Benzineprijs VS door grens van 4 dollar per gallon

Auteur: , 40 Reacties

Wij klagen terecht over de hoge benzineprijs die richting de 2 euro huppelt en waar we volgens Wouter Bos maar aan moeten wennen. Ondanks dat de Amerikanen nog altijd zo'n 2,5 keer goedkoper tanken, breekt de benzineprijs ook in de VS record na record. Men klaagt daar minstens net zo hard als wij. Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis kost een gallon benzine meer dan 4 dollar.

Het gaat hier om de landelijk gemiddelde literprijs, want sommige Amerikanen betalen al iets langer meer dan 4 dollar per gallon. Omgerekend naar euro per liter is dat slechts 0,68 cent per liter, maar naar Amerikaanse maatstaven evengoed dikke ellende.

Eerder zagen we al dat de hoge benzineprijs ook een praktisch probleempje met zich meebrengt. Sommige, met name de oudere pompen zijn niet berekend op een gallonprijs van meer dan 3,99 dollar doordat de teller dat niet aankan. Pomphouders denken gelukkig actief mee met de automobilisten en komen met nuttige tips: “Fill up now because it is only going to get worse“. Helaas hebben ze gelijk, want het einde is inderdaad nog niet in zicht. Dat geldt jammer genoeg ook voor ons. (via: carscoop)40 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Ze stellen zich aan daar…

Er zijn weinig landen in de wereld waar benzine nog goedkoper is dan in de VS!
InfiniteNissan
in de Amerikaanse…?…geschiedenis

-edit: goed geraden ;)-
InfiniteNissan
Ik ben een taalkundig wonder
@greg in VAE doe ik mijn rolls vol voor iets meer dan 25 euro
Ik kom net terug uit Geneve daar kon je voor €1,20 een liter euro95 krijgen……
@ mijzelf kopen dus
@RDS: luxemburg ligt ook nog wat lager kwa prijs en is iets minder ver rijden :P
@ Greg:

er zijn meer dan genoeg landen waar de benzine veel goedkoper is dan in Amerika, alle OPEC landen bijvoorbeeld. In het hele midden-oosten gooien ze voor een prikkie hun auto vol.
toch maar http://www.fietsblog.nl?

whos in for that.. i know i am! ;)
@RDS

Ik kom net terug uit Egypte, daar kost de benzine 25 cent per liter.

Maar ’t is zover rijden he….
Middenoosten telt natuurlijk niet mee in de vergelijking…Daar wordt de olie uit de grond gepompt.. geen transportkosten, weinig tot geen belasting.
Overigens kost de diesel in de VS nu tegen de $4,80.
In dat opzicht is het ook iets minder verwonderlijk dat die brandstof moeite heeft om door te breken in de VS.
@Sir Smokalot

Dat is omdat in de VS (en in de UK, Zwitserland, …) benzine en diesel op dezelfde wijze belast worden. In België en Nederland is de taks op diesel de helft van die op benzine.

Volgens een voorstel van de Europese Commissie zal tegen 2012 in heel de EU die taks gelijk moeten liggen. En dus zal ook bij ons tegen dan diesel duurder zijn dan benzine.
Wat de grootste schok is in de VS is niet de prijs van de benzine, maar de snelheid waarmee de prijs omhoog gaat. Niet zo heel lang geleden was het nog 2 dollar .
Makkelijk gezegd: “niet zagen, het is er nog steeds minstens de helft goedkoper dan hier”. Die Amerikaantjes zitten daar wel met hun extreem dorstige auto’s. Die mochten veel verbruiken, want het kostte toch zo weinig. Dat kan je hen toch niet verwijten? Alsof wij allemaal een Bluemotion zouden kopen moest de diesel 50 cent kosten.

Weetje uit Peking Express: in Venezuela kost een liter benzine maarliefst 30 keer (!!!!) minder dan een liter plat water.
@bob: Precies. Drie, vier jaar geleden betaalde ik op Manhattan, een van de duurste gebieden in de VS om te tanken, rond de $2,20 per gallon. In zo’n korte tijd een verdubbeling van de prijs die je gewend bent, zo erg is het zelfs hier niet. (Hoewel het met de dieselprijs best wel eens zou kunnen gebeuren…)
@Bob en Ruben
De waarheid komt altijd het hardst aan als de leugen heel groot is.
Amerikanen geloofden tot en met vorig jaar ook dat de olie in grote hoeveelheden vrij en goedkoop verkijgbaar is. Zonder limiet.
The American way of life (bigger is better en die onzin) is voorbij en men wordt nu….gelukkig….met de neus op een klein beetje (en straks nog een beetje meer) op de feiten gedrukt.
Goedzo en ik zou zeggen:
Laat die prijs zich nog maar s verdubbelen…des te vlugger zullen ze het leren.
@Greg ..
@bas ..

laat me raden .. jullie zijn hollanders .. en die grens nog nooit overschreden ..
ja als die dieselprijzen dezelfde taxen gaan krijgen wat we op benzine hebben mogen ze wel de wegenbelasting gaan verlagen van diesels, want daar betaal je nu ook 3x zoveel voor
De hoge brandstofprijzen hebben wel een groot voordeel: het kost de SUV marktaandeel! :twisted:
Even aux serieux: soms maak ik me er wel zorgen over… Ik bedoel, onze passie is toch zoveel mogelijk kilometers afleggen in zo leuk mogelijke auto’s. Meestal zijn dat niet de zuinigste auto’s. Toch maar een Elise kopen dan? En als dat zeer gaat doen een Tesla en een batterij zonnepanelen op ’t dak! ;)
@ Greg

In landen in bijv. Zuid-Amerika of China betalen mensen soms ook maar 50 euro cent of minder per liter….
Is de brandstof in de VS niet goedkoper omdat de kwaliteit (tegenover Europa) iets minder is? Dat zou meteen verklaren waarom amerikaanse blokken een lagere pk/l-verhouding hebben…
@ J.Schouten
In venezuela betalen ze voor 1 liter water 30x zo veel als voor een liter benzine :-]
En een liter benzine kost daar echt maar een paar centen hehe
@Ruben. Inderdaad .. in Nederland zou de bom dan echt zijn onploft, maar op zich heeft Nederland nog mazzel omdat mensen een compleet alternatief hebben dat openbaar vervoer heet. Daar betaal je natuurlijk belasting voor (en da’s een van de redenen waarom de benzine zo duur is in Nederland).

In de VS wordt er niet zo veel belasting geint op benzine, maar daar staat tegenover dat je niet in een zorgstaat woont. De gemiddelde ziektekosten verzekering voor een familie kost ongeveer een Nederlands jaarsalaris.

@Bas het geeft maar eens aan wat voor stereotypen de mens weer heeft. Niet iedereen rijdt in de VS een SUV of een pickup.

@timmie .. uh nee … dan moet je je maar eens gaan verdiepen in de techniek. Kijk dan maar naar het koppel van die amerikaanse blokken.
@lincoln

fout geraden! Niet zo snel conclusies trekken.


@de rest

Logisch dat olie in Koeweit, de VAE of Colombia goedkoper is dan in de VS… Daar ga ik niet eens op in.

Er zullen best landen zijn waar de olie nog goedkoper is, maar de V.S. dat tenslotte zelf ook een olieproducerend land is, heeft vergeleken met heel veel landen die olie importeren, veel gunstigere liter-prijzen.
In China begint men langzaam aan een capaciteit op te bouwen om brandstof uit steenkool te halen. Men schat als alle plannen doorgaan, men in 2010 aan zo’n 50 miljoen ton benzine gaat produceren per jaar. Als je rekent dat de helft van een vat olie naar benzine gaat (in US toch) komt dat overeen met
1.8 miljoen vaten olie equivalent per dag die puur naar benzine gaat (da’s zoiets als Koeweit zeker?) EN VOOR de groene jongens: ja het is spotgoedkoop, en ja er komt enorm veel co2 vrij!
@ Bob.

Nederland heeft wel een alternatief dat OV heet. Maar dan moet dat ook rijden, en als het rijdt ook eens wat meer op tijd rijden. Dan is het pas een goed alternatief voor de auto, en op kleine stukken de fiets.

Dat benzine blijft stijgen is duidelijk, ik ben alleen benieuwd wanneer de prijs bevroren wordt. ALs dat al ooit zal gebeuren of dat je straks makkelijk 10 euro per liter komt het betalen.
ZwerverRoodbaard
68 cent :O Nou ik denk dat ik maar is ga verhuizen :P
pureporneaux.be
Ja het ziet er idd niet al te rooskleurig uit
pf, wel jammer wij gaan deze zomer nr de USA ne roadtrip doen en nu da dieje prijs zo hard stijgt begint da wel ne kost te worden dieje we eerst wa hadde verwaarloosd…
maar het valt nog altijd mee !
In Angola betaal je $1,50 / gallon. Da’s pas cheap. Anyhow: een verdubbeling voor de Amerikanen in die paar jaar, dat is inderdaad triest. Toch gaat het ook hier hard die kant op, zeker met de Diesel. Gister onze Punto (benzine) afgetankt, 70 euro. Doet toch een beetje pijn.
InfiniteNissan
@ gast

Wat zeg je?!?

@ bob

Een jaarsalaris is gemiddeld rond de 25000 euro geloof ik. Lijkt me niet dat dat zoveel kost. Maar goed het kost een hoop meer centen.

Niet iedereen rijdt in een Pick up of SUV maar wel heeeeeel veel mensen. Meestal is het onnodig en het is wel positief imo dat velen nu een switch gaan maken.

En als laatste, benzine in amerika is zeker slechter dan de benzine in europa. veel cheapere shit.
@autoinformatief.com Het feit dat het openbaar vervoer op dit moment staakt moet je niet meenemen in je mening aangezien dit niet elke dag gebeurt. Vergeleken met andere landen is het Nederlandse OV een van de beste ter wereld (ooit eens in een wat minder ontwikkeld Aziatisch land je route geprobeert uit te stippelen .. zelfs in de zuideuropese landen is dat niet eens echt gemakkelijk).

De benzineprijs zal nooit en te nimmer bevroren worden. Net zoals bijna alles in het leven zullen op een bepaald moment alleen de rijken het kunnen blijven betalen, terwijl de gewone burger zich zallen moeten gaan berusten op alternatieven. Nu de nood eindelijk aan de man is zullen ook autofabrikanten extra ontwikkelwerk gaan doen naar de alternatieven zoals waterstof omdat het voor hun simpelweg een kwestie van overleven wordt (je zult zien dat in de komende paar jaar je in ene een heeeeele hoop innovatie zult gaan zien).
Ben het met Bob eens.

Je krijgt steeds meer een twee-deling in de maatschappij. Onbezorgd autorijden, trans-atlantische vluchten maken voor een vakantie.. dat worden dingen die alleen zijn weggelegd voor Nederlanders met diepere zakken.

Een gemiddeld gezin met 2 opgroeiende kinderen kan straks met zeer veel moeite 2x per jaar op vakantie en 2 auto’s voor het gezin beschikbaar hebben. Keuzes maken met dit soort energieprijzen..
Die tweedeling is perfect. Wel zorgen dat je aan de goede kant zit. Geen armoedzaaiers met 15 jarige occassions meer op de weg. Geen armoedzaaiers meer in in het vliegtuig.

Het proletariaat gaat gewoon weer lopen zoals in de middeleeuwen.
@Lincoln
Hoe bedoel je grens nooit overschreden?
Als je de fysieke grens bedoeld:
Ben je werkelijk zo dom? Of doe je alleen maar alsof?
Ik woon nog geen uur van Belgie en Duitsland en dan bedoel ik:
een uur fietsen naar Belgie en een uur lopen naar Duitsland.
Ik moet moeite doen de grens niet over te gaan…..
Jij maakt fouten Lincoln….je praat tegen een nakomeling van een expat die de hele fucking wereld over is geweest….
Je kunt ingaan op het standpunt of je houdt je vingers van je keyboard :(
@rick Helaas zal dat niet opgaan .. ipv nieuwe auto’s kopen zullen mensen steeds langer in hun huidige auto blijven rijden. Je moet rekenening houden met het feit dat het misschien goedkoper is om je huidige auto te houden, dan maandelijkse aflossingskosten moeten gaan dokken voor een nieuwe auto.

Dit gaat dus ook ten koste van het mileu aangezien nieuwere auto’s schoner en zuiniger zijn.
@ iedereen eigenlijk
als we dan toch naar de gringo’s kijken laten we het dan positief doen.
Nergens ter wereld komen zo een goede ideeen vandaan als van de gewone Amerikaanse burgers. Heel Youtube staat vol met filmpjes van vrolijke Amerikanen die vanalles maken om lekker cheap auto te kunnen rijden en het werkt ook nog.
Als we onze Hollandse scheit regeltjes eens een keer zouden loslaten zouden we dat hier ook kunnen,
Moet je s kijken hoe snel we een dikke vette middelvinger naar ome Shell en consorten kunnen opsteken.
Speculatieve zeer hoge prijzen voor autobrandstoffen, moeten volgens mij fors kunnen dalen, zeker nu de olieprijs zelf al iets gezakt is. De benzineprijs zou volgens mij gemakkelijk v.w.b. loodvrij normaal gemakkelijk naar de € 1,20 kunnen, i.p.v. de huidige € 1,50 ongeveer.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).