CDA: Jonge automobilist sneller rijbewijs kwijt

Auteur: , 43 Reacties

Met het huidige puntenrijbewijs raken nieuwe automobilisten na drie forse overtredingen binnen vijf jaar, hun rijbewijs kwijt. Het CDA ziet echter liever dat dit al na twee overtredingen gebeurt. Volgens CDA-Kamerlid Sander de Rouwe zijn beginnende automobilisten door hun gebrek aan ervaring, voor een groot deel verantwoordelijk voor de 800 doden die er jaarlijks in het verkeer vallen. Dat aantal moet terug naar 500 en daar heb je volgens het kamerlid nieuwe maatregelen voor nodig.

Het puntenrijbewijs verandert na 5 jaar automatisch in een normaal rijbewijs, maar binnenkort wordt nieuwe wetgeving van kracht, die bepaalt dat automobilisten met een normaal rijbewijs al na twee keer te zijn betrapt met drugs of alcohol achter het stuur, hun rijbewijs moeten inleveren. Het zou dan krom zijn om beginnelingen niet minstens even zwaar te beoordelen, zeker omdat blijkt dat zij voor een bovengemiddeld groot gevaar op de weg zorgen. Bovendien is het effect groter wanneer je het rijbewijs afpakt, dan wanneer je een boete uitschrijft, aldus De Rouwe.

Daarnaast wil het kamerlid dat er een bewustwordingscampagne komt voor het gebruik van een meldlijn voor alcoholmisbruik in het verkeer (lekker klikken dus). Gisteren werd door de European Transport Safety Council bekendgemaakt dat Nederland het streefaantal verkeersdoden in 2010 waarschijnlijk niet zal halen. Het doel is om tussen 2001 en 2010 het aantal doden te halveren. In 2001 kwamen bij ons 1083 mensen om in het verkeer en vorig jaar waren dat er 791. Woensdag vergadert de Tweede Kamer met minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) over verkeersveiligheid.

Laat ik dit bericht lekker ongefundeerd en tendentieus afsluiten: Het is allemaal de schuld van Koos Spee. Die had wat beter zijn best moeten doen, maar die is vooral gefocust op zo gemakkelijk en zo snel mogelijk, zoveel mogelijk poen binnenharken. Ondertussen wel nog even roepen dat iedereen aan het puntenrijbewijs moet. Geef die man nog een lintje. (bron: nu.nl)43 reacties

Ik dacht dat motor- en scooterrijders een onevenredig groot aandeel in de jaarlijks te betreuren hoeveelheid verkeersdoden hebben?
goedemorgen typo’s :P
@peter: Het is mijn toetsenbord…, echt!
Ik ben zelf ook nog maar 21, maar ik vind inderdaad de sterfte onder jongeren opvallend. Ik denk dat een gebrek aan ervaring en nog weinig gevoel voor de auto daar debet aan is. Aangezien het echt om forse overtredingen gaat waarvan er nog maar 2 gemaakt mogen worden, ben ik het er opzich wel mee eens. Daarentegen vind ik een duur van 5 jaar voor het puintenrijbewijs wel erg lang. 3 jaar is meer dan genoeg.
Jan Groothuijse
Jonge automobilisten, dat is blijkbaar gelegaliseerd discrimineren. Er zullen vast meer bevolkingsgroepen zijn die statistisch gezien er een groter zooitje van maken, maar in die gevallen is het onredelijk om de hele groep aan te pakken, vreemd dat die ethiek op jongeren niet van toepassing is.

Het rijbewijs afpakken wanneer iemand 2 keer met alcohol gepakt is, klinkt erg goed, maar voer het gewoon voor iedereen in. Het punten rijbewijs, is geen slecht idee, maar voer het dan toch gewoon voor iedereen in.

“Jaarlijks vallen er 800 doden in het verkeer en een groot deel daarvan zijn beginnende automobilisten zonder ervaring”,
Geen grafiek, geen statistiek, gewoon een opmerking, je kan zelfs opmerken dat een groot deel van de huidige alledaagse bestuurders beginnende automobilisten zonder ervaring zijn, mijn opa zou hebben gezegd dat 99.9 % van de automobilisten op de weg vandaag groentjes zijn, dit is een waardeloze onderbouwing voor gedoogde discriminatie.
Tja en als je de doodstraf zet op wat voor verkeersovertreding dan ook valt er geen enkele verkeersdode.
Of deze maatregel ook maar enig effect sorteert weet ik niet, ik vermoed dat de daling meer te danken is aan infrastructurele aanpassingen en een lagere gemiddelde rijsnelheid met dank aan de files.
Toen ik pas mijn rijbewijs had zat ik de eerste twee weken wel gespannen achter het stuur maar nu ( 1 jaar later ) rij ik beter en harder dan de gemiddelde weggebruiker. Ik vind het pure onzin dat de beginnende automobilist hieronder moet gaan lijden. Ze moeten wat doen aan die oudjes, 40 binnen de bebouwde kom, 80 op de snelweg die horen toch niet meer te rijden! Van al dat geld wat ze hebben geïnd moeten ze die mensen maar allemaal is opnieuw testen bij het CBR. Puntenrijbewijs, wat een lachertje, wat een kutkabinet.. BAH donder op alsof we al niet genoeg aan ons hoofd hebben
Vind de regel opzich wel prima… Als je al een overtreding maakt waar hiebij een punt getrokken wordt ben je over het algemeen heel vaut bezig. Toch voor die twijfelgevallen die echt af en toe wel voorkomen is 3 punten in mijn ogen een goeie basis. Je hebt dan nog een heel klein beetje speling voor die situatie waarin oom agent echt niet te harden is.

Voor drugs, alcohol e.d. en ook snelheidslimiet met 50 of meer overschrijden (voor snelheid gebeurt het al) mag van mij echter direct het rijbewijs ingetrokken worden, meer dan 25 over de limiet in de bbk ook.

En waarom alleen voor jonge bestuurders dit streng puntenrijbewijs invoeren? Prima als je de jonge bestuurders iets meer in de gaten wil houden maar uiteindelijk zouden de regels voor iedereen op moeten gaan.
De verandwoordelijkheid binnen de groentjes is te laag, (CBS) daarom zijn er al zo veel problemen met alcohol en drugs in het verkeer. Om een punten systeem aan te schaffen is alleen maar positief om de groentjes te beschermen voor zich zelf en de tegenliggers. Dus ik vind het een goed idee. Dit heeft niks met discriminatie te maken, meer als voorzorg voor de anderen slachtoffers, die wel normaal doen in het verkeer. Als de groetjes ook normaal in het verkeer deelnemen, dan is er toch ook geen probleem?
op zekere hoogte ben ik het er wel mee eens….maar waarom worden jongeren hier weer zo enorm gegeneraliseerd…
90% van alle aso’s en onkundige mensen die ik zelf op de weg tegenkom zijn echt niet onder 21.

Maar deze maatregel past natuurlijk perfect in het rijtje maatregelen om nog minder mensen in een auto te laten rijden…
Ik geef Koosje ook de schuld! Ontslaan die hap:P

En zoals al meer zeggen is dat jongeren hier weer gewoon zwaar gediscrimineerd worden. Ik denk dat die levende fossielen van 80 jaar wat nog rondrijden gevaarlijker zijn hoor.

Laatste keer dat ik hoorde dat een beginnend bestuurder ging spookrijden was wanneer ook alweer……. O nooit. En van zo’n oudje hoor je dat wel vaker dat die zo’n dingen uitspoken, of met een brommobiel de snelweg op. Dat soort geintjes zijn gevaarlijker voor de medemens.

Jongeren moeten zelf ook wel een beetje besef hebben dat ze met hun eigen leven zijn het spelen zo. Als ze dat al niet hebben is er toch iets goed fout gegaan in de opvoeding. Ik heb in het begin ook belachelijke dingen gedaan, maar ik kon me ook wel indenken wanneer ik te ver was het gaan.
Leg eerder het probleem bij de auto’s. Lesauto’s zijn allemaal uitgerust met stuurbekrachtiging, rembekrachtiging, navigatiesysteem en alle andere denkbare luxe. Dan is het vragen om problemen aangezien jongeren toch als eerste auto een barrel kopen van 500 euro en dat rijdt behoorlijk anders dan een dikke les-BMW.
les-BMW :o Ik moest het doen met een Renault Clio. Maar daar heb je ook gelijk in, jongeren zijn al die luxe dingen gewend. En als ze zelf dan in zo’n auto rijden zonder hulpmiddelen gaan ze snel te ver terwijl de leswagen dat makkelijk aankon.

Concusie; lessen in een barrel ;)
Ik herinner me niet echt dat ik zou lag te brakken met de lesauto. Was trouwens een clio (wat een kl*tekot). Men e30 heeft geen hulpmiddelen, maar rijdt stukken beter …
Het is weer eens zover: de nieuwe bestuurders krijgen weer de schuld. Zal niet ontkennen dat wij feiloos rijden maar is dat niet altijd zo geweest? Rijden gaat immers om ervaring en is het dus logisch dat oudere automobilisten meer ervaringen hebben en dus over het algemeen beter moeten kunnen rijden. Dat is altijd al zo geweest.

Echter als we zo gaan concluderen zijn er genoeg groepen die ook een punten rijbewijs moeten hebben:
-Leasebak rijders (want die mishandelen hun auto dusdanig dat je jou vaak /snijden/kleven/irriteren)
-Oudere mensen die achten dat het veiliger is om in de spits langzaam optetrekken bij stoplichten terwijl ze uiterslinks staan omdat over 5000 km hun afslag naar links komt. Of ze rijden in de spits op een twee baans weg 80 waardoor vrachtwagens huppa naar de linkerbaan gaan)
-Taxi chauffeurs (rijden altijd door rood)
-Mensen met geld (die kunnen die boetes betalen dus maak ze toch geen moer uit)

Of wacht ben ik nu aan het generaliseren en een voorbadige conclusie aan het trekken???
De gemiddelde patser wil met minimaal 50 de hoek om, en met een gemiddeld brik kan dat nog wel eens problemen geven.
Ik moet zeggen dat ik het eens ben met het aanscherpen van de regels. Van een boete wordt niemand bang, een rijverbod wel.
Maar ik betwijfel of het aan de luxe van de lesauto’s ligt, de nieuwe bestuurders moeten zo veilig mogelijk leren auto te rijden dunkt me. Persoonlijk kan ik niet zeggen dat ik moeite heb met omschakelen van wel of geen stuurbekrachtiging, ook niet toen ik net m’n rijbewijs had.
De jongeren hebben het weer gedaan hoor….
Wanneer gaan ze nou eens kijken naar de bejaarden?
Die zijn minstens ook een gevaar op de weg (uitzonderingen daar gelaten, maar die heb je ook bij beginnende bestuurders)

Waarom komen ze niet met een flexibele verzekering?
Begin prijs is laag voor iedereen, ga je in de fout, word je premie hoger.
Zo krijgen meer jongeren de kans om in het bezit te komen van een auto, nu moet je zowat een vaste baan hebben om hem alleen al voor de deur te houden.
Van mij mag je iedereen zijn rijbewijs afnemen als hij/zij twee keer met drugs of (te veel) alcohol op gepakt wordt. Voor andere overtredingen (snelheid, kleven) vind ik niet dat het minder dan 3 moet worden. Dat is net een redelijk aantal. Stel dat je één keer in de fout gaat, en dat je dan meteen ‘op scherp staat’. Dan zit je niet met een lekker gevoel in de auto, zeker niet die keer dat je net ff te laat voor je werk bent..
Sowieso werkt dat hele puntenrijbewijs niet…
Ik heb nu bijna 1 jaar m’n rijbewijs en heb al zo’n 15 à 20.000km gereden.
Er zijn beginnende bestuurder die in de 5 jaar dat ze autorijden, die afstanden niet eens halen. Omdat de meeste beginnende bestuurders studenten zijn, die alleen in de auto zitten als ze thuis bij papa en mama zijn.
Dus als zij straks na hun studie in de auto stappen (als ze hun puntenrijbewijs hebben ingeleverd), dan zijn ze een net zo groot gevaar op de weg, als toen ze hun rijbewijs hadden gehaald.
Ik heb meer als 50.000 gereden ( 2 vakanties naar turkije + frankrijk + voor m’n werk )

Geen enkel ongeluk of whatsoever tot nu toe, gelukkig maar!
En ik ben genoeg van die waardeloze chauffeurs tegengekomen!
@kolonel schreef: Toen ik pas mijn rijbewijs had zat ik de eerste twee weken wel gespannen achter het stuur maar nu ( 1 jaar later ) rij ik beter en harder dan de gemiddelde weggebruiker.
Dat is nu precies het probleem: bestuurders die met minimale ervaring (wat is nou 1 jaar?) denken dat ze beter rijden en er nog op prat gaan dat ze ook nog harder rijden. Overmoed + testosteron + gebrek aan ervaring = boomklevertje.

Bart
ik heb nu alweer 7 jaar mijn rijbewijs, en heb in de afgelopen 140.000 kilometer nog geen enkele keer een ongeluk veroorzaakt.

ik erger mij ook dood aan het feit dat verzekeringen (hoe kunnen ze ook anders) zo generaliseren. ik moest in het eerste jaar dat ik een auto kocht (toen had ik al enkele jaren mijn rijbewijs, en reed ik gemiddeld 10.000 km per jaar in mijn auder’s auto’s) rond de 400 euro aan WA premie betalen, en na 4 jaar (het 5e jaar vand e verzekering) is dat nog 130 euro.
Wat mij betreft begin je gewoon rond de 200, en als je de eerste keer schade rijdt, heb je een hoog eigen risico oid.

dat puntenrijbewijs heb ik nooit gehad, maar ik vind het prima dat het er is. het geldt toch alleen maar voor extreme overtredingen, dus wat is het probleem? De mensen die roepen dat het dan beter is om het voor iedereen int e voeren vergeten een ding: er staat juist bij dat de regels voor gewone rijbewijzen verandert, en dat mensen met een puntenrijbewijs nu 3 zware overtredingen kunnen maken voor ze hem kwijtraken, en gewone rijbewijshouders maar 2!! dat slaat ook nergens op.

daarnaast wil ik ook graag even bewijs zien van hoe gevaarlijk die zogenaamde bejaarden zijn, hoeveel verkeersslachtoffers vallen er per jaar door mensen van onder de 25, en hoeveel door menden van boven de 70? volgens mij zijn die verhoudingen VER te zoeken, en gaat het om een enrom verschil tussen bede groepen.

Ik vind het ook wel eens naar als een bejaarde alvast 2 KM voorsorteerd op de linkerhelft, maar er vallen geen doden door. 2 maanden geleden werd er hier in het dorp een meisje van 14 doogereden door een VW golf3, met bijbehorende (21 jaar) bestuurder die dacht dat hij zo goed kon rijden dat hij 70 ging waar je 30 mag. dat soort dingen hoor ik trouwens vaker dan dat iemand wordt doodgereden door een bejaarde die met 10 km per uur aan komt sjokken…
@ bart: ik ben het helemaal met je eens! mensen die nog geen ettelijke jaren (!!) ervaring hebben (met regelmatig afwisselend (snelweg/bbk/bbk) rijden) zijn misschien wel het linkst, overmoed komt voor de val
@Bart
helemaal waar… maar nu is het ook niet zo’n prestatie beter te rijden dan de gemiddelde (nederlandse) weggebruiker ;) Das net zoiets als beter lopen dan een kind van 1… of meer uitstraling hebben dan balkenende.

Zelfde geld voor harder rijden, aangezien de meeste nederlanders ruim onder de max rijden kan je vaak harder. Wel altijd rekening houden met snelheids verschillen natuurlijk, als iemand 10km rijdt over een 50 weg dan is het niet verstandig om gewoon 50 door te gassen ‘omdat het mag’.

Punten systeem prima maar met het huidige systeem is het alsof je overtredingen kan verdienen door langer je rijbewijs te hebben… Beetje aparte regelgeving toch? als de overtredingen uiteindelijk voor iedereen even zwaar zouden moeten tellen.
+1 Bart. @kolonel: Waarschijnlijk denk je over 10 jaar heel anders over je rijervaring nu. Beter rijden is bepaald niet hetzelfde als harder rijden…
“Gisteren werd door de European Transport Safety Council bekendgemaakt dat Nederland het streefaantal verkeersdoden in 2010 waarschijnlijk niet zal halen.”

lol :)
Het ware verstandig om eens naar het dieperliggende probleem te kijken: wijze van gebruik van de auto op de wegen. Autorijden is een vaardigheid die geleerd en onderhouden moet worden. De variabelen die meetellen zijn veel meer dan alleen leeftijd en autosoort.

Professionaliteit van autorijden is gewoon veel te laag voor de huidige situatie van mobiliteit. Het is een vanzelfsprekendheid geworden dat iedereen met alles en overal de weg op mag en kan.

Nu jongeren gaan bedreigen – binnenkort preventief straffen door andere beperkingen op te leggen – is stompzinnig. Net zoals steeds weer een groepje selecteren uit een of ander onderzoek en die nieuwe regels opleggen.

En ondertussen roepen dat iedereen gelijk is….

Dat zijn we niet. Ook niet in het verkeer. Die genoemde bestuurder die een paar jaar niet of te weinig heeft gereden kun je enigszins vergelijken met een nieuwbakken rijbewijshaler. Maar dan kun je ook onderscheid maken tussen een 50.000km per jaar rijder en een lokaal verkeer rijder die de stad niet uitkomt. Gaan we dan van die stickers achterop plakken met 50 of 100 of 120 erop al naar gelang de ervaring van de bestuurder?

Hogere eisen stellen aan toegang tot auto’s en de wegen en het verkeer in het algemeen veel beter (lees: grootschaliger) organiseren. De regels van de weg zijn in de basis erg simpel. Nederland weet er echter weer een woud van uitzonderingen en vaagheden van te maken door niet de basis aan te pakken (beter en slimmer wegennet) maar door om de paar jaar lokaal weer wat nieuws te bedenken (voorrangsrotondes varieren door het land, gekleurde stroken met of zonder hobbels landelijke wegen, smallere landwegen zonder middenstreep maar stippellijntjes aan de zijkant (welke mooiweer rijder heeft dat ooit bedacht en er door gekregen))

Alleen straffen aankondigen geeft net zoiets als het Herr Spee effect: allemaal op je teller kijken en niet meer op elkaar. Momentopnames van 1 variabele ongeacht alle andere (lege weg, drukke weg, gemiddelde snelheid overig verkeer, weerssituatie etc) waardoor alle andere variabelen niet meer belangrijk zijn is wat we er van leren. Nog afgezien van het gestapo effect van undercover ventjes met cameraatjes die je stiekem volgen. Weerwoord heb je niet, want eigen interpretatie hoeven ze niet te hebben.

Maar goed, het ging over het eerder en harder bestraffen van jongeren. Al afgevraagd hoe dat dan moet? Want anders dan geautomatiseerd snelheidscontroles uitvoeren, zie ik de politie niet gaan doen met de aantallen bestuurders tegenwoordig. Dus kunnen ze alleen op excessen acteren en daarmee is het effect weer weg want corrigerend optreden is er nauwelijks bij. Je zult toch echt vaker dan 2x bij extreme situaties moeten corrigeren bij lerende bestuurders, jong én oud. en iedere ouder weet dat dat beter gaat door vaker een beetje bijsturen dan af en toe een grote ingreep.
Ik zeg: rijexamen flink verzwaren met meer aandacht voor wagenbeheersing in extreme situaties. Je krijgt pas je rijbewijs als je de Nurburgring binnen 8 minuten lapt. Bovendien zou een slipcursus een integraal onderdeel moeten worden van het examen. En verplicht “op de limiet” rijden in voorwiel-, achterwiel en vierwielaandrijvers. Wie dat niet kan verdient geen rijbewijs en mag met de bus.
Waarom hebben mensen het er trouwens hier over dat er jongeren gediscrimineerd worden? Volgens mij gelden deze regels voor nieuwe bestuurders, ongeacht leeftijd…

Los daarvan is “discriminatie” hier een wat vaag begrip. Dan zou je ook kunnen zeggen dat mensen onder de 18 gediscrimineerd worden omdat ze geen auto mogen rijden… of dat kleine kinderen gediscrimineerd worden omdat ze in een zitje moeten… Hou op zeg.

Het is een feit dat onervaren bestuurders meer ongelukken veroorzaken, dus daar wordt logischerwijs rekening mee gehouden. Het is overigens ook een feit dat “jonge” mensen in de regel (nee, dus niet altijd, jij bent vast die uitzondering) minder verstandig en verantwoordelijk zijn dan wat oudere mensen. Noem het levenservaring. Als je 18 bent denk je dat ik onzin praat, en als je 30 bent snap je hoe dom je toen eigenlijk nog was en dat je nog steeds heel veel te leren hebt ;)

Oudjes kunnen inderdaad ook gevaarlijk zijn in het verkeer. Maar, daar rijden er volgens mij veel minder van rond. En het soort gevaar is anders. Een 18 jarige in een opgefokte golf 3 die nog niet snapt dat een woonwijk geen kartbaan is rijd kinderen dood, een slecht inparkerende bejaarde veroorzaakt blikschade, om het even heel zwart-wit te stellen… Ja, ook hier zijn uitzonderingen, maar je schrijft een beleid niet op uitzonderingen, je moet van het gemiddelde uitgaan…
@ pieter het idee van een slip cursus is goed.
vind het ook jammer dat dat er niet in zit.
Wat er ook in moet is, dat ze een keer met een vrachtwagen mee moeten.
Dan kunne ze gelijk zien wat zo’n ding doet.

Ik heb na het behalen van mijn rijbewijs 2 uur mogen sturen met een vrachtwagen(les wagen)
Het is dan wel niet veel, maar je kan dan wel zien wat zo’n ding doet.

Zelf wil ik dan ook nog eens een slip cursus volgen.

Ook al heb ik mijn rijbewijs pas 3 kwart jaar ik moet dan wel zeggen dat ik beter kijk dan de gemiddelde bestuurder. En dan voor het veder kijken dan de motor kap.
Hoeveel mensen ik wel niet tegen kom die pas 5 meter voor de rotonde gaan kijken of er wat aan komt.

Maar ik heb volgens de heren hier boven nog geen recht van spreken.
Ik zou van die regels zo zenuwachtig worden , dat ik daardoor juist m’n rijbewijs zou kwijtraken …
Ik denk dat ik weet wat precies het probleem is, tegenwoordig hebben de jonge bestuurders zelfs als ze net hun rijbewijs hebben de mogelijkheid om zelf al een auto aan te schaffen. Dat zijn dan meestal auto’s die uit de jaren ’88 tot ’96 komen. Die auto’s zijn nog lang niet zo veilig als de auto’s van tegenwoordig, maar omdat ze zelf al een auto hebben maken ze er ook meer gebruik van waardoor het met overmoed af en toe verkeerd afloopt. Daarom denk ik dat je beter mensen die net hun rijbewijs hebben in de auto van pappie of mammie moet laten rijden, daarmee doen ze wel voorzichtig omdat het ten eerste niet hun eigen auto is, vaak ook wat nieuwer is en omdat bij een schade geval of een goede overtreding al vaak einde verhaal is en niet meer mogen rijden.

Hierbij wil ik absoluut niet zeggen dat de verkeers doden alleen aan de jongere bestuurders te wijten is maar ook vaak aan de ouderen en alles wat er tussen zit.
Je mag bij het uitzoeken van werknemers niet op leeftijd discrimineren. Maar de regering mag dat wel voor automobilisten? CDA weer? ach die moraliserende troep wil natuurlijk nog graaglaten weten dat ze er zijn… en roepen maar iets ongefundeerds dan.
@pieter ach wat een onzin heb 3 maanden na het behalen van mijn rijbewijs een slipcursus gevolgt. Het is nu niet als of ik nu met 1 hand een handrem bochie kan maken ofzo. Het heeft me doen realiseren dat de grens tussen grip en geen grip heel klein kan zijn en dat geen grip desastreus kan zijn. (Natuurlijk heb ik er wel veel meer geleerd en veel meer aangehad). Maar dat is iets wat je moet realiseren en als je te arogant bent en denkt ja dat kan ik wel allemaal heb je er ook niets aan.

En het zijn trouwens ook echt niet alleen de jongeren. Hoezo wordt ons dat steeds verweten? Gisteren op de snelweg was ik een vrachtwagen aan het inhalen, was twee baans blokmarkering, en op het aller laatste moment schiet er een leasebak Citroen voor die dacht; he laat ik als laatste uitvoegen want dan ben ik als eerste’. Gevolg ik zit bijna in zijn bumper want hij drukt hem er letterlijk voor, denk je oke gaat ie lekker hard rijen maakt toch niets uit…. Nee gaat hij 5 km per uur harder rijden dan de vrachtwagen waardoor ik die niet meer kan inhalen en de splitsing naar rechts op de afslag mis. Ik ben dan niet iemand die gaat remmen op de snelweg, dan rij ik wel door en moet ik helaas een stuk omrijden. Tuurlijk was het ook niet de meest verstandige keus om die vrachtwagen perse in te halen, had ook gewoon kunnen wachten maarja als die leasebak ook gewoon had gewacht had ik niet op zijn bumper gezetten (voor ff niet constant) en mijn afslag gehaald
ik kan het bericht even niet terugvinden op autoblog,
maar een jaar of anderhalf stond er een bericht van een
E 55 AMG die onder een vrachtwagen was geschoten met 210 op de klok..

Dit is in principe hetzelfde, alleen zijn de personen jonger,
en de AMG’s Golfjes 1.4. Je moet gewoon alleen op het circuit
en op rechte stukken waar het echt kán IETSJE harder rijden,
en gewoon geen alcohol gebruiken en 14-jarige meisjes laten instappen
(oke die was onder de gordel, excuses, maar zo gaat het spijtig genoeg wel altijd…).
In plaats van meer regeltjes kan toch beter meer aandacht besteed worden aan de praktijk opleiding? Want daar gaat het om: ervaring. In dit land kan je in 10 dagen je rijbewijs halen. Denk je dat je in die 10 dagen ervaring genoeg hebt om veilig te rijden? ik denk van niet. Dan kan je de regels nog zo scherp maken maar met een gebrek aan ervaring blijf je een gevaar op de weg.

Er zou met rijles dus veel meer uren gereden moeten worden. Gewoon om ervaring op te doen. niet alleen specifieke “kunstjes” oefenen. Kijk naar hoe dat geregeld is als je je vliegbrevet wilt halen, dan moet je minimaal een bepaald aantal uren hebben gevlogen voordat je uberhaubt examen mag doen.
lijkt me voor de auto ook prima. Om dit een beetje betaalbaar te houden zou je prima een behoorlijk aantal uren in een rijsimulator kunnen doorbrengen. hierin kunnen ook veel gevaarlijker situaties gesimuleert worden zonder dat er echt iemand kan dood gaan. Bouw in zo’n simulator bijvoorbeeld fijne bumperklevers in, maar ook bejaarden, overstekende kinderen, voordringende vrachtwagens etc…
Zoals hierboven al gemeld is 80% van de automobilisten een ‘beginnend bestuurder’ omdat men gewoon onvoldoende kilometers heeft gemaakt om ervaring op te doen.
Haal dan ook 60 plussers per direct van de weg!
dus als ik het goed begrijp maken auto,s meer slachtoffers dan vuurwapens ..

en vuurwapens zijn illegaal ??
Ik vind het punten rijbewijs een goed systeem, ik heb er zelf ook één. ‘k heb nu 3 jaar het rijbewijs. Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom ze nog een ‘gewoon’ rijbewijs hebben voor andere bestuurders. Iedereen zou een puntenrijbewijs moeten hebben. Als je te veel punten krijgt en je rijbewijs wordt ingenomen, dan ben je met recht een slechte rijder te noemen.

De politiek moet geen onderscheid maken waar het niet nodig is, het zelfde geld voor het verhaal met die alcohol percentages. Jongeren mogen maar 0.2 ppm hebben, terwijl ouderen die even sterk onder invloed raken 0.5 ppm mogen hebben. Belachelijk!!!

’t Zelfde geldt dus ook voor die inname van ’t rijbewijs bij 2 overtredingen.
Dat beginnende bestuurders meer gevaar opleveren is enerzijds te wijten aan de leeftijd, en anderzijds aan hetgeen ze geleerd hebben tijdens de rijlessen. Ze hebben niet leren rijden, maar hebben geleerd examen doen! De theorieboeken o.m. staan vol met zaken die niets te maken hebben met het rijden in het verkeer. Zaken als mileu, en het kunnen pijlen met de pijlstok bijvoorbeeld hebben niets te maken met je veilig voortbewegen op de weg.

Ook z.g. slipcursussen geven een vals gevoel van veiligeid. Op zo’n slipban wordt je een kunstje geleerd, die in de praktijk niet uitvoerbaar is. Vooral jonge bestuurders gaan juist sneller rijden en nemen meer risico na een slipcursus, omdat ze denken dan over meer vaardigheden te beschikken.

Bestuurders die er prat op gaan dat ze bijvoorbeeld al 10 jaar rijervaring hebben, vergeten dat zij in die 10 jaar nooit bijgetraind zijn. Ze hebben het van zichzelf geleerd. Stel je voor dat piloten ook na het halen van hun brevet geen trainingen meer krijgen.

Trainen op “kennen en kunnen” is minder belangrijk dan trainen op “bewustwording”. En juist aan die bewuswording wordt niets gedaan.

Aan de acties die wij dagelijk op de weg zien van ook oudere bestuurders is dat wel duidelijk.
Wij hebben iets verderop een kroeg zitten waar 16 à 17 jarige meisjes zitten. Dit is honing voor het gemiddelde pestventje om met zoveel mogelijk lawaai uit de uitlaat, de stereo zo hard mogelijk en de voet plat op het gas voorbij te scheuren. De maximum snelheid bij ons is 30, ze staan nooit op tijd stil voor spelende kinderen (die er genoeg rondlopen) en zijn iedereen tot last, behalve zichzelf.

Nou, dan mag er van mij hard worden opgetreden! Het zal niet de eerste keer zijn dat er ongelukken gebeuren op de hoek.

Vraag,
waarom zitten die ukkies eigenlijk altijd schuin in de auto!? Alsof ze een MacLaren zouden hebben!? Is dat comfortabel of stoer of wat!?
ja inderdaad, die ukkies zitten altijd schuin in de auto.
ik heb daar persoonlijk niks mee van doen maar ik stoor me daar wel mateloos aan.
pure stoerheid.
ik heb 6 jaar m’n rijbewijs maar heb altijd recht in m’n auto gezeten.
dat schuin gedoe krijg je het alleen maar in je rug.
en waar ik ook zo’n hekel aan heb is bumperklevers!
daar heb ik ’n oplossing voor, gewoon vaart minderen.
en aan die luie gasten die nergens richting aangeven.
dan kook ik bijna achter het stuur.
het zijn ook meestal die gasten die ’n dikke bmw of mercedes of dikke jeep, die denken alleen maar aan zichzelf!!
als iedereen gewoon richting aangeeft dan is de opstopping ook minder, en de ergernis is ’n stuk minder.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).