Kia Soul onthuld [updated]

Auteur: , 18 Reacties

Autoblogger is helemaal Soul-fan, maar ik ben er nog niet kapot van. Ook al fotografeer je de Soul in een "urban" omgeving met graffiti, ik associeer dit ding vooral met andere hoge instappers zoals de Golf Plus en andere rollator-vriendelijke auto's.

Kia zelf houdt het erop dat de Soul een crossover is, want de Soul is hoger dan normale hatchbacks. In oktober kunnen we op de autoshow van Parijs gaan zien, hoe hoog en funky het ding nu precies is. In ieder geval wordt de Soul leverbaar met drie motoren: de sterkste is een 142 pk sterke 2.0 liter benzine, terwijl de 1.6 zowel als diesel en als benzine 126 pk levert. De diesel heeft dan wel een veel hoger koppel: 255 nm versus 155 nm voor de euro95-drinker. Volgens Kia moet de Soul gemakkelijk vijf volwassenen herbergen. Vanaf november 2008 wordt de Soul geproduceerd in de Gwangju fabriek in Korea.

UPDATE: De Soul wordt in Europa alleen leverbaar met de 1.6 benzine- en dieselmotor van 126 pk.

Keuze uit 126 pk diesel- en benzinemotor voor nieuwe Kia Soul

Vianen, 3 september 2008

– Twee motoren beschikbaar in Europa
– Interieur van Soul biedt ongeëvenaard veel binnenruimte, comfort en stijl
– Wereldpremière tijdens de Autosalon van Parijs
– Verkoopstart in februari 2009

Kia heeft bevestigd dat de verkoop van de compleet nieuwe Kia Soul ‘urban crossover’ personenauto volgend jaar februari van start gaat. De Soul wordt dan naar keuze leverbaar met een 126 pk dieselmotor of een even krachtige benzinemotor. Afhankelijk van de uitvoering is naast de standaard handgeschakelde versnellingsbak ook een automaat beschikbaar.

De twee uiterst efficiënte 1.6-liter 16-kleppen viercilinder benzine- en dieselkrachtbronnen vinden hun oorsprong in de DOHC-motoren van Kia die al worden gebruikt voor de uiterst succesvolle Kia cee’d. De dieselmotor levert 126 pk bij 4.000 tpm en heeft een maximum koppel van 255 Nm bij 2.000 tpm. De uit aluminium vervaardigde benzinemotor heeft ook een motorvermogen van 126 pk, dat vrijkomt bij 6.300 tpm. Het maximum koppel bedraagt 156 Nm bij 4.200 tpm.

“De Kia Soul is een fonkelnieuwe ‘urban crossover’ die is ontwikkeld op basis van geheel nieuwe opvattingen op het gebied van autodesign en functionaliteit. Het is een auto die consumenten ‘met een vrije geest’ zeker aan zal spreken. De binnenruimte is enorm en evenaart of overtreft zelfs die van auto’s met grotere buitenafmetingen,” zegt de heer Panu Vainamo, General Manager Marketing van Kia Motors Europe.

De Soul is een vijfdeurs hatchback met voorwielaandrijving, een hoge daklijn en een ongebruikelijk lange wielbasis. Het bepalende kenmerk van de opvallende vormgeving is de hoogte van het koetswerk. Die is 1.610 mm terwijl de onderkant van de voorruit 135 mm hoger is dan die van een typische compacte auto. De zitpositie van de inzittenden is zo’n 12 cm hoger dan gebruikelijk in dit segment en ook de grondspeling is verhoogd met zo’n 5 cm.

De instap is verbazingwekkend gemakkelijk en de geboden hoofd-, been- en schouderruimte is buitenproportioneel. Dankzij die ruimte – hoofdruimte (1020 mm voor/1005 mm achter), beenruimte (1070 voor/990 mm achter) en schouderruimte (1403 mm voor /1400 achter), kunnen vijf volwassenen comfortabel zitten in de Soul.

Vooruitkijkend op het debuut tijdens de Autosalon van Parijs licht Gregory Guillaume, Chief Designer van Kia Motors Europe, toe: “Het plaatsnemen in de Soul wordt een tamelijk unieke ervaring en de eerste indruk zal zeer positief zijn. De grote deuren en de hoog geplaatste stoelen vergemakkelijken de instap. Daarnaast zorgen het terughellende dashboard, het instrumentenpaneel uit drie delen en het dikgerande stuurwiel voor een aangename combinatie van ruimte voor de passagiers en een prettige ‘werkplek’ voor de bestuurder.”

De Kia Soul ‘urban crossover’ beleeft zijn werelddebuut op de stand van Kia (nummer 520 in Hal 5). De officiële onthulling vindt op 2 oktober plaats om 16.45 uur.



18 reacties

Wat een bruut beest van een auto zeg! Alleen he die gangstervelgen zijn wel over the top. Ik zou dan toch voor de 1.6 met wieldoppen gaan.
Deze was nog funky:
http://static.autoblog.nl/images/kia_soul.jpg

Vervolgens heeft men er precies zowat alle … euhm… ‘funk’ uit gehaald.
Dan zou ik toch gaan voor deze:
http://static.autoblog.nl/images/wp2008/Citroen%20C3%20Picasso%20%283%29.jpg
@ thibaut: groot gelijk
Ik vind ze allebei lelijk…
Van een grappig, leuk prototype wat kia wat meer op de kaart kan zetten, maken ze een saai model. Ik begrijp het niet.
Tja, is weer net niet he?

Erg fraaie concept maar net de finesse eraf gehaald bij het prodcutiemodel…

@ f-autogek: ‘kia op de kaart zetten’? Is een top 10 merk hoor!
(tja, geloofde het zelf ook niet… LOL)
Soul staat bij KIA voor

Saai Oubollig en Uiteraard Langzaam
moet zeggen dat ik min het wit met die dakrails er best wel leuk uit vind zien…beetje toyota fj cruiserachtig…
Nee sorry voor mij geen Kia meer :cry: =
Ik heb zelf een Kia Pro_Ceed en ik heb alleen maar problemen gehad of nog steeds met somige dingen veel te veel kinder-ziektes
Dit was mijn eerste kia maar dan ook gelijk de laaste ik heb een peugeot 206 gehad nooit iets aan gehad daarna heb ik een mitsusbhi colt cz3 gehad ook nooit wat aan de hand koop je voor het eerst een koreaan en je zit gelijk in het gezeik dus deze auto mogen ze van mij paart lekker houden.
het is gewoon een uitgerekte fiat panda, niks schöns aan dus
Ziet er toch niet slecht uit? Wat zit iedereen hier op te [email protected]? Tis geen sportwagen é! Dit is een handig en aangenaam geprijsd wagentje voor gezinnetjes van alle leeftijdsgroepen. Meer niet.
Trouwens misschien maken ze wel een paar speciale lifestyle-edities zoals die drie concepts. De Soul als Mini-basher?
Ik houdt het bij de C3 Picasso. Stuk funkier. Volgens mij zijn zij de enige die zoiets op de markt durven zetten. Kia heeft er de ballen en de soul niet voor.
“benzien” :arrow: benzine

Een crossover? Vergelijkbaar met de Agila en Splash zeker. Een hatchback met een MPV. Oftewel: Enige voordeel: Hoge instap: Oftewel: Bejaardenbak.
Dat zeggen ze toch zelf? Zeg dan gewoon dat het een MPV is, maar ze moeten stoer doen met hun crossover, daar is wel wat meer voor nodig dan een lap plastic op de voorbumper… :roll:
Maar zo weinig comments?
Dit is een verbetering in de autogeschiedenis, een prachtig exemplaar, van een geweldig merk! :D

;)
Weet je waar dit op lijkt, op een bestelbusje, ala Ford Transit Connect.
KIA,Koop Iets Anders.
Deze zit er toch veel minder mooi uit dan cd C3 picasso, en dan met name achterkant.. al lijken ze wel erg veel op elkaar. toch zou ik zelf voor de c3 gaan.

alleen al omdat het een kia is ;), en dan de afwerking wat te wensen overlaat.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).