Wereldpremière: Lexus IS250C [updated]

Auteur: , 24 Reacties

Het werd tijd om het dak van de IS250 sedan te scalperen. Iedereen wil namelijk in hartje winter toch open rijden?

Gelukkig komt hij pas medio 2009 op de markt, dus wil je in juli 2009 open Lexus-rijden, dan moet je nu bestellen.

De dakconstructie opent volledig in slechts 21 seconden en is daarmee het snelste driedelige vouwdak dat momenteel op de markt is. Bovendien is het 3-delige dak relatief compact gehouden, waardoor er in open toestand toch nog redelijk wat bagageruimte overblijft. Hij biedt in ieder geval ruimte genoeg voor een golftas wanneer de hardtop is geopend en het bagage-afdekscherm is aangebracht.

1. Wereldpremière Lexus IS 250C

• Technisch vernuft creëert unieke synthese van sportieve elegantie, open rijplezier en pure rijkwaliteit
• Driedelig aluminium cabrioletdak met ’s werelds snelste openingstijd; 21 seconden
• Aerodynamisch design en gedegen management van luchtstroom resulteren in laagst mogelijke luchtweerstandscoëfficiënt en minimale windturbulentie in interieur
• Ruime accommodatie voor achterpassagiers, eenvoudige toegang dankzij voorstoelen die met één handeling voorover zijn te klappen en te verschuiven
• Aanzienlijke bagageruimte dankzij ultracompact inklapbaar cabrioletdak
• Medio 2009 in Nederland verwacht

De nieuwe IS 250C beleeft zijn wereldpremière op de Autosalon van Parijs 2008 en zal vanaf de zomer van 2009 in heel Europa leverbaar zijn. Het nieuwe model combineert het bekroonde design van de IS 250 sportsedan met een ingenieus geconstrueerd cabrioletdak.

Elk aspect van de constructie weerspiegelt de fameuze kwaliteit en aandacht voor detail die kenmerkend zijn voor Lexus. De nieuwe IS 250C is ontworpen om de verwachtingen van cabrioleteigenaars in ieder opzicht te overtreffen. De auto belichaamt een synthese van open rijplezier en pure dynamische rijkwaliteiten. Het lichte, inklapbare aluminium cabrioletdak kan in 21 seconden worden geopend, een record voor een dergelijke constructie.

De nieuwe cabriolet van Lexus is uitgerust met de soepele, 153 kW (208 pk) sterke 2,5 liter V6-motor en de 6-traps automatische transmissie van de IS 250. Bij het ontwerpen van de carrosserie werd speciaal aandacht besteed aan het zoveel mogelijk terugdringen van de windturbulentie wanneer de driedelige hardtop is weggeklapt. Door uitgebreide aanpassingen aan de carrosseriestructuur en de wielophanging beschikt de IS 250C over een zeer hoge torsiestijfheid. Dit is een vereiste om het rijcomfort te garanderen dat past bij Lexus en – wanneer met het dak dicht wordt gereden – net zulke lage
NVH-waarden (noise, vibration en harshness) te bereiken als bij de IS 250 sedan.

Dankzij de opmerkelijk compacte constructie van het driedelige, inklapbare dak kent de IS 250C een grote bagageruimte en royale, goed toegankelijke zitplaatsen achterin.

De nieuwe cabriolet is het derde model in de IS-modelreeks, die verder bestaat uit de benzine- en dieselversies van de IS sedan en de ultrasterke, met een
5,0 liter V8-motor uitgeruste IS-F waarmee Lexus voor het eerst de aanduiding ‘F-Sport’ in het premiumsegment introduceert.

Exterieur
Het exterieurdesign van de IS 250C borduurt voort op de elegante proporties, vloeiende lijnen die zo kenmerkend zijn voor de Lexus IS 250 sedan. De nieuwe cabriolet combineert de krachtige uitstraling van een dynamische sportcoupé met de elegantie van een verfijnde topklasse cabriolet.

Door zijn styling onderscheidt de IS 250C zich niet alleen van conventionele cabriolets, maar ook van de IS 250 sedan, waarmee het alleen de motorkap, koplampen, portiergrepen en buitenspiegels gemeen heeft. Alle overige carrosseriepanelen zijn nieuw ontworpen om een harmonieuze integratie met het driedelige, inklapbare aluminium dak te bewerkstelligen.

De voorste overhang van de IS 250C nam ten opzichte van de sedan met 15 mm toe en de brede (voorste) voorspoiler werd voorzien van nieuw ontworpen mistlampen. Van opzij gezien wordt de krachtige en sportieve uitstraling van de cabriolet onderstreept door een geprononceerd wigprofiel met een naar achteren toe oplopende taillelijn. De sterk hellende voorruit loopt vloeiend over in de strak gebogen aerodynamische daklijn, die aan de achterzijde overgaat in de kofferbak via een subtiele, elegante C-stijl. De C-stijl is in de structuur van het inklapbare cabrioletdak geïntegreerd. In coupé-uitmonstering loopt de dakpartij aan de achterzijde spits toe om een vloeiende overgang van het dak vanaf de C-stijl naar de bagageruimte te bewerkstelligen.

Aan de achterzijde kenmerkt de IS 250C zich door nieuwe achterlichtunits met direct herkenbare, lineaire LED-verlichting en een – eveneens op LED-techniek gebaseerd – derde remlicht dat geïntegreerd is in een smalle spoiler op de kofferbakrand.

Ook met de driedelige hardtop weggeklapt, toont de IS 250C elegant. Zijn pure cabrioletprofiel wordt alleen onderbroken door de integrale rolbeugels achter de hoofdsteunen op de achterbank. Deze accentueren de over de volle lengte oplopende taillelijn en dragen bij aan de sportieve uitstraling van de achterzijde. Geen enkel element van het dakmechanisme blijft in het zicht of steekt boven de oplopende taillelijn uit: het gehele mechanisme ligt verzonken onder het oppervlak van de kofferbakdeksel en hoedenplank.

Het compleet van lichtgewicht aluminium gemaakte inklapbare dak van de nieuwe IS 250C onderscheidt zich door zijn soepele, nauwkeurige en geruisloze werking. Hij wordt bediend met een knop in de middenconsole en is uitgerust met een unieke ‘dakrem’. Die remt het sluiten van de hardtop af zodra het dak de bovenrand van de voorruit nadert. Anders dan bij veel andere systemen waarbij het gewicht van het dak vlak voor sluiting voor vertraging zorgt, realiseert dit systeem een soepele en geruisloze sluiting van de hardtop.

Interieur
Het interieur van de IS 250C wordt gekenmerkt door dezelfde luxe en innovatieve details als in de IS 250 sedan. Diverse maatwerkaanpassingen werden doorgevoerd om een doelmatige werking van de diverse comfort- en entertainmentsystemen te waarborgen wanneer het cabrioletdak is geopend. De IS 250C heeft zijn stuurwiel, instrumentenpaneel en de omringende delen gemeen met de IS 250 sedan. Maar het ontwerp van de instrumentenoverkapping is drastisch herzien om de zichtbaarheid van de instrumenten te verhogen wanneer met open dak wordt gereden.

Het klimaatregelsysteem is speciaal aan het open rijden aangepast. Door de toevoeging van een snelheidsafhankelijk regelsysteem wordt bij open rijden automatisch de luchtstroming vergroot, al naar gelang de rijsnelheid. Het met twaalf speakers uitgeruste Mark Levinson® Premium Surround Sound-systeem is met equaliser-tuning uitgerust om een constante geluidskwaliteit te waarborgen, ongeacht of het dak open of dicht is. Bij open rijden wordt het natuurlijke verlies aan bastonen automatisch gecompenseerd.

De twee achterste zitplaatsen zijn 30 mm verder naar binnen geplaatst dan bij de IS 250 sedan om voor voldoende hoofdruimte te zorgen. Deze zittingen hebben normale afmetingen en worden gescheiden door een middenconsole met ingebouwde bekerhouders. Dankzij het aangepaste profiel van de rugleuningen van de voorstoelen beschikken de achterpassagiers over voldoende beenruimte.

De achterste zitplaatsen zijn uitstekend toegankelijk via wijd openslaande portieren die 300 mm langer zijn dan de voorportieren van de IS 250 sedan. Voor extra ruimte bij het in- en uitstappen kunnen de voorstoelen met één handeling snel en automatisch voorover geklapt en verschoven worden.

De achterste overhang van de IS 250C is ten opzichte van de sedan met 55 mm toegenomen. In combinatie met de compacte constructie van het inklapbare dak resulteert dit in een aanmerkelijk grotere bagageruimte. De nieuwe Lexus biedt ruimte voor een golftas wanneer de hardtop is geopend en het bagage-afdekscherm is aangebracht.

Aerodynamisch design en windstroommanagement
De IS 250C heeft de laagst mogelijke luchtweerstandscoëfficiënt en een minimale luchtturbulentie in het interieur bij open rijden. Dit is bereikt dankzij de sterk hellende voorruit, het aerodynamische carrosserieprofiel, de ‘ducktail’-achterzijde met achterlichtunits met ‘spoilereffect’ en diverse afdekplaten onder de auto. Met de hardtop gesloten heeft de IS 250C een luchtweerstandscoëfficiënt van slechts 0,29, wat slechts marginaal hoger is dan de extreem lage Cw-waarde van 0,27 van de IS 250 sedan.

De ontwerpers van Lexus hebben extra aandacht besteed aan een zo laag mogelijke windturbulentie en een zeer comfortabele luchtstroming voor inzittenden tijdens het open rijden. De voorruithoek en het specifieke ontwerp van de bovenrand van de voorruit leveren een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van de windturbulentie rond het hoofd, de schouders en de dijbenen van de inzittenden.

Rijcomfort
De nieuwe IS 250C is uitgerust met de beproefde wielophanging van de IS 250 sedan: vóór wordt een wielophanging met dubbele draagarmen toegepast en achter een multilink-systeem. Deze combinatie staat garant voor sportieve en responsieve rijeigenschappen. Er zijn diverse aanpassingen aan het onderstel doorgevoerd om een groter rijcomfort te bereiken, zoals past bij een cabriolet. De verbeteringen garanderen een consistente, dynamische rijkarakteristiek bij open én dicht rijden.

Alle carrosserie- en onderstelwijzigingen werden pas ingevoerd na uitgebreide temperatuur-, trillings- en schudtests, om ervoor te zorgen dat de IS 250C in coupéconfiguratie dezelfde lage NVH-waarden (noise, vibration en harshness) kent als de IS 250 sedan.

Dankzij het gebruik van akoestisch voorruitglas en zorgvuldig geoptimaliseerde dak-, deur- en ruitafdichtingen heeft de IS 250C een zeer laag windruisniveau dat ongeëvenaard is in zijn klasse.

Veiligheid
Een score van vijf sterren in de EuroNCAP botsproeven wat betreft frontale botsingen, was een van de doelstellingen tijdens de ontwikkeling van de
IS 250C. Lexus wil in zowel coupé- als cabrioletconfiguratie een eersteklas veiligheidsniveau waarborgen. Er werden talloze wijzigingen in de carrosseriestructuur van de IS 250C aangebracht om de botsbestendigheid, rolbescherming en torsiestijfheid te vergroten, trillingen te voorkomen en een optimaal controleerbare handling te garanderen.

Net als de IS 250 sedan is de nieuwe Lexus IS 250C voorzien van de allerbeste en modernste actieve en passieve veiligheidsvoorzieningen in zijn klasse, inclusief het state of the art Vehicle Dynamics Integrated Management (VDIM). Dit exclusieve stabiliteitssysteem van Lexus omvat een op cabrioletgebruik afgestemd Vehicle Stability Control-systeem (VSC) dat speciaal is afgesteld om een kortere remweg op gravelwegen te garanderen, een herzien Pre-Crash Safety System (PCS) dat de Pre-Crash-functies van onder meer de veiligheidsgordels en de remassistent ondersteunt en SRS-airbags (Safety Restrain System) met een uit twee kamers bestaande passagiersairbag.

Omwille van nog meer veiligheid tijdens het open rijden is de Lexus IS 250C uitgerust met nieuwe, grotere zijairbags die het hoofd effectief beschermen bij een eventuele aanrijding van opzij. De cabrioletcarrosserie is aan de zijkanten tevens voorzien van extra energieabsorberende materialen om inzittenden voor- en achterin optimaal te beschermen in geval van een aanrijding in de flank.24 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Volvo C70 concurrent?
Dicht vind ik de raamlijn niet mooi, maar open ziet hij er wel goed uit.
ik zag volvo c70…oh en ik ben niet de eerste zo te zien
Mooie auto de lexus is, de facelift is er op vooruit gegaan,

hier zijn nog meer foto’ s te zien van de lexus is250c

http://www.autoblog.com/photos/2009-lexus-is250c/1069011/

De achterkant is helemaal veranderd, meer LS achtig
Ik vind hem mooier dan de dichte versie! Ik vind deze kleur ook gaaf.
Mooie wagen. Als ik het goed zie is het een C70 met achterwielaandrijving? :D
doe mij maar de A4/5 cabrio ;)

Maar toch een mooi model !
Zeg Autoblog, voeg eens een fotootje van de achterkant toe. Die vind ik interessanter dan de al jaren bekende voorkant. ;)

Hij heeft wel een lange daklijn zeg. Er is echt gedacht aan de achterpassagiers. Helaas doet dat het zijaanzicht geen goed… De rest is wel leuk.
Valt dit toch ff heel zwaar tegen…
Ziet er alles behalve apart uit :/
IS F Cabrio ? :D vette sjiiiitt ouweee!
Heeft wel erg veel weg van de ontzettend lelijke SC430 die ze ook bouwen :S
Ik vind hem hartstikke lelijk…
Het ziet er op één of andere manier veels te gedwongen uit. Neem een Lexus IS sedan (knippen en plakken) taadaa ineens is het een cabrio.

Doet mij denken aan het Amerikaanse bedrijf die zelf cabrio’s maakt en die er dan ook niet uitzien, bijvoorbeeld de Prius cabrio. Maar goed volgens Lexus zal het wel nodig zijn en een markt voor zijn en een doelgroep… ???
Pff wat een tegenvaller zeg. Daar hadden ze toch wel iets mooiers van kunnen maken. De voorkant is zo gaaf. Bah nee, het lijnenspel kan mij niet bekoren.
Björn Borgmoer
Lexus gefeliciteerd! Jullie hebben een nieuw gedrocht de wereld in geholpen!
zolang t dakkie open is, is t ok. dicht bleeh. zonde want de sedan vind ik nog steeds een plaatje.
Zit hier echt iemand op te wachten? Ik vrees ervoor.
Heyyyy, weer een dikke-billen-CC-erbij!
En ze krijgen het nog steeds niet voor elkaar ze fatsoenlijke proporties mee te geven…

Nee, qua luxe Cabriolet blijft er maar 1: de 9-3
Ok, ben misschien iets bevooroordeelt maar toch…
:D
De daklijn heeft veel weg van de SC430,
alsof ze hem zo daarvandaan hebben. De schouders lijken er trouwens ook veel op.
Het klapdak of het open dak verpest de hele auto.
Dat glossy rood is erg misleidend met die highlights lijkt t net n zuurstok. De achterkant is veel te zwaar ten opzichte van de voorkant. En die achterkant heeft een lijnen spel wat helemaal nergens op slaat. zonde…..
Dit soort CC’s kun je eigenlijk alleen maar in het zwart kiezen.
Anders heb je die lelijke naden over je dak lopen…

Nee, het dikke-billen-CC gebeuren is ECHT niks, nu weet ik het zeker!
Whaha die is dus echt veel te lelijk om met de C70 te concurreren xD
Net als iedereen denk ik ook Volvo C70 :) Wel mooi opzicht, maar het wachten blijft op de nieuwe CLK.
Ziet er goed uit hoor, vond de IS altijd al goede lijnen hebben om een cabrio van te maken. Knap gedaan.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).