Laat eens 4,5 miljoen liter benzine uitbranden

Auteur: , 56 Reacties

Geregeld wordt er weer een exotische bolide flink verkreukeld. Soms zit een ongeluk in het spreekwoordelijke kleine hoekje, maar vaak is het 't resultaat van een flinke dosis lompigheid. Dat vinden wij als echte autoliefhebbers natuurlijk doodzonde, maar weet je wat ook doodzonde is? 4,5 miljoen liter loodvrije benzine rustig uit laten branden. Helaas had de brandweer in het Amerikaanse Kansas City geen andere keus.

Nadat een opslagtank door blikseminslag in brand was gevlogen, heeft de brandweer met man en macht geprobeerd het vuur te doven, maar er was geen beginnen aan. Het enige alternatief was om het vuur gecontroleerd uit te laten branden en daarmee 4,5 miljoen liter van het dure goedje te verstoken. Men heeft daarbij kunnen voorkomen dat de brand oversloeg naar nabij gelegen opslagtanks. Door de rookontwikkeling moest het vliegveld van Kansas City tijdelijk op non-actief. Er is niemand gewond geraakt.

Even voor de beeldvorming: zo’n hoeveelheid benzine heeft in Nederland een straatwaarde van 7,5 miljoen euro. Wanneer je 25.000 kilometer per jaar rijdt, bij een verbruik van 1 op 10, kun je 1.800 jaar lang rondrijden. Dat ga je in je eentje niet redden denk ik. (bron: kmbc)56 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Geef dan gewoon die 4.5 miljoen liter aan mij.
Maarja, hoeveel procent is dit van het wereldwijde benzine verbuik..?
typisch voor amerikanen, die kopen hun benzine zo goedkoop dat het hun gewoon niet intresseert. America steelt olie in irak en andere buurt landen daarvan en slaagt al jaren zelf zyn eigen olie op, zy hebben er genoeg van en tot wanneer dat het zo ver komt dat wy geen benzine meer hebben. Dan vragen ze het driedubbele voor een vat, van hoeveel we het nu b etalen…
@ferrenzi206: De brandweer stond machteloos tegenover zo’n enorme brand. Wat is hier typisch Amerikaans aan?
Ach zo duur is het niet. De straatwaarde voor Nederand jah maar dat is niet wat ze ervoor hebben betaald waarschijnljik is het netto nog geen miljoen dollar waard.
das inderdaad echt lomp ja
Awww, wat zonde. Al dat mooie glimmende metaal dat ermee kon worden aangedreven….

@Dennis(hierboven): Precies. Mooie speech ferrenzi206.
@Dennis

ik hoop niet voor hem dat hij het over “De brandweer stond machteloos tegenover zo’n enorme brand.” heeft. Je bent wel ERRRRRRG stom als je zo’n ding probeert te blussen :P
@Dennis

hij wilt waarschijnlijk zeggen dat ze dom zijn ;) Wie gaat er nou een benzinetank blussen..
verzekering weer flink depressief? :p

wel duur grapje zo ;) maarja.. shit happans.. get over it ;)
je hebt gelijk ferrenzi206. die amerikanen profiteren maar van Irak, ipv heel de zooi een keer terug te trekken. Ze kunnen er gewoon niet tegen dat ze zelf geen grondstoffen hebben. Dan maar stelen he :-)
Toe maar, we hebben er toch genoeg van. Boeren pleuren de melk over hun landen, olieraffinaarderijen stoken de zooi op :P

@ Dennis

Precies, hoe zou een brandweer zo’n grote brand te lijf moeten gaan. Zou nooit gelukt zijn, we mogen al blij zijn dat het bij 1 opslagtank is gebleven en niet overgeslagen is.
typisch amerikaans .. benzine in de fik steken ..

typisch nederlands .. stoned als een garnaal een comment neerpennen ..
Konden ze het niet afdekken, dat het vuur geen zuurstof meer krijgt. Met water zal het hier niet lukken.
@ferrenzi206 schrijft,
Jezus christus wat een hoop dom volk zit hier weer op autoblog rond te brallen!
Jouw nonsens-verhaal raakt kant noch wal en is volledig irrelevant met betrekken tot het artikel. Lambofreak, hebben ze geen Atlassen meer op het VMBO? Zoek eens op hoeveel grondstoffen Amerika zelf heeft. Ohja, bekijk ook eens wat die oorlog in Irak wel allemaal niet gekost heeft! Echt alleen maar profiteren, ja, ja..
@Birger

nemen ze de moeite niet voor denk ik.
“bigger is better” is de slogan in de VS. Waarom kunnen ze zo’n kampvuurtje dan niet blussen?
idd, als je water gebruikt dan kan de benzine makkelijk versprijden (doordat het drijft op water) en dan heb je ene veel grotere brand
STI-OWNER(sti-lover)
pff en dan durve er mense te klage van da co² uitstoot van de wagens :p
Ze blussen dat normaal toch met schuim!! Als het een beetje normaal geregeld zou zijn daar, dan zou dat toch zeker ergens in de buurt moeten zijn :-s
@dinges
Irak is ook maar een hobby van Bush, wel een dure. Maar je moet toch een hobby hebben, en dit is nog een populaire ook.
De kosten van de oorlog zijn veel minder dan de winst die ze maken als het plannetje was gelukt, het beheren van de irakese olievelden.
Volgens mij is er nu een Amerikaans team van Advocaten van die brandstof-opslag faciliteit heel hard bezig uit te zoeken hoe ze die donderwolk die het gewaagd heeft raak te bliksemen helemaal droog kunnen Schadeclaimen.

En de rest van de wereld is alleen maar óf geschokt dat die Machtige Amerikanen dit niet konden voorkomen, óf spreekt met diepe minachting over die domme Amerikanen die diet niet konden voorkomen.

En Al Quaeda viert feest omdat Amerika zijn gerechte straf krijgt van Allah….

Tja… Zonde van die benzine… Heel jammer…

:twisted: Maar… Móóie fik…!!! :twisted:
@mattie schrijft,
Wat knap dat jij dat allemaal weet zeg en kan je me wat van die bedragen laten zien als ‘kosten’ en ‘winst als het plannetje gelukt was’? Ik ben namelijk wel erg benieuwd. Trouwens waar heb je dat stuk over die Irakeze olievelden gevonden?
Als de Amerikanen die niet in handen hebben..wie wel? Waarom is het plannetje van Bush mislukt dat? Verlicht mij :’)
@dinges
– De olie sjeiks verdienen biljarden aan de olie. Zoveel heeft de oorlog (nog) niet gekost, de oorlog heeft tot nu toe zo’n 526 miljard dollar.
– Volgens velen zijn de VS Irak zonder gegronde reden binnen gevallen, geen kernwapens gevonden. En zouden ze het alleen voor de olie doen.
– Zo vader, zo zoon. Dus of een familie trekje, of wel heel toevallig dat ze beiden een oorlog starten.
@dinges
toevoeging
De amerikanen waren een beetje overmoedig, het bleek niet zo makkelijk als gedacht en dus zitten ze er nog steeds.
@mattie
Ja dus, olie sjeiks verdienen miljarden, dat heeft niets te maken met ‘Amerika die olie steelt’ maar meer met Amerika (en de rest vd wereld) die olie koopt.
Kernwapens zijn inderdaad niet gevonden, dat was slechts een verzinsels om de VN mee te overtuigen. Amerika heeft gewoon belang bij stabiliteit in een gebied waar ze (en de rest vd wereld) van afhankelijk zijn. Misschien deed Bush het ook om populair te worden (zijn stempel op de wereldgeschiedenis te drukken) door onderdrukten volkeren te bevrijden. Dat weten wij niet en zullen we niet te weten komen.
De Golfoorlog die je noemt is HEEEEEL iets anders dan de huidige Irakoorlog, hoe dit zit mag je zelf op gaan zoeken.
Weet je wat…?! Dat is zo’n zonde!! Volgens mij is het aangestoken in opdracht van een sjeik om de olieprijs nog wat op te drijven.
Heb je trouwens ook met die pijpleidingen, lopen er eerst 10000den liter (al dan niet brandende) olie uit voor er wat aan gedaan wordt.
En wij zitten dan op ieder druppeltje te letten…

Trouwens moesten ze daar dmv een helicopter een laagje -ik weet niet wat- op gooien zouden missch nog een deel van die kostbaar goedje kunnen redden.
*die = dit
benzine word steeds duurder zo
Kunnen alle etterende hersenkeutels weer even opdonderen naar GeenStijl alsjeblieft. “Typisch Amerikaans”, “je bent echt dom als je dit probeert te blussen”, “ze lopen gewoon lekker grondstoffen te jatten”… Ga naar bed kleuters, in godsnaam.
Sportwagens en SUV’s zijn niet de enigste benzineslurpers zo te zien.
Daar wordt ferrenzi206 eventjes flink in de mangel genomen. En terecht ook! Van mensen met een iq onder de honderd zou het recht van meningsuitting moeten worden ontnomen! Hierbij vorder ik het hier voorgaande beschreven!
je zou denken dat ze toch wel brandpreventie middelen hebben op zo’n opslag park…
blusschuim oid…
zonde
@ Dinges

Dus Amerika vecht tegen een bondgenoot dan? niet echt logisch… Anyway, ik vind het gewoon dom hoe dubbelzinnig Bush over de Irak-oorlog en de oliebelangen handelt. en ok, van dat ‘stelen’ neem ik dan terug :-)

ps. Amerika heeft lang niet zoveel grondstoffen als Rusland, Midden-Oosten… (maar wel veeel geld :-))
Geef mij daar een 18e van en ik ben tevreden.
Soms kun je niets ander doen dan het boeltje te laten uitfikken.
Zo Ruben, da’s een heftigere reactie van je dan we gewend zijn. Ik ben ’t met je eens, maar ik vrees toch dat door de stijl van de schrijfsels hier de doelgroep anders is geworden dan in het begin wellicht beoogd? Ik meen me te kunnen herinneren dat er ooit iets over de doelgroep op de site te vinden was… Hoger opgeleide dertigers of zo. Die moet je hier nu -lijkt het- met een lampje zoeken.

Maar even on-topic: ik moet wel lachen om de reactie ‘kunnen ze dat niet even afdekken’. Yeah right, gooi er een nat handdoekje overheen! :lol:
@ Fout

Wel eens je hand boven een kaars gehouden? Dan zul je misschien een idee krijgen hoe hoog die helicopter van jou zou moeten vliegen om niet gewoon onderdeel van de brand te worden. Redelijk lastig om vanaf daar een blusdekentje op de goede plek te leggen, lijkt me zo.
Maar nou ben ik zelf natuurlijk geen helicopterpiloot…
@Klassiekerrally: De doelgroep is onderhand inderdaad erg breed, maar what the fuck zeg, af en toe word ik zo tergend simpel van sommige mensen. Moet er soms even uit. ;-)
@ Ruben Baeten

cheers mate, mee eens.. :D
en héél herkenbaar :P
@ bovenstaanden
Las in de huisregels iets over spelling en interpunctie… Lijkt me een redelijke manier om iets met kaf en koren te doen. Wil mezelf geen geweldige auto-kenner noemen (anders zou ik niet terug verlangen naar het roestbakje waar ik begin jaren 90 mijn eerste kilometers in heb gemaakt), maar krijg toch het gevoel dat ik er meer van binnen heb gezien dan de meesten hier…

Maar terug on-topic: 45 miljoen autokilometers… dat is de levensduur van minstens 100 auto’s. Die hoeven nu niet gebouwd te worden, dus het milieu wordt flink gespaard door deze brand !!
@Klassiekerrally: er is slechts een heel heel klein percentage vd mensen die reacties plaatst. Daar kun je geen conclusies aan verbinden;)
De wereld is weer een paar graden warmer geworden…
Ik hoop dat de Amerikaanse brandweer even meeleest hier, want ze kunnen blijkbaar nog wat leren van Birger, mrB, Lout, Fout en dubbel-d. Wat een geweldige tips! ;)
Is Amerikanen afzeiken een sport geworden of zo? Man, wat word ik daar moe van. En wie gaan we straks afzeiken? Chinezen? Indiërs? Want Europa is natuurlijk het enige brave land in de wereld dat met niemand propere of vieze handel voert…
On-topic: ik moedig de Belgische regering aan om snel te berekenen hoeveel fokking CO2 er uit die brand is gekomen en dan snel een aanslagbiljetje naar de VS te sturen. Want foei foei zeg, dit is het equivalent van 300 duizend bomen in het save the planet bosje van verweggistan.

Zucht.

PS: misschien kunnen de kenners hier gaan helpen met de bluswerken? Vergeet je emmertje niet.
@ Ruben: geen probleem, maak van je hart geen moordkuil ;)

@ autoblogger: had ik moeten weten, ik plaats natuurlijk ook lang niet overal een reactie bij.
Maar gezien jullie schrijfstijl (toch niet altijd even serieus, taalgebruik is vrij populair en ‘jong’) denk ik dat dat vooral jongeren tussen 15 en 25 aanspreekt. Uiteraard ben ik geen marktanalist, dus aan mijn analyse kan je geen conclusies verbinden ;)
Kun je nagaan wat er gebeurd als er een supertanker vlam vat, dan is deze 4000 ton een lachertje. ;)
Volgens mij heeft het merendeel van de blaatapen op deze site een leeftijd waardoor het onmogelijk is dat ze al auto rijden (hoogstens brommer). De vele reacties over de zogenaamde ‘homo-auto’s’ duiden hier ook wel op (erg volwassen jongens!)

Ik moet ook erg lachen over reacties in de trend van: “Mijn vaderrrrrrr heeft een BMW M5, egt een relaxte wage!!!!” Waarschijnlijk heeft de vader van deze persoon een roestige E34 518i uit 1995, maar dat weerhoudt de meesten er niet van om er een nogal levendige fantasie op na te houden.
@Lincoln.

Dan ben ik een echte typische Nederlander met heldere momenten. ;)
@RW.

En dat beoordeel jij allemaal vanachter de computer? Knap hoor.
Laat ook die “domme” jongeren in hun waarde, die moeten het nog leren. Jongeren moeten zich constant bewijzen voor hun leeftijdsgenoten en doen dus veelal “stoer”. Dat ze die gewoontes meenemen naar het internet is dan niet vreemd, het is hun way of life. Maak je dus vooral niet druk, dezelfde jongeren die nu lopen te klieren kunnen binnen een paar jaar volledig volleerde ervaren bloggers zijn geworden, met wie je graag een discussie begint. Puur omdat het leerzaam en leuk kan zijn.
Je moet ergens beginnen, laten wij dan proberen om wat coulanter naar de onwetenden te zijn. ;)
@ mx5/rx8owner: ik ben meer (qua reageren op internet) iemand van ‘als je niks te melden hebt, hou dan vooral je mond’, maar voor jouw instelling is natuurlijk ook wat te zeggen. Dat neemt niet weg dat de wel leuke reacties en discussies vaak dreigen onder te sneeuwen door al dat nietszeggende gepost.
pffff. Dit wordt hier stilaan een scheldpartijtje tegen ‘de jeugd van tegenwoordig’. Bon er zitten hier misschien enkele 12-15 jarigen die misschien niet altijd even subtiel zijn, maar ja. Toen ik internet ontdekte, 14 jaar was ik, waren mijn reacties ook niet altijd even verlicht en volwassen.

En over Amerika die Irak alleen binnenviel voor olie:
Ik herinner mij, in de begindagen van de oorlog, enkele beelden uit het journaal.

Opeenvolgend:

Iraakse ministerie van financiën – in brand

Iraaks ministerie van buitenlandse zaken – geplunderd door de bevolking, gewoon voor de camera’s

Iraaks ministerie van Olie – omringd door talloze US tanks, Humvee’s en soldaten.

Conclusies mag iedereen zelf maken.
@RW.

Gewoon tussen de regeltjes door lezen. :D
Ik snap wat je bedoeld, maar de vaste bloggers voeren hun discussies toch wel, ongeacht wat anderen tussendoor posten. Ik snap je irritatie heel goed, alleen ben ik het vanuit een ander perspectief gaan bekijken. Ik kijk naar buiten en zie de wereld om mij heen. Als ik dan weer besef dat alles en iedereen een idioot is(inclusief ik), dan maak ik mij niet meer zo druk om de rest.
Een ruim gevoel voor humor werkt ook. ;)
Even voor de Lieden hier die het maar zo Akelig Dom vinden van die Amerikaanse brandweer daar dat ze dit niet even wisten te blussen- Ik heb eens even nagevraagd bij een collega die bij de brandweer zit:

Ook al is de brandweertechniek al een heel eind verbeterd vergeleken met tot in de 19e eeuw waarin complete binnensteden affikten als er één kaars om ging- Als een gemiddelde huisbrand niet binnen 2,5 minuut aangepakt wordt, is het enige wat de moderne brandweer eigenlijk kan doen het zogenaamd “gecontroleerd” laten uitbranden van de ruimte waarin de brand plaatsvindt. Dat wil zeggen dat ze slechts hun uiterste best kunnen doen om het vuur zich niet te laten verspreiden, maar het brandende gedeelte laten ze dus eigenlijk gewoon uitfikken omdat dat reddeloos verloren is.

De lijn doortrekkend- Als een auto in de fik vliegt en de brand bevindt zich in het motorcompartiment, dan moet je daar al in de eerste anderhalve minuut bij zijn. Doe je er langer over om te beginnen met blussen, dan is ook de binnenkant van het passagierscompartiment met alles daar in eigenlijk al reddeloos verloren, tenzij je de beschikking hebt over zoveel blusmidelen dat je de brand echt in één keer compleet kunt afsluiten.

De lijn nog verder doortrekkend- Met een brand als deze van een dergelijke grote hoeveelheid hoog-ontbrandbare brandstof komt er zo ontzettend veel hitte vrij dat er domweg nog geen techniek bestaat om die te blussen. Het enige wat kan worden gedaan, is proberen te voorkomen dat de hitte de andere tanks bereikt en ook doet ontvlammen. Elk dekkend schuim wordt door de enorme hitte en convectie (direkt boven de brandende vloeistof is eigenlijk een soort mini-tornado met veel kolkingen gaande die woest de lucht omhoog trekt) domweg weggeblazen. Er worden gaten in de schuim getrokken door de hitte van de vlammen waardoor constant zuurstof bij de brandstof kan blijven komen. Een branddekentje van het formaat van een dergelijke tank is er niet en zou die er wel zijn, dan zou hij te zwaar en groot zijn om over de brandstoftank te kunnen worden getrokken.
En dus rest de brandweer ook hier niets anders dan de andere tanks zo snel mogelijk te proberen te legen als er verderop nog lege opslagcapaciteit is wat er dus meestal niet is, de volle tanks zo koel mogelijk te houden en te isoleren met schuim en voorál geen water te gebruiken voor de koeling als dat water bij de brandende brandstof kan raken anders krijg je extra explosies.

Oh ja- en dan is er ook nog het probleem van dichtbij genoeg kunnen geraken om het brandblusmiddel bij de brandende brandstof te krijgen- Wat voor pompen heb je dan nodig om vanaf een afstand van pakweg 100 meter dat spul bij die brand te krijgen? Want dichterbij is het al heel snel te heet om te komen als je nagaat dat de hitte van dergelijke branden hoogwaardig staal kan doen smelten…

Dit is in het kort een beetje het verhaal waarom die Amerikanen zo “Dom” zijn dat ze die brand niet wisten te blussen, maar “slechts” konden voorkomen dat de andere tanks niet mee de lucht in gingen…

Amerikanen-Bashing is natuurlijk leuk. Maar soms kan het ook geen kwaad te bedenken dat als dergelijke tanks hier in het Rijnmondgebied in de hens zouden gaan, we de hitte zo ongeveer tot in Den Haag zouden voelen- Je zou die fik bij helder weer in ieder geval kunnen zien tot voorbij Katwijk en de consequenties zouden voor de regio akelig kunnen zijn als je denkt aan benodigde evacuaties vanwege explosiegevaar, vrijkomende chemische dampen en de verstikkende en weer neerslaande rook en zo meer…

Zomaar wat observaties buiten het lollige en luchthartige hier- Waarvoor mijn excuses.
eigenlijk wel grappig te zien dat brandstof verbranden als zonde wordt ervaren ..
op @autoblog.nl notabene !!
@Jandepandaman.

Een aantal jaar geleden is er in de botlek zo’n ding geexplodeerd. Dat hoorde je in Rotterdam. :shock:
Dat was nog een redelijk kleine. Stel je voor dat er eentje op de Maasvlakte gaat, die zijn nog een heel stuk groter.
Ook staan er een paar chemische bollen in de Botlek. Als er daar 1 van gaat, kost dat heel veel levens.
Dat deze branden moeilijk te bestrijden zijn, zie je goed aan de manier waarop deze terreinen ingedeeld zijn. De tanks worden gescheiden door dijken om lekkende vloeistoffen te stoppen en overal zitten flensen en kleppen om de vloeistoffen te kunnen verplaatsen of juist af te sluiten.
Allemaal beperkende maatregelen, maar vrij weinig blusapparatuur.
Maar ach, ik sta er maar niet teveel bij stil dat de Rotterdamse haven een potentiele bom is. Het hoort er bij.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).