Leer eens ritsen!

Auteur: , 87 Reacties

Gisteravond schreef autoblogger over de tien grootste verkeersergernissen. Één van die ergernissen vind ik een ergernis op zich, "8: op het laatste moment ritsen" en daar wil ik dan ook eens een verhaal aan wijden. Een groot deel van de automobilisten lijkt namelijk niets te snappen van ritsen en ik denk dat het merendeel daarvan ervoor heeft gezorgd dat deze ergernis in de top tien voorkomt.

Gelukkig is het tegenwoordig voor mij geen dagelijkse kost meer, maar een paar jaar terug reed ik dagelijks ruim 100 kilometer vanuit Apeldoorn naar de andere kant van onze hoofdstad, en ’s avonds weer terug. En dat waren dan de dagen met weinig reistijd, ik reed in die periode ook veel door de rest van het land en soms daarbuiten. Dan kom je met grote regelmaat situaties tegen waarbij geritst moet worden; en iedereen denkt te weten hoe het moet. Het grappige is dat die mensen de borden “ritsen na 1 kilometer” vaak interpreteren als “nu heel snel uw auto ertussen flikkeren” of “maak het leven van mensen die zich aan de regels houden zo zuur mogelijk”. Er zijn twee partijen in dit verhaal (de ritser en de ruimtegever) en omdat ik aan den lijve ervaren heb dat beide partijen er geen reet van snappen, zal ik beide situaties belichten.

In het geval van de ruimtegever ben ik de automobilist die zich op de rijbaan bevind waarnaartoe geritst dient te worden. Ik rij bijvoorbeeld op de middelste baan van een driebaansrijstrook, waarbij de linkerstrook binnenkort ophoudt te bestaan. Vaak gebeurt dan het volgende: links verschijnt een bordje met daarop de tekst “Ritsen na 800m”. Acht-honderd-meter. mensen. Niet 800 centimeter! Maar Jan en Alleman duikt vol in de rem en gooit de auto naar rechts. Stel je voor dat ze je er verderop niet tussen laten! Als je vervolgens na 800 meter stapvoets rijden nog een paar honderd meter ruimte ziet en een bordje “nu ritsen” zitten diezelfde mensen nog druk te gebaren dat ik toch echt meer ruimte had moeten geven. Dat bordje hebben ze dan weer net wel gelezen. Die ruimte hadden ze ook gekregen als ze op het juiste moment geritst hadden.

Als ik ritser ben, ben ik de automobilist die zich op de baan bevindt waarvandaan geritst moet worden. Ja, ik ben zo’n aso. Ik rij door tot het bordje “nu ritsen” en ik rij dan harder dan de meeste mensen die rechts van mij stilstaan. En dat zijn dus die losers die ervoor zorgen dat deze ergernis in de top tien staat. Allemaal gefrustreerd omdat ze stilstaan terwijl die andere mensen asociaal doorrijden over een lege rijbaan. Sorry mensen, maar die borden staan er niet voor niets! Het gaat erom dat we optimaal gebruik maken van ons wegdek. Echter, menigeen zal doorrijden over de linkerbaan zien als “voordringen” of -ja mensen, daar komt hij dan- “op het laatste moment ritsen”. Juist. En dat is dus precies wél de bedoeling. Natuurlijk, er zal een enkeling zijn die hierop heeft gestemd omdat hij regelmatig mensen over een verdrijvingsvlak ziet janken maar ik durf er geld op te zetten dat het merendeel behoort tot de gefrustreerde groep weggebruikers die zich ergert aan het selecte groepje mensen die zich eigenlijk netjes aan de regels houden.

Houdt dit in dat we met z’n allen vanuit de andere rijstroken de lege rijstrook op moeten janken? Nee. Maar we moeten wel zo lang mogelijk blijven rijden op de strook waar we zijn, tenzij we veilig naar de andere baan kunnen. Ik wil onnodig linksrijden (ergernis nummer 1) niet bevorderen natuurlijk. Maar langs een file oprijden op een volledig vrije rijstrook terwijl je je daar al bevond voor het verkeer stagneerde: hulde. Zo hoort het. U creëert namelijk ruimte achter de file voor mensen die bijvoorbeeld bij andere invoegstroken aan komen rijden en u maakt optimaal gebruik van het schaarse asfalt in dit landje. Onderzoek heeft ook aangetoond (PDF-alert, blz 24) dat zo laat mogelijk ritsen de mobiliteit positief beïnvloedt, maar dat dit doorgaans wel als asociaal wordt ervaren. Er is dus een mentaliteitsverandering nodig om het ritsen goed te laten verlopen. De automobilist moet leren dat laat ritsen beter is dan een volledige rijstrook onbenut laten en dat het de doorstroming bevordert.

Helaas ben ik bang dat ritsen in dit land nooit goed begrepen zal gaan worden. En dat “op het laatste moment ritsen” er toch weer tussen staat in de top 10 volgend jaar, terwijl de ergernis eigenlijk de kern is van de oplossing. Wat leven we toch in een vreemd landje.87 reacties

Goeie beschrijving,

Kan je ook een beschrijving geven hoe iemand moet file rijden.

Dus gewoon je rijbaan blijven houden. Want zigzaggers denken vaak dat ze sneller zijn maar uiteindelijk scheelt het niks. Heb alleen ervaring met een collega.

Vanuit de Amsterdam richting Breda file; ieder een baan gekozen. ter hoogte van Rotterdam scheelde het een auto of 3 dat hij achter mij stond ( wel op een andere rijbaan.
Hier ben ik het niet volledig mee eens. Automobilisten die op het laatste moment ritsen willen hun auto juist op de allerlaatste centimeter nog er tussen gooien. Dit zorgt als eerste voor een opstopping, aangezien er op dat moment vaak geen ruimte is.

Als je de ruimte die er 50, 150, 200 meter voor het daadwerkelijke ritsen zou benutten zou dit de doorstroom bevorderen, de irritatie verminderen en voor iedereen zou het een stuk relaxter rijden.

Ik vind dat je het erg eenzijdig bekijkt.
klopt mee eens helemaal goed en allemachtig wat rijden veel mensen dramatisch slecht op snelwegen…

Is er nog wel 1 punt (detail) wat niet direct in de alinea stond. Om file’s te voorkomen is het ook heel belangrijk om snelheidsverschillen zo klein mogelijk te houden. Zoals in je tekst staat kan het ook geinterpreteerd worden alsof je met 80 doorrijdt terwijl al het andere verkeer letterlijk stilstaat. Hierdoor zet je de file alleen maar extra dik aan…

Maar met een snelheidsverschil van 5-10km is het geen enkel probleem om nog ff een lange vinger op te steken naar de file-prutsers en kan vaak ook het makkelijkst ingevoegd worden.

Eenzelfde probleem is dat mensen NOOIT gas geven op de invoegstrook (vroeger wel). Hierdoor komt de gemiddelde Corolla Verso met 60 de snelweg opkakken en vind het dan nog gek dat vrachtwagens gaan kleven.

En een probleem met zelfde aanleiding is dat mensen VEEL te vroeg naar links gaan als ze willen inhalen. Allemaal omdat niemand in NL een ander een centimeter ruimte gunt. Hierdoor reserveert iedere L*L zijn strookje asfalt maarvast als die de kans heeft, ook al is het pas na een km dat hij dat asfalt daadwerkelijk gebruikt.

Heel erg asociaal rijgedrag, probeer er niet aan mee te doen maar ontkom er soms niet aan als iemand met 0.5-1 km snelheids verschil probeert in te halen als er een vrachtwagen opkomt.
En dat is dan weer mijn twisted vooroordeel… maar het zijn allemaal lelijke grijsaards van een jaar of 50-60 in lelijke franse of japanse autotjes die voor dit probleem zorgen :P ;)
als ik dit zo lees .. dan ben ik wel een heeeel sociale automobilist ..

blijft toch raar dat fatsoen afgedwongen moet worden ..
vreemd dat mensen niet met het kleine beetje vrijheid dat we hier in NL nog hebben kunnen omgaan ..
aanvullend op dit punt:

het meest irritante en ronduit gevaarlijke is volgens mij de vrachtwagens die 300 meter voor het ritspunt al gaan zigzaggen over de weg omdat er niemand zou voorbij kunnen! dat is echt gevaarlijk als een onoplettende automobilist van de linkerstrook de rechterstrook voorbijschiet en de vrachtwagen net weer naar links uitwijkt…

dat ze daar eerst iets aan doen!
Ik ben het helemaal met het artikel eens. En ik weet ook de oplossing voor de ergernis. Houdt het snelheidsverschil klein! Ik voeg ook altijd op het laatste moment in en ik wordt er ook altijd tussen gelaten. Zolang je maar niet al het verkeer voorbij scheurt, maar stapvoets richting het einde van de invoegstrook rijdt, is er niets aan de hand.
HELEMAAL GELIJK

er staat idd niet voor niets “RITSEN VANAF HIER” en dan zijn er idd die mafklappers die nog met groot licht gaan knipperen en je er niet tussenlaten.
Sjapoo!! Ben alleen bang, dat dit het verkeerde lezerspubliek is, Casper.
Leer eens ritsen? Ik zou zeggen leer eens al die “ritsplaatsen” weg te nemen meneertje van V en W (nee niet Volks en Wagen)

Dit is een typisch voorbeeld van theorie die leuk klinkt maar de praktijk die er doof voor is.

In theorie zou dit kunnen werken, ja. Maar de theorie gaat uit van een ideale situatie. En als je ergens niet van uit kan en moet gaan in het dagelijkse leven is het wel van een ideale situatie. De ideale situatie geldt misschien voor 10 gevallen maar het hoeven maar 2 gevallen te zijn die de ideale situatie om zeep helpen. Als je hier überhaupt al een theorie op los wilt laten dan zou ik de chaostheorie adviseren.

Theorie 80km zones. Praktijk meer mensen missen hun afslagen door 80 km zones. Theorie elkaar voorlangs passeren om van de A4 naar de A12 te gaan en de A13 naar de Utrechtsebaan (Prins Clausplein Den Haag). Praktijk, opstoppingen omdat men elkaar niet goed voorlaat of omdat er een file op de Utrechtsebaan staat.

Om hier vervolgens een appèl te doen op een mentatliteitsverandering is het zelfde als roepen om “vrede op aarde”. In theorie leuk en aardig in de praktijk een uthopie.
100% Waarheid. Respect.
IDD is een klein snelheidsverschil de sleutel tot het minimaliseren van irritatie bij de mensen die je ertussen moeten laten en het krijgen van ruimte. Ik rij dan ook vrijwel altijd bijna gelijk op met de andere rijbaan en krijg meestal gewoon ruimte (jawel, we kunnen het wel!).

Het is dan ook vooral irritant als mensen mij dan nog proberen in te halen (bijvoorbeeld over het kleine strookje aan de linkerkant, naast de rijbaan) om zo hard mogelijk naar het uiterste einde van de strook te jagen en daar iemand zo ongeveer de (ongetwijfeld lease)bak naar binnen te drukken.

De naam ritsen is erg goed gekozen…. ooit een rits gehad die scheef zat waarbij dus een handvol tandjes aan de ene kant verschoven waren t.o.v. die aan de andere kant? Dat ziet er niet uit en het werkt slecht….. zo ook op de weg. Probeer gewoon niet voor te kruipen ook al heb je haast en blijf rustig naast de andere baan rijden… ongeveer 100m voor het einde krijg je meestal ruimte als je richting aangeeft…. is dat niet zo dan heb je nog 50 meter om een ander gaatje te zoeken… (OF die vervelende kneus die je er niet tussen wil laten, duidelijk te maken dat jij (ook) een leasebak hebt of een no claim bescherming)
Eén belangrijke toevoeging op deze, uit mijn hart gegrepen ‘instructie’.
Rij met aangepaste snelheid op de ‘vrije’ linkerbaan tót je de pijlen tegenkomt. Ga dan even snel rijden als de baan naast je en wacht rustig, terwijl je even snel als de file naast je blijft rijden, tot je ruimte krijgt.
Als je dan blijft doorgassen ben je wel een aso, bij de pijlen moet je ritsen, daarvoor graag optimaal de weg benutten.

Maar ja, een beetje vriendelijk rijden is niet het grootste talent van veel weggebruikers. De meesten rijden best behoorlijk, maar er zijn helaas zat mensen die gewoon niet doorhebben dat ze de ander onnodig hinderen. Dit geldt zowel de aso-hardrijder als de onaangepast langzaamrijder.
Zoveel irritatie die leeft op de nederlandse wegen, automobilisten moeten vooral beetje leren relaxen vind ik…

De meeste irritatie komt van een soort redenering als de volgende:
“Zij die langzamer rijden dan mij moeten eerst eens leren rijden, tot dan moeten ze van de weg gehaald worden. En zij die sneller rijden moeten ze rijbewijs direkt afpakken, levensgevaarlijke snelheidsduivels”.

Volkomen absurd eigenlijk, want alvast ikzelf rijdt niet elke dag met dezelfde snelheid. Hangt een af van humeur en stressniveau en zo. Dus rijdt iemand je voorbij (bij het ritsen of wat dan ook), denk dan, zo zou ik ook doen moest ik er zin in hebben. En rijdt er iemand je “in de weg”, denk dan, ja, mijn lieve oma die rijdt ook zo.

Peace :-p
@L-fred: als alle bezoekers die dit artikel lezen zich nou aan de adviezen van de ervaringsdeskundigen hier houden dan doen er toch al snel zo’n 50.000 tot 100.000 man het in het vervolg beter…….

Als we denken dat het niets wordt, dan wordt het niets. Als we denken dat het kan, dan kunnen we wat veranderen.
En 1 minuut instructie filmpje op het avondjournaal moet dit probleem maar eens oplossen. Hoe moeilijk is dat eigenlijk?
@ Wooody: Je hebt gelijk, verkondig deze blijde boodschap. Het kan echt zoveel beter.
Zo zijn er nog heel wat voorbeelden, heb je bvb tweevaksbanen aan een rond punt, wat doen de meesten? Gewoon allemaal achter elkaar aanschuiven op het rechterbaanvak. Met als gevolg dat het linkse (bijna) volledig leeg blijft. Snappen wie snappen kan.

En wat dat ritsen betreft, ik rij tegenwoordig ook gewoon door op links, er is altijd wel iemand die te laat aanschuift en op die manier een gat laat, kan je gewoon in alle veiligheid tussen schuiven.
Zoals nu is het wel prima, ik scheur altijd de hele file voorbij en zet hem op de laatste meters er tussen. Laat de rest maar stil staan. :D
Uitgetest:

Ik woon dicht bij een snelweg, een collega van mij ook. Toevallig reden we achter elkaar toen we de aflsag naderden.
Er onstond op de vluchtstrook een file voor de afslag. Mijn collega sloot achter in de rij aan, dit schijnt sociaal te zijn echter het is een vluchtstrook, en het mag dus helemaal niet.
Ik reed door tot de strook van de afrit en wat me opviel: De vluchtstrook file stond aanvankelijk stil, maar naarmate ik dichter bij de afslag kwam was er meer snelheid en ruimte. Zonder enig probleem kon ik netjes de aflsag nemen.

Ik heb gewacht bij de ingang van de wijk op mijn collega, het scheelde 5 minuten, werkelijk !!. Een tip: Op de vluchtstrook stoppen mag niet, dus ook niet doen, ook niet voor een aflag !!
@VonStroke, die te laat aanschuift? Die gelukkig wel wat ruimte laat ipv elke halve meter te vullen met zijn wagen! Sowieso is de linkerbaan niet relaxed in de file, statistisch gezien schijnen er ook de meeste ongelukken te gebeuren, en daarnaast is links vaak zo’n stop en go baan, waarbij de rem heel vaak wordt gebruikt. Je ziet echt zo’n dom harmonica effect daar plaatsvinden van hard optrekken en nog harder moeten remmen.
Gert-JandeMan
Ik ben het er ook helemaal mee eens. Ik ben ook een van die ‘asociale’ weggebruikers die gewoon het wegennet volledig benut en dan een vuile blik of vinger toegeworpen krijgt. Wat een onzin, dat stuk wegdek ligt er niet voor niets.
Hetzelfde zie je bij een druk kruispunt van een tweebaans weg die even verderop overgaat in een eenbaansweg. Omdat weggebruikers bang zijn om die vuile blik of middelvinger toegeworpen te krijgen sluiten ze allemaal aan op de rechterrijbaan, terwijl de hele linkerrijbaan vrij is. Wat er gebeurd is dat de hele kruising vol staat met auto’s, en vervolgens de rest van het verkeer ophouden. Ik rij altijd netjes over de linkerbaan door naar het eind en voeg dan rustig in, zonder het overige verkeer te hinderen of de kruising op te houden.
Het blijft grappig. Hier in Portugal heb je geen borden voor “ritsen”. Wat je hebt is een bord wat aangeeft dat de linkerbaan ophoudt. En raad het eens… Het gaat goed. (Om eerlijk te zijn, je hebt hier niet vaak dat de linker rijbaan ophoudt, tenzij er weer een ongeluk is, maar de 2 plaatsen waar ik redelijk vaak rij waar je moet invoegen van links heb ik nog nooit problemen gehad. )
@Realhustler

klopt voor een groot deel… lijkt me de oorzaak van slecht afgestelde stoplichten? Ik ken de situatie van het velperplein bij arnhem, mensen kunnen alleen beter op de vluchtstrook gaan staan dan op de rijbaan.

Hangt er dus helemaal vanaf of het verkeer daadwerkelijk ff doorrijdt.

@W0o0dy
we gaan het maken! :D :P (misschien is er wel een soort hypnose in de site te bouwen dat iedereen moet luisteren)

@Onehp
YES! zouden mensen inderdaad eens moeten doen, autorijden is dan zoveel leuker :) Moeten (onderin)koppelrijke auto’s wel verplicht worden ;) Leuk muziekje op, laag toerental aanhouden en al de idiotie op de weg gaat langs je heen :D
Ik ben het in grote lijnen met deze blog eens. Alleen rijd ik ook op met het verkeer naast me en voeg op het laatste moment in. Nog nóóit heb ik op de invoegstrook op het einde stil gestaan. En dat komt nu juist door het doorrijden. Auto’s die langzaam in de file rijden hoeven dan niet stil te staan om te vroege invoegers voor te laten. Voordeel voor iedereen dus. Over vrachtwagenchaufeurs gesproken: Dat zijn mensen met verkeersinzicht die als ze zien dat je langzaam met het verkeer meerijdt altijd ruimte geven om in te voegen. Dit in tegenstelling tot de gefrustreerde Golfrijders die daar wat moeite mee hebben.
@Alwood: goed idee, we zetten onzichtbare teksten in de header met positieve manipulerende boodschappen als ” geef elkaar ruimte” “morgen heb jij haast en dan laten zij jou voorgaan” “agressie is nergens goed voor” “samenwerkend komen we allemaal sneller op de bestemming”
;)
Jij weet blijkbaar zelf TOTAAL niet hoe de verkeersregels ritsen voorschrijven: “Ik rij door tot het bordje “nu ritsen” en ik rij dan harder dan de meeste mensen die rechts van mij stilstaan. En dat zijn dus die losers die ervoor zorgen dat deze ergernis in de top tien staat.”

Ritsen houdt in dat je DEZELFDE snelheid aanhoudt als de auto’s in het baanvak naast je om dan in te voegen. Kijk gewoon eens naar je rits de volgende keer als je je broek dichtritst.
Ritsen is een goed idee, maar ik ga wel eerst…
Hulde voor dit verhaal!… inderdaad: mensen op de rechterbaan houden zich nooit aan het ritsen. Je kan er als linksrijder gewoon niet tussen komen omdat niemand de ruimte geeft, dus rij je maar door helemaal tot het einde… Weet niet of dit opgelost kan worden want de gemiddelde automobilist denkt alleen maar aan zichzelf (vooral in een file) en geeft een ander geen cm ruimte. Zit in de aard van het beestje vrees ik.
Feit is gewoon dat ritsen niet werkt in Nederland. De theorie erachter klinkt allemaal fantastisch, maar in de praktijk komt daar niks van. Je kunt je ergeren wat je wilt (welke partij dan ook), iedereen zit toch fout.

Er wordt gesteld dat het verkeer dat ruimte moet geven dat niet doet, maar ik vind dat gewoon onzin. Ik laat regelmatig veel ruimte (2 a 3 auto lengtes) voor ritsers, maar men vindt het kennelijk nodig om dan pas bij het verdrijfvlak te gaan ritsen. Dat is niet zo erg als een persoon dat doet, maar als vrijwel iedereen dat doet, dan sta je op een gegeven moment dus stil.

De wegen zitten vol, en de Nederlander is een aso in de auto. Allebei draagt het niet bij aan het fileprobleem
Gebruik dan die andere vrije rijstrook langs rechts… dan hoef je zelfs niet te ritsen en kom je overal veel sneller.
@Maarten & Bart: zoals ik al schreef… als we er vanuit gaan dat het niets wordt dan wordt het zeker niets….. Als iedereen die dit leest daadwerkelijk z’n best doet kan er best wat veranderen.
@ nico: ik snap de verwarring. Uiteraard bedoel ik dat ik totaan dat bordje doorrij, en dan mijn snelheid aanpas aan de andere baan.
@ Tephlon (& Rick Dos): interessant! Wat gebeurt er als we de aankondiging weghalen en gewoon borden plaatsen met ‘nu ritsen’? Misschien lost dat inderdaad een hoop op!
@w0o0dy

Ja, en dan heb je nog een grotere groep die dit niet leest (en zelfs een groep onder de lezers) en die dat dus niet doen.

Zoals ik al zei; het is nobel om op die manier te denken. Het is echter een uthopie om het te realiseren. We hebben het hier alleen dan nog maar over één factor in het hele proces.
@Casper

Dat zou nog steeds niets helpen.

Zie het niet als een rits maar als een trechter. En wat is het kenmerk van een trechter? Juist, vertraging. Krijg je teveel aanvoer dan leidt het zelfs tot verstopping.
Ik snap het ook niet. Ik rij ook door tot het bordje ‘vanaf hier ritsen’, en als ik vlák daarvoor (dus ook echt vlak ervoor) een gaatje zie, dan duik ik daar al in, om gedoe verderop te voorkomen.

Waar ik dus wel een bloedhekel aan heb, is aan mensen die bij de oprit van de A27 naar de A2 zo lang mogelijk links blijven mensen inhalen op momenten dat er file staat, zelfs voorbij het rodekruisbord. Dan heeft gebruik maken van extra wegdek geen zin, aangezien die ‘file’ niet zo lang is. En iedereen weet dat :/ … het invoegen op het einde is dan gewoon voordringen, zonder verdere geldige reden.

Dus mijn nieuwe strategie: op het midden van de weg rijden. Ik bleek een goed voorbeeld te zijn, want anderen achter me gingen dat ook doen :D
@Rick dos: als mensen zo denken wordt het alleen maar negatiever…. en dat is een zekerheid.

Als een relatief grote groep het beter gaat doen dan kan de mentaliteit verbeteren…. het is niet zeker dat het gebeurt maar het is wel een mogelijkheid. Alle veranderingen beginnen ergens en meestal op kleine schaal…. Een andere optie om er iets aan te veranderen hebben we als weggebruikers niet, dus is een poging doen het zelf in ieder geval goed te doen het enige (en dus ook meteen de beste keuze) wat we kunnen proberen.
Ja, dat kan wel zo zijn w0o0dy, maar als het allemaal zo simpel was, denk je niet dat het dan allang zo zou zijn? Je zult altijd aso’s in het verkeer hebben, en dat zal alles versterken. Want men gaat zich frustreren (het is vroeg in de ochtend, je staat weer in die klote filen, etc.), en gunt men elkaar gewoon minder. Ik heb het idee dat sommige weggebruikers het idee hebben dat ze in een soort race zitten. Altijd maar proberen om nog die ene auto in te halen, kan het niet links, dan maar rechts. En uiteindelijk schieten ze er toch helemaal niks mee op, en met een beetje pech moet het verkeer wat er achter zit op de rem.

Ik ben het helemaal met je eens hoor, het is voor een deel gewoon een mentaliteitskwestie, maar het is een beetje idealistisch om te denken dat het allemaal maar zo eventjes kan veranderen.
@ Alwood:

Of van die traag optrekkende duitse rijders die bang zijn dat hun auto dan vies wordt.
Mijn ervaring met duitse merken rijders is: Ze rijden zo hard dat ze de vouwen uit je broek rijden of ze rijden zo langzaam dat ik ze bijna wandelemnd bij kan houden.
@FrankW, ik ben het helemaal met je eens. Het bord ‘Ritsen vanaf hier’ staat niet als directe betekenis, maar het staat voor dat dat het laatste moment is dat je nog kan ritsen, en anders over het verdrijvingsvlak komt.

Het best is gewoon met +- gelijke snelheid, eventueel iets sneller langs de auto’s te rijden en gewoon op het moment dat de situatie zich voordoet van rijstrook verwissellen… Hierdoor verander je niks aan de rijsnelheid van de andere rijstroken en rij je gewoon netjes in een rij. (dat is ooit toch de bedoeling, dat iedereen met 300 km/h over de snelweg kan rijden met een metertje verschil, zonder gevaar?)
@w0o0dy

Zoals ik al zei; ookal zou de overgrote groep mensen dit wél gaan doen dan heb je maar een klein aantal mensen nodig die dit verstieren voor anderen.

De oplossing die ze hier toepassen is van zoveel factoren afhankelijk dat die goed gaan, wil je de situatie creëren die je voor ogen had. En dat is gewoon een uthopie.

Realistischer is het om dit soort knelpunten weg te nemen door ze af te schaffen.
@Rick dos: ik ken bij de A15 bij Nijmegen twee punten waar auto’s die uit moeten voegen en auto’s die in willen voegen elkaar tegenkomen. Er staat op die punten iedere dag file (op de afrit) en de uitvoegende bestuurders laten een gat open zo dat mensen die willen invoegen zonder al teveel vertraging de uitvoegende stroom kunnen kruisen en hun weg kunnen vervolgen…. Bijna iedereen houdt zich eraan, zonder enige vorm van dwang, borden whatever…..

We kunnen het wel, maar hoe meer doemdenkers en negativo’s zich op laten naaien hoe minder leefbaar het hier wordt. De enige optie is proberen het goed te doen. Die punten opheffen is pas echt een utopie…. want wie gaat dat betalen? Mensen vragen geld uit de portomonaie te trekken is nog veel kanslozer dan ze vragen een andere bestuurder voor te laten…..
En hier een video van hoe het ook kan werken…… redelijk weinig problemen als je kijkt naar hoe druk het is……..
http://www.youtube.com/watch?v=o0h7JkkJUAs
@w0o0dy

Wat ik over het algemeen zie op dat soort punten is dat men aan het begin van dat punt op de rem gaat staan om vervolgens naar elkaar te gaan staren. Wat krijg je hier vervolgens van? Files.

Voor wat betreft het opperen van het opheffen van die punten realiseer ik me ook dat dat kansloos is. Echter is het minder kansloos dan te denken dat een mentaliteitsverandering gestuurd door de massa dé oplossing is. Immers, als dat zo zou zijn dan hadden we criminaliteit, oorlogen, honger etc. zo opgelost.
@Rick dos: dat zie je in mijn ogen toch echt verkeerd….. een probleem aanpakken en de situatie verbeteren is iets anders dan het probleem compleet de wereld uit helpen. Dat laatste gaat gewoonweg niet gebeuren.

Als er echter veel mensen zijn die het opgeven dan is alle hoop verloren. hoe meer mensen het blijven proberen hoe beter de situatie is. Toegeven aan het feit dat het hopeloos is omdat er toch altijd wel iemand is die het onbeschoft blijft doen maakt de situatie alleen maar uitzichtlozer.

Neemt niet weg dat ik graag zie dat dit soort punten worden verbeterd door de infrastructuur aan te pakken, maar de mentaliteitsverandering blijft OOK een deel van de oplossing. Anders verbouwen we voor miljoenen een verkeersknooppunt, maar omdat er mensen zijn die zich ook dan weer niet aan de regels houden is het weer een hopeloze zooi….

Oftewel het één doen en het andere niet laten. Ook als samenwerken voor sommigen een vreemd concept is en zij zich niet aan de regels houden: Elkaar dwars zitten zal NOOIT beter zijn dan proberen samen te werken.
@Rick Dos: Uiteraard is er vertraging bij wegversmallingen maar ik denk niet dat het ooit zal lukken om ritsplekken te doen verdwijnen dus gaat het erom dat we zo goed mogelijk samenwerken zodat we allemaal sneller op onze plaats van bestemming komen.
Regels? Infrastructuur? Haat en nijd? Check out Napels….. het is even wennen voor ons, maar het werkt wel… gewoon goed wakker blijven en elkaar de ruimte geven.
http://www.youtube.com/watch?v=yqG63cZgIhk&feature=related
@wOoOdy en Casper

Heren, ik zeg niet dat jullie ongelijk hebben. Ja, we oeten samenwerken om tot een verbetering van de situatie te komen. Helemaal mee eens. Maar hoe realistisch is dat? Niet dus.

Kijk we hoeven ook niet gelijk de andere kant op te slaan door een fatalistsiche houding aan te nemen. En dat we alle hoop moeten doen vergeten. De realiteit is niet in één van de twee uiterste te zoeken. De realiteit is in het midden te vinden. Als we dat als gegeven nemen en doen wat we zelf het beste achten (dus of geen/wel ruimte geven, vroeg/laat invoegen). En ons minder over dit soort trivialen dingen gaan ergeren dan komen we veel verder dan nu. Maar goed, dat is net zo utopisch, realiseer ik me.
@w0o0dy

Met de nodige verkeersslachtoffers werkt alles…
@Rick dos: ik geloof niet dat er op een kruispunt in Amsterdam of Rotterdam minder aanrijdingen zijn dan op dat kruispunt in Napels….

Hier in NL rijden we hard over kruispunten omdat we voorrang hebben of het licht op groen staat. Zo hard dat als er iemand zich niet aan de regeltjes houd het ook heel vaak tot een ongeval komt omdat je niet meer op tijd kunt stoppen. De italianen houden er op zo’n kruispunt rekening mee dat ze moeten stoppen ook al hebben ze voorrang, ook al staat hun verkeerslicht op groen (ze hebben er overigens vrij weinig in steden). Dat zorgt ervoor dat ze wel kunnen stoppen. Iedere stad waar het zo druk is zal ongelukken kennen maar ik voel me in Florence veiliger als ik oversteek dan in NL als er geen stoplichten staan.
Haha geweldig het sarcamse druppelt er vanaf. En dan nog het punt weten te raken, geweldig goed geschreven collum!
‘k heb ooit het volgende meegemaakt: Een lange file als gevolg van wegenwerken. Alles moest over één rijstrook. Na de werken kon je weer een vijfhonderd meter rijden over twee rijstroken waarna er opnieuw een bord stond ‘ritsen over 1750 meter’.

1750 meter beste mensen, maar blijkbaar verstond 99% van de bevolking het als: direct invoegen en weer 1750 meter extra file creeëren.

Aangezien ik sowieso al links reed en het jammer vond om dit prachtig stukje leeg asvalt onbenut te laten, reed ik op links verder (aangepaste snelheid weliswaar). NIEMAND voor mij, kan je het begrijpen?

Na een 300 tal meter schiet er plots een busje met een 15 tal personen van het rechter baanvak naar het linker en zet zich gewoon stil.

Deze man kon blijkbaar niet verdragen dat ik (en nog drie auto’s achter me) over het linkerbaanvak aan het rijden waren. Gelukkig geef ik niet snel op en gebaarde de man vriendelijk om aan de kant te gaan. Toen dit echter niet hielp, heb ik de bus over het grasveld naast de autostrade voorbij gestoken. Ja, op dat moment ben ik dus ook gefrustreerd door de onwetendheid van de grote massa. De bus probeerde me nog van de weg te rammen (écht gebeurd, I’m not kidding) maar gelukkig was ik sneller en kon de bus ontwijken.

De chauffeur achter mij (nagenoeg 2 bij 2 meter breed/hoog bij wijze van spreken) was ondertussen uitgestapt en rende op het busje af.
In mijn achteruitkijk spiegel zag ik de chauffeur van het busje vanachter zijn stoel gesleurd worden. Wat er voor de rest gebeurd is, weet ik niet.
Ik had namelijk het rijvak de volgende 1500 meter voor mij vrij :)
@w0o0dy

Laten we die discussie hier maar niet voeren.

Het enige wat ik erover kwijt wil is dat het uitspraken zijn met een gekleurde bril. En dan druk ik me nog zacht uit…
@Rick dos: Right back at ya. (“De Kabbalah zegt dat wanneer wij de fouten van de ander zien, zien wij een reflectie van onze eigen fouten. Als je die fout niet zou hebben, zou je die fout bij de ander niet opmerken.”)
@ Casper: ik gok dat jij hoort bij de groep: ‘ik rij met honderd-twintig de hele ritsfile voorbij en dan knal ik hem er op het eind van de baan tussen’.

Dat levert namelijk de ergernis op!
Als je fatsoenlijk, met een veilige snelheid de ritsfile voorbij gaat en dan bij het bordje gaat ritsen levert het geen ergernis op, en krijg je wel ruimte.
Zelf vind ik ritsen wel een goede methode maar nog niet iedereen heeft het in de vingers, een verfris cursus van de regels en methodes lijk me handig.
LOL! :lol: Mja, gelukkig hang ik niet dat geloof aan.

“Geloven is zeker weten dat je twijfelt.”
Ik geloof toch echt zeker te weten dat ik hier een puntje maak en het is ook nog eens van toepassing op dit artikel…. :P
@w0o0dy
Hier vindt je je gelijk. Het shared space project in Drachten.

http://www.youtube.com/watch?v=tye8zJr7pZ0

@Rick dos Alle borden en verkeerslichten weg en de verkeersgebruikers hun verantwoordelijkheid teruggeven. En met minder verkeersslachtoffers.

Het is wel dat veel mensen en bestuuurders daar nog moeilijk mee kunnen omgaan.
@Race Kees: ik zou niet naar het casino gaan vanavond.
Als je van de A27 de A2 opdraait, dan is het net wat anders. Er staan geen pijlen op de linkerbaan, er staat alleen zo’n pijl boven de weg, en 200 meter verder een rood kruis. Iedereen begint al VOOR de pijl op het bord naar rechts te gaan. Volgens mij is het toch het de bedoeling om pas VANAF de pijl te gaan invoegen, en in ieder geval ter hoogte van het rode kruis allemaal rechts te rijden.
Waar ik me aan erger zijn juist de mensen die je er niet tussen laten. Snappen zij niet dat wij grof betalen voor elke vierkante centimeter wegdek die er in dit kleine kikkerlandje ligt. Ik heb zo mijn rechten en dat is onder andere gebruik maken van het nederlandse wegennet dat ik dit dan optimaal doe geeft soms wat ergernis bij de mensen. Daardoor hebben zij daar een mooie oplossing gevonden, direct aansluiten en vooraal géén ruimte geven (LOSERS). Leuke van dit gegeven is dat je dat soort mensen nog meer op kunt focken door je auto er simpelweg voor te knallen onder het motto, achterop rijdend verkeer kost je geld keer op keer.

Heerlijk gevoel om daarna even in je binnenspiegel te kijken en mensen zien te vloeken. Wat hou ik toch van ritsen!
Valt me op dat de reacties in 2 verschillende kampen zijn te verdelen, even afgezien van de mening of je vroeg of laat moet ritsen: Mensen die van mening zijn dat je rekening moet houden met andere weggebruikers en mensen die sch**t hebben aan anderen, (zie voorgaande reactie). Je als een maloot gedragen in het verkeer lost in ieder geval de files niet op.
Als ik probeer te ritsen op de voorgeschreven manier is er inderdaad altijd wel iemand die je bij het bordje “hier ritsen” probeert te blokkeren. Dit gebeurt ook bij opritten. Dan heb ik de keuze, of gas bij, of remmen. Optie 2 is geen optie, dus dan wordt het 1. En dan is de blokkerende partij inderdaad flink geirriteerd. Dus om hem/haar een plezier te doen, moet ik maar een vangrail rammen of zo. Yeah right. Gelukkig hebben we ruim voldoende vermogen onder de kap om flink gas bij te geven. :D
@Pomoek
En mensen die vinden al die rits-borden, rits-maatregelen en Postbus 51 rits-reclames onzin zijn. Gewoon einde rijstrook, invoegen en klaar.
Oh, nu zijn we wel allen moraalridders als het gaat om je aan de regels te houden. Zodra het om snelheid gaat, dan verandert de mening algenoeg naar:”5 a 10 km p/u harder moet kunnen of je kan best harder op de wegen dan 120″.

Zie ik ’t verkeerd of hoe zit dat? Als er een groep mensen van achteren naar voren racen om daar weer op de middelste rijbaan in te voegen dan bevordert dat toch alleen maar de file. Aangezien er ook steeds meer mensen van achteren in deze file aansluiten. Een deel sluit netjes aan een deel racet naar voren. Kortom ik sta langer in de file omdat zij niet achteren willen aansluiten. Dat de regelgeving iets heeft bepaald, betekent dat toch niet dat dat de juiste oplossing is. Zie kabinet voor meerdere flaters.
@ Casper: oh in dat geval, mijn excuus. Ik ben niet zo van de kansspelen. ;)

@ DAT: Het shared space principe in Drachten werkt nog helemaal niet zo lekker.
Die kruizing in het filmpje heb ik 6 jaar lang twee maal per dag moeten gebruiken om per fiets/scooter naar school te komen, dat werkte goed.

Nu kom ik er regelmatig met de auto en het is altijd gekloot van mensen die niet weten wat ze er mee aanmoeten. Daarbij die twee zebrapaden werken op een drukke dag als een bloedprop in een aorta. Bij de Lawei is het ook oppassen voor fietsers en voetgangers op die rotonde.
Ritsen kunnen veel mensen niet. Zie het zoooo vaak foutgaan, dat mensen de auto al ruim voor t bord ervoor willen gooien. En mensen die je de ruimte niet geven als je zelf wilt ritsen (vooral vrachtwagenchauffeurs, daar heb ik een hekel aan).

Maar niet alleen ritsen gaat continu fout, afstand houden kan ook bijna niemand, en inhalen zonder in de spiegels te kijken is wat mij betreft nog de grootste ergenis. Mensen die 100-110 rijden die ineens gaan inhalen terwijl jij 130-140 rijdt, levensgevaarlijk, spiegels zijn er niet voor niks!
Ik ben het met het hele verhaal niet mee eens, als zakelijke berijder rits ik correct en geef men mij de ruimte om er tussen te komen zonder enige handgebaren. Waar ik mij wel aan erger is dat wanneer je als berijder correct rits of invoegt dan zijn er altijd mongolen die je er niet tussen laten en uit irritatie extra gas geven om je helemaal niet de ruimte te geven , niets voor niets dat er toendertijd de campagne was gestart geef ritser de ruimte. De campagne zou opnieuw moeten worden ingevoerd.

Gr, 13urton
Zolang mogelijk doorrijden op het “vrije vak” met matige snelheid en OP HET EINDE MET DEZELFDE SNELHEID als het “filevak” is DE OPLOSSING. Op deze manier laat ik mensen op het vrije vak erdoor en word ik er vaak ook tussengelaten als ik van het vrije vak komt. Als er echter iemand aan 90 km/h doorrijdt tot het einde en dan zijn bak ertussengooit dan gaat hij er niet tussen! Zelfde voor de “één-auto-regel”: ik laat plaats voor één auto, dus een tweede komt er niet meer bij! (Tenzij bijv twee engelsen/fransen waarvan je duidelijk weet dat ze samenhoren.)

Verder heeft ook de politie er héél veel mee te maken. Vroeger had je die problemen niet zo vaak (toen was het ook minder druk..), maar tegenwoordig word je voor alles op de vingers getikt en krijg je een sfeer van “ik heb net 100 euro richting staat gestort wegens fout geparkeerd, en deze klojo komt er effe aan 160 langs en hij krijgt niets…” Dan roept iets/iemand in ons van: “die gaan wij effe straffen…”.
Ik vind dit zo’n echt mannen verhaal. Sorry dat ik het zeg. Al die mensen die zeggen dat anderen niet kunnen ritsen of rijden. Het komt echt over als de gemiddelde Golf rijder. Of al die SUV rijders (Q9, X5, Toureg). Je weet wel, de mensen die denken dat een richtingaanwijzer alleen in een lesauto zit. “Ik kan als enige echt rijden.”
Misschien ben ik wel een vreselijk automobilist maar in dit geval kan ik daar niet zo heel erg mee zitten. Ik vind het netter en rustiger rijden om iets eerder van baan te wisselen als ik zie dat er ruimte voor me gehouden word of als er de mogelijkheid is zonder anderen te storen.
@Race Kees
Maar was het niet altijd al een klotekruispunt in Drachten? Vandaar deze rigoreuze aanpak.

Het heeft natuurlijk ook als nadeel dat het unieke situatie is. Mensen worden daar extra onzeker van.

Het ziet er wel mooi uit, geen woud meer van verkeersborden en lichten.
@13urton
Nog een campagne over ritsen? Toe maar. Nog niet genoeg Postbus 51 terreur?
Aangezien ik deel was van vorige discusie zal ik hier ook maar iets zeggen. En aangezien er vorige keer mensen mijn response verkeerd hebben begrepen zal ik het nog is uitschrijven.

Volgens mij moet er een verschil gemaakt worden tussen ritsen in een situatie file en vlottend verkeer.

Mijn mening van ritsen in file: Alles rijstroken verbruiken, dit betekend een minder aantal km file en beter toegang bij af- en inritten. Plus bij een file tempo heeft ritsen niet echt een invloed op het verkeer achter het ritspunt.

Mijn mening van ritsen tijdens vlottend verkeer: Als je de kans krijgt om in te ritsen, en je weet dat je moet gaan ritsen binnen 500m. Waarom zou je blijven verder rijden op dat derde vak wanneer het verkeer dichter is en dus ritsen minder gemakkelijk is en daardoor moet ofwel jij vertragen of diegene die je er moet tussenlaten.

Nu moet ik toegeven dat het ritsen tijdens file het meeste voorkomt maar ik denk dat de 2e situatie niet mag negeert worden.
Ritsen valt of staat niet met degene die ritst, maar met degene die (geen) ruimte geven. Als je voldoende afstand houdt, is er altijd ruimte voor een auto tussen jou en je voorganger. En dan maakt het niet of je 8 km, 800 m of 0,8 cm voor het bordje ‘Hier ritsen’ ritst.
Ik rij altijd zo lang mogelijk tussen de linker- en middenrijstrook door en dan ga ik helemaal aan het eind tussen de dan linker- en rechterrijstrook doorrijden. Dat is dan niet echt ritsen, meer haaks hoeken. Best lastig als je dan niet genoeg ruimte hebt omdat de ‘ritsers’ zo dicht op elkaar zitten om elkaar het leven zuur te maken…..

Trouwens je hebt bij ritsen helemaal geen last wanneer je in een bus zit. Op de een of andere reden laten ze je er dan altijd tussen…..
moet dan busje (grijs kenteken apparaat) zijn natuurlijk (zie reactie boven)
Ik begrijp eigenlijk niet precies waarom ritsen uberhaupt bestaat? waarom hebben ze bij de aanleg van de weg deze niet gewoon door laten lopen? misschien betekend dat een paar extra bochten, so what? Dan blijft er tenminste stroming in het verkeer zitten.
Vrijwel helemaal eens met de column! Inderdaad begrijpen de zelfbenoemde “nette” rijders niet dat ze met hun gedrag files veroorzaken en we hoeven niet uit te leggen welk maatschappelijk probleem dit betreft. Aso dus. Dus graag doorrijden en op het laatst fatsoenlijk mogelijke moment ritsen!

Uitleggen waarom je door moet rijden blijkt echter nog lastig. Even mijn poging:

Als 1 auto (veel) eerder invoegt dan nodig en dat slordig doet (meestal te voorzichtig/langzaam omdat er geen tijd is om de snelheid van de middenbaan goed in te schatten en een gelijke snelheid te houden, waardoor men ruimte kan maken) en er autos achter rijden die ook eerder invoegen (en door de middenbaan voorgelaten worden wat uiteraard door sociale druk zal gebeuren) staat het verkeer op de middenbaan al snel stil om de invoegende autos als het ware voor te laten.

Dit schept dat de mogelijkheid om de reeds geritste personen in te halen (immers er is geen nette rij meer je kunt lastig zien wie geritst is en wie niet). Als er dan nog mensen komen die volgens de regels doorrijden en later invoegen is de ellende compleet.

Het is begrijpelijk dat er geïrriteerd wordt gereageerd op deze mensen maar dat zijn NIET de veroorzakers van de files, dat zijn de “nette” mensen die te vroeg invoegen. De helden die te vroeg invoegen combineren met goed kijken naar het overige verkeer en de juiste snelheid aanhouden zijn helaas in de minderheid. Maar waarom zou je niet gewoon het asfalt gebruiken dat er ligt??
Links staan de borden: Ritsen na x-honderd meter. Rechts staan de borden: Geef ritser ruimte. Dan volgt links nog: Ritsen vanaf hier. Als iedereen zich hieraan zou houden, bestond er geen probleem. Wat is dan het probleem? De “interpretatie” van het individu! En die interpretatie wordt gedomineerd door de “maar-ik-ga-voor” mentaliteit in al haar varianten. Resultaat: Rick dos krijgt gelijk: Chaos! Oplossing van het probleem? Onmogelijk! (Of zou Koos Spee misschien….. ?)
Het is trouwens geen Nederlands probleem. In België, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland ontmoet ik deze situatie elke keer ook weer. Mijn grootste ergenis hierbij: Vrachtwagens die de linker rijstrook blokkeren om doorrijden tot het bord “ritsen vanaf hier” te verhinderen (wat overigens strafbaar is).
@ Wilco (17-05-2008, 18.02 uur)

Als je jezelf boven de wet plaatst door te hard te rijden, verspeel je je recht om anderen de Levieten te lezen. Sla anderen niet om de oren met regels en wetten, als je die zelf niet wenst te respecteren.
@9000cse
Meneer de wereldverbeteraar, u bent er vast ook zo een die op de trajectcontrolestukken 75 (is wel 80 op te teller!…) op de linkerrijstrook blijft rijden zodat er niemand meer doorkan….
Geleerd tijdens rijles:

De baan waarop je bevind moet je zo ver mogelijk uitrijden voor een betere doorstroming van het verkeer. Dit betekend dus:
– doorrijden op een invoegstrook en hiermee met de juiste snelheid invoegen

– doorrijden wanneer er geritst moet worden waardoor andere weggebruikers zich niet blijven ergeren omdat ze er om de 100 mtr. een auto tussen moeten laten

– Zo snel mogelijk een uitvoegstrook oprijden

Probleem is dat het gross van onze medeweggebruikers een stel schijterds zijn die het eng vinden om een invoegstrook uit te rijden omdat ze bang zijn dat ze er niet tussengelaten worden. Ik bedoel dan ook niet dat je op de centimeter nauwkeurig in moet voegen, maar een beetje gasdoseren en je redt het echt wel!
@ 59sec

Maar je hebt verder geen vooroordelen?
Beetje laat, maar toch: de Franse methode. opeens houden 2 banen op en wordt het een trechter naar 1 baan. Niet ankondigen (hoogstens 100m), Hollands cameraatje erbij en klaar.
Is het druk en moeten er veel mensen van rijbaan verwisselen:
allemaal ongeveer dezelfde snelheid rijden
rustig afwachten totdat je naar rechts of links kan
gaat dus het beste als je niet vol op de rem er tussenduikt
en vooral niet gaan remmen
rustig snelheid wat aanpassen als nodig en het gaatje in als het makkelijk kan
nooit een probleem mee gehad
Oorzaak van al deze ellende op de weg is, dat de gemiddelde automobilist na het behalen van hun rijbewijs NOOIT MEER trainingen volgen, laat staan op de hoogte zijn van de verkeersregels. (en dab heb ik het niet over de z.g. slipcursussen, want deze hebben absoluut geen toegevoegde waarde op uw gedrag) Ooit haalde men zijn rijbewijs. Het enige dat ze geleerd hebben is examen doen. Daarna praten veel mensen over hun rijervaring. Vraag is dan… wie heeft hun geleerd hoe het moet. Niemand dus! Vandaar de dagelijks opgestoken vingertjes en agressie. Iedereen denk namelijk dat hij het goed doet. De enige beroepsgroep die vanaf september 2008 en 2009 verplicht worden trainingen te volgen zijn de beroepschauffeurs (truck/bus).
Automobilisten hebben hun roze papiertje hun leven lang, zonder verplichte trainingen. Stel je eens voor dat Piloten na het behalen van hun brevet, nooit meer getraint zouden worden.

Kortom… het groote gros bestuurders dat dagelijks op de weg rijdt heeft geen benul van de regels in het verkeer. Dus ook niet van het ritsen.
Dit en de intolorantie van onze weggebruikers zorgt dan ook voor de toename van files. Alle spitsstroken ten spijt. Overigens zijn spitsstroken een symtoom bestrijding en GEEN oorzaak oplosser.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).