Porsche wil belang VW uitbreiden naar 75 procent

Auteur: , 17 Reacties

Porsche wil zijn belang in Volkswagen (VW), de grootste en gezondste autoproducent in Europa, volgend jaar uitbreiden tot 75 procent. Dat heeft Porsche gisteren bekendgemaakt. Vorige maand werd VW volgens de Duitse overnamewetgeving formeel een dochterbedrijf van het veel kleinere Porsche. De sportautoproducent breidde toen zijn belang in VW uit tot meer dan 35 procent.

Het lijkt misschien een formaliteit, maar het gaat hier natuurlijk om zeer belangrijke spelers in de autoindustrie. Porsche heeft inmiddels al 42,6 procent van de aandelen VW in handen en heeft de optie om nog eens 31,5 procent van de aandelen over te nemen. Wist je trouwens dat de volgende generatie Passat CC gebaseerd zal zijn op de volgende generatie Panamera? Of was het nou andersom…

Voor de liefhebbers is er meer (Duitse) achtergrond-info op ftd.de.17 reacties

The_Godfather
ze mogen gerust VW overnemen (en ze dan verbeteren met hun technologie). Maar ze moeten van de rest afblijven: Lamborghini Audi, Bugatti,…
Hmmm het zou leuk zijn als we een artikel konden lezen wat de echte motivatie van Porsche is om VW over te nemen?
Is dit nu uit angst voor de Estoque? Snel zorgen dat ze de baas zijn voor er een hoop geld wordt uitgegeven voor het aanpassen van de productielijnen en ze dan pas kunnen zeggen dat ding komt er nooit.
Nou de 6 cilinder motor nog 31,5% naar voren in de 911 en dan koop ik ‘m.
Wanneer komt de eerste 911 TD-rode-I op de markt?
Goeie zet, VAG maakt winst, en Porsche bezit dan de enige gezonde autofabrikant van Europa. Bij BMW staan de persen nu al stil, bij Mercedes krijgen de werknemers straks een dikke maand gedwongen kerstvakantie en Opel was al van GM.
Goed voor Porsche dat ze VW willen overnemen, maar het zou echt doodzonde zijn als je de verkrachte & oudere Porsche modellen terug zal vinden in de vernieuwde concepten van VW. Nee ik heb er goed woordje voorover.
maakt VAG winst ??
Dacht nog altijd dat Porche de enige autofabrikant was die momenteel nog steeds winst maakt..
VW staat er belange niet zo goed voor als ze je wil laten denken (zie de massa-ontslagen) Bugatti is zoiezo al een miljoenen verlieslatend bedrijfje en lamborgini is ook niet echt winstgevend, eerder uit de kosten geraken. Enkel Audi is nog rooskleurig, maar voor hoelang nog ?
Porsche wil de volledige VAG groep overnemen omdat ze dan rechtstreeks toegang hebben tot verschillende toeleveranciers waar zij nu ook al onderdelen van in hun wagens stoppen. Dit is puur om de kosten van de onderdelen te kunnen drukken en dus slim gezien voor zowel Porsche als de ganse VAG groep.
Ik ben met je eens :(The_Godfather) dat ze moeten van de rest afblijven: Lamborghini Audi, Bugatti ;)
@ Appieflappie

Het heeft te maken met CO2-uistoot als fabrikant. Dat Porsche’s geen bloemetjes uitpoept moge duidelijk zijn. VW daarentegen is een stuk “groener”. Door een meerderheidsbelang te nemen in VW wordt Porsche hoofdelijkeigenaar. Dus als fabrikant gemiddeld genomen milieuriendelijker. Een gat in de milieu-wet zorgt hier dus voor.. Er is dus nog hoop!
“Wist je trouwens dat de volgende generatie Passat CC gebaseerd zal zijn op de volgende generatie Panamera? Of was het nou andersom…”
Jahaa een de Panamera op Golf-onderstel! Dat zou wel vet zijn! :D Dan kan er geen eens een V6 in…

Ze doen maar, veel consequenties zal het volgens mij niet hebben, tot nu toe doet pappa Porsche nog geen nare dingen bij Volkswagen AG.
@Kawouter: Niet, want ze slaan diesel over. Ze stappen meteen over naar elektrische 911’s. :(

Overigens, vind ik dat Bugatti en Lamborghini niet beschouwd mogen in de formule voor het gemiddelde van emissies over het hele concern.
Daarvoor zijn de productieaantallen niet noemenswaardig.

Dan kunnen ze dat geld in hun zak steken om hun massaproducten weer wat milieuvriendelijker te maken.
Simpel zat, lijkt me?
Ik denk niet dat Porche enig platform van VW zou willen hebben. Porsche staat gekend om zijn goede rijeigenschappen en snel de bochten kunnen nemen.
De Golf staat juist gekend om enkel rechtdoor te gaan in een bocht ;)
Nee, het “grote” VW kan nog alles leren van Porche
Porsche mag diep in de buidel gaan tasten voor de aandeeltjes VW. Vandaag +120% naar de hoogste stand ooit. Dat kunnen maar weinig autofabrikant VW nazeggen in de huidige crisis.

Porsche doet de overname niet om de gemiddelde CO2 uitstoot te verlagen. Wanneer ze 75% van de aandelen hebben mogen ze de omzet en winst van VW in hun eigen boeken opnemen.
ik weet wel dat de porsche cayenne op het zelfde platform staat als de vw touareg en de audi q7

dus porsche zou best een vw platform gebruiken indien dat nodig is
@firefly
Porsche maakt juist winst omdat ze 31% van alle opties al hebben opgekocht. Doordat ze de opties nu uitoefenen moeten de banken en hedgefunds de aandelen leveren. Dat levert nogal wat problemen doordat er veel short zitten. Er gaan heel wat banken hedgefunds in duitsland aan kapot…
gogogomagazine.com
Blijft grappig dat Volkswagen ooit Porsche heeft geholpen om groot te worden en er nu door wordt overgenomen. En dan te bedenken dat ze eigenlijk worden overgenomen door een stelletje Oostenrijkse speculanten waarvoor de Porsche autofabriek eigenlijk maar een beetje een bijzaak is. Prachtig!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).