Rijtest & video: Alfa Romeo Mito

Auteur: , 130 Reacties

Jarenlang miste Alfa Romeo een vriendelijk geprijsde instapper. Nu is die er wel en ze krijgt ook nog eens de styling van de 8C mee. Beter kan het bijna toch niet worden?

Wil je eerst kijken en dan pas lezen? Klik dan hier voor de video.

Alfa Romeo Mito video

Toch vreemd: de Alfa Romeo Mito is met afstand één van de goedkoopste auto’s die ik testte voor Autoblog. Nu weet ik ook wel dat veel geld niet direct gelijk staat aan veel rijplezier, maar toch. De krachtigste Mito heeft slechts 155 pk. Dat is ruim minder dan al het geweld wat hier normaal voorbij komt. Over de prijs kunnen we overigens aardige discussies voeren: vergeleken met een Grande Punto is de Mito niet bepaald een prijspakker, maar een pondje biefstuk is dat ook niet vergeleken met een pondje gehakt. Of een vergelijking die beter pakt: een Octavia is ruimer en goedkoper dan een A3, maar toch zijn er mensen die met volle overtuiging de laatste kiezen. Rare wereld hoor.

Alfa Romeo Mito

Wellicht dat de styling er iets mee te maken heeft. De Mito is een gekrompen versie van de 8C, maar dan wel zodanig uitgevoerd dat het allemaal weer klopt. Zeker in het echt is de Mito een heerlijke verschijning. Overgenomen van de 8C zijn stijlkenmerken zoals de grille, de druppelvormige koplampen en de ronde LED-achterlichten

Alfa Romeo Mito

Mijn eerste meters in de Mito waren in een optochtje naar de Ring, alwaar we, weer in optocht, twee rondjes mochten stoeien met de kleine Alfa. Helaas konden we geen rondje vol doorknallen, dus de ringtijd houden jullie nog tegoed (insert smiley here).

Gelukkig kent de omgeving van de Nurburgring ook genoeg leuke wegen en kon de Mito eens goed op de pijnbank worden gelegd. Voor het rijden is er nog wel een belangrijke keus te maken: iedere Mito is namelijk uitgerust met het Alfa D.N.A. Systeem. Met het D.N.A. Systeem kan de karakteristiek van gasrespons, ESP en stuurbekrachtiging worden aangepast. Er kan gekozen worden voor de standen Dynamic, Normal en Allweather. De laatste stand is bedoeld voor rijden op wegen met slechte grip, waarbij alle systemen on full alert staan om de bestuurder bij te staan. In de stand Dynamic gebeurt precies het tegenovergestelde: VDC (Vehicle Dynamic Control) grijpt later in, de gasrespons wordt feller en de besturing iets zwaarder. Voor de turbomotoren geldt bovendien dat de overboost functie wordt geactiveerd, waardoor er meer koppel beschikbaar komt. De stand Normal zit er precies tussenin en de Mito wordt er merkbaar tammer door. Dat is dus duidelijk geen stand die voor de gemiddelde Autoblog lezer geschikt is en al helemaal niet voor mij. Jammer genoeg moet je bij iedere keer starten de D.N.A. knop een zet vooruit geven om de Dynamic stand te kiezen en oh ja VDC kan niet volledig uit. Jammer?

Alfa Romeo Mito

Alfa Romeo Mito

Slechts ten dele, want met het DNA op standje Dynamic wil de achterkant van de Mito best een beetje glijden zonder dat de elektronica meteen alles dood gooit. Sterker nog het systeem grijpt echt pas in als je dreigt achterstevoren te gaan. Bij enthousiast wegtrekken staat het VDC genoeg wielspin toe om je het gevoel te geven dat jij alles bepaald en niet de auto. Om de tractie te vergroten heeft de Mito Electronic Q2, waarbij de elektronica een sperdifferentieel simuleert. De product-marketing afdeling van Alfa was zich blijkbaar flinke te buiten gegaan aan de Lambrusco, want de Mito heeft nog veel meer gadgetry volgens het persbericht. Leest U even mee: ABS met EBD, VDC, ASR, CBC, DST (Dynamic Steerin Torque), MCF (Mu-Split control function) & HBA and Hill-holder. Gelukkig merk je in de praktijk niet zo veel van de systemen, de Mito is een fijne speelkameraad. Onderstuur blijft lang uit en op een gladder wegdek kan heerlijk met de balans van de auto worden gespeeld.

Alfa Romeo Mito

De Mito waar we mee reden was het (voorlopige) topmodel: de 155 pk sterke 1.4 turbo. Normaal gesproken is 200 nm beschikbaar, maar met DNA in stand Dynamic wordt de overboost functie geactiveerd en stijgt het koppel tot 230 nm. Op papier is de Mito daarmee prima bedeeld: de topsnelheid is 215 km/u en de sprint naar de 100 is in precies 8 seconden gepiept. In de praktijk stelt de 1.4 turbo ook niet teleur: er is slechts een inimini turbogat en de kracht houdt aan tot de toerenbegrenzer. Zodra de toerenteller de 2000 tpm nadert, komt de kracht er lekker inzetten wat betekent dat je heerlijk in de tweede versnelling uit haarspeldbochten kunt trekken. Met de bochtsnelheden is ook niets mis en bovendien kun je de Mito prettig naar de gripgrens rijden. De bodyroll wordt daarbij tegengaan door schokdempers waarin een hulpveer is opgenomen die zijn werk alleen doet bij hoge bochtsnelheden.

Alfa Romeo Mito

Alfa gaat er ook prat op dat de Mito bijzonder veilig is. De Italianen ontwierpen de Mito op dusdanige wijze dat deze zes sterren moet scoren bij de EuroNCAP crashtests, die zesde ster moet EuroNCAP overigens nog lanceren. Iedere Mito heeft standaard 7 airbags, waaronder een knie-airbag voor de bestuurder. De remmen zijn heerlijk overbemeten (305 mm voor) voor een 1145 kg zware auto en moeten de Mito binnen 34 meter laten stilstaan vanaf 100 km/u.

Alfa Romeo Mito

De sportstoelen zitten prima en kunnen ook heerlijk laag worden gezet. Op de achterbank kun je met gemak drie uit-de-kluiten-gewassen basketballers kwijt. Ok, niet, maar met enige inschikkelijkheid van de inzittenden voor kun je er redelijk zitten. Bovendien kan de bestuurder dankzij een batterij aan lampjes zien of je wel netjes je gordel om hebt.

De versie waarmee ik reed, was de duurste benzine versie: de 155 pk sterke 1.4 T Sport, waarvoor Alfa Romeo 25.245 euro rekent. Toch kan het veel goedkoper: voor 17.495 rijd je al in de 78 pk sterke 1.4 Mito. Die mist dan wel airco en eerlijk gezegd, is het wel een heel mager aantal pk’s waar Alfa je dan mee op pad stuurt. Vanaf een kleine 20 mille wordt het echt interessant: voor dat geld heb je een 120 pk sterke Mito 1.4 T die wel pas begin volgend jaar bij de dealer verschijnt. Dieselen kan ook: of in een 90 pk sterke 1,.3 JTDM of met de 120 pk sterke 1.6 JTDM (198 km/u en 9,9 s naar de 100).

Alfa Romeo Mito

Met deze prijsstelling is de Mito duurder dan de Grande Punto waar de Mito het platform mee deelt. Dat is echter zeker niet de belangrijkste concurrent, met de Mito zoekt Alfa Romeo eerder de concurrentie op met MINI. De Mito is iets voordeliger en is (voorlopig) een veel origineler ontwerp. Iets mannelijker ook, hoewel dat ook kan komen doordat er veel MINI’s in uitgesproken vrouwen-kleurstellingen rondrijden. Net als de MINI kan de Mito straks ook worden gepersonaliseerd: zo kan er gekozen worden voor een zwart dak, verschillende afwerkingen voor de koplamp- en achterlicht omlijsting (glanzend of mat chroom, zwart en titanium grijs) en ook de spiegelkappen kunnen in mat chroom, zwart of titanium worden afgewerkt. Leuke dingetjes allemaal en dan rijdt de Mito ook nog eens goed: beter lijkt het inderdaad niet te worden. Volgend jaar komt er ook nog eens een 230 pk sterke Mito GTA en dan is het feest helemaal compleet.

Mocht je de video nog niet hebbe gekeken, dan kan dat hier.

Fotocredit: Louis Blom (behalve de laatste foto met de rode Mito en de foto met de Mito en profil in de bocht)130 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Mitoooooooooooooooooo
Leuk boodschappenwagentje voor het vrouwtje
Mooi?????

Als dit mooi is, is een Ssangyong ook mooi. Vanuit sommige hoeken is het best een aardig autootje maar die neus is echt rammend lelijk.
vanachter mooi, van voor veel minder
Vrouwenauto spijtig genoeg en niet bepaald de mooiste creatie van Alfa. Doe mij maar een 147 1e gen.
Enthousiaste R8 erbij en het plaatje is compleet :)
Fiat Grande Punto Abarth niet net wat leuker?
Jezus die R8 V10 (dat denk ik dan) die heeft er zin in!!!
@Gregor: Dat was inderdaad dezelfde R8 V10 als we op de Ring gespot hadden. :-)
euhm woutertju
waarom vermeld je niet even je rondetijd op de ring met dit mito’tje ik gok op 11.30 fso
ziet er wel leuk uit enz zkr mer dat rood in het interieur maarja fwd he
Wat een fouten in dit stuk:
…wat in de praktij betekent dat…
…pijnbank worden gelegd.Voor…
…Op de achterbak kun je…
Dan heb ik ze nog niet eens allemaal gehad.

Verder is de schrijver ook een beetje te PRO-Alfa mijn inziens.


Verder wel een leuk autotje :)
@Kees: autotje??

Zeg dan niks, man!!
Meneertje op het einde in z`n R8 heeft nogal de controle over z`n auto. NOT!
Verder mooie rijtest! Dat stuur met dat uit vouwende leer kan echt niet, ziet er niet uit.
Wat was dat nou met die R8?

Leuk review, helaas geen auto voor mij. Ik had hem “beter” verwacht.
Wat een weiven auto!

Is alfa met geld aan het schuiven geweest?
wat een mooi interieur zeg
In bepaalde uitvoeringen, ben ik het met wouter eens, is het een twijfelachtig autootje, maar een dikkere versie is helemaal goed! En die MiTo zien we zeker nog wel terug op AB, je kunt het natuurlijk niet over de GTA hebben en er dan niets meer mee doen… :P
Gewoon bah! Een lelijke, overprijsde hondenkop op wielen voor de ‘wijven’ of de metroseksueel. Terwijl ik de rest van Alfa best mooie wagens vind is dit echt een lelijke misser van formaat. Er is misschien wel een markt voor, maar niets voor mij…
ja, geweldig die R8 :P mooi wagentje die mito
maar wel liever in de GTA uitvoering uiteindelijk en matzwart met bruute zwartevelgen eronder :-D
Naast die r8 valt tie toch wat weg he ;-)
Mooie film! mee rijdende camera… hebben we dat eerder gezien? K dacht het niet toch?
K vind de Mito dankzij de film mooier dan daarvoor, maar toch denk ik niet dat het mijn keuze zou zijn.
Wouter,

Liefde maakt beetje blind?
@ Stephan; k denk dat het nogal mee valt. Wanneer de beter schippers aan wal staan, zitten de betere chauffeurs dan in het water?

Vandaar… http://www.autoblog.nl/archive/2008/08/18/man-uit-woerden-rijdt-r8-total-loss-tijdens-proefrit ;-)
stond alfa niet gekend om haar design?
ja jong, dit trekt helemaal nergens op
Meer als mosterd na de maaltijd heb ik overal al gezien en gelezen en dan kom je er nu nog een keer mee aan…
inderdaar blije rondhuppelende R8 daar, hihi, Goeie test trouwens ook !
Ziet er leuk uit. De wielen mogen wel iets meer naar de buitenkant en de auto een stukje lager. Dit voorspelt veel goeds voor de GTA.
De R8 klonk inderdaad als een V8 met 2 cilinders meer of een andere uitlaat.
“euhm woutertju
waarom vermeld je niet even je rondetijd op de ring met dit mito’tje ik gok op 11.30 fso”

Bijna goed Nederlands. En om je vraag te beantwoorden: dat hebben we niet eens gered, want we moesten tussendoor stoppen. Overigens heb ik geen ring-ervaring, dus ik ga geen recordetijden neerzetten.
Ik weet het niet direct. Op sommige foto´s ziet het er wel allemaal leuk uit. Maar op de meeste is dat ding gewoon hondslelijk. Ze kunnen beter de 8C lang laten dan zoals vermeld laten krimpen.
Jeses… Hoeveel drie-letter-afkortingen kunnen ze toch bedenken? Belachelijk!

Lijkt me een tof stuurmans auto’tje, maar ik ben er nog niet uit of ik ‘m mooi vind. Eerst maar eens in het echt aanschouwen.
Zag hem vorige week bij de Alfa dealer in Eindhoven.
Is een fantastisch autoo’tje om te zien (kon er helaas niet in rijden)
Jongens Jongens gaan ze is naar de Nurnburgring, gaan ze met een mito :s
Ik zie nu pas dat die rode Mito’s in het Historische Fahrerlager staan. Mooi plekje dat helaas tijdens de afgelopen Oldtimer Grand Prix niet optimaal benut werd. Er stonden te veel te jonge klassiekers om een perfect sfeertje te kweken. Op de een of andere manier hebben ze daar in Germanië geen Käse von gegessen… :(
ik vind de mito geen mooie auto. de voorkant is erg lelijk en met het kenteken er zo ‘bij’ geplakt haalt dat hem niet op.
als kers op de appelmoes?!?
Bij de dealer in Amsterdam heb ik vanmiddag een sneak preview gekregen van de verkoper, het is echt een super karretje om te zien in het echt!

ben erg benieuwd hoe hij rijdt maar na dit gelezen te hebben belooft het toch echt wel heel wat.

laten we hopen dat we snel kunnen proefrijden…
Ik denk dat je makkelijk in 10min rond kan in de 155pk versie
Ben benieuwd hoe die er in het echt uitziet , kvind alleen de kleuren weer een moeilijke keuze bij een eventuele aanschaf. Wit is best mooi maar ik vrees een beetje dat dit zo een beetje een modegrilletje aan het worden is.
Hebberig word ik ervan..,

Owja en voor de MiTo te goedkoop is de 8C is nog te verkrijgen bij Milano in nl
Iets boven de 3 ton…;)
@linc: dat moet wel heeeeel makkelijk lukken, als iemand dat in een bestelbus bijna kan :P
80 % procent heeft het , weer, over het uiterlijk. Diegene die deze auto koopt heeft ook nog eens oog (en verstand ) van de rijeigenschappen en het ziet er naar uit dat er geen een in deze klasse mee kan komen op dat gebied. De Mini …ach…
is weer een top filmpje vooral met die r8 op het laatste. en waarom staan er allemaal nederlandse mito’s bij de nurnburgring hadden ze geen plek bij importeur hier ofzo.
Slimme auto, met heel wat vernieuwende gadgets. Vooral de extra hulpveren voor als je echt ver inveert is goed (heb ik ook maar after market)

Het slimste vind ik dat ze het echt als vrouwenauto positioneren. Dan kan de helft hier roepen: ‘gadver, wat een wijvenauto’ (let op, quote!) maar dat is juist briljant en van lef getuigen!!

Dit is namelijk een steeds groter wordende doelgroep. En aangezien deze auto de ‘make-or-brake’ voor Alfa wordt, is dat misschien nog wel het allerslimste!

Daarom denk ik ook dat (in tegenstelling to wat eerder is geschreven) de 1.4i de bestverkochte motor gaat worden. Voldoende, en in de lease en bijtelling lekker goedkoop.

Time will tell!
@ Svenska Aeroplan AB

.. Dit is namelijk een steeds groter wordende doelgroep .. dit klinkt alsof vrouwen net de toelating gekregen hebben om in een gemotoriseerd voertuig op de openbare wege te komen! Zoiets als dat ze ooit stemrecht gekregen hebben?
leuk autootje!! En hoe die R8 de hoek om komt zeilen is ook echt geweldig!
Geen verkeerd wagentje. Hij heeft slechts een nadeel, en dat is: Fiat Grande Punto. Die is gewoon in mijn optiek een stuk strakker getekend, niet zo bol. En goedkoper ook nog?! Ja de wereld is soms een rare plaats
Het interieur doet wel erg veel denken aan dat van de Grande Punto. Verder een erg leuk autootje om te zien
Dit is zó’n overgewaardeerde auto, echt niet normaal. Dat goede rijgedrag is leuk maar daarmee is het uiterlijk niet te compenseren hoor! De voorkant gaat nog wel, maar die achterkant… Lijkt wel een Furby of iets anders zachts, knuffelbaars en veel te ronds…
@wotevajjjj , klink leuk hoor : wat doet ie op de Ring ?. Weet dat de auto , veelal, niet de beperkende factuur is aldaar…..
@kowalsk..
Dat heb ik nou met de voorkant… veels te zoetsappig en braaf… heeft wat mij betreft meer weg van een Nissan Micra dan het stoere uiterlijk wat ik van een Alfa verwacht. Niet mijn ding deze Mito…
WooT! Iedereen moet het einde zien!
Die R8 V10 komt ff half driftend de bocht om! En verder wil ik natuurlijk autoblog weer bedanken voor een geweldige rijtest op film :D
Die R8 was de kers op de appelmoes in het filmpje!
Wel een leuke auto voor de metrosexuele alfahumper die graag een kers op zijn appelmoes heeft.

Niets voor mij dus…
Je moet de MiTo toch echt live gaan bekijken! Hij is veel mooier dan op de foto’s…
huhuwuwuwu .. ga huilen man met je “hard plastic” ..
echt .. waarom zou een deur/dashboard van zacht plastic moeten zijn ??
wat ben je in godsnaam van plan met een dashboard dat het zacht plastic moet zijn ??

mieto ..
Best een leuke mini, maar je mag hem houden.
Mijn voorkeur gaat namelijk uit naar een auto met een kont. Dit soort auto´s zullen het dus nooit voor mij worden. ;)
“lincoln”: het mag van mij best hard zijn, als het er maar goed uitziet. En dat is niet helemaal het geval met de Mito.

LOL @ Frank deH.
De achterkant en de zijkant zijn okee in de juiste kleur en met de juiste velgen. De voorkant is echt te smal en te hoog. Maar als was ie prachtig, na twee keer een defecte besturing (stuurhuis breuk en stuurbekrachting eruit geklapt) tijdens het rijden in een Stilo Abarth, voor mij nooit meer een Italiaan. Als heette ie Ferrari of Lamborghini…
Ik vraag me nu toch af wat er van de Audi A1 gemaakt word. (mini R8!!!!)
@ drumz

Koop ook geen Duitser, heb ik ook allemaal gehad met m’n BMW. Ik rijd deze op, en koop lekker iets anders.
Detail: zou Koos Spee het wel goedvinden dat de nummerplaat voor er rondgebogen op moet? Kunnen zijn camera’s het niet lezen …
Anders gezegd: voldoet de Mito met zo’n kromme nummerplaat wel aan de wettelijke eisen? Zo nee, waar moet je die plaat anders kwijt?
Gewoon zo’n kleine plaat erop en dan is ‘ie (net als alle Alfa’s) helemaal goed. ;-)

Ik vind ‘m juist in het wit een beetje een vrouwelijk/metroseksueel wagentje.. maar volgens mij is zwart een erg goede kleur voor deze auto. Vooral de achterkant is errug lekker en onderscheidend. :-) Heel mooi gefilmd trouwens, die extreem slow-motion beelden maar dan snel afgespeeld (daar is vast een betere en professionelere term voor ;-) ).
Om het dan toch maar weer over het uiterlijk te hebben: het blijft wat mij betreft een gedrocht. Een overdesignde platvloerse auto. De Grande Punto is inderdaad vele malen mooier.
Ach gossie Wouter, is het naar jouw smaak een wijfenauto geworden?
Nou, een ding scheelt dan: hij staat je perfect.

Mvg,


Remon
@ BMW M GMBH

Ik heb een twintig jaar oude 535i…. Geweldige BMW uit de tijd dat ze nog iets fatsoenlijks maakten. Geen gesodemieter mee gehad. Stilo was leasebak. Gelukkig.
Robin van Walsem
vind het lelijk hoe de autosleutel ver uit het contact steekt…
Dank je Remon! :-)

Met goede velgen dus niet, maar ach who cares wat ik er van zeg.
…and the Gay Car of the Year 2008 is…

Nee, deze wagen kan me absoluut niet bekoren.
max 215 km/u, vind het wat overdreven dat de teller tot 260 loopt….

Afwijking okee, maar dit is wel erg gortig :+.
quoting Wouter: “Als kers op de appel…” LOL!!!!!!!!!!!!!
Trouwens geef mij maar die gefacelifte grande punto ipv dit!
Hij is mooi vind ik. Beetje verwijfd wel, dat is wel jammer ja.
Hij zou gebaseerd kunnen zijn op de Fiat 500 denk ik..
Eerst geile op het interieur van de 8C, de MiTo vergelijken met een 8C en dan het interieur van de MiTo afzeiken, sorry ruben, snap het niet…

Voor de rest mooie auto en zeker niet het booschappen wagentje van de vrouw, ook dit kan een stoere jongens auto zijn maar dan met de 17inch en 1.4TB want anders is het wel een vrouwen auto. Voor de man is het te hip..

Over de R8, dat kan me pa met ze BMW 525d combi ook nog wel…
Wat? Dit is niet de Fiat 500?
gianni alfista
Dit is gewoon een prachtige wagen alleen dat wit staat hem echt niet, je moet de wagen in levende lijven zien om te oordelen en dan is er geen enkele concurrent die hieraan kan tippen. Zoveel belachelijke commentaar en van wie komt dat dan? Met wat rijden jullie rond? Een ford focus, een golf? Allemaal saaie kutwagens waarin praktisch elke rit een marteling is. Ga toch allemaal een hobby zoeken waar je wel iets van afweet. De Grande Punto mooier dan een Mito??? Rij maar eens in een punto en nadien in een alfa. Een wereld van verschil op alle vlakken. Jullie moeten eens beoordelen naar jullie stand. De helft kan zich waarschijnlijk niet eens een punto veroorloven, maar dromen van porsches en beemers. Alfa is één van de weinigen die moeite doet om de “gewone autoliefhebber” probeert te bekoren. Een beetje waardering en respect zou hier op zijn plaats zijn. De echte Alfisti begrijpen wel wat ik bedoel.
Dus zo kwamen we aan al die spyshots van de Ring ;) Lekker filmpje weer hoor!
sebastianchubasco
geen merk dat de tongen zo losmaakt als alfa. hoe meer kritiek des te feller de lovende woorden.
gelukkig zijn er nog smaakmakers…
@Bas: Dat is Wouter, ik zit achter de camera.
@ gianni alfista

Ik rij juist in een Alfa (al jaaaren) maar kan me er groen en geel aan ergeren dat ze nu dit soort halfzachte fashion statements maken. En echt, een focus is een heel goed rijdende auto, Civic ook en een BMW 1 ook. Waarom je afzetten tegen andere autos omdat je toevallig in een Alfa rijdt?
sebastianchubasco
@ shrink
en jij ergert je aan een alfist en aan alfa’s… !? mens erger je niet!
Leuk, maar een beetje overpriced, als je het interieur bekijkt zie je veel overeenkomsten met een Grande Punto: Vooral de contactpunten zoals stuur, richtingaanwijzers en pook komen 1 op 1 uit de GP. Wat is er dan nog echt ”Alfa” aan behalve het uiterlijk, wat overigens net een beetje te overstyled is. Over uiterlijk valt natuurlijk veel te twisten maar ik denk dat niemand een Grande Punto echt lelijk vindt. Daarom lijkt het me dat je beter een GP Abarth kan kopen dan een Alfa met dezelfde motor. Ten eerste is de abarth goedkoper, en ten tweede vind ik de GP net eventjes iets mooier dan deze Alfa, ook al vind ik het geen lelijke auto.

Alfa had gewoon beter zn best moeten doen om echt iets onderscheidends te maken, nu is het in mijn opinie een te dure Fiat met Alfa styling en badges terwijl de binnenkant en de motor allemaal fiat is.
@ Benjamin

Eerst beide auto’s bereiden, dan pas oordelen. Ja, heb ik wel gedaan. Deze auto rijdt vele malen beter dan een GP.
Heeft AB de nederlandse test-primeur van de Mito?
is de vering zo hard of de weg zo slecht. wat hobbelt dat beeld als er van binnen in word gefilmd
Wtf? Het is ook niet snel goed he? Dit is toch gewoon een super leuke auto met gadgets zoals het DNA systeem wat toch maar weinig auto’s in deze klasse hebben? Ziet er goed uit, rijdt dus blijkbaar goed, nette prijs…… nee dan is het weer een boodschappenautootje! Ik heb mij dat al vaker afgevraagd maar wat rijden jullie dan? Aan jullie reacties te lezen allemaal in de categorie R8 e.d.? Dit is gewoon een super leuke auto!
@Wouter:

Geen letter kritiek over het (misschien wel directe) maar verre van communicatieve stuur? Dat begrijp ik eerlijk gezegd helemaal niet – temeer daar het achilleshiel nummer één van de MiTo is, samen met de overdaad aan elektronica waar de 147 (met evenveel vermogen in 2.0-versie) perfect zonder kon…

(de video heb ik nog niet kunnen bekijken, dus mocht je het daarin uitgebreid over het stuur hebben, dan mist het alleen in de tekst)
viola robbemondt
Als Alfa-fan ben ik teleurgesteld in deze Mito. Sorry, maar voor mij is dit een Fiat met Alfa grille… Over zijn rij-eigenschappen kan ik nog niet oordelen, ik ga ‘m binnenkort wel rijden. Maar voor mij is dit al geen auto, veel te soft met die ronde koplampjes.
Trouwens: er zijn zat vrouwen die van stoer vormgegeven auto’s houden hoor. Dat aaibare kan mij gestolen worden. Ik aai mijn katten wel. ;-)
@Benjamin, als je overeenkomsten noemt met de Gp , noem dat niet het stuur en de pook ed. Die zijn namelijk totaal anders. En het onderscheid in deze auto zit hem in het rijgedrag die geen auto in deze klasse kan bieden , ik ben ervan overtuigd zo langzamerhand. Maar weet ook dat maar weinig mensen dit op waarde kunnen schatten. Voor diegene : polo , ibiza …
@Djivy: ik ben al overtuigd van het uitstekende ESP en aanverwante systemen. In Dynamic grijpt deze pas in op het moment dat de achterkant van de auto de voorkant wil inhalen. Hoezo bemoeienis of overdaad aan electronica? Een M3 doet het niet met minder electronica…
ps. je stelt de 2.0 in de 147 heeft evenveel vermogen als deze Mito. Mag ik je vragen de specs nog een keer na te kijken ? Je vergist je namelijk .
Die achterbumper in’t filmpje vind ik wel vet. Maar als ik het goed begrijp moet je daar al voor betalen :-)
Ben eens benieuwd wat zoiets zal geven met een zwart dak/spiegels en lekkere zwarte 18″ velgen… dan een beetje verlagen en een sportievere bumper vooraan… ;-)
auw.. auw… auw…. pijn aan de ogen…..

leuk dat nummerbord aan de voorkant…. kan je meteen als stripping doortrekken naar de zijkant.

en dit moet de Mini killer worden…… gelukkig valt er nog veel te lachen!
En wat Viola zegt is natuurlijk waardevol :) en een van de redenen te twijfelen mijn GP niet in te ruilen. Dat wat mij ook doet twijfelen is dat de Mito die rij kwaliteiten heeft die de Gp moet missen. Ach, de dealer heeft toch geen interesse een 1 jaar oude auto in te ruilen dus voorlopig maar ff van de neus van de GP genieten.
perfecta auto voor Wouter in het rood en dan de sport of toekomstige GTA uitvoering ;)
Vind ik het uiteindelijk toch wel heel spijtig dat jullie geen andere auto (ik denk dan bvb aan de hiermee fel vergeleken 8C!) Misschien wel een beetje teveel vergeleken zelfs, de achterlichten ok maar de rest…
Mis ik het geluid wat als jullie daar door duitsland scheuren. Trouwens het ging dan eens leuk geweest zijn om wat te filmen op de Ring zelf, met deze MiTo was dit idd niet echt de moeite.
Maar goed, dat zal dan misschien voor een andere keer zijn!
Trouwens wel een mooie uitvoering die jullie hebben gekregen.
Bij veel volk is het schijnbaar als het maar nieuwste is..
Ik heb van veel Alfa’s gehouden maar dit gedrocht..Bah.
Lelijkste Alfa sinds de Alfa Arna..(die ook van een ander merk was ‘geleend’)
ander merk geleend ?
Kun je die video’s downloaden??? Please is zooo vet echt een mooie auto
best veel power voor zo’n auto! in het normale leven heb je meer plezier met zo’n autotje als met die R8 of je gaat dagelijks je leven en je rijbewijs op het spel zetten! alleen met een R8 maak je wel wat meer indruk!
Ik vind de remweg van 34 meter netjes. Erg netjes zelfs. Volgens mij redden zijn klassegenoten dat niet.
34 meter lijkt me een beetje teveel van het goede; dat is Porsche 911 Turbo niveau (34.1 meter); overigens is deze waarde met koude of warme remmen?
Sterker nog, ik zit op 36 meter. Dat geeft al een gevoel alsof je gezicht er af gerukt wordt. :shock:
Super filmpje!
IlCuoreSportivo
Geweldig om te horen dat het toch een echte alfa is.
Maar Wouter, klein detail, de gta wordt geen 1.8 maar een 1750.
Lijkt onbelangrijk, maar dit getal is wel legendarisch bij alfa.
Dus toch een beetje teleurgesteld.
Als Wouter meeleest:
Wat vind jij van Clarcksons test met de 8C, hij reed toch fijn he ???
Grappig dat veel mensen zeuren dat deze auto op het GP platform is gebouwd, en daarom de 147 prijzen. Geheel niet wetende dat de Alfa 147/155/156/GTV/Spider/GT afgeleid zijn van het oude Croma platform, en is doorontwikkeld.
de mito zojuist bij de dealer gezien. In het echt is hij vele malen mooier dan op de foto’s. Toen ik de eerste foto’s had ik twijfels over de voorkant, vond die een beetje truttig, maar gelukkig in het echt is dat helemaal niet zo, de zijkant heeft een lekkere coupe achtige lijn en de achterkant is errug stoer, een leuk , speels wagentje.
Platform delen is helemaal niet erg. dat doen alle merken. Deze Alfa is echter veel meer dan alleen een platform deler met de Fiat GP.
Niemand zal een 156 in verband brengen met een Croma.
Dat Alfa echter een Fiat GP voorziet van een uitbundig(en lelijk jasje) en wat marketing stijlelementen doorheen mixt maakt het niet opeens een echte Alfa. Door daarnaast veel meer geld te vragen met het vergelijkbare broertje met zelfde prestaties en uitrusting prijst Alfa zich met dit bakkie volledig uit de markt.
Denk dat het door de koplampen komt, die zijn te schattig.

Die versie die ZeRoo toont is dan wel weer acceptabel!
@plof: je vergelijkt op basis van gedeelde componenten en prestaties maar dat is met zo dom als een aap vergelijken met een mens. De één is toch echt een heel stuk verder ontwikkeld dan de ander. Ook al is de punto geen slechte auto het is wel een auto met de gemiddelde automobilist als doelgroep. Niet uitzonderlijk maar eerder doorsnee. De mito heeft een behoorlijk aangepast onderstel tov de grande punto en ook nog eens een heleboel systemen om het weggedrag instelbaar en op een veel hoger niveau te brengen. Ga er mee rijden voor je nog meer onzin de wereld in slingert. Qua wegligging is de mito één van de beste in de klasse. Combineer je dat met een sjeik in/exterieur en de meerprijs valt eigenlijk nogal mee. Behalve voor mensen die toch niet van sportief rijden houden, voor hem is er de gpunto
Nou , niet alle hoor. Een jaar geleden was er nog geen Mito :) . Ik heb het al gezegd : wegligging moet een grote drijfveer zijn voor deze auto. En het lijkt erop dat ie het gaat waarmaken.
En dat geleuter over het uiterlijk : de gemiddelde mens koopt ook geen auto op uiterlijk. Er staan hier 3 golfjes in de straat …..
leuke auto


enkel de neus moet ik aan wennen
Dit belooft goed nieuws voor de 149! Met kinderen lijkt me die toch net wat fijner :)
@Djivy: de besturing is mij niet in overdreven positieve of negatieve zin opgevallen.

En ja er zit veel electronica in, maar het werkt wel goed. Ik zou het liefst zien dat het compleet uitkan inderdaad.
@ wouter

leuke review ! en leuk autootje, maar alleen met voldoende krachtige motor .

ook goeie muziek btw :)
“Wat een fouten in dit stuk:
…wat in de praktij betekent dat…
…pijnbank worden gelegd.Voor…
…Op de achterbak kun je…
Dan heb ik ze nog niet eens allemaal gehad.

Verder is de schrijver ook een beetje te PRO-Alfa mijn inziens.

Verder wel een leuk autotje :) ”

Leuk negatief stukje kees, misschien moet je zelf ook even op je spelling letten: “Autootje”
# Alfa Corse schrijft,
26 August 2008 om 20:11

Grappig dat veel mensen zeuren dat deze auto op het GP platform is gebouwd, en daarom de 147 prijzen. Geheel niet wetende dat de Alfa 147/155/156/GTV/Spider/GT afgeleid zijn van het oude Croma platform, en is doorontwikkeld.


Bijna goed!
De 145, 146, 155, GTV, Spider, 147, 156 en GT stonden op de bodemplaat van de Tipo. Net als de Lancia Delta, Dedra en Lybra. Fiat zelf heeft de Coupe, Tempra, Bravo, Brava en Marea op dit Tipo platform gezet. Niets mis mee, dit is gewoon heel slim geweest van die Italianen.

Daarom vind ik het onbegrijpelijk dat ze de 159 en Brera op een Vectra bodemplaat hebben gezet, zit je daar met zo’n achterlijk scheefstaand stuur in je handen….. Terwijl ze een hele goede (Stilo) basis in eigen huis hebben ontwikkeld!

Over de Mito kan ik kort zijn: Eindelijk weer een volwaardige Alfa Romeo ipv een slap 156 aftreksel (159)
Iedereen lult wel lekker negatief, maar het is een dikke blitz bak en weer eens wat anders dan al die eenheidsworsten.Ga hem maar eens bekijken bij de dealer dan is het echt veel mooier.
@Giovanni:

Hoewel je er vrij veel van lijkt te weten,bega ook jij helaas de veelgemaakte fout door te stellen dat de Alfa 159 op een “Vectra bodemplaat” staat. Dit is helaas een wijdverbreid misverstand. In die zin kan ik je je vergissing niet echt kwalijk nemen, maar feitelijk gezien klopt er gewoon geen snars van.

Het GM/Fiat Premium platform waarop de 159 staat, is initieel inderdaad wel in samenwerking met GM ontwikkeld, maar gedurende het project zijn de GM-merken die het zouden gaan gebruiken stuk voor stuk afgehaakt. En uiteindelijk is Alfa als enige daadwerkelijke gebruiker van het platform overgebleven.

Ik ben het met je eens dat het jammer is dat de 159 op dit platform staat ipv op een “echt” Alfa platform. (Hoewel het zeker geen slecht platform is, de 159 stuurt verre van slecht. Hooguit wat aan de zware kant.)

Maar de bewering dat de 159 op een “Vectra bodemplaat” staat is gewoon pertinent onjuist. De Vectra of welk ander GM product dan ook staat NIET op ditzelfde platform.

http://en.wikipedia.org/wiki/GM/Fiat_Premium_platform
Birger Alfa 147
Mooi, mooi, mooi!! :) ziet er echt leuk uit, het interieur vind ik echt tof met dat carbon look dachboard. Ben benieuwd in het echt!
Eric, weet jij hoe het zit met de bodemplaat van de nuova Croma? Daar zegt Fiat van dat die gelijk is aan de Opel Signum wat weer een Vectrabasis is. Ik heb de Croma en de 159 beide vanonder bekeken, zelfs de kriksteunen zijn gelijk. Idem voor de bevestigingspunten van de wielophanging. De 159 heeft wel een veel fraaiere constructie aan ophangdelen meegekregen en dat voel je. Die auto rijd gewoon waanzinnig goed. Alleen de zithouding is des Opels, stuur scheef naar links dus.

Ik kon net het filmpje van de Mito pas bekijken, ik kan niet wachten om een keer met het ding te rijden, kon wel eens heel goed de opvolger van m’n 156 V6 worden! Over een jaar of 2 a 3, nu kan ik hem nog niet betalen :X
Een schitterend karretje!! Lekker hoor in zo’n wit jasje!

De Mito is in mijn ogen schitterend omdat het onderscheidend is ten opzichte van alles wat er rondrijdt. De Mito is modern én klassiek en altijd herkenbaar. Een ontwerp met lef zoals alleen Alfa dat durft! (immers: welk automerk zou de 156 hebben durven lanceren?)

Ook al moeten ook veel Alfa liefhebbers misschien nog even wennen: ik zeg: Alfa heeft in het tijdperk waarin downsizing de klok (gaat) slaan opnieuw een 156 uitgevonden! Een soort van über-500…… met echt Alfa DNA..!


Oei, wat ben ik benieuwd naar de GTA, lager, breder en dikker!! Parelmoer wit of matzwart?

Ga maar vast oefenen Wouter, die rondetijden willen we zien!! (in beeld & cijfers).

P.s. Prachtig filmpje wederom!!
IlCuoreSportivo
Fuck, ik lees net dat achterwielaandrijving voor de toekomstige alfa’s nog zeer onzeker is.
Volgens Luca di Meo is het een complexe zaak.
Dit kan toch niet waar zijn. We moeten de straat op mannen…
@ IlCuoreSportivo

Is duur hé, wel in gesprek met Jaguar over een RWD-platform maar dat is pas 2012 :cry: , Heb je in de vorige Autoweek dat shopje gezien van een Alfa TI? En dan staat er groot boven ; EXCLUSIEF, vond t wel een leuk ideetje voor 159 FL, meer niet :)
IlCuoreSportivo
nog niet gezien, zal eens kijken.
Gerard Tempelman
Ik heb in september een proefrit gemaakt in de 155 pk turbo versie en ben er erg enthousiast over. De zaterdag voor kerstmis toch maar besloten om de Mito aan te schaffen in de Distinctive uitvoering. Rijd nu een MG ZR maar dit haalt het niet bij deze wagen qua uitrusting en zeker het rijplezier.
prachtige alfa in echt vele malen mooier dan op foto alleen jammer geen vierdeurs
je hebt smaak of niet
Uit de reacties blijkt weeral eens deat vele Nederlanders echt geen smaak hebben; Dit is een prachtige wagen, echte italiaanse klasse!! ( ok smaken verschillen maar lelijk kan je hem echt niet noemen)
En toch vind ik hem vreselijk lelijk, vooral van voren en van achteren gezien. Zijn smoeltje ziet eruit als het smoeltje van Dopey van de zeven dwergen die net in zijn broek geplast heeft… Echt jammer, want veel Alfamodellen hebben zo’n prachtige smoel.
Ben vandaag eens gaan kijken bij de Alfa dealer.
Jongens,wat een auto.Zit ook heel lekker.(testrit komt nog)
Versta die hele negatieve comentaar niet.Is zeker mijn nieuw machien voor volgend jaar.Echt prachtig ,in het rood,zilver en zwart stonden ze te blinken.
My dream Car.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).