Le Mans update: winst voor Audi en Verstappen

Auteur: , 40 Reacties

Jos is weer The Boss, althans een beetje dan, want hij heeft weer een keer iets gewonnen. Hij wist vandaag de 2008 24-uur van Le Mans in de LMP2-klasse te winnen. Dat deed hij niet alleen, maar samen met zijn teamgenoten Jeroen Bleekemolen en Peter van Merksteijn in een Porsche RS Spyder. Zijn team, Team Van Merksteijn eindigde als tiende in het algemeen klassement.

Audi werd voor de achtste keer in negen jaar eerste in het algemeen klassement, wederom met een TDI. Achter het stuur bij Audi de coureurs Dindo Capello, Tom Kristensen en Allan McNish. De overwinning in de GT1-klasse gaat naar Aston Martin. In de GT2-klasse pakt de Ferrari F430 GT van Jaime Melo, Mika Salo en Gianmaria Bruni de winst. Uiteindelijk haalden 34 teams rijdend de finish.40 reacties

Netjes. Ook spannend tot op het laatst wel.
Ferrari eindelijk weer winnen op LeMans. Wat is er met de Peugeot van Villeneuve gebeurt eigenlijk? Verstappen zei dat de Porsche subliem was en dat hij er zo nog wel 24 uur achter kon plakken :P
@jpm
ja hoeveelste was peugeot ?
wrs niet aangekomen :p
Spannende strijd in LMP1 en GT1, mooi gedaan van Van Merksteijn en een walkover voor de Ferrari’s in GT2. ’t was weer een leuke le mans dit jaar :)
Een werkelijk fantastische race!

Wanneer je bij de 24 uren vanLe Mans aanwezig bent weet je hoe het is wat voor een slijtage slag ze hebben overwonnen.

Alle lof en hopelijk gaan ze volgend jaar met hun Porsches de LMP1 auto`s te lijf. Niets staat het Van Merksteijn Motorsport team in de weg om ookhier succesvol te gaan worden.

De spanning voor de overwinning inde LMP1 klasse was om te snijden, een heerlijk gevecht ontvouwde zich tussen Audi en Peugeot.

Het Spyker Squadron had geweldige auto`s bij zich met het mooiste motorgeluid van het veld. Helaas voor hun kun je met een aanmerlijk stillere auto hogerscoren…

Volgend jaar wederom Le Mans!
Heeft Kristensen niet een record gezet door 8 jaar op rij LeMans te winnen?
@ wotevajjjj

Peugeot niet eindigen?!

Ze zijn 2e en 3e als het echt wilt weten. En peugeot had gewonnen btw als ze geen problemen hadden met hun koppeling toen ze 6 minuten op kop lagen..
Spyker lag er al vrij snel uit?

JPM: Ik geloof dat dat vorig jaar al was, met 7 jaar te doen..

Peugeot van Gene (en Villeneuve?) op 2, die van Montagny op 3.
@ mardec

wat is dat voor n bullshit.

de spyker was ook hoger geeindigd als ze niet uitgevallen waren…

de koppeling ging kapot, en dat kan gewoon niet op lemans.
op lemans gaat t niet alleen om snelheid, maar ook om betrouwbaarheid.
domme opmerking..
Mooie prestatie van Jos en goed tegen de azijnpissers ;)
1, 4 en 6 Audi. 2, 3 en 5 Peugeot.
@ tinm
Jouw opmerking is anders ook niet echt snugger. Als je het gevolgd had, had je kunnen zien dat de Peugeot’s minstens zo betrouwbaar waren als de Audi’s (Audi #3 had op een gegeven moment zelfs een kapotte versnellingsbak). Ze hebben immers beiden drie auto’s met een behoorlijk aantal ronden aan de eindstreep weten te zetten. De rijders van Peugeot hebben een aantal fouten gemaakt waardoor ze hun eerste plaats af hebben moeten staan.
En nogmaals @ tinm
‘de koppeling ging kapot, en dat kan gewoon niet op lemans.’

On top of that, Audi #3 had hetzelfde probleem. Alles kan in LM.
@RScosworth

Whatever!
Mooi dat het Audi al voor de zoveelste keer is gelukt, maar volgend jaar wil ik toch wel graag die Lola Aston Martin bovenaan zien.
en misschien dat ze met van Merksteijn verhuizen naar de LMP-1 klasse. dat zou helemaal top zijn.
@ Raffy
Ik had het ook niet tegen jou…
Het was een mooie strijd tussen Audi en Peugeot. En ik had nog gehoord op Eurosport dat ze volgend jaar de diesels wat gaan terugschroeven om de strijd wat eerlijker te houden tegen de benzines. Dit omdat de benzines nu geen schijn van kans hebben tegen de diesels. En dat Peugeot en Audi tegen volgend jaar gaan proberen met een hybride van start te gaan.
@ Raffy,

Alsof VM notorsport zo effe een competitieve LMP1 auto uit de hoge hoed tovert?

Kan je wel vergeten als ‘privateer’ dus he…

Nee, zet dan Jos in een 908 ipv bijvoorbeeld Villeneuve.
Jos gaf vannacht iedereen rijles in de regen, precies zoals vroegah :-)

Hij kan het nog steeds hoor die bolle…
Maar zijn de reglmenten ook niet soepeler voor diesels in verband met drukvulling en cylinderinhoud?
oké ik heb geen 24 uur gekeken maar toch wel een 6 tal uurtjes en ik weet nog heel goed dat audi om 05:20 ongeveer nog maar 8 seconden achter Peugeot zat en dat ze tegelijkertijd de pit in gingen waar Audi (zonder driverswap) er sneller uit kwam dan Peugeot, Peugeot heeft gewoon de fout gemaakt om een rondje te testen op Mix tires i.p.v. regenrubbers en daardoor 2 keer achtermekaar de pits ingeweest.
Zo zie ik het:
De 908 HDi FAP heeft verloren van een 3 jaar oude auto waar alleen de monocoque, display van het stuurwiel, de neussplitter en partikelfilters van vernieuwd zijn.
Terwijl de 908 HDi FAP een compleet nieuwe 2008 spec heeft met andere wielkassen, bodemplaat enz enz.

Ook al waren de omstandigheden in voordeel van Audi Sport, het gat tussen wagen nr. 3 (Team Joest, Luhr/Premat/Rockenfeller) en nr. 9 (Total, Montagny/Klien/Zonta) waren maar 3 laps.


En wat als Audi nou met hun 2010 spec LMP1 wagen debuteert? Dan hoop ik toch wel voor PSA dat ze hun ingenieurs wat harder aanpakken.
Jos die okee olee olee!
Audi gefeliciteerd, maar toch wel jammer voor Peugeot. Volgend jaar komen er restricties op de dieselaars om de benzine race auto’s meer kans te geven. Ik ben benieuwd :)
Ohja: van Merksteijn en Aston Martin ook gefeliciteerd!
Ferrari had geen walkover, maar net als bij LMP1 waar de rijders fouten maakten ging de 2 leidende Porsches met elkaar aan het toerwagenracen; botsen dus.

Daar waar de Honda op Brno kon doorrijden hadden de Porsches een beetje meer problemen.

De Porsche van VM heeft enkele LMP1’s er uit gereden en zeker in de regen was dat team goed bezig.
m’n dag kan niet meer stuk (allé nog 37 minuten dan :p) Audi wint in LM Turkije wint van Tsjechië. M’n weekend is GEperfectioneerd :p xD
@Jan C: als 4 auto’s vooraan en 17 ronden voorsprong geen walkover is dan weet ik niet wat jij daar onder verstaat….

Als mensen niet meer verstand hebben dan in (zoals jij suggereert) in leidende positie een potje te gaan rossen dan heb je in feite niets in een lange afstandrace te zoeken, lijkt me. En dan verdien je zeker geen overwinning.
@Woody: Ik zeg niet dat het slim was, maar die Porsches waren op dat moment flink aan de leiding. Tsja en de Flying Lizzards amateurs te noemen Woody zijn echt jouw woorden dan…
@Jan c.: We gaan me geen woorden in de mond leggen hè? Ik heb nergens gezegd dat het amateurs zijn, maar hun gedrag is nou niet echt dat van een professional die wil winnen in een lange afstandrace… meer een ventje met een groter ego dan z’n verstand. Als je niet met je hoofd (dus berekenent) die wedstrijd kunt rijden dan moet je niet meedoen. Het is nou eenmaal vooral een spelletje dat gaat over uitrijden en heel houden.
@Nick, dat hoeft nog niets te betekenen. Een nieuwe auto is niet altijd beter omdat hij nieuwer is, dat word hier ook bewezen. De audi is een uitzonderlijk goede wagen, waaraan alles lijkt te kloppen en die elk jaar weer laat zien dat hij zo perfect is. Peugeot komt voor het eerst met een compleet nieuwe diesel en een nieuw team. Ik denk dat volgend jaar, nu peugeot heeft kunnen leren van wat er fout en wat er goed ging, dat weer beter voor Peugeot uitpakt. Audi heeft een veel grotere ervaring (met o.a. de dieselmotoren) in dergelijke races.

Want de Peugeots waren ook goed, en vooral door de fouten van de coureurs moesten ze de plaats afstaan. Ik denk dat de conclusie die je min of meer trekt: “peugeot verliest met een nieuwe auto van een 3 jaar oude auto” echt helemaal niets zegt. Je onttrekt daarbij punten als ervaring, pitstops en coureurs. Het zal dus heus niet zijn dat de ingenieurs van Peugeot hun werk niet goed gedaan hebben, ik vind dat Peugeot best een pluim verdient met de prestatie. Audi een grotere echter, want wat reden ze weer netjes dit jaar! ;)
Boerenbedrog die diesels. Ze mogen turbo’s hebben en de benzinemotoren niet. pffff zo kan iedereen het.
@ Zoef:

Volgens mij was er tenminste 1 benzine auto met turbo(‘s), ik weet alleen niet meer welke. Werd ’s nachts gemeld op eurosport.
Jammer dat Audi weer gewonnen heeft, had liever Peugeot gezien :(

En hoorde ook nog dat door de teamchef van Audi er na 2010 niet alleen maar closed cockpit’s mee mogen doen :x
@ Zoef
Benzinemotoren mogen ook turbo’s hebben op LeMans. Het zijn de restrictors die de prestaties van de benzinemotoren naar beneden schroeven.
Waar zijn nu al die eikels met hun verhaaltjes als: “Ik denk dat hij de grindbak inrijd” en “Zijn ego is groter dan zijn rijkwaliteiten.”…….

Verstappen is de beste nederlandse coureur, die wij ooit gehad hebben. Hij heeft alleen vaak de pech gehad, dat hij met slecht materiaal reed.

Hardstikke gefeliciteerd Jos en de rest van het team!!!
Leuk al die reacties bij stukje van RS Spyder, dat verstappen het gaat verkloten.
:’) Hij is altijd nog vele malen beter als die snotneus Alberts.
Toch blijft Blekemolen mijn favoriet!
Mooie Race weer zoals normaal!
@ Nick:

Audi heeft al 9 jaar de tijd gehad om de huidige reglementen zo te interpreteren dat ze er maximaal voordeel uit halen. Peugeot nog maar 2. Plus dat een 3 jaar oude auto gewoonweg veel verder uit ontwikkeld en gekristalliseerd is dan een compleet nieuwe. Anyway. Ik feliciteer Verstappen en zijn teamgenoten met deze klinkende prestatie. Toch 7 ronden meer gereden dan nummer 2 in hun klasse.
Volgend jaar doet Porsche (hoop ik) mee met een fabrieksteam. Van Merkensteijn heeft het pionierswerk en de try-out gedaan en volgend jaar tonen ze hun eigen overmacht.
@Arnoud

Dan zou Porsche naar de LMP1 klasse moeten want er mogen alleen privateers in de LMP2 klasse rijden ;)
@Zoef, vergeet bij een diesel niet de compressieverhouding die hoog moet zijn he (zelfontbrander). Een turbo is vaak noodzakelijk om met een gelijke benzine motor mee te komen. Kijk maar eens naar alle dieselmotoren om je heen, bijna allemaal met turbo tegenwoordig.
De beste hebbe gewonne, draai of keer het…. het altijd maar als nu.. nee, het is zo! Audi is gewoon beter, duitste auto’s in het algemeen gewoon..
spijker zal nooit eindigen hun auto’s schieten in brand of eender wat, ze moeter eerst eens gaan zorgen aan de kwaliteit van hun auto’s en dan kunnen ze misschien gaan racen met hun auto’s.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).