De auto gaat volledig op de schop!

Auteur: , 39 Reacties

Als auto's er uitsluitend nog zouden zijn om strikt rationeel en vooral veilig van A naar B te rijden, is de vraag gerechtvaardigd of veel van de voorzieningen die thans in auto's te vinden zijn, binnenkort worden geïntroduceerd of nog worden ontwikkeld, niet volmaakt zullen overbodig worden. Daarbij ga ik er wèl van uit dat de criteria die nu nog gelden als het om leuk, mooi, lekker, vroemmmm, V8 of plankgas gaat, grotendeels zullen verdwijnen of in elk geval volstrekt anders zullen worden ingevuld. De vraag is of je in de westerse wereld, waar de wegen zo langzamerhand helemaal vollopen met blik, de rede niet moet laten zegevieren over het oergevoel om de situatie niet volledig uit de hand te laten lopen. De rede kan ook als drogargument worden gebruikt natuurlijk. Hoe zou de auto(wereld) er uit komen te zien als er ècht maatregelen zouden worden genomen?

Niet alleen uit oogpunt van milieu, maar domweg vanwege volstrekte overbodigheid mogen personenwagens met motoren die een grotere cilinderinhoud hebben dan pakweg 1500 cc en/of een groter vermogen dan 75 kW niet langer worden verkocht. Qua luxe is geen enkele beperkende bepaling van toepassing. Het aankleden van de auto en het toepassen van luxe accessoires zal uitgroeien tot een primair gevoel als het om auto’s gaat. De techniek wordt geheel ondergeschikt aan dat gevoel. Het zal inhoudelijk een totale cultuurshock betekenen voor mensen die (nog) houden van auto’s die uitsluitend nog in musea en in privéverzamelingen te vinden zullen zijn. Toch hoeft de auto daardoor niet per definitie saai te worden. Alleen de perceptie van de auto zal veranderen. De gevoelens als je in de auto zit, krijgen een andere dimensie. Het rijden wordt teruggebracht tot een logische gebeurtenis waarbij het nog slechts gaat om zo comfortabel als mogelijk is (lees: als wat je kunt of wilt betalen) van de ene locatie naar de andere te rijden. Misschien komen er nostalgische autogeluiden die gekoppeld worden aan het toerental van de motor. Beleef je toch nog wat motorplezier, ook al staat het geluid op een USB-stickie.

Ofschoon de auto in de basis blijft wat hij is, spreekt het voor zich dat er grote veranderingen komen. In 2006 maakte de Europese Commissie kenbaar dat er nieuwe veiligheidseisen zouden komen. Aan die commissie hecht ik net zoveel waarde als aan de mening van een kleuterklas. Als ik lees over bel- en weksystemen in auto’s krijg ik jeuk op plekken die geen nadere aanduiding behoeven. Als de commissie het heeft over autonome cruise control-systemen die botsingen moeten voorkomen, is dat domweg de voorbode van een totale ommezwaai. Vroeg of laat komt er een systeem dat automatisch afstand bewaart, automatisch corrigeert, automatisch remt en dat de auto volledig uitschakelt als er een dronken idioot achter het stuur zit. Een verplichting om die voorziening in elke auto te bouwen die op de weg rijdt, acht ik niet onmogelijk. Toen ooit de reflector op fietswielen verplicht werd gesteld, moesten we toch ook allemaal van die kermisattributen monteren? Met klassieke auto’s wordt geen rekening gehouden. Als we geluk hebben, mogen die nog één keer per jaar een dagje uitgelaten worden, maar verder moeten ze op stal en mag je er alleen naar kijken.

Minister Eurlings haalt nu al het journaal als hij meldt dat je in elke auto hamertje tik moet kunnen spelen. Hij wil liefst zes miljoen hamertjes – in elke auto eentje – omdat er soms een sufkop in het water belandt. Dat de overheid dus bijzondere ideeën heeft, valt moeilijk te ontkennen. Dat zal dus vroeg of laat wel resulteren in maatregelen die de gemiddelde automobilist zal uitleggen als de hel op de weg. Automodellen als SUV, PC Hooft-tractor en pickup zullen uit het straatbeeld verdwijnen en zo onlogisch is dat misschien nog niet eens. Mensen met een minderwaardigheidscomplex zullen in elk geval een andere keuze moeten maken.

Elke auto is voorzien van een reader die de bestuurder herkent en alleen start als de bestuurder al zijn boetes heeft betaald. Alcohol in het verkeer is ondenkbaar, de auto ontdekt alles. Niet alleen als de bestuurder naar drank stinkt, maar ook als de bestuurder aarzelend rijdt, te snel rijdt of bochten te ruim neemt. Dat wordt feilloos geregistreerd en automatisch beboet. Alle boetes worden op een speciale kaart vastgelegd en door de auto gemaild naar een controlecentrum. Eéns in de maand ga je naar het postkantoor en krijg je – uiteraard na betaling van alle boetes – een nieuwe kaart. Fraude, in welke vorm dan ook, wordt bestraft met tien jaar onvoorwaardelijk rijontzegging. Wie een tweede keer de kluit belazert, mag nooit meer rijden.

Om het vermeende CO2-probleem te misbruiken wordt privéverkeer op werkdagen verboden. Werkgevers zijn verplicht om bij een aantal beschreven beroepsgroepen werknemers drie dagen thuis te laten werken, waarbij de computer automatisch de werkzaamheden vastlegt en doorstuurt naar de baas ter controle. Webcam-controle is toegestaan gedurende werktijden. Vrachtwagens mogen alleen nog ’s nachts rijden, niet inhalen en leeg rijden is verboden. Rekeningrijden wordt afgeschaft, de brandstofprijs wordt met 400 procent, of misschien nog meer, verhoogd. Autorijden wordt voor de happy few en volledig gecontroleerd. Voorzieningen als airbags, traction control en heel veel andere voorzieningen hebben hun langste leven gehad. De centrale computer zorgt dat hard rijden niet meer kan, dat botsen niet meer kan, dan er nauwelijks nog iets wel kan, anders dan als een ouwe zak van A naar B sukkelen. Flitspalen gaan verdwijnen, maakt dat u een beetje blij? De jaarlijkse opbrengsten van die dingen worden hoofdelijk omgeslagen op alle autobezitters, zodat de inkomsten niet niet zullen verminderen. Welkom in Utopia? Nee hoor, je hoeft geen visionair te zijn om te zien dat de auto vroeg of laat volledig op de schop gaat. Geniet er nog maar even van.39 reacties

Een restrictie op motorinhoud werkt belemmerend. Als CO2-uitstoot echt het probleem is, dan moet je daar op sturen.
Tot nu toe kwam ik hier voor leuke nieuwtjes of mooie plaatjes, maar hier krijg ik nachtmerries van..

Wel een goede column. Of is het een profetie?
Ik verheug me er nu al op..
Van de gedachten van die automatisch bestuurde auto’s wordt ik een beetje bang eigenlijk. Een eigen inbreng in het rijden, mits de computer in het kastje het maar goed vindt. Bah!
Alcoholcontroles en zulke dingen in de auto kan ik me nog prima in vinden, gisteren nog een dronken idioot in Wageningen die op een fietsend gezin is ingereden.

Maar voor de rest.. Ik spring snel even in de auto, nu het nog allemaal redelijk mooi weer is in autoland.
Gelukkig is deze toekomstschets heeeeeeeeel onrealistisch:)
Euhm… hmmm. Tikkeltje negatief bekeken. Dat de auto volledig onder controle van computers zal komen is logisch. Automatisch beboeten zie ik nog niet gebeuren. Je zal namelijk nergens sneller kunnen dan dat de computer toelaat. Dus geen boetes meer.

En, pluspuntje van automatische mobielen, op de snelweg kan je veel sneller. Met 200 per uur op een meter van elkaar rijden wordt dan namelijk veilig. Dus dat van die kleinere motoren denk ik ook niet. Het worden gewoon auto’s op water. (nee niet waterstof, gewoon water)
Oja, en aangezien je auto zelf stuurt, kan je ladderzat naar huis rijden. :P Das pas een goeie evolutie.
@Esprit De Flandre,
Water zou nog een oplossing kunnen zijn ja.

Maar ik had ook gehoord dat magneten ook een oplossing zou kunnen zijn.
De auto’s zijn aan de buitenkant uitgerust met magneten. En als alle auto’s dezelfde magneet hebben, stoten ze elkaar af. Zo krijg je dus ook geen botsingen. Ze beweren ook dat ze dan met 200 Km per uur kunnen rijden zonder gevaar. Dit gebeurt dan in tunnels waar ze 1 meter van elkaar af rijden.

Achja, Het is nu 2008. We zien over een paar jaar wel hoe het eruit ziet.
SSS (Suzuki Swift Sport)
Leve Lotus geen extratjes puur rijden en maar een 1800 cc :P
dan heb ik liever een auto die alles zelf doet…

alsof het een persoonlijk treinwagonnetje is

kan je een beetje relaxen of werken terwijl je in je straatwagonnetje zit.

als deze hel waarheid wordt en ik heb de angst dat onze regelzieke en bemoeizuchtige bigbrother regering dat ook gaat doen, dan zie ik een grote toekomst voor bedrijven als castagna miano die je auto
Waar ik eigenlijk vooral benieuwd naar ben is waar de overheid mee aan komt zetten als de auto met verbrandingsmotor is vervangen door elektrische en/of waterstofmotoren. Dan is er immers geen CO2-uitstoot meer van auto’s? Hoe gaan ze dan belasten?

Ik denk dat dan de aap uit de mouw komt en ze niet anders kunnen dan toegeven dat de auto meer dan 100 jaar als pure melkkoe is gebruikt, en dat ook met auto’s die totaal geen CO2 uitstoten het uitmelken gewoon verdergaat met een bepaalde belastingsvorm die niet CO2-gerelateerd is…
Emerald Green Jag
Dit artikel riekt naar Marxisme, Leninisme, Maoisme en, ja, zelfs naar Calvinisme.

Allemaal gelijk. Geen emotie meer. Geen eigen smaak er meer op nahouden, (hoe wanstaltelijk die ook voor een ander mag zijn). Niet meer boven het Hollandse Maaiveld der middelmatigheid uit kunnen steken.

Kortom: de lol van autorijden wordt dood gemaakt en verworden tot een proletarisch vervoermiddel, gecontroleerd, gereguleerd en bepaald door een alom vertegenwoordigde overheid.

Heeee, schets ik nu het ideaalbeeld van de SP? ;-)
@ lionspeed,

die auto’s raken elkaar misschien niet, maar neem van mij aan dat zo’n gigantische vertraging in zo’n korte tijd je net zo goed ‘nekklachten & hoofdpijn’ bezorgt
Elke keer als ik naar Overhaulin op Discovery channel zie, denk ik, wat zijn die Noordamerikanen toch geluk zakken. Grote auto’s, grote motoren, veel plaats, goedkopere benzine,….
Wij hebben kleine motoren, geen plaats, dure benzine,…. en we zijn op weg naar een Big Brother maatschappij.
binnenkort kunnen we onszelf door een kabeltje ‘beemen’ naar een andere plek, dan hebben we de auto helemaal niet meer nodig..
in Star Trek leek t nog onrealistisch maar toch…


Beam me up Scotty…
Ted, wat jij noemt zou ik eerder een soort van verkapte slavenarbeid noemen. Wél de auto moeten besturen, maar niet zelf mogen kiezen wat je doet.
Ik zie liever dat we dan allemaal in een soort van Pivo2’s stappen waarbij je écht niets meer hoeft te doen, zoals bijv. rustig de krant lezen terwijl de auto je naar je bestemming brengt. Misschien nog even een potje kaarten met één van je carpoolende medepassagiers. Voordeel t.o.v. het o.v. is dat je gelijk op de juiste plek aankomt, en dat het dus nog zuiniger is ook.

Maar niets kan naar mijn mening het echte rijgevoel vervangen. De vrijheid die je hebt om te gaan waar je maar naar toe wilt. Prachtige Alpenpassen bedwingen met je eigen machientje. Ik zou het verschrikkelijk vinden als de overheid mij die vrijheid zou ontnemen.
Zo’n vaart gaat het niet lopen denk ik. Als de overheid op een punt komt dat ze dit kan maken dan is er geen spraken meer van een overheid… maar van een dictatuur. Of zal heel autorijdend Nederland zich daar zomaar bij neerleggen?
Maar voordat die dictatuur er is, wordt de autorijder de keel al dicht geknepen door olieprijzen, als het inderdaad vaart loopt met het opraken van olie. Dan wordt autorijden iets voor de elite, net als vroeger. Vandaar uit komen we allemaal in een elektrische auto terecht, of in een soort openbaar vervoer zoals je in sci-fi films ziet.
leuk verhaal….maar dit onderwerp is een gebed zonder eind…..uiteindelijk komt het hier op neer,…de mens graaft z”n eigen graf.
Hopelelijk gaat het allemaal niet zo snel gaan!

En de olie zal toch op zijn binnen 50 jaar, dus het zal wel moeten veranderen… Maar als het zo snel gaat, kom ik op straat protesteren! Hopelijk zal het hier in België iets trager gaan :-P Maar als het aan de snelheid zal zijn van de huidige regering, denk ik dat het nog lang zal duren :-)

Mooie collum!
Ach ja….. als je een keer niets te doen hebt.Ik denk alleen dat door minder draconische maatregelen de regering plus het vorstenhuis en de europese commissie eerder zullen vallen.
ach waarom ook niet. Eens kijken wat voor ceatieve oplossingen er weer bij gaan komen om autorijden “weer” leuk te maken.

We moeten ook niet als een stel angstige paardemenners uit 1878 naar de vooruitgang gaan zitten kijken en roepen dat de koeien zure melk gaan geven.

Er zitten mi wel degelijk voordelen aan geleid autoreiden, minder files en ongelukken, krantje lezen terwijl je van Groningen naar de randstad rijdt. Je coupé niet hoeven delen met luide bellers, roken waar je maar wilt, minder brandstof verbruik. Vergeet ik nog iets?
En dan lees je dit: http://core.tweakers.net/nieuws/53314/microsoft-gaat-software-leveren-voor-autos-van-kia-en-hyundai.html

Voortaan vraagt de airbag eerst “Weet u het zeker?” voordat ie uitklapt :P

Of je rijdt in je utopische autotje en ineens wil het ding geen kant meer op vanwege een bsod :D
Er is weinig tegen het verhaal van Ted in te brengen. Zo’n toekomst is onvermijdelijk. De vraag is echter wanneer?. Want de legacy van infrastructuur en auto-lobby (en dus de economie) is nogal afhankelijk van de huidige vorm. Ik schat dat het nog minstens 100 jaar duurt voordat het echt zover is als Ted beschrijft.

Tot die tijd zullen er wellicht hybride vormen van het huidige transport en infrastructuur en de nieuwe worden ontwikkeld. Maar de overgang wordt een langdurig proces.

Denk ik.
@knorrit
Niets kan rijgevoel vervangen. Sterker nog: het ontnemen van je rijgevoel, maar het wel belasten, vind ik pure diefstal;

@veyronlover
Leterme heeft het vooralsnog te druk met BHV…

@Sacha
De overgang is een langdurig proces. Gelukkig maar. We gaan de invloed van de verfoeide chip binnen vijf jaar step-by-step ervaren en de volledige controle door een chip binnen 10-20 jaar, waarna de autowereld binnen 30 jaar volkomen is veranderd. Dat lijkt lang, maar is het niet. De techniek die zoveel moois heeft gebracht, kent ook een donkere kant en die gaat zich tegen ons keren. Dat is geen doemdenken, maar een vervelende realiteit.
6 miljoen hamertjes? in die van mij zitten er al standaard 2 gemonteerd…
maar goed, als je straks in het verkeer niks meer kan overkomen heb je die hamertjes dus ook niet meer nodig.
rationeel en vooral veilig van A naar B te rijden, is de vraag gerechtvaardigd of veel van de voorzieningen die thans in auto’s te vinden zijn, binnenkort worden geïntroduceerd of nog worden ontwikkeld, niet volmaakt zullen overbodig worden.

Die eerste zin loopt niet helemaal lekker op het einde.
was van het weekend in een bouwmarkt ..
en daar waren mensen bij het inmiddels al lege schap van de hamertje tikkies aan het discuseren over de belangerijkheid van zo,n hamertje !! echt waar ..

da,s dan toch wel knap van Eurlings ..
@Stephan
inderdaad… : overbodig zullen worden.
Dat krijg je als Nederlander in België….

@Lincoln
Zo’n hamertje is in veel gevallen overbodig en bovendien is het gros van de mensen dat te water raakt direct in paniek. Of ze dat ding dan kunnen vinden en gebruiken, ik weet het niet. Zeker is dat je een zijraam er met relatief weinig kracht uit kunt trappen. Dat zal voor oudere mensen lastig of zelfs onmogelijk zijn.
srry hoor maar, BULLSHIT en het maar blijven verpesten voor de jeugd?!
Wat een negatief artikel. Lijkt me stug dat alles zal lopen zoals hier beschreven. Denk dat het zover niet komt, de CO2 problematiek is volgens mij wel het uiterste wat hier nog zal gebeuren.

Indirect verwijst dit verhaal naar Amerika zeker, waar nu die footprint belasting van kracht zal worden. Hopelijk niet hier.
@VeyronLover
Ja hoor alsof de olie binnen 50 jaar op zal zijn :roll: Dat is een leugen die in het leven geroepen is door olie baronnen/ de overheid mafioso om prijzen de hoogte in te krijgen. Echt binnen 300jaar zullen we nog olie hebben daar ben ik zeker van.

en ontopic: wel een best leuk fictie verhaal, ik denk niet dat wij dit zullen mee maken mischien binnen 100 jaar ofzo. Ik heb nog nooit een auto gehad die minder had dan een cilinder inhoud van 3.3L en ik zie mij ook nog niet vlug met een 4 pitter rijden
Ted, dank u voor deze heel realistische column.
Hier in europa zijn ze gewoon knettergek, In china, India en andere aziatische landen smijten ze hun riskja’s wegterwijl wij er in europa opnieuw op moeten rijden.


Prijsafspraken worden overal ter wereld streng bestrafd, maar de Opec is zomaar eventjes de grootste prijsafspraken-verbond dat er is.
“Iemand doodgeschoten in Negeria? Allen $2 per vat meer!”


Autorijden (en zeker zware auto’s) gaat worden beperkt en afgeschaft, en weet je wat, het zal geen bal uitmaken, want bij het eindsommetje heeft de regering het geld dat je nu aan benzine, wegbelasting e.d. uitgeeft toch nodig.

Dus rij je nu een V8 of electrisch wagentje, je zal toch afdokken…
@Sacha
Hoe langduriger, hoe liever dat de auto-lobby het heeft, want bij elke stap moet jij een nieuwe auto kopen.
Gino_supercar
die rode g55 amg is van de neef van mn vader…die man heeft ook een aston martin AMV8 Roadster
Willem vd Velde
Ik wordt bang van dit artikel!
Ho, voordat er een nieuw soort auto op de markt komt moeten we eerst een nieuwe (hogere) belasting verzinnen!
Hierna zijn deze nieuwe voertuigen pas toegestaan.
Relevant artikel op Wired (“Car of the Future Will Know You Can’t Drive”):
http://blog.wired.com/cars/2008/05/a-data-mining-c.html
Wat een volslagen belachelijke gedachte van Ted Sluymer. Het leven loopt altijd anders dan je denkt. De soep wordt niet zo heet gegeten als het opgedient wordt. En we zij niet allemaal links de economie moet draaien. En overbodig. Wat is overbodig dus al het luxe in het levenzou dan overbodig zijn. We moeten genieten van het leven en voor veele is dat ook de auto. Een ander vervoer is niet mogelijk voor iedereen. Capaciteit van het openbaar vervoer is ook niet zo erg meer te vergroten. Ik maak er elkedag gebruik van(overvol in de spits). Het is smerig vooral de treinen en de trams door dat mensen vaak vies zijn stinken naar sigaretten enz.
@ A. de Wit

Dank voor je reactie. Dat het leven vaak anders loopt dan je denkt en soep doorgaans minder heet wordt gegeten dan het wordt opgediend, onderschrijf ik. Verder lees ik niet veel meer dat je dagelijks gebruik moet maken van een stinkend openbaar vervoer, waarvan de mogelijkheden om dat uit te breiden weliswaar theoretisch zijn, want praktisch gesproken, is het een schip van bijleg en daar brandt geen regering de vingers meer aan. Wat summierlijk onderzoek van jouw kant zou leren dat de autowereld in 50 jaar enorm is veranderd. Aanvankelijk onder technologische invloeden, maar al snel onder politiek juk. Mijn voorspelling is dat het steeds minder leuk gaat worden en dat is niet alleen een persoonlijke mening, maar een cumulatief aan factoren dat niet moeilijk voorspelbaar is.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).