Rijtest en video: Jaguar XJR

Auteur: , 58 Reacties

Verwennerij, chique, stijlvol. Maar past dat nu wel bij Autoblog? En kom je met zo’n slagschip nog de bocht om? Tijd voor een rijtest...

Wil je eerst kijken en dan lezen: klik dan hier voor de video.

Jaguar XJR video

De XJ is sinds 2003 op de markt, maar kreeg vorig jaar (in 2007) een milde facelift. Daarbij werd de auto vooral wat dikker en sportiever gemaakt. Iets wat totaal in tegenspraak lijkt met het karakter van Jaguars grootste. Toch is dat het niet, maar daarover later meer.

Jaguar XJR

We reden onlangs in twee varianten van de XJ. De eerste kilometers legden we af in de instap benzine: de 3.0 liter V6. Met 240 pk en 300 nm bleek dat helemaal geen onprettige metgezel (233 km/u en 0-100 in 8,1 seconden). Een belangrijke factor daarin is het relatief lage gewicht van de XJ. De Jaguar is voor een groot deel van aluminium vervaardigd en daardoor komt het totaalgewicht op slechts 1539 kg. Ter vergelijking: de Duitse concurrenten zijn al gauw 200 kg zwaarder. Wat dat betreft was/ is de XJ een hele vooruitstrevende auto, alleen jammer dat het uiterlijk zo lijkt over genomen te zijn van de XJ uit de jaren zeventig.

Jaguar XJR

Na het instappen gebeurde er iets raars met me. Ik werd rustig. Ik zat in mijn cocoon en de wereld buiten raasde door. Ik keek naar prachtig hout & leer en zoefde door het landschap. Toen reden we op een bocht aan. Het schoot door mijn hoofd: Vreemd dat wegenbouwers die te pas en te onpas neerleggen, zou dat niet anders kunnen? Een beetje verkanting en minder scherpe bochten en je hoeft bijna niet meer zelf te sturen. Handig toch?

Jaguar XJR

Het bleek niet nodig, want de XJ is een bochtenridder! Hadden we al gemeld dat de XJ een aluminium carrosserie heeft? Want dankzij het lage gewicht en de superbe afgestemde vering en demping kun je prima hoeken met een XJ. Je zult het alleen niet vaak doen, want zo’n auto is het niet. Ook de XJR niet, die we ook nog eens onder handen namen.

Jaguar XJR

De XJR gooit een V8 met supercharger in strijd. Uit een inhoud van 4,2 liter haalt Jaguar 400 pk (en 416 in de XF). Dat is niet een heel hoog specifiek vermogen en ook in absolute zin moet Jaguar de meerdere erkennen in bijvoorbeeld de Audi S8 en de S-klasses AMG. Met de prestaties is verder niet zo heel veel mis: de 0-100 doet de XJR in 5,3 seconden en de top is begrensd op 250 km/u. Ook tussensprintjes zijn geen probleem voor de XJR. De supercharged V8 is altijd gekoppeld aan een zestraps automaat van ZF en die combinatie is subliem. Zelfs met de tractiecontrole kun je als een hooligan met piepende banden wegtrekken. Dit alles gebeurt dan onder begeleiding van een gezellige zoemende supercharger.

Jaguar XJR

Jaguar XJR

Zowel de XJ 3.0 als de XJR waar we mee reden waren uitgerust met 16-voudig elektrisch verstelbare lederen stoelen die simpelweg goed zitten. Naar gelang het weer buiten kunnen de stoelen gekoeld of juist verwarmd worden. Ook andere “moderniteiten” ontbreken niet: DVD-navigatie met touchscreen, bluetooth voor telefoon, PDC voor en achter, verwarmbare achterbank, adaptive cruise control; niets ontbreekt. Toch ontkom je er niet aan dat de XJ op leeftijd is geraakt. Dat komt niet door de afwerking met houten sierstrips, de “matte” versie met satijnlak voelt zelfs modern aan en desgewenst kunnen aluminium exemplaren ook worden besteld. Daar zit het probleem niet. Het zit ‘m in details in de afwerking: sommige knopjes zijn wat ouderwets zonder al retro te zijn. Het display met dag- en kilometerteller en die van de airco lijken direct uit een goedkope 10 jaar oude magnetron te zijn gelift. Een schril contrast met de fullcolour, bijna HD kwaliteit biedende exemplaren die in diverse andere auto’s kunnen worden aangetroffen. Het is ook niet excentriek te noemen, zodat het uit liefhebberij goed te praten is. Maar goed, genoeg over deze futiliteiten. Bovenal is de Jag XJ een heerlijke auto om in te vertoeven en hij rijdt echt heerlijk.

Jaguar XJR

Voor de XJR vraagt Jaguar 135.790 euro, maar de XJ 3.0 is er al voor net geen 95 mille. Voor dat geld kun je ook bij de Duitse concurrenten terecht. Zo biedt Audi de S8 voor 10 mille meer en ook BMW’s M5 zit op dat prijspeil. Dat zijn concurrenten van formaat, die er allebei ook nog eens veel moderner uitzien. Wellicht is dat ook wel het probleem van de huidig Jaguar XJ. De auto is goed, maar het imago maar ten dele. Stel dat ik er in één zou rondrijden, dan denkt de hele wereld dat ik met mijn vaders auto onderweg ben. Dat imago kleeft er nog enigszins aan. Gelukkig laat Jaguar met de XF zien dat ze weldegelijk hun styling en daarmee mogelijk hun imago kunnen vernieuwen en verjongen.

Bekijk de hi-res video op abhd.nl.58 reacties

Error 404 – Not Found
Hmmm. You seem to be either lost, snooping, or have come to a link that has been moved elsewhere or perhaps never even existed at all. Whatever it is, you’re not going to find it here, so go on and move along. There’s nothing to see here… (and pay no attention to the man behind the curtain.)

Het filmpje werkt dus (nog) niet ;)
Dit is de gaafste wagen die ze tot nu toe rijden en dan doet die video het niet! How shocking!
*heeft weinig geduld*
een hyper-moderne auto in een jaren 70 jasje ..
dat is het pluste punt voor een auto .. raar dat ie moeilijk aan de man gebracht kan worden ..
*Heeft geduld, kijkt video*
Filmpje doet het nog steeds niet! :| Beetje jammerlijke actie….

in tekst: ‘…gezellige (-e!) zoemende supercharger.’
Nu doet het filmpje het wel ;)
Heb een vader die zweert bij een XJ, dus vertel me niets over dit apparaat. En ja, deze rijdt exact hetzelfde als een XJ uit 2000. Maar daar was niets mis mee en daarom is hier niets mis mee.
Moet nu weer werken als het goed is…
Wat staan er veel bladjes op de bomen waar jullie die test deden.
Zeker een helehoop smog daar…
De supercharged V8 is altijd gekoppeld aan een zestraps automaat van ZF en die combinatie is subliem
Hmm volgens mij een typefautje… (XF)
Filmpje is misschien aan de korte kant maar hij is wel goed, mijn complimenten…
Bij ons staat een XJ6 voor de deur van 2005,… ik heb ook een vader die er bij zweert! De wagen hiervoor was trouwens een Daimler, ook leuk!
Wanneer komt er een vergelijkingstest tussen twee auto’s van ongeveer dezelfde prijsklasse en ongeveer zelfde vermogens? Een beetje variatie kan geen kwaad lijkt mij zo!

By The Way: echt een ouwelullenbak, waarom test Sacha deze niet?:P Wouter is meer voor de sportcars:D
Natuurlijk past dit niet bij Autoblog! Het is immers geen Sjonniebak, er zit geen tupperware aan, hij heeft geen oogverblindende speelgoedkleur en hij is ook al niet ‘vet’ of ‘cool’. En veel herrie maakt-ie ook al niet. Auto van niks.
Overigens is dit wel een autoblog-kwaal. Een Prius wordt afgezeken omdat hij niet handled als een Donkervoort, evenals deze XJ. Kortzichtig en jammer.
Lekkere kat is dit zeg, gaat hard :)
Thom Holwerda
Geweldig mooie auto. Heerlijk die stijl van de XJ, die lange, lage taillelijn. Deze auto heeft zo ontzettend veel meer stijl en uitstraling dan zo’n Bangle-horkenbak, Das Hausmobiel, of zo’n Auto Union grijze muis.

Als ik het voor het uitkiezen had…

Leuk filmpje ook!
@Gregor: ZF is de fabrikant van de bak: Zahnradfabrik Friedrichshafen.
Leuke test, weer eens wat anders dan inderdaad al dat super de luxe high tech HD etc etc spul. Ik geloof alleen dat de Jaguar doelgroep niet sterk vertegenwoordigd is op het “jonge” autoblog.
‘Dan denkt de hele wereld dat ik met mijn vaders auto onderweg ben’

Ik weet niet hoe oud je bent Wouter, maar in de gemiddelde S8 of 5-serie zie ik ook weinig 30-ers hoor!

Mijn mening verder: ge-wel-di-ge auto! Juist vanwege het anders-dan-anders en niet-geeikte-keus imago. Ik vraag me wel af in hoeverre het imago verder afkalft onder onze vriendelijke Indiërs.

Je zal toch net een XF van anderhalve ton gekocht hebben en op de eerste verjaardag: ‘Haha, je rijdt een Tata’ te horen krijgen…
PFFFFFF
@ Oxymoron
Dan neem ik mijn woorden terug…..
oom heeft ook een XJ6, leuk ding :)
Prachtauto’s, maar ze hebben het niet meer de uitstraling die de XJ serie 1 of 2 had.
Gisteren nog een XJ 4.2 C (S2) gezien: waanzinnig, wat een mooie auto!
@Incognito: Lees en kijk nog eens? Volgens mij is Wouter bovengemiddeld enthousiast over de wegligging van de XJ.
Mooiste Tata tot nu toe!
Sjongejonge, wat flauw zeg…
Kan ik die laatste comment nog terugnemen?
@Gregor
terecht

Beetje laat (na 4 jaar op de markt), ok weliswaar een jaar geleden jammer genoeg(!) gefacelift; maarja altijd leuk een filmpje, en zeker van jaguars!!
Zou nu toch wel wachten op een nieuwe versie, die eindelijk zal breken met het eeuwenoude design, en terwijl een nieuwe bmw 7 kopen

Trouwens, een vergelijkend tweekamp of driekamp is geen slecht idee, voor één van de volgende filmpjes
Ik weet niet of ik de R zou kiezen. Heb van andere concullega’s in de autojournalistiek gehoord dat het ondanks de V6 een meer dan prima auto is om te rijden. En ondanks alles vind ik het gewoon een sierlijke auto en daarbij wil ik wel opmerken dat ik, denk ik, nog meer dan 20 jaar verwijderd ben van de gemiddelde leeftijd van de jaguar chauffeur.
Na zowel een Citroën C6 als een Mercedes SLR te hebben gereden past álles tussen die twee uitersten bij Autoblog. ;)
Hadden jullie ‘begeleiding’ (lees: bewakers) van Jaguar mee of reed die XF daar toevallig voor jullie…? Na zoveel testen hebben ze toch niet het volle vertrouwen in een stelletje beweerde internetondernemers.

Mij lijkt het een heerlijke auto. Bij denkbeeldig shoppen in die klasse zou deze hoog aan het lijstje staan, hoewel zonder eigen proefrit niets zeker is. Een citrofiel moet wel zweven, niet stuiteren. ;)
opa plas piemel
die xj was in de jaren 60,70,80 ..mooi,…maar ze lopen dat kreng sinds de jaren 90 kunstmatig in leven te houden,…hou op …t”is verleden tijd….tijd voor een nieuw ontwerp.
Mooie review.

Over het algemeen ben ik het eens met Wouter.
Ik heb redelijk wat in de xj8 rond gereden, en is gewoon een andere cultuur en sfeer dan bijvoorbeeld een Bmw 5 serie.
Hij kan hard, maar ach het hoeft allemaal niet, al reed ik vaker dan ik dacht veel harder dan toegestaan omdat het allemaal zo makkelijk gaat.

Het probleem zit hem in het feit dat je ook voor dat geld een hele leuke c amg kan kopen. Dus wat kiezen de meeste mensen dan?
Daarbij heeft de jaguar een bepaalde status van ouwe zakken. Toch kon mij het eigenlijk weinig deren dat ik als “jongetje” daar lekker met een jag aan het rond zoefen was. De auto is gewoon een heerlijke omgeving om in rond te rijden. 3 uur naar groningen is dan niet echt een nachtmerrie.

Aan de andere kant denk ik dat de markt ervoor aan het uitsterven is, veel jongere mensen met een aardig inkomen zie ik sneller voor de duitse concurenten gaan.

Juist daarom vind ik het belangrijk dat jaguar er is en blijft bestaan, want ze zijn gewoon lekker engels ( lees anders ) en nog steeds onzettend goed.
Altijd al mijn favoriet
fuck amg en m-power!
britisch heiratage
British Heritage ;)
Ik kan maar één negatief punt vinden: er zitten teveel knoppen op het dashbord, er zitten minder toetsen op een klavier, dat is slordig en lelijk. Ik denk dat ze ieder lampje een eigen knopje hebben gegeven (stel dat je liever je linkse mistlicht niet wil laten branden voor een onverklaarbare reden) alsook een volumeregelaar voor iedere luidspreker, ik vind geen andere uitleg dan dat, om al die knopjes te verklaren, ofwel werkt meer dan de helft niet.

Jammer anders had ik het een leuke auto gevonden
Goede Review, bagger auto. Sorry maar deze auto spreekt mij echt niet aan, al krijg ik hem aangesmeerd verkoop ik hem meteen, ik wil gewoon niet in een engelse auto rijden. Net als Range Rover, ik vind het dikke en stoere wagens maar in 1 gaan rijden, nooit.
Leuke wagen, in ’t zwart met rood leer en carbon inserts. Toch mogen ze ‘m houden, ik ga wel langs de Mercedes-dealer. *Droomt nog ff verder*
BeLikeNoOther
-edit: zet je caps lock eens uit aub-
Richard Brunsveld
Had ik nou echt niet verwacht dat deze als test kwam, ondanks dat toch een sportieve en nette wagen!
HEEERLIJKE BAK!!!

GA er zelf ook eentje halen, maar dan de ’99 versie. Die kost hier in london immers slechts 5000 pond. Dan heb je ook een v8 met 2 dikke vette Eaton superchargers net als uit de oude XJR. Pornobak. En al jullie kleuters met honda’s, GSI-tjes, en bmwtjes bij het stoplicht; blijf maar gewoon staan om vernedering te voorkomen..
Daddy’s got a brand new Jag
Dit is gewoon een klasse bak om te zien, maar helemaal om in te rijden. Ik heb alle verschillende versies van deze serie wel gereden, maar de Souvereine en de Daimler geven nog iets meer belevenis.
Deze wagens zitten gewoon voortreffelijk en hebben alles aan boord dat je nodig hebt…..
Ik zou hem zo voor mezelf kopen.
Ik heb ook een heleboel XK, XKR, S-type etc. gereden, maar deze (vind ik persoonlijk) blijft het fijnst. Hij smoelt ook lekker
Degelijke test, leuke wagen. Inderdaad, niet echt bijzonder meer na al die jaren. Maar toch blijft ie mooi.
Ik ben echter blij dat ze nu eindelijk met (tot nu toe geslaagde) vernieuwingen bezig zijn bij Jaguar en ben erg benieuwd hoe de opvolger van de XJ er uit gaat zien!

Intussen vraag ik me nog steeds af waar Sacha is gebleven, die hadden we natuurlijk allemaal verwacht bij zo’n auto. Vanzelfsprekend niet omdat Wouter er niets van kan, maar louter uit nieuwsgierigheid :)
Ik heb het al enkele keren gevraagd, dus zal het niet vaker meer vragen ;)

al met al: leuk filmpje, lekker geluid @ 3:30m!!
@autoblogger:
je vergeet de vergelijking tussen de XLR-V en de SL55 AMG ;)

http://www.abhd.nl/video/cadillac-xlr-v/
is het toeval dat er op een gegeven moment, rond de aankondiging
van wouter dat ze vlak bij de duitse grens zijn, een XF voor hem rijdt?
Of ging er iemand van de dealer voor? :P
dealer = dealer/importeur/whatever
Ik heb nog steeds bewondering voor het tijdloze ontwerp van de Jag, in 1969 op de markt gezet en daarna gewoon steeds doorontwikkeld.
De enige die dat ook heeft gedaanis Porsche met de 911, beiden zijn gevangenen van hun eigen succes.
Goddank dat al die knopjes niet op logische plaatsen ziten, dat maakt een Jag een Jag en niets anders!
De kritiek dat het een ouwe l…en bak is slaat nergens op, bekijk een 7 serie of een S klasse, die zijn beiden ook niet voor een jeugdig publiek bestemd.
Ik ben blij dat Jaguar een alternatief weet te bieden voor het Duitse geweld in de vorm van rust !
Ik heb zelf een XJ6 3.4 Series II en een 4.2 Series III gereden (beiden tweedehands) en de rust en aristocratie die van een Jag uitgaan zijn onbetaalbaar, rijdend in een Jag MAG iedereen je voorbij,nee sterker moet iedereen je voorbij want jij zit zacht kwijlend te genieten van het hout het leer en het zoeven van de motor.
@bram: dank u! ;)
En Sacha zien we binnenkort vast wel weer…
Emerald Green Jag
Complimenten voor de video.

Deze XJ is een lust voor het oog èn om in te rijden, al moet ik nog steeds wennen aan de nieuwe voorbumper. De velgen op die XJR vind ik té camping.
Ik heb mooiere gezien.

Het touch screen navigatiesysteem biedt trouwens meer dan alleen navigatie: het is ook het centrale paneel voor climate control, telefoon en radio/CD bediening. Dit scherm wordt in de X-type, S-type en XJ ingezet.
Hetzelfde geldt voor de knoppen, tijdsaanduiding/buitentemperatuur en de display voor de boordcomputer/odometer.

@Benny1,
Inderdaad, de doelgroep is niet alom vertegenwoordigd hier op AB. Ik denk dat ik één van de uitzonderingen ben.

@Marruk,
Ik kan me voorstellen dat de dealer is meegereden, ja. Een paar van die blagen ;-) in deze mooie auto’s moet je wel in de gaten houden natuurlijk!

Overigens: ABteam: hebben jullie deze auto’s bij Jaguar dealer De Koning in Arnhem gebietst? :-D
@marruk: Die XF hoorde niet bij ons.

@Emerald Green Jag: Nope, het waren importeursauto’s.
waarom wordt er telkens vergeleken met de s8 en de 5serie, en niet met de S8 en 7serie?
Emerald Green Jag
@Tom,
Welk referentiekader wil je dan “veur den gewoonen mensch” hanteren?
Natuurlijk is de Jag superieur, maar ik predik nu voor eigen parochie!

OK, de Lexus LS is ook mooi referentiemateriaal, maar is nog exotischer (lees: nog minder gespot op de Nederlandse wegen) dan een Jag.
Volvo_440_turbo
Op zich lijkt het een aardige auto, alhoewel dat hij totaaaaal mijn stijl niet is.

Voor mij is zo’n auto gewoon een luxesofa dieje comfortabel en snel van punt A naar punt B brengt, net zoals al die andere luxesofa’s à la Lexus en consoorten waar ik al heb mee mogen testrijden.
Kan me niet boeien, misschien wel over een jaar of 20…

Nu, ik mag niet hypocriet zijn, moeste ze hem voor mijn deur zetten, zou ik er wel eens lekker mee gaan scheuren ;)
Heel mooi, alleen erg jammer van die johnny voorbumper die er totaal niet bij past !
In Nijmegen wezen rijden ja? De dijkjes bij Lent zijn indd leuk.

Toffe bak, ik houd van Engelse auto’s!
Een van mijn weinige droomauto’s, zo’n XJ (Cherry Edition). De ultieme vorm van stijl.

Helaas een heel groot minpunt: het interieur. Is me veel te ouderwets.
Mischien is een jaguar wel een luie kater ;)
mooi he is me auto

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).