Benzineprijzen raken VS, Ford het slimst

Auteur: , 26 Reacties

Nu de benzine in de VS vier dollar per gallon kost, beginnen de Amerikaanse fabrikanten de pijn echt te voelen. Analysten voorspellen dat de verkopen van GM, Chrysler en Ford in mei ongeveer 25% lager zullen uitvallen. GM en Chrysler proberen het tij te keren door hybride SUV's te verkopen, maar deze floppen. Ford probeert het met kleinere auto's, en dit lijkt een wijze strategie.

GM mikte op 12.000 hybride SUV’s voor 2008, maar tot nu toe staat de teller nog maar op 1.100. Ter vergelijking: van de Toyota Prius werden over dezelfde periode 64.000 stuks verkocht.

Ford liet weten niet met nog een hybride SUV te komen, en heeft in plaats daarvan bekend gemaakt voor 3 miljard dollar in capaciteit in Mexico te investeren. Hier zal onder andere de nieuwe Fiesta geproduceerd worden, die in 2010 zijn intrede op de Amerikaanse markt zal maken.

Met het vooruitzicht dat de hoge benzineprijs nog wel even aanhoudt lijken nu ook de Amerikanen over te schakelen op kleiner vervoer. Ford heeft wat dat betreft de beste troeven in handen (via automotive news).26 reacties

Best wel vreemd, de Amerikanen rijden in de grootste wagens, toch betalen ze veel minder dan ons. Wat zal het toch zijn?(sarcasme)
Accijns misschien?
Ford heeft toch al een hybride suv ?
@Thom: klopt, de escape hybrid. Ik had moeten zeggen: ‘nog’ een hybride SUV. Is aangepast.
Is slim. Straks ook de Ka in Amerika waarschijnlijk. Aangezien de smart er zo’n succes is de logische volgende stap.
Nou, het werd tijd dat de Amerikanen ook gaan downsizen. Zo heeft de hoge olieprijs ook weer z’n voordelen.
Als ze nu eens i.p.v. met een 7 liter V8 met een 2 liter 4cilinder zouden rondrijden, dan zou het verbruik wel omlaag gaan.

Als ze de prijzen dan nog eens verdubbelen, dan zijn de Amerikanen er nog goedkoper af, en kan het hier misschien goedkoper worden.
@Sir Smokalot:

Beetje rare titel, “slimste” is een germanisme voor “ergste”, misschien een idee om dit aan te passen?
Haha, Smart kan zich geen beter vooruitzicht wensen:P
“Nou, het werd tijd dat de Amerikanen ook gaan downsizen. Zo heeft de hoge olieprijs ook weer z’n voordelen.”

Kijk dat vind ik nou zo’n gemene uitspraak he. Hier gaan we weer voor de zoveelste keer:

Een slaaf krijgt alle dagen een pak slaag van zijn meester en de slaaf van de buurman krijgt nooit slaag.
Op een dag ontdekt de slaaf die slaag krijgt een flesje in de kelder dat er al heel oud uitziet. Hij denkt: “mijn meester is helemaal vergeten dat die fles hier staat.” Hij besluit om ze zelf leeg te drinken maar wanneer hij ze opent komt er een geest uit.
Die is zo blij dat hij na tweehonderd jaar eindelijk bevrijd is dat hij tegen de slaaf zegt: “je mag één wens doen.”
De slaaf hoeft niet na te denken en wenst wat hij al die jaren al had gewild: “Ik wens dat de slaaf van de buurman vanaf vandaag ook elke dag een pak slaag krijgt, net als ik.”

En zo, jaloerse DAT, leef jij ook.
@Roadronner
Voor zover ik weet gebruiken ze slim in die betekenis alleen in Tukkerland en is slim gewoon een goed nederlands woord. Ik laat het dus maar even zo als je het niet erg vindt.
@Zoef .. nee .. helemaal niet jongen ..

ze moeten gewoon normaal doen .. net als wij ..
en dat geldt echt niet alleen voor amerikanen ..
ook voor russen/ duitsers/ kaapverdianen/ angolezen/ javanen/ engelsen/ roemenen/ saudi,s/ chillenen en al dat andere tuig ..

wij hebben hier in nederland toch het voorbeeld gegeven hoe het wel moet ..

o,ja .. en die mongolen moeten helemaal effe normaal doen ..
@lincoln: Als de hele wereld gewoon zoals wij zouden zijn, was er niets aan de hand toch? Dan betaalde iedereen netjes $10 per gallon en stond in stinkende diesels in de file. Het zou eens tijd worden!
1 Amer. Gallon = 3.79 liter
4 Amer. Dollar = 2.58 Euro
= 0.68 euro per liter, en nu klagen ze al WTF!
Ik ben het eens met Lincoln, als je ziet dat Amerikanen al tientallen jaren (motor)technisch blijven aanmodderen terwijl we in Europa ons best doen dan is het niet meer of normaal dat ze eindelijk beginnen nadenken over het wat en hoe van hun exuberante verbruik. Dat ze hiervoor een pak slaag op of in het portemonnee voor nodig hebben, dat doen ze zichzelf aan. Ze rijden rondt met 7.0l, twee kleppen/cilinder en halen daar misschien 150pk uit. Hier persen fabrikanten op een betrouwbare manier evenveel uit een 1.6l (of nog minder). Dat zegt voldoende.
@lincoln

Hoe ging ie ook alweer?

“Ik oordeel niet over mensen, maar dan moeten ze wel normaal doen”

Hear hear (zou dure camera’s kapotgooien ook normaal zijn?)!
Jandepandaman
“Met het vooruitzicht dat de hoge benzineprijs nog wel even aanhoudt” …

Ik sprak een paar dagen terug met een paar Amerikanen ie hier op bezoek waren in Europa. Zij waren zich helemaal scheel geschrokken van onze olieprijzen. En zij dachten serieus in de lijn van dat zinnetje- dat het met die olieprijzen zo nog wel even zou duren, maar dat het daarna wel weer omlaag zou gaan… En toen stonden ze nog meer verbaasd dat ze meerdere Europeanen waren tegengekomen die er vanuit gingen dat die prijsstijging een weg zonder terugkeer zijn.

In wat voor -droom- wereld leven die lui….?
Nou ja, ze begrepen ook al niet dat er nog Nederlanders rondliepen die niet hun grootouders hadden ge-euthanaseerd en die niet volkomen high on wheeds door de straten van hun door Hansje Brinkers (vingertje in gat van de lekke dijk) besechermde landje liepen…

Yeeee Go Ford…!
@Vonstroke .. was maar een grapje hoor ..

ik bedoelde eigenlijk te zeggen dat volk wat zijn energiebronnen weggeeft en te dom is om een auto-industrie te behouden of het beter te doen gewoon zijn infantiele smoel moet houden ..

het kwam er alleen een beetje rot uit ..
@Sir Smokalot .. regels zijn regels gaat niet op zeker ??

gedogen dat er tegen de afspraken in gefotograveerd wordt ..
gedogen dat andermans spullen vernielt worden ..

kijk zo kan het ook .. iedereen blij ..
Die Amerikanen betalen voor de benzine wat wij voor LPG kwijt zijn. Ze hebben het maar zwaar….
@Jan en RobTWo: Als jullie een benzineprijs van 10 cent per liter gewend zijn, en het wordt ineens 25 cent, dan zou je ook moord en brand schreeuwen. Alles is relatief.
jullie vergeten een ding de lonen zijn daar heel anders , en maar zeiken over die amerikanen maar wel alles kopen van ze en naar alles kijken stelletje schijnheilen, sorry hoor , trots op een land waar de rijkdomen vergaard zijn door de slaven handel en stelen en moorden , nee das tof pppfff kijk eerst naar je zelf , hier kunnen ze niet eens een fatsoenlijke auto bouwen en maar schreeuwen .
@Sir Smokalot,

je hebt gelijk, ik las het verkeerd;) nu snap ik hem haha!:D
@ Corvette06 … Een student van 18 jaar verdient daar 7$ p/u in een schoenenzaak. Das idd anders, op een betere manier.
En nederland is beslist niet een land waar je trots op kunt zijn..
Dus ze stappen nou eindelijk van het aloude principe: Bigger is better, af?
Er is ook geen enkel beetje cultuur meer heilig in Amrika heh.
Betekent dat, dat ze ook afstappen van de “weisheid”: There is no substitute for cubic inches?
Is there dan stiekum toch een substitute for cubic inches? (een turbo, 4 of 5 kleppen per cilinder, een compressor, directe inspuiting etc.).

Ik vind het wel geinig, want het is eigenlijk net als met de rest van de gewoonten en gebruiken van de amrikanen (veel te veel en te vet eten, te veel geld lenen, van alles TE eigenlijk)….op een gegeven moment moeten ze eigenlijk wel toegeven dat ze fout zitten met hun ideeen.

Bigger is better…oeps we ran outa oil :(
Yippiekayee mother****ers :)
@ Jan

Ik hoor het argument dat jij aandraagt erg veel en het lijkt zo voor de hand liggend maar dat is het niet helemaal… Het gaat namelijk niet om de absolute prijs, maar om de relatieve prijs. De PROCENTUELE steiging van de brandstofprijzen in Amerika (excl. accijnzen) is hoger dan die in Europa (en in ons geval in Nederland) doordat de stijgende euro – dollar verhouding de prijsstijgingen enigzins opvangt. Er is nou eenmaal een tekort aan ruwe olie en dat is een macro-economisch probleem. Inderdaad, wij betalen meer dan twee keer zo veel, maar bijvoorbeeld de transport tarieven zijn daar ook naar. Het gaat dus niet om de absolute prijs, maar de relatieve prijs ;) .
1 gallon is 3.7 liter en de prijs in Amerika is 4 dollar/gallon dwz ongeveer 1 dollar per liter. Dus hier betalen we ons zot aan taksen want wij kopen de olie in dollar en de 1 euro is 1.55 dollar waardig. Waarom moet dat verbruik dan omlaag de staat verdient er veel aan. We zouden eens op enkele zondagen niet rijden om vadertje staat eens een kaakslag toe te brengen. Wanneer beginnen de truckers en taxis met protestacties?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).