Victor Muller handelde met voorkennis?

Auteur: , 16 Reacties

De AFM (Autoriteit Financiële Markten) blijkt Victor Muller, bestuursvoorzitter en aandeelhouder van automobielbedrijf Spyker, vorige maand beboet te hebben omdat hij voorkennis over het bedrijf heeft doorgespeeld aan zijn bank. De AFM wil de boete publiek maken, maar dat is tot op heden nog niet gelukt.. .

Dat schrijft het Financieel Dagblad, naar aanleiding van een geanonimiseerd vonnis dat de voorzieningenrechter in Rotterdam deze week heeft gewezen over de publicatie van de boete. De rechter oordeelt dat het handelen van Muller ‘zo niet geheel dan toch ten dele verschoonbaar is’. Muller heeft daarmee de publicatie van de boete voorlopig weten te voorkomen.

Het zou allemaal gaan om een lening die Muller had bij zijn bank, met Spyker-aandelen als onderpand. De bank dreigde in juni 2007 de aandelen te verkopen vanwege onderdekking. Muller houdt deze verkoop tegen en hij mailde de bank dat Spyker de volgende dag met ‘een belangrijk positief persbericht’ zou komen. De (onbekende) bank speelde dit meteen door aan de AFM. Banken zijn sinds 2005 wettelijk verplicht om vermoedens van marktmanipulatie te melden.

Zodra het persbericht, dat blijkt te gaan over een herfinanciering van Spyker, uiteindelijk een aantal dagen later wordt gepubliceerd, stijgt de koers van Spyker 5,1%.

Muller voorkwam met zijn mail aan de bank dat een verliesgevende transactie wordt uitgevoerd. Maar het afzien van een transactie met voorkennis is niet strafbaar, in tegenstelling tot daadwerkelijke handel met voorkennis. De AFM spreekt niettemin van ‘een zeer ernstige overtreding’, volgens hen moet hiervoor de zwaarst mogelijke boete opgelegd worden: 96.000,- euro.

Met dank aan Jorn voor de tip!16 reacties

Ik wil het absoluut niet goedpraten wat hier gebeurd.
Maar ik bespeur hier ook een beetje een anti-Spyker trend wat ik jammer vind en geen eer doet aan alle hordes die ze tot nu toe hebben moeten nemen om hun hoofd boven water te houden.
@JanJansen: haal je kop eens uit de grond. Al die negativiteit rondom Spyker hebben ze aan zichzelf te danken (lees: Victor) en ik ben bang dat alles wat in de media komt slechts het topje van de ijsberg is. Zodra er iets positiefs te melden is dan lees ik dat ook op autoblog, dat komt echter zelden voor.
Dus Muller behoedde de bank voor een transactie waar ze eigenlijk (misschien veel) verlies zouden aan overgehouden hebben en toch wordt hij hiervoor beboet ?
Hier in Belgie wordt zoiets “in der minne” geregeld zonder dat er publiekelijk iets wordt over verteld, maar in Holland moet blijkbaar toch alles door het slijk gehaald worden..
voor een keer dat Muller iets goed deed :p
Die stomme glimlach.Wat is dat toch een kwallebal.
Nederland Hater
haha, dit is de absolute doodzonde op de beurs en dan verwijt jij dat men anti-spyker is… ronduit belachelijk, overigens zal Victor er geen minuut minder van slapen hoor 100.000€ is niet bepaald veel geld voor hem.
@ Lifehacker
1) Ik heb een hoofd.
2) alleen al dat je zegt dat je bang bent dat het slechts het topje van de ijsberg is gaat uit van een negatief doemsenario en geeft aan dat je graag het hele bedrijf/mensen ziet neergaan.
3) “Zodra er iets positiefs te melden is…echter zelden voor” dat is precies mijn punt! Gelukkig hebben we dezelfde mening maar schrijven we het net iets anders op.
@ Waxweazel
Bij Ferrari zijn ook regelmatig financiële schandalen geweest, maar die werden netjes stil gehouden.
In NL zijn mensen niet erg trots op mensen die iets bereiken, die zien ze liever neergaan. Daar hebben we zelfs een uitdrukking voor; “Als u uw hoofd boven het maaiveld uitsteekt wordt het er afgehakt”.
JanJansen == Victor ???
LOL @ autoblogger
Victor is de oorzaak van al het leed wat naar buiten wordt gebracht.

Ik weiger alleen mee te gaan met die generalistische negatieve berichtgeving omdat dit geen eer doet aan alle hardwerkende mensen die bij Spyker hun stinkende best doen om deze droom tot een goed eindresultaat te brengen.
Op Radio2 nieuws hoorde ik zojuist dat de AFM die hoogstmogelijke boete van 96000 euro daadwerkelijk heeft opgelegd.

Echter, daar is weer bezwaar tegen ingediend. Het juridische peloton van Muller erkend wel de fout, maar vind de boete te hoog.
Maar wacht even… die bank heeft dat meteen gemeld, goed, netjes, prima… maar vervolgens hebben ze wel het persbericht afgewacht? En niet hun voorgenomen besluit doorgezet? Als dat dan niet ook strafbaar is, is het op z’n minst een beetje ranzig…
Komkommertijd. Als iemand hier verbaasd op reageert, is-ie wel heel lang op vakantie geweest. De hoogste boete: €96K….tssss, peanuts. Flutnieuwtje. Muller bash-en is zo 2006. Next!
@ Baztrd: Inderdaad! Precies dat dacht ik ook al!

Ondanks het feit dat Muller iets strafbaars deed, luisterde de bank er toch naar, en nam het voorgenomen besluit niet. Ongetwijfeld dankzij de desbetreffende mail. Best ranzig dan ja ;)
toch blijven de spyker wagens iets hebben… en voor de autoliefhebber is het dat wat echt telt…
Kijk naar kever, geen kat die er wakker van ligt dat het een “hitler kind” is, gewoon een leuke wagen…
@ JanJansen en Waxweazel:

Ik denk inderdaad dat jullie dezelfde siympathie hebben, alleen beide voor een andere formulering kiezen.
Het is gewoon erg jammer dat personen als Muller en Mol met hun geld op plaatsen komen waar ze niets te zoeken hebben. Het is goed dat ze betrokken worden, anders had bijv. spyker niet haar hergeboorte beleefd.
Maar ze hebben natuurlijk niets te maken me het oorspronkelijke doel dat de geestesvader achter Spyker, Maarten J. de Bruijn, voor ogen had.
Met alle respect, maar zakelijke geldwolven hebben niets met non-financiele-passie te maken en zolang ze zelf denken de belangrijkste drijfveer achter een product te zijn zullen ze jammerlijk blijven falen.
Het verhaal van het ‘maaiveld’ klopt wel, maar alleen bij figuren die ten onrechte van de daken schreeuwen dat ze boven het maaiveld uitsteken doordat ze met hun financiele macht de droom hebben verkracht van mensen die daadwerkelijk boven het maaiveld uitsteken. Vreemd dat hun koppen dan niet rollen…of toch niet?

Het is slechts hun geld dat de ware visonairs de ruimte geeft om een droom als Spyker te verwezenlijken, meer zijn ze niet.
C8 Laviolette
hallo

ik weet niet wat jullie nou allemaal moeilijk en commentaar lopen te leveren maar zijn jullie wel eens in die fabriek geweest…??? en of zo’n auto in het echt gezien…??? / gehoord :P

denk daar eens over na het is wel een puur nederlands product….

gr C8

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).