Vandaag wederom autoloze zondag!

Auteur: , 56 Reacties

Vandaag zijn drieëntwintig Nederlandse steden autovrij, in het kader van de landelijke "Autovrije Dag". Deze Autovrije Dag is een moment van bezinning, ja ook voor u! Er kan namelijk worden ervaren hoe prettig de stad is zonder lawaai, luchtvervuiling en onveilig verkeer. Daarnaast wordt het automatisme om voor de auto in plaats van het openbaar vervoer of de fiets te kiezen, doorbroken...

De actie wordt gecoördineerd door milieudefensie en krijgt steun uit onverwachte hoek, door heel het land spreken bestaande standbeelden van volkshelden zich zaterdagochtend uit voor een drastische verbetering van de luchtkwaliteit. Elke gemeente heeft wel een standbeeld van een persoon die veel voor het dorp, regio of land heeft betekend. Voor de gelegenheid worden een aantal van deze beelden, allen langs of in de nabijheid van een drukke weg, uitgedost met een gasmasker. De bijkomende tekst “Help, ik stik!” maakt het beeld compleet: ook de held op het plein heeft genoeg van de dagelijkse portie uitlaatgassen… Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving overlijden in Nederland jaarlijks mogelijk 18.000 mensen tot tien jaar eerder aan de gevolgen van luchtvervuiling door autoverkeer.

In veel steden wordt de Autovrije Dag gecombineerd met één of meerdere evenementen. In Amsterdam, waar de gehele stad binnen de ringweg A10 autovrij is, vinden meer dan honderd festiviteiten plaats. Heel leuk allemaal, weet u nog? Sacha noemde het heel toepasselijk de hersenloze zondag.

De Autovrije Dag wordt dit jaar oa in de volgende steden gehouden: Eindhoven, Voorst, Roermond, Nijmegen, Tilburg, Gouda, Arnhem, Maastricht, Cuijk, Oss, Rotterdam, Goes, Bergen op Zoom, Oud-Beijerland, Culemborg, Haarlem, Assen, Roosendaal, Breda en Castricum. Leiden en Utrecht waren afgelopen zondag al autovrij.56 reacties

Ach, ik heb vanochtend nog door Eindhoven gescheurd……
corrado vr6 slc
Nou, dan ga ik dalijk op m’n slecht afgestelde, zuipende, zwaar vervuilende, en lawaaierige 2takt brommer Breda in ;)
Huh??
Word dat niet vantevoren bekend gemaakt door borden in de stad dan?
Ik heb zowel in Bergen op Zoom als in Roosendaal nergens een teken van een autoloze zondag gezien!
Er kan namelijk worden ervaren hoe prettig de stad is zonder lawaai, luchtvervuiling en onveilig verkeer
En
Elke gemeente heeft wel een standbeeld van een persoon die veel voor het dorp, regio of land heeft betekend. Voor de gelegenheid worden een aantal van deze beelden, allen langs of in de nabijheid van een drukke weg, uitgedost met een gasmasker

Ik heb nog wel eens last van hooikoorts. Ik ben op dat moment ZEER BLIJ als ik achter/naast een ouwe diesel of grote vrachtwagen zit, waar een lekkere zwarte wolk uit komt. Dat verlicht (bij mij) namelijk de klachten!!! Loop ik niet zo te snotteren…want de pollen hebben dan geen vat meer. :mrgreen:
mag je er dan niet rijden met de auto?
Vandaag zijn drieëntwintig steden zijn autovrij.
Wat kan jij goed spellen zeg!
edit: dat is geen spelling, dat is zinsopbouw
belikenoother
@ Robin
iedereen maakt wel eens een foutje he (ook Belgen)
Autoloze? Das een opluchting, ik meende “autoblogloze” gelezen te hebben… :)
Wie stemt er hier PvdA? In Amsterdam schijnen zij verantwoordelijk te zijn. Ze zien echter nog wel iets over het hoofd: Iedereen die zijn auto BINNEN de ring heeft staan, mag nog vrolijk rondrijden. Weet je hoeveel auto’s er in de stad staan?
Ik moet echter opgehaald worden; ik probeer nog wel eens te sporten op zondag; maar de gene die mij ophaalt die woont buiten de ring. Iemand ervaring met het OV in Adam op zondag? Niet leuk.
Kortom, die linkse rakkers zijn weer wat stemmen kwijt! Stelletje tree-huggers!
Tja, en stel je moet er nou echt wezen, perse met de auto… Lekker asociale acties weer dit, verplicht dit dan niet meteen voor iedereen!
Altijd lachen dat er toch mensen zijn die gewoon die hekken aan de kant zetten en dan toch door rijden… al dan niet over die verkeersregelaar heen.. Maja lkkr zinvol hoor die actie.. gaaaaaap!
Gelukkig doet Zwolle niet mee. Vanmiddag ga ik nog naar Zwolle voor een meeting van verschillende Nissan clubs.
Jep, Leiden was vorige week ‘autovrij’. Wat moet je op zondag überhaupt in het centrum waar alles gesloten is? De enige die ze duperen zijn de mensen die binnen de singels wonen want die kunnen niet naar huis rijden. En de mensen die toch door de stad heen moeten, rijden wel een stukje om. Kortom zo’n autovrije zondag is enorme onzin waarvoor mensen de auto toch niet laten staan…
De statistieken zijn sowieso absolute bullcr*p. Hoe wil je ooit WETESCHAPPELIJK bewijzen dat iemand gemiddeld 10 jaar eerder dood gaat door specifiek uitstoot van auto’s en al helemaal dat het er ‘rond’ de 18000 zijn. Zal vast niet gezond zijn, maar auto’s zijn selchts een klein deel van de vervuilers en dit zijn statistieken die alleen maar gebaseerd zijn op gokken. Even een definitie:

Een voortdurend streven om meningen en hypothesen door herhaaldelijke toetsing met te verwaarlozen foutmarge tot wetenschap te verheffen.

Dit zie ik zo niet gebeuren, maar sinds wanneer kan je van milieudefensie betrouwbare statistieken verwachten? Daarnaast, betalen we nou wegenbalasting om geen gebruik te mogen maken van de weg?

Vanochtend moest ik door Tilburg om naar huis te komen, ik heb gewoon op de verkeerde weghelft half Tilburg door gereden. Moet je de weg maar niet blokkeren hè. Schrijven ze in het brabants dagblad dat er aggressiviteit verwacht wordt, nèèèè toch, zou je denken?
Euh ….. een kritiekloze neutrale mededeling van dit autovijandig initiatief vanwege autobloggert?

Dat mocht wel eens wat strijdvaardiger!

In België eveneens autoloze Zondag in Antwerpen. Van een beweging die er openlijk voor pleit om alle steden “autoluw” te maken.

Pas op want ze gaan erin slagen.
Daarom ben ik teleurgesteld dat autobloggert zich in een soort van defaitisme (?) niet strijdvaardiger opstelt.
Ik vind dat wij allerlei soorten van autotreffens moeten organiseren naast autoloos gebied op zulke Zondagen. Waar openlijk VOOR de auto wordt gepleit. Met meer publiekstrekkers en zo mogelijk met meer publiek.
Ten aanval!
Geweldig, laat mij nu straks juist door Roermond moeten om ergens iets te gaan ophalen! Eens even kijken of ik ergens kan vinden waar de stad is afgesloten…….
Maak alstublieft snel een eind aan dit jaarlijks terugkerende blamage. Dat socialisten een hekel hebben aan kapitalisme vind ik nog tot daar aan toe, je hoeft ’t niet altijd overal mee eens te zijn. Maar zolang ze niet begrijpen dat je geld ook kunt investeren in duurzame oplossingen moet ze alle toegang tot besluitvorming en financiën worden ontzegd.
@ Zoef: en de motoren moeten flink ronken!!!

VroemmVrrrooeemmmmm
@gregorius

Flitspaalhuggers zijn nog net een tikkie erger! ;)
een standbeeld een gasmasker opzetten ??

dat zegt veel over de organisatie die daar achterzit .. alles eigenlijk ..
Wat een onzin dit zeg….Ga eens na dat het geen enkel effect heeft op het mileu. anyways 1 dag schiphol ”vliegtuigen” staat gelijk aan heel nederland auto vrij voor 1 fucking maand….pfff wat een nonsesence dit zeg…….kga lekker toch rije!!! na na nanana naaaa mileu activisten doodrijden van mijn part xx <3
Altijd weer leuk om er gewoon wel in proberen te komen.

Gewoon over de pionnen heenrijden die dit in stand proberen te houden, als ze die niet meer hebben dan kan het volgend jaar gewoon niet doorgaan.

Gezeik van die linkse idioten ook altijd..
haha lekker vaag… woon in bergen op zoom en lees nu pas dat het autoloze zondag is… ‘gelukkig’ staat me auto bij een maat, omdat ik gisteren dronken was :P dus fiets ik straks wel naar mijn werk..
autoloze zondag komt bij ons in t dorp niet meer voor en komt er ook niet weer! gelukkig
GezondVerstand
Lekker, ik weet van niks. Vinden ze het dan gek dat mensen kwaad worden als ze tegen een afzetting aanlopen.

Ik woon vlak bij Tilburg. Jammer dat mijn auto geen antenne heeft. Dan had ik er met een geitenwollen sok aan mijn antenne naar toe kunnen rijden.
Ik snap sommige reacties niet. Waarom zou een autoloze zondag links zijn? Ik vind het juist heel conservatief (zoals het vroeger was) en daarmee rechts. Links is progresief en rechts is juist conservatief. Deze jaren 1800 en 1973 revival is dus meer een rechts feestje.
wat dacht je van een 24uur gumball rally langs, en vooral door, alle “autoloze “steden (6)???
Ach, over pakweg 10 jaar is iedere auto op z’n minst hybride, en anders wel op een andere manier minder vervuilend dan vandaag. Is het probleem voor de auto’s weer meteen van de baan. Nog even doorbijten, heren ;)

En nu zonder zeveren: de luchtkwaliteit in de steden mag echt wel naar omhoog. Tot aan m’n achttien woonde ik in putje Afrika, maar sinds ik in België zit heb ik op 10 jaar tijd behoorlijke problemen met m’n ademhaling gekregen. Lastig als je favoriete tijdverdrijf de marathon is. En raad eens waar de arts dat aan wijt? ’t Is natuurlijk voor een stuk aangeboren, maar een slechte luchtkwaliteit is een perfecte katalisator.
“Ach, over pakweg 10 jaar is iedere auto op z’n minst hybride, en anders wel op een andere manier minder vervuilend dan vandaag.”

Da’s hun punt niet, BaRa. Het gaat ‘m hen om de auto zelf. Dat die tot op heden nog enigszins vervuilend is, is gewoon een stok waar ze ‘m mee slaan. Zogauw de auto niet meer vervuilend is, vinden ze andere “argumenten”.
@Mashell “Waarom zou een autoloze zondag links zijn? ”

Omat het de linkse partijen zijn die dit willen/steunen. Volgens jouw theorie zouden GroenLinks en PvdA tegen moeten zijn.
BaRa, de luchtkwaliteit in de leefomgeving van de mens (de stad en binnenshuis dus) is in GEEN EEUWEN zo goed geweest als vandaag.
Gezaag over luchtkwaliteit is enkel dat: gezaag.
Lokale luchtvervuiling door verkeer vind ik het grootste probleem, daar hebben ze bij Amsterdam helaas gelijk in. Loop eens langs de A10 bij filesituaties…..

Het CO2 gebeuren vind ik echter onzin. De opwarming van de aarde hieraan te wijten vind ik veel te snel geconcludeerd, wie denken we weldat we zijn om dat zo zeker te weten. De regelgeving hieromheen staat me dan ook finaal tegen.

Ik sta dus wel achter het idee autovrije zondag, maar ik denk dat het pas beter wordt als in steden geen files meer voorkomen.
Mooie dag voor een rijtest :twisted:
In Oss is het vandaag Fantastival maar zeker niet autoloos :P Er rijdt hier nog gewoon verkeer voorbij.
Centrum van London is helaas ook autovrij :(. Echt stom, moet ik de tube nemen naar het centrum :(.
Huh wtf, ik woon in obl, en ik hoor gewooooon auto’s rijden.
Om maar even in de terminologie te blijven; zo’n initiatief is gebakken lucht.
idd.. staan we on de centra met onze auto’s ipv erin..
godsie ikk woon in oud-beijerland en nou net nu ik het weekend niet thuis ben is het autoloze zondag.

leek me wel leuk de weg dan voor mezelf te hebben.

Zoiets is niet verplicht toch ?
En wanneer gaan ze nou leren dat eens aardig aan te kondigen? Ik wist het echt niet… Ik kon net zo goed vandaag hebben afgesproken naar een van die steden te gaan. En dan? Ongetwijfeld zijn er velen met mij, die wel eens echt naar een van die steden zouden kunnen gaan vandaag. En dan? Niet erg handig van ze. Zo kweken ze geen medestanders…
toch snap ik het niet mag nie in de stad rijden alleen voor 1 dag…dat heeft echt geen nut..is wel leuk bedacht allemaal marjeh…
kijk als je in de ring wel mag rijden en in de stad niet..:S
de lucht mengt zich toch wel op den duur dus en anders morgen wel weer…
en er komt cker ook geen “lucht” van bels of duitland ons kant op?
soms snap ik die gasten in den haag echt niet
Momenteel verblijf ik in Rotterdam Kralingen. Het enige wat ik zie is verkeersdrukte en chaos alsof het spitsuur is.
Een gedeelte van de Ring Rotterdam is afgesloten.
Gevolg is dat veel mensen noodgedwongen door de stad heen MOETEN of heel erg veel moeten omrijden.
Dan kun je zelf de inpact van een autoloze zondag(in het centrum) wel begrijpen… :roll:
Autoloos hier in Roermond… dacht het toch mooi niet.
Hier wordt net zo goed gereden alsof het een doordeweekse dag is…:mrgreen:
Heb uit protest de hele dag getourd in mijn onzuinigste wagen.
Dat is op dit moment een 4 liter benzine bak die 1 op 6 rijdt.
Het was prachtig weer.
Het is hier koopzondag …. Niet de stad in geweest maar het is op straat (doorgaande weg in centrum) de hele dag al erg rustig. En aangezien de winkels het in deze provincieplaats met “regionale koopfunctie” het sterk van de omliggende plaatsen moeten hebben die nauwelijks met openbaar vervoer te bereiken zijn, heb ik toch het gevoel dat er vandaag twee tegenstrijdige belangen botsten.
Kutoverheid. Word er doodziek van. Aan de andere kant, ik had mijn auto alleen maar nodig om naar mijn werk te rijden, de stad uit. Als ik er straks eens mee ophou, mag ik gewoon mijn mooie Amsterdam weer in.
Denk dat ik dadelijk effe een paar extra rondjes in Eindhoven ga rijden, en dan niet verder als z’n 2 schakelen.
@Bart.

Dat flikte ik laatst ook op de ring Eindhoven. Je weet wel, die verkapte 90zone van 20km lang. Op de hele rits zit zo’n 300m wegwerkzaamheden. De overige lengte is gewoon een kutsmoes om een 90km/u zone te creeëren. Aangezien Eindhoven geen officieele 80km zone heeft is dit hun persoonlijke oplossing.
Ik heb ook stipt de meeste vertraging op de ring Eindhoven… :?
Het is nu bijna 19u. Ik kijk uit het raam en wat zie ik…. Er staat nog steeds file. :(
Het is vandaag toch zondag? :?

Eén ding hebben ze bereikt. Ik heb mijn afspraken gecanceld en ik blijf lekker binnen. Ik ga mij niet voor de lol sufergeren.
Houden ze toch even 284gram co2 per kilometer van de weg. Zo dom zijn ze dus nog niet. ;)
Autoloze zondag in Roermond? Haha, laat me niet lachen!
Het stond toch overvol op de parkeerplaats van het Outlet Centre, bovendien was een ’t een gekkenhuis qua auto’s.
Wel leuk dat jullie Castricum een stad noemen, vind het nog steeds een dorp aan de kust. erg gezellig dat wel. hier werd gewoon gereden vandaag, dus vandaag deden we niet mee?
Ach, toen in vandaag ik Culemborg mijn moeder opzocht reden er al zo weinig auto’s. Achteraf een beetje genant als je met je Range Rover Sport door zo’n stadje gaat rijden…
André Van Eynthoeve
PERSBERICHT Eindhoven, september 2009.
Project : IkBenEenFiets.NL
MET ‘N ECHTE VAN ABBE IN DE SCHOOLBUS ?
Stichting De Boei – Eindhoven zal in samenwerking met de gemeente Eindhoven een leerzaam
project uitvoeren op de aanstaande autoloze zondag.
Op 20 September staan in de richting van de vijf stadsdelen ( recyling ) automobielen geparkeerd
op het grote stadhuisplein. In deze rondlopende formatie, van sloop naar hagelnieuw, vormen de
auto’s (smart cars) een vijfhoek net als in de kernvorm van het blauwe stads-logo.
Leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs worden aangespoord om per fiets naar het
Stadhuisplein te komen die zondag.
Met vele kleurrijke 5-hoekige stickers kunnen ze aldaar de wagen beplakken die bij hun stadsdeel
hoort. ( Tongelre / Stratum / Gestel / Strijp / Woensel )
Er is ook een heuse kleurrijke wedstrijd. Wint men bijvoorbeeld de HOOFDPRIJS, dan komt de
beeldhouwer mevrouw Olly De Vries -Van Abbe de winnaar met de VanAbbeMUSEUM –
Schoolbus verrassen !
Stickeren en kleuren maar. Leuk hè !
Meer informatie op de website >> http://www.IkBenEenFiets.NL
WAT Met ‘n echte Van Abbe in de Schoolbus ?
WAAR Stadhuisplein / Eindhoven Centrum
WANNEER Autoloze Zondag / 20 September 2009 / Van 10.00 t/m 16.00 uur
graag info over grens Eindhoven om de auto te kunnen parkeren en de bus te nemen naar de Cathrien op de Wal. We komen uit Knegsel waar geen openbaar vervoer is.
in eindhoven stikt het van automobilisten die van evenement naar evenement rijden, echt niets autovrij, een noemer waaronder vervuilende activiteiten kunnen worden georganiseerd

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).