BMW brengt M1 heel even terug

Auteur: , 18 Reacties

De BMW M1, laatst nog met een hommage geëerd, was dertig jaar geleden het eerste product van de beroemde M-divisie. Nu heeft BMW bekend gemaakt dat de M1 in zijn eigen raceklasse, de Procar-serie, een korte comeback zal maken tijdens de Grand Prix van Duitsland op Hockenheim.

De Procar-serie werd verreden in 1979 en 1980 en was een manier voor BMW om Groep 4-homologatie voor de M1 voor elkaar te krijgen. De auto’s hadden zo’n 500 pk. Ook toen al werden de races gekoppeld aan Grands Prix – de vijf F1-coureurs die zich op vrijdag het hoogst kwalificeerden reden dat weekend een race in de M1. De overige 15 auto’s in het veld werden bestuurd door jonge talenten die zich met hun helden mochten meten.

Met alle regeltjes die de F1 anno 2008 kent zal deze eenmalige Procar-race helaas niet verreden worden door Hamilton of Raikkönen. In een veld van tien auto’s zien we onder andere Marc Surer, Jacques Laffite, Dieter Quester, Christian Danner, Harald Grohs en Prins Leopold van Beieren. Een speciale M1 Art Car, ontworpen door Andy Warhol, wordt bestuurd door Jochen Neerpasch en de 72-jarige Frank Stella, die zelf een BMW 3.0 CSL Art Car ontwierp voor Le Mans in 1976.

De Duitse Grand Prix en de M1 Procar-race vinden plaats in het weekend van 18-20 juli.

BMW M1 Procar art car

BMW M1 Procar revival at Hockenheim.

Past masters roll back the years.
Munich, 30th June 2008. The F1 German Grand Prix programme this year will see the revival of the most spectacular single-make competition in motor racing history. The BMW M1 Procar series will be back at Hockenheim on 19th and 20th July as a field of ten cars.

BMW Motorsport Director Mario Theissen, for one, is looking forward to the event: “The M1 was unveiled 30 years ago as the first car created independently by the then BMW Motorsport GmbH. It was a racing car which BMW customers could also drive on the road, a unique project which had to overcome some tricky administrative hurdles before getting off the ground.” In order to gain Group 4 homologation, 400 units of the super sports car had to be built within a period of 24 months. As Theissen continues: “The idea of organising a single-make series was born out of necessity – i.e. the requirements of homologation. Nobody expected the BMW M1 Procar series to go down quite so well. Just a mention of it today still triggers an enthusiastic reaction. This revival serves as a ‘thank you’ to the fans.”

“There hasn’t been a series as attractive as this before or since,” says Marc Surer. Now working as a Formula One expert on TV, Surer is well placed to judge. As a young Formula 2 driver, he conducted testing and set-up work for the prototypes at the time. “With its mid-engined layout, the M1 was a bit of an animal to drive and had an outrageous soundtrack. The series fed off the appeal of the cars and the opportunity for young drivers to measure themselves against the leading Formula One stars at the time.”

The five fastest drivers from Friday practice for the Formula One Grand Prix earned themselves a drive in the M1 race. The 15 remaining 500 hp machines were piloted by hungry young hopefuls. “You were really somebody if you got to drive in one of those races,” recalls Surer. “It was a unique opportunity to pit your skills against the F1 drivers – and they were certainly pretty quick in the M1. The handling of the mid-engined car suited them down to the ground. Plus, in 1979 – the first of the two years the series was held – they always started from the front and were given works cars. That made it pretty tough for us junior drivers in the independent teams. We had to look after our car, but at the same time did everything we could to make our mark.”

The idea of developing the BMW M1, however, was the brainchild of Jochen Neerpasch, the head of BMW Motorsport GmbH at the time, and it was he who initiated the single-make series with Bernie Ecclestone and Max Mosley within the relatively relaxed structure of F1 three decades ago.

A handful of past masters are set to line up once again for the two show races at Hockenheim. Surer will be joined by Jacques Laffite, Dieter Quester, Christian Danner, Harald Grohs and Prince Leopold of Bavaria. Jochen Neerpasch will also be there, at the wheel of the BMW M1 turned into an Art Car by Andy Warhol. His co-driver will be none other than Frank Stella, who also created an Art Car – a BMW 3.0 CSL which raced at Le Mans in 1976. The 72-year-old remains a keen motor racing fan.18 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Altijd mooi dat de tijden die ik niet mee heb gemaakt toch weer een beetje overdoen voor de jongere jeugd om te laten zien hoe goed die tijd wel niet was :P
Joepie!
Klinkt goed! Die M1 is zowiezo al een prachtige wagen. Dan ook nog die Art Cars wat wil je nog meer! Alleen wel dom dat ze die regel van de 5 snelste F1 coureurs rijden tegen de groentjes niet erin hebben gelaten.

Zou toch weer een extraatje zijn lijkt mij.
Ik blijf dit echt een van de meest brute racewagens vinden. Heerlijk om naar te kijken. En af en toe zie je er nog een voorbij komen bij een oldtimer grand prix (duitsland vooral).

Maar dit is echt wel super vet! Hopelijk wordt het ook nog ergens uitgezonden o.i.d. want ik denk wel dat veel mensen dit als nostalgie beschouwen en daarom willen meemaken/zien!
Lijkt erop dat ze de naam M1 of iets degerlijks weer leven willen in blazen,
miss komt er ene supersport wagen van BMW??(hint)
De bmw m1 is en blijft, wat er ook mee gebeurt, de mooiste bmw sportwagen ooit.
@Hans,

Dat heerlijke gevoel bekruipt mij dus ook…

Let op, die M1 Hommage zal ook wel aanwezig zijn…

Teasen op zijn BMW’s: je lekker maken met de originelen en op ’t moment je em niet verwacht als hete kooltjes in je schoot mikken, ben benieuwd!

;)
Jammer dat ze de BMW corrifeen niet gebruiken
Heidfeld, Kubica, Jorg Muller, Priaulx, zanardi, Huisman, etc :)
@autoinformatief: Dat van die 5 beste rijders is gewoon niet meer mogelijk, want de verzekering voor die mannen kost miljoenen. Onnodige risico’s moeten dus vermeden worden.

En sponsoring zal er ook wel mee te maken hebben.
en ik ga daar naartoeee:P


k heb ze al eens eerder zien, en horen rijden.

Komen ook dikke vlammen uit met terugschakelen:P
Echt wel vet en ik hoop dan ook dat deze race uitgezonden wordt. Net zoals de C-groep race van Le mans.
5 snelste rijders in een M1 laten rijden gaat em niet worden
stel je voor dat hamilton, raikkonen en massa in een BMW gaan rijden
de concurrent van McDonalds-Mercedes en Ferrari.
@Esprit de Flandre

Daar heb je natuurlijk een sterk punt ja.

Jammer genoeg was het vroeger toch beter (ja ja het bekende liedje) Toen gingen er meer mensen dood door onnodige risico’s etc. ja. Maar dat maakte alles spannender en spectaculairder dan nu.

Clarckson schreef een keer in zijn column, geef F1 rijders 10.000 per jaar, en een miljoen per geslaagde inhaalactie. Moeten jullie eens zien wat voor sensatie F1 dan weer gaat worden.

Wie weet komt bmw tijdens die race wel weer met een nieuw M1 prototype of rijd er een gecamoufleerd model tussendoor. Zou toch een geweldige stunt zijn dan!
Tof! Das nog eens een leuk hommage. Wel bizar dat ze die art car er tussen laten knallen, of zou die voor spek en bonen meedoen? Zou een beetje zonde zijn als ze m in de banden parkeren….niet dat ik ze mooi vind die art cars…
Als BMW nou niet zo op de concurrentie lette, dan hadden we misschien al een opvolger voor dit monster.
Vreemd, vroeger. Dat die beste F1-coureurs überhaupt een race tegen groentjes wilden rijden. Waarom zou je downgraden? Of zie ik dat verkeerd? :?
Spijtig dat je er een peperduur en pokkesaai F1-ticket voor moet kopen…

Dit had een event op zich moeten zijn!
Hmm. Dit gaat heel saai worden omdat niemand durft te racen uit angst voor schade, of dit wordt 1 groot tranendal vanwege de gereden schade. Maar zeker een leuk voorprogramma voor de F1.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).