Tata komt ook met een op lucht-aangedreven Nano?

Auteur: , 28 Reacties

We schreven al eens over een concept van Tata voor een hybride auto die op lage snelheden door lucht wordt aangedreven en op hogere snelheden door een benzinemotor. Het is bekend geworden dat Tata deze optie zal aanbieden als variant op de standaard Nano (maar dan iets duurder natuurlijk).

De technologie is afkomstig van MDI, zij hebben een viercilinder motor ontwikkeld die zuiver op gecomprimeerde lucht loopt. In tegenstelling tot een verbrandingsmotor, worden de cilinders niet door een explosie in beweging gebracht, maar met gecomprimeerde lucht in beweging geblazen.

Als “brandstoftank” wordt een fles gebruikt waarin de lucht wordt opgeslagen met een druk die 1,5 keer zo hoog is als bij een reguliere duikfles. De auto is ontworpen door de Franse ingenieur Guy Negre die werkzaam is geweest in de Formule 1.

Tata Motors heeft reeds vorig jaar een overeenkomst gesloten met MDI, met als doel om schone auto’s voor India te bouwen en de persluchttechnologie toe te passen en verder te ontwikkelen. De New York Times komt nu met een artikel waarin staat dat Tata de Nano wil aanbieden met als optie een luchtmotor. Goed nieuws natuurlijk, mede omdat Tata al vaker het verwijt heeft gekregen dat men voor dit massaproduct weinig gebruik maakt van milieuvriendelijke technologie (via jalopnik).

Maar toch, er zit een luchtje aan…28 reacties

pff 300bar dus! Dat is niet niks :S.
Maar het klinkt toch te mooi om waar te zijn. Je auto die op lucht rijdt..! Laat maar komen dacht ik zo
En als er nu eens iemand een scheet laat waar die flessen worden gevuld dan stinkt je auto alsnog :)
1.5x duikfles druk, dus 300bar? hoe groot moet een dergelijke tank zijn om een beetje actieradius te vergrijken?
en dan kan je met je fietsenpomp de auto bijtanken :D
Geeft wel een heel nieuwe betekenis aan de uitdrukking ‘Blow me’.
@ TBK

jepp, de mooie dame van’t pompstation om een blowjob vragen zal nooit meer hetzelfde zijn..
125 mijl (201) op een blowtje is niet gek. Zo veel rij ik per dag meestal niet.
Daarbij, tanken gaat veel sneller dan een elektische wagen.

(kanttekening; in feite is dit ook indirect een elektrische wagen, die lucht moet immers ook in de tank gepompt worden)
maar het gaat sneller, alsof je er een nieuwe batterij ingooit :)
@JanJansen: en hoe denk je dat die perslucht wordt gemaakt?
Het is natuurlijk wel een manier om de binnenstad schoon te houden. Je zet gewoon een paar grote stinkfabrieken in een achtergebleven gebied.
@ Dotternetta

Uien en bruine bonen eten ;-)
Een Tata op lucht. Dus met een stevige bries je Tata goed op de wind zetten?
Pff zo’n fles zal maa ontploffen :shock: :roll:
en nu de crash test met airbag uhh airfles:P
zal die dan boem doen? :-P
Ik heb ergens gelezen dat de zo’n persluchtmotor gewoon geen vermogen heeft. van 0 naar 100 gaat in…. hmm haalt dat ding de 100 wel?
@ roy? geen vermogen? grapje zeker? zelfs een mens heeft vermogen. p*A=F, dus als je een oppervlak hebt en er luchtdruk op zet, krijg je een kracht. Als die kracht resulteert in een verplaatsing met een snelheid( V ) dan krijg je F*V = P(power) = vermogen.

Overigens, in het youtube filmpje wordt gezegd dat ie 110km/h loopt, best netjes dus.
De video is indrukwekkend!
Een totaal nieuwe efficiente motor!
Respect voor Tata, ze laten veel stof opwaaien in de autoindustrie, en niet enkel met hun perslucht-mobiel.

@Deltafreak:
In de video wordt gezegd dat de perslucht-tank van carbonfibre is en scheurt, niet ontploft.
heb dat filmpje al 2 jaar geleden gezien… met identiek hetzelfde wagentje
van een doorbraak is dus niet echt sprake:s
Geweldig hoe dit op de hoofdpagina afsteekt tegen al het bladieblaat van de “grote” Duitse merken en hun pk(ot)s.
Tata is hier dus de kabouter die WEL in zn eentje de wereld aan het veranderen is!
Knap van ze….petje af.
Autobandventieldopje
Wat is het resultaat als de compressor zijn energie verkrijgt via wind- dan wel zonne-energie….precies 100% pure emissievrije energie…alleen de productie van de apparaten kosten nog een bepaalde hoeveelheid energie, maar als het eenmaal rijd….helemaal polutionfuckingfreee..mmm we zouden wel eens een zeer spannende tijd tegemoet kunnen gaan..persoonlijk zie ik hier meer toekomst in dan in waterstof en dat ik vindt ik al helemaal te gek.., maar dit slaat echt alles. Als we na verloop van tijd meer vermogen weten te halen uit deze fantastische techniek zou het wel eens 1 van de grootste uitvindingen aller tijden kunnen worden en een nieuwe revolutie teweeg brengen..
Autobandventieldopje
Trouwens…op de website staan al productie motoren van 200 pk en meer…dus er zit al redelijk wat kracht in de techniek..
Autobandventieldopje
mmm ..ben een beetje verder gaan googlen ..en er schijnt ook al een revolutie op het gebied van motoren die op water lopen aan te komen..en dan wel een eenvoudigere versie dan waterstof wat allang bekend is….zelfde principe maar iets simpler dus..schijnt het zelf in elke auto te kunnen inbouwen..erg interessant…
Tata kabouter? Dacht het niet!
dit is het nou de wagen op lucht dit is beter dan die stinkolie waneer zal hij er zijn .de wagen op lucht .snel hoop ik wel maar zo lang er nog branstof is.worden we eertt leeg gezogen door de staat.en dat water stof is ook niks geloof me kost supper veel geld om dit spul op te pompen .en nu wachten we op de regering .die moet de knoop door hakken en niet de kop in het zand steekenis wel zo alles word weer normaal.stink niet meer buiten de natuur zal weer beter worden we krijg nog een kans.om alles weer schoon te krijgen .
gaat dat ding ook op vervuilde lucht?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).