Olieprijs gaat extreem dalen!

Auteur: , 55 Reacties

Waarom is de huidige benzineprijs zo hoog? Niet vanwege olietekorten in ieder geval. De hoge olieprijs is namelijk het gevolg van de verzwakte dollar en een enorme hoeveelheid investeringsfondsen die op zoek zijn naar winstgevende beleggingen (AKA pensioenfondsen; werknemers van de duivel). Deze beleggingsfondsen zouden inmiddels verantwoordelijk zijn voor ongeveer 40 dollar van de prijs van een vat olie! Maar daar komt verandering in...

OPEC-voorzitter Chakib Khelil heeft vandaag nog eens benadrukt dat er geen sprake is van een tekort aan olie, er is zelfs meer aanbod dan vraag! Al dat gezeik over benzineprijzen is dus gewoon te danken aan speculatieve beleggingsfondsen.

Volgens de bloggers van IEX kunnen we binnen een maand weer gewoon zeiken over het weer ipv de benzineprijzen, de prijs per vat gaat namelijk in 30 dagen naar de 60 a 70 dollar. Het Amerikaanse congres is van plan om de speculatie in olie aan banden te leggen, pensioenfondsen zullen misschien al helemaal niet meer in grondstoffen mogen beleggen.

Met dank aan Pino143 voor de tip!55 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
goeie mop!niet dus
die kop van bush in het artikel maakt het hele verhaal ongeloofwaardig :P

eerst zien dan geloven….
En toen kwam er een olifant met een hele grote snuit en die blies het sprookje uit.

Ik geloof het pas wanneer ik het zie. We kunnen een poule starten? Die van de EK heb ik namelijk vet verloren.
hmmm… verbod op speculaas in grondstoffen… Niet eens zo’n slecht idee!
Lijkt me sterk….. het zijn vaak regeringen die baat bij een hoge olieprijs hebben…. lijkt me sterk dat ze zelf hun handel dood laten bloeden.

Verder zal amerika al helemaal niet de eerste zijn, Bush is zelf een kopstuk in de oliehandel…..:s
hier daalt de benzine prijs voorlopig niet(nooit)

word alleen maar meer en meer
Dit is te mooi om waar te zijn. Laten we hopen dat het mogelijk is.
Ik geloof er niet echt in, maar het zou wel de oplossing kunnen zijn…

Ik vind persoonlijk dat er nu teveel minder rijke mensen beleggen en omdat die geen verlies willen/kunnen incasseren zijn ze heel paniekerig. In tegenstelling tot vroeger, toen beleggen aan de rijken was voorbehouden.
1 april valt wel laat hé
Ben geen beleggingsexpert, maar het principe lijkt mij eigenlijk best aannemelijk. Echter de verwachte prijsdaling lijkt mij iets te extreem.

Maar als dat waar is, dan betekent toch dat heel veel beleggers een verlies moeten incasseren?
Ik word een beetje moe van al die posts die over de benzine/olieprijzen gaan… Wanneer komt er weer écht autonieuws?
De lage stand van de dollar heeft hier in geen geval een bijdrage aan. Door geïmporteerde inflatie met daarom een enorm zwakke dollar wordt de olieprijs bij ons nog ‘beperkt’. De rede van deze malaise is inderdaad speculatie.
Misschien dat de vraag gesteld moet worden in hoeverre dit nog ethisch verantwoord is…
Waarom moet het altijd Bush zijn, ik word alleen misselijk van die kop. En dat handje van hem, net alsof zij weer de macht hebben, terwijl ze niet eens lid zijn van de OPEC -> Het is altijd iemand anders.

– tot zover mijn fictieve opvattingen –
Wanneer worden jullie eens uit de droom geholpen dat de voorraad olie niet oneindig is?
@Hugo: ik wordt ook moe van al die posts die over de benzineprijzen, daar gaat het artikel juist over;)
1 april is al voorbij hoor! :p
Dat er geen gebrek aan olie is klopt. Nergens ter wereld staan mensen aan een lege pomp.

Eveneens is het correct dat 30-50 dollar van de prijs voor een vat te wijten is aan pure speculatie, dat raakte ook al bekend in een rapport van Citigroup

Dit is niet echt verbazingwekkend gelet op het feit dat de VS in hun strijd tegen de terreur voor heel wat instabiliteit zorgt in de belangrijkste olieproducerende gebieden. Dit werkt natuurlijk speculatie in de hand.

Daarenboven komt nog dat er ipv een beperking in de downstream capacity (olie oppompen, iets waarvoor oa de OPEC landen verantwoordelijk zijn), er een tekort is in upstream capacity (raffinage,… waar wij als verbruikende landen grotendeels voor instaan). Dit tekort is vooral te wijten aan onze eigen onwil tot investeren in een betere infrastructuur voor raffinage-aangelegenheden, wat dan weer tot gevolg heeft bij natuurrampen (gedenk orkaan Katrina etc.) onze gehavende installaties de in overvloed aangevoerde olie niet kunnen verwerken. Wederom is het gevolg speculatie aangevuld met een natuurlijke prijsstijging die volgt uit een krapte in geraffineerde producten!

Onze Westerse regeringen vinden dat heus niet erg want zowat 80% van de prijs die we betalen aan de pomp rolt hun zakken in (toch wat de Europese landen betreft).

Of het nu werkelijk zo’n vaart zal lopen met die prijsdaling, is natuurlijk natte-vingerwerk.

De rotte appels in het verhaal zijn dus niet de olie-producerende landen, want die doen braaf hun job, maar wel onze eigen lafhartige en onverantwoordelijke politici die dit alles in de hand werkenn hun zakken ermee vullen en daarenboven nog eens de afgelopen jaren foutief de olie-producerende landen met de vinger hebben gewezen. Waarom kiezen we toch geen competentere personen om ons te leiden… zucht…

(neem het van mij aan, ik heb er een half jaar op gestudeerd)
De werkelijke reden dat olie zo duur is is dat de redelijk vriendelijke landen allemaal minder olie produceren. Bv. Mexico dat dit jaar al 10% minder olie uit de grond weet te halen.

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20080620-708074.html?mod=oil-coa-oie

Het vervelende hiervan is dat hun eigen olie verbruik nog steeds stijgt en er dat daar door de export met 17,3% jaja echt waar is afgenomen. Mexico was ooit de nummer 4 op de lijst met grootste olie exporteurs. Ook in Rusland, Engeland, Denemarken, Noorwegen, Oman, etc daalt de productie al jaren.

Dit gaat echt niet op korte termijn veranderen, we hebben de beste jaren gehad.
@ GS
Eigenlijk heeft de lage dollarprijs wel effect op de prijs van een vat olie.
Heel kort door de bocht gezegd willen de OPEC gewoon een bepaalde waarde voor een vat olie hebben. Als de dollar laag staat (extreem laag zoals nu het geval) betekent dit dat de OPEC gewoon meer dollars voor een vat gaan vragen, om zo toch een bepaalde waarde te krijgen.
Deels resulteert dit dus in de hogere prijs per vat.

Waarmee ik natuurlijk niet gezegd wil hebben dat speculatie niets uitmaakt. Juist het handelen in allerlei (kunstmatige) beleggingsproducten zorgt ook voor de hoge olieprijs. Kijk maar naar de recente voorbeelden over de wereld voedselprijzen, die worden ook voornamelijk geduwd door de futures die afgesloten werden/worden.

Beleggen in derivaten is voor de meeste particuliere beleggers niet weggelegd; te riskant en te ingewikkeld. Als de institutionele beleggers op dit gebied dan aan banden gelegd zouden worden, blijft er denk ik héél wat minder speculatie over m.b.t. de olieprijs!
Maar goed, ik weet er ook het fijne niet van… ik mag hopen de mensen bij IEX er meer verstand van hebben dan ik, maar nog meer hoop ik dat ze gelijk hebben en dat de prijs gaat dalen!
Het zou wel weer eens een verademing zijn geen (lees: een minder groot) fortuin aan de pomp uit te hoeven geven!
De prijzen van olie zouden sowieso na 2011 moeten gaan dalen, ook omdat onze geleerden van LS9 nu blijkbaar zelf olie kunnen maken…
Investeren in grondstoffen door pensioenfondsen verbieden. Heb nog nooit zoiets doms gehoort. In andere woorden, pensioenfonds maakt belletje naar andere investeerders met veel institutionals als investeerder en die doet het dan gewoon voor je. Volgdende stap is de beurs dichtgooien waarop crude oil verhandeld word. Wat krijg je dan? Bedrijven die olie willen kopen moeten veel meer moeite doen om dat te krijgen. Hence, gaat nooit werken.
Het is allemaal waar, ‘k heb het van de kaboutertjes zelf gehoord!


De prijzen zakken pas als de staat dat wil, en wilt de staat dat? Neen!
even voor de duidelijkheid…

“Volgens de bloggers van IEX kunnen we binnen een maand weer gewoon zeiken over het weer ipv de benzineprijzen, de prijs per vat gaat namelijk in 30 dagen naar de 60 a 70 dollar.”

wat kost een vat nu (ongeveer) ?
@ bjorn

Nu rond de 140 dollar dacht ik?
ach, wat maakt het uit, moest de olieprijs volgende week drastisch zakken past de belgische regering wel hun accijnzen aan zodat we zeker zijn van dezelfde hoge prijs van nu.
De credietcrisus is nog lang niet voorbij en de speculanten die daar verlies lijden halen het ergens anders wel terug dus nu via de olie, dus die olie blijft nog heel lang heel hoog want die jongens kunnen slecht tegen hun verlies en laten de burgers er gewoon voor opdraaien.
Daar zijn er een heleboel van dus is er veel te halen.
WAKKER WORDEN
fondsen verbieden om in grondstoffen tehandellen,wat een lachertje,kan ook niet is tegen de internationale afspraken van onder andere de gat en wto,als amerika dat doet,gaan ze straks bij de bakker voor een brood 100$ betalen,want die bedrijven kiezen eieren voor hun geld en gaan over tot tot een non-american company,no taxes no life in a country!!
The Honda Spirit
Goed verhaal, who rules the world?

Maar waar blijft nou die politieke coup waarbij we met heel Autoliefhebbend Nederland ons samenzweren en Den Haag gaan be(vast)zetten.

Ik noem maar ff wat, niet dat ik hier nou gelijk gezeik over krijg en dat mensen me ineens serieus gaan nemen.
Tuurlijk daalt de prijs van de olie ooit weer…

Maar wat heeft dat te maken met de benzineprijs hier in Nerderland…?

Onze Boskawouter houdt die prijs hier namelijk echt wel hoog om zo eindelijk de staatskas even lekker te spekken. En dan zegt hij dat hij wel gedwongen is vanwege milieurampen, fijnstof, een toch al te vol wegennet en omdat zijn tante in marokko is en die komt en van je ben zo blij dat z’n neus van voren zit en niet opzij…

Welkom in het Gesticht- Welkom in Nederland.
hahahahahahahahahahhahahahahahahahahaahhaahahahahahahahahahahahahaha nog meer ?????
hhahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahh
Als het te mooi om waar te zijn is……dan is dat waarschijnlijk ook zo…
tis wel waar dat een deel van de hoge olieprijzen te wijten zijn aan speculatie. Maar of de prijs door deze speculatie te verbieden zo drastisch gaat dagen lijkt mij toch ook erg onrealistisch…
Zelfs al daalt de olieprijs dan nog zal de benzineprijs in nederland niet dalen. Om de simpele reden dat wouter bos dan meer geld kan innen. Als de olieprijs zakt en je houdt de benzineprijs op dezelfde hoogte betekent dat meer geld voor de kas.

Maar goed als ik al zie dat er nog genoeg mensen zijn die op die klotepartij van woutertje gaan stemmen bij de volgende verkiezingen zie ik het allemaal nogal somber in. Als mensen nou eens daad bij woord stellen en stemmen op mensen die ze willen hebben en niet alleen op geloofsovertuiging of de overtuiging dat ze altijd al op die partij hebben gestemt misschien wordt het dan ooit nog eens beter in nederland.
De enige manier waarop de olieprijs gaat dalen is door afname van de vraag.
Aangezien nu (nog) zowel het aanbod als de vraag hoog is zal een echte prijsdaling door afname van de vraag niet snel gebeuren. Tenzij de vraag heel snel afneemt door alternatieve energie bronnen. Hoeveel rijden er al op zonne-energie. (of kern energie wat dat betreft).

Speculatie betekt ook risico nemen. In het proces van vraag en aanbod werkt het vaak als olie (sic) op de golven. Hier de schuld neerleggen is puur populisme.
De weinige “rijken” als zondebok in de strijd werpen voor het winnen van de massa.

Echt concrete acties zoals:
Maximum snelheid verlagen (dempt de vraag als een geen andere regel.) Geen accijnsen op alternatieve brandstoffen de komende 5 jaar.
of investeren in kernenergie en infrastructuur voor electrische auto’s
Daar durven de Bushjes van deze wereld niets mee.
Een overheid met ballen graag om economische onafhankelijkheid te vergroten. Millieu, schmillieu
Olie stijgt door meerdere factoren:

1. Marktwerking; vraag en aanbod. Vraag uit opkomende markten neemt hard toe (bv india en china)
2. Kosten oliewinning; Veel olie wordt tegenwoordig gewonnen uit teerzanden (canada). Kostprijs hoger wat uiteraard doorberekend wordt aan de afnemer.
3. De zwakke dollar. De Saudi’s stellen een prijs in hun valuta. Als de dollar verzwakt, betekend dit dat je meer dollars nodig hebt om hetzelfde bedrag in een andere valuta te bereiken.
4. Als laatste de speculaties.. Lange termijn contracten waarop nu gehandeld wordt om olie over een x aantal jaar af te nemen tegen prijs x.

Je ziet dat de speculaties slechts 1 van de factoren is en dus ook maar in beperkte mate de prijs bepaald. Vooralsnog betalen wij meer aan de pomp door de levensstijl van de Amerikaan (lees: leven op krediet met als gevolg inflatie dus een lage dollar..)

De coctail van bovenstaande factoren bepaald de prijs. Momenteel weegt de zwakke dollar het zwaarts.

WFT??! Komt het door de Amerikanen zelf?? Ja idd! en het gaat nog veel verder.. Moeite met het krijgen van een hypotheek? Bedankt de Amerikanen maar. Zij hebben het bankenstelsel gesloopt.. Hmmm.. Ook de stakingen hier in het streekvervoer.. Tja.. wat hoge grondstofprijzen al niet teweeg brengen. Wij willen meer loon omdat alles duurder wordt.. Dit komt door de hoge grondstofprijzen die voortvloeien uit een zwakken dollar.

BUSH Bedankt ouwe.. Toppertje!
De accijns op brandstof is een vast bedrag per liter. Wouter Bos, hoe incompetent ook, wordt er echt niet beter van als de prijs stijgt. Okee, de BTW levert dan iets meer op, maar dat is dan ook alles.

De wereldeconomie is gebaseerd op olie. Olie is de grondstof die al het andere mogelijk maakt. Zo lang er olievoorraden zijn zal dat ook zo blijven, omdat machthebbers hier ook op sturen.

Niet de dollar, maar een barrel olie bepaalt de waarde van ons geld. Je kunt zeggen dat iets 137 euro kost, maar eigenlijk zeg je dan dat iets 1 barrel kost.

Een beetje auto kost dan al gauw 180 barrel en de benzineprijs is slechts 1,2 barrelcent. Valt toch best mee?
Het zou wel mooi zijn als het zou kunnen, maar ik ben benieuwd of het echt kan.
jopie schrijft,

“kee, de BTW levert dan iets meer op, maar dat is dan ook alles.”

ja, dan moeten wij toch ook meer betalen? Als je kijkt naar de prijzen van de andere EU-staten, zie je toch overduidelijk dat onze hoge prijs door het accijns komt, en een verhoging van de BTW maakt het er niet beter op.

Kwartje van Kok is nooit afgeschaft.. “ze gebruiken het geld voor wegen etc” jaja, wat dan.. de Roertunnel die elke week 3x dicht moet? Stomme max 80 km/u beperkingen? Trajectcontroles? Wat hebben wij hier aan? Helemaal niks, Italie heeft er tenminste schijt aan.
Het geld van het accijns en de +%BTW gaat gewoon naar die boeren in Uruzgan, die zich verplaatsen in peperdure F16’s (waarschijnlijk ook nog JSF’s) en Apaches. kap nou gewoon met “de veiligheid verbeteren” en niet de VS volgen, ze hadden daar nooit heen moeten gaan, want nu is het te laat.

En laat die Geert ook even wat rustiger aan doen. Als het zo doorgaat kunnen we wel fluiten naar de rechtstreekse olie; de VS heeft lang niet genoeg. Dan maar kernen splitsen zal je denken…
Maar goed, het komt er op neer dat dit een waardeloos kabinet is en dat het met andere partijen in de coalitie ook niet beter zal worden. De oorlog heeft het gedaan, daar gaat het geld heen, dat is niet iets dat je stop kan zetten en al helemaal niet bij een guerrillaoorlog.. ik zou zeggen: keep payin’ the taxes!
Wat ik grappig vind is dat de Saudi’s met de huidige productieaantallen zo’n 13 jaar olie tegen de huidige prijs zouden moeten oppompen om eigenhandig de staatsschuld van de VS (S9.400 mld) af te lossen.
@Alec: Ja de regeringen maken winst dankzij de hoge olieprijs. Maar ten koste van wat? Als bedrijven over kop gaan door hoe energie- en brandstoffacturen, maak je dan echt winst? Want als de prijs na een lange tijd terug daalt, dan zijn die failliete bedrijven niet in 1-2-3 terug op hun pootjes, en ondertussen zijn een hoop banen verloren gegaan.

Ook gaat de consumptie naar beneden van alle mensen, wat dan weer andere bedrijven in de problemen brengt. Wat de regering wint op olie, verliezen ze keihard op andere inkomsten- en uitgavenposten.
Staat haaks op het bericht van de Energieraad:
http://www.nu.nl/news/1627021/38/%27Dwing_consument_tot_energiebesparing%27.html

Zo gaf de Energieraad aan dat het kabinet er rekening mee moet houden dat er binnen vijf tot tien jaar een nieuwe oliecrisis kan komen.

Ook pleitte de Energieraad vorig jaar voor een andere gasbeleid om de gasvoorraad in Groningen “langer als strategische reserve te kunnen blijven benutten.” Verder liet de raad vorig jaar weten dat Nederland uit “landsbelang” een goede relatie met Rusland moet opbouwen.

Volgens de raad kan het kabinet bovendien niet om het gebruik van steenkool en kernenergie heen om zijn CO2-ambities te behalen. De raad wil dan ook dat het kabinet werkt aan “de optie kernenergie”.
Dat zou werkelijk perfect zijn als het binnen de maand gaat dalen. Dan kan ik tenminste nog een beetje redelijk naar italië rijden zonder dat ik met ingeklapte spiegels en met 90km per uur de slipstream van een vrachtwagen hoef te volgen….
Ik wist het al eerder hoor, de US dollar zat weer te laag en wij betalen ervoor, toch geweldig he, die dollar. Ze achten zichzelf het centraal punt van de aarde en doen gewoon wat ze willen.

Ik vind dat niet kunnen
Roger: daarom is het ook de energieraad, en geen economische raad.

De benzineprijzen komen op zo’n enorm complexe manier tot stand (aanbod, vraag, speculatie, accijnzen, belastingen, kosten, winstmarges) dat er gewoon niet zo superveel over te zeggen is.

Ik hoop iig dat het wel klopt, hoewel dit mensen nu wel eens een keer bewust maakt dat zuinig ook belangrijk is. Als straks de olie echt op raakt dan zullen we toch echt alternatieven moeten hebben. Zou bovendien zijn als die alternatieven er al vroeg zijn, zodat liefhebbers (oldtimers etc.) gewoon nog een voorraadje hebben wat moderne (waterstof/elektro)auto’s niet nodig hebben :)
Wat een onzin. De blogger gelooft t zelf ook nog. Beetje kansloos.
Hebben ze in Europa al ingecalculeerd natuurlijk. Zolang als kan de burger bang houden zodat CO2-belastingen kunnen worden gehimplementeerd. De burger voorhouden dat de hoge prijzen voor zijn eigen goed zijn want nu moet ie eindelijk écht een goed mens worden euh zuinig worden met energie. Zeker niet ingaan op de roep van het volk om de taksen naar beneden te halen, want binnenkort is de prijshausse alweer voorbij.
En ondertussen van de extra inkomsten profiteren.
Sorcerer: waarom zou zuinig belangrijk zijn? (alleen om geld te besparen, dat wel natuurlijk, maar behalve dat, waarom?)
@Autoblogger de categorie Algemeen kan je veranderen in Funny
@Benny1: zojuist op het nieuws: olieprijs is op het laagste punt sinds mei… en ze verwachten dat het nog verder gaat dalen. We shall see;)
@autoblogger: je zou voor de “grap” even de benzineprijzen ernaast moeten zetten in een grafiekje….. volgens mij komt daar de standaard conclusie uit naar voren…. We worden weer eens goed genaaid! Als er ook maar een sjeik is die een scheet dwars zit gaat de prijs centen omhoog, maar naar beneden zakken doen de prijzen maar heeel erg langzaam…. Hoe kan het toh dat die benzine leveranciers zoveel winst maken? Ik snap er niets van…. ;)
LOl @ w0o0dy ;)
UPDATE: een vat olie kost nu 70 dollar, iets later dan dat in bovenstaand bericht werd voorspeld. Maar goed, blijkt wel weer dat sommige reacties niet helemaal juist waren ;)

DETROIT — A barrel of oil is down about 50 percent from its July 3 high closing price of $145.29. Gasoline prices are below $3 per gallon in most parts of the country. So, automakers can crank up those SUV factories again, right?
Grappig dit, typisch Nederlands ook. Iedereen lekker negatief reageren en denken dat het alleen maar duurder blijft worden. En nu, idd het bericht heeft (bijna) gelijk gekregen. Iets langer dan 30 dagen maar daar gaat het niet om.

Misschien dat jullie toch wat positiever naar de toekomst moeten kijken….
UPDATE: de prijs beweegt zich nu rond de 41 dollar… happy new year!
@wilco & madru: you there? hello? :D

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).