Gespot: Ferrari 365 GTB/4 Competizione

Auteur: , 41 Reacties

Alleen al voor een 365 GTB/4 Daytona kun je me op ieder moment wakker bellen, aangezien ik dat één van de mooiste Ferrair’s uit die periode (eind ’60-begin ’70) vind. Destijds zijn er nog relatief veel gemaakt, maar het houdt niet over, want zo’n oude en kostbare auto wordt niet vaak gebruikt. Maar dan is de 365 GTB/4 Competizione er nog, een uitvoering die Ferrari bouwde om in te zetten in Le Mans, en niet zonder successen. Naast een prototype zijn er maar 15 van gebouwd, en later zijn er nog 6 officiële conversies gemaakt. Daar is dit er één van!

Het was een mooie dag in Laren, een dag die niet meer stuk kon aangezien er net een antieke Bugatti en een 300 SL Gullwing voorbij waren komen rijden, om nog maar te zwijgen over een lage gele auto met 550 pk en vierwielaandrijving. In een ooghoek zak ik een rode bestickerde klassieke auto aan komen rijden, luid, snel ogend, en met een lange neus. Onmiskenbaar een 365 GTB/4! Het bleek zoals gezegd te gaan om een 365 GTB/4 Competiozione Conversion die te koop werd aangeboden. En hoewel de auto een conversie is, is er nog veel mee gereden op evenementen op Zandvoort en in de Tour de France (iets anders dan met die fietsen overigens) en Tour de Espana, in de jaren ’90 en aan het begin van deze eeuw. In juni jongstleden kreeg de auto een Nederlands kenteken, en daarmee is Nederland weer iets heel bijzonders rijker! De auto is in 1980 aangepast tot Competizione door onder andere ophanging aan te passen, een rolkooi en perspex koplamp behuizing te monteren, en zijn de spatborden verbreed om de competitie velgen te herbergen. Hoeveel een dergelijke auto momenteel op moet brengen is moeilijk te zeggen omdat er maar 5 vergelijkbare auto’s zijn en 15 officiële Competiziones. Meer klassiekers zijn te bewonderen in dit artikel van de woensdagmiddag.

Ferrari 365 GTB/4 Competizione -foto Jim Appelmelk

Ferrari 365 GTB/4 Competizione -foto Jim Appelmelk

Ferrari 365 GTB/4 Competizione -foto Jim Appelmelk

Ferrari 365 GTB/4 Competizione -foto Jim Appelmelk41 reacties

Wie wordt er Vakantieauto van het jaar in de FUN categorie, bekijk het HIER!
Een machine op 4 wielen!
Ziet er zelfs met de bestickering nog steeds erg lekker uit!

Appeltje, ik mail je even voor wallpapers!
Schitterend dat daar gewoon nog op straat mee wordt gereden. Al ben ik niet echt een fan van de lijnen van de GTB/4 (Daytona). Ze zijn absoluut kenmerkend en uniek, maar ik vind een 250 SWB bvb pakken mooier.
Deze auto stond dit jaar ook bij het concours d’elegance van Paleis het Loo, een beetje verloren aan de rand van het veld onder de bomen. Schitterende auto! Ik heb er uitgebreid naar staan kijken (lees: kwijlen).

Het moet wel een belevenis zijn om dit monster op de openbare weg voorbij te zien rijden…
Was het niet ook deze auto die op het Concours Het Loo stond, de afgelopen keer? Daar stond er iig wel eentje… Verschrikkelijk gaaf geval inderdaad! De 365 is ook een van mijn Ferrari-favorieten.
En gefeliciteerd met (eindelijk) je Gullwing! ;) Wat voor Bugatti was het verder?
@ BMWMPower; “Een machine op 4 wielen!” Ehm, dat is elke auto, muv wat Reliants. :P
Blijft altijd apart om zo’n spartaans iets voorbij zien rollen! je ziet ook een paar mensen op het terras uitgebreid kijken ernaar. prachtig!
geweldig
Zoals mensen al voor me zeiden heeft de 250 GT SWB nog ietsje meer uitstraling. Maar dit moet er heus niet veel voor onderdoen! Ferrari why don’t you make stuff like this anymore???
@ Appeltje: vet ding inderdaad, heb ‘m gezien bij Paleis het Loo tijdens Concours d’Elegance, eind augustus dit jaar. Toch gaat mijn voorkeur uit naar een 512BB LM. Nice pic’s trouwens. (as always) ;)
wat een geweldig ding, zo worden ze niet meer gemaakt tegenwoordig. Zoiets is mij persoonlijk meer waard als een veyron. dat spoilertje en die bredere wielkassen maken hem echt af! lekker racy helemaal met die brede achterwielen
Supermooi en geweldig om deze tegen te komen.
Kippevel!
Niet helemaal wow, met alle respect; lijkt een beetje op een ’72 Camaro met andere koplampen.
voor mensen die willen weten hoe dat klinkt en van binnen er uit zien. Ik vond dit op joetoeb:
http://www.youtube.com/watch?v=1qMXhNobQcU
@Incognito:

Deze Ferrari uit 1968 lijkt op een Camaro uit 1972?

Zou het niet andersom kunnen zijn?
Kijk Bertus; DAt is een Ferrari, geweldig!
dik hoor, vooral die uitlaten aan de zijkant.
debiele autospottertjes in Laren. er rijden mooie auto’s in Laren, maar die duizenden autospottertjes die daar rondlopen. pffff
Deze is schitterend! Ik ben het met je eens appeltje, een van de mooiste Ferrari’s. Vanuit alle hoeken is deze auto mooi. Echt prachtig!
Zelf vind ik de 365 GTB/4 een van de minder mooie Ferrari’s, niet lelijk, maar minder mooi. Hij heeft wat mij betreft teveel weg van een Amerikaanse muscle car. Het is wel een ontzettend dikke auto, en deze Competizione is toch wel erg bijzonder!
Rijk Rietveld
Ahh, een Daytona. Mooiste auto die ik ooit heb mogen hebben. Net nadat ik hem (S/N 14771) verkocht, werd hij vier keer zoveel waard:shock:
Super super super! Wat een mooie wagen!
Prachtig om zo’n klassieker te zien. Is weer iets anders als een hedendaagse Ferrari. Leuke afwisseling op alle andere gespot posts. Top!
Vanuit alle punten oogverblindend mooi!! Wat een onbeschrijvelijk gaaf apparaat! Die wielkasten en brede achterbanden, dat spoilertje, die uitlaten :o

Ik heb deze zomer naast meerdere antieke Ferrari´s gestaan, incl. de 250 GTO SWB California, en ik kan dus uit ervaring vertellen dat deze absoluut niet minder indrukwekkend is. Misschien nog wel méér, in deze trim…
Appeltje, waar kan ik aan jouw e-mail adres komen voor de wallpapers? :P

@ Rijk Rietveld: Als dat echt zo is, dan heb je ongetwijveld wel gave foto’s dr van. Zou je zo goed willen zijn ons dr mee te verwennen op Autojunk? ;)
@reuben : het is idd die van het loo!
had nog een foto staan en had even het kenteken vergelijkt!
haha, je ziet inderdaad altijd autospotters in laren! het is af en toe lachwekkend hoeveel mensen er op een mooie auto af gestormt komen!
Geweldig apparaat idd, ik heb al een keer de eer gehad 365 GTB/4 daytona te sturen. Het is dat ze meer dan 3 ton kosten voor een mooi en origineel exemplaar en dat ik daardoor andere auto’s van mijn verlanglijst moet schrappen anders stond ie vast en zeker te glimmen in mijn collectie. Maar het blijft een duivels dilemma,…
die sidepipes :)
@ amg powerrr

jah ik ging het ook zeggen :D
Een absoluut kunstwerk.
@ Citrofiel

Goed opgemerkt, maar je weet wat ik bedoel ;)
Heerlijk ding. Is er bekend wie de conversie heeft uitgevoerd?
http://www.klassiekerrally.nl/uploads/images%5C/reportages/het_loo_2008/IMG00021.jpg
Slechte foto van de Daytona tijdens het Concours d’Élégance.
Ik zag hem ook al staan tijdens het concours inderdaad. Als het een officiële conversie is, betekent het dan niet gewoon dat het Ferrari zelf was? Dat begreep ik eruit? Bedankt voor jullie reacties trouwens!

@Jesper
jim_appelmelk at yahoo.com, even je resolutie vermelden en ik maak het een dezer dagen voor je!
echt een mooie klassieker!

en is die boerderij niet toevallig een pannenkoeken huis :-P ?
dit is nu een van mijn lievelingsauto’s!
lekker agressief, maar toch zooo ferrari
Rijk Rietveld
Het mooiste van de Daytona is het geluid. De combinatie van mechanische, inlaat en uitlaat geluiden is niet te evenaren door een moderne auto. Het is ongelofelijk dat toen al de motoren 7700 toeren draaiden. De powerband en daarmee het voluit brullen is van 4000 tot 7500 toeren.

Er zit geen power steering op en dat is erg zwaar bij een auto van 1800kg. Parkeren was bijna onmogelijk, maar eenmaal op snelheid was het sturen geweldig.

Mijn grootste probleem met de 365GTB4 is de remmen. Die doen niets. De 40 jaar oude techniek jaagde me vaak de stuipen op het lijf. Afstand houden is het devies, en vergeet maar die mooie bochtige weggetjes door de bergen.

Ik denk nog vaak en met heimwee terug……
Is dit niet de auto van Michel Oprey?

Toch mooi om te zien hoe je met de verkoop van wat stenen toch een mooie auto bijeen kan sparen ;) http://www.oprey.com/
Kijk, toen Ferrari nog mooie auto’s maakte.

Een beetje zonde van de “stickers” (begrijp de historische waarde ervan) maar had ‘m liever “clean” gezien.

Wat ik vooral prachtig vind is de tankdop. Huh? Ja, tankdop. Het zijn dat soort details waar ik oplet. Yep, ben nogal een detailfreak.

Maar goed, mooie spot.
Een van de minst mooie (oude) ferrari’s.
Ik mis de Italiaanse flair en passie in deze auto.
@ Chrizzie
Michel woont niet echt in de buurt, hij heeft trouwens wel een beeldschone rode 250 GT S.W.B. Berlinetta _O_ Deze auto staat momenteel te koop. Hoop de 250 GT S.W.B. Berlinetta ooit nog eens te zien…
Heb gisteren ook een exemplaar gespot te Brasschaat.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).