Duitse rechter kegelt Chinese kopie eruit

Auteur: , 51 Reacties

Take that! De Duitse rechter deelt een harde klap uit tegen het Chinese kopieergedrag door te bepalen dat de Shuanghuan CEO, die nogal veel weg heeft van de vorige BMW X5, op de Duitse markt niet langer verkocht mag worden.

Misschien kan Shuanghuan voortaan beter eerst in een designertje of twee investeren in plaats van meteen op de hybride-toer te gaan. BMW had reeds lang geleden zijn beklag gedaan bij importeur China Automobile vanwege de gelijkenis met de X5. Het Duitse merk onderzoekt nog hoeveel CEO’s er precies verkocht zijn sinds het ding in februari 2008 op de markt kwam, en of ze daarvoor een schadevergoeding kunnen ontvangen, zo schrijft Automobilwoche.

In Italië heeft BMW een soortgelijke rechtszaak lopen. Ze verwachten dat de uitspraak hierin hetzelfde zal zijn. Pas wel op dat je de Chinezen niet te boos maakt, BMW, want over een jaartje of vijf nemen ze je over. (via spiegel-online)51 reacties

De Chinezen nemen de markt wel over, maar ze doen het verkeerd jammer genoeg :(
Liever een Duitse X5 dan een kartonnen CEO.
en terecht..
dat zal toch niet zo’n groot aantal zijn die verkocht zijn of wel?

Wel goed dat Duitsland ze de deur wijst :)
He wat lullig van BMW. Ze willen niet eens met een derderangsmerk geïdentificeerd worden. :P
Mooi zo, nu nog zorgen dat dat al die andere gekopieerde gedrochten, zoals de Great Wall, er ook uit worden gekegeld…
En verdient ook, die Chinese riphazen.
Ik hoop dat hetzelfde gebeurt met de BYD F1, wanneer BYD in NL geïmporteerd gaat worden. Dat zou niet meer dan terecht zijn.
Juiste uitspraak en laten we hopen dat de rest van het eensgezinde Europa hetzelfde denkt. Ik ga toch ook geen Bambi PangPang verkopen…. ;)
ach joh .. een autootje minder verkopen in europa ..
doen we niet moeilijk over .. europeanen vreten zonder het te weten zoveel chinese meuk dat dit soort symbool rechtspraak wel weer grappig is ..

o,ja .. en tegen de chinese ijver kan je toch niet vechten ..
tegen duitse consistentie trouwens ook niet ..
Is er dan uberhaupt al één verkocht?
kan er geen verbod komen op chinese wagens dan zijn we direkt van die bucht af
Ik denk niet dat iemand gezien wil worden in zo’n wannabe X5 van plastic! Ik niet iig.
als je er even mee rijdt(als je dat durft) zal je wel voelen dat het geen BMW is. Hopelijk bots je niet.
Tsja,

Helaas wordt weer de vrije markt door een gerechtelijke uitspraak in de kiem gesmoord! Zijn de Duitsers nu net zo als de chinezen dat de staat bepaald wat er gebeurd in een land?

Als de auto zo slecht is dan heb je toch als BMW niets te vrezen? Maar ja, kijk eens naar de wereldwijde verkopen van auto’s. Dan stelen de productie aantallen van de Duitse merken niet veel voor en is het Japan, de big three van de VS en Korea dat de toon aangeeft. het LIJKT erop dat de Duitsers bang zijn dat de chinezen hun ook voorbij gaan en hun industrie uiteindelijk in elkaar stort.

Maar niet getreurd, wat wordt NIET in China gemaakt? Zijn we straks de Duitsers ‘naakt’ rondlopen omdat ook de kleding die ze aan hebben geboycot wordt (made in CHina?).

O ja, bijna vergeten: o.a. volkswagen produceert ook in China. Let op, het zou me niets verbazzen als de Chinese regering de Duitsers eruit gooit!

Bottum line is: JAMMER DAT DE RECHTERLIJKE MACHT BEPAALT WAT WIJ ALS BURGERS MOGEN EN KUNNEN KOPEN. LATEN WE MAAR VLUG STOPPEN IN HET WESTEN IETS TE ROEPEN OVER DE CHINEZEN ALS HET GAAT OM MENSENRECHTEN. IK WIL ALS MENS HET RECHT VAN VRIJE KOOP!
“…op de Duitse markt niet langer verkocht mag worden….”

Geen Duitser die zo’n ding wil hebben, dus conclusie geen klap voor de Chinezen. Helaas.
@erik2907 .. ach laat die china-bashers toch lekker .. ga er gewoon van uit dat ze zich allemaal boos zitten te maken achter hun chinese computer en totaal omringt zijn door “made in china” meuk ..

ze zullen hardnekkig ontkennen maar jij weet beter .. houwe zo ..
Is het niet slim om, voordat we weer heel hard juichen of boe roepen, eens uit te zoeken op welke basis deze Duitse rechter de verkoop verboden heeft? Kan me niet voorstellen dat zo’n man of vrouw een vonnis tegen de vrije markt velt…..
@erik2907: jouw betoog zou kloppen, mocht het bij een ander artikel staan. Volgens mij heb je het niet goed gelezen. De CEO van dit Chinese bedrijf is een schaamteloze copie van een design van de BMW X5 (niet gewoon een koplampje of zo dat hetzelfde is). Het gaat hem dus niet om het boycotten van een willekeurig Chinees product, maar om het niet toestaan van het stelen van een creatie. En aangezien auteursrecht algemeen aanvaard is in de Westerse wereld, denk ik dat het niet meer dan logisch is dat de rechtbank dit verbiedt.
@lincoln: China-bashers zijn idd niet zo goed bezig. Maar mensen die te pas en te onpas de loftrompet laten schallen over China en verhalen afsteken dat “de Chinezen komen en ons van de kaart zullen vegen” apen ook maar wat georakel van anderen na, hoor. We hebben elkaar in de wereld allemaal nodig (de een al wel wat meer dan de ander ;-) ).
@ lincoln en erik; Ik heb niets tegen China, maar wel tegen kopiëren zonder toestemming. BMW zal er echt wel geld in gestoken hebben, en ik weet niet in hoeverre deze CEO overgenomen is, maar feit is dat ze ontwikkeling van een ander overnemen, en dat lijkt me niet helemaal eerlijk. Dat zou ik zeggen bij elk land, en elk merk.
@ mx5/rx8owner: Hoezo derderangs?? Derderangs is een merk als Dacia, of zelfs Lada, niet een of andere chinese kopieermachine!! Daarmee doe je voorgenoemde merken tekort….

Shuanghuan is op zijn minst een 10e rangs kartonnen doos
@Jesper.

10e rangs dan. Jij je zin. :)
Tsja,

De Chinees:
http://www.hbshauto.com/

De BMW:
http://www.bmw.nl/nl/nl/newvehicles/x5/x5/2006/allfacts/catalogue_wallpaper.html

De Toyota:
http://www.toyota.nl/Images/t8_lan07_car_gal01_1024_rr_tcm27-621253.jpg

Wie kopieert er nu. de chinees lijkt toch meer op een Toyota (zie ook het achterste raampje en de koplampen.

Maar daar gaat het niet om. Een vrije wereld waarin ik koop wat ik wil, dat is waar het omgaat. En China kopieert niet maar maakt het zelf. Kopiëren volgens de Dikke van Dale:

ko·pi·ë·ren (overgankelijk werkwoord; kopieerde, heeft gekopieerd)
1 (ook absoluut) een tweede, identiek exemplaar maken van (iets)

IDENTIEK, dat is KOPIËREN!

Ralf Schumacher werd toch ook niet geboycot omdat hij LIJKT op Michael Schumacher !?!?!?!?!
O ja, BMW kopieert zelf, immers het 2e exemplaar dat van de band rolt is IDENTIEK. Dus van elk auto model mag er nu maar één op de markt komen??

Met dank aan de Dikke van Dale.
okee okee .. maar in automerken/types infantiele namen geven staan de chinezen wel weer #1 ..

de “big dragon beneath the cloudy skies” ..
van het merk “drive with pleasure and ultra comfort and a lot of beautifully women” ..
vind ik nog steeds wel een toppertje ..
@ erik; *zucht* Ik weet dat je niet zo dom bent als die opmerking is door je andere reacties, maar waar slaat deze reactie dan op? Je snapt best wel dat dat niet is wat bedoeld wordt.
Citrofiel,

Natuurlijk snap ik dat :D!

Echter, zoals ik in het leven sta is dat alles voor iedereen bereikbaar moet zijn en als ik een Chinese auto mooi vind en kwalitatief goed (nu is dat nog niet zo) dan wil ik deze auto ook graag rijden en niet dat een of andere rechtelijke macht of regering allerlei beperkingen, regels en wetten oplegt en mij beknot in mijn aankoop gedrag.

En als de Chinese auto nu “echt” zou lijken dan kun je je vraagtekens zetten. Maar wat heeft BMW nu in Gods naam te vrezen, toch?
erik2907:

Allemaal goed en wel, dat betoog van je, maar er is nog altijd iets als “de wet”. En die wet moet nageleefd worden. En als je die niet naleeft en men daagt je voor de rechter, dan moet die rechter de wet toepassen…
@ erik2907

Ben jij toevallig Chinees? Als jij als mens iets ontwikkeld dan kun je daar patent op aanvragen. Dan heb alleen jij het recht om het product te produceren. Hier in de Westerse wereld waar jij waarschijnlijk ook woont geldt hetzelfde voor ontwerpen. Het ontwerp is gestolen van BMW en dat is bij de wet verboden. Net zoals dat jij geen muziek van U2 kunt overnemen en er Erik op zetten. Dat komt op hetzelfde neer. U2 heeft ook niets te vrezen voor jou maar toch is het plagiaat. Als je dit niet snapt ben je óf een verbitterde Chinees, óf heel erg dom, óf niet ouder dan 12 jaar oud.
Ach in Roemenie zijn ze gewoon te koop hoor.
Neen hoor, ik vind dat Eric 2907 het helemaal bij het rechte eind heeft. Je moet wel een blinde mol zijn om het verschil tussen de X5 en de CEO niet te zien. Natuurlijk is er veel gelijkenis, maar dat houdt bij de verflaag al op.

En het zijn inderdaad niet de rechters die moeten bepalen wat wij mogen kopen, maar de consument zelf.
Zoals Eric zegt: “Een vrije wereld waarin ik koop wat ik wil, dat is waar het omgaat. ” Amen zeg ik dan.
Het lijkt me handig als Zoef en Eric2907 eens een keer een idee verzinnen voor een ontwerp en dat laten patenteren. Als dan iemand anders gewoon 90% van jouw ontwerp over gaat nemen omdat hij te lui is om het zelf te ontwerpen dan vind jij dat dus ok? Beetje vreemd idee. Ik vind het goed dat je voor een vrije wereld bent waarin je koopt wat je wilt, maar dat heeft niks te maken met een vrije wereld waarbij iedereen maar kopieert/cloned/whatever wat ze willen.
@erik2907:

Citrofiel,

Natuurlijk begrijp ik dat :)!

Echter, zoals ik in het leven sta is dat alles voor iedereen haalbaar moet zijn en als ik een Chinese auto mooi vind en kwalitatief in orde (nu is dat nog niet zo) dan wil ik deze auto ook graag kunnen rijden en niet dat een of andere rechtelijke macht of overheid allerlei beperkingen, regels en wetten oplegt en mij beperkt in mijn aankoop gedrag.

En als de Chinese auto nu “echt” zou lijken dan kun je je vraagtekens erbij zetten. Maar wat heeft BMW nu in hemelsnaam te vrezen, toch?

*****

Zoals je ziet is dit geen kopie van jouw reactie.
LOL @Ruben Baeten

@Eric en Zoef: wat een hol geblaat over vrijheid. Het criterium is helemaal niet of je iets te vrezen hebt van de copieerder of niet. Wat als Shuanghuangfuangduang nu eens betere CEO’s produceerde? Is het dan wel een probleem? Het punt is dat het neerkomt op stelen van een creatie en dat is verboden. Bovendien geeft dit ons als consument ook rechtszekerheid. Beeld je maar eens in dat je een ipod gaat kopen en die in de winkel ziet er echt uit, maar dan kom je thuis en staat er ergens AiPohot van shuangkluang op het batterijklepje. Waar is dan je rechtszekerheid dat je betaalt hebt voor het echte product? Hou toch op met die onzin goed te praten met kromme argumenten.
.. Je ziet steeds alleen de achterkant, omdat die een beetje lijkt op de X5.. heb je de voorkant wel eens gezien? Echt niemand die dit ding gaat verwarren met een BMW!
@W!d: alles lijkt op de X5 (en niet een beetje!), behalve de voorkant, want dat is dacht ik een landcruiser. Dus Toyota kan misschien ook nog op een schadeloosstelling rekenen…
lachen! Ik zag dit ding nog staan bij het rotterdam car center (die gaan over de import van veel auto’s in NL/Europa) tijdens een excursie 3 weken geleden. kunnen ze mooi weer een paar terug brengen…
just tegoei se : die chinezen zijn zo precies wannabe duitsers
@ Zoef:

Da’s zeker waar, wij zien de verschillen en zullen er eens hartelijk om lachen. Maar het is niet aan ons om te bepalen of die X5 deels mag gekopieerd worden, maar aan BMW. En blijkbaar had BMW er problemen mee. Men had ook de toestemming kunnen vragen aan (de designers) van BMW en eventueel verkregen. Maar het recht in eigen handen nemen, kan wel eens zuur opbreken…

Ik denk ook dat de designers van Europese merken hun hart en ziel steken in hun ontwerpen en er echt niet mee kunnen lachen dat een of andere Chinees gretig designelementen steelt! Stel je zelf eens in hun plaats.
Hopelijk is de kwaliteit van de chinees beter dan die van de x5 want die is op gebied van electronica een ramp
@robin
In China staat het woord ‘kwaliteit’ niet in hun woordenboek!!!! vergeet dat niet!!! :x ;)
@robin: jij hebt een BMW X5 mte electronicaproblemen dan? Of is het weer “van horen zeggen”?
Beterrrrrrr!!!

Afweren die Chinese troep!!!!
Beste Tombnolz,

Tja, de wet moet nageleefd worden. Daar denk ik iets anders over namelijk NIETS MOET. Het is mijn eigen keuze om de wet na te leven en niet omdat het MOET. Alleen als ik mijn eigen keuze maak dan zijn de consequenties ook voor mij. Het is dus mijn eigen vrije wil om de wet na te leven.


Beste JPM en JD,

Ik ben toevallig géén Chinees maar een 100% Nederlander. Schaf het patentrecht af. Ik zie het als een compliment als iemand mijn product of ontwerp namaakt. Dat betekent dat het aanslaat en indruk maakt. Het is dan weer aan mij om het van een zodanige kwaliteit te maken dat de keuze van de mensen altijd op mijn product valt. En is mijn product beter dan stopt vanzelf de verkoop van het andere (slechtere) product en lost het kopiëren zich vanzelf op. De uitkomst is dan dat je geen rechter nodig hebt. Het lijkt er op dat BMW bang is dat het Chinese product beter en goedkoper is zodat zij hun productie moeten stoppen.

Dom betekent volgens de Dikke van Dale:beperkt van verstand en dat betekent weer dat als je iets niet aangeleerd is of jij je dat zelf niet aangeleerd hebt, het ook niet kunt weten. M.a.w. elk mens is in die zin dom, of weet jij hoe je een Boeing 747 bestuurt, een space shulte vliegt, een kind baart als je een man bent, een koe slacht als je geen slager bent en zo kun je natuurlijk uren door gaan. Ik hoef het verder niet uit te leggen toch of ben je nu ook “dom” (beperkt van verstand) als je dit niet weet te plaatsen omdat je je dat zelf niet hebt bijgebracht in je hersens?

Beste BMW,

Als je in de winkel een iPod koopt en er thuis achter komt dat op het klepje een Chinees merk staat dan is het zo dat je hier je eigen verantwoording hebt. Voor aankoop kun je het product bekijken en controleren. Zo niet, dan zou ik al niet kopen bij zo een winkel. En mocht je er thuis pas achterkomen door omstandigheden, dan is de winkelier aansprakelijk en heeft dit niets te maken met stelen van een creatie maar misleiding en oplichting door de winkelier die willens en wetens er iPod bijzet in plaats van de merknaam van het Chinese product.


Allen,

Niemand van jullie heeft een of meerdere illegale download(s) van Internet gehaald? Jullie hebben allemaal legitieme software, niet toevallig illegale MP3’s op de iPod? Jullie stelen niet van anderen, kopiëren niet van anderen of……………………………………………………………………………………….. zijn jullie allemaal eerlijk en kopen jullie alleen echte en originele producten?

“ What the bleep do we know” (I en II). Een film die ik een ieder aanraadt!
Iedereen doet toch aan kopieëren. Ik wel in ieder geval. Ik heb echt het Nederlands niet uitgevonden, dat heb ik van mijn mama en op school geleerd. Ik heb de kennis van een ander in mijn hersenen gekopieerd, jullie toch ook. :P
PS. Helaas heeft mijn rebelse karakter er voor gezorgd dat er fouten in de kopieën zitten, maar de opzet was goed. ;)
Ik moet zeggen dat ik blij verrast ben met de insteek van erik en zoef. Niet omdat ik het onverkort met ze eens ben, maar het vormt wel een manier van denken waar we in Europa een HEEL GROOT TEKORT hebben.

Vrijheid, mensen. We leuteren programma’s vol en schrijven media bont en blauw over het woord, maar bij de eerste beste echte casus reageert 95% van de betrokkenen in lijn met wat men geleerd heeft. “kopieeren mag niet”.
Je kan het ook structureel andersom benaderen, los van wat in de loop der tijd aan wetgeving (=onvrijheid) is bedacht.

De discussie centreert zich aldus rond wetgeving die kopieergedrag tegengaat.

Nu heb ik vele boxershorts in mijn kast. Nog nooit heb ik niet het verschil gezien tussen de verschillende merken, terwijl het toch allemaal boxershorts zijn. Waarom zou dat met een auto dan wel tot problemen leiden?

Wat hier is gebeurt:
*is niet hetzelfde als 2 kwartjes kleding met nepmerk verkopen
*meer suggereren van het product dan waargemaakt kan worden
*geen kans op verwarring (anders verdien je niet eens bescherming van de wetgever, te dom om te poepen)

Een groffe benadering doet ook mij denken dat kopieeren hier niet tot datgene leidt waarvoor m.i. kopieerwetgeving bij uitzondering toelaatbaar is: kans op verwarring en voordoen als een bepaald product terwijl het niet hetzelfde is.

Geen van beiden spelen op, en daarom zie ik hier ook niet het probleem. Vraag: als jij de spreekwoordelijke Fiero koopt en ombouwt zodat deze er als een X5 uitziet, is dat dan ook verwerpelijk? Waarom dan ook niet als een fabrikant een vergelijkbare auto uitbrengt?

Alle auto’s hebben 4 wielen, een stuur, deuren. Ik zie al een grootst verbod voor mij ten behoeve van de eerste die 4 wielen bij elkaar bracht ;) Het komt op mij even stompzinnig over als de discussie over patentrecht op de html-link. Totaal gedeformeerd denken, maar ja, je zal dan ook in de Socialistische Heilstaat Nederland zijn opgegroeid. Dan krijgt je dit soort onvrije denkbeelden met de paplepel ingegoten en er gratis 50% overheid bij.

Je kan er nog veel breder over uitweiden (denk je dat gezondheidszorg zou verdwijnen als de overheid morgen niets meer regel?), maar feit is dat wij Nederlanders het wel warmpjes vinden zo dichtbij onze Big Brother overheid met haar regeltjes en socialisme. Het zij zo.

Wat de uitspraak betreft: ik zie idd eerder een rechter die de industrie van de Heimat verdedigd, dan het startpunt vrijheid-blijheid hanteert.

Nu niet stiekem mijn ideeen jatten, want dan klaag ik je aan wegens kopieergedrag.
Mensen, “made in China” en dingen lukraak kopiëren zijn twee verschillende dingen.

Hou die twee dingen voor jezelf ff goed gescheiden. Dan maakt het voor de rest duidelijk dat je begrijpt waar we het hier over hebben.
Turbo,

Welkom in de wereld van ‘zaken van de andere kant benaderen’.

Jij hebt het ook door dat hier (vermoedelijk) gebruik gemaakt wordt van de rechtelijke macht om de eigen industrie te beschermen.

Nogmaals, als het gekopieerde product van mindere kwaliteit is koop je het toch niet? Dus als BMW zo goed is waar maken ze zich dan druk om?

O ja, weten jullie dat alle originele merk onderdelen zoals remblokken, koppelingsplaten, remschijven enz., enz., waar een MERK stempel op staat ook gewoon geleverd worden door Bosch, Nippo Denso enz., enz., en dit exact hetzelfde is, alleen veel goedkoper te verkrijgen is via de automaterialen zaak? Bosch levert zelf namelijk aan de auto industrie, alleen komt dan het stempeltje erbij van het desbetreffende merk en kunnen ze het duurder slijten of moet ik het 180 graden omdraaien en zeggen de MERKEN kopen zelf in bij Bosch en verwante firma’s? En wat zeggen de auto MERKEN er dan nog bij? Wel originele onderdelen monteren anders vervalt uw garantie!!!!

Voorbeeld: pas op zoek gegaan naar een nieuwe auto met inbouw van een LPG tank. Via de dealer, (MERK benoem ik niet want anders heb ik hun ook aan mijn broek wegens smaad!!) kost de inbouw gastank € 2.800, = en via een LPG inbouw station € 2.050, =. Na onderzoek blijkt dat het automerk de gastank bij het zelfde inbouw station laat monteren!!!! Maar wel erbij vertellen dat anders de garantie vervalt als je het zelf laat doen!!!! Makkelijk verdient die € 750, = om een auto weg te brengen en op te halen!!

Moraal van het verhaal: onderzoek zelf alles en neem niet altijd aan wat anderen vertellen.
@wim
cijfers van ADAC liegen niet
auto’s met veel electrinica problemen zijn mercedes e en s en bmw 7 en x5
ik begrijp niet waarom de mensen gelijk gaan schreeuwen . je maakt wat ik maak , iedereen maakt van alles een kopie. Kijk maar naar audi de a4 en kijk maar naar bmw de 335i waar zit het verschil , nergens dus waar maken de duitsers zich druk. Ik wel kopieren en jij niet kom op zeg , dit vindt ik erg kinderachtig . en waarom vertellen de duitsers niet gelijk dat de motorblok van de 335i , uit de oude 535 komt en waarom laten ze wel in het buiteland alles goedkoop maken en hier duur laten betalen . ach ezel’s moet je ook op deze wereld hebben .
@ allen

jullie genieten er wel van wanneer er weer zo’n klassiek staaltje protectionisme wordt opgevoerd, hé?

ik kan jullie angst van af hier ruiken.

sniff sniff bitches.
Eigenlijk lijkt hij er helemaal niet zo veel op

Voorkant: Kia Sorento ( behalve Lampen )
Achterkant: Ssangyoung ( Ofzo Zo’n lelijke grote )
Zijkant: BmwX5

Maar ik vind hem niet zo lijken
Hij is dan ook wel Niet zo mooi als de X5

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).