GM en Chrysler vinden failliet gaan geen optie [updated]

Auteur: , 42 Reacties

Leuk dat ze het er even bij zeggen. Nu nog de daad bij het woord voegen...

Er wordt door de financiële flippo’s de laatste tijd flink gespeculeerd over de toekomst van de Amerikaanse autoindustrie. GM en Chrysler waren het allebei even zat en ontkennen nu met klem dat ze op het randje van de afgrond balanceren.

De topmannen van Chrysler stuurden een geruststellende brief naar hun dealers waarin ze meldden dat “de suggestie dat we failliet zouden kunnen gaan nergens op gebaseerd is”. General Motors CEO Rick Wagoner verzekerde de pers onlangs dat Hummer het enige GM-merk is waarvan de toekomst ter discussie staat. Ook zei hij dat ‘the General’ zich prima aan de markt kan aanpassen door, net als Ford, de productie van personenauto’s te verhogen ten koste van de trucks en SUV’s. Hij verklaarde echter niet hoe het komt dat het aandeel GM in 50 jaar niet zo laag heeft gestaan.

Ik hoop dat geen van beide concerns verdwijnen, dan zou er ons een hoop moois door de neus geboord worden. Maar we kennen de Amerikanen inmiddels – ze hebben af en toe een wake-up call nodig.

UPDATE: LOL @ Ford! In Dearborn hebben ze een hele andere manier gevonden om faillissement af te wenden: ze hebben de VS aangeklaagd wegens $445,3 miljoen aan teveel betaalde belastingen. In het nauw maakt men rare sprongen?42 reacties

en nou werken .. luie donders ..
huplakee wakker worden en doen waar jullie goed in zijn ..
en Opels verkopen/produceren onder Saturn label .. effe een paar wereld platforms inlassen .. Buick,s verkopen aan chinezen ..

en Oldsmobile als premium terug brengen ..
en Chrysler al die Jeep varianten eruit gooien .. en 2 houden ..
van Dodge een no-bull merk maken ..
Plymouth een hard-core sport merk bakken ..

en DeSoto voor de super limo,s ..
nou hup .. de pas erin ..of moet ik het effe voor doen ??
Lincoln, een CEO in wording?
jammer als ze op de rand balanceren maar ik hoop echter dat ze niet gaan verkopen aan tata die bezitten al zo veel mooie dingen hopelijk maken ze van die al geen chinese troep moest gm nu ook gaan volgen zouden er buiten enkele engelse en europese wagens niet veel meer over zijn
@RB .. wat ?? nog steeds achter die computer .. ga es rap boutjes op moertjes doen of net andersom ..

je weet het he .. USA mentality .. first chop in the white collars ..
@tom .. noem eens een (echt) Engels merk dan ??
Misschien is failliet plus doorstart wel zo snugger. Gebeurt zo vaak.

Zijn ze gelijk af van alle zooi, en vooral van die pensioen lasten. Dat schijnt het grootste probleem te zijn van ford en gm: Ze betalen honderden dollars pensioen uitkeringen per auto waardoor ze er geen ruk meer op verdienen.

Het is lullig voor de oud werknemers, maar dit is ook niet gezond.
GM heeft eenzelfde bericht vorig jaar al doen uitgaan: faillissement is geen optie. Net alsof een bestuur een optie heeft in dat soort zaken, zie Enron, zie Parmalat.

Veel succes, GM, met het zoethouden van 390 miljard schulddollars. See you in Chapter 11…
Als bedrijf ga je niet wereldkundig maken dat je op de afgrond balanceert. Dat is financiele zelfmoord (aandelen zouden nog harder kelderen). Een normale mens zou het op z’n minst (proberen te) verbloemen…
The Honda Spirit
Fiat neemt gewoon de boel over en gaat voortaan Panda’s en 500’s maken. Olieprobleem opgelost, prijzen kunnen weer naar een kwartje. Wereld gered, broeikasprobleem opgelost.

Was alles maar zo simpel.
opa plas piemel
kijk,…de topboys van zulk soort bedrijven zijn geen domme jongens….af en toe gooien ze express een stok tussen de spaken….te snel groeien is niet goed namelijk.
Hoe groter de ontkenning, hoe dichterbij de waarheid is.
GM heeft een schuld van 44 miljard dollar! Geen miljoen, maar MILJARD. Dat is dus 44000000000 dollar, oftewel vierenveertigduizend miljoen dollar. Hoe kun je dat ooit afbetalen als je ‘maar’ 8 miljoen auto’s per jaar verkoopt en je het meeste van de activa de afgelopen jaren al hebt verkocht.
opa plas piemel
@victor,…de pvda heeft een schuld van 88 miljard euro….en zij verkopen niets.
@victor, jij begrijpt precies waarom je geen aandelen GM moet hebben.

@opa, jij begrijpt kennelijk dat de overheid het monopolie op geld bijdrukken heeft, en staatsschuld in die zin dus geen waarde heeft. Plusje voor opa dus (al een goudstaaf onder je bed?)
opa plas piemel
@turbo,…een land zonder staatschuld is altijd arm….roemenie onder ceausescu…albanie onder hoxa….nederland onder grijs1…leef groot en sterf in het rood.
@turbo & victor

is het nou 44 of 390 miljard dollar schuld?

blijft een hoop geld, moeten ze ook dikke rente over betalen natuurlijk.
Wanneer de Amerikaanse overheid geen goedkeuring had gegeven aan de creatieve boekhoudmethoden van deze concerns, waren ze, zeker naar onze Europese maatstaven gerekend, allang failliet geweest.
Het is een hopeloze zaak. GM probeert nog met Opel en Daewoo of ze de boel nog kunnen redden, maar ik heb er een zwaar hoofd in. De schuldenlast is zo gigantisch, dat er voorlopig alleen nog maar uitstel van execusie mogelijk is. Chrysler is een speelbal van aasgieren geworden, die er alleen nog maar op uit zijn hun financiële belangen zeker te stellen. Wat er van de bedrijven overblijft zal hen verder een zorg zijn.
Voor mijn gevoel heeft alleen Ford nog een beetje kans op overleven.
@ Ruben

Gelukkig maar! Je zou er maar werken en er je vreten verdienen…!

De Amerikaanse overheid neemt binnenkort al twee banken over (privatiseren dus) omdat ze anders omvallen…

Kunnen ze hier ook wel doen… Dit zijn zulke GIGA werkgevers… Deze gasten mogen gewoon niet kapot gaan…
opa plas piemel
@ringfan,..je kan natuurlijk ook als ontslagen arbeider je hersens gaan gebruiken en iets voor jezelf gaan beginnen….zeker in amerika is dat mogelijk….hier is het onmogelijk omdat er vrachten duure diploma” geeist worden voor een beetje V.O.C mentaliteit .
@ Realhustler

De situatie, of beter gezegd de toestand, waarin GM verkeert, is de resultante van mismanagement. Gepensioneerden worden betaald uit fondsen, waarin reeds is ingelegd ten tijde van hun dienstbetrekking. Het is dus niet zo, dat je de boel maar even failliet kunt laten gaan en een doorstart kunt maken om van die verplichtingen af te komen. Zou trouwens ook wel erg fraai zijn om zo de fouten van executives recht te trekken. Zo ga je niet met mensen om.
opa plas piemel
@9000cse,…welkom in de grote boze mensenwereld.
@ opa enz

Ik adviseer je het volgende alvorens je advies van 02.35 uur te geven: Ga er eerst eens kijken en je oriënteren.
De fabrieken van GM liggen voor het merendeel in gebieden, die sterk aan het verpauperen zijn. De economische activiteiten lopen er sterk terug en de medewerkers, die er met tienduizenden tegelijk zijn ontslagen, hebben nooit anders geleerd dan dat je leeft van de hand in de tand. Vaak ook nog op krediet, want dat wordt de Amerikanen met de paplepel ingegeven.
Door de financiële crisis, waarin de USA zich bevinden, zijn kredieten voor het opstarten van een eigen bedrijf bijna niet te krijgen en over het benodigde eigen geld beschikken ze bijna niet.
Je kunt dan wel proberen je hersens te gaan gebruiken en iets voor jezelf te gaan beginnen, maar wat? En dan ook nog met z’n tienduizenden. En zonder geld. Daar kom je met je V.O.C.-mentaliteit alléén niet zo gauw uit.
@ opa enz. 03.13 uur

Ja, opa. Misschien heb je wel gelijk. Maar anderzijds loop ik misschien ook al lang genoeg mee, om er zo over te denken als ik nu doe….
@LOL Update ..

is toch normaal dat verliesdraaiende bedrijven te veel betaalde belastingen terug vragen ??

vraag maar aan jullie boekhouder ..
Aandeel zal o.a. laag staan door speculatie: men dénkt dat het slechter zal gaan omdat de olie duurder wordt en men dénkt dat men daardoor minder auto zal gaan rijden.

Die belastingen zouden evt. voorschotten kunnen zijn (iets in die trant iig) op belastingen die ze voor dit jaar zouden betalen o.i.d., terwijl ze nu al weten dat ze dit jaar veel minder winst zullen maken…
Ik weet het niet, als je dit dan leest dan krijg ik toch argwaan.

Net zoals je een voetballer vandaag over een transfer hoort roepen: Nee, ik ga niet weg.
En morgen ineens vertrokken is.
Bob lutz is een enorme sceptic wat betreft het global-warming gefriemel ..
dat breekt em nu aardig op ..

Bob Lutz laat GM niet over zijn zuiger gaan zolang die leeft .. me ballen in het vuur voor die kwast ..
@lincoln: ballen in het vuur voor die kwast? Of kwast in het vuur voor die bal? ;)
cheese dippers
@opa plas piemel
Wat een wijze woorden voor iemand met jouw naam.
Finance.yahoo geeft een schuldpositie op voor General Motors van 44 miljard.
Dan zal ik wel het verkeerde cijfertje in mijn hoofd hebben gehad.

Niet onvermeld mag blijven dat er ongeveer een biljoen (1.000 miljard) dollar aan weddenschappen uitstaat over het voortbestaan van General Motors.

Dat gaat als volgt.
Partij A wedt met partij B het volgende:
*A betaalt aan B jaarlijks een premie
*als GM binnen (bijvoorbeeld) 5 jaar failliet gaat, moet B een bepaald bedrag aan A betalen

Mocht GM failliet gaan, moeten er een heleboel partijen B zijn die ineens een som geld op tafel moeten leggen om de partijen A te betalen. Zullen die partijen B dat geld dan wel hebben? Interessante spelletjes. Als veel partijen B dat geld niet blijken te hebben, gaat dat een golf van problemen opwekken (voor partijen A, en achterliggende partijen, die op deze ‘verzekering’ van de partijen B rekenden).

Van GM zeggen analisten dat ze ongeveer 7-10 miljard nodig hebben aan extra lening om uberhaupt verder dan 2008 te halen. Dat geld, als ze dat al kunnen krijgen, komt niet tegen een lage rente. Echter, voor zover ik weet betaald GM nog steeds dividend.

Snap je dat? Dividend betalen op aandelen terwijl je geld voor dat dividend tegen hele hoge rentekosten leent. GM is kapot gegaan aan dit soort beslissingen, stupiditeit na stupiditeit.

GM heeft volgens analisten nog voor 18 maanden cash. Als ze geen nieuwe financiering vinden, is het na 18 maanden dus technisch gezien: poef ;)
@Turbo
Het is idd 44 miljard. In 2003 hadden ze nog een schuld van 190 miljard! Het is bijna niet voor te stellen hoeveel geld dat is, ook voor een bedrijf als GM. Na 2003 hebben ze veel van hun activa verkocht, waardoor ze nu nog ‘maar’ 44 miljard schuld hebben. Op dit moment valt er niet veel meer te verkopen, dus moeten ze geld verdienen door winst te maken op de auto’s. En tja dat is erg lastig op dit moment.
Tussen 2003 en nu heeft GM geen winst(en ik geloof zelfs verlies) gemaakt op het maken van auto’s. Alle winst kwam van de bankdivisie die GM er op na houdt, genaamd GMAC. Dat is één van de grotere banken in de VS en hebben ook hypotheken verstrekt in Nederland. En dan voornamelijk aan mensen die bij de regulieren banken niet in aanmerking kwamen voor een hypotheek(met BKR notering). Het zit er dus dik in dat GMAC ook grote afschrijvingen moet gaan doen op de hypotheken. Die 18 maanden cash kan dus al veel eerder op zijn…
Al met al kun je denk ik op een paar putt opties GM veel geld verdienen ;) . Gratis beleggingstip van mij :P ;)
Het vreemde van GMAC is dat ze het voor een riante prijs hadden kunnen verkopen even geleden. Dat hebben ze niet gedaan, althans, slechts gedeeltelijk.

Weer een stomme beslissing.

Ten tweede hebben ze weer geld in GMAC zitten stoppen om het overeind te houden. Tegen beter weten in, want het is goed geld naar kwaad geld gooien.

Weer een stomme beslissing.

Ik vind het fascinerend hoe grote bedrijven de grond in geboord kunnen worden door bestuurders die tot de ‘top’ worden gerekend. Als dat de ‘top’ is, hoe hoog kan mijn ster dan wel niet stijgen? ;)
Nederland Hater
@ Victor

Ik denk dat je redelijk laat bent met put opties kopen, je kan denk ik nog steeds wel veel geld ermee verdienen, maar als je een aantal maanden eerder was ingestapt was het pas echt feest!
Wellicht is het verstandig van ome Bush om al die miljarden van de meest zinloze oorlog (zijn oorlogen eigeblijk wel zinvol) eens een reddingsplan voor deze concerns op touw te zetten. Word het geld in ieder geval op een verantwoorde manier besteed.

Grtz Rch
Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal zou GM Buick, Saturn en Saab willen verkopen. De Saturn is eigenlijk de Amerikaanse versie van de Opel Astra; het model wordt onder meer ook in Antwerpen geproduceerd.

bron: Deredactie.be

Eindelijk gaan ze de automerken die ze “verkracht” hebben terug verkopen zodat er een beter wind kan waaien!

Hopelijk kan dit ze weer gezond maken.
Het klinkt meer als het laatste beetje bezittingen dat de buitenwereld nog wil hebben voor een prikkie verkopen zodat alleen een zwart gat van geld verliezende business overblijft.

Pluspunt: als het management 2008 haalt, zit er vast wel weer een bonusje voor ze in ;)
@ Nederland Hater
Klopt, precies een maand geleden stond het aandeel nog op 16 dollar, nu rond de 10. Maarja het kan altijd nog tot nul…

@Turbo
Ze hebben inderdaad de ene na de andere stomme beslissing gemaakt. Ik snap ook niet hoe die bestuurders op die posities komen. Ik denk wel dat veel van de beslissingen die ze hebben genomen voor de korte termijn het beste waren. Als ze GMAC verkocht hadden maakten ze toen al geen winst meer als GM zijnde. Door dat toen niet gedaan te hebben zitten ze nu nog dikker in de problemen. Je moet niet vergeten dat de bonussen worden uitgedeeld voor prestaties op de korte termijn. Ze kunnen de bestuurders beter uitbetalen in aandelen.
@ opa plas piemel:

In de VS hebben Fanny Mae en Freddy Mac zo’n 4 TRILJARD € aan leningen uitstaan. Zeg dus maar dag tegen jouw miezerige cijfertjes!!!
@ Timmie

Grote getallen zijn soms een beetje moeilijk.
Fanny en Freddie hebben samen US$ 5.300.000.000.000,- =
vijfduizend driehonderd miljard US dollar aan hypotheken uitstaan.
4 Triljard = 4.000.000.000.000.000.000.000,-
Dat is dus +/- 1 miljard keer de werkelijke som!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).