Tata heeft Jaguar en Land Rover definitief overgenomen

Auteur: , 17 Reacties

Het lijkt een formaliteitje, maar toch niet onbelangrijk om te melden: Tata heeft voor 2,3 miljard dollar Jaguar en Land Rover overgenomen. Of om eens de knuppel in het hoenderhok te gooien: "Derdewereldland" India neemt de kroonjuwelen van zijn voormalige overheerser over.

Nog geen jaar geleden stond ik in een paleis in de Indiase stad Mysore mij te vergapen aan de pracht en praal. De gids wees naar de grond, waar ik een putdeksel zag. Dat bleek de bedoeling zijn, want volgens de gids kwamen deze uit Engeland. Hij was daar bijzonder trots op dat de putdeksels in het paleis gemaakt waren in Engeland en naar India verscheept waren. Ik kan me zo voorstellen dat deze “oergevoelens” ook een geweldige driver zijn geweest voor Tata om Jaguar en Land Rover te kopen. De andere kant van de medaille is dat de uitverkoop van de Britse automobielindustrie nu helemaal en definitief compleet lijkt (voor zover die dat nog niet was).

David Smith, de voormalige baas van Land Rover en Jaguar, blijft ook onder eigensdom van Tata voorlopig CEO. Andere zaken veranderen ook nog niet zo snel: zo blijven Land Rover en Jaguar voorlopig motoren en andere componenten van Ford gebruiken.

Tata Motors completes acquisition of Jaguar Land Rover

Mumbai, June 2, 2008: Tata Motors today acquired the Jaguar Land Rover businesses from Ford Motor Company for a net consideration of US $2.3 billion, as announced on March 26, in an all-cash transaction. Ford has contributed about US $600 million to the Jaguar Land Rover pension plans.

Mr. Ratan N. Tata, Chairman of Tata Sons and Tata Motors, was present at the handing over ceremony at the head quarters of Jaguar Land Rover at Gaydon in the UK along with Mr. Don Leclair, the Executive Vice President and Chief Financial Officer of Ford Motor Company, and Mr. Lewis Booth, Executive Vice President of Ford Motor Company, who has responsibility for Ford of Europe, Volvo and Jaguar Land Rover.

Commenting on the occasion, Mr. Tata said, “This is a momentous time for all of us at Tata Motors. Jaguar and Land Rover are two iconic British brands with worldwide growth prospects. We are looking forward to extending our full support to the Jaguar Land Rover team to realise their competitive potential. Jaguar Land Rover will retain their distinctive identities and continue to pursue their respective business plans as before. We recognise the significant improvement in the performance of the two brands and look forward to this trend continuing in the coming years. It is our intention to work closely to support the Jaguar Land Rover team in building the success and preeminence of the two brands.”

Tata Motors confirmed that Mr. David Smith, the acting Chief Executive Officer of Jaguar Land Rover, would be the new CEO of the business. Mr. Smith has 25 years of experience with Jaguar Land Rover and Ford. Before recently returning to Jaguar Land Rover as its Chief Financial Officer, he was Director Finance and Business Strategy for PAG and Ford of Europe.

Mr. Smith said, “We are very pleased with the association with Tata Motors. We look forward to a sustained bright future for the company and its stakeholders.”

Jaguar Land Rover has been acquired at a cost of US$ 2.3 billion on a cash free, debt-free basis. The purchase consideration includes the ownership by Jaguar and Land Rover or perpetual royalty-free licences of all necessary Intellectual Property Rights, manufacturing plants, two advanced design centres in the UK, and worldwide network of National Sales Companies.

Long term agreements have been entered into for supply of engines, stampings and other components to Jaguar Land Rover. Other areas of transition support from Ford include IT, accounting and access to test facilities. The two companies will continue to cooperate in areas such as design and development through sharing of platforms and joint development of hybrid technologies and powertrain engineering. The Ford Motor Credit Company will continue to provide financing for Jaguar Land Rover dealers and customers for a transition period. Tata Motors is in an advanced stage of negotiations with leading auto finance providers to support the Jaguar Land Rover business in the UK, Europe and the US, and is expected to select financial services partners shortly.

About Tata Motors

Tata Motors is India’s largest automobile company, with revenues of US$ 8.8 billion in 2007-08. With over 4 million Tata vehicles plying in India, it is the leader in commercial vehicles and among the top three in passenger vehicles. It is also the world’s fourth largest truck manufacturer and the second largest bus manufacturer. Tata cars, buses and trucks are being marketed in several countries in Europe, Africa, the Middle East, South Asia, South East Asia and South America. Through subsidiaries and associate companies, Tata Motors has operations in South Korea, Thailand and Spain. It also has a strategic alliance with Fiat. (www.tatamotors.com )17 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Volledig juist, het moet toch een beetje pijn doen daar in Coventry. Alhoewel dat ze in betere handen zijn dan het noodlijdende ouderwetse Amerikaanse Ford!
…onder eigenschap van Tata… ?
Sânmiger (Garyper)
Lijkt me opzich wel een goede zaak. Het is alleen jammer dat er weer iets west-europeaans naar het oosten verhuist. Nog ff en ze kopen onze koningin op. (niet dat ik dat zo erg zou vinden ;) )
nu nog hopen dat die lelijke ford trekjes uit de nieuwe jaguars terug verdwijnen, back to oldskool jaguar!
Saai merk hoor. Check die neus van die XF dan. Damn. Ik hoop dat ze in Mumbai ook een blik oorspronkelijke designers opentrekken, want wat Jaguar & Laro onder de Ford Motor Company hebben laten zien de laatste jaren ben ik beu als lauwe pap.
Dat TaTa het heeft overgenomen betekent niet dat ze nu hun eigen designers aan het werk gaan zetten. Het is gewoon van eigenaar veranderd. Waarschijnlijk zal er verder niks veranderen behalve een aantal zaken op management en marketing niveau.
Ja, ik kan ook een oersaai corporate statement lezen. Ik zeg toch “Ik hoop”.
Chrysler het volgende merk?
Tja, het was al uitverkocht want Jag en LR waren al in Amerikaanse handen. Blijft alleen nog een hoop kleine sportmerkjes over, maar dat is niet echt ‘industrie’. Eerder ambacht.
@damster: De XF ziet er toch goed uit hoor. Heb hem al paar keer in het echt gezien en ziet er beter uit dan op foto.

Trouwens, ‘een blik oorspronkelijke ontwerpers’???

Een automerk kan alleen overleven als het vernieuwend is. Kijk maar naar Rover. BMW heeft op veilig gespeeld door de 75 zo klassiek mogelijk te maken. Gevolg: lage verkoopcijfers. De 75 was eigenlijk een karikatuur van Groot-Brittagne. Alsof ze daar allemaal altijd en eeuwig zo ouderwets zijn. Het enige dat Jag kan redden is de vlucht vooruit.
David Smith, de voormalige baas van Land Rover en Jaguar, blijft ook onder eigenschap van Tata voorlopig CEO.

onder eigenschap?
@ Esprit de Flandre “Trouwens, ‘een blik oorspronkelijke ontwerpers’???”

Wat is je vraag?
hoop dat Tata de beide merken met respect behandeld.

Hoorde wel dat ze Leepu hebben aangenomen als hoofd-ontwerpen :P
Hoofd-ontwerper moet het natuurlijk zijn ;)
blijft ook onder eigenschap van Tata

–> blijft ook in het bezit van Tata

een eigenschap is een kenmerk, geen bezit ;)

-EDIT, dank u, gefixed-
of “onder het beheer van”

nog beter gezien de context ;)
nu wil ik niet moeilijk doen, maar nu staat er “eigenSdom” ipv “eigendom”

:p

ach, laat het maar zo, ik heb examens en begin daarom nogal snel te muggeziften ;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).