Werelddebuut: BMW komt met 7-serie hybride Concept

Auteur: , 29 Reacties

BMW is al langer goed bezig met groene labels. Alle modellen zijn inmiddels wel met een zuinige diesel te krijgen. De oosterburen weten daarbij ook de uitstoot en specificaties zo mooi op papier te krijgen dat zelfs de Nederlandse burger er voordeel uit kan trekken. In Parijs krijgen we het nieuwste op het gebied van energiebesparing te zien.

Om maximaal op BPM te kunnen besparen komt BMW nu met een hybride 7-serie. Het is nog een concept, de auto is nog niet in productie. Wel ligt het binnen de lijn van verwachting dat deze zuinige zeven heel snel te bestellen is. Gebruik wordt gemaakt van de bestaande V8 benzine die in de 750i ligt. De transmissie in de mild-hybrid-7 is in het geval van deze concept gekoppeld aan een elektromotor.

Het hybride systeem is een aanvulling op BMW’s bestaande start-stop techniek. Naast het opslaan van energie via de elektromotor(dynamo) bij het afremmen helpt deze ook bij optrekken. De 20pk en 210(!)nm helpen de auto net wat makkelijker van zijn plek te komen. De energie die opgeslagen wordt bij het afremmen kan gebruikt worden voor elektrische apparatuur als de auto stilstaat.

De hybride techniek heeft BMW samen met Mercedes ontwikkeld. De componenten gebruikt voor het hybride-systeem komen sterk overeen met die van de nieuwe S400. Echter ga je natuurlijk niet met een V6 rondkachelen waar eenzelfde zuinige stadsauto ook met twinturbo V8 te krijgen is.

Rijswijk. Ongemerkt 15 procent brandstof besparen: de hybridetechniek in de BMW Concept 7 Series ActiveHybrid maakt het mogelijk. De conceptauto, die over twee weken op de Autosalon van Parijs debuteert, is een zogeheten ‘mild hybrid’ op basis van de BMW 750i met een in de transmissie ingebouwde elektromotor. Die slaat remenergie op in accu’s om elektrische verbruikers te voeden en schakelt de verbrandingsmotor bij stilstand schokvrij uit.
In de Concept 7 Series ActiveHybrid combineert BMW de sterke V8-benzinemotor van de 750i (300 kW/407 pk, 600 Nm) met een elektromotor die maximaal 15 kW/20 pk en 210 Nm levert. De elektromotor is in de automatische transmissie ingebouwd en ondersteunt de benzinemotor bij het accelereren. Zo wordt het dynamische potentieel van de 7 Serie nog verder uitgebouwd. Bovendien vervangt de elektromotor de dynamo, die normaal gesproken door de verbrandingsmotor wordt aangedreven, en de startmotor. De elektrische energie die vrijkomt bij het remmen, wordt opgeslagen in krachtige lithium-ionaccu’s met een hoge opslagcapaciteit. Deze zijn ingebouwd in de bagageruimte.

Auto Start Stop
Doordat de aandrijflijn van de Concept 7 Serie ActiveHybrid veel elektriciteit kan opwekken, kunnen veel functies in de auto puur elektrisch worden gevoed. Op die manier voorkomt BMW dat kostbare brandstof direct in elektriciteit wordt omgezet. De functie Auto Start Stop zet de verbrandingsmotor automatisch af bij stilstand en schakelt de motor automatisch en schokvrij weer in bij het intrappen van het gaspedaal.

Best of Hybrid
De componenten van het hybridesysteem in de Concept 7 Series ActiveHybrid zijn gebaseerd op een techniek die door BMW in samenwerking met Mercedes-Benz wordt ontwikkeld. BMW zorgt zelf voor een voor het merk specifieke afstemming van de componenten. BMW ActiveHybrid werkt volgens het principe van bouwstenen, zodat voor elk voertuig de geschiktste componenten gebruikt kunnen worden. In het geval van de Concept 7 Series ActiveHybrid zijn dat de elektromotor die is ingebouwd in de transmissie, de lithium-ionaccu’s en de beschreven Auto Start Stop-functie. De Concept 7 Series ActiveHybrid haalt daarmee als ‘mild hybrid’ net zo goed het beste uit hybridetechniek naar boven als een ‘full hybrid’ zoals de BMW Concept X6 ActiveHybrid, die ook op een elektromotor alleen kan rijden.

De Concept 7 Series ActiveHybrid is voorzien van lichtmetalen 20-inchwielen met v-spaakdesign. Zowel de wielen als de carrosserie zijn gespoten in de kleur Bluewater Metallic, de lak die BMW voor zijn efficiëntste conceptstudies gebruikt. Aan de voorkant heeft BMW over de volledige breedte van het front een aluminium strip gemonteerd. Deze heeft een aerodynamische functie. Aan de achterzijde komt het aluminium terug in de vorm van een luchtgeleider en een strip in de achterklep.

BMW ActiveHybrid is een van de technologieën binnen EfficientDynamics, wat staat voor vermindering van brandstofverbruik en emissies met behoud van rijplezier waar BMW bekend om staat.29 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
In samenwerking met Mercedes-Benz.
@tuurlijk: dat staat in het persbericht inderdaad ;)
De componenten van het hybridesysteem in de Concept 7 Series ActiveHybrid zijn gebaseerd op een techniek die door BMW in samenwerking met Mercedes-Benz wordt ontwikkeld. BMW zorgt zelf voor een voor het merk specifieke afstemming van de componenten. BMW ActiveHybrid werkt volgens het principe van bouwstenen, zodat voor elk voertuig de geschiktste componenten gebruikt kunnen worden.
San Sebastiano
Ik zag afgelopen dinsdagavond in Brussel (voor het hoofdkwartier van Fortis) nog een BMW Hydrogen 7! Ook met die dingen wordt dus echt gereden…
dat is ook een electro moter van niets
de prius heeft 400 nm en ik dacht (durf het niet zeker te zeggen) 35 pk
agja je kan zeggen het is een hybride en dat telt
daar zit ook een van de weinige waterstofstations..

en die newtonmeters zullen waarschijnlijk goed genoeg zijn om ‘ m een duwtje te geven vanuit stilstand.
Beetje Verward
He wat lastig nou. Weer een hybride in een topwagen. Waar moet je nu heen met je gespuide gal over batterijen, dust to dust, geen geluid?
Technische vooruitgang kent altijd veel tegenstand van conservatieve geesten. Wat dat betreft is de kritiek op bijvoorbeeld de Prius heeeel goed te plaatsen.
Dat worden dure ontwikkelingskosten.
Hopelijk is er nog wat geld over om een degelijke ontwerper te betalen want wat er de laatste vijf jaar op de markt gekomen is kan evengoed uit korea komen.
Deze auto stond vorig jaar al op de IAA Frankfurt…
@Neal: dit is de nieuwe 7-serie, die was er vorig jaar nog niet ;)
San Sebastiano
@ autoblogger: leuk filmpje ;-)
Behoorlijke tegenvaller, achterhaalde prestaties en een dode mus is een beetje de samenvatting van dit ding. Vergelijk het met de LS600h en dan begrijp je dat dit achterhaald is. 20 pk/200Nm? Inderdaad, die Prius uit ’97 had betere Hybride prestaties.

Dit zal geen hit zijn.
Wel leuke ontwikkeling, V8 icm hybride :P
Wat voor energielabel zou dit apparaatje krijgen?
427pk en 810nm, niet slecht :)
@BVO

Ga je nou echt een BMW met een PRIUS vergelijken ???? :\
Inderdaad, Martijn K, ik vind dat ook niet kunnen, een Prius is een veel meer geavanceerde hybride dan een BMW 7 (een concept, nota bene, Toyota verkoopt de Prius ondertussen al bijna twaalf jaar).
wat een hoop zinloos geblaat over prius dit prius dat. Ja hij heeft misschien een minder krachtige electro motor, maar de benzine motor is darentegen weer veel sterker dan de prius :p. Eerst nog maar eens wat cijfertjes en rijtesten afwachten voordat je daar iets realistisch over kan zeggen.
Beetje Verward
@ monk
Lastig he, wanneer het steeds duidelijker wordt dat hybride systemen gewoon voordelen hebben boven een traditioneel geval. Zonder dat daar significante nadelen tegenover staan. Ze zijn niet gek bij BMW. En ook niet bij Toyota.

En wat die cijfertjes betreft: ooit heb ik in dit forum de autoweek testgegevens van een BMW naast een Lexus gezet (ik ga het voor jouw even niet opzoeken, dat kun je zelf wel even). Daaruit bleek toch wel dat die hybride Lexus iets meer in zijn mars heeft kwa tussensprint tegen een lager verbruik.
Een BMW rijder wil niet 100% afhankelijk zijn van een hybride motor anders hadden we wel zo’n belachelijke prius gekocht
@Edo .. BMW rijders hebben nix te willen ..
dat bepaald BMW wel voor jullie ..
Allemaal heel leuk en aardig dit, maar wanneer komt de V12 nou? Denk toch dat mensen die een 7 rijden (en dus kunnen betalen) liever een V12 rijden dan deze zuinige eco-bak.
Noem je dit een hybride ,ik noem het een auto met een grote
startmotor.
In vergelijking met de20 pk uit de elektromotor bij BMW levert die elektromotor in de Lexus GS450h ,hou je vast, 197pk.
BMW en Mercedes moeten willen of niet mee in deze hybride history alleen zijn ze niet in staat er technisch iets van te bakken.
Of zitten er wat patentjes op het Lexus en Toyota systeem ?
Het milieugemekker komt me de strot uit. Al het geld en de moeite die ze daarin steken wordt onttrokken aan andere technische vooruitgang, zoals weggedrag, comfort, betrouwbaarheid, lagere prijs, veiligheid, electronische rijassistentie (robocar) enzovoort.
“Denk toch dat mensen die een 7 rijden (en dus kunnen betalen) liever een V12 rijden”
Natuurlijk rijden ze liever een V12. Maar omdat die mensen bepaald niet dom zijn (en ze niet allemaal olie oppompen in de achtertuin) kiezen de meeste gewoon voor de 730d, snel zat, zuinig zat, luxe zat.
Nou, das mooi BMW. Geef iedereen maar een schouderklopje en voor de mensen die zich hier extra voor hebben ingespannen een aai over de bol en ga nu weer eens auto’s maken waar ik weer een echte stijve……..nek (halloooo)……van kan krijgen…..
BMW & Benz —-> Vorsprung durch [email protected]
mooie auto en minder verbruik. Klasse!!!
Een 20pk electromotor in een slagschip als de BMW 7-serie is als verspringen met lijm onder je zolen…
In de Prius (1200 kg) ligt een 34PK electromotor. De 20PK van de (schatting) 2000 kg zware BMW7 zal écht het milieu-verschil niet maken. Dit neigt naar window-dressing, politiek statement maken en schone schijn ophouden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).