Worden we genaaid? Onderzoek benzineprijzen is nabij!

Auteur: , 54 Reacties

Kamervragen!

De PvdA en VVD willen dat het kabinet een onderzoek laat uitvoeren naar de huidige brandstofprijzen in Nederland. Jammer genoeg kennen we die onderzoekjes van de regering, ze duren gemiddeld 7 jaar zodat geen enkel kabinet hier iets mee doet. Gewoon de prijs verlagen stelletje zakkenvullers!

De kale brandstofprijs (zonder accijns en btw) ligt in Nederland 8 eurocent hoger dan in de rest van Europa, daarom wil de Tweede Kamer een nieuw onderzoek laten uitvoeren naar de brandstofmarkt. Eenzelfde “onderzoek” is tien jaar geleden al eens gedaan, dat ging over prijsafspraken tussen tankstations, maar dat strandde in 2003 wegens gebrek aan bewijs.

Om de concurrentie te bevorderen, wil de VVD dat voor elk benzinestation langs de snelweg een informatiebord komt waarop de prijs van het eerstvolgende station na die pomp wordt getoond.

PvdA-Kamerlid Lia Roefs vindt dat “iedereen moet weten hoe de prijzen in elkaar zitten”. Volgens haar zou “het heel goed kunnen dat een gebrek aan concurrentie tussen de tankstations langs de snelweg” achter de bovengemiddeld hoge prijs voor brandstof zit (bron: nu.nl).

Samengevat: er is een gangbang gaande met de automobilist als slachtoffer. Ondertussen probeert de ene banger (overheid) de andere (benzinestations) de schuld te geven om het vertrouwen van de consument terug te winnen.54 reacties

Hey ik wil deze site ook graag op mijn werk blijven F5-en! Nu kan ik een dag w8en tot die foto van de voorpagina is.

Wel geniale afleidingsmanoevre van de PvdA door de oorzaak buiten zichzelf aan te wijzen.
Wanneer gaan we nou is met zijn alle Den Haag en alle grote snelwegen blokkeren? Gewoon een week lang op z’n Frans staken en fors lagere benzine prijzen/belastingen eisen… De regering zit er namelijk voor ons en niet voor de schatkist (waarvan tig miljard verspild wordt).
Godverdegodverredomme ze zien toch gewoon dat de prijs veel te hoog is! Waarom dan een onderzoek! Verlaag de prijs gewoon zukkels, zo moeilijk is dat niet. DAMMIT!
@ Tjerk, let op je taalgebruik aub! Bovendien ben je pas echt een sukkel als je het met een z schrijft.
Behalve de tank zijn ook de tieten volgegooid bij de vrouw op de pica.

Leuk dat de Partij van de Tax nu opeens minder lasten voor de burger wil.
Iets met boter op hoofd en zo.
Dat is toch niet zo moeilijk! Meer dan de helft per liter gaat naar de overheid!!! (lees PvdA) Want die zijn natuurlijk het best in het uitgeven van het geld van rijdend nederland
@JanJansen

Werk je in het Vaticaan ofzo :roll:
Verdeel en heers – uitgevonden door Julius Caesar 100 v. Chr – 44 v. Chr
Laten we even niet voorbij gaan aan het feit dat alle oliebedrijven ons dus ook gewoon keihard naaien! 8 cent verschil in de prijs voor accijnzen is zomaar een procent of TWAALF! van de kale prijs. Dus zowel de overheid als de leveranciers vullen hun zakken ten koste van de nederlandse automobilist. Aanpakken dat tuig!
@ Fruitcake : ik moet ook oppassen met zulke afbeeldingen op het werk hoor, en ik werk heus niet op het Vaticaan. Nuja, deze kan er nog wel net door. Nét. :)

Wat die brandstofprijzen betreft : inderdaad gewoon verlagen en niet zeiken.
Hoe duurder hoe beter. Liever mijn geld naar Shell dan naar de overheid. Bovendien is er meer brandstof voor de elite. Daar sluit ik me dan ook graag bij aan.
Woody, inderdaad!

Het is allemaal zo makkelijk om altijd maar af te geven op de overheid, alsof die alles gedaan zou hebben. Naast het feit dat oliemaatschappijen in olielanden dus de oliekraan niet genoeg opendraaien om te voldoen aan de vraag – en daardoor dus de prijs stijgt – wordt nu dus ook op nationaal vlak ons een oor aangenaaid.

Huidige benzineprijs minus acht eurocent… volgens mij zou Nederland dan qua benzineprijs goedkoper zijn dan Duitsland, om maar eens een voorbeeld te noemen!

Maarja, de mensen die niet verder dat hun eigen straatje kijken zullen wel weer de overheid de schuld van alles gaan geven.
ach… wat een gelul over die pica. Is nog gekuisd ook. Een vrouw in bikini mag dus ook niet!?? Want ook daar zit onder de bedekking een naakt lichaam.
Wat zeg ik!?? IEDEREEN is naakt onder zijn kleding… ALARM!!!!

O ja, pr0n kijken en rukken kan best op je werk (weet ik :D )
Een chick zonder kont, daar krijgt niemand een boner van ? On: VVD wint geen stemmen door valse beloftes te maken.
Emerald Green Jag
@majinstar,

Helaas lukt het Groen Links, SP en PvdA wel!
@t Emerald Green Jag. Pvda ben ik het wel met je eens. Groen Links en SP niet.
De mensen moeten niet zeuren net naast de snelweg tank je zo 10 cent goedkoper. Je kan het de oliemaatschappijen niet aanrekenen die vragen gewoon zoveel als de consument betaald, het heeft niets te maken met een kartel o.i.d.
Hahaha, gebrek aan concurrentie? Ja uiteindelijk wel, maar dan niet door de benzinestations…
Wordt weer een leuke stapel papier voor in het achief.
Een betere ontwerper
Maar bestaat niet meer dan 50% van de prijs voor brandstof juist uit die accijns etc?

Het zal wel nergens van komen. Welcome to the Netherlands..
”De kale brandstofprijs (zonder accijns en btw) ligt in Nederland 8 eurocent hoger dan in de rest van Europa”

En dan denkt die PvdA-muts dat te weinig concurrentie de oorzaak is??
Ik zou eerst maar even een belletje naar Jan-Peter doen waarom
wij met z’n allen die brandstof kaal voor 8 cent meer moeten kopen dan de rest!
Oh, en als 8 cent kaal is, dan is 8 cent dus inclusief toeslagen een slordige 13 cent. Kom maar hier dan! 13 cent keer 57 a 58L, malus een keertje of 45…
snel verdiend hoor! En ze ontvangen er amper minder BTW over, lijkt me dus wel een leuke kamervraag dit.
Het is best wel triest, maar de laatste dagen juich ik al stilletjes als ik zie dat de benzineprijs bij onze lokale Tinq van een hoogtepunt rond de 1,67 gedaald is naar het huidige 1,56. En dan te bedenken dat we begin juni (meen ik) 1,50 al veel geld vonden!
Ze zouden net zoals in Amerika gewoon bij elke tankstop drie verschillende tankstations naast elkaar moeten zetten. Moet je eens opletten wat er met de prijzen gebeurd.

Maar goed, dat zal nooit gebeuren want daar is toch geen ruimte voor in Nederland over het algemeen.
Volgens RTL teletekst ging het alleen om het tanken langs de snelweg. Je hebt ook m.i. te veel geld als je dat doet… Tis gewoon soms 10 cent duurder dan bij een tankstation in een dorp…
@Autoblogger kijk jij hebt de situatie door, maar mijn vertrouwen winnen ze dus echt niet terug.
@JanJanssen, ik kan u RSS van harte aanbevelen. download een RSS reader als RSS-owl of Newsreader en importeer de RSS-link van de hoofdpagina.
Het is zomertijd zeker dan willen de minder belangrijke pipo’s in Den Haag ook eens een ballonetje oplaten. Het is altijd het zelfde in Nee alweer belasting land. De Shell en Esso maken zeer grote winsten. Laat W. Bos van de PVDA nou eens een leuke functie binnen de Shell gehad hebben. De kloot weet hoe het spelletje gespeeld word. Ik word langzamerhand schijt ziek van politiek Den Haag. Gooi die acsijns eens een heel stuk na beneden. Maar nee hebben we een belasting voordeel van meer dan 150 mln gaan we het braaf verdelen. Geld voor de kerk en voor hoeren die willen kappen daar gaan we het aan uitgeven. Het Vaticaan heeft geld zat voor die kerken en de hoeren moet niet zeiken maar slikken. Dat geld had een veel betere bestemming kunnen krijgen. Maar ja, dan heb je weer tevreden kiezers en valt er weer niks te zeiken.
8 ct per liter, bij de meeste PIN pompen is dat nét de korting, dus puntje bij ’t paaltje betaal je aan de snelweg te veel aan de pompbedienden.

Kwestie van de juiste tankstations uitzoeken om dit te compenseren, aan de snelweg koop ik Snickers en Koffie, maar brandstof tank ik elders.

Mocht men zich daar afvragen waarom het zo rustig wordt…..

Freez
@ Simpson
Thanx, goede suggestie! zal eens proberen of ik RSS werkend krijg, nog nooit geprobeerd.
-edit: je bent zelf een sukkel-
Altijd het laatste woord.Leuk voor je
de pvda wil transparantie ??
o,ja ambtenaren liegen dwangmatig ..
o,ja .. en die foto van die vrolijke meid .. is NIET Lia Roefs ..
want dat is een lelijke smerige te vies om aan te kijken manwijf ..
Ik sta versteld van de kortzichtige reacties van wilders-niveau…. Heeft iedereen nou echt een anti-overheid bord voor de kop?

Alles wat de overheid regelt kost geld. Dat geld betalen wij als burgers. Links-om of rechts-om…. wat er wordt uitgegeven dat moeten wij met z’n allen opbrengen. Dat was zo toen VVD en CDA de boel bestuurden, dat is zo nu CDA en PVDA en Chr.Unie de scepter zwaaien en dat zal nog zo zijn als Megalomaan Verdonk of oproerstoker Wilders wat te vertellen krijgt of als CDA en VVD de boel regeren (of wie dan ook).
Uitgaven en voorzieningen betalen wij.

Waar vrijwel alle mensen hier zonder problemen overheen stappen is dat de Olieleveranciers in NL gewoon weg meer in rekening brengen voor een liter brandstof dan in andere landen (tot 11 cent meer zelfs en dat is meer dan 12%). De grote leveranciers hebben de tankstations opgekocht langs snelwegen en dicteren prijzen (ten eerste mag dat niet en ten tweede is het vrijwel altijd duurder dan bij echte concurrentie). Door een hogere basisprijs loopt de uiteindelijke consumenten prijs (door procentuele heffingen als BTW) nog verder uit de pas….

Als de brandstofleveranciers (SHell, BP, Q8, Esso, Texaco whatever) een lagere basisprijs zouden rekenen zouden de consumentenprijzen sneller dalen dan als de overheid er centen vanaf haalt.

Oftwel eerst de basisprijs 5 cent omlaag en dan gaat de consumentenprijs zomaar 8, 9 of zelfs 10 cent omlaag…….

Zou dat niet beter zijn dan 5 cent minder accijns?

Lijkt me een no-brainer… dus waarom blijft iedereen schelden op de overheid?
@wOoOdy .. jij gaat straks investeren in je kinderen .. geld/kennis/fatsoen ..
waarom doe jij dat ?? uit egoisme en zelfbehoud .. je wil daar de fijnste kids voor terug hebben ..

mensen die tanken investeren in de overheid ..
@Lincoln: klopt, daarom zie ik mijn geld nog altijd liever bij de overheid terechtkomen dan bij de aandeelhouders van Shell…. ik krijg misschien niet wat ik wil van de overheid, maar meer dan van die aandeelhouders….

p.s morgen d-day dus ik ben voorlopig offline.
@wooody
het gaat me niet om dat de overheid geld vraagt an sich, het gaat me er om wat ze met dat geld doen. Je kunt kiezen waar je tankt, je kunt dus persoonlijk kiezen waar je je geld aan uitgeeft. Waar de overheid geld aan uitgeeft wordt bepaald door een modderig en traag democratisch proces, het is dus geen persoonlijke keuze, je hebt er slechts een zeer beperkte invloed op.

En verder, die 11 cent, die valt in het niet bij de hoeveelheid accijns er geheven wordt. Ik zou het niet zo erg vinden om veel accijns te betalen als ik wist dat het geld geinvesteerd werd in bijvoorbeeld alternatieve energie of meer asfalt etc. maar dat is niet zo, het gaat grotendeels gewoon naar algemene middelen. Ik ben dus ontevreden over hoe de overheid met mijn geld omgaat. Als ik ontevreden was over hoe een oliemaatschappij met mijn geld omging, kocht ik bij een andere maatschappij, simpel genoeg. Ik tank overigens uit principe altijd bij het goedkoopste tankstation, het levert me niet eens zo heel veel op maar het gaat me om het principe.

En wat die aandeelhouders betreft, het is niet alsof die mensen dat geld in een sok stoppen; die kopen daar ook weer dingen van. Ik weet niet wat voor werk jij doet maar ik kan me voorstellen dat ergens down the line er een shell aandeelhouder van jouw diensten gebruik maakt en je dus geld oplevert. Maar misschien heb je liever dat je geld door mevr. Herfkens uit wordt gegeven in New York ;)
Hey allemaal
wete wat Benzine en Diesel kost als ze af is zonder BTW en accijzen
Wel
3/4 van de totale prijs is taks en accijnzen
dit weet ik omdat ik in de raffinaderij iemand ken
dus m andere woorden
0.30 cent voor dielsel
en benzine langer proces maar is normaal goedkoper
das den overschot van diesel
@nico
Dat is al lang geweten hoor :P

ik heb een vriend die bij het belgisch leger verantwoordelijk is voor de brandstoffen en hij koopt de benzine rechtstreeks van de olieraffinaderijen zonder accijzen voor een 29 cent/liter. Dat is dus €1,20 die de overheid krijgt per liter. Ik wil wel een deel aan de overheid geven maar je betaalt veel te hoge belastingen, je betaald €1,20 per liter aan accijnzen, en dan betaal je nog eens 21% BTW op alles wat je koopt. Dat is gewoon crimineel! We zouden nog beter af zijn met een mafia regering. En dan vragen mensen hun nog af waarom ik zo veel van de VS hou. Er is geen corruptie in de europeese regeringen? MY ASS!
@wOoOdy .. mooi .. dit weekend nog beschuit met muisjes .. dan kan ik daar rekening mee houden ..

wens je bij deze alle voorspoed van de wereld .. en je vrouw/vriendin ook natuurlijk ..
maar kom wel snel terug he .. want die ukkies begrijpen toch nix van ringtijden koppelkrommes en turbogaten ..
De olieprijs is met 12% gezakt. Ik merk er niets van bij de pomp.

Ik lees in dit blog dat er mensen zijn die begrip hebben voor de extreme accijnsen. Vermoedelijke zijn dit ambtenaren, vooral omdat zij het uitgavepatroon van deze overheid juist achten.

Shell verdient op de brandstof, immers het is een kwestie van vraag en aanbod en marktwerking. (tekorten aan olie zijn er overigens niet)

Bij de oliemaatschappijen gaat het om centen winst per liter, daar werken ze en investeren ze voor. Bij de overheid gaat het inmiddels over meer dan een eukie per liter onder het mom van milieu, en dat krijgen ze zo in de kas gestort.
@tjerk hou je ff in
@tjerk, ga door!
@Lincoln: thanx… zoals je ziet ben ik er al weer even… moest toch echt even een biertje drinken op de feestelijke gebeurtenis! De tweeling was er vrijdagavond en ze doen het goed. Moeder ook redelijk fit. Een meisje en een jongen :-)

@Pim Brussee: denk nou toch eens na! Waar dit artikel over gaat is dat de oliemaatschappijen (waarschijnlijk door verticale prijsafspraken) in NL MEER WINST MAKEN PER LITER dan in andere europese landen. Bijna dezelfde kostprijs, maar wij betalen 11 cent per liter meer dan de duitsers…. Los van accijnzen….

Ik heb verder niet gezegd dat ik de uitgaven van de overheid goedkeur…. ik weet alleen wel dat het geld “geven” aan de aandeelhouders van Shell (of welke andere maatschappij dan ook) de samenleving weinig oplevert… Rijke mensen hebben nou eenmaal een lagere omloopsnelheid van hun inkomsten dan mensen met minder geld…. simple economics.

Het feit is en blijft…. we worden EERST grondig genaaid door oneerlijke concurrentie… en daarna komt de accijns en de BTW (procentueel van de prijs afhankelijke heffing….) pas.

Zoals ik al zei: ik zie liever 5 cent verlaging van de basisprijs dan 5 cent accijnsverlaging…. want het één levert een prijs op die wel 8 cent lager is… en de andere maar 5 cent lager….

Mag ik wat handen zien? Wie betaalt er liever 1,54 voor de liter dan 1,59? Iedereen toch? Dan moeten we eerst de oliemaatschappijen aanpakken en daarna kunnen we altijd nog zeiken over de accijns….

Simpel actiemiddel? Massaal de tankstations langs de snelweg mijden. Rij de snelweg af en tank bij een station met een eigenaar achter de kassa….. Meestal goede marges en dus een lagere prijs… en bovendien verdient een hardwerkende kleine ondernemer aan je, ipv dat je zuurverdiende geld op een grote hoop wordt gestapeld bij een mega concern of als pensioenvoorziening dient van iemand die al genoeg heeft en nu ook nog een leuk bootje erbij kan kopen na zijn eerder ophouden met werken…..
Wie gun je de winst? Een hardwerkende MKB’er of een concern als Shell? Ik weet het wel…..
@ wOoOdy

Van harte gefeliciteerd met je gouden koppeltje! Ik hoop, dat moeder en nieuwelingen het voortreffelijk maken.

On topic: Ik ben het zeker met je eens. Aangezien ik m’n kilometers hoofdzakelijk in het buitenland rijd, ga ik ook daar altijd van de snelweg af om te tanken. Alleen, wanneer ik over een tolweg rijd, -zoals in Frankrijk bijv.-, dan doe ik dat niet, omdat het voordeel dan weer weg is door de hogere tol.
@ tjerk en Jay

Lekker hè! Als je gewoon géén niveau hebt!
@wOoOdy .. een jongen + een meisje aaaahhh wat lief .. vind het zo leuk voor je .. gefeliciteerd vriend ..

en goed gepland ook .. tis hier namelijk komkommertijd .. en wat je straks bespaart op kinderfeestjes als je kids rond deze tijd jarig zijn ..
@Wooody: Zo jij en je vriendin zijn klaar !! Gefeliciteerd!!En gelukkig in iedergeval 1 toekomstig autofreak en opvolger op autoblog!! :)
Wij nog 3 weken.
@Wooody:En toch gelijk al weer zo scherp over de benzine prijzen!!Respect!!
Idd goeie tip: NIET tanken aan de snelweg!!
@w0o0dy
Gefeliciteerd, m’n beste wensen voor jullie toekomst ;)
@WOoOdy: Dat o.m. de Shell meer winst maakt ligt aan ons zelf. Je hoeft namelijk niet bij de Shell te tanken. Toch zie ik dagelijks mensen tanken bij de shell, en het is bij deze tankstations altijd druk. Tank eens bij een ander merk, en dan wel buiten de snelweg. Ben je in de buurt van Belgie, tank dan daar. Transportbedrijven uit het zuiden tanken massaal in Begie, en dat bespaart hun gemiddeld op jaarbasis € 12.500,00 per truck. Er is een transportondernemer met 100 trucks die tankt in Belgie en daardoor gemiddeld € 1.250.000,00 bespaart op jaarbasis. Inmiddels zijn er 55 transportondernemingen die dankzij lidmaatschap van de VERN € 0,25 per liter korting krijgen in Belgie.

De creativiteit is aan jezelf. De winst van o.a. Shell kun je drukken door massaal een ander merk te gaan tanken.
@Pim Brusee: ik tank al bijna twee jaar overwegend trouw bij de Gulf…. stempeltjes sparen voor het autowassen en toch een flinke korting op de lpg (tot 11 cent is enorm op een liter gas die langs de snelweg 68cent kost….)

Ik hoop dat iedereen die regelmatig op deze site komt z’n best gaat doen om de snelweg tankstations te mijden voor het tanken… aanpakken die smeerlappen! (woordgrapje)
Gisteren nog “even” 6 kilometer omgereden en in Maaseik (België) LPG getankt. € 0,495/liter! Krijg ik altijd een glimlach van in mijn gezicht.
Nou er is maar 1 optie! Terug naar mijn geboorte land!
Waar de benzine prijs 0.023 euro per liter is! (2 cents)
Venezuela!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).