Gespot: Geniaal of Genitaal?

Auteur: , 100 Reacties

Geniaal of genitaal? Absoluut klote dus, om deze merkwaardige alliteratie nader te verklaren. Dat is waar het hier om draait, net als twee weken geleden. Modellen die veel kritiek, maar ook lovende woorden ontvangen uit de wereld der autoliefhebbers. Want vanaf welke kant kijken we tegen de auto’s aan, en hoe maken we onderscheid tussen iets bijzonders, iets moois, en iets functioneel lelijks? Hoe wordt een lelijk uiterlijk gelegitimeerd, en hoe belangrijk is hetgeen er van de auto overblijft dan? Dit is een kleine toevoeging aan de aflevering van twee weken geleden.

BMW Alpina Roadster V8

De wat aparte cabrio die BMW begin van dit millennium werd niet overal even enthousiast in ontvangst genomen. Het idee van de auto is als je het mij vraagt een te concurreren met de SL55 AMG. Of toch met de SL500? Wat betreft specificaties ligt de auto dichterbij de laatstgenoemde, wat betreft schaarste is het duidelijk dat mensen voor Das Haus kozen, want van de Z8 zijn er maar 5.703 gebouwd. Daarvan zijn er in 2003, het laatste productiejaar, 555 geleverd als Alpina Roadster V8, waarvan dit het tweede exemplaar is. Waar de Z8 400 pk uit de M5 E39 voorin heeft liggen, heeft de Roadster V8 maar liefst… 381 pk. Echter, wel bij een laag toerental, 5.800 tpm. Waar het vermogen van 400 pk met 19 is afgenomen, is het koppel met 19 Nm toegenomen tot 519 Nm. Hoe komt dat? Alpina heeft de 4,9 V8 er namelijk uitgehaald en vervangen voor de 4,8 V8 uit de X5. De reden voor deze ingreep is mij tot dusver echter nog onduidelijk, want de enige toevoeging van dit model is de zeldzaamheid. Een groot kritiekpunt op de Z8 is het kitscherige design, de retro-interpretatie van de 507 is wel erg curieus geworden met zo hier-en-daar ietwat plasticig aandoend metaal en een interieur dat een tikje over the top is.

BMW Alpina Roadster V8 - Foto Jim Appelmelk
BMW Alpina Roadster V8 - Foto Jim Appelmelk
BMW Alpina Roadster V8 - Foto Jim Appelmelk
BMW Alpina Roadster V8 - Foto Jim Appelmelk
BMW Alpina Roadster V8 - Foto Jim Appelmelk


Aston-Martin DB7 Vantage Zagato

Creaties van Zagato liggen sinds de jaren ’70 wat gevoeliger dan eerst. Vóór die tijd waren het toegankelijkere ontwerpen zonder dubieuze designelementen en vreemde verhoudingen. De DB7 Zagato is echter een auto vol aparte designideeën die net iets zijn doorgeschoten, maar wel hun charme hebben. De grill bijvoorbeeld, die duidelijk te groot is voor de rest van het design, de kont met de enkele achterlichtjes hebben mijn zegen ook niet zo. Maar de kenmerkende scherpe vormen maken het voor mij weer helemaal goed. Typische Zagato-stijlelementen zoals het puntje van het achterste zijruitje dat doorgetrokken kan worden door de golvende achterruit, wiens vorm gedicteerd wordt door de befaamde Double Bubble maken dit voor mij een erg aantrekkelijke en bijzondere auto. Gewoon lekker anders, apart, bijzonder, zeldzaam, en toch een legendarisch logo op neus en kont.

Aston-Martin DB7 Vantage Zagato - Foto Jim Appelmelk
Aston-Martin DB7 Vantage Zagato - Foto Jim Appelmelk
Aston-Martin DB7 Vantage Zagato - Foto Jim Appelmelk
Aston-Martin DB7 Vantage Zagato - Foto Jim Appelmelk
Aston-Martin DB7 Vantage Zagato - Foto Jim Appelmelk
Aston-Martin DB7 Vantage Zagato - Foto Jim Appelmelk


Bristol Brigand

In Groot-Brittannië worden erg veel auto’s gemaakt die óók in deze dubieuze categorie vallen, en Bristol hoort daar bij. Voorheen maakte dit Britse luxemerk voornamelijk mooie doch ingetogen vormgegeven coupé’s, maar óók dit merk ging met zijn tijd mee en dus moest er aan in de loop van de jaren ’70 een onooglijke auto op de markt komen. Of in ieder geval, een auto die niet iedereen zou bekoren. De 603 zag er nog best goed uit, maar de Britannia, in wezen de derde serie 603, viel nogal tegen wat betreft uiterlijk, maar was natuurlijk nog steeds een ruime auto met veel luxe en een 5,9 liter V8 van Chrysler, die overigens vrij luie toeren draaide. Er kwam een turbo op en zodoende haalde de auto 241 km/u met een nog onbekend motorvermogen op de achterwielen. In 1982 kostte een dergelijke wagen 49.827 pond en 9 pence, 198 pond en 9 pence méér dan de Rolls-Royce Silver Spirit, en omgerekend naar huidige maatstaven, waarin de pond drie keer zo weinig doet, de prijs van een Gallardo.

Bristol Brigand - Foto Jim Appelmelk
Bristol Brigand - Foto Jim Appelmelk
Bristol Brigand - Foto Jim Appelmelk
Bristol Brigand - Foto Jim Appelmelk


Citroën SM

Onontbeerlijk is de creatie van Robert Opron uit de jaren ’70, met als groot voordeel dat het weer iets totaal anders was. Maar, -Zoals Johan Cruijff, die de auto in Nederland moet promoten, altijd zei -, elk nadeel hep z’n voordeel, en dus ook andersom. De auto is zo merkwaardig dat veel mensen hem te extreem vinden, dan wel ‘lelijk’, wat natuurlijk het hele risico is van een sterk design. Het is weer typerend dat de auto vandaag opduikt, ik moet bekennen dat ik zo veel mogelijk mogelijkheden pak om weer iets over haar te kunnen vertellen omdat ik bij de excentrieke fanclub van dit model hoor. Er was een interessante reeks kleuren beschikbaar voor de SM, elk met een min-of-meer boeiende naam. De paarsrode kleur is zonder meer de beste keuze, dus onthoud ‘Rouge de Grenade’, mocht je ooit besluiten een dergelijke auto aan te schaffen. Onthoud ook meteen dat je het beste een gecarbureerde versie moet hebben. Daaronder een exemplaar in de kleur Or de Simiane, goud, een kleur die je nu nog maar zelden ziet. Vaak is zo’n kleur vrij lelijk uitgevoerd, Simiane is nog redelijk mooi, en op de M3 E46 en de E63 AMG heb ik ook nog wel eens fatsoenlijke gouden kleuren gezien, maar vaak valt het tegen. De derde kleur is weer een echte klassieker voor de SM, Bleu de Bregancon, een prachtige lichte blauwe metallickleur die je nu op meer SM’s ziet dan vroeger.

Citroën SM - Foto Jim Appelmelk
Citroën SM - Foto Jim Appelmelk
Citroën SM - Foto Jim Appelmelk
Citroën SM - Foto Jim Appelmelk
Citroën SM - Foto Jim Appelmelk
Citroën SM - Foto Jim Appelmelk
Citroën SM - Foto Jim Appelmelk
Citroën SM - Foto Jim Appelmelk
Citroën SM - Foto Jim Appelmelk
Citroën SM - Foto Jim Appelmelk
Citroën SM - Foto Jim Appelmelk


Mercedes-Benz SLR McLaren

Óók deze auto komt weer een de beurt, een erg indrukwekkende en heftige auto met een nogal grof design. Maar sinds ik Jay Leno er over heb horen praten, ben ik wat meer respect gaan krijgen voor het model, de constructie om toegang te krijgen tot de motor is bijvoorbeeld erg interessant. Het concept van de auto is enerzijds wat vaag omdat het een supercar is met ‘slechts’ een vijfbak en te veel massa, maar anderzijds bewijzen de verkoopcijfers dat het een perfect concept is, dat zelfs de wel heel hoge prijs lijkt te verantwoorden. Dat ligt trouwens voornamelijk in het uitbundige gebruik van met koolstofvezel versterkte kunststof, hoewel het nog steeds een vrij zware auto blijft. Dat maakt voornamelijk uit voor de wegenbelasting aangezien bijna niemand ooit serieuze klachten had over de acceleratie van de auto, die mensen hadden trouwens nog de keuze uit één van de 150 722’s. Het is een multifunctionele auto met een redelijk laagtoerige V8 voorin, en dus niet het probleem van te weinig kracht onderin, zoals dat wel eens het geval is. Echte concurrenten heeft de auto niet echt, maar het idee achter de Veyron is ongeveer hetzelfde, alleen dan wat extremer uitgevoerd. Een Continental GT combineert óók ongeveer hetzelfde en dat is net zo goed een verkoopsucces voor zijn geld.

Mercedes-Benz SLR McLaren - Foto Jim Appelmelk
Mercedes-Benz SLR McLaren - Foto Jim Appelmelk
Mercedes-Benz SLR McLaren - Foto Jim Appelmelk
Mercedes-Benz SLR McLaren - Foto Jim Appelmelk
Mercedes-Benz SLR McLaren - Foto Jim Appelmelk
Mercedes-Benz SLR McLaren - Foto Jim Appelmelk
Mercedes-Benz SLR McLaren - Foto Jim Appelmelk


Renault Avantime

Wat is de Avantime? Hij is lang, breed, hoog, heeft drie deuren, en scherpe vormen die snelheid suggereren. Daarnaast zit de auto vol met luxe, en werd deze aangedreven door ten minste een 150 pk krachtige diesel, tot een 210 pk sterke V6 van 3 liter. Noem het een MPV voor een hoog marktsegment, een gewaagd concept dat niet echt van de grond is gekomen. Matra heeft de auto voor Renault ontworpen, net als de eerste echte MPV ooit, de Espace. Natuurlijk is er te dicussiëren over of de Fiat 600 Multipla, dan wel de Matra-Simca Rancho (Bassie en Adriaan!!!) niet de eerste was, maar voor het gemak gaan we van de Renault uit omdat die de wereld schokte aan het begin van de jaren ’80. De Avantime is dus een soort sportieve, luxe, excentrieke derivaat van de Espace, een concept dat niet goed aanslaat. De mensen die hem aantrekkelijk vinden hebben er meestal te weinig geld voor en de mensen die hem kunnen betalen vinden minder alternatieve alternatieven veel beter. Het resultaat is een bedroevend lage productie van 8.450 exemplaren, gebouwd tussen 2001 en 2003. Maar omdat het een dagelijks bruikbare auto is – in tegenstelling tot bijna alle ‘exoten’ kan deze auto best als ‘enige auto’ fungeren – zijn ze redelijk veel on the road. Ik vind het zelf een geniale auto, met hetzelfde excentrisme als de Citroën SM, en dat maakt het zo’n kritisch concept.

Renault Avantime - Foto Jim Appelmelk
Renault Avantime - Foto Jim Appelmelk
Renault Avantime - Foto Jim Appelmelk
Renault Avantime - Foto Jim Appelmelk
Renault Avantime - Foto Jim Appelmelk
Renault Avantime - Foto Jim Appelmelk
Renault Avantime - Foto Jim Appelmelk
Renault Avantime - Foto Jim Appelmelk
Renault Avantime - Foto Jim Appelmelk


Toyota Supra Mk IV

Zojuist ben ik er achter gekomen dat dit een Mk IV is. Interessant. Japanse auto’s zijn een grote onderbelichte vlek in het autokennisgebied van de meeste Europese liefhebbers, heb ik vaak het idee, in mijn omgeving althans. Weinig mensen verdiepen zich erin of vinden het interessant, want Japan produceert maar weinig sensationele of snelle auto’s in verhouding tot Duitsers, Britten en Italianen. Maar natuurlijk ìs er wel een aantal vlotte jongens. Honda maakt de S2000 en de NSX, Mitsubishi had de 3000GT die er ook best mag wezen, en Nissan heeft de Skyline GTR. Op een gegeven moment kwam ik er zelf achter dat het snelle en geavanceerde auto’s waren vol met exotische technieken die Europeanen nauwelijks gebruiken, zoals VTEC en VVTi. Allemaal interessant, maar de vormgeving loopt de Europese wensen een beetje mis, om het subtiel en objectief te brengen, één van de redenen waarom er weinig worden verkocht, weinig rondrijden, en mensen er niet veel over weten. De afgebeelde auto is een Toyota Supra, zonder VTEC, zonder VVTi, met twee turbo’s voor onder andere EU-versies. Bij 1.800 toeren per minuut slaat de eerste turbo aan waardoor het koppel toeneemt, bij 3.500 tpm begint de eerste turbo de tweede ‘op te warmen’, en bij 4.000 tpm springt deze in. Niet parallel, maar sequentieel, om zowel bij lage, alswel bij hoge toeren meer koppel en vermogen te produceren. De turbo’s zitten aan een 3,0 6-in-lijn gekoppeld en dragen bij aan het totale vermogen van 320 pk, genoeg voor een onbegrensde topsnelheid van 291 km/u en een 0-100 van maar 4,6 seconde. Toch best aardig vind ik zelf, zonder deze spot had ik hier echt geen enkel idee van gehad.

Toyota Supra Mk IV - Foto Jim Appelmelk
Toyota Supra Mk IV - Foto Jim Appelmelk
Toyota Supra Mk IV - Foto Jim Appelmelk


TVR T350C

“Is hij nou mooi of lelijk?”, werd mij gevraagd. Een taxichauffeur die er, net zoals veel andere mensen, wel even naar keek. Een TVR is gemaakt door mensen die het lekker anders willen doen. Gewoon de gekste vormen op papier zetten, rare openingen, door welke je de zescilinder kan aanraken, de meest absurde uitlaten, en alleen de benodigdheden om de auto snel vooruit te krijgen. En om dus een alternatieve uitstraling te hebben. En daarom is de discutabele lelijkheid van TVR’s overduidelijk gelegitimeerd. Discutabel dus, want ik vind ze schitterend, me bewust zijnd dat er vaak iets niet klopt van de belijning en er wel eens iets kapot gaat dat bij de voor mij iets minder boeiende Supra nog een eeuw lang dienst blijft doen. In wezen is dit de tegenpool van Japanse auto’s. In TVR’s zit voornamelijk creativiteit en een streven om uit ‘zo weinig mogelijk’ vermogen veel snelheid te halen en toch meer vorm te hebben dan een Westfield. Voorin de T350C ligt het befaamde Speed Six blok, een door TVR zelf ontworpen zescilinder lijnmotor die 3,6 liter inhoud meet in dit model, en in staat is tot 350pk bij 7.200 tpm. De auto weegt maar 1.187 kilo, want meer heb je niet nodig om hard te kunnen rijden. Snel is hij zeker, maar iedereen weet dat de 4,2 seconde tot-de-honderd en de 290 km/u wel erg optimistisch zijn. Het is echter pessimistisch te zeggen dat het een heel onpraktische auto is, want met deze auto zijn rijden op een circuit en in het dagelijks verkeer met de zaterdagse boodschappen prima te doen.

TVR T350C - Foto Jim Appelmelk
TVR T350C - Foto Jim Appelmelk
TVR T350C - Foto Jim Appelmelk
TVR T350C - Foto Jim Appelmelk
TVR T350C - Foto Jim Appelmelk
TVR T350C - Foto Jim Appelmelk
TVR T350C - Foto Jim Appelmelk
TVR T350C - Foto Jim Appelmelk
TVR T350C - Foto Jim Appelmelk
TVR T350C - Foto Jim Appelmelk

Wie nog vragen, opmerkingen, of verzoeken heeft kan mij hier altijd voor mailen. Uiteraard is er volgende week weer een WoDaSpoDa!100 reacties

mijn mening:
Alpina gespot Z8 en dan nog de 2de van 555 ZALIG
die aston martin kan ik waarderen, maar die avantime da is lelijjkk.
mk iv is SUPER spot.
TVR achterkant heb ik nooit egt GEWEND kunnen raken. anderen wel dan?
Mooie spots, die renault zie ik best vaak rijden.
die BMW is zo vet echt waar, en die TVR is ook vet lekker over the top vol gaten en weet ik het allemaal maar bij een TVR kan dat wel
ik vind het allemaal lelijke bakken.
De bmw en supra vallen nog wat mee, en de aston zou ik mij ook nog wel in durven vervoeren omdat er aston op staat, maar de rest vind ik echt lelijk.
De SLR mogen ze ook nog op de oprit zetten, maar ook daar zal snel een bordje ‘te koop’ op hangen.
Zo’n Avantime ziet er echt raar uit. Heb hem in het echt 3 keer gezien.
Appeltje, Alpina heeft een andere motor in de z8 gelegd omdat er op de amerikaanse markt interesse was voor een automaat optie. De E39 M5 motor was louter met handbak te verkrijgen naar mijn weten.
tja, die avantime hé.
Ik ben geen fan van huidige zagato’s: deze aston martin(en de ar1) , de ferrari 575, de bentley gtz(die groene); ze zijn allemaal zo apart en niet elegant, maar vreemd ogend. De alpina vin dik wel cool, netzoals de SLR!
Zeker vette spots..

Alleen een maatje van me rijd een origineel NL supra mk4 waarvan het VVTi blok onder handen wordt genomen op dit moment..leuke speeltjes :D
WhoA?!?!? Rijdt die Supra hier in Nederland?!?!? Ik zag altijd alleen van oude bakken die bijna uit elkaar vielen…. af en toe een leuke WRX of Evo…. maar weining 3de Gen. RX7s, Silvias, GTOs, GTRs, NSXs enzo… Wel een heel erg mooie Supra…. GEIL!!! zoals je ziet ben ik een echte Japanse auto liefhebber… 1 van de weinige hier in europa… LOL :)
ZwerverRoodbaard
Geniaal!! allemaal

(behalve die Avantime :S )
liefde maakt blind!
Leuk die Z8, al is het wel een beetje erg duidelijk dat Zapatinas eerst de barchetta ontworpen had. Als je beide auto van schuin voor ziet, lijken ze wel erg veel op elkaar.
Alpina.. heerlijk…
Ik vind die Avantime echt geweldig. Die tik ik nog een keetje 2e hands op de kop. Zo’n cool design.
Die Avantime is zooooooo mooi!! Die wil ik eigenlijk al heel lang maar is ver buiten mijn budget. Graag met 3.0 V6 automaat. MPV coupé.. Geniaal verzonnen.
De SM vind ik ook echt helemaal geweldig evenals die Alpina Roadster. De Supra gaat wel en de T350C zou ik laten staan voor zijn rauwere broer, de Sagaris.

Maar die Zagato mag gelijk naar het auto kerkhof onder de SLR en daar die Bristol nog weer bovenop.
Jammer van die spiegels op de laatste SM… :shock:
@ Arnoud
Het is warm he?!!
die Z8 heb ik plots 4 keer zien rijden op 1 maand… daarvoor maar 2keer in heel de tijd dat hij uit was…

die tvr is vanvoor mooi en langs achter gewoon een van de lelijkste ter wereld!

en die avanttime daar heb ik nooit op gelet dat die maar 3deurs was!?

de supra, geile auto!!! er rijd hier ergens in de buurt heeeel af en toe een Witte rond!
Mooie spots, maar wat staat die renault daar tussen te doen?
En de Citroën en de Toyota vind ik ook maar niks.
Een TVR is heel eng…
De Z8 Alpina was een raar project. De Amerikanen wilden een automaat voor het cruisen langs Long Beach. Dus moest het koppel omhoog bij lagere toeren. De kleinere V8 was daar geschikter voor.

Tegenstrijdigheden alom: een Alpina die een geknepen BMW is… Een kleinere inhoud voor hoger koppel bij lagere toeren… 555 auto’s om de Amerikaanse markt tevreden te stellen…
maken mensen van elke auto foto’s ofzo ?
@ landrover:

Mag ik geen afwijkende mening hebben ofzo? Ipv dat je probeert te begrijpen waarom een ander een afwijkende mening heeft trek je de conclusie vast dat deze last moet hebben van de warmte.
Zo’n DB7 Zagato blijft mooi, ik weet het smaken verschillen maar dat is zeker een auto die op mijn verlanglijstje staat.
De Alpina roadster laat ik aan me voorbij gaan dan liever het origineel… En SLR blijft ook iets geniaals hebben
Die Mclaren-Mercedes is nog niet zo lang in NL, gezien het nummerbord. ik vind het allemaal, op de mercedes na(superbak), zulke apart lelijke bakken dat ik ze weer mooi vind. ik kan trouwens ook niet wennen aan de achterkant van de TVR. Die Zagato is ook zeer mooi btw! hoeveel van die mclaren-mercedes wagens rijden er wel niet in NL btw? zie regelmatig spots van deze wagen. Ik hoor het wel!

See yaa!
Hahaah! Jim, je had gelijk. Weer een heerlijke serie voor mij. Ik kan me ook nog eens aardig vinden in jouw meningen, hoewel ik de achterkant van de DB7 Zagato wél erg mooi geslaagd vind. Ook bijzonder dat er zo’n nieuwe SLR rondrijdt… En over de SM… Als ik er een heb over twintig jaar, mag jij ook wel eens komen! :D ;)
Verwacht nog een mailtje van me. ;)

@ Stofmeister; Nee, wel van bijzondere auto’s…
Fred Flintstone
Volgens mij vallen de verkoopcijfers van de SLR juist tegen, ze krijgen ze niet verkocht. Reden waarom McLaren nu bezig is met een eigen supercar; de SLR is volgens McLaren teveel een compromis geweest (McLaren denkt lichtgewicht, Mercedes denkt meer aan volproppen met (zware) goodies).

Verder wederom complimenten aan appeltje: zie repo’s zien er gelikt uit en lezen bijzonder lekker weg! Keep it up.
Die Avantime, wrom ????? die auto klopt van geen kanten. Ze hebben met de achterkant een heftruck er tegenop laten rijden. Achterlichten kloppen gewoon niet (die driehoek bovenop de achterlicht die geen functie heeft). Het mag geneens een mpv genoemd worden, omdat het een 3-deurs auto is. Die kerel die de avantime heeft ontwerpen had een flinke portie paddo’s op ofzo.

Voor de rest: zagato, slr, T350c (liever de Sagaris) top auto’s
@ appeltje; O ja, hoe zie je eigenlijk het verschil tussen een Z8 en een Alpina Roadster V8? Waar zit dat plaatje bijvoorbeeld?

@ Arnoud; Bijna mee eens, met uitzondering van de DB7, die ik erg leuk vind.

@ Jasper; Ze passen goed tussen het onderwerp van deze serie, en zijn aardig zeldzaam.

@ Flo; Nu je het zegt… :o Foei eigenaar!
ontwerpen =ontworpen *correctie
Die eerste 2 Avantime’s zijn in Antwerpen.
En die 2de is Avantime is bij mij om de hoek
@cl65 amg

De ontwerper van de Avantime had misschien wel paddo’s op. Hij is er in ieder geval in geslaagd eens verder te kijken dan zijn eigen neus lang is. Misschien moet je ook eens paddo’s proberen.
Naar mijn bescheiden mening hebben die achterlichten een prachtig lijnenspel. Stukken beter dan die conservatieve zooi die je vaak op andere wagens aantreft.
@Citrofiel, op het stuur?
nooit gekent die aventime, maar wat een praaaaaaaaaaachtige auto serieus egt heel mooi en special, hij lijkt te komen uit de jaren van de velsatis.
veder die z8 normaal zie ik regelmatig heof 2km te lopen, daar woont iemand met een audi R8 en S8 en die Z8 dan
@ markieanta; Ja, daar kan je het idd ook zien, maar ik zoek eigenlijk kenmerken aan het exterieur. Iets wat je zou kunnen zien als er zo’n ding voorbij rijdt.
De Z8 is een van de weinige auto’s van BMW die ik echt kan waarderen (naast de oude BMW 3-Coupé en oude 5-Sedan). Het design is prachtig, en samen met dat het gewoon een Alpina is maakt het compleet. :)

De Zagato is iets waarvan je echt moet houden. Zelf vind ik hem heel mooi, maar de grill is net iets te groot. Maar de achterkant maakt alles weer goed.

De Avanttime is een prachtig stukje design. Gewaagd, maar goed genoeg voor dagelijks gebruik, het comfort van een Renault, en de luxe van een Renault. Een goede combinatie, waarvoor veel lef nodig is. Iets dat Renault wel had, maar de consument niet. :P

Mooie serie weer Appeltje. ;)
Jemig jongens wat is zo’n Z8 toch mooi!! Appeltje: deze motor licht erin puur en alleen om deze auto met automaat te kunnen leveren. BMW koos voor de M5 motor en deze was enkel met handbak te krijgen. Mooie is wel dat zelfs deze Alpina Z8 dus flippers via het stuur had, in lijn met alle ander Alpina’s (met automaat). Schitterend dat + recht en het – links. Ander dik details, los van de stiksel in je leer/suede, is de schitterende velgen!!
En dan ook nog de 2e uit de selectie. Mooie spot! Ik zou een moord doen voor die auto!
Z8 heeft een mooie lijn van de zijkant vind ik, voor de rest niet echt super.
De rest wel oke, die avantime vind ik een rare auto. Velsatis stuk mooier.
Die Aston is wel een schadegevalletje hè! Kijk maar naar de spiegel (tape), de velg op de laatste foto (gekrast) en beneden aan de sideskirt grote krassen. Voor de rest vind ik het een erg vette spot!
Waarom de Japanse auto’s een onderbelichte vlek in het autokennisgebied van veel Europese auto liefhebbers zijn komt denkelijk vooral door het feit dat men in Japan supercars kan maken van Europees niveau voor veel minder geld. Waardoor de de ilusie van onbereikbaarheid (zoals bijvoorbeeld Ferrari dat heeft) minder groot is. Een Supra is nog steeds prijzig, maar velenmalen betaalbaarder dan een Porsche bijv.
Bovendien dragen Jappanners er zelf aan bij door een groot deel van hun supercars niet of nauwelijks naar de Europese markt te brengen.

Ik snap echter niet dat deze auto’s qua vormgeving de Europese eisen missen… wat is dan in Europa de norm? Ik hoop niet die lelijke Franse hokken die Renault maakt, want bijzonder of niet… ik zal van m’n leven geen Renault kopen, je rijdt compleet voor aap!

Kijk eens naar foto’s van de volgende auto’s, wat mij betref stuk voor stuk prachtige stukjes techniek en design, en een aantal zijn zelfs zonder problemen in Europa te verkrijgen en staan qua design gewoon midden in het Europese straatbeeld!

Toyota:
– Supra
– MR2

Mazda:
– RX-7
– RX-8

Mitsubishi:
– Eclipse
– 3000GT
– Evo

Subaru:
– Impreza

Nissan:
– 200sx
– Skyline
– Silvia
– 350Z
– 300Zx

Honda:
– S2000
– NSX

Bovendien komen ook alle Lexusen, Infinities en Acura’s uit het land van de reizende zon!

Het wordt eens tijd om Japanse auto’s te spotten en ze meer te waarderen :D
Die Supra vind ik de mooiste!
Ik ben ook een van de mensen die (goede) tuning mooi vind en van Japanse StreetRacers houdt.
Van die Zogenaamde tuners met hun zwarte honda met witte bumpers en verchroomde spiegels daar houdt ik niet van..


BTW: In zo’n Supra zit toch ook standaard een 2JZ motor..
De SLR lijkt heel wat met zijn nieuwe kenteken,
maar hij is geimporteers.
Die ook nog eens zonder verzekering rondrijdt.

Dus het is wachten op de eerste klap, leuk voor zijn portefuille.
@Ikke:
Groot gelijk.
@ arnoud:

geeft niets het is hier ook 34,5 graden…..
@Ikke- Ik kreeg juist de indruk dat hier regelmatig Japanse auto’s werden bespot haaaa haha ha… Sorry, te flauw woordgrapje. Maar de kern van waarheid is wel dat velen niet veel ophebben met Japanse auto’s.
avantime blijft een nekketrekker .. en als je er 1 bezit ben je bijvoorbaat stoer ..
@ lincoln

Zit je soms bij Arnoud op het terras? :)
@ Thomas; Ik heb ook even gekeken, en hij staat inderdaad als niet WAM-verzekerd geregistreerd. Er staat echter ook een vakje met een uitroepteken voor die informatie, wat betekent dat de info door derden geleverd is. Dat hoeft niets te betekenen, maar het hoeft ook niet juist te zijn…
“Voor gegevens die door derden aan de RDW zijn geleverd neemt de RDW geen verantwoordelijkheid voor de juistheid. Dergelijke gegevens zijn herkenbaar aan een vakje met een uitroepteken.”
Ik zag die renault pas geleden rijden en toen dacht ik wat is dat dan.. nu weet ik het dus :P
Hij is wel verschrikkelijk lelijk op de 2e foto

Doe mij dan maar die TVR, prachtig merk
@Jandepandaman

Dat is het een beetje het probleem met de auto bladen, auto websites etc.

Japanse auto’s worden niet gewaardeerd en tuning wordt (vaak) compleet belachelijk gemaakt.

Ik snap dat tuning een hoog sjonnie gehalte heeft… en van dat niveau wil ik mij dan ook ver distancieren. Maar tuning is wat mij betreft DE manier om een mooie auto net iets exclusiever en specialer te maken dan de rest.
Daarom rijdt ik 100x liever in een mooi getunde Jappaner zoals de afgebeelde Supra dan in een standaard saaie eenheidsworst European.

Maargoed… wie ben ik :P
Leuk dat je de Renault Avantime een plekje hebt gegund. Verder zit er genoeg moois tussen, o.a. de Citroën SM.

See you @ Bruxxles ;)
@ Citrofiel
Plaatje zit tussen de twee zetels in! Bedankt voor de toegevoegde informatie over de Alpina Z8 trouwens, daar was ik nog niet echt achter. Hij si te herkennen aan de Alpina voorbumper, velgen, ‘Alpina’ op de kont, en badge binnenin!

Laatste SM heeft inderdaad niet de originele spiegels, en dat terwijl het volgens mij de auto is van de voorzitter van de Citroën SM club Nederland!


@Fred Flintstone
De verkoop valt wel tegen, vandaar de introductie van de Roadster, maar het is wel de enige auto van 6 ton (NL prijzen) waarvan er meer dan een paarhonderd worden gemaakt in zo’n korte tijd – lees: 2.000 coupé’s en 1.500 cabrio’s! Dat vond ik best opmerkelijk.

@CL65
Zo iets aparts vinden veel mensen juist interessant… Ik moet bekennen dat ik een CL ook niet echt het meest samenhangende design vind :-P

@Joeri
Inderdaad Antwerpen, ik ga er af en toe op uit met DavkeG, m’n KG-homey.

@Escher
DB7 Zagato DBZ60 wordt inderdaad nogal verwaarloosd, echt zonde! Ik heb hem ook nog zonder schade gezien een paar jaar geleden.

@Ikke
Dat is inderdaad ook wel een goede verklaring, Japanse auto’s hebben de beste prijs-kwaliteit verhoudingen en gebruiken interessante vooruitstrevende technieken, eigenlijk de enige reden dat ik me er verder in verdiep. Het klinkt wat lullig, maar ik vind ze gewoon niet mooi om te zien en ik heb liever een merk dat alleen bijzondere wagens maakt, dan wel voorkeur geeft aan een bijzonder design.
Het rijtje auto’s dat je geeft is inderdaad wel snel/goed, maar ik kan er gewoon niet echt warm van worden. NSX, 3000GT, S2000 en Skyline GTR zijn dan eigenlijk de enige waar ik iets voor voel.

@Ikkuh
Goeie tuning kan erg goed zijn, vooral als er veel in techniek wordt geïnvesteerd. Want va enorme stukken plastic die her en der aan de auto hangen walg ik… Daar zijn wij het wel over eens denk ik. Zit er in Europese Supra’s ook wel eens een blok zonder turbo? Nou ja, jij weet er meer van, mij was het niet echt duidelijk.

Graag tot volgende week en bedankt voor de reacties!
He appeltje, die Zagato zag ik dit weekend nog staan voor het huis van zijn eigenaar in Mayfair! Ik was onderweg naar Hyde Park en daar zag ik de gigantische gril staan, met een gebroken spiegel.

Ben je trouwens al een spots gaan maken in Rutland Gardens (google earth maar eens!). Staan normaalgezien twee SLR’s, een S63 AMG, F430, 599 en een phantom. Soms staat er meer. Maakt voor een leuke groepsfoto, zeker eens de moeite waard als je nog niet bent geweest.
Kan me in de mening van Ikke wel vinden.

Als je gaat kijken naar de techniek wat er in die MKIV zit, welke al in de begin van de 90’er jaren werden toegepast, worden nou pas bij BMW gebruikt. De sequentiële turbo is dus al menig jaartjes oud. Dan kun je toch wel zeggen dat ze hun tijd ver vooruit waren.

Ook de Mitsubishi 3000gt zat vol met electronische hulpmiddelen o.a. 4 wiel gestuurd, 4 wiel aangedreven, automatische spoilers en er zullen er nog wel meer zijn.

Styling is smaak, daar valt over te twiisten, maar de techniek was en is vooruitstreven met vaker een langere levensduur dan de europese modellen.
Hoe zal ik het eens brengen…. Ze hebben allemaal wel iets aantrekkelijks. :mrgreen:
De Supra heeft 330 pk, de NSX productie en verkoop zijn gestopt… Alhoewel er een nieuwe in de maak is.
Leuke selectie! Z8 blijft zo ongeveer de enige écht mooie BMW. Meneer Zagato bakt er nooit wat van als je het mij vraagt.
corrado vr6 slc
Doe mij die TVR maar, maar die Aston mag er ook zeker wel wezen.
De eigenaar van de SLR had eigenlijk ff op 01-GHB-09 moeten wachten dan was het een reclame auto voor zijn werk kunnen zijn!!
1- GHB – 9 euri, en dan maar door de stad rijden en dealen! :)
On topic:De Z8 is voor mij het enige model (naast de 6 serie) die ik kan waarderen, ze hadden hem alleen ietwat groter moeten maken.
@Rob USA.

De gemiddelde goede dealer valt toch niet op? ;)
mx5/rx8owner:Je hebt gelijk ze hebben eerst een 307/golf maar als ze denken genoeg verdient te hebben dan willen ze het wel laten zien anders heeft het allemaal zo weinig “nut” gehad ! :)
@Rob USA.

Alleen jammer dat ze vaak zijn vergeten het geld wit te wassen…. :?
De Alpina Roadster V8, heeft iets apparts. Iets dat ik gewoon heel mooi vind. Daarom vind ik het ook een hele speciale mooie auto! Ze zagato vind ik niks, de citroën vind ik niet, de bristol vind ik niet. Allemaal niet mijn smaak!
De SLR is 1 van me liefdes, en de TVR vind ik wel wat hebben.

Maar de Supra ben ik gewoon verliefd op!
Ik ben altijd al weg geweest van Tuners!

Ofwel; DAT IS DIE SHIT!
Die Alpine Z8 is echt een gaaf bakkie.
Die Renault Avantime is gewoon een trieste verschijning, zie hem af en toe rijden. Werkelijk waar je mag kopen wat je wil maar dan rij ik liever een Multipla dan dat ik aan het stuur van een Avantime trek.
Die TVR is gewoon vet, alhoewel ik liever de Sagaris heb.
De Bristol natuurlijk. Die auto is een statement, schijt aan de hele wereld.
Omg die Renault. Hebben ze die kerel die de Fiat Multipla heeft ontworpen weer een kans gegeven ofzo? ziet er niet uit.
Die SLR ziet er erg netjes uit en op een nieuw kenteken nog wel ;)
prachtig ik zag hem rijden op de snelweg in frankrijk
ik keek me ogen uit
@IanH
He, verklap het nou niet allemaal! Dat komt binnenkort allemaal in de combo-aflevering. Ruthland Gardens/Kent Yard staat inderdaad vol met speelgoed. Over 3, 6 en 9 weken is het tijd voor combo’s en Ruthland Gardens zit er zeker weten tussen! We hebben toen wel een ’30 purple SE 30 gemist maar je kan niet alles hebben…
Voor de Z8 is een 4.4v8 gekozen omdat daarbij een automaat aan zat gekoppeld waarbij de E39M5 blok dat niet had. En dit blok komt qua prestaties het dichts bij de m5 blok. Een v8 is het grootst mogelijke wat onder de kap paste.
Iemand die eerst dit zegt;

Een groot kritiekpunt op de Z8 is het kitscherige design, de retro-interpretatie van de 507 is wel erg curieus geworden met zo hier-en-daar ietwat plasticig aandoend metaal en een interieur dat een tikje over the top is.

En vervolgens dit over de AM DB7 Zagato zegt;

Typische Zagato-stijlelementen zoals het puntje van het achterste zijruitje dat doorgetrokken kan worden door de golvende achterruit, wiens vorm gedicteerd wordt door de befaamde Double Bubble maken dit voor mij een erg aantrekkelijke en bijzondere auto. Gewoon lekker anders, apart, bijzonder, zeldzaam, en toch een legendarisch logo op neus en kont.

Die kun je gewoon niet meer serieus nemen.
@Rick Dos

De Zagato is fantastisch, de BMW niet.

Iemand die dat niet ziet zal het nooit begrijpen.

P.S. Je moet eens kijken wat voor mensen er in zo’n Z8 rijden, misschien dat je dan het licht eens ziet.
@Karaya

De Zagato is fantastisch :lol:

Oké, en nu weer even serieus.
Echo?
Que pasa, moderator?!
@ Appeltje

Hehe sorryvoor het beetje verklappen. Ik zou eigenlijk mijn digicam moeten meenemen als ik de stad in ga. Maar ik kijk na een jaar in London al bijna niet meer om voor een exoot, enkel oudere exoten doen het nog. Een aantal vrienden hebben ferrari’s of astons (10 jaar banking on their side…) en eenmaal gekocht verliezen ze zoveel appeal.
Nieuwe sportautos zijn zoals WAGs: ze zijn opwindend en je wil er wel eens mee naar bed, maar na een kus is veel plezier ervan af. De echte exoten zijn de vrouwelijke iconen van hun tijd, 30 jaar later is hun schoonheid nog even fascinerend.
kudo’s voor appeltje vanwege zijn sm-club lidmaatschap :D
De reden dat de avan time zo slecht verkocht is grotendeels te wijten aan het marketing apparaat van Renault. Eerst maakten ze reclame voor de avan time maar was er niet (maar ze kregen wel veel reacties). Toen hij eenmaal in de showroom stond werd hij doodgezwegen.

Later werd dan de velsatis gelanceerd op de correcte manier en over de Avantime werd niet meer gesproken. En dan zijn ze verbaasd dat die nooit goed verkocht werd. Ik zou er wel eentje willen, maar zou die achterkant laten aanpakken door een carrosier
San Sebastiano
De Zagato logo’s zitten nooit op de kop/kont van de auto, maar op de zijkant..!
@ appeltje

Citroen en de rest van de frans automeuk is een verkrachting voor de autowereld!
Ik vind de Zagato niet zo (maar de DB7 ook niet echt, heb het niet zo op de koplampen..) en de SLR vind ik niet écht in dit rijtje passen (is naar mijn mening een redelijk normaal mercedes concept, bloedsnel maar wel heel erg luxe met over-the-top, iets te blingbling design).

De rest kan ik erg waarderen! Vooral de SM, de Avantime en de Supra, erg leuke bakken!
BMW Z8 = master-creation of a gentlemen toy
power,design, quality, lifestyle
en ehhh…. mijn natte droom,
Z3 staat hier te glimmen, spaar stilletjes verder……snik..
Appeltje (en wellicht kan Citrofiel mij ook wel helpen), ik heb een vraagje over de Simiane SM. Op het merkplaatje bij het vijfhoekige ruitje staat het woord ‘Majestée’. Wat geeft dit precies aan? Is dit een bijzondere versie van de SM oid?

@Ikke, Je comments blinken niet echt uit in interne consistentie! ;) In , volgens mij, je eerste comment brandt je Franse auto’s vanwege hun onconventionele design om in een latere comment je voorkeur voor Japanse boven Europese auto’s te onderbouwen door Europese auto’s weg te zetten als saaie eenheidsworst…. hmmm contradictie anyone? ;)

@Rick dos, Je hebt gelijk, zowel de Z8 als de DB7 Z zijn verschrikkelijk kitscherig ;)
@ Flo: valt wel mee hoor, zijn CX-spiegels. Zo blijft het toch in de familie.

Btw, hoeveel verschillende auto’s/autobouwers hebben er CX-spiegels gebruikt?
Aston Martin Virage / V8 Vantage weet ik zeker, maar er zijn er volgens mij meer…
Is al eens uitgezocht, hier het draadje:
http://www.autoweek.nl/forum/read.php?6,3350744 met nog veel meer leenonderdelen.
@ joep; Ah! Dat stond er dus. Ik kon het al niet lezen. xD Even wat gezocht, en dit is het enige wat ik zo snel vind. Er zijn meer bronnen die verwijzen naar deze mogelijke namen, maar appeltje verwoordde het ooit heel bondig:
“Tsja, waar zou SM voor staan… Er zijn drie mogelijkheden
-Sà Majesté, als extensie op Déèsse
-Série Maserati, omdat het een halve Maserati is (niet alleen de motor, maar ook het dashboard deelt de auto met de Merak)
-Sport Maserati, maar waarom sport? Een Maserati is opzichzelf toch al een stuk sportiever dan een SM? Het zou kunnen maar ik vind hem zelf niet heel erg passend.”
Het zou dus een verwijzing kunnen zijn naar een mogelijke herkomst van de naam. Over een speciale serie kan ik niets vinden…
@ Joep; En nu heb ik nog beter gekeken. Er staat geen SM Majestée, zoals ik dacht, maar Sa Majestée. Gecombineerd met mijn vorige reactie, leidt dat tot de onvermijdelijke conclusie dat het inderdaad verwijst naar de mogelijke herkomst van de naam SM.

http://img37.picoodle.com/img/img37/4/7/3/f_smm_2ddc2db.png
Weer een rijtje prachtige spots, je slaagt er toch iedere keer weer in om niet alledaagse auto’s vast te leggen. Complimenten!

De spot van de Alpina Z8 deed me denken aan de Top Gear aflevering over dit model.

Eerst staat Clarkson in de studio een introductie te geven op de rij-impressie, vervolgens……….. en zo rijd ie dus…………..

Hierbij de link, helaas in het Pools nagesynchroniseerd(nou ja, synchroon…).
http://video.google.nl/videoplay?docid=-6876996847809608730&q=alpina+z8+top+gear&ei=BRhtSLn6MY7qigKujaytDw&hl=nl
Geweldig!
@Citrofiel, Ah, dank je! Mijn nieuwsgierigheid is weer iets meer gestild! Wel echt een briljante naamgeving trouwens, net als bij de DS! Dat mis ik wel een beetje aan de hedendaagse citroens..
de achterkant van die astin martin heeft iets weg van een 8c achterkant
Alphina, DS, Supra, T35C… geniaal!
Is die Avantime zo geweldig dan? Er rijden er 2 bij mij in het dorp.
En geloof me, het dorp is niet groot.
die toyota egt man … zonder woorden. die avantime is te lelijk de merc is wel vreed nou ja heel vreed eigenlijk alpina wowie
Ik dacht dat de Alpina-blauwe V8 Roadster werd geleverd met een zand-beige lederen interieur?
he bah..die bmw en die jappen..wat een saaie auto’s zijn dat toch…vreselijk..altijd hetzelfde stramien…nooit eens trendzettend..nee geef mij de fransen maar…die sm….een juweel…schitterend at een lijn (evenals de cx en de ds) kunst op wielen..maar dan wel gedistingeerd..en de nek uit durven steken !..die avantime ook…heerlij…als je dat een keertje in je binnenspeigel zit met xenon lampen…zo uniek om te zien..( was oorspronkleijk prototype)
bij de top gaer zijn ze niet blij met alpina maar goed ook,geef mij brabus maar.
kijk maar eens you tube met mijn naam
en klik op google in citroen sm grove

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).