welk punt ik niet duidelijk ben ..
landbouw is de sector waar op europees niveau de meeste subsidies naar toe gaan. wat jammeren jullie hier… als biobrandstof gepromoot wordt kunnen al die apelande gewassen voor biobrandstof gaan produceren

HET probleem is dat dit weer in handen is van een maffia wereldje die de landbouwers uitbuiten en de biobrandstof duur verkopen.

geef de landbouwers een eerlijk loon en dit kan de hele wereld redden !!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).