Pininfarina B0

Auteur: , 21 Reacties

Een nieuwe Scion? Een nieuwe Nissan mini concept? Nope, op de autoshow van Parijs staat deze Pininfarina B0 (B Zero), een prototype van een elektrische auto en dus geen conceptcar!

Deze B0 gaat daadwerkelijk in productie en is een vierzits / vierdeurs hatchback die in samenwerking met Bolloré is gemaakt. Eind vorig jaar wisten we al dat de twee partijen met elkaar een elektrische auto zouden maken. De twee bedrijven hebben allebei 150 miljoen in een joint-venture gepompt en willen 15.000 units per jaar produceren.

De eerste productiemodellen moeten eind 2009 op de markt komen.Het B0 prototype heeft een actieradius van 250 km (153 miles) en een topsnelheid van 130 km/u (80 mph). Welcome to the future!!

The B0: the solution for a cleaner world

Bolloré and Pininfarina have entered into a partnership featuring all the expertise required to launch serial production of an electric car which, thanks to its technical characteristics and its attractive styling, is bound to make waves in motoring circles.

This car will not be a prototype. It will be a mass production model, with the first units coming off the production line at the end of 2009, after which production will be ramped up gradually based on the availability of the batteries. Built in Turin by Pininfarina-Bolloré, a joint venture formed by the two family-owned groups, the B0 electric car will be powered by Bolloré’s proprietary LMP technology, using a combination of batteries and supercapacitors manufactured in Bolloré’s plants in Quimper, France and Montreal, Canada. The B0 will be a fully-electric vehicle without any carbon dioxide production, having been designed from the ground up with that aim in mind. Its batteries will be housed in a compartment specially designed for that purpose and located under the car, between its axles, lowering its centre of gravity and providing it with outstanding road-holding properties.
With its superb body styled by Pininfarina, Italy’s renowned vehicle design shop, the B0 electric car will be an elegant four-seater, four-door hatchback with an automatic gearbox. Its LMP battery, which will be rechargeable in a matter of hours from a standard domestic main socket, will provide it with a range of 250 km (153 miles). The B0 will have a top speed that is electronically limited to 130 km/h (80 mph) and will feature potent acceleration, reaching 60 km/h from a standing start (0 to 37 mph) in 6.3 seconds. The B0 will also feature solar panels on its roof and hood, so as to help recharge its electrical power reserves.

Physical characteristics
Volume (litres) 300
Mass (kg) 300
Communication bus CAN

Electrical characteristics
Power rating 30 kWh
Nominal voltage 410 V
Peak power output 45 kW(30s)
Min. / max. battery voltage 300/435 V
Capacity at C/4 75 Ah
Energy density per unit mass 100 Wh/kg
Energy density per unit volume 100 Wh/l

Thermal characteristics
Internal temperature 60°C – 80°C
Operating temperature -20°C à + 60°C

LMP: revolutionary battery technology

At the heart of any electric car, lies the battery. Bolloré is a highly diversified group of companies with a combined yearly turnover of 10 billion US dollars and 35,000 employees. For the past 30 years, the group has been the world’s leading producer of components for capacitors. Thanks to its acquired know-how in extruded polymers and the storage of electrical energy, Bolloré has been working for 15 years through its subsidiary, Batscap, to develop a solid-state lithium polymer battery. This battery is able to store, weight-for-weight, and it can be recharged in just a few hours. The battery does not require any maintenance and has a lifespan of around 200,000 km (125,000 miles). Another key benefit is its unmatched safety while in operation. Added to that, the B0 electric car does not emit any exhaust gases, nor any fine particles. The car’s LMP batteries thus help combat air pollution. The batteries of the B0 also contribute to reducing noise, another nuisance which affects people’s quality of life in urban environments.

Supercapacitors: boosting acceleration and recycling power

Supercapacitors are sophisticated energy storage components developed by the Bolloré Group. In an electric car, supercapacitors draw and store energy generated while the car is braking and feed it back into the system when the car moves off again. The result is greater acceleration, increased range and a longer lifespan for the car’s battery. The electric cars powered by BatScap’s LMP batteries and supercapacitors have a range of over 250 km. They are fast (with a top speed of 130 km/h), pleasant to drive, safe, and long-lasting.

Natural energy from solar panels

Because it is 100% electric powered, the B0 does not generate any pollution. But the process of generating the electricity which the car uses must also, as far as possible, not have produced any atmospheric pollution. That is why the creators of the B0 have designed it to incorporate every possible solution designed to optimise the car’s energy efficiency and use of clean energy sources. For instance, the B0 electric car is fitted with supercapacitors, which enable it to store and recycle the energy that is generated while braking. Similarly, the car’s roof and part of its hood are covered with highperformance solar panels which help power some of its equipment. It goes without saying that a responsible environmental approach must be coherent throughout. Which is why all the materials used to build the car’s body, battery and interior trim have been carefully selected for their low environmental impact. All are recyclable or reusable. The Bolloré Group is also in the process of developing straight-forward panels of photovoltaic cells which might be installed by individuals or in public places to fully or partly recharge the B0 electric car’s batteries using solar energy.
21 reacties

Waarom ook niet. Prestaties zijn voldoende voor dagelijks woon-werkverkeer, en de looks zijn niet mis.
denk dat het alleen een succes word als die lekker goedkoop op de markt komt


anders dan dat, mooi ding!
Als stadsautootje is dit wel perfect
Mee eens Esprit. Maar eh, weegt ‘ie maar 300 kg?
Heeft iemand wat meer info over de afmetingen; is dit een auto van het formaat Mercedes A-klasse?
Alleen moet Camiel niet de max snelheid naar 140 km/h verhogen….
Aha, elektrische auto… vraag me af welke tunert zich er als eerst aan waagt!!!
Benieuwd of ie door de Elandproef komt…..
De europese variant op Tesla en Fisker?
Geweldig, ze slaan het hele traject over van luxe electrische auto’s en gaan gelijk een hatchback produceren? Respect.

Gaat hij trouwens Pininfarina heten als merknaam? Cool.
heel goed… chevy Volt wie wil hem nog als je dit ziet?! Rijdt 2x zo ver en ziet er STUKKEN beter uit, al zal niet iedereen het met me eens zijn
dit is super!!!! en lhet laat ook onmiddellijk zien dat sommige in de autoindustrie ook zelfzeker in het electro verhaal stappen.
zoals al aangegeven is dit een wagen die voldoende is voor dagelijks woon werk verkeer, en zelfs voor de korte ritten naar de supermarkt meer dan voldoende in zijn mars heeft.

Vraag me ook wel af wat het beeste gaat kosten, maar wat zeker is, is dat hij de vooroordelen van “elektro” is lelijk eindelijk laat verdwijnen.

Zijn er ook fotos van dit beestje zijn binnekant? de ruimte binnen zou wel eens een van de beste kunnen zijn in zijn klasse als men de batterijen etc op de juiste plaats heeft gestopt. Van de elan test heb ik dan ook geen schrik. het grootste deel van gewicht is waarschijnlijk batterij, en verstandige plaatsing hiervan zou lekker onderin zijn.
0 tot 100 in 6.3 … die trekt er menig leasewagentje uit aan het rode licht :) i love electric cars :) Laat maar meer van dit komen. Verdomme, ik kan niet wachten op de testrit met de tesla…
Niet erg mooi, maar ik zou me er ook niet voor schamen ermee gezien te worden. : )

Vooral de zonnepanelen maken het een leuk concept. Zeker als je auto buiten in de zon parkeren voldoende zou zijn voor woon-werk verkeer!
Ziet er helemaal niet slecht uit. Interessant als 2e wagen.
Ik geloof alleen niet in het nut van die zonnepanelen. Het rendement van die dingen is zo laag dat de auto waarschijnlijk een week moet buiten staan bij zonnig weer om de accu half vol te krijgen.
@tt.. helaas 6,3 seconden tot de 60 km/h
Doet me veel teveel denken aan de Volkswagen Up. Oh ja, dat uitroepteken.
leuk concept,maar die 300kg hmm? is er niets van interieur ofzo?
nouja leuk project van hen!save the planet!
Ik vind het fantastisch, die elektrische auto’s. En deze van Pinin’ ziet er echt wel goed uit. Maar stel dat ik er een koop. Hoe moet ik dat ding dan opladen? Aan het stopcontact? Ja hallo, ik woon zoals de meeste mensen in de Benelux in een stad. En zoals bij de meeste mensen staat mijn auto op straat, niet in een garage. Zie je die kabel al van m’n voordeur los over de stoep naar de auto lopen? De politie zal het me graag zien doen. En als m’n auto 100 meter verder in de straat staat, hoe los ik dat dan weer op? Hoe vermijd ik dat vandalen m’n kabel doorknippen? Mag dat trouwens wel van vadertje staat: je “eigen” energie in een voertuig gebruiken? Ik heb nog geen enkele auto-fabrikant een praktisch voorstel zien maken om dit soort problemen op te lossen.
kosda?
en waar kan je hem kopen?
damn 250km.. wij hebben dat nog nooit in onze auto zown lange rit gedaan. Jah 1x per jaar? op vakantie… langer dan dat.

Maar dan rijd ik even 250km en dan nachtje hotel.. opladen en verder.

Ik zeg het je.. who needs gas?

Over het model… 1 van de mooiste 5 deurs elektrische auto’s die er aan komt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).