Ons ben zuunig: vier keer zoveel hybrides verkocht

Auteur: , 36 Reacties

We wisten best dat heel veel Nederlanders geilen op (de 14% bijtelling die geldt voor) de Prius, maar dit slaat alles: in de eerste zes maanden van 2008 zijn er vier keer zoveel hybrides verkocht als in dezelfde periode in 2007.

Meer dan de helft hiervan zijn leasertjes, en dankzij hen is maar liefst 2% van ons totale wagenpark nu hybride. Daar staat tegenover dat de diesels op hun retour zijn: nog maar 25,5% van de nieuw verkochte auto’s is een diesel, terwijl dat een half jaar geleden nog 28,7% was.

Logischerwijs is LPG dan aan een opmars bezig: in de eerste helft van dit jaar werden 9% meer nieuwe auto’s met LPG-installatie op kenteken gezet. Laat Bos het maar niet horen…36 reacties

Ze doen het allemaal voor de bijtelling natuurlijk :D
Niet meer dan logisch met de nieuwe regelingen. Iemand die niet veel om auto’s geeft en een auto vd zaak zou moeten kiezen, kiest dan al gauw voor een hybride (prius of civic). Het scheelt gewoon de helft aan bijtelling en dat is al gauw 1500 euro per jaar!

Vraag me af of het aantal datgene is dat de overheid voor ogen had. 4x meer klinkt veel, maar hoeft dat in principe niet te zijn. Als nog maar 2% van het wagenpark hybride is en deze 2% ten opzichte van een ander model grofweg maar 30% minder co2 uitstoot is de totale uitstoot door ons wagenpark nauwelijks tot niets beinvloed. Misschien rijden al deze hybrides wel gemiddeld veel meer kilometers dan andere auto’s, omdat ze zuiniger rijden. Dan maakt het onder de streep helemaal niets meer uit ;)
Hoelang gaat zo’n accu mee?
Rene Meulemans
Hoelang denk je dat heel de enorm dure reinigingsrotzooi op een dieselmotor meegaat.
Als autotechnieker weet ik best wat kiezen.
Opzich wel begrijpelijk, gezien de prius best comfortabel is ten opzichte van bijvoorbeeld de 1 literwagentjes.(heb er zelf 1)
@Joerek
Wellicht maakt het nu niet veel uit, echter, op termijn groeit het percentage en uiteindelijk verbruiken we toch iets minder (danwel hebben we in ieder geval de mogelijkheid minder te gaan verbruiken)
Eigenlijk was dit wel te verwachten ja.
Maar ze kunnen beter subsidie’s uitgeven aan mensen die een bmw 5.20D aanschaffen. Echt krankzinnig gewoon.
Ik zie ze ook steeds vaker rondrijden.

Ook bedrijven gaan over, zo heeft de Kamer van Koophandel er ook enkele staan met logo’s e.d.

Als ze nu ook eens mooiere hybride’s op de markt brengen dan de Toyota en die Honda. (in hetzelfde segment dan)
Hoezo is de Prius ni mooi dan? Ik vind die gestroomlijnde lijn best wat hebben, zeker in n origineel kleurtje
@ Oli4k

Volgens Toyota hebben ze nog nooit een accu pakket moeten/hoeven verwisselen en zijn er priussen bekend in o.a. Canada die bijna 600.000 km op de teller hebben staan..

Daar gaat je ballon, ik prik er zo doorheen.

En de Prius bestaat al bijna 11 jaar geloof ik. Dus best een prestatie.
@Joerek
Rare beredenering daar aan het eind. Als mensen niet minder gaan rijden door dure benzine gaan ze dat ook niet meer doen omdat het een zuinige auto is. Bovendien hebben leaserijder niet die prikkel zuinig te rijden, brandstof word vaak ook privé vergoed.

Dat een lease-prius vaak bovengemiddeld kilometers maakt is juist gunstig. Als 2% van het wagenpark hybride is, betekent dat misschien wel 4% van het totaal aantal gereden kilometers hybride-kilometers zijn.

En ik zal eerlijk zijn, mij lonkt z’on civic wel. Okee helemaal niet spannend die auto, maar wel redelijk aangekleed wat betreft opties. En van grofweg 1500 euro per jaar die je bespaart kan je heel erg leuk op vakantie.
Verschiet ik niet van! Daarnet nog achter een Prius-TAXI gereden :)

Waar ik wel van schrik is het percentage diesels. In Belgie bedraagt dat op z’n minst 75 % (naar mijn gevoel). Bij jullie slechts een kwart. Zo zie je maar wat het overheidsbeleid kan veroorzaken…
Achja zolang ze mij niet verplichten om met die hybride rotzooi te rijden, zal ik niet klagen
Ik blijf me afvragen waarom die Prius zo afzichtelijk is. Schrik van er nog meer van te moeten bouwen? De Prius is toch echt wel een van de lelijkste auto’s op de markt?!
Toch bijzonder, die groei in LPG. Autofabrikanten staan nou niet echt positief tegenover LPG. Volvo heeft z’n LPG modellen een jaar of twee geleden opgedoekt en alle nieuwe directe inspuiting en turbo-motoren vinden LPG ook niet zo leuk, geloof ik. Misschien moeten autofabrikanten zich ook even wat meer richten op LPG?
Emerald Green Jag
Voor woon werk verkeer heb ik ook ’n ‘lease bak’. Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om zo’n Primus accuzuurtractor te gaan rijden.
Ook al heb ik geen bijtelling (privé heb ik een auto waarnaar mijn tag verwijst, dus waarom die bijtelling accepteren?)

Als ze nou een Lexus GS 450 h of LS 600 h in het leasepakket zouden hebben, alá. Maar daarvoor geldt die gunstige bijtellingsregeling nou net niet…
Nivellering en jaloezie noem ik dat.
Voor die 1500 euro per jaar in zo een hok stappen?

Wat dacht je van ik bespaar nóg meer (qua bijtelling) en rijd in een échte auto? ( Fiscaalvriendelijke E34 of W124.. )
Saab 9-5 2.0t Vector
@ Emerald Green Jag

Mja niet iedereen die een auto least kan er nog een Jag prive op nahouden :p Als je 1500 euro meer of minder goed voelt maak je hele andere afwegingen.
Ik snap het ook wel dat mensen voor een Prius of iets dergelijks kiezen, zeker in de lease. Het is goedkoop, ruim, comfortabel en die automaat is lekker in de file. Geen werelds rijgedrag, maar zeker wel gemiddeld. En met zo’n “groene” auto voor de deur heb je weer wat credits bij de boomknuffelaars en kan je ongestoord op vliegvakantie.
Hahaha die titel :D
Ik vind de prius het nieuwe dafje…
Keer op keer zie ik er van die grijze ex hippies (babybomers) in zitten met zo’n trotse grijns op hum kop. “kijk mij eens een goed voorbeeld geven” precies zoals ze vroeger dachten het beter te weten.
Sorry, maar als zo’n wagen nu 100% EV was dan kon ik er wat mee. Die is een hopeloze merge tussen twee technologieen…
@Mr.R

LPG is inderdaad al tijden een ondergeschoven kindje, naar mijn mening inmiddels onterecht, er zijn nu hi-tech “common-rail” achtige systemen met gasinjectie, Vialle bied zelfs een vloeibare gasinjectie aan.

Voor de nieuwe generatie benzinemotoren met direkte inspuiting e.d. wordt er ook druk ontwikkeld door de LPG fabrikanten.

Met een tank inpv reserve wiel in de koffer verlies je ook géén ruimte meer.
Bovendien bieden véél gasfabrikanten additionele garantie tot zo’n 3 jaar een 100.000km op de motor, dus reden om LPG te wantrouwen (zoals velen nog steeds doen) zijn er niet meer.
@406_v6: LPG is inderdaad een prima brandstof, maar het kost je altijd ruimte. Geen reservewiel is een oplossing, maar bijv. in Duitsland ben je verplicht om minimaal een thuiskomer bij je te hebben.
Allemaal leuk en aardig, maar leaserijders maken hun kilometers vooral op de snelweg. En laat het nou net zo zijn dat de huidige hybrides helemaal niet zuiniger zijn op de snelweg.
En ik vraag me ook echt af wat de onderhoudskosten zijn van de hybrides op de langere termijn. Ik geloof gewoon niet dat die batterijen heel lang mee zullen gaan. Over een jaar of drie/vier zullen er opeens heel veel goedkope 2e handse priussen en civics zijn verschijnen.
@ SDotOne

Als je nou ff leest. Zoals ik al zei heeft Toyota over de hele wereld nog nooit een accupakket hoeven verwisselen, en de prius bestaat al 11 jaar. In cnada zijn er Priussen bekend die 600000 km hebben gereden zonder problemen en de Prius is ook een van de betrouwbaarste auto’s op dit moment.

Bovendien zijn ze 2e hands schreeuwend duur.

En op de snelweg sta je tegenwoordig ook alleen maar in de file. En juist n een langzaamrijdende file of steeds optrekkende -afremende file rijd hij volledig elektrisch.
@ Ca.dil

Waar heb je dat verhaal over die 600.000 km gehoord? Heb ook al eens iets in die aard gevonden, maar ’t is bijna niet te geloven…
@ Tombnolz

“The Prius taxi that has covered approximately 550,000km had a battery that recorded a low voltage reading and was replaced at 500,000km, as did another Prius taxi in Cairns that had travelled 350,000km.”

“When you consider that the Prius taxis in Cairns are generating half the fuel and service costs of other vehicles in their fleets, the Prius is significantly cheaper in whole-of-life costs.”


http://www.autospies.com/news/Toyota-Prius-Taxi-Cracks-550000-km-32731/
@ thom,

Oh dat is nieuw voor me, maar toch een hele prestatie.

@ Tombnolz stond in de Autoweek bij een sukje over Prius occasions.
Toch blijft het een dafje… De buckler onder de autos.
Dat komt niet door het merk, maar door de berijders.
Elke keer de behoefte om zo’n trendy oudere jongere van de weg te drukken.
Blijft me toch verbazen in de reacties dat mensen denken dat je
een millieufreak moet zijn om in zo’n auto te rijden.
Het is gewoon schitterende techniek !! Super relaxed en stil voor stoplicht
en file. Is het nou echt zo belangrijk dat je broem broem broem kan doen,
zielig toch. ik proef toch af toe de sfeer van angst voor nieuwe technieken,
toch raar voor autoliefhebbers.
@Jopie,

Dat verhaal van de verplichting in Duitsland een reservewiel bij je te hebben klopt niet; het meevoeren van een spuitbus en een compressortje is al voldoende; diverse merken leveren in Duitsland geeneens een reservewiel meer, dat moet je los bestellen bij de dealer als je ’t wilt hebben.
@ Joerek: “Misschien rijden al deze hybrides wel gemiddeld veel meer kilometers dan andere auto’s, omdat ze zuiniger rijden. Dan maakt het onder de streep helemaal niets meer uit ;)” Maar je gaat niet voor de gein rondjes rijden dus het maakt wel degelijk iets uit.

@ M-power88: Jammer dat ik hem niet kon terug vinden op Autoweek, maar wat is daar dan zo bijzonder aan?

@ Emerald Green Jag: Je weet niet waar je over praat joh, junior. Een accupakket van de Prius (en ook de Lexus hybrides) bestaat uit nikkel-metaal hybride batterijen.

@ jopie: Reken maar dat een Prius comfortabel rijdt, tenzij je met een draaiende motor stil wil staan.

@ Emilioot: En dan rennen er zeker allemaal Smurfen achter die zogenaamde hippies aan in hun Prius???… Dat slaat toch nergens op, mensen in een Prius zijn heus niet bezig met “kijk mij groen zijn”, die letten op het verkeer net als (de meeste) anderen. En een Prius is naar mijn mening een prachtige brok techniek waar ingenieurs hun kennis voor de volgende generatie vandaan kunnen halen. En als je dan iemand van de weg wilt drukken is het te hopen dat je het niet op mij gemunt hebt want ik wordt altijd een beetje ageressief van mensen die zich niet kunnen gedragen op de weg.
Mooi, dan blijft er meer benzine voor mij over om te verbranden!
Waarom wordt er bij dit soort berichten altijd een Prius geplaatst, ze zijn niet de enige en bovendien heb ik sterk de indruk dat de Honda Civic Hibride het naar verhouding in Nederland dit jaar beter doet dan de Prius. Als ik tenminste op de snelweg rijd kom ik meer Honda’s dan Toyota hybrides tegemoet met recente kentekens.
@ Gotty

Als er iemand niet weet waar over gepraat wordt ben jij het.
nikkel-metaal batterijen zijn waar mogelijk allang vervangen door lithium-ion accu’s. Kijk naar consumenten elektronica zoals mobieltjes en pda’s. Ook de Tesla maakt gebruik van lithium-ion accu’s

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).