Video: Mazda Furai in actie

Auteur: , 56 Reacties

We hebben gisteren de R8 van MTM gezien en het geluid heeft waarschijnlijk de kat naar zolder gejaagd, maar het kan altijd heftiger... De Mazda Furai is één van de modellen die Mazda de afgelopen tijd heeft laten zien waarbij de lijnen van de natuur de inspiratie vormden voor het design.

De Nederlandse Laurens van den Acker is met z’n team lekker bezig geweest en de modellen zijn stuk voor stuk apart en opvallend. Er zitten vaak goede ideeën in verwerkt en misschien zal Mazda in de nabije toekomst nog wat spannender design gaan toepassen bij de productiemodellen. We hadden natuurlijk al eerder bewegende beelden van de auto maar dat filmpje had iets teveel helicoptershots en er zat geen (motor)geluid bij. De Furai is in mijn ogen één van de mooiste en meest spectaculaire conceptcars van het afgelopen jaar, maar omdat de auto gebaseerd is op een racewagen (de Courage C65) rijdt hij ook echt. En hoe!

De motor van de Furai is een wankelmotor met 3 rotors die op Ethanol rijdt en daarmee komt het vermogen (uit minder dan 2 liter inhoud) uit op 450bhp… dat wil nogal vooruit, dat mag duidelijk zijn… Hoe hard? Nou kijk maar even mee naar deze video van Mazda ALMS-coureur Ben Devlin op het circuit van Buttonwillow. Helaas is de zon nogal fel maar je krijgt een goed idee van de snelheid. En dan dat geluid… OMG thát’s some serious noise. I like it! Kom op met die motor, wij willen z.s.m een 3-rotor mazda sportwagen.

Nog meer Furai zien?56 reacties

Aston Martin Rapide
Dit is echt een gruwelijk prachtige auto!! De design is echt gedurfd en als er van zo’n auto een supercar wordt gebouwd dan zouden de orderboekjes vol lopen.
Heftig! Maar ik vind ’t soms een beetje klinken als een motor die in de toerenbegrenzer gejaagd wordt?
sodeju……..wat een vet geluid. Hoeveel toeren maakt dat ding wel niet man?
iemand een goed gehoor?
wouterjeuring
ik vind het voor zo’n LeMans auto erg cool design, niet dat ik hem echt mooi vind maar wel heel cool.
Dat moppie kan nogal een keeltje opzetten, zeg…
Deze auto is waanzinnig mooi, hopelijk blijft het niet bij dit ene model en gaan ze er mee racen. (of produceren? :P)

Het geluid kinkt bijna F1-achtig, al had ik graag beelden van buitenaf de wagen gezien.
Als dat een productiewagen wordt moet ik er eentje hebben hoor!

Als je dan ’s morgens naar de winkel rijd kan je de hele buurt wakker maken :]
’t Is een prachtig disign, en een prachtig geluid
Is het styling of komen deze shapes ook echt uit de windtunnel ? Ik vermoed het eerste, want de spoiler is gewoon een rechte plank. Het is wel fraai maar dus eigenlijk een beetje nepperig.
Het is een goed doordacht concept hoor, hij is aerodynamisch goed gebouwd.
“De Mazda Furai is één van de modellen die Mazda de afgelopen tijd heeft laten zien waarbij de lijnen van de natuur de inspiratie vormden voor het design. ”

goh, ik wist niet dat er spoilers aan de boom groeiden…
Ik vind de auto er cool uitzien, lekker onderscheidend. Ik hoop dat deze auto in de 24h van le mans gaat racen. Misschien een ‘opvolger’ van de groen/oranje mazda 787b met nummer 55(die won le mans in ’91).
Ik houd wel van die 5 blauwe lichtjes op het plafond :P
@DAT: de lijnen zijn in principe voor een groot deel bedacht vanuit een visie, maar de auto presteerde in de aerodynamica simulaties zo goed dat er relatief weinig aanpassingen (in de vorm van kleine spoilertjes en andere meuk) nodig waren om een goede wegligging te krijgen. Aangezien het wel een racewagen is met 450pk en een gewicht wat waarschijnlijk rond of onder de 1100kg ligt is het niet gek dat ie net als de echte racers in de ALMS ook een flinke achterspoiler nodig heeft. Die spoiler staat echter niet erg stijl… heel veel extra downforce was dus niet nodig. Het ontwerp werkt dus ook echt. Niks niet nepperig dus. ;)
vind em ook erg mooi!!
Met welk uitlaatsysyteem ga ik dit geluid er uit krijgen???? Heerlijk waanzinnig.
Ik moet het helaas maar met twee rotors doen.. :cry: :roll:
Toch maar een open RVS ongedempte raceuitlaat monteren.
@Mx5/rx8owner: misschien kijken naar dempers voor motorfietsen?

Ik denk dat je met ongedempte raceuitlaten als snel bonnen aan je broek krijgt (vooral in de stad)

Alleen andere luchtinlaat+racekatalysator en twee andere einddempers gaat niet genoeg helpen dus je zult vanaf het uitlaatspruitstuk (dat je waarschijnlijk origineel wil laten ivm sensoren en de flow van de uitlaat) alles moeten vervangen…. en een high flow kat is duur… vanaf de kat naar achteren alles vervangen zal minder opleveren dus dan kun je evt alleen andere einddempers proberen.
Hot damn, ik had voor het afspelen de speakers alvast op standje maximaal gezet en nou is het hele huis (+ buren) wakker :twisted:

Echt een gaaf ontwerp, doet me denken aan een Lexus concept van om en nabij 2002…
Geheimpje? De Furai was vorige week in Nederland en ik stond naast ‘m terwijl hij zijn ‘concert’ gaf. Zeer indrukwekkend stemgeluid. En laat dan uitgerekend op dat moment de batterij van mijn telefoon op zijn: ik kon het helaas niet vastleggen… Ik heb hem niet zien rijden, of mogen rijden. Maar, ik ving op dat hij nu nog in Nederland is en komende week een testbaan in het zuiden-des-lands onveilig gaat maken. Mocht geen pers bij, helaas. Wel Laurens vd Acker uitgebreid gesproken die middag. Interview komt tzt in een van de glossys en natuurlijk op mijn eigen website. :-)
@wOoOdy.

Ik denk dat het inderdaad nogal een boetegevoelig apparaat wordt met een racepijp. Om nog maar te zwijgen over het keuren(elke keer uitlaat wisselen).
Over het spruitstuk heb je helemaal gelijk, daar zitten sensoren in die ik liever met rust laat.
Mijn verlanglijstje voor de rx8 is op dit moment nog klein. Een paar stuggere schokdempers en veren(geen verlaging!!) om het aanlopen(bij drempels) met achterpassagiers te voorkomen en een wat luider RVS uitlaatsysteem just for the fun. Ik hoor nu vooral de inlaat in de cabine en in een tunnel ook wel het gesnerp van de uitlaat, maar het mag wat luider. Dit mag alleen geen vermogen kosten en daar zit dus het probleem met de rx8 hp. Het standaard uitlaatsysteem is zo goed ontworpen dat een tuningsysteem eerder vermogensverlies oplevert. Ik dacht dat er 1 systeem is wat 2pk oplevert, de rest levert verlies.
Maar like always. Thanks wOoOdy.
@mx5/rx8 owner: Misschien is dit wat? Ziet er alleen misschien wel minder mooi uit…… zonder pijpjes
http://www.racingbeat.com/FRmazda4.htm
@Viola.

En jij wil deze Rotary-freak zeker niet ff een mailtje met het adres opsturen?
Check ook die andere filmpjes op youtube. Dit is porno!
wat een wagen :O

maar ik vermoed dat als ie in productie gaat er maar weinig amerikanen in gaan passen :P
@wOoOdy.

Ik zag het, +5pk zonder uitlaat, haha. Met RB uitlaat +3.5pk. Yep, die jongens hebben mooi speelgoed voor de rx8. Ik denk dat ik ga kijken voor de Racing Beat REV8 Exhaust System in combinatie met de RX-8 Catalytic Converter Replacement Pipe. Dat zal toch serieus wat moeten doen. :lol:
@mx5/rx8 owner: op deze site hebben ze een videootje van het GReddy en het Mazdaspeed uitlaat systeem (buiten de auto…. helaas geen in-car)
http://www.mazdatrix.com/8exhaust.htm
@mx5/rx8owner: een High flow cat lijkt me dan praktischer….en kun je laten zitten voor een APK….

Check http://www.shaneracing.com/RX8_Performance_Exhaust_System_Parts.html
@MX5 en Rx8-je: weet het niet 100% zeker maar volgens mij is het bij Daf in St. Oedenrode.
De Mazdaspeed en GReddy vallen af. Dat zijn brullers, geen jankers. ;)
Daarom wil ik liever een pure versterking van het originele uilaatgeluid(dat jankt bovenin) of iets zoals de Furai(die jankt ook).
Ik vermoed ook dat ik met de high flow cat het beste resultaat bereik, ook kwa geluid.
wat een geluid k ben ben direckt begonne met het ombouwen van mijn motor
@mx5/rx8owner: ik las op een rx8 fansite uit duitsland/zwitserland wat over een Jetex-Fortex systeem dat niet duur is en volgens wat fans goed klinkt… verder zijn er veel enthousiast over systemen van Fox…. hoe is je duits?

http://www.rx8-fan.de/wbb2/board.php?boardid=29
@Viola.

Dank u.
Denk dat ik ff ga zoeken. :D
@wOoOdy.

Mijn duits is best goed, alleen kon ik geen geluid vinden. Ik zal nog even zoeken. ;)
@wOoOdy.

Die blauwe rx8 op http://www.mazdatrix.com/8exhaust.htm
is een normale rx8, geen HP. Ik trek namelijk een stuk langer door in dezelfde versnellingen. Misschien heb ik ongelijk, maar om snel te zijn schakel je minimaal op 8500 toeren en dat redden ze hier niet. Ik vind van die 2 de Mazdaspeed nog het beste. De Greddy lijkt helemaal niet meer op het origineel. Dat had bijna net zo goed een 6 cilinder kunnen zijn en dat is zonde.
Die Fox exhaust klinkt volgens mij ook best goed, alleen die ovalen pijpen vind ik niks.
Daar komt geen eind aan die motor!
Dat is volgens mij de 20B blok met turbo’s als ik me niet vergis.
De 13B is ook erg leuk. Maar heelaas allemaal een beetje onbetrouwbaar. Het geluid wat die dingen maken is natuurlijk perfect. Ik krijg er een 2-takt deja-vu van.
Mazda moet deze auto echt uitbrengen. Kan wl een dikke ZONDA killer worden.
En ik vind hem onvoorstelbaar mooi.
Klinkt heerlijk! Ik ben benieuwd of deze ook op de Nürburgring in actie komt.
Voor degene die mij willen helpen, of het Furai geluid of dit http://www.autojunk.nl/clips/view/138875 geluid versterkt naar een iets hardere huil. Bij voorbaat dank. ;)
Wat een super vet geluid, krijg er serieus rillingen van. Hopen dat deze ooit misschien echt gaat racen in een mooie goede race competitie.
“Honey, I shrunk the batmobile” !!!
Ik krijg echt zo’n Veilside -bodykit gevoel bij deze auto. En dat is niet positief.
13.700 toeren ! je pense :P
Howly SHIT, is dit een mazda? Nee echt?

Waaw echt prachtig :-)
of hun mircofoon .. of mijn speakers zijn naar de gallemiezen ..
De motor is een 20B 3 rotor met Periphial porting oftewel ‘race port’. Dat betekent dat de originele inlaatkanalen die standaard in de zijplaten.

Bij een PP maakt men die dicht en creert met een grote poort door met een klokboor door het rotorhuis te boren en dan een gasklep per rotor te bouwen. Een soort van throttlebody systeem voor Wankels.

Wnakels met dit zoort porting kunnen makkelijk 10.000 rpm draaien en behoorlijk wat pk’s neerzetten, zelfs zonder turbo’s. De 4 rotor in de 787B maakte bijna 700pk zonder turbo’s en ook met deze ombouw.

Uitlaatsysteem is open in dit geval omdat het een raceauto is. Algemeen zijn wankels moeilijk stil te houden als je ze opdrijft.
Klinkt goed, erg goed.
Het is wel een nieuwe 20b en niet de oude versie die je ook in Cosmo’s vond en waar elke RX-7 eigenaar een moord voor doet. Deze Furai motor is dan weer gebaseerd op ’t RX-8 blokkie.

Tsjaaaaa mierenneuken…
-edit: nutteloze bijdrage-
Leuk filmpje, ook al zie je niet heel veel behalve 2 headbangende persoontjes met een helm op, dat geluid is wel heerlijk. En de auto vind ik echt prachtig.
“De motor van de Furai is een wankelmotor met 3 rotors die op Ethanol rijdt en daarmee komt het vermogen (uit minder dan 2 liter inhoud) uit op 450bhp… ”

Eindelijk heeft een autofabrikant door welke richting we op moeten!

Al dat gezever over “there’s no substitute for cubic inches” ofzoiets?
Wat een onzin, technische vooruitgang op gebied van kleine motoren die op een enigszins milieuvriendelijke brandstof is ‘the way to go’ denk ik.
@Sjoerd.

Ik wil niet geheel lullig wezen, maar een wankelmotor heeft dit kenmerk al 40 jaar. Alleen heb je relatief weinig koppel en een vrij hoog brandstof- en olieverbruik. Maar ik blijf zelf ook lachen met 250+ pk’s(standaard 231) uit 1308cc.
@rx8,
Ik hoorde dat de Furai vandaag op het RDW circuit van Lelystad te vinden was.
racingbeat verkoopt een leuk setje
3rotor E100 en levert +1000PK

http://www.racingbeat.com/FRmazda3.htm

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).