Ferrari dealernetwerk op de schop

Auteur: , 34 Reacties

Om gelijk maar even met de deur in huis te vallen, alle contracten met de Europese Ferrari dealers worden per 30 juni 2010 opgezegd. Maar heeft Ferrari vanaf die datum dan helemaal geen dealers meer? Natuurlijk wel! Dit is een bekend trucje van een fabrikant/importeur om dealers onder druk te zetten. Ferrari zou naar verluid namelijk meer zeggenschap (of 'betere communicatie' zoals ze het zelf noemen) willen hebben over haar dealers. Ook willen ze onderscheid maken tussen A- en B-dealers, wat dat precies betekent is niet bekend, maar het zal ongetwijfeld iets met verkoopaantallen en de omvang van de werkplaats te maken hebben.

Vooral in Duitsland zou Ferrari flink willen gaan snijden in het dealernetwerk. Momenteel zijn daar nog 19 contractpartners die 21 vestigingen hebben en 3 service outlets. En de verwachting is dat 1/3 tot de helft(!) van de dealers geschrapt zal worden. Het is overigens wel mogelijk dat er weer nieuwe dealers aangesteld zullen worden. In Duitsland heeft Kroymans overigens ook 2 Ferrari dealers.

Ferrari/Maserati is overigens al langer bezig met het op orde brengen van de dealer en importeur structuur. In Nederland merkten we dat al in 2004, want toen raakte Kroymans zijn Ferrari importeurschap kwijt (waren ze sinds 1972) en Hessing zijn Maserati importeurschap. Sindsdien wordt de import van Ferrari en Maserati voor West-Europa centraal geregeld vanuit Frankrijk. Wel werd Kroymans Ferrari dealer en kregen ze het dealerschap voor Maserati erbij. Hessing werd alleen maar dealer van Maserati.

Op dit moment heeft Nederland twee officiële Ferrari dealers, namelijk Kroymans in Hilversum en Munsterhuis in Hengelo. Maserati heeft in Nederland zelfs 4 dealers, Driessen (Eindhoven), Hessing (Utrecht), Kroymans (Hilversum) en Munsterhuis (Hengelo). Maar het is nog maar de vraag hoe lang Kroymans Hilversum Maserati dealer zal blijven.

Want sinds februari van dit jaar gaan er hardnekkige geruchten dat Maserati het dealercontract heeft opgezegd. Maserati zou eisen dat Kroymans fors gaat investeren in een nieuwe en gescheiden showroom voor Maserati. De modellen mogen dus niet naast Ferrari of een ander merk in de showroom staan. (via: Automotive News Europe)34 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Dan mag Maserati wel wat meer modellen uitbrengen, want met het huidige aanbod valt er niet veel ‘apart’ aan te bieden in een gescheiden showroom…
opa plas piemel
ik ben ééns een keer toevallig langs kroymans gereden….het gebouw etc kwam bij mij over alsof hij jaren daarvoor VW verkocht had….+ferrari .
Hessing heeft ook geen aparte showroom voor Maserati…
Welke Maserati-dealer is dat dan die laatst een nieuw interieur had laten aanleggen? Munsterhuis? Dat vond ik wel mooi namelijk :O
Is Kroymans Hilversum Maserati ook niet een beetje overbodig gezien Kroymans Utrecht. Het ligt qua ligging wel dicht bij elkaar. Mij lijkt 1 groter pand veel meer voor de hand liggend.
@ opa
Kroymans zit daar al sinds mensenheugenis, 20 jr geleden was dat gewoon
hi-tec, nu idd geen porem. Maar op dit moment zijn ze bezig met complete nieuwbouw/uitbreiding.
Ze zullen wel balen als Maserati wegvalt net na zo’n grote investering!
hm, ik denk dat als ik in de markt ben voor een Italiaanse superauto, dat ik dan niet in de verleiding zou komen als er naast een Maseratie een VEEL duurdere Ferrari staat!
Ze gaan die ouwe Frits toch niet nu nog flink in z’n kont naaien? De man is al meer dan 30 jaar dealer, is doordrenkt met Ferrari en racet zelf nog met klassieke Ferrari’s. Het is toch duidelijk dat de man veel liefde voor het merk heeft? Dan ga je hem dat dealerschap toch niet afpakken?

Maar ik heb Ferrari altijd al wat (te) arrogant gevonden.
Waarschijnlijk is hij bezig met die nieuwbouw OMDAT hij weet dat dit speelt en zijn showroom klaar maakt voor de toekomst.
@Smokin…. yeah right (that’s the true inside story, i know it) ;-)
Laatst nog een videootje geschoten bij Munsterhuis in Hengelo. (Verwacht geen spektakel… De wagens staan allemaal stil!)

http://tinyurl.com/5j4dm7
LEER EENS SPELLEN!

” Ook willen ze onderscheid maken tussen A- en B-dealers, wat dat precies betekend is niet bekend …. ”

-edit: Niet zo schreeuwen joh. Fijn dat je ons even op een foutje wijst. Het is aangepast, bedankt!-
same in belgie, ik ken 1 (volledig maserati) dealer die volledig weg is en 1 dealer die er ook ferrari bijhad, die nu een volledig, grotere nieuwe showroom heeft met alleen nog maar ferrari. (die showroom is echt wel een juweeltje trouwens). en de maserati is weg. :(
@ marruk, ik denk dat jij inderdaad munsterhuis bedoeld.
Ik ben er al eens binnen wezen kijken, en inderdaad hebben ze aan de ‘linkerkant’ in het pand de maserati’s staan en aan de ‘rechterkant’ de ferrari’s, dus wat dat betreft staan deze 2 merken daar al gescheiden van elkaar.
In Belgie zitten sowieso veel Ferrari dealers, 4 of 5 stuks, voor een klein land best veel. Ook Frankrijk heeft er meer dan genoeg, ik denk dat het eerder om dit soort landen gaat dan bijvoorbeeld Nederland.
@MDA, in Belgie zitten maar 3 Ferrari dealers. Namelijk:
Francorchamps Motors Antwerp (Wijnegem)
Autobedrijf Monza (Sint-Martens-Latem)
Francorchamps Motors Brussels (Waterloo)

En 3 Maserati dealers
Francorchamps Motors Antwerp (Wijnegem)
Van Steennkiste (Drongen)
Francorchamps Motors Brussels (Waterloo)

En de importeur voor Maserati (West-Europa) zit ook in Belgie, namelijk in Braine-L`Alleud
Misschien geeft Kroymans wel gehoor aan de oproep want toen ik er van de week langs reed zag ik dat daar behoorlijk wordt gebouwd.
@ Robbie : klopt als een bus , leuk voor een Nederlander dat ie dat weet :P

ikwist niet dat er in Braine L’Alleud de importeur zat , wauw ! :o
Als ze nou net zo origineel als Hessing zijn en gewoon een paar dealers (Hessing (en Ekris en nog iets eraan vastgeplakt) in een geluidswal zouden proppen, dán zouden ze van mij alle exclusieve merken mogen verkopen (kunnen wij er lekker naar kijken als we in de file staan)
@ Robbie; Showroon?

On-t; Als je je zinnen hebt gezet op een Ferrari maal je niet om een stukje verder te rijden. Dus een probleem lijkt het me niet als er een paar minder zijn.
In Antwerpen staat naast de deur nog Lexus. Is van dezelfde groep!!!
De meeste autoimporteurs sluiten met hun dealers contracten af, die véél verder gaan dan afspraken over het te verkopen aantal auto’s.
Hierboven wordt door sommigen gesuggereerd, dat het (ver)bouwen van een showroom uitsluitend een aangelegenheid is, die de dealer bepaalt. Niets is minder waar! Het bouwen, verbouwen, aanpassen en bepalen van de locatie ervan zijn aangelegenheden, die door de dealer tesamen met de importeur worden bepaald en vastgelegd. Dit gaat in vele gevallen zéér ver en er bestaan soms zéér gedetailleerde voorschriften. Het afwijken hiervan kan ertoe leiden, dat een contract niet wordt afgesloten of wordt verlengd.
Inderdaad Sterman, Kroymans hilversum is nu
zelfs al weken aan het verbouwen en als ik het
goed heb gezien komt er een gigantisch stuk achter
wat wordt bijgebouwd ook heb ik gezien dat men
aan de overkant van het nu al bestaande pand
nog een stuk grond heeft gekocht en ik heb begrepen
dat ook daar een stuk showroom zal komen!

Dus ruimte zat voor al die merken die ze daar verkopen!
(het zijn er namelijk nogal wat meer als alleen ferrari en
maserati?!)
Ik zal er geen al te grote verhalen aan vast knopen…maar euh…het is al jaren en jaren bekend dat onze vrienden van de coza nostra een vingertje in de Ferrari “dealer” pap mee roeren (het zijn vooral de niet zo officiële dealers).
Ferrari merkt dit zo nu en dan s op…en “verschoont” het dealer netwerk vervolgens.
Is jaren geleden ook al s gebeurd…ik zal wijselijk geen namen noemen…en is hoofdzakelijk bedoeld om de mafia zo weinig mogelijk invloed te laten hebben op het dealer netwerk.
Het verhaal van Kroymans staat daar overigens in alle vormen buiten.
@ Bas

Sorry, Bas, maar “niet-zo-officiële-dealer-contracten” bestaan gewoon niet. Je bent officieel dealer of je bent géén dealer. Ik weet nog uit mijn tijd, dat de financiële kant van de nieuw aan te stellen dealers een diepgaand onderzoek vereiste. Bij de verhouding eigen/vreemd vermogen werd zeer nauwkeurig gelet op de herkomst van beide vermogensdelen. Bij twijfel werd de aanstellingsprocedure uitgesteld totdat er duidelijkheid werd verschaft en soms, bij ernstige twijfel of onduidelijkheden, zelfs geheel stopgezet.
Ik kan me voorstellen dat duistere figuren wel belangstelling hebben in de auto’s op zich, maar er valt in de marges weinig te rommelen, ook niet bij Ferrari. Dat soort lieden weet zijn geld in andere branches sneller te vermeerderen.
Nee, het spijt me, maar dit komt bij mij teveel als een Indianenverhaal over.
En dan vinden mensen het vreemd als je je Lambo naar Engeland laat overvliegen voor een servicebeurt…

Ik bedoel, een Lambo of Ferraridealer vinden is hetzelfde als een naald in een hooiberg zoeken. En dan maken ze het dadelijk nog moeilijker…
Kroymans mogen zij van mij wel opdoeken. Arrogante houding daar als je voor een gebruikte auto komt. Zij plaatsen zichzelf op een voetstuk. Ze zouden dat filmpje eens moeten bekijken: http://www.youtube.com/watch?v=KRbzJ0L1Zn8
@9000cse, je hebt helemaal gelijk. Helaas weten een heleboel mensen dat niet. Heb je de verkeerde tegels in je showroom liggen? Bye bye dealercontract! En zo kan ik nog wel een paar rare voorbeelden geven.

Fabrikanten willen het liefst zoveel mogelijk macht hebben over het complete afzetkanaal. Daarom zie je ook dat bij merken die ‘goed’ draaien de importeurs in handen zijn van de fabriek. Draait een merk wat slechter? Dan zal de import vaak uit handen geven worden.
Daar in Francorchamps – lekker offtopic – zit toch ook een Ferrari museum? Swaters ofzo? (sorry ben niet zo Ferrari-ofiel…)
robbie excuus, idd drie, + nog een in Luxemburg en net over de grens een bij Lille. Dat leek op vijf in Belgie.
Maserati en haar service dit is iets wat ze nog niet echt op de rit hebben.
Heb gewoon zo’n beetje alle nummer van Maserati West-Europe geprobeerd te bellen en er word gewoon helemaal niet opgenomen.

Bedankt Maserati ik koop volgende keer liever een VW heeft toch een iets betere service
@Bart B
Voor een clubevenement had ik de secretaresse van de manager van Maserati West-Europe tien keer aan de telefoon. Op mijn vraag of hij misschien mij een keer wilde terugbellen was haar antwoord dat ze wel wat beters te doen hadden. Toen ik de manager zelf later sprak was hij van mening dat mensen met een klassieke Maserati geen doelgroep waren voor een nieuwe Maserati. Gelukkig dachten ze daar bij Porsche heel anders over… perfecte auto’s met perfecte service. Jammer dat ze daar bij Ferrari en Maserati niet aan doen. Maar wat wil je met zo’n importeur…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).