Opel Astra slaat niet aan in VS

Auteur: , 42 Reacties

In de Verenigde Staten is de verkoop van grote SUV's ingestort en schakelen consumenten massaal over naar kleinere, efficientere auto's. Dat dit geen garantie is voor goede cijfers van elk 'klein model' heeft GM ondervonden. Zij verkopen de Opel Astra daar als Saturn Astra, maar het model lijkt behoorlijk te floppen.

Volgens Bob Lutz blijven de verkopen ver achter op de verwachtingen. Als oorzaak hiervoor wordt de carrosserievorm (hatchback) gegeven, die weinig Amerikanen lijkt aan te spreken. Ook het kleine reclamebudget staat een goede marktpositionering in de weg.

Een vergelijkbaar model met sedan-vorm, de Chevrolet Cobalt, is aan de andere kant niet aan te slepen door GM. De Astra wordt vanuit Duitsland België naar de VS geëxporteerd, en het zou dan ook niet verbazen als de export binnenkort wordt stilgezet.

Wie weet is een Astra sedan een idee voor de Amerikaanse markt? (via AMW)42 reacties

vanuit Duitsland? ik ben er bijna zeker van dat deze Saturn uit Antwerpen komt
Viel me ook op in Rusland, daar zie je zelfs een clio sedan rijden en een 206 sedan, en echt bijna nooit een hatchback.
geef ze is ongelijk, saaie bakken
Tja, Autokopende Amerikanen mogen dan voor ons Europeanen soms vreemde gedachten hebben over smaak, een saaie auto blijft dat voor hen ook. Gelukkig zijn Amerikanen dus ook maar mensen. ;-)
@Stephan,

Alleen in de west europese landen zie je volop hatchback rijden.
De rest van de wereld heeft normale sedans.
Zoals ook de Palio, Polo en maar van dat klein spul.
@ GOD en Jandepandaman: wat vinden jullie precies “saai” aan de Astra?
De conceptcars van de Astra waren prima, daarna hebben ze de vertaling naar het productiemodel aan Stevie Wonder overgelaten ;-)
@ Casper
Nee, zo’n cobalt is echt een mega brute machine vergeleken met een astra: :|

(, en http://z.about.com/d/cars/1/7/f/U/pp_07cobalt_01side34.jpg)
Dat kan je verder veralgemenen. Het gros van de conceptcars ziet er goed uit, terwijl de uiteindelijke modellen er veel en veel braver uitzien. 2 mogelijke redenen: 1) de consument sneller laten wennen aan het design; 2) een model mag niet te gedurfd zijn (vooral als het om een massaproductiemodel gaat), anders gaat hun winstmarge samen met de dalende verkoop achteruit.
Voor 17.500 Usd (net 11.000 Eur) koop je daar een Golf V 2.5 V6.
@Kermit

Inderdaad uit Antwerpen. Heb ze er zelf van de band af zien rollen.
@ Jurrian: ik mis je punt even. Ik zeg niet dat een Astra saai is of niet. Ik wil alleen graag weten waarom een Astra als “saai” wordt ervaren.
hej Casper, jij hebt een Astra?
@Kermit, Bart

De Astra wordt inderdaad in Antwerpen gebouwd, de bron zat er naast. Bedankt voor de scherpte, nooit geweten dat kikkers zo ad rem konden zijn!
@ Casper,

Ik wildde onze geliefde kijkers er alleen even op wijzen dat de cobalt een nog suffere bak is en dat een astra GTC bijvoorbeeld dan best wel meevalt. Als het om rijgedrag gaat vind ik de astra helemaal niet zo mis al zou ik persoonlijk liever voor ietst met achterwielaandrijving gaan.
Ik begrijp niet dat zo veel mensen een hekel aan Opel hebben en het merk toch jaren het meest verkochte merk is geweest en nu nog steeds meedoet in de hoogste regionen. Zo’n Astra is gewoon een nette verschijning en ik vind hem vele malen mooier dan bijvoorbeeld de auto-die-altijd-hetzelfde blijft, juist, de Golf, als mensen een Astra saai vinden, dan kunnen ze niet anders dan de Golf nog saaier vinden, jammer dat mensen altijd zo snel hun woordjes klaar hebben als het om Opel gaat.

on- topic: Goede auto’s slaan nooit aan in de VS :P
@Casper- Wat dacht je van: “Het uiterlijk”…? Echt Dood-Saai. Wat mij betreft echt het type fleet-car (leasebak voor de employee die of zelf vooral niet wil opvallen, of door deze auto te moeten rijden van zijn baas de subtiele hint krijgt dat het met zijn carriëre niet erg vlotten wil. …Is dat antwoord genoeg…?
Zowel de Astra als de Vectra worden in de VS verkocht .. het heeft ook een beetje te maken met de ‘merknaam’ Saturn .. die niet zo heel erg hoog aangeschreven staat. Voor hetzelfde bedrag als de Astra heb je dus ook een VW Jetta (Bora) of een Golf. Er is dus wel degelijk concurrentie.

Een vergelijking met de Cobalt is niet direct te maken aangezien die een klasse lager zit en een stuk goedkoper is (plus een heel stuk zuiniger is dan de Astra).
@ Casper & Jandepandaman
…daarbij aangevuld dat zijn vrouw het een “prettige auto” vindt waarmee ze aangeeft dat ze hem ook niet meer serieus neemt en ondertussen een ander spannend model date…
@ plof: nee. Op dit moment heb ik überhaupt even geen auto.
@ Jurrian: dat dacht ik wel, maar ik begreep niet helemaal waarom je je tot mij richtte, aangezien ik alleen een vraag stelde.

@ Jandepandaman; vind je de auto echt zo saai gelijnd? Vergelijk hem eens met de concurrenten (307, Golf, Bravo, etc.). Ik denk dat het één van de mooiere, sportiever getekende auto’s in zijn klasse is, op de Leon en de 147 na misschien.

Ik ben zelf ook geen Opel-fan maar ik had het hier laatst over met een vriend: ik denk dat een groot deel van de “saaiheidsfactor” kleeft aan het imago van het merk en een stukje historie, niet zozeer aan de ontwerpen.
de psychologische saaiheid van een Saturn in de states is saaier dan van Opel in europa ..

theoretisch zou het goed moeten werken ..
maar die jappen maken veeeel exotischere modellen voor weinig ..
@ Casper ben het wel met je eens dat de Astra niet saai is gelijnd, maar mooier dan de Bravo?? NEE… De astra en de Corsa zijn trouwens wel de enige NIET saaie Opel modellen
@ disco 3: of ‘ie mooier is of niet laat ik aan ieder zijn persoonlijke smaak over, persoonlijk zou ik ook eerder voor de Bravo gaan, maar daar gaat het me niet zo om. Anyway, je begrijpt wat ik bedoel.

Wat betreft de modellijn van Opel: de nieuwe Insignia is ook niet gek en ik zou de Signum en de GT ook niet saai willen noemen. Opel heeft best mooie auto’s maar dat weegt niet op tegen een serieuse imagoprobleem waar ze mee kampen imho. Je ziet ook wel dat ze daar met de nieuwere modellen en marketingcampagnes iets aan proberen te doen (C’mon reclames e.d.) maar ik betwijfel of ze dat gaat lukken.
sorry, “het serieuse imagoprobleem”
sorry, “serieuze”
:D
zoals Lincoln en ik het al eerder aangaven .. heeft Saturn een MEGA imago probleem in de VS.
Saturn is wel met een goede insteek begonnen hoor ..

sober/low profil/no bull .. klinkt allemaal best o.k. ..
gelde ook voor de prijzen .. onafdingbaar en geen speciale acties ..

dus gewoon helemaal duidelijk voor de klanten en de dealers ..
maar op geen enkele manier spannend of avontuurlijk ..
Gelukkig dan ik hoef ze gelukkig tijdens mijn vakantie niet te zien! :)
Wie wil er dan ook een Opel, kijk alleen al naar de naam.
@lincoln. Inderdaad het was een leuk idee wat ze doen. Het niet afdingen is gewoon prettig en de Aura is zeker niet minder dan ander meuk dat hier rond rijdt. Op de een of andere manier kopen mensen liever een 2e hands Accord of Camry (beiden naar mijn idee in het grijs of beige het toppunt van saaie autos).
@bob .. consumenten willen toch het gevoel hebben gemazzelt te worden ..

lees trouwens net dat Ford het zelfde wil gaan doen onder het Mercury label ..
denk alleen dat dat wel een succes kan gaan worden ..
Ik heb het zelfde gevoel over hatchbacks. Dat zijn verkorte auto’s voor mensen die er eigenlijk geen van volle lengte kunnen kopen. Een echte auto heeft een koffer.
Toen die rare Golf uitkwam in 1980 of zo dacht ik iets van hier heb je weer zo’n Messerschmittige halfauto.
Ah, we zijn er weer, fijn een rondje Opel bashen, altijd goed voor het “wij” gevoel, van de mannen die allemaal een eigen mening hebben (nee, echt waar!)

Mr. J. Clarckson wist in de laatste aflevering van Top Gear te melden dat Vauxhall (voor de minder begaafde lezertjes: een Opel met het stuur aan de verkeerde kant en een ander logootje) het enige merk is dat in de volle line-up leuke modellen heeft.

Opel wordt al meer dan tien jaar afgezeken, soms terecht, soms onterecht, maar het is zo onderhand een beetje verworden tot het schoppen van een zielige zwerfhond, het zegt meer over degene die schopt dan over de hond…
Het probleem is ze hebben erbij gezegd dat het een echte Europese auto is , en daar zijn de Amerikanen niet zo blij mee een auto uit Europa . Zij leveren volgens hun vele betere en mooiere auto . Ik heb er jaren lang gewoond , beetje raar volk is het wel hoor .
Anyway al eens in een Cobalt gereden ? Het is een omgetoverde opvolger van de Deawoo Leganza , Tenminste zo rijdt ie wel . De coupe oogt wel redelijk maar het blijft een alla plastic auto
Als de amerikanen het niet lijkt aan te spreken, dan is die toch zo gek nog niet….
De Cobalt SS is trouwens een behoorlijke rappe auto hoor ….

@lincoln. Ik hoop dat Ford eindelijk wat meer modellen uit Europa gaat brengen .. Ford gaat de goede kant op en heeft met de Fusion zeker een mooie en goede auto neergezet. Hopelijk brengen ze de Mondeo en de Fiesta terug.
Dit is duidelijk geen “premium” merk! Had liever de Astra 888 gewild.
@Casper- Ik moet je gelijk geven- Ik heb nog eens naar al die auto’s gekeken en inderdaad, je hebt gelijk: de 307 is zo mogelijk nog saaier. De Golf is iets minder erg dan de 307 omdat de verhoudingen wat mij betreft wat mooier zijn. Maar het blijft Deutsch Grundlich saai. De Cobalt is een beetje afhankelijk van de versie echt om over :? naar huis te schrijven… Maar misschien kan die dan nog doorgaan voor degelijk. De Aura is een één uit een dozijn onopvallende bak. Degelijk eruit ziend, maar niets om het lijf hebbend.
Ik vind zelf de Astra niet interessant gelijnd, maar er valt tenminste over te discusseren- Ik weet niet wie van de 2 er het eerst was, maar ik vind ondermeer de Megane R26 een vergelijkbare raamlijn hebben, ik vind er nog restanten New Edge vormgeving in zitten die slecht zijn verwerkt of weggewerkt- wat is het? …Het is allemaal zo verrekte halfslachtig bij deze auto. Natuurlijk zal hij lekker rijden, maar welke auto doet dat Anno Nu niet als je je zoals je met dit soort auto’s dient gedragen binnen de verkeersregeltjes? Hij heeft wat mij betreft te weinig identiteit. En daarom vind ik hem saai, maar hij valt inderdaad mee vergeleken met die andere auto’s. Ik vind de Bravo een spannender schouderpartij dan de Astra hebben en op de één of andere manier de dynamiek van het lijnenspel meer aansprekend. Maar dat kan een kwestie van smaak zijn.

:twisted: …Tja, je leest hier de mening van iemand die het uiterlijk van auto’s als de Defender, de Samurai of de oude Panda boeiend vindt- …Naast auto’s als de Elise, de XJ220 of de MX8… Dus of ik nou zoveel recht van spreken heb…. :P
Dat ze dan meteen de sedan hadden gevoerd in US. Ze weten dat toch al lang dat hatchbacks niet echt populair zijn daar. Moet dan echt alles uitgelegd worden aan GM?

En op zich is die Astra sedan ook niet lelijk te noemen.
@Rfreak: “Ik begrijp niet dat zo veel mensen een hekel aan Opel hebben en het merk toch jaren het meest verkochte merk is geweest ”

Dat komt omdat er ook zoveel saaie mensen op de wereld zijn, en die kopen allemaal een saaie auto. Opel dus.

Serieus, dat wat hier gezegd wordt van sterk verzwakte concepten, daar is Opel de kampioen in. De concepts zien er altijd zeer goed uit – proficiat Opel – maar altijd, altijd, altijd, komen ze dan met een vreselijk SAAI productiemodel. En dat steekt tegen. Ik kan begrijpen dat dat om economische redenen wordt gedaan, en ook wel een beetje voor het publiek. Maar als het goed is is het goed. Blijf er dan ook af.

bvb
http://robson.m3rlin.org/cars/wp-content/uploads/2007/06/opel_antara_gtc_concept-_2005-_gran_turismo_crossover.thumbnail.jpg
http://weblog.marcovonk.nl/wp-files/2006/10/opel_antara_171.jpg

Dat ze er geen GTC driedeurs van maken, kan ik verstaan. Maar waarom moesten die koplampen zo vermassacreerd worden? En waarom de grille veranderen? Nergens voor nodig. Behalve om hun saaie publiek gerust te stellen.
Best een leuke wagen, alleen is hij in’t rood echt spuuglelijk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).