EU: chattende auto’s moeten ongevallen voorkomen

Auteur: , 12 Reacties

Als we die Europese Commissie toch niet hadden. Onlangs hebben ze bepaald dat in de toekomst alle auto's in Europa met elkaar moeten kunnen communiceren om ongevallen te voorkomen, alsmede om de files terug te dringen. Zo'n 42.000 Europeanen kwamen in 2006 in het verkeer om het leven, en nog eens 1,6 miljoen raakten gewond. De EU heeft daarom een aantal radiofrequenties gereserveerd voor automobiele communicatie.

Bestuurders zouden dan continu informatie ontvangen van verkeersbegeleidingssystemen, maar ook van andere weggebruikers; als een auto bijvoorbeeld op een glad stuk wegdek terecht komt, waarschuwt hij zijn achter- en tegenliggers hiervoor.

Maar ook de 7500 km file die dagelijks in Europa staat moet hiermee worden teruggedrongen, om te voorkomen dat we in 2010 een geschatte 80 miljard euro’s zullen weggooien aan stilstaan. Auto’s waarschuwen elkaar waar het vastloopt en bieden tevens alternatieve routes aan. Ook moeten de frequenties gebruikt worden voor eCall, een systeem dat de alarmcentrale contacteert wanneer een auto crasht. Behoorlijk cutting edge, want in Amerika hebben ze dit pas sinds de jaren ’90, maar goed.

Als klap op de vuurpijl laat de EU weten nu echt alle vertrouwen in haar automobilisten verloren te hebben; ze overwegen om voor alle nieuwe auto’s ESP te verplichten.

Pratende auto's

Met dank aan VonStroke voor de tip!12 reacties

Ik denk dat er dan voordurend wel één of ander alarm zal afgaan :P

Dat ESP verplicht wordt vind ik wel een goedezaak
Mijn 911 is een echte ladiesman.

“Hey, New Beetle.. lekker kontje. Staat je ook leuk dat geel.”
Erg interessant. Met dit soort systemen zou je theoretisch bumper tegen bumper kunnen rijden, omdat remacties simultaan verlopen. Dit kan het asfalt gebruikt flink efficiënter maken.
Nu nog een elektronische schokgordel voor bijziende linkerbaan-rijdende grijzaarden en voertuigen die met 1km/h verschil aan het inhalen zijn(vrachtwagens?). ;)
Er zitten vast goed kanten aan dit systeem. Maar mensen houden van nature van spanning. Als je veilig 200 kan rijden, je handen van het stuur kan halen en je ogen dicht kan doen is die spanning weg. Mensen zullen dan 400km/u willen rijden om die spanning terug te krijgen. Ik denk dat als je het verkeer veiliger maakt, mensen steeds vreemdere dingen gaan doen om die spanning terug te krijgen.
The Godfather
ESP mag gerust verplicht worden, maar zolang je het nog kunt uitschakelen.
En ik vertrouw dat gedoe niet met chattende auto’s, het is makkelijker in theorie dan in praktijk. En als je met andere bestuurders kunt chatten, kun je ze ook uitschelden of uitdagen, en zo accidenten veroorzaken.
@The Godfather
de bestuurders chatten niet, de autos “chatten” met elkaar.

Op zich zijn er zeer veel goede toepassingen te bedenken voor dit systeem op het gebied van doorstroming, energiegebruik en veiligheid. Maar goed, herr spee weet ook vast dit systeem te misbruiken.
Bouncing Bullet
tegen 2010 dat zal wel, eerst met alle autofabrikanten een code overeenkomen zodat alle esp’s compabtibel zijn…
Valt dat dan ook te hacken? Zou handig zijn als je ergens moet wezen en je een zogenaamde file op je route creeert…
Chattende auto’s… Pas maar op voor autolokkers! Vieze ouwe oldtimers die het voorzien hebben op mooi jong blik en ze met allerhande mooie praatjes te berm in proberen te praten. ;)
ESP verplicht maken is erg complex te integreren voor veel van de kleine autobouwers. Ik denk hierbij aan TVR, Donkervoort, Caterham etc.
Dit proefballonnetje zal voortijdig leeglopen voor het van de grond komt.
Jan Jansens ESP verplicht maken is dan tog geen probleem ookal zetten ze ESP op TVR,.. dan zet je die toch gewoon uit en als er controle is van politie ofzo zet je hem gewoon terug aan :D
Zolang je ESP nog kan uitschakelen geen enkel probleem mee, of zou er dan bij alle auto’s die in je omgeving rijden een fout melding komen :P

Nu maar hopen dat er geen straaljagers langskomen met een storende factor aan boord. :D
Béé eMm double v Motorsport 3
veroorzaakt dit niet sneller fille?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).