Rijtest & video: Porsche 911 Carrera S

Auteur: , 81 Reacties

De 911 is de labrador onder de sportauto’s. Waarom? Onder een dikke laag beschaving zit er nog steeds een wolf, maar jaren van “opvoeding” hebben de scherpe kantjes er af geslepen. En iedereen vind hem leuk, een ware allemansvriend dus.

Eerst kijken en dan pas lezen? Klik dan hier voor de video.

Video Porsche 911 Carrera S

Alvorens verder te gaan is een kleine bekentenis op zijn plaats. Tijdens het reserveren voor de rijtest kreeg ik de vraag of we niet liever met een 911 met PDK (Porsche-Doppelkuppling) wilde testen. De PDK bak is echt nieuws, een 911 met PDK bak is immers 8 seconden sneller op de ring, maar toch werd het ‘em niet. De 911 met handbak was een rode met coole stickers en zelf koppelen blijft gewoon leuker. Sorry. Misschien rijden we later nog eens een 911 met PDK.

Porsche 911 Carrera S 997

PDK was ook weer niet het enige nieuws wat er te melden was over de vernieuwde 911. Het koetswerk van de laatste versie bleef grotendeels ongewijzigd, waarbij aan de buitenzijde vooral de gewijzigde lichtarmaturen opvallen. Vooraan kreeg de 911 LED-dagrijverlichting en aan de achterzijde moesten de reguliere achterlichten wijken voor exemplaren, waar ook al LED’s in verwerkt zijn. Voor diegenen die van cijfers houden: in de achterlichten van de 911 zitten maar liefst 60 LED-lampjes verwerkt. Ook nieuw is er nu de optie om adaptieve bochtverlichting te monteren. Niets schokkends dus, maar dat kun je ook niet verwachten van een fabrikant die al veertig jaar volgens hetzelfde recept auto’s bouwt.

Porsche 911 Carrera S 997

Toch is er onderhuids wel degelijk heel veel aangepast. Een belangrijk ingrediënt in de succesmix 911 is natuurlijk de zescilinder boxermotor en die werd voor de tweede generatie 997 (de interne codenaam voor dit type 911) flink aangepakt. Zowel de 3.6 liter grote boxer van de Carrera als de 3.8 liter grote boxer van de Carrera S kregen directe benzine-inspuiting. In deze “groene” tijden zal het jullie verheugen dat daardoor de CO2 uitstoot met 15% afnam en het verbruik voor de verschillende varianten net onder de 1 op 10 uitkomt. Natuurlijk steeg het vermogen, de Carrera kreeg er 20 pk bij waardoor het totaal op 345 pk uitkomt. De door ons gereden 911 Carrera S heeft zelfs 385 pk (30 pk meer dan voorheen).

Porsche 911 Carrera S 997

Met het geweld van de GT3’s, Turbo’s en GT2’s zou je het bijna vergeten, maar het is toch echt zo: zelfs de instap-911 presteert al bovengemiddeld. De 911 Carrera haalt 289 km/u en sprint in 4,9 seconden naar de 100. De Carrera S haalt zelfs 302 km/u en is nog eens 0,2 seconden sneller naar de 100. Nog sneller kan ook: kies in tegenstelling tot ons voor PDK en er is weer 0,2 seconden gewonnen. Laat je vervolgens ook nog eens het Sport Chrono Plus-pakket inclusief Launch control monteren en de tijd wordt alweer met 0,2 seconden verkort (0-100 is dan in 4,3 seconden gedaan).

Porsche 911 Carrera S 997

Minimaal net zo belangrijk is dat de boxer uit de 911 enorm soepel draait. Met de komst van directe benzine-injectie kregen de motoren een compleet redesign waaronder een verbeterde olie-huishouding. Bij lichte belasting laat de 911 weinig van zich horen, maar onder vollast richting de toerenbegrenzer wordt dit meer dan goed gemaakt. Dat uitlaatgeluid is, net als de vorm van de carrosserie, typisch 911. Een kenner herkent het zonder moeite.

Porsche 911 Carrera S 997

De wegligging van de 911 is fenomenaal. De Carrera S is standaard uitgerust met PASM (Porsche Active Suspension Management) en het geteste exemplaar was bovendien uitgerust met het optionele sportonderstel wat 20mm lager is. Dit is gecombineerd met een sperdifferentieel. De grip lijkt eindeloos en de tractie is dat ook daadwerkelijk. Met de motor achter de achteras rust daar lekker veel gewicht op. Tijdens acceleratie wordt door de gewichtsverplaatsing de druk op de achteras nog groter. Na een paar dagen 911 vraag je je dan toch af waarom Porsche nog een Carrera4 met integrale aandrijving aanbiedt. Om weg te komen onder gladde omstandigheden lijkt het nauwelijks nodig. Al dat gewicht achteraan zorgde bij eerste generaties 911 voor soms heftige overstuur reacties, maar na jaren van ontwikkelingen hebben ze dit in Zuffenhausen helemaal onder controle gekregen. Bij snelle van richting veranderende bochtencombinaties voel je nog wel dat de 911 eigenlijk een soort staartklok is met een hoop gewicht achterin. Alleen bijt de 911 tegenwoordig niet meer zo snel terug en blijft die achterzijde netjes in gareel.

Porsche 911 Carrera S 997

Het interieur werd met de upgrade van 997 weer helemaal aangepast aan de moderne tijd. Dat merk je dan vooral aan het navigatiesysteem dat vernieuwd is en tegenwoordig overweg kan met de iPods en andere MP3 spelers. Het systeem kreeg een 40gb harde schijf, een iets groter scherm (6,5 inch) en werkt erg prettig. Het werkt met reguliere knoppen, maar het scherm doet het ook als touchscreen. Toen op dat scherm een filemelding op de route te zien was, bedacht ik me dat het handig zou zijn als ik daar op kon klikken. Dat kon en prompt stond er meer informatie over het te verwachten oponthoud. Het zijn niet de belangrijkste eigenschappen voor een sportauto, maar dit zijn wel de details die het leven aan boord van een 911 zo prettig maken. En wellicht is het ook een verklaring waarom er veel 911’s op de wegen te zien zijn. Ze zitten goed in elkaar, zijn goed gebouwd en rijden ook nog eens leuk. Meer is toch niet nodig in auto…

Porsche 911 Carrera S 997

En toch is er een kritiekpuntje: vergelijk de 911 met de aanbiedingen uit Maranello en dan is deze bijna te goed, een beetje klinisch zelfs. Dit verkapte compliment is alleen een “probleem” dat je ervaart als je de concurrenten na elkaar rijdt, maar het zegt wel iets over het karakter van de 911. Een Ferrari is flamboyanter, een Aston-Martin chiquer en een Lotus lichtvoetiger. Geen van allen zijn ze beter dan een 911, want die is simpelweg erg goed.81 reacties

Nice! Hier wachtte ik nou op :D
‘En iedereen vind hem leuk, een ware allemansvriend dus’
Dat is niet waar, lees maar eens de reacties als er een post over de 911 is…
Leuke conclusie op het einde.
Ben toch ook wel benieuwe naar de pdk bak. en dat is voor jullie een mooi excuus om nog een keer zo’n platte kever te regelen.
Colocatie Belgie
vind het nu niet zon spectaculaire auto… je ziet hem zoals wouter het al zegt gewoon teveel rijden.
Conclusie klopt als een bus!

Maar het blijft een geweldige wagen. En dat rood… Daar hebben jullie helemaal gelijk in! Lekker kleurtje :)
Ik weet dat Porsches fantastisch rijden, oprecht waar, heb in de 996 911 gereden en vond het werkelijk subliem. Maar god, o god, wat vind ik ze lelijk.

Daarnaast vind ik ‘m eigenlijk ook veel te duur, 150 duizend euro, das 330 duizend gulden! Voor 90.000 euro rij je een veel completere, bijna net zo’n snelle m3 sedan.

Maar als je het mooie wagens vindt, kopen kopen kopen, want nogmaals, wat rijden ze lekker!
www.stijnvankooten.com
Zo lekker!
Allleen de meeste die dat zeggen Heine, zijn de mensen die de auto niet kunnen kopen.
nice!

again
De 911 is voor mij het ultieme bewijs dat perfectie saai kan zijn…
waar is de drift king als je hem nodig hebt
Filmpje stopt op 1:59?
@ Willem
Voor een beetje M3 zit je ruim over de ton vriend ‘sarcasm’

@ Porsche 997S
Ik vind hem briljant, ik denk dat dit gefacelifte model nog allemaal nét wat verfijnder en opgepoetster is dan die van vóór de facelift; perfectie!
miniSPetrol-inefficient
ziet er netjes uit
ik ben erg fan van de 911’s

jammer dat wij een oude serie hebben….maargoed
porsche blijft het flikken met de 911 vind wel dat het tijd wordt voor een carrera overtreffend model…

p.s. goed filmpje wouter
p.s. 2 welkom terug Saab
…maar trek dan wel die lelijke ‘carrera s’ sticker eraf!
@ Brian:

Een e90 M3 (sedan) kost 90K, de coupe is een stuk duurder.
ps: zie dat rechter voorlicht eens fotogeniek zijn op 0:29
Er gaan ook nog eens verbazend veel boodschappen in de kofferbak voorin. Meer dan ik had verwacht.

En inderdaad Wouter, een 4S is BS, een S is prima.
Ik zou een Nissan GT-R nemen, mits leverbaar. Meer exclusiviteit en ondanks dat het een Nissan is een wat aangenamer imago.
Porsche’s prijs-kwaliteit verhouding is toch vrij arrogant. 911 inmiddels ook wat voorspelbaar en relatief saai.
Ik heb een hekel aan honden maar als het dan toch moet, dan maar een labrador! Leuk filmpje btw…
Ik ga ook voor de GTR!
Op vrijwel elk terrein meer dan superieur. Dat imago van de Nissan zal me jeuken. Bovendien speelt het imago dat je op elke straathoek een 911 ziet ook wel mee.
Geweldige auto! Mooie foto’s en leuk filmpje.
het geluid valt toch wel een beetje tege
Hij is echt heel erg mooi in t rood, zou hem zeker verkiezen boven de GTR
Platgeslagen Kever,te dure Volkswagen en noem het maar op zoals de meeste altijd doen.
Maar ik…Altijd als ik een Porsche zie kan ik het niet laten om hem na te kijken,want het blijft een indrukwekkende en gewoon altijd snelle auto met een oerdegelijk design waar ze niet eens van mogen afstappen.

En over dat duur.
911’s hebben over het algemeen een goede restwaarde tegenover een M3,Nissan GTR en de andere ‘concurenten’.
Prijzig! Nu heeft een Porsche 996 Turbo rijder mij gezegd dat je een Porsche nooit nieuw moet kopen, tweedehands gaat soms 2/3 van de prijs ervan af! Nou, hij heeft verdomd gelijk!
De achterlicheten vind ik geen verbetering, maar het blijft toch een geweldige auto.
Lijkt mij een goede auto , maar wel een beetje saai. Er gaat geen dag voorbij zonder een 911 te zien.

Ik zou dan voor een corvette gaan. stuk goedkoper en je ziet ze nog eens een stuk minder in het verkeer
Frappant dat de recente uitgave van de Autoweek(AutoBild) zich nou net iets genuanceerder uitliet over de nieuwe Carrera S -toch erg gecharmeerd van Duitse automobielen- en dat is nog zachtjes uitgedrukt.

Fragmenten:

“Er is ook een versie met sequentiele bak, maar die wil je niet: vergeleken met de concurrende systemen werkt hij slecht.”

“De visuele wijzigingen vallen in de catogorie ‘vergrootglas’.”

“Om de een of ander reden lukt het Porsche maar niet om een dasboard voor de 911 te ontwerpen dat er niet op zijn minst een beetje twijfelachtig uitziet, om maar te zwijgen over het gebrek aan ergonomische kwaliteiten ten opzichte van zijn concurrenten”

“PDK knoppen op bijzonder vreemde plaatsen”
“Zelfs nadat we een dag in de Carrera S hadden gereden, was niemand van ons gewend aan de manier waarop het systeem werkt…blablabla….. het eindigde gelukkig niet in een ongeluk”‘

“Wat Porsche ook beweert”.’Het is simpelweg niet goed genoeg in een auto zoals deze 911”

“De besturing is niet zo ongekend fijgevoelig als hij ooit was”

”De 4,2 liter V8 van de R8 klinkt vele malen fraaier en luider dan de Porsche”

”Erger is het feit dat de 911 om meerdere redenen niet zo lekker stuurde als we verwacht hadden, of belangrijker, niet zo lekker als de R8’.

“zijn carrosserie heeft bij het insturen een overhelneiging die ons niet bevalt, de R8 maakt een meer uitgebalanceerde indruk”

”Conclusie: De Carrera S is verslagen door de R8 en met een behoorlijke marge bovendien!”

Ergonomie staat blijkbaar bij Porsche onder de noemer Ergernis.
;-)

”En hoe brengt de Nissan GT-R het er vanaf?”
Kortweg?: ”Er is een nieuwe koning. En hij heet GT-R”
eindelijk weer eens iets moois vergeleken met die concepts van tegenwoordig.
Er waren ook positieve punten hoor, heren.

“De manier waarop de PDK-bak van verzet wisselt, is fenomenaal”

“Over het sprintvermogen valt weinig te klagen, in samenwerking met een flinke dosis traditionele 911-tractie is het voldoende om de Audi R8 achter zich te laten en dat is een forse stap voorwaarts voor de Porsche”
@dennieFR, is de restwaarde van een GT-R al bekend?
Dus iemand besteld een Porsche.. En Wouter mag van te voren al lkkr mee gassen.. Vraag me af of de nieuwe eigenaar dat weet ;)
Er staan gewoon ook 997 Carrera’s te koop (pre-lift, ong. 30k km) voor 80.000 euro, dat is toch erg redelijk voor een auto die nieuw rond de 1,5 ton heeft gekost.
voor de exclusieve rijders, neem een (ascona)
Top filmpje, ook goede locatie om deze auto te testen. Ik woon daar zelf in de buurt en heb daar al menig auto goed hard over de dijk zien gaan. Vol versnellen, remmen voor een goede bocht. Helaas zelf geen auto waar dat goed mee kan:P.
@ Ruben

Gefilmd bij Culemorg en Wijk bij Duurstede?
ow dus meneer met de porsche mag op het fietspad rijden ?
@ wotevajjjj

Ehh… dat is een “fiets-suggestiestrook”. Maar fijn dat je de fietsers respecteert ;)
Iedereen vindT hem leuk, net zoals iedereen loopT bijvoorbeeld.

Als ik dit kon betalen zou ik denk ik toch voor een Cayman S kiezen, en misschien even bij RUF langsbrengen… dit is een mooie auto, maar ja, het is de zoveelste 911.
@wotevajjjj
Ow, meneer (that’ll be you) weet niet wat een fietspad is…
1 ding, GT-R!
Oké, wat klopt er hier niet?

“Er is ook een versie met sequentiele bak, maar die wil je niet: vergeleken met de concurrende systemen werkt hij slecht.”

“De manier waarop de PDK-bak van verzet wisselt, is fenomenaal”

Zie je nou wel, er is een gegronde reden dat je Autoweek niet moet lezen…en al helemaal niet moet quoten.
Btw, is zo’n aero-kit nog leverbaar? Ik zie nergens waar je zo’n ding kan bestellen…
-edit: nutteloze bijdrage-
Geweldige auto, maar als ’t mn eigen geld was zou ik niet kopen. Ik vind hem onderhand te gewoontjes. En zelfs m’n oma weet wat een 911 is.

Corvette, Japan, of zoals Markus hierboven me zegt, een Cayman S en dan bezoekje aan RUF (is wel een heeel geil idee, trouwens :D ).

Bouw een Cayman S Turbo. Dan heb je wat aparts.
meneer Dos, jij leest hem toch ook? ;)
Beweer nou niet het tegendeel.
De Autoweek is best amusant, vooral omdat het overal zoveel emoties teweeg brengt, net als met jou inbreng, ook zo amusant :lol:
911…
is dat niet die treurige dag die de Amerikanen zich kunnen heugen en die de wereld in een diepe recessie en oorlog brachten? Vandaag de dag nog steeds, typisch als je er langer over nadenkt.
@de vlaeminck
klopt, de 996 is geen fluit waard… keldert in prijs dat het niet mooi meer is…
waarom? tja… alle andere modellen daartegen!!! voor de prijs van een 993 (model voor de 996) koop je tegenwoordig 2 996’s, of een nieuwe boxster
verder van de rest…. geweldige auto’s
@magret

verklaar eens.. moet die vergelijking nou echt gemaakt worden?
@margret .. huh !! inderdaad bijzonder ..
ben meestal wel happig op dat soort dingen ..
beide rotsvaste begrippen ..

snel .. patenteren die hap ..
@margret: Waarschijnlijk dat ik hem daarom al niks vond/vind!
Ik vind die led aan de voorkant echt lelijk dat moeten ze echt aan Audi overlaten,veeel te iel !! En nu maar wachten op de nieuwe koplampen van de 2020 uitvoering! :(
@ Iedereen: Wouter zegt: “De eerste Boxermotor met directe benzine-injectie ter wereld”

Wat had porsche hiervoor dan?
@Testpiloot .. nou .. heb je hem er al discreet over aangesproken ..

of denk je dat een volksopstand met fakkels en rieken een beter idee is ??
(ik wel) ..
@RenJie
Gewoon een ‘woord’speling die bij me opkwam, maar verder niet druk over maken, hey?
911 roept bij me ook een heel leuke dag op in mijn herinnering, dus:-)
be happy, ok?

@lincoln, heb er al patent op ;-)

@Rob, alle nieuw uit te brengen modellen dienen binnenkort wettelijk uitgerust te zijn met led’s, misschien dat Porsche te snel hun nieuw model aanpasten?

Jongens.
Sommige artikelen een beetje relativeren, moet kunnen in deze heftige tijden nietwaar?
@magret

Als jij toegeeft dat je [email protected] bent…

En beweer nu niet het tegendeel! I’ve got proof!
@ Wouter,

Goed he, die dijk bij Schalkwijk en t’Goy.
Was vroeger (993-tijd) helemaal wild van Porsches, maar ze doen me steeds minder. Ze mogen dan wel stukken beter worden elke keer (en naar zeggen: beter dan de concurrentie), maar ze zijn tegenwoordig alles behalve spannend.

Bovendien, voor het vele geld dat je moet neertellen voor deze auto had ik het wel geweten en zou ik toch elders gaan shoppen. Voor dit geld krijg je meer spanning en emotie in Italië lijkt mij. Porsche begint een beetje de janmodaal-auto te worden onder de sportmerken, daar wil je toch niet meer in gezien worden als je er zoveel geld voor moet betalen?
Is en blijft een zalige auto. Een echt icoon.
Maar zou toch nooit een Porsche in het rood nemen, rood is iets voor ferrari.
Porsche is toch het mooist in het zilver, donkergrijs, zwart.
De opmerking in Autoweek over de slechte sequentiele bak sloeg op de R8, niet op de 911. Overigens was volgens Autoweek de GT-R veel sneller, dus er zullen wel slicks onder gezeten hebben.
Hee @Rick :oops: voel me gevleid, zoek je een date?
Zal mijn vriend vast niet leuk vinden, weet je.
Of het wordt een trio, dus niet letterlijk ook niet figuurlijk.
Samen met mijn man, durf je? :roll:

-edit: ga wat nuttigs doen met je leven. De ban hangt al boven je hoofd-
Ja, nog ff en ik geloof je…
@topless, jee man is niet hot meer topless, zo decadent.

Ohw, echt niet, er staat echt “wat Potsche ook beweert, de manier je de bak bedient…blalbla”
En mijn man is getuige, en mijn zoontje.

enne Rick, je zult nog verstelt staan, over mij.
Ik sta op sommige sites met foto…zoek maar welke ;-)
Rick dos zoekt geen date, maar ik zeker wel! Zolang het maar met je vrouwelijke helft is, Frank moet niet bovenkomen tijdens. Stop ik mijn penis in je oor of ga je nog beweren dat je een vagina hebt?

Zo en hierbij houd ik het voor gezien! Laten we dit topic nu niet verzieken!
Blah blah blah wat een nichten hierzo.

Deze 911 is wel errug lekker vind ik. GTOmagazine heeft hem ook gehad, de foto’s daar waren ook super, hier boven lijkt hij oranje (ok, op mijn scherm, misschien staat die verkeert ingesteld) maar dat fel rood staat hem goed.

Leuk om te zien dat zo’n auto ander gedrag oproept dan een over-powerd bmw om maar wat te noemen. Of had Porsche het spelen verboden en is het derhalve niet in de video opgenomen? ;-)
Ik vind het nogal raar dat sommige mensen zeggen dat een Porsche niet leuk is omdat je hem te vaak ziet.
Hoe komt het dat je hem zo vaak ziet? Inderdaag… het is de best!…
911 targa 4s lijkt mij de ultieme porsche…

Bovendien zie je die targa vrij weinig ;)
Er staat in een 4s automaat in Akkrum.

Ik moet bijna huilen als ik ‘em zie. Dan verneuk je je Porsche tweemaal…
Super! Vond qua diepgang het filmpje niet zo wouter, mooie shot verder maar mag wel iets meer actie en rondvliegend rubber want je kan goed dwars met een elfje!

Rijd waanzinnig zo’n 911, de 997 was al fenomenaal (heb het mogen testen meerdere malen op circuit) en oh oh oh wat gaat zo eentje mooi door de slalom op tijd.
Vermakelijk filmpje. Prachtig verwoord dat van ‘de labrador onder de sportauto’s”, labradors zijn namelijk ook ‘vrij standaard’ :P

Wie is Frank (niet de autoblogger) trouwens? :|
Mee eens met die labrador. Niets mis mee dat hij altijd doet wat je zegt en zich gedraagt zoals je verwacht, maar je wilt toch ook een beetje karakter!?
@ magret

wat een bullcrap, een R8 die beter stuurt dan een 911… HOAX

911 is de (op een enkeling na) best uitgebalanceerde sportauto !
Ik sta altijd weer versteld van die accelleratietijden, pardoes weer enkele tienden van een seconde sneller, gaap. De grens zal wel bereikt zijn, of gaan we dan in honderdsten van een seconde meten?
Als je als hardwerkende ondernemer uiteindelijk op één of andere manier een auto van een dikke ton weet te bemachtigen ga je toch voor iets kwalititiefs. en vergeet niet… de restwaarde!!! die is enorm hoog (daarom is een GT-R veel duurder) maar daar denkt niemand hier aan?
en een 911 is ook dood leuk als leasebak te krijgen of dat het een A3 is.
911 euro per maand :P wel een aanbetalinkje van wat centjes eerst dan hé ;)
Mooi hoor!

Welke kleur rood is dit: standaard rood of Ruby met.?
waar is onze grote vriend paul vlasblom????

verder is het very nice
Krijg nou wat… Ik heb deze hele rijtest even over het hoofd gezien. Of ik zag Porsche staan, en vond het gelijk zo oninteressant dat ik niet verder gekeken heb. :P
Voor mij zal het nooit wat zijn, zo’n Porsche. Al is het maar omdat het het Golfje van de sportwagens is, en omdat hij zo klinisch is…
@Citrofiel: ik ontdek ook pas net dat autoblog een jaar geleden in een 911 Carrera S reed. Een hele mooie rode nog wel.
Uit je commentaar trek ik de conclusie dat je nog nooit hebt mogen (mee)rijden in deze geweldige plat geslagen Kever :mrgreen:
@CarreraS: Dat klopt. Maar ik zou geen Citrofiel heten als ik een speedfreak was, dus ik denk niet dat ik opeens Porschefan zou worden. Daarbij, alleen snelheid zou ik nooit genoeg vinden. Porsche blijf ik saai vinden.

@mashell: Dan heb je het nog een stuk beter gedaan dan ik. Ik kon het hier slechts 2 dagen negeren. :P
Citroën liefhebber: Porsche (911) is zoveel meer (emotie) dan alleen snelheid. Ik weet dat het alles behalve saai is.
Of jij dat ook kunt weten?…
Het is wel heel veel perfecter dan Franse auto’s, als je dat klinisch wilt noemen ga je gang.
Een P. liefhebber met nu de 3e 911 en lang geleden 2CV en div. ID/DS ;-)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).