Suzuki wint 86e Pikes Peak International Hill Climb

Auteur: , 34 Reacties

De 84e en 85e editie won Nobuhiro Tajima, de president van Suzuki Sport met de bijnaam ‘Monster’ ook al, De derde maal op rij dus, maar de gepimpte Vitara heeft dan ook meer dan 1000 pk onder de motorkap.

Nou ja, de auto van Monster lijkt alleen nog maar op een Suzuki Grand Vitara XL7. Onderhuids is het een volbloed raceauto. Het motorvermogen van 1007 pk wordt gehaald uit een V6 krachtbron met een inhoud van 3,6 liter en met Variable Valve Timing, voorzien van een dubbele turbo.

Monster Tajima over zijn ‘trip to the sky’: “Het was een prima dag, geen wolken en met een temperatuur van 45 graden aan de voet van de berg. Prima raceomstandigheden. Eerst gingen klassieke auto’s en monoposto’s naar boven en ik was laat aan de beurt. Vele rijders vóór mij vlogen van de baan, omdat de bergweg naar boven op veel plaatsen weinig grip bood. De race werd dan ook maar liefst 14 keer stilgelegd. Vergeleken met vorig jaar was het parcours zwaarder, omdat aan de top de weg veranderd was door wegwerkzaamheden. Trouwens, ook het eerste deel na de start was moeilijker omdat door de zware trucks het wegdek hobbelig was geworden. Het lijkt er wel op of ze willen verhinderen dat ik mijn ultieme doel, het breken van het 10 minuten record, kan realiseren. Daarnaast was er vorige maand nog 60 centimeter sneeuw gevallen.”

De moeilijke omstandigheden beletten Monster niet om een goede tijd neer te zetten: 10 minuten en 18 seconden, 17 seconden langzamer dan vorig jaar, maar wel de allersnelste tijd

Suzuki Vitara Pikes Peak34 reacties

1007 pk uit een 3,6 liter motor

jezus
Volgend jaar onder de 10min dus. Nou ik vind het wel mooi, hillclimb. Het bevalt me wel.

Maar wat een Ubergeile bak is dat zeg!
Bizarre shizzle. Wel gaaf zo’n purpose built auto…
Ziet er niet uit natuurlijk, maar respect voor de prestatie (en dan bedoel ik ook die van de technici, 1000pk uit een 3.6 is niet slecht lijkt me :))
Ik zie mogelijkheden voor premium Porsche tuning, 1000pk uit de 3.6L motor.
Om een 3.6 liter V6 10 minuten lang 1000 PK te laten leveren is niet zo heel moelijk voor Suzuki lijkt me, vind het knapper van BMW hoe ze in de jaren 80 1200 PK uit een 1.5 liter turbo wisten te halen :o
45 graden fahrenheit mag ik hopen?
@ Fruitcake:

mee eens, ik denk dat de serviceintervallen wel wat korter zijn dan bij de folder-suzuki’s :)
Ik gok iedere 15 minuten op topvermogen de motor uit elkaar halen… in plaats van om de 15.000 km olie wisselen…
De 1996 Escudo Pikes Peak deed 985 pk uit een tweeliter twinturbo V6 :o
En als ie vorig jaar 17 seconden sneller was dan de 10 minuut 18 van dit jaar, dan zat ie dus heel erg dicht bij z’n streeftijd. Wat zal die gebaald hebben!
Naast wat een gweldig verhaal “Monster die voor de 3e keer op rij met een gepimpte Vitara van meer dan 100pk wint” :wow: – Wat een afschuwelijk geweldige lijnen die gepimpte Grand Vitara!!! Wanneer wordt die in deze vorm op de markt gezet??? :lol: Die wil ik wel!
Een hillclimb overwinning maakt suzuki nog niet premium :-|
Hij rijdt niet konstant met 1000pk, hoe hoger op de berg hoe minder het vermogen. Dus op de top van de Hill is het vermogen nog maar 400pk.
@ [email protected] dikke FOUT. De eigenschap van een turbomotor is net dat de ABSOLUTE vuldruk begrensd is. Dwz dat de luchtdruk en bijna geen zak mee te maken heeft.
@ [email protected]: de ECU schroeft gewoon de turbodruk op hoor.
Volgens mij hebben motoren zonder een ECU daar alleen last van.

not sure tough…
@ [email protected]: hoe weet jij dat hij nog maar 400 pk heeft op de berg? ik bedoel logisch dat ie in ijlere lucht minder presteert, maar heb je ook rekening gehouden met het temperatuurverschil? kan er ook voor zorgen dat de lucht op de berg even dicht is! je weet ook niet of de dyno-meting op of onderaan de berg is gedaan dus het is een beetje loos verhaal.
@ peter: als ze de turbodruk op de berg opschroeven met de ecu, waarom zouden ze dat dan niet aan het begin al doen? meer druk = meer snelheid. voor de betrouwbaarheid van de mtor is het echter een beter idee om de motor van tevoren op de gewenste waarde in te stellen en daar de race mee te rijden.
geweldig dat hillclimb.. als je die video’s ziet; dat is echt ziekelijk.. o.O
Deze (erg bekende) video met Vatanen heeft zelfs een prijs gewonnen: http://www.dailymotion.com/video/xzezd_pikes-peak-hill-climb_auto

Stond ook op de CD van het PS1 spel V-Rally als endmovie 8)
Men gaat niet meteen de maximale turbodruk selecteren (met de ecu), want anders zou de motor het wel eens kunnen begeven. Dus: opvoeren evenredig met de hoogte… Of het moest zijn dat ie onder de motorkap een buffertank heeft liggen om de overdruk te doen verdwijnen (een soort wastegate zeg maar…). 1000 pk uit een 3.6 turbo is hier niet echt bijzonder… De vermogenscurve is waarschijnlijk zo steil dat ie maar een smalle bruikbare powerband heeft… Zo gemakkelijk ga je dat vermogen niet uit pakweg een Porsche boxermotor halen hoor. Hier wordt waarschijnlijk racebenzine gebruikt (mag volgens mij wel, omdat ie in de unlimitedklasse racet…)
Men hoeft de turbodruk niet op te schroeven ..
De vuldrukregeling werkt met absolute druk. De turbo zal iets meer toeren draaien eer dezelfde vuldruk (=atmosferische druk die nu lager is + overdruk die hoger moet worden) bereikt wordt.
Als je hoger gaat wordt de lucht ijler ==> lagere druk
%-gezien zit er nog altijd evenveel O2 in de lucht, echter de densiteit is nu lager (moleculen zweven verder van elkaar weg). De turbo moet op grote hoogte een groter luchtvolume aanzuigen, maar de uiteindelijke druk die bekomen wordt is dezelfde. (vuldruk begrenzing).


Een atmosferische ottomotor kent een sterke daling van het vermogen, bij een atm. dieselmotor is dat in mindere mate door de grote AFR-variaties die toegelaten zijn.
Hill climb is zo 1903, toen reden wij al met een 4WD 6 cilinder Spyker.
lijkt meer op een mislukt vliegtuig
@ [email protected]
Die dingen gaan in totaal 1km omhoog, dat is niet genoeg voor 60% minder PK.
Amazing Suzuki.
Hij lijkt op een Suzuki Vitara? Vanwege het Suzuki-logo op de grille misschien, ik vind het meer op een surfplank met een gezwel aan zijn kont lijken, maar wel een leuk gezwel!
De temperatuur in Colorado Springs lag op 20 juli tussen de 14 en 33 graden (min-max) in Celsius, in Fahrenheit respectievelijk 58 en 93 graden. Foutje?
Als basis zal het onderstel van een vitara/escudo zijn genomen. Voor de rest heeft hij niks hetzelfde ;)
Op Drivers Republic is Meaden ook weer aanwezig geweest, nu is het nog even wachten op de update, want vorig jaar [toen hij nog voor EVO schreef] was het zo’n beetje het beste artikel van het jaar.

In ‘Climb Dance’ is het stuk dat Vatanen met een hand aan het stuur en met een hand de zon uit zijn ogen nog altijd als een graadmeter van zijn klasse. Samen met Rendez-Vous nog altijd het meest inspirerende auto-filmpje dat te vinden is.

Ik ben dan wel niet zo’n fan van de Escudo [zal wel door Gran Turismo komen] maar ik gun ‘Monster’ deze zege weer van harte ;)
elk jaar dezelfde wagen.. hm,, nog nieuwsopwekkend? nee.
‘Trip to the sky’?????
Toen Saab dit gebeuren een paar jaar geleden won (met een 9-3 Viggen, 750pk uit 2.0 litertjes…) heette het nog ‘Race to the Clouds’!!

LOL
Oh, en heeft er trouwens al een ‘autoblog-sjonnie’ geroepen dat ‘die spoilert wel vet is’???

Nee?
Nog niet?
Kwestie van tijd denk ik…


LOL
Doet me denken aan Escudo pikes peak, gt3 ….nostalgie !
Vette spoiler!

;-)
Mooi helder glas ook in die koplampen…


De reacties lezende moet ik zeggen dat [email protected] zijn reactie het beste was, die lokte technisch interessante reacties op. Moeten we vaker doen, een totaal onjuiste stelling plaatsen ;-)
Suzuki escudo(pikes peak version)!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).