Houd je frituurpannetje in de gaten!

Auteur: , 17 Reacties

Dat dieven vindingrijk zijn zal niemand verbazen, maar dat de oude frituurolie van restaurants in toenemende mate gestolen wordt, zul je wellicht nog niet eerder hebben gehoord. Toch is het niet zo gek wanneer je erover nadenkt, want gebruikt frituurvet is een uitstekende basis voor biodiesel en nu onderhand de hoop verdampt dat de torenhoge brandstofprijzen ooit nog een stuk zullen dalen, is de frituurpan ineens een klein goudmijntje geworden.

Dat oud frituurvet interessanter is dan voorheen, blijkt uit het feit dat bij Amerikaanse restaurants volgens de New York Times, steeds vaker het olie afval gestolen wordt. Nederlandse gevallen zijn mij niet bekend, maar ik kijk er na dit bericht in ieder geval niet meer van op.

Als voorbeeld wordt een gevalletje genoemd waarbij de politie een dief in zijn truck betrapte, nadat hij zo’n 300 gallons (1135 liter) olie van de Burger King had gestolen. In zijn truck vond de politie nog eens 2.500 gallon (9.464 liter) gebruikte olie.

In het jaar 2000 leverde een pound (450 gram) gebruikte vette troep 7,6 dollarcent op, maar tegenwoordig is dat 33 dollarcent, oftewel 2,5 dollar per gallon. Een lading van 2.500 gallon is dan al snel meer dan 6.000 dollar waard. In Amerika produceert een gemiddeld fast-food restaurant zo’n 150 tot 250 pounds vet per week en iets langer dan een jaar geleden moesten restaurants nog betalen om dit af te laten voeren. Times have changed.17 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Zie je nu wel dat fast food ergens goed voor is ;)
whaha lol. De steden gaan nu naar een friet ruiken. Doe mij maar een MacRotterdam :P
gebuikte olie? Supersize m’n jerrycan! :)

-edit: I got the message!-
Ja gatverderrie! Zit ik op Autoblog te kijken naar dit artikel, steelt een of ander nozem mijn frituurpannetje!
Een Amerikaanse vriend van mij, die hier toevallig net vier dagen logeerde, heeft in de States zijn pick-up truck omgebouwd zodat hij rijdt op frietvet. Hij krijgt dat gratis van een restaurant in zijn gemeente, dus rijdt hij gratis rond. Wel handig zolang je niet op reis gaat (want dan moet je beginnen stelen waarschijnlijk ;))
Mijn frietvet mogen ze gerust komen halen, hier betaal je nog voor dit weg te doen..
En ik m’n frituurvet maar subtiel in de tuin verspreiden…
wahaha :P majah moet je wel ok weten hoe je er biobrandstof van maakt toch?:P anders zit je met al det vet en kun je der nog niks mee
Wie hed ooit gedacht dat Mc Donalds zou nuttig zijn?
restaurants in nederland hebben inderdaad vaak een ton met afvalvet. (ja ik heb in de horeca gewerkt). Ik weet niet door wie die olie wordt opgehaald, maar waarschijnlijk wordt die olie nu al gebruikt. Misschien doet de afvalophaaldienst dat wel.
Ik gooi mijn gebruikte frituurolie altijd in de tuin. Het is toch plantaardig?
@jopie:

tssssss. Dat is verboden wist je dat – in Belgique althans. En terecht ook, want ja het was plantaardig, maar na al die bewerkingen die erop gebeurd zijn is het toch verontreinigend.

http://www.ivmafvalbeheer.be/Upload/Trusted/Assets/opmaak%20kga-krantje%20algemeen.pdf (pdf alert)
@Esprit de Flandre: betekent plantaardig dan niet dat het aardig is voor planten :)
Mijn collega mixt af en toe zijn diesel met slaolie van de Aldi. Hij rijdt overigens in een Golf 3 tdi.
gooi mijn oude vet/olie ook altijd in de tuin .. voor later ..

wil nml ooit mijn eigen ja-knikker in de tuin zetten ..
STI-OWNER(sti-lover)
je kan ook zo op frituurolie rijden omdat diesels oorsprongkelijk gemaakt zijn om op plantaardige olie te rijden maar destijds waren focilie brandstoffen voordeliger hier een filmpje als bewijs http://www.youtube.com/watch?v=PZX2BRdXkzA
Mijn waardevolle auto’tje krijgt alleen het beste, de goedkoopste diesel. Hij gaat niet voor niks naar de 3 ton.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).